Restaurants in Berlijn

door | 315 reacties

Berlijn is internationaal, vooruitstrevend en altijd in verandering. Dat weerspiegelt zich in het horea-aanbod in Berlijn. De dagen dat je alleen Duits en ongezond eten kon krijgen zijn al lang verleden tijd! Van fantastische Vietnamese restaurants tot knusse wijnbars en chefs die moderne gerechten koken met lokale producten, je vind het allemaal! Aangezien eten een van mijn grootste hobbies is, zoek ik inmiddels al ruim 10 jaar naar de beste restaurants in Berlijn. Mijn favoriete eettips deel ik op deze pagina met je. Ik hoop dat je hier leuke tips en inspiratie kunt vinden voor lekker eten in Berlijn. Guten Appetit!

restaurants in berlijn 5x

Favoriete restaurants in Berlijn naar categorie

Als je graag uitgebreid uit eten gaat of dol bent op het uitproberen van nieuwe gerechten dan zit je in Berlijn helemaal goed! Het is zelfs één van de (vele) redenen waarom ik zo van deze stad hou. De prijzen zijn betaalbaar én er is altijd wel weer een toffe nieuwe zaak om uit te proberen. Sommige verrassen met bijzondere smaakcombinaties, andere overtuigen met klassieke gerechten die tot in de perfectie zijn uitgevoerd. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de kwaliteit is top!

Mijn persoonlijke favoriete restaurants in Berlijn

Er zijn heel veel goede restaurants te vinden in Berlijn maar er kunnen er natuurlijk maar een paar de beste zijn. Uit de tientallen (of misschien zelfs wel honderden? Ik heb ze niet geteld) restaurants die ik heb uitgeprobeerd in Berlijn, kies ik mijn favorieten. Zelfs na meerdere bezoeken wisten ze me te overtuigen met verrassende gerechten, kwalitatief goede producten en een fijne sfeer en bediening. De meeste van deze restaurants zijn middenklasserestaurants en dat betekent voor mij dat het niet perse goedkope restaurants zijn maar ook zeker niet de duurste. Reken voor een hoofdgerecht tussen de € 15,- en € 20,-. En oja, omdat deze restaurants niet alleen bij mij geliefd zijn, kan het raadzaam zijn vooraf te reserveren.

Michelberger Restaurant

Het hotelrestaurant van Michelberger is zeker niet alleen voor hotelgasten een aanrader, maar eigenlijk voor iedereen die houdt van lekker en vers eten. En wie houdt daar nou niet van? Precies! Wekelijks staan er nieuwe gerechten op de kaart met seizoensgebonden producten uit de regio, daarbij zitten altijd enkele vegetarische en vegane opties. Denk aan pompoensalade met peer in de herfst en eend met rode kool in de winter. De Wiener Schnitzel op woensdagmiddag is het hele jaar door een klassieker die je eens geprobeerd moet hebben.

Ooit was dit pand een fabriek en dat zie je aan de historische tegels en ramen nog terug. Zelf het binnenhof – waar je in de zomermaanden heerlijk buiten kunt eten – zit er nog vol mee. Na een diner in het restaurant kun je een gezellige avond voortzetten in de hippe hotellobby voor een after drink. Er zijn heerlijke banken om in weg te zakken maar er vinden ook regelmatig spontane concerten plaats voor wat meer actie!

Warschauer Straße 39/40, Friedrichshain, S of U1 Warschauer Straße
Keuken: Pasta’s, salades en moderne Duitse gerechten • Lunchmenu: ja • Terras: ja • Bekijk menu

Saporito

Zodra je de eerste stap in het restaurant zet, waan je je gelijk in Italië. Met een vluchtig ciao word je begroet en naar een tafeltje tussen de flessen wijn, gedroogde pepers en vitrine vol Italiaanse vleeswaren en kazen gedirigeerd. Het is een beetje passen en meten, want het restaurant is niet groot. Knus daarentegen absoluut!

Gelukkig hoef ik bij Saporito geen last te hebben van keuzestress want ik ga standaard voor het menu. Voor € 22,- (vanaf 2 personen) krijg je een selectie aan anti-pasti, pastagerechten en desserts. De gerechten wisselen regelmatig maar tagliatelle, ravioli en penne staan eigenlijk standaard op de kaart, telkens met een andere saus.

Smakelijk is de vertaling van Saporito en zo zijn hun gerechten ook zonder twijfel. Ondanks dat het restaurant niet in een drukke straat zit, is het aan te raden vooraf te reserveren. Als het iets sneller en spontaner mag zijn, dan kun je bij het zusje Pomodorino, een huisnummer verderop, terecht voor een lekker stuk pizza uit de steenoven.

Straßmannstraße 21, Friedrichshain, Tram M10 Straßmannstraße
Keuken: Italiaans • Lunchmenu: ja • Terras: ja • Bekijk menu

Spindler

Exotische gerechten maken met ingrediënten uit de regio wordt steeds populairder in Berlijn. Ook bij Spindler is dat het handelsmerk. Wat dacht je van een bietentaartje met geitenkaas? Of een kabeljauwfilet met geroosterde pompoen en gerst? Het is maar afwachten of dat volgende keer weer op de kaart staat want het aanbod wisselt continu.

Het eten mag dan nog zo lekker zijn, als de sfeer niet klopt, wordt het alsnog geen knusse avond. Bij Spindler hebben ze ook dat begrepen. Een oud fabriekspand is prachtig omgebouwd tot restaurant met een vleugje landhuissfeer. Zelfs voor de meubelstukken, die ze grotendeels zelf hebben gemaakt, hebben ze producten uit de regio gebruikt. Pluspunten ook voor het grote stijlvolle terras. Hier kun je op een mooie zomerdag beginnen met een ontbijt, lunch of diner. Je kijkt uit op de Paul-Lincke-Ufer, een van mijn favoriete straten in Berlijn waar nog meer fijne restaurants zitten.

Paul-Lincke-Ufer 43, Kreuzberg, U1 of U8 Kottbusser Tor
Keuken: Wereldse gerechten met lokale ingrediënten • Lunchmenu: ja • Terras: ja

Neni

Dat hotelrestaurants niet suf en slecht hoeven te zijn bewijst ook Neni. Hier komen culinaire invloeden uit de Marokkaanse, Turkse, Spaanse, Israëlische en Perzische keuken samen. De kok wil zich niet vastleggen aan een bepaalde stijl maar mixt alles door elkaar. Voor de vleesliefhebbers staat er een heerlijk stuk lamskotelet op het menu.

Je kunt klassiek kiezen voor een voor- en hoofdgerecht, maar je kunt ook verschillende voorgerechten bestellen en deze als tapas delen met je tafelgenoten. Ik ben groot fan van de humus, salade met aubergine en granaatappel en zoete aardappelfrietjes, die mag je sowieso niet overslaan! Naast Oriëntaalse gerechten, biedt het retaurant ook een waanzinnig uitzicht over West-Berlijn. Het restaurant bevindt zich namelijk bovenin het 25 Hours Hotel. Met een dierentuin als buren, kijk je vanaf het toilet zo in de apenkooien. Na het diner kun je nog een cocktail drinken in de bijbehorende Monkey Bar.

Budapester Straße 40, Charlottenburg, S of U9 Zoologischer Garten
Keuken: Orientaals • Lunch: ja • Terras: ja

Cookies Cream

100% vegetarisch is het restaurant Cookies Cream. Met groente, fruit, noten, zaden en veel meer lekkers toveren de koks de meest verrassende gerechten in elkaar. Wat dacht je van gestoofde aubergine met wortelpuree of chiapudding met passievruchtsorbet? Allemaal kleurrijke, lekkere en gezonde gerechten! De open keuken verschaft een blik in de steriele keuken.

Het restaurant mag zich dan wel midden in het toeristische centrum van Berlijn bevinden, toch is het even zoeken naar de ingang. Als je dit restaurant niet kent, zul je er niet spontaan tegenaan lopen. Via een zijstraatje en een verlaten binnenplaats kom je ineens voor een grote zwarte deur te staan. Zoals met veel toffe plekken in Berlijn moet je dus nét even weten waar het is. Vroeger zat in dit pand een club gevestigd en dat rauwe karakter is blijven bestaan.

Behrenstraße 55, Mitte, S of U6 Friedrichstraße
Keuken: Vegetarisch • Lunch: nee • Terras: nee • Bekijk menu

Berlijnse eetgewoonten

De eetgewoonten in Berlijn verschillen niet veel van wat we in Nederland gewend zijn. Etenstijd is zo rond 19:00 in de avond, dan beginnen de restaurants ook vol te stromen. Uitgebreid ontbijten in het weekend is populair en Berlijners gaan ook graag buiten de deur lunchen.

De warme lunch

In Duitsland wordt er vaak warm gegeten tijdens de lunch. Het is heel gangbaar om een lange lunchpauze van een uur te hebben in Berlijn en veel restaurants, cafés en soms zelfs openbare mensa’s bieden een speciale lunchkaart aan. Zeker in de wijken waar veel mensen werken (Mitte, Kreuzberg, Charlottenburg) vind je een goed aanbod aan lunchmenu’s, die geregeld voor een aantrekkelijke prijs worden aangeboden. Soms krijg je er ook een voorgerecht, drankje en salade bij. Extra budgettip: wil je een luxe (sterren)restaurant uitproberen? Veel van hen bieden een lunchmenu aan voor een zachter prijsje. 

Reserveren

Wil je (in het weekend) bij een bijzonder of populair restaurant eten? Maak dan voor de zekerheid van tevoren een reservering, vaak kan dit ook online via de website van het restaurant of via OpenTable.

De internationale keuken

Vrijwel alle internationale keukens zijn in Berlijn vertegenwoordigd en er waaien ook regelmatig nieuwe eettrends over naar Berlijn. Zo’n beetje alles kun je wel vinden! De laatste tijd zijn vooral ‘modern Duitse‘ restaurants populair die koken met seizoensgebonden en regionale producten. Ze bewijzen dat Duits eten niet saai of extreem machtig hoeft te zijn of alleen maar uit vlees hoeft te bestaan.

Prijzen en fooi

De restaurantprijzen liggen in Berlijn iets onder het gemiddelde in Nederland. Drankjes in restaurants zijn vaak ook niet duur en de hoeveelheden zijn groot, soms kun je zelfs kiezen uit een klein (0,2 of 0,3 liter) of een groot glas (0,4 of 0,5 liter). Natuurlijk kun je het ook in Berlijn zo bont maken als je zelf wilt. Fooi geven is gangbaar tussen de 5% en 10%, afhankelijk van hoe goed je de service en het eten vond.

collage-restaurants-berlijn-2

Internationale restaurants

Goede en betaalbare middenklasserestaurants zijn behoorlijk in opkomst in Berlijn. Ze serveren verrassende gerechten in een leuke omgeving zonder dat je er gelijk blut van raakt. Daar word ik blij van, want doorgaans zijn dat mijn favoriete plekken om te eten! Deze restaurants serveren hoofdgerechten met een prijs rond de € 15,- a € 20,-.

Katz Orange
Bergstraße 22, Mitte, S Nordbahnhof
Ook Katz Orange zit verstopt in een hofje. Een voormalige brouwerij doet nu dienst als restaurant. In de zomer kun je hier heerijk buiten zitten! Het restaurant staat vooral bekend om het grandioze suddervlees.

Crackers
Friedrichstraße 158, Mitte, U6 Französische Straße
Soms is het lastig om middenin het toeristische centrum van Berlijn een goed restaurant te vinden. Die zoektocht kan nu beëindigd worden. Crackers is geweldig! De inrichting is chic en de bedieding evenzo. De gerechten hebben Orientaalse invloeden maar er zit ongetwijfeld voor ieder wat wils tussen. Ik droom nog altijd watertandend van de burrata (Italiaanse kaas) die ik hier at.

Pantry
Friedrichstraße 120, Mitte, U6 Oranienburger Tor
Regionale producten staan bij Pantry hoog in het vaandel. Er is geen restaurant waar ik eerder een Duits kaasplankje at. Heerlijk! Daarnaast heeft het restaurant mediterrane invloeden in de keuken. Bovendien is het heerlijk wegzakken in de grote leren banken.

Le Bon
Boppstraße 1, Kreuzberg, U8 Schönleinstraße
Zwaar geliefd is Le Bon bij mij voor ontbijt, lunch én diner. De daggerechten worden allemaal op een krijtbord geschreven en meestal heb je de keuze uit een klein aantal opties. Ik denk nog vaak terug aan de zalmfilet met basilicumijs dat ik hier ooit eens at…

Lode & Stijn
Lausitzer Straße 25, Kreuzberg, U1 of U8 Kottbusser Tor
Deze twee Nederlandse koks zijn al een tijdje bekend in de Berlijnse street food scene. Nu hebben ze eindelijk hun eigen restaurant! In een relaxte setting worden geweldige gerechten als bonenhummus en rundertartaar geserveerd. En de beste bitterballen ooit! Een menu kost € 48,- (4 gangen) of € 66,- (6 gangen).

Parker Bowles
Prinzenstraße 85d, Kreuzberg, U8 Moritzplatz
Ontbijt, lunch, diner, allemaal evengoed bij Parker Bowles. De menukaart heeft een Aziatische twist en je vind regelmatig teriyaki-burgers, noedelsoepen en tonijntataki op de kaart terug. Heerlijk!

Nest
Görlitzer Straße 52, Kreuzberg, U1 Schlesisches Tor
Zoek je me tijdens mijn lunchpauze? Grote kans dat ik bij Nest zit, mijn favoriete lunchrestaurant in Kreuzberg. Hun principe van wisselende daggerechten zetten ze door naar het avondeten. Vooral op zomeravonden is het hier goed vertoeven, als je op het terras de late avondzon nog kunt vangen.

Beuster
Weserstraße 32, Neukölln, U7 Rathaus Neukölln
Ondanks dat de gerechten bij Beuster relatief unspektakulär zijn (een greep uit de kaart: bietensalade met geitenkaas, mosselen of entrecote met friet of risotto), weet het restaurant toch te overtuigen met een prachtige aankleding. De lange houten bar, de historische muurschilderingen, de groene tegeltjes aan de wand. Ik ben een beetje verliefd.

Eins 44
Elbestraße 28/29, Neukölln, U7 Rathaus Neukölln
Verstopt in een Berlijns binnenhofje zit Eins 44. Dit restaurant loop je niet per toeval tegen het lijf! Ooit was het een distillerij en de betegelde wanden en grote foto’s herinneren daar nog een. Op deze historische locatie worden moderne Duitse gerechten gekookt. Budgettip: lunchen is er goedkoper en de daggerechten zijn uitstekend!

Volta
Brunnenstraße 73, Wedding, U8 Voltastraße
Volta is een hipsterrestaurant bij uitstek. Opengewerkte muren, een kekke bar midden in het restaurant en de nieuwste uitgaansmuziek uit de speakers. Vooral de voorgerechten zijn goddelijk. Ik denk nog altijd aan de aubergine met sesampasta en rauwe zalmsalade. Daarbij serveren ze bier uit een brouwerij in Wedding en uitstekende cocktails.

Matha’s
Grunewaldstraße 8, Schöneberg, U7 Eisenacher Straße
In de keuken van Martha’s staat Manuel Schmuck, een veelbelovende jonge Duitse kok die lange tijd in Reinstoff (een van de meest luxe restaurants in Berlijn) heeft gewerkt. In een mooi Altbau-pand in Schöneberg is zijn hippe restaurant in 2014 neergestreken. Ook een fijne locatie voor een cocktail!

De Aziatische keuken

Het grote (culinaire) voordeel van een metropool als Berlijn is het enorme aanbod van restaurants. Eigenlijk vind je in Berlijn alles: Japans, Thais, Vietnamees, Koreaans, Kantonees. Wat je maar wilt! Hier een kleine greep uit mijn favoriete Aziatische restaurants in Berlijn.

Monsieur Vuong • Vietnamees
Alte Schönhauser Straße 46, Mitte, U2 Rosa-Luxemburg-Platz
Dit is misschien wel het meest bekende en geliefde Vietnamese restaurant van Berlijn. Dat hebben ze absoluut te danken aan de snelle service en verse ingrediënten. Persoonlijk vind ik het ook fijn dat de menukaart bescheiden is en dat ze daarnaast drie daggerechten aanbieden. Ideaal voor mensen die last hebben van keuzestress!

YamYam • Koreaans
Alte Schönhauser Straße 6, Mitte, U2 Rosa-Luxemburg-Platz
Voor een lekkere bibimbab ben je bij YamYam absoluut aan het juiste adres. Wat kimchi en dumplings erbij en je hebt een koningsmaaltijd voor onder de € 15,-. Heel knus is het niet, je komt hier echt voor de kwaliteit van het eten.

Akemi
Rykestraße 39, Prenzlauer Berg, U2 Eberswalder Straße
Asian soul restaurant. In Prenzlauer Berg zijn ze toch wel meesters in het verzinnen van fancy restaurantnamen. Op de kaart staan allerlei Aziatische gerechten, van sushi tot dumplings en van salades tot Aziatische tapas. Daarbij drink je een lekkere zelfgemaakte limonade.

Cocolo • Japanse ramen
Paul-Lincke-Ufer 39-40, Kreuzberg, U1 of U8 Kottbusser Tor / Gipsstraße 3, Mitte, U8 Rosenthaler Platz
Vooral op grauwe winterdagen hou ik van een Japanse ramensoep en dan is Cocolo the place to go. Een grote kom met boillon, goed gevuld met verse pasta, groenten, vlees, ei en wakame.

Kimchi Princess • Korean Barbecue
Skalitzer Straße 36, Kreuzberg, U1 Görlitzer Bahnhof
Als je met een grote groep bent kun je bij Kimchi Princess heerlijk eten aan een lange houten tafel. Op tafel worden de heerlijkste gemarineerde vleessoorten geserveerd die je zelf kunt aanbraden. Zoals de naam al doet beloven is de kimchi ook erg goed!

Long March Canteen • Chinees
Wrangelstraße 20, Kreuzberg, U1 Görlitzer Bahnhof
Dim Sum gewint ook in Berlijn aan populariteit en de beste vind je in de Long March Canteen in Kreuzberg. Je vindt hier een groot aanbod van deze Chinese hapjes, zowel koud als warm.

Transit • Aziastische tapas
Sonntagstraße 28, Friedrichshain, S Ostkreuz / Rosenthaler Straße 68, Mitte, U2 Rosenthaler Platz
Transit is een leuk concept met kleine Aziatische gerechten (Aziatische tapas). Je kunt kiezen uit Thaise, Idonesische en Chinese gerechten. Elk gerecht kost rond de € 3,- en je kunt meerdere gerechten bestellen. Leuk om met een groep te delen en veel uit te testen!

Lon-Men’s Noodle House • Taiwanees
Kantstraße 33, Charlottenburg, S Savignyplatz
De Kantstraße is een verzamelplaats voor Aziatische restaurants in Berlijn. Knus zijn ze geen van allen, maar wel allemaal goedkoop, authentiek en vooral heel goed. Bij Lon-Men’s zwicht ik graag voor wat dim sum en een wantan soep.

Sushi

Dudu
Torstraße 134, Mitte, U8 Rosenthaler Platz
Je zou het op het eerste gezicht niet verwachten, maar langs de drukke Torstraße in Berlijn-Mitte vind je wel zeker een fancy sushirestaurant. Ondanks dat het verstopt is, en je het vanaf de straat eigenlijk amper kunt zien, zit het hier altijd stampvol. Maar met een goede reden. De sushimenu’s zijn hier namelijk geweldig en leuk om te delen.

Ishin
Charlottenstraße 16, Mitte, S+U6 Friedrichstraße
Ik geef het gelijk toe. Rondom de Friedrichstraße is het niet zo eenvoudig om écht een goed restaurant te vinden. Wel zit hier een van de beste sushirestaurants van Berlijn. Groot en ietwat ongezellig maar wel snel en lekker.

Kuchi
Gipsstraße 3, Mitte, U8 Rosenthaler Platz / Kantstrasse 30, Charlottenburg, S Savignyplatz
Traditionele sushi, experimentele sushirollen, Japanse noedelsoep, bij Kuchi krijg je het allemaal. De lunchdeal is een van de betere in de buurt.

Omoni
Kopenhagener Straße 14, Prenzlauer Berg, S+U2 Schönhauser Allee
Verse vis, rijst op temperatuur, boterzachte sashimi. Een sushirestaurant zoals het wat mij betreft hoort te zijn. Het restaurant zelf is weinig bijzonder maar de suhsi is gewoon erg goed.

Gingi’s Izakaya
Rykestraße 45, Prenzlauer Berg, U2 Senefelder Platz
Een bezoek aan Gingi’s Izakaya staat gelijk aan een absolute smaaksensatie. In het extreem kleine restaurant (leuk details: het hangt er vol met ansichtkaarten) worden alleen authentieke Japanse menu’s geserveerd, die dagelijks variëren op basis van het visaanbod. Het menu bestaat doorgaans uit sashimi, special rolls en andere kleine gerechten.

Sasaya
Lychener Straße 50, Prenzlauer Berg, U2 Eberswalder Straße
Door velen verkozen als de beste Japanner in Berlijn en ik kan het beamen. Sasaya heeft geweldige sushi! Achter de bar wordt door een team sushispecialisten constant verse sushi gerold. Het restaurant is niet te groot en knus en met de zithoeken vol kussens heel Japans.

Miyaki
Boxhagener Straße 121, Friedrichshain, U5 Frankfurter Tor
Sushi van prima kwaliteit vind je bij de modern ingerichtte Miyaki sushi lounge in Friedrichshain. Alle standaard sushi staan op het menu, welke is aangevuld met een aantal innovatieve creaties. Miyaki maakt ook zelf (zoete) sojasaus, een leuke aanvulling op het menu.

De Europese keuken

Met een grote populatie aan Italianen, Spanjaarden en Fransen in Berlijn zijn ook deze keukens nooit ver weg. Gelukkig maar, want ik ben dol op anti-pasti, tapas en romantische Franse bistro’s!

Franse restaurants


3 Minutes sur Mer
Torstraße 167, Mitte, U8 Rosenthaler Platz
Waan je even in een echte Franse bistro terwijl je bij 3 Minutes sur Mer geniet van een overheerlijke steak, salade niçoise of een croque monsieur. Ook voor een ontbijt ben je hier aan het goede adres! Eggs benedict krijg je bijna nergens zo goed als hier.

Les Valseuses
Eberswalder Straße 28, Prenzlauer Berg, U2 Eberwalder Straße
Met fixies aan de muur en strakke witte muren lijkt Les Valseues geen klassiek Frans restaurant. Hoe hip het restaurant er ook uit mag zien, de kaart is klassiek. Uiensoep, entrecote en creme brûlée. Alle bekende gerechten uit de Franse keuken staan op de kaart.

Cafe Jacques
Maybachufer 14, Kreuzberg/Neukölln, U8 Schönleinstraße
Frans met een zware Oriëntaalse twist. Vooral de voorgerechten nijgen meer naar de Arabische keuken. Heerlijke humus, gegrilde groenten en oosterse marinades. De hoofdgerechten wisselen regelmatig maar een goed stuk kalsfilet ontbreekt daarop meestal niet!

Spaanse restaurants

Bar Raval 
Lübbener Straße 1, Kreuzberg, U1 Görlitzer Bahnhof
Als het op de Spaanse keuken aankomt ben ik behoorlijk kritisch. Omdat ik een tijd in Spanje heb gewoond weet ik hoe goede tapas smaakt. En eindelijk heb ik ook echt goede tapas gevonden in Berlijn, bij Bar Raval. Het restaurant is opgericht door Daniel Brühl, een bekende Duitse acteur (vooral bekend van Goodbye Lenin) met Spaanse roots. De paëlla-avonden zijn legendarisch bij Bar Raval maar ook voor klassieke tapas ben je aan het juiste adres.

On Egin 
Wildenbruchstraße 88, Neukölln, U7 Rathaus Neukölln 
Minder klassiek is One Egin, dat een meer Baskische insteek heeft. Ook hier staan de klassieke patatas bravas, gamba’s in knoflookolie en brood met tomaat op de kaart, maar dat is aangevuld met moderne Spaanse gerechten.

Gastón 
Weichselstraße 18, Neukölln, U7 Rathaus Neukölln 
Bij het kleine bistrorestaurant Gastón waan je je echt even helemaal in Spanje. Eten doe je aan de bar of aan een van de weinige ronde tafeltjes. Alle tapasklassiekers staan op de kaart en een handig mixmenu serveert de succesnummertjes op een grote schaal.

Yo Soy
Rosenthaler Straße 37, Mitte, S Hackescher Markt
Soms erg vol maar altijd gemoedelijk en gezellig. Net als in een typische Spaanse bar! Een prima plek om een wijtje te krijgen met wat Spaanse paprika’s of een Spaans omelet. En ideaal om te combineren met een bezoek aan de bioscoop in de Hackesche Höfe, waar niet-nagesynchroniseerde films worden vertoond.

Italiaanse restaurants

Gazzo
Hobrechtstrasse 57, Neukölln, U8 Schönleinstraße
Bij Gazzo eet je in een hippe barsetting fantastische Napolitaanse pizza. Je kunt live toekijken hoe de sourdough pizza’s worden toebereid. Er is genoeg variatie maar de simpele pizza  ‘Bufala‘ met buffelmozzarella is mijn favoriet, simpel maar vers en een geweldige kwaliteit. Misschien wel mijn favoriete pizza in Berlijn! Het softijs met maandelijks wisselende toppings is een geliefd dessert.

Il Ritrovo
Gabriel-Max-Straße 2, Friedrichshain, hS of U1 Warschauer Straße
Il Ritrovo is een Italiaans restaurant met de aankleding van een kraakpand en een bediening die een beetje nors kan zijn. Aan de wanden hangen concertposters en zijn bewerkt met de graffitispuitbus. De kwaliteit van de pizza´s is echter geweldig! Dunne bodems en vers belegd. Het is een klassieker in Berlijn.

Standard
Templiner Straße 7, Mitte, U2 Senefelder Platz
Een simpele inrichtig maar dat zegt he-le-maal niets over de kwaliteit van de pizza’s. In rap tempo komen de Napolitaanse pizza’s met dikke broodachtige rand uit de steenoven. Belegd met verse tomatensaus en heerlijke buffelmozzerella, parmaham, salami of andere Italiaanse delicatessen. In de zomer kun je er fijn op het terras aan de straat zitten.

Zola
Paul-Lincke-Ufer 39-40, Kreuzberg, U1 of U8 Kottbusser Tor
Verscholen in een Berlijns binnenhof omringd door snel groeiende start-up bedrijven zit het knusse Zola. Flinterdunnebodem, dikke rand en bellen in het deeg zoals het in eens echte pizza uit de steenoven hoort. Bij lekker weer kun je de pizza meenemen en opeten aan het Landwehrkanal of in het levendige binnenhof op het terras zitten.

Lavanderia Vecchia
Flughafenstraße 46, Neukölln, U8 Boddinstraße
Het restaurant is vernoemd naar een oude wasserette en dat is ook precies wat het is. De was hangt zelfs nog aan de lijn! Elke week kun je kiezen uit twee uitgebreide menu’s (met of zonder vlees). Perfect geschikt voor een lang avondje tafelen!

Nudo
Lausitzer Platz 10, Kreuzberg, U1 Görlitzer Bahnhof
Net als bij Lavanderia Vecchia, kun je bij Nudo kiezen uit vaste menu’s. De keuken is iets toegankelijker en het zijn vooral Italiaanse klassiekers als caprese, tonnato vitello en ravioli met spinazie en ricotta die op het menu staan. Voor een vaste prijs van €28,- meer dan prima!

Bosco
Wrangelstraße 42, Kreuzberg, U1 Schlesisches Tor
Van alle Italiaanse restaurants die ik ken in Berlijn, is Bosco misschien wel de mooiste. Prachtig ingericht met opengewerkte muren en een chique bar. Helemaal hipsterverantwoord! Op de kaart staan minder Italiaanse klassiekers maar vooral moderne gerechten met een Italiaanse touch.

De Duitse keuken

Dat het aanbod aan  internationale keukens is enorm in Berlijn is iets wat me zeer bevalt in deze stad. Indiaas, Japans, Sudanees, Sri Lankees. Je vindt het allemaal! Maar de Duitse keuken lijkt een beetje bereigd te worden door het geweld van Sushi en Curries. Een uitstervend ras, verdronken door het exotische aanbod aan menu´s. En hoewel de Duitse keuken bestaat uit meer dan Currywurst en Schnitzel lijkt het niet echt meer “hip” te zijn om je daaraan te vergrijpen. In straten met een hoog horecagehalte (denk Simon-Dachstraße, denk Bergmannstraße) is eigenlijk vrijwel geen traditioneel Duits restaurant te vinden. Maar niet getreurd! Want er zijn genoeg leuke tentjes waar je kunt genieten van de traditionale Duitse keuken of een Oostenrijkse keuken met fusiontwist. Omdat ik me zelf graag vergrijp aan een vet portie Käsespätzle of een Rinderrouladen hierbij mijn favoriete adresjes voor Duitse (& Oostenrijkse) restaurants in Berlijn.

3 Schwestern
Mariannenplatz 2, Kreuzberg, U1 Görlitzer Bahnhof
Dit restaurant bevindt zich in het Bethanienhaus in Kreuzberg, een voormalig ziekenhuis en klooster. Nu worden er hoofdzakelijk Duitse gerechten geserveerd voor eerlijke prijzen. De rest van het Bethanienhuis wordt veel gebruikt voor tentoonstellingen.

Die Fabrik
Schlesische Straße 18, Kreuzberg, U1 Schlesisches Tor
De naam van dit restaurant/hotel verwijst naar de oude functie van dit pand, een telefoonfabriek. Het restaurant is klein en knus en op de kaart staan lekkere Käsespätzle en andere wisselende Duitse gerechten.

Max und Moritz
Oranienstraße 162, Kreuzberg, U8 Moritzplatz
de Oranienstraße is bont en internationaal, des te leuker dat ook hier een Duits restaurant te vinden is. Het restaurant is overigens vernoemd naar een Duits kinderboek. De inrichting is heerlijk traditioneel en het eten goed, op de kaart staan ook traditionele Berlijnse gerechten.

Schneeweiß
Simplonstraße 16, Friedrichshain, U1 of S Warschauer Straße
Sneeuwwit is de inrichting van Schneeweiß en daarmee ziet het restaurant er stukken chiquer uit dan de meeste Duitse restaurants. Net als het interieur hebben de gerechten ook allemaal een moderne twist.

Kurhaus Korsakow
Grünberger Straße 8, Friedrichshain, U5 Samariterstraße
Gevulde runderrollade, schnitzel, Spätzle: hier staat het allemaal op de kaart. Klassiekers worden aangevuld met wisselende seizoensgerechten in een knus restaurant direct aan Boxhagener Platz. De role kool rond de feestdagen is een klassieker!

Nola’s
Veteranenstraße 9, Mitte, U8 Rosenthaler Platz
Midden in een park, met uitzicht over groen en water, vind je Nola’s am Weinberg. Befaamd om haar kaasfondue! Met tomaat, met knoflook, met truffel en natuurlijk met Kirschwasser. Heer-lijk! Zeker op een winterse dag. Maar in de zomer is het ook op het terras goed vertoeven, vanwaar je een rustgevend uitzicht hebt over het park (ook voor ontbijt).

Die Ständige Vertretung
Schiffbauerdamm 8, Mitte, S of U6 Friedrichstraße
De StäV serveert gerechte uit de West-Duitse keuken (Rheinland). Vele bekende Duitsers waren hier en hebben hun sporen met een foto aan de wand achtergelaten. Mede daarom is de StäV een begrip. Bij mooi weer kun je op het terras zitten en genieten van het uitzicht op de Spree. Natuurlijk drink je er een Kölsch bij, het Keulse bier.

Prater
Kastanienallee 7-9, Prenzlauer Berg, U2 Eberswalder Straße
Verstopt achter een drukke straat in Prenzlauer Berg gaat de oudste Biergarten van Berlijn schuil: Prater. In de zomer krijg je er kleine snacks in Biergarten Prater (aardappelsalade, soep of een worst) maar je kunt voor een degelijk diner ook in het Prater Restaurant terecht. De bekende pullen bier krijg je zowel in de Biergarten als in het Restaurant.

Bijzondere en luxe restaurants in Berlijn

Waarschijnlijk denk je bij Berlijn snel aan Currywurst, Döner of Schnitzel maar culinair Berlijn is groter dan dat. Ook in Berlijn bevinden zich enige restaurans met een Michelin-ster die zeker het bezoeken waard zijn. Zie hier een overzicht van bijzondere restaurants in Berlijn voor een luxe avondje dineren.

Tim Raue
Rudi-Dutschke Straße 26, Kreuzberg, U6 Kochstraße
Hier heb ik waarschijnlijk het lekkerst, het meest luxe en ook het duurst gegeten in Berlijn. Dit sterrenrestaurant van de Berlijnse topkop Tim Raue serveert gerechten geïnspireerd op de Aziatische keuken met een fusion twist. Hier kom je om de hele avond te tafelen en je helemaal te laten verwennen met fantastische smaakexplosies. Budgettip: de lunch is stukken goedkoper en de beleving is net zo speciaal!

Horvarth
Paul Lincke Ufer 44a, Kreuzberg, U1 of U8 Kottbusser Tor
Luxe in Kreuzberg, je vindt het bij Horvarth. Dit restaurant met 1 Michelinster heeft een menu dat is geïnspireerd op de Oostenrijkse keuken. Een 4-gangenmenu heb je al vanaf €45 en er worden ook perfecte begeleidende wijnen aangeboden. Heerlijk!

Coda
Friedelstraße 47, Neukölln, U8 Schönleinstraße
Alle gerechten worden in het jasje van een dessert gestoken. Dat zorgt voor een bijzondere ervaring, want de smaken die je proeft komen vaak niet overeen met wat je op basis van de looks van de gerechten zou verwachten. De experimentele keuken is inmiddels bekroond met twee Michelinsterren. 

Een snelle – lekkere – hap

Verleidelijk in Berlijn zijn de vele tentjes binnen 3 minuten voedsel in je hand toveren. Maar hey, zondigen is soms helemaal zo erg nog niet. Af en toe een currywurst of een verse hamburger is namelijk best lekker!

Burgermeister • Burgers
Oberbaumstraße 8, Kreuzberg, U1 Schlesisches Tor
dit voormalige openbare toilet (klinkt vies, is het niet!) is nu één van de beste burgertenten van Berlijn. Terwijl je metro’s boven je hoofd voorbij razen kun je hier genieten van verse hamburgers.

Curry 36 • Currywurst
Mehringdamm 36, Kreuzberg, U6 of U7 Mehringdamm
Even twijfelde ik of een Imbiß wel kon opnemen bij restaurants. Maar aangezien Currywurst een traditioneel Berlijns gerecht is, en Curry 36 de lekkerste heeft (naar mijn mening) krijgt dit stekkie toch een eervolle vermelding. De stand wordt goed bezocht door zowel zakenlui, studenten als daklozen. Een gevarieerd publiek dus.

Mustafa’s Gemüsekebab • Döner
Mehringdamm 32, Kreuzbrg, U6 of U7 Mehringdamm
schuintegenover Curry 36 zit de grote fastfoodconcurrent Mustafa. Kebab is geboren in Berlijn en je vindt het veel. Maar bij Mustafa is de kebab toch zeker het beste. Met lekker gegrilde groente!

Cheers Schnitzel • Schnitzel
Hoek Warschauer Straße/Stralauer Allee, Friedrichshain, S of U1 Warschauer Straße
5 Euro voor schnitzel met friet en salade. Yummie! Tot laat in de nacht kun je hier genieten van vlees uit de regio. Hoe later je hier komt, hoe groter de kans is dat je terecht komt in een spontaan feest.

Pomodorino • Pizza
Straßmannstraße 21, Friedrichshain, U5 Weberwiese
Pomodorino is het zusje van mijn ultieme favoriete Italiaanse restaurant Saporito. Hier echter geen anti-pasti en verse pasta’s maar snelle pizza’s uit de Steinofen. Een stuk pizza heb je al voor €2,50 en de keuze uit verschillende toppings is groot!

Pacifico • Fusion Aziatisch
Straßmannstraße 21, Friedrichshain, U5 Weberwiese
Fast food in Aziatische stijl, ik ben d’r fan van. Bij Pacifico bestel je aan de bar en gaat je pieper af zodra je burger, bowl of bibimbab klaar is. De klassieker van Pacifico zijn de kimichi fries, aanrader voor liefhebbers van kimchi!

Restaurants in Berlijn voor grote groepen

Vaak krijg ik de vraag of ik tips heb voor een leuke eetgelegenheid in Berlijn voor grote groepen. Dus ga je op excursie of groepsreis naar Berlijn en jullie zoeken nog een restaurant? Kijk dan eens bij onderstaande restaurants. Genoeg keuze!

Amrit
Oranienburger Straße 50, Mitte, S Oranienburgerstraße / Oranienstraße 204, Kreuzberg, U1 Görlitzer Bahnhof
De restaurants van de Berlijnse keten Amrit zijn bekende en ook redelijk grote restaurants. Ondanks dat de restaurants van Amrit vrij groot zijn, is de sfeer best gezellig. Overal staan boeddha’s, paraplu’s en andere Indiaase frutsels. In de zomer is er een heel groot terras dat kleurrijk versierd is, in de winter maken ze het terras overdekt. Het eten is vrij goedkoop en onder de € 10,- kun je genoeg hoofdgerechten vinden.

XII Apostel
Bleibtreustraße 49, Charlottenburg, S Savignyplatz / Georgenstraße 2, Mitte, S+U6 Friedrichstraße
Zelf heb ik dit restaurant ooit aangeraden gekregen door mijn Duitse huisgenoot, geboren en getogen in Berlijn. De pizza’s zijn er groot en lekker en ze hebben veel verschillende soorten Italiaanse gerechten. Daarmee is er voor ieder wel wat wils te vinden op de kaart.

Hofbräu Berlin
Karl-Liebknecht-Straße 30, S+U Alexanderplatz
Grote pullen bier en gerechten met veel vlees. Bij Hofbräu Berlin vind je de typische Beierse keuken. Met lange tafels en bediening in Lederhosen en Dirndl is ook de aankleding geheel Duits. Schnitzel of Käsespätzle, het is hier op de menukaart te vinden.

Welke wijk?

De leukste wijken om uit eten te gaan in Berlijn vind ik zelf Kreuzberg, Prenzlauer Berg, Mitte en Friedrichshain. Hier bevinden zich de meeste van mijn favoriete restaurants. Elke wijk heeft zijn eigen centrum waar zich de meeste restaurants bevinden. Mocht je op de bonnefooi gaan, dan moet je hier wezen:

Prenzlauer Berg

De Kastanienallee (U-bhf Eberswalder Straße) is een van mijn favoriete straten van Berlijn, het is er altijd gezellig gezellig en er zitten veel leuke restaurantjes in de buurt. Struin rond de  Helmholzplatz, de Kollwitzplatz en de Zionskirchplatz en je vindt talloze leuke zaakjes. Vergeet zeker de Sredzkistraße, Rykestraße en Kollwitzstraße niet mee te pikken!

Favorieten in Prenzlauer Berg

Mijn favoriete restaurants in Prenzlauer Berg zijn:

  • Akemi – Dumplings, loempia’s met rijstvellen, sushi. Alles wat je Aziatische hart begeert! Rykestraße 39
  • Kanaan – Verstopt in een kleine container zou je niet verwachten dat hier de lekkerste hummus van Berlijn wordt gemaakt. Kastanienallee 7-9
  • Prater – Voor een traditioneel Duits gerecht ben je bij Prater aan het juiste adres! Kastanienallee 7-9

Charlottenburg

Denk je aan Charlottenburg, denk je aan de Kurfürstendamm. Maar om te eten zou ik die straat regelrecht overslaan! In de zijstraten kun je veel betere restaurants vinden. Tevens is Charlottenburg het mekka van de Aziatische restaurants. In de Kantstraße moet je weten!

Favorieten in Charlottenburg

Mijn favoriete restaurants in Charlottenburg zijn:

  • Neni – Verrassend dineren met uitzicht over de aapjes in de Berlijnse dierentuin! Budapester Straße 40
  • Glass – Prachtige innovatieve gerechten die er allemaal even mooi uitzien. Uhlandstraße 195
  • Lon Men’s Noodle House – Een van de beste Aziatische restaurants in de Kantstraße. Kantstraße 33

Kreuzberg

In de multiculturele wijk Kreuzberg kun je goedkoop eten en het is er ook erg gezellig. Kreuzberg barst van de kleine snackbars, dönerzaakjes en internationale restaurantjes. Je vindt er bijvoorbeeld veel Indiase en Aziatische restaurants maar ook de Turkse keuken is goed vertegenwoordigd. Gezellige straatjes in Kreuzberg zijn de Bergmannstrasse en de Mehringdamm (U-bhf Mehringdamm) maar ook  de Oranienstrasse is erg leuk (U-bhf Görlitzer Bahnhof). De hoek rondom de Schlesische Strasse/Falkensteinstraße (U-bhf Schlesisches Tor) is aan te raden als je op zoek bent naar een lekkere en goedkope lunch.

Favorieten in Kreuzberg

Mijn favoriete restaurants in Kreuzberg zijn:

  • Cafe Jacques – Knus restaurant aan de prachtige Maybachufer waar Mediterraan eten wordt geserveerd. Maybachufer 14
  • Parker Bowles – Pas geopend en nu al favoriet is dit moderne restaurant met industriele sfeer. Prinzenstraße 85
  • Volt – Moderne Duitse keuken in een voormalig transformatorstation. Paul-Lincke-Ufer 21

Mitte

In Mitte zijn de wat stijlvollere restaurants in Berlijn te vinden, hier is het gemiddeld ook wat duurder eten dan in Kreuzberg. Alle wereldse keukens zijn hier wel vertegenwoordigd. In Mitte zijn er enkele mooie pleinen waar je in de zomer lekker kunt buiten zitten: Hackescher Markt en de Hackesche Höfe, hier zijn gezellige terrasjes waar de prijzen wel iets hoger liggen (S-bhf Hackescher Markt) en de Gendarmenmarkt (U-Bhf Hausvogteiplatz). Omdat hier veel toeristen komen liggen de prijzen rondom deze pleinen ook iets hoger. De Oranienburger Strasse (S-bhf Oranienburger Strasse) staat ook bekend om zijn gezellige restaurantjes en bars, waaronder het bekende Tacheles (dit kunsthuis is inmiddels helaas gesloten) en een berg aan cocktailbarretjes.

Favorieten in Mitte

Mijn favoriete restaurants in Mitte zijn:

  • Lokal – Een moderne Duitse keuken met allemaal producten die uit de regio komen en in het seizoen groeien. Lokal bewijst dat Duits eten niet saai hoeft te zijn! Linienstraße 160
  • Katz Orange – In een voormalige brouwerij vindt je een van de betere restaurants van Berlijn. Je eet hier mals vlees met fijne bijgerechten en passende wijnen. Bergstraße 22
  • Pantry – Dit restaurant oogt heel chic maar is alsnog goed betaalbaar. De Vorspeisenteller met allemaal kleine gerechtjes is hier echt een aanrader! Friedrichstraße 120

Friedrichshain

Mijn persoonlijke favoriete wijk is Friedrichshain, hier vind je werkelijk restaurants in alle genres voor een redelijke prijs. Veel terrasjes vind je in de – iewat – toeristische Simon-Dach-Straße (S+U-bhf Warschauer Staße of U-bhf Frankfurter Tor). Voor een zondagse brunch (10:00-16:00) zit je in deze straat ook prima! Rond de Boxhagener Platz vind je ook een aantal leuke tentjes voor een diner of ontbijt.

Favorieten in Friedrichshain

Mijn favoriete restaurants in Friedrichshain zijn:

  • Saporito – Dit is wat mij betreft een van de beste Italiaanse restaurants van de stad. Authentieke knorrige Italianen in de bediening maar de heerlijkste verse pasta. Mijn persoonlijke tip: bestel het menu. Voor €20 eet je je helemaal rond met anti-tapas, verschillende pasta en een heerlijke selectie aan nagerechten. Straßmannstraße 21
  • Butterhandlung – Butterhandlung zit bij ons om de hoek en als we niet weten waar we trek in hebben gaan we naar Butterhandlung. Het menu wisselt wekelijks met seizoensgebonden gerechten. Het restaurant is mediterraans georienteerd. Scharnweberstraße 54

Neukölln

Op het moment is de wijk Neukölln een van de meest snel veranderende wijken van Berlijn. De multiculturele wijk wordt bewoond door een groot aantal immigranten, studenten en kunstenaars. Dat staat ook gelijk garant voor een groot aanbod aan (goedkope) restaurants. Sommige reken ik tot de beste van de stad! En het aanbod groeit snel in deze bruisende wijk. Je moet wel een beetje van alternatief houden.

Favorieten in Neukölln

Mijn favoriete restaurants in Neukölln zijn:

  • Lavanderia Vecchia – Dit waanzinnige Italiaanse restaurant bevindt zich in een voormalige wasserette. De (schone!) was hangt nog aan de lijn terwijl hier de heerlijkste versa pasta’s worden bereid. Flughafenstraße 46
  • Eins 44 – Het zit wat verstopt dus dit restaurant ga je niet op de bonnefooi vinden. Maar wat een restaurant! In een voormalige distillerij wordt een moderne Duitse keuken geserveerd. Elbestraße 28/29
  • On Egin – Tot een van de mooiste restaurants reken ik On Egin niet. Maar de beste tapasrestaurants zien er in Spanje ook meestal iewat shabby uit. Laat je daardoor niet misleiden, One Egin serveert goddelijke patatas bravas, gambas al ajillo en pimientos de padron. Wildenbruchstraße 88

Heb je zelf nog tips voor restaurants in Berlijn? Ik hoor je suggesties graag bij de reacties onderaan dit bericht!  Brandende vragen? Ook die mag je gerust hieronder achterlaten. Ik help graag verder bij de zoektocht naar het perfecte restaurants.

Bedankt voor alle leuke tips die er tot nu toe zijn binnengekomen!

liebegruesse

315 Reacties

  1. Miranda

    Heerlijk gegeten gisteren bij Crackers, zonder jouw tip nooit gevonden! Geweldige sfeer, leuke bediening en heerlijk eten. Echt genoten met mijn dochter, dank voor je hele leuke tips!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat onwijs leuk! Bedankt dat je de moeite hebt genomen om je ervaring te delen! Nu ook gelijk zin weer eens naar Crackers te gaan :-)

      Antwoord
      • Vermeersch

        Dag Marjolein,
        Ken jij Bocca di Bacco en A Mano. Zijn dat goede Italiaanse restaurants en wat geniet je voorkeur? Wij geen over 2 weken naar Berlijn en hebben reeds leuke adresjes via jouw website geboekt. Mvg

        Antwoord
  2. Ronny Meertens

    Voor de eerste keer met vrienden naar Berlijn geweest. En dankzij de vele info op je blog werd het een geweldige ervaring. Dus bedankt daarvoor Marjolein! Vooral ons etentje in Lavanderia Vecchia was een heel aangename en lekkere belevenis. Bedankt voor die tip! En naar Berlijn komen we sowieso nog terug! Nadat we tenminste eerst je blog nog eens doorlopen hebben!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat onwijs leuk om te lezen dat de tips in de smaak zijn gevallen. Bedankt voor je reactie en alvast veel plezier tijdens jullie volgende bezoek! Berlijn is verslavend ;)

      Antwoord
  3. Dennis

    Hoi Marjolein,
    Wat een leuke site met zoveel informatie! Wij gaan in de kerstvakantie met 2 kinderen (8-11) naar Berlijn. Nu lees ik dat er met de kerstdagen heel veel restaurants gesloten zijn, klopt dat? Of kun je eigenlijk altijd wel ergens terecht. We zitten qua locatie in Mitte, dat leek ons gunstig qua afstand bezienswaardigheden e.d..
    Groet, Dennis

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Dennis, dat klopt inderdaad. Ik zou van tevoren even een selectie maken van restaurants, kijken welke open zijn en reserveren. Niet alle restaurants zijn namelijk open en het zou zonde zijn als je nergens terecht kunt! Fast food is trouwens niet zo’n probleem maar het is de vraag of je dat wilt. Veel plezier!

      Antwoord
  4. Lieke

    Hoi,
    Ik ben op zoek naar een leuk restaurant voor 25 personen in de buurt van de Kurfurstendamm. Heb jij nog suggesties?

    Antwoord
  5. Ing

    Hoi Marjolein,

    Wat een onwijs leuke blog heb je. Heb me al een paar uur kostelijk vermaakt!
    Aankomend is het zover dan ga ik weer naar Berlijn.
    Heb je wat ervaring met typische Duitse bars/pubs waar voornamelijk (speciaal) bieren gedronken wordt?

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik vind BRLO erg leuk! Beetje industriële uitstraling en een leuke Biergarten in de zomer. Brewdog is ook tof maar in Mariendorf, wel iets uit het centrum, bij lekker weer wel een toffe tuin! Hops & Barley is iets minder hip maar wel een klassieker in Friedrichshain, leuke wijk ook. Veel plezier!

      Antwoord
  6. Kirsten

    Gisteren wilde ik gaan eten bij Prater. Helaas konden mijn vriend en ik het maar niet vinden, wel vonden we een ander restaurant namelijk Max & Moritz. Later kwamen we er pas achter dat bij deze twee restaurants (in het overzicht waar ze onder elkaar staan) dezelfde straatnaam staat! Geen probleem natuurlijk want ook bij Max & Moritz hebben we lekker gegeten, maar graag wilde ik je er even op wijzen.

    Antwoord
    • Marjolein

      Oh jeetje, wat stom van me! Kennelijk is er ergens iets mis gegaan bij het kopieëren… Sorry voor het ongemak Kirsten, ik ben blij dat jullie ondanks de onaangename verrassing lekker hebben gegeten bij Max & Moritz. Heb het gelijk even aangepast op deze pagina, bedankt dat je even de tijd hebt genomen om er melding van te maken.

      Antwoord
  7. Femke

    Leuke tip voor een restaurant: Mutter Hoppe!
    In dit restaurant zit je voor je beleving in een echte oude Duitse huiskamer.
    Zeker een aanrader :)

    Antwoord
    • Marjolein

      Klinkt heel knus. Bedankt voor de tip Femke!

      Antwoord
  8. Lieke

    Hoi Marjolein,

    Je blog is echt geweldig! ik woon sinds een paar weken nu in Berlijn en ik probeer zo veel mogelijk dingen te zien. Ik had even een vraagje, tussen kerst en oud en nieuw komen een aantal vriendinnen van mij uit Nederland en ik zoek nog een gezellig restaurantje om te eten maar wij zijn allemaal studenten dus ons budget is niet heel hoog, dus hem je een tip? Alvast bedankt

    Antwoord
  9. Charlotte

    Wauw, wat een geweldige site! Onze driedaagse naar Berlijn volgende week is helemaal volgepland dankzij jouw hulp ;) Nog één vraagje: is het in Berlijn ook de gewoonte om te reserveren als je uit eten wil gaan? We zouden vrijdagavond graag gaan eten bij Monsieur Vuong, en ik ben bang dat er geen plek zal zijn, maar online reserveren kan precies niet…

    Antwoord
  10. Elisa

    Wat een fantastiche websites en tips heb je! Heel wat aantekeningen gemaakt en je boek besteld bij AKO. Wij gaan eind november voor een lang weekend. Hopelijk zitten er dan nog wat mooi gekleurde blaadjes aan de bomen… Bedankt voor al je moeite om deze site up-to-date en compleet te maken. hier zit ongelooflijk veel tijd en liefde in, dat zie je zo. Heel erg bedankt & succes. Als ik er aan toe kom om zelf een blog te schrijven over Berlijn, dan zal ik zeker naar jouw blog verwijzen. Je verdient alle lof!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat een ontzettend lieve reactie! Onwijs bedankt Alisa, dat waardeer ik enorm! In stadspark Tiergarten heb je een goede kans dat er nog wat verkleurde blaadjes aan de bomen hangen, als we niet meer van die heftige stormwinden krijgen tenminste ;-). Alvast heel veel plezier gewenst!

      Antwoord
      • Amit

        Hoi Marjolein,

        Weet jij of er uberhaupt restaurants zijn in Berlijn (Friedrichshain) die op zondag de 24e open zijn?

        Antwoord
  11. Jessica

    Hey Marjolein, net weer terug vanuit het mooie verslavende nooit uitgekeken Berlijn. Nu al weer heimwee. Friedrichschain was een leuke wijk om te verblijven. Een restaurant wat wij kunnen aanbevelen is Ki-Nova aan de Potsdammerstrasse 2. Ik blijf met veel plezier je blog volgen en volgend jaar zijn we er weer.

    Antwoord
  12. Silvia

    Heb je nog een leuke tip voor een relaxed restaurantje met “marathonfood” in de buurt van de Hauptbahnhof? Gaan zeker een van je andere tips proberen de komende dagen…maar eerst de marathon

    Antwoord
  13. Jeroen

    Dag Marjolein,

    Bedankt voor je leuke blog over Berlijn! Ik ben na 5 jaar nog eens in Berlijn geweest en ben van plan om weer terug regelmatiger te gaan (het is mijn 5de of 6de keer in totaal). Ik ben echter in de val getrapt om gewoon rond te struinen en in restaurants die je tegenkomt onderweg lekker te kunnen eten. Om me alvast beter voor te bereiden op mijn volgende reis dan maar deze vraag: Hoe vergelijken de restaurants die je hier aangeeft tegenover Spreegold (in Bikini Berlin)? Ik vond dit een perfect voorbeeld van willen maar niet kunnen. Het lijkt een goeie keuken maar eigenlijk is het de typische zware Duitse keuken maar ziet het er gewoon leuker uit.

    Antwoord
  14. Linda

    Hoi Marjolein,

    Geweldige blog heb je! Hebben bij ons eerste bezoek al veel gebruik ervan kunnen maken.
    Nu gaan wij over 2 weken voor 5 dagen terug naar Berlijn. De 1e keer heeft mijn vriend mij meegenomen naar Solar. Nu wil ik hem graag een avond met een heerlijk diner verrassen (of uitgebreide lunch).
    Heb jij nog aanraders voor een goed, ietwat romantisch restaurant die niet gelijk mijn hele Berlijn budget onderuit haalt? :)

    Dankjewel!

    Antwoord
  15. Lars Brouwers

    Hoi Marjolein,
    Met veel plezier hebben we de afgelopen weken door je blog gestrolled en van hieruit plannen gemaakt wat wel en vooral niet te doen de 1e x in Berlijn! Uiteindelijk in de 2 volle dagen genoeg kunnen doen en zien maar zeker nog niet genoeg! Reden voor een vervolgtrip dus. Stasi gevangenis, Holocaust monument, Berliner Dom en morgen nog Sachsenhausen op de terugweg. Heel veel gelopen en net als we openbaar vervoer gaan snappen weer terug!
    Als liefhebbers van de duitse keuken hebben we gegeten bij Nantes Eck op Unter den Linden (vriendelijk en vooral heel snel en niet duur) maar vandaag toch echt wel een leuk pareltje gevonden in Friedrichshaim (na zoeken op DDR-restaurant) namelijk PILA. Ostalgisch eten, super personeel, 3gangen voor 16.90 (ja echt waar en de Soljanka was buitengewoon!) incl 1 bier/fris!! Plus in de zaak staan zoveel DDR relikwieen dat het ook een beetje een klein museum is!
    Al met al 3 heerlijke dagen gehad en ondanks mijn lichte voorkeur voor London (mijn woon/studeerstad) heeft Berlijn wel een plekje veroverd hoor! We blijven je blog zeker volgen voor inspiratie voor een volgende keer!
    Grt Lars en Cobie

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat fijn om te lezen dat jullie zoveel hebben gehad aan mijn blog en zo’n fijne tijd hebben gehad in Berlijn! Zo te lezen hebben jullie een goede indruk gekregen van Berlijn. Ik kan het zeker aanraden om nog eens terug te komen want je raakt hier niet uitgekeken. Maar pas op, een verslaving ligt op de loer ;). Liebe Grüße uit Berlijn!

      Antwoord
  16. Jacobien

    Hoi Marjolein, wat een toffe en complete blog heb je, geweldig! Ik heb een vraag over het eten in Berlijn (in restaurants): ik eet zelf alleen biologisch vlees en vraag me af in hoeverre ze daar in Berlijn ook aan doen? Heb je misschien tips voor me van specifieke restaurants die met biologisch vlees werken?

    Antwoord
    • Marjolein

      Er wordt vrij veel biologisch gegeten in Berlijn maar een kant en klaar lijstje heb ik zo niet voor je (wel een goed idee trouwens, moet ik eens mee aan de slag!). Het eerste restaurant dat zo bij me te binnen schiet is Sigiriya (Sri Lankees restaurant) dat met biologisch vlees werkt. Er zijn trouwens ook veel restaurants waar je goed vegetarisch kunt eten, wat favorieten zijn Cookies Cream, Soy en Bistro Bardot en ook de biologische weekmarkten op Boxhagener Platz en Kollwitzplatz zijn aanraders. Ik kom er later nog even op terug! Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  17. Rik

    Trouwens ik vond het zalig vertoeven (met het heerlijke zomerse weer) bij Holzmarkt en Festsaal Kreuzberg.

    Antwoord
  18. Rik

    Net terug van Berlijn, voor enkele adresjes om te eten je blog gevonden en totaal niet beklaagd. Nest en vooral Monsieur vuong waren fantastisch. In Mitte kunnen we ook absoluut Barcelona tapas bar (Friedrichstraße 211) aanraden.

    Antwoord
    • Marjolein

      Fijn dat het zo goed is bevallen! Monsieur Vuong is niet voor niets een klassieker, het is er inderdaad echt fantastisch! En dat voor die prijs <3.

      Antwoord
  19. Burukan

    Dag Marjolein,

    Wat een leuke site!

    Wij zijn op dit moment in Berlijn en zijn nu al verliefd! Ken je Heimweh al? Je kan dit eettentje vinden in de wijk Kreuzberg. In één woord: GEWELDIG. Het is ook zeker betaalbaar. Zeker een aanrader.

    Antwoord
  20. Marnix en Vero

    Hey Marjolein,
    hier nog een paar restaurants die wij bij ons 1ste(maar zeker niet het laatste)bezoek hebben ontdekt.
    – Block House in de Friedrichstrasse
    – Asador in de Wilhemstrasse(reserveren voor beiden aan te raden)
    – Restaurant Maximillians in de Kronenstrasse/Friedrichstrasse. Is een Beiers restaurant waar men in lederhosen rondloopt en waar je lekker en veel kan eten in een gezellige omgeving.

    Antwoord
  21. Nina

    Hallo Marjolein,

    Komende zomer wil ik graag 3 tot 4 weken part-time werken in een restaurant/bar in Berlijn.
    Via kennissen heb ik begrepen dat het, zeker in het hoogseizoen, heel gebruikelijk is om tijdelijke werknemers in te huren.
    Als advies kreeg ik te horen dat ik het beste mijn CV binnenkort kan afgeven bij toeristische restaurants/bars.
    Eind april ga ik naar Berlijn en ga ik dit doen!
    Ik vroeg me af of jij misschien tips voor me hebt voor leuke restaurants/bars om te werken.
    Dan ga ik daar ook even langs.

    Hopelijk heb je wat tips voor me :)

    Groetjes,
    Nina

    Antwoord
  22. Erika DE Ridder

    Hallo Marjolein,
    wat een pareltje deze blog!!
    Het is mij niet helemaal duidelijk…als ik een tafeltje reserveer in het restaurant op de Reichstag moet ik mij dan ook nog aanmelden via de website van de Reichstag zelf? Of is het restaurant vrij toegankelijk?

    Bedankt voor de info.
    Erika

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Erika, het restaurant is niet helemaal vrij toegankelijk want je moet door dezelfde security controle als alle andere bezoekers van de Reichstag. Echter, als je reserveert bij het restaurant Käfer moet je ook uiterlijk 24 uur van tevoren je persoonlijke gegevens (naam en geboortedatum) opgeven, daarom hoef je je niet apart voor een bezoek aan de Reichstag aan te melden. Veel plezier in Berlijn en bedankt voor je compliment!

      Antwoord
  23. Anne

    Beste Marjolein,

    wij zijn op zoek naar een restaurant waar we met +/- 130 mensen kunnen eten en indien mogelijk in de buurt of in een club.
    Heb jij tips??

    gr,

    Anne

    Antwoord
    • Marjolein

      Hi Anne,

      oef, dat is echt een grote groep! De meeste clubs zijn in Kreuzberg te vinden, de wijk waar juist veel kleine restaurants zitten die waarschijnlijk niet genoeg capaciteit hebben. Je zou het eens kunnen proberen bij
      Hofbräu Berlin, Prater, BRLO, XII Apostel, 3 Schwestern of Amrit. Deze restaurants zijn allemaal vrij centraal gelegen. Succes!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  24. Richard Segers

    Goedemiddag Marjolein,

    We zijn net terug uit Berlijn van ons personeelsuitje.
    Het is super geslaagd mede door jou info op deze blog.
    12 apostelen is echt een aanrader voor grote groepen bijzonder en eten echt top.
    Hofbrau echt Duits niet Berlijns maar wel leuk om te doen.
    Cheers Snitschel is bijzonder om te zien.
    Toer gedaan in der unterwelten onder leiding van Nederlandse gids Joep echt een aanrader.

    nogmaals dank voor de info en succes met het bij houden van je blog.
    Groet Richard Segers Eetcafé De Steenenplaats Den Burg Texel

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat ontzettend leuk dat je even de moeite hebt genomen om je ervaringen te delen op mijn blog Richard. Daar hebben andere Berlijnbezoekers vast ook weer wat aan! Dank je wel!

      Antwoord
  25. Dave

    Hi Marjolein,

    Ik heb voor lunch volgende week gereserveerd bij Eins Unter Null, ik kijk hier erg naar uit en laat je weten wat ik er van vond. Ondertussen ook weer aan het kijken voor fijne ontbijtplekjes. Tot volgende week in Berlijn! ;-)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Dave,

      oh, laat zeker even wat je ervan vond want ik ben onwijs benieuwd! Omdat ik het restaurant nog niet kende ben ik gelijk gaan Googlen en wat ik zag stemde me al erg gelukkig. Het ziet er echt onwijs goed uit! Heb je al wat fijne ontbijtplekjes kunnen vinden? Op mijn blog heb ik mijn favoriete ontbijtplekken in Berlijn op een rijtje gezet, wellicht zit daar wat voor je tussen?

      Veel plezier en vooral: eet smakelijk!

      Antwoord
      • Dave

        Hi Marjolein,

        Inderdaad, de verwachtingen van Eins Unter Null zijn hooggespannen.

        Ik wil in ieder geval nog eens ontbijten bij Cafe Einstein Stammhaus, ik hoop dat jij er ook al bent geweest na aanleiding van mij tip afgelopen zomer. Ik ken je ontbijtlijst al te goed :-D en hoop nog een aantal andere te kunnen ontdekken. Wat ik in ieder geval al wel heb ontdekt is dat de aankomende trip weer veel te kort is.

        Antwoord
        • Marjolein

          Haha, in Berlijn heb je nooit tijd genoeg inderdaad! Er is altijd wel weer iets nieuws te ontdekken… Verslavend is dat! :D

          Antwoord
      • Dave

        Eins Unter Null, de lunch:

        Vrijdagmiddag 12:00 uur, aarzelend bel ik aan waarna de deur wordt open gedaan. “Dies ist Eins Unter Null, nicht wahr?” (ik kan niet wennen aan de nummering van de huizen/panden. Achter ieder nummer zitten meerdere huizen/appartementen en al wat niet meer) en dat werd bevestigend beantwoord.

        Nu had ik zin om mijzelf te verwennen en niet op de kosten te letten, overigens kost een 5-gangen lunchmenu slechts 45 euro, dus begon met een aperitief vertelde mijn keuze voor de 5-gangen lunch en vervolgens vroeg ik of het mogelijk was om begeleidende wijnen er bij te nemen, dit kon uiteraard!

        Tijd voor het eerste gerecht, heel eerlijk… dat viel een beetje tegen. De beoogde smaakcompositie kon ik niet ontdekken, jammer maar gelukkig geen voorbode van de overige gangen. Ik zal niet ieder gang gaan beschrijven, wat ik wel zeg is dat ik geen liefhebber ben van champignons en ook niet zo van vis. En laten die twee ingrediënten nou centraal staan in de twee volgende gangen. Waarschijnlijk vond ik het champignongerecht het lekkerst en het gerecht met vis ook zeer lekker! Een rangschikking is heel moeilijk te maken alles was top.

        Bij ieder gang werd er uitgelegd wat het was en hoe het bereid was en de uitleg van de wijnen was ook zeer uitgebreid.

        De bediening was top, ietwat gereserveerd, nederig misschien, of eerder zeer dankbaar dat je bij hen kwam, niet afwachtend maar met veel respect naar de gast toe. Een heel sympathiek team in een Michelin-Ster restaurant, waar er het losjes aan toeging.

        Reserveren is noodzakelijk en ik zou zeker aanraden om er heen te gaan voor een mooie ervaring. Ieder gerecht is een waar kunststukje, ieder gerecht heeft als basis één ingredient dat op verschillende manieren is bereidt.

        Bij mijn volgend bezoek wil ik er graag nog eens heen, maar dan voor het diner. De 10-gangen met begeleidende wijn, uiteraard.

        Antwoord
        • Marjolein

          Bedankt voor het delen van je ervaring Dave! Door het lezen van jouw reactie voelt het bijna of ik er zelf bij was. Klinkt echt fantastisch! Ik vind de prijs voor de lunch trouwens ook best meevallen, voor zo’n bijzondere ervaring. Het restaurant staat nu zeker op mijn lijstje om te bezoeken. Dat ik juist fan ben van champignons en vis is alleen maar mooi meegenomen ;-).

          Een paar maanden geleden zijn wij bij Sky Kitchen wezen dineren, dat is misschien ook wel wat voor jou! Hele bijzondere smaakcombinaties in een erg modern restaurant met uitzicht over Berlijn. Een van mijn favoriete ontdekkingen van 2016 denk ik!

          Antwoord
          • Dave

            Hallo Marjolein,

            Sky Kitchen stond ook op mijn (verlang)lijstje, maar in de tijd dat ik er was waren zij dicht. Ik kon er dus helaas niet heen, maar er komen gelukkig nog vele bezoeken naar Berlijn in de nabije en verre toekomst.

          • Marjolein

            Ah, jammer! Maar ach, er moet natuurlijk iets te ontdekken blijven voor een volgend bezoek ;-). Bij mij staan nu Nobelhart & Schmutzig en Facil hoog op het nog uit te proberen restaurants lijstje!

          • Dave

            Je bent geweest!

          • Marjolein

            Hehe, jaaa, ik had het op mijn Instagramstories geplaatst! Het was echt ronduit fantastisch en het champignongerecht viel ook bij mij en mijn tafelgenoten enorm in de smaak. Je hebt geen woord teveel gezegd, dit restaurant verdient een plekje op deze pagina!

  26. Marc Permentier

    Hoi Marjolijn,
    Mag ik het vreemd vinden dat Russisch Café-Barrestaurant Datscha niet op je lijstje va favoriete restaurants staat? Het is voor u vlakbij u in Friedrichshain op enkele passen van uw woning dus.

    Marc, Brasschaat

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Marc,
      er zijn zo ontzettend veel goede restaurants in Berlijn dat alleen mijn absolute lievelingsrestaurants een plekje hebben gekregen in mijn lijst met favorieten. Dat is nog best een uitdaging! Ik moet je inderdaad meegeven dat Datscha mijn favoriete Russische restaurant is in Berlijn (oh, die borscht!).
      Viele Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  27. Nanda

    Hallo Marjolein,

    Super dat je zo’n uitgebreide website hebt over berlijn, je staat in mijn favorieten zodat ik je website erbij kan pakken wanneer we met kerst naar Berlijn gaan.
    Ik heb dan ook een vraag aan jou wij gaan van 24-29 december naar berlijn en verblijven in het Leonardo Royal Hotel Berlin, (Otto-Braun-Str. 90, Friedrichshain-Kreuzberg, 10249 Berlijn)
    Wat raad jij aan met betrekking tot reserveren van een restaurant 24/25/26 december? Indien je nog tips hebt waar we eigenlijk met kerst moeten eten (indien het nog mogelijk is) dan hoor ik dit graag. Alvast bedankt

    Antwoord
    • Marjolein

      Ha Nanda,
      wat leuk om te lezen! Ik hoop dat je wat aan de tips en informatie op mijn blog hebt! In principe zou je bij alle restaurants die ik op deze pagina heb genoemd kunnen gaan eten tijdens de feestdagen, de meeste restaurants zijn gewoon geopend. Ik weet alleen niet of er nog plek is dus ik zou voor de zekerheid absoluut proberen te reserveren, het is doorgaans wel wat drukker bij restaurants tijdens de kerstdagen.
      Alvast veel plezier gewenst in Berlijn!

      Antwoord
    • danielle ter haak

      hi Marjolein,
      ik weet dat ik ergens gelezen heb over een restaurant, redelijk nieuw, voor zowel lunch als diner in een museum, maar weet totaal niet meer welke.
      kun je me verder helpen

      Antwoord
  28. peter torfs

    Hey Marjolein

    Allereerst hartelijk dank voor je mooie werk!

    Ik en mijn vrouw (beide 45) zijn met Silvester avond in Berlijn. Welk restaurant raad jij ons aan? Het hoeft niet chique te zijn, we houden eerder van een losse, relaxe atmosfeer. Parker Bowles spreekt ons wel aan. We willen lekker eten en daarna een drankje nuttigen. Liefst een locatie waar we nadien in de buurt de jaarovergang met vuurwerk kunnen genieten.

    Alvast bedankt.

    Vriendelijke groeten
    Peter

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Peter,

      jij bedankt voor je compliment! Erg leuk om te lezen! Als je Parker Bowles leuk vindt dan denk ik dat jullie Vabrique, Eins 44, Spindler en Le Bon ook wel kunnen waarderen. Allemaal moderne middenklasserestaurants met een erg kwalitatieve doch betaalbare keuken. Ik hoop dat er wat leuks voor jullie tussenzit! In de buurt van Spindler en Le Bon zitten sowieso ook veel leuke bars en cafés.

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  29. Jaap

    Hi Marjolein,

    Komend weekend ga ik naar Berlijn om inspiratie op te doen voor een eigen horeca zaak. Nu heb ik al een mooie lijst met zaken (aan hand van je blog) die ik wil bezoeken. Maar welke horecazaken mag ik komend weekend absoluut niet missen?

    Groet,

    Jaap

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Jaap,

      zoek je een specifiek soort horeca? Bar, restaurant, café? Met die informatie kan ik je wat beter op weg helpen, er zijn namelijk zo ontzettend veel inspirerende horecagelegenheden in Berlijn dat ik niet weet waar ik moet beginnen, haha. Zelf vind ik de restaurants in Hinterhöfe wel heel typerend voor Berlijn, bijvoorbeeld Eins 44, Katz Orange en Cookies Cream. Momenteel erg in opkomst zijn de gezondere caférestaurants in concept stores, daarvan heb ik er in dit artikel een aantal op een rij gezet: .

      Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  30. ANNELIES

    Dag Marjolein,

    Ik ben onze citytrip aan het voorbereiden voor komend weekend, aan de hand van jouw website.
    Zondagavond zouden we naar Sony Center en Potzdammer Platz gaan.
    Kan je mij een restaurant aanbevelen in die buurt? En eventueel een leuke plek om daarna een cocktail te drinken?
    Alvast heel erg bedankt en nog veel succes met je toffe website!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Annelies, wat een heerlijk vooruitzicht! Leuke restaurants die redelijk op loopafstand van Potsdamer Platz liggen zijn Crackers, Cookies Cream en Solar. Die laatste heeft ook een gaaf uitzicht en een cocktailbar. Ik raad wel aan om vooraf even te reserveren. Heel veel plezier gewenst in Berlijn!

      Antwoord
      • Annelies

        Bedankt voor je reactie!
        Wij zijn intussen terug van Berlijn en het was heel leuk!
        We hebben gegeten bij Burgermeister, Pantry, Solar, A Mano en Joris Food. :-)

        Antwoord
        • Marjolein

          Klinkt goed zeg! Pantry is ook een grote favoriet hier <3.

          Antwoord
  31. joosje

    Hoi Marjolein, wat een geweldig handige blog heb je! Wij zijn met 24 studenten een weekendje Berlijn aan het plannen en vroegen ons af of je een goedkoop restaurantje weet in de buurt van Propststraße 10 in Mitte waar we dus met z’n 24’en zouden kunnen eten?

    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Joosje,
      bedankt voor je compliment! Hmm, daar vraag je me wat! Dat is niet de meest culinaire hoek van Berlijn… De enige optie die me op loopafstand te binnen schiet is Brauhaus Lemke voor een echte Duitse ervaring. Achter Alexanderplatz zit ook nog een steak house (Block House) en een grote Beierse bierhal (Hofbräuhaus) waar je met grote groepen terecht kunt. Misschien niet het allerbeste eten maar wel goed te betalen en groot. Zelf ben ik ook erg fan van Monsieur Vuong maar ik weet niet of je daar met 24 man terecht kunt…
      Veel plezier!
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  32. Erica

    Een aanrader is restaurant SAN Marca Schonhauerallee 102. Geweldig lekkere pizza’s en alle pizza’s zijn €2,70. Ook de overige gerechten zijn erg
    lekker. Wij zijn nu een week in Berlijn en hebben er drie keer gegeten.

    Antwoord
  33. Yvette

    Hai Marjolein,

    Mijn complimenten voor je mooie website. Blij dat ik hem gevonden heb! Ik was met twaalf collega’s in Berlijn en mocht het restaurantje regelen. Door jouw tip zijn we bij Saporito terecht gekomen. Vanaf dat ik het terras(je) zag tot en met het toetje een succes! We hebben een superleuke avond gehad en heerlijk gegeten. Ze vroegen nog hoe we aan hun adres waren gekomen en ze vonden het gaaf opgenomen te zijn in jouw blog. Dus bij dezen nog een dank je wel!

    Antwoord
  34. ROOS

    Heb je nog tips voor een leuke kroeg/bar in de wijk Mitte om op een vrijdag avond te borrelen + klein hapje/borrelhappen te eten? Met een groep van 12 pers. Hoeft niet perse te zitten, gezellig staan rondom een bar is prima! Ben benieuwd!

    Antwoord
  35. Liesbeth Vander waeren

    Dag Marjolein,

    In de herfstvakantie gaan we nog voor 5 dagen met de auto op “Babymoon” in Berlijn. We kijken er echt naar uit! We hebben een hotel geboekt in de Zimmerstraat. Kun jij tips geven over waar wij best onze auto parkeren? Wij denken aan P&R maar welke nemen we dan het beste en zijn deze ver gelegen van het centrum? Of zijn er betere alternatieven?

    groetjes,

    Liesbeth

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Liesbeth, wat leuk zeg! Berlijn is een uitstekende keuze! De Zimmerstraße ligt midden in het centrum en dus zou ik aanraden wel iets buiten de stad te parkeren. Dat is toch wat makkelijker én stukken goedkoper. Op de stations Nikolassee en Wannsee zijn P+R’s en vanaf daar kun je de S-Bahn naar de stad pakken. Met de S1 heb je zelfs een directe verbinding naar Anhalter Bahnhof, vanwaar je zo naar jullie hotel kunt lopen. Op mijn pagina over ‘met de auto naar Berlijn‘ kun je meer informatie vinden. Veel plezier!

      Antwoord
  36. Jessica

    Vapiano is goed maar vind ik erg ongezellig. Italaans restaurantje TreSecondi aan de Joachistaler strasse, een zijstraat van de K-damm, kan ik echt aanraden, we gaan over 2 weken voor de 3 de keer naar Berlijn en brengen hier zeker weer een bezoekje aan. Een leuk restaurantje met uitstekende pizza en pasta voor ook een zeer mooie prijs (€7/8,-)
    Voor een typisch duiste/Berlijnse maaltijd kan ik das Xantener ecker aan de Xantaner strasse 1, aanraden. Een oud maar gezellig restaurant, reserveren is wel aan te bevelen.

    Antwoord
    • Jessica

      Net terug van wederom 5 superdagen in Berlijn. Zoals ik al aangaf zijn we ook dit jaar bij Tre Secondi geweest. Moet echter even iets rechtzetten. Kwaliteit van de pasta is perfect, alleen echt heel erg weinig, een klein bordje met wat pasta. Je moet hier bijna wel iets vooraf of erbij bestellen. Wellicht als lunch wel afdoende. Over de pizza’s kan ik niet oordelen.
      Bij Xantener Eck was het dan wel weer erg goed.

      Antwoord
  37. Amy

    Wat een goede aanrader, Saporito!! Samen met mijn vriend ben ik hier wezen eten en we zijn voor het menu gegaan. Heerlijk!! Gezellig, knus restaurant. Zeker de moeite waard! Bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat goed om te lezen dat Saporito zo goed is bevallen! Kan ook niet anders, hehe, het is zo’n fantastisch restaurant en zeker voor die prijs is het menu echt geweldig. Nu wil ik ook weer gaan :D. Bedankt voor je reactie Amy!

      Antwoord
  38. Harm

    Marjolein, op basis van jouw beschrijving hebben wij gegeten bij 3 Schwestern op Mariannenplatz 2 in de wijk Kreuzberg.
    Wij waren erg verrast door het gebouw en haar benutting, maar vooral door het menu dat werd geserveerd. Een zeer goede prijs-kwaliteis verhouding dus dus een zekere aanrader.

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat tof om te lezen dat 3 Schwestern zo goed is bevallen! Het is inderdaad een fantastisch restaurant op een geweldige locatie. Je kunt er in de zomer trouwens vlak achter ook naar de openluchtbioscoop (Freiluftkino Kreuzberg). Ook erg leuk! Bedankt voor je reactie Harm!

      Antwoord
  39. Vicky

    Hoi Marjolein,

    Eerst en vooral mijn complimenten voor je blog! Wow, echt al heel veel inspiratie op gedaan :-)
    Binnen 2 weekjes vertrek ik samen met een vriendin naar Berlijn. We komen aan op een zondag rond de middag en verblijven in het H10 Ku’damn hotel (vlak aan de Kurfürstendamn)

    Aangezien het onze 1ste keer in Berlijn is, heb je soms tips voor een leuk adres waar we die zondag kunnen lunchen in de buurt van het hotel aub?

    Dankjewel.

    Groetjes,

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Vicky,

      fijn om te horen dat je wat hebt gehad aan de informatie op mijn blog! Als je nog kunt reserveren bij Neni dan kan ik dat absoluut aanraden. Geweldige Oriëntaalse keuken en een gaaf uitzicht over Tiergarten vanuit het restaurant. Alternatief vind ik het Literaturhaus (vooral de tuin) altijd een fijne lunchplek en als het lekker weer is kun je prima terecht bij Biergarten Schleusenkrug voor een wat meer typische Duitse ervaring.

      Veel plezier!
      Marjolein

      Antwoord
  40. Ricardo

    Hoi,

    Een paar weken geleden met alle goede tips (echt super, dank je wel) van deze site naar Berlijn geweest voor een lang weekend ‘ rondlopen, kijken en genieten.
    Kwamen dicht bij ons hotel terecht bij een eettentje op zijn italiiaans dat ik iedereen wil aanbevelen. Piccola Italie op de oranienburgerstrasse.

    Antwoord
  41. Arjen van Trigt

    Hoi Marjolein,

    We zijn net terug van een paar dagen Berlijn en hebben in de voorbereiding erg veel gehad aan je blog. Er fijn dat die er is.
    Gisteravond hebben heerlijk gegeten bij het Vietnamese restaurant Madami, Dircksen Strasse 37, vijf minuten van Alexanderplatz. Een aanrader!

    Ik begreep trouwens dat je binnenkort gaat trouwen. Mooie dag en veel geluk samen!

    Groeten,
    Arjen

    Antwoord
    • Marjolein

      Ha, wat fijn om te horen dat jullie wat hebben gehad aan de informatie op mijn blog. Daar doe ik het voor! Madami ken ik nog niet maar het ziet er goed uit zeg! Die gaat op mijn lijstje! Bedankt voor de tip en de gelukwensen! Nog een paar weken inderdaad voor onze bruiloft. We kijken er ontzettend naar uit! Er zullen tegen die tijd vast nog wel wat impressies volgen in mijn Fotodagboek ;-).

      Antwoord
  42. Linda

    Hoi Marjolein,

    Ik geniet zo van jouw blog! Het is mijn eerste bezoek aan Berlijn en ik heb je blog volgens mij van voor naar achter en weer terug gelezen.
    Heerlijk hoe je vol passie over Berlijn schrijft.
    Nog vier weken en dan ga ik samen met mijn vriend heerlijk genieten van het mooie Berlijn.

    Dank je wel voor je geweldige tips!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat ontzettend leuk om te lezen Linda! Daar doe ik het voor! Ik wens jullie heel veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  43. Thirza

    Hi Marjolein!

    Met jouw tips hebben we genoeg voor een half jaar ;) we zijn echte foodfreaks dus ik werd helemaal blij van je blog! We zijn van 3 t/m 6 juli in Berlin, nog tips voor een bijzonder of gaaf uitje? Wat toevallig in die week ( of in het algemeen) plaatsvind? Groetjes en ga vooral door! Echt te gek Thirza

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Thirza!

      Bedankt voor je leuke reactie!

      Als food freak vind je Bite Club misschien wel tof! De editie van 3 juli vindt plaats bij het Funkhaus, een interessante en toffe locatie buiten het toeristische centrum (linkje naar het event)! Ook op die dag: de Open Air Gallery op de Oberbaumbrücke. Wat impressies van de vorige editie kun je vinden in mijn laatste fotodagboek. Ook leuk om even mee te pikken als je in de buurt bent. Elk weekend kun je in het Preußenpark trouwens ook heerlijk Thais eten op de spontane foodmarkt daar, ook een toffe ervaring!

      Veel plezier!

      Antwoord
  44. Mariska

    Ik was vorige week met man en zoon in Berlijn, echt een heerlijke stad. Ik vond Transit (Aziatische keuken) echt een aanrader. Ik zie dat ‘ie bij jou ook bij de favorieten staat. Ik heb trouwens ook een blog en heb vandaag een blog over Berlijn gepost: http://eenvleugjelifestyle.nl/

    Antwoord
    • Pascal

      Gisteren met m’n 2 kinders wezen eten inTransit en idd .. wat een leuke tent en eten is heerlijk!
      Morgen ben ik jarig, dus ik mag kiezen haha en we gaan dus nog even langs bij Transit!
      Tx vd tip!

      Antwoord
      • Marjolein

        Wat fijn om te lezen dat Transit zo in de smaak is gevallen! Was het de tweede keer ook zo goed? Oeh, en nog van harte gefeliciteerd nachträglich!

        Antwoord
  45. Maud Bakker

    Hoi Marjolein,

    Wij zijn net terug en hebben het zo fijn gehad in Berlijn! Fantastische stad met fijne sfeer en mooie verhalen. Mede dankzij jouw tips hebben we mooie dingen bezocht en heerlijk gegeten. La Soupe Populaire was helaas dicht, maar Michelberger Hotel was ook erg leuk en lekker.

    Ga zo door met je blog, het helpt je een beetje op weg in de grote, interessante stad!

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor je leuke reactie Maud! Tof om te horen dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad in mijn lievelingsstad. Zo jammer dat La Soupe Populaire momenteel aan het verbouwen is, hopelijk gaan ze eind dit jaar weer open. Ik kan namelijk zelf ook niet wachten om weer te gaan ;-). Maar Michelberger is een fijn alternatief!

      Antwoord
  46. Marijke

    Bedankt voor al je leuke tips, we zijn afgelopen 4 dagen in Berlijn geweest en veel aan je blog gehad. We hebben curry 36 en burgemeister uitgeprobeerd en je hebt niks teveel geschreven!
    Groetjes Marijke

    Antwoord
    • Marjolein

      Supertof om te lezen Marijke! Fijn dat jullie het leuk hebben gehad in Berlijn en lekker hebben gegeten ;-). Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  47. Ineke

    Hoi

    Wij zijn volgende week 4 dagen in Berlijn. We gaan één van je toprestaurants bezoeken Saporito. Heb je toevallig nog een goed adresje in de buurt van Potsdamerplatz/Reichstag en Gendarmenmarkt?

    Groetjes

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Ineke,

      superleuk! Ik ben onwijs benieuwd wat je van Saporito zult vinden! Laat je het even weten?

      Bij Potsdamer Platz in de buurt is Solar leuk, het valt wel in een iets hoger prijssegment maar je hebt er ook fantastisch uitzicht over Berlijn! Verder zijn Ishin (sushi) en Crackers (stijlvol restaurant en bar) ook erg goed. In de Reichstag zelf schijnt een goed restaurant te zitten (Käfer) maar daar heb ik zelf nog nooit gegeten. Verder zitten er ook niet zoveel restaurants in de buurt van de Reichstag… In de buurt van de Gendarmenmarkt vind ik Chipps een fijn restaurant, daar kun je ook heel lekker ontbijten of lunchen!

      Ik hoop dat er wat leuke tips voor je tussenzitten!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  48. Mariëlle

    Hey Marjolein!
    Hartstikke leuke blog en erg handig!
    Wij (docenten Duits) gaan aankomende week weer met een groep van 40 h4/5v leerlingen naar Berlijn! We hebben nu een eetplek gevonden; Sophieneck aan de grosse Hamburgerstrasse. Ken je die en is het wat?
    We willen daar ook onze week s avonds afsluiten; denk je dat we een goede keus gemaakt hebben? Of heb je wellicht nog andere ideeën voor grote groepen pubers? :)

    Groetjes Mariëlle

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Mariëlle, wat leuk om te horen! Dank je wel! Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van Sophieneck gehoord maar de reviews op TripAdvisor en Foursquare zien er best goed uit! Zelf ben ik wel een voorstander van Clärchens Ballhaus dus die zouden jullie ook nog kunnen overwegen. Fijne Duitse gerechten op een centrale locatie met een leuke biergarten. Met lekker weer is Prater ook leuk! Ik ben benieuwd hoe het jullie is bevallen! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  49. Jet

    Ik vind je blog echt super, had er niet zonder gekund deze citytrip! Vandaag, op mijn verjaardag, gegeten bij La Soupe Populair. Nog net voordat de verbouwing gaat beginnen begreep ik…
    Misschien dat ik daarom wat (te) hoge verwachtingen had over dit restaurant maar voor ons was het een grote teleurstelling. Zeker, het pand en de ambiance is heel bijzonder…maar dat was het dan ook wel. Het eten was ontzettend zout (niet te eten gewoon) en kaal, bij reservering aangegeven dat het mijn verjaardag is; hier geen aandacht voor. De prijzen van een gerecht waren op zich prima maar de rekening vulde zich met ongevraagd (duur)Evian water, een bodempje wijn van €14,- etc. Nee, voor ons nooit weer. Klinkt nu misschien wat zuur, maar wilde de lofzang op dit restaurant toch een beetje nuanceren ;).
    Morgen gaan we voor de herkansing…want gelukkig keuze genoeg in deze prachtige stad. Groetjes vanuit Mitte!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Jet! Wat ontzettend jammer om te horen dat La Soupe Populaire zo is tegen gevallen zeg! Had ik zeker niet verwacht want ik heb er twee keer naar volle tevredenheid gegeten. Dat zoute is me nooit opgevallen en ik bent zelf iemand die absoluut niet zout eet. Zouden ze misschien al in de verbouwingsstress zitten? Hmm, hoe dan ook, hopelijk vallen de komende etentjes wel in de smaak! Welke restaurants staan er nog op de planning?

      Nog de beste wensen en veel (eet)plezier nog in Berlijn!
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  50. Karen

    Hoi Marjolein, wat een geweldig leuke en informatieve site heb je! We zijn net terug van 5 dagen Berlijn en hebben heel erg veel aan jouw tips en suggesties gehad. Wat eten betreft vooral Neni en La Soupe Populaire. Beide geweldig qua locatie en qua eten! Wij zaten een beetje buiten het centrum waar weinig interessante eettentjes zitten, maar om de hoek bij Kater & Goldfish dat net geopend is: hele goeie pastrami en anti-pasti en reuze betaalbaar. Check hun Facebookpagina!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat fijn om te horen dat Neni en La Soupe Populaire zo in de smaak zijn gevallen! Het zijn ook nog altijd twee van mijn favoriete restaurants in Berlijn en ik krijg gelijk zin er zelf ook weer te gaan eten, haha! Kater & Goldfish zegt me niets maar ik ga het op mijn lijstje zetten. Anti-pasti is altijd goed!

      Antwoord
  51. Jan

    Hoi Marjolein,

    Misschien kan ik je, als inwoner van Prenzlauer Berg, een handje helpen. Als iemand iets echt anders zoekt. En dan ook nog goedkoop? http://www.massai-berlin.de/
    Écht iets anders. 3-gangen menu voor €23 en vegetarisch voor €19. Muziek op de site vind ik heel vaak storend, maar hier kom je echt al in de sfeer. Naast Tim Raue is in Berlijn nog een restaurant (zelfde niveau, ook 2**) dat de aanbeveling verdiend. Zéker de moeite waard. Als je waardering hebt voor de experimentele keuken, waar smaak echt voorop staat, dan ben je hier aan het juiste adres. Een jong restaurant(Mitte), met een jonge meesterkok, jonge en hippe bediening en een fenomenale keuken. En regionaal. http://www.reinstoff.eu/

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Jan,

      bedankt voor je aanvulling! Van Massai heb ik wel eens gehoord maar ik ben er nog nooit geweest. Ik zal eens een kijkje nemen als ik weer eens in je wijk op pad ben! Bij Reinstoff heb ik vorig jaar eens gedineerd en dat was inderdaad fantastisch! Ik zal het restaurant er even in het lijstje bijzetten want het is wel een nominering waard inderdaad. In die categorie wil ik ook graag Facil, Hugos en het nieuwe Sky Restaurant nog eens proberen. Ach ja, je moet altijd iets te wensen overhouden ;-).

      De laatste tijd ben ik flink bezig deze pagina te updaten maar het is een flinke klus. Verwacht hier binnenkort in ieder geval nog meer favoriete restaurants want er zijn er de afgelopen weken flink wat bijgekomen ;-).

      Groetjes uit Friedrichshain,
      Marjolein

      Antwoord
  52. Marcel

    Hoi, ik ga in April met mijn zoon een weekend naar Berlijn . We verblijven in het Tiergarten Hotel. Wat is een leuk en betaalbaar restaurant?
    Mijn zoon (12) houdt uiteraard van hamburgers.
    Is reserveren nodig?

    Antwoord
    • Marjolein

      Je zou in de Arminiusmarkthalle kunnen kijken, da’s een prachtige historische markthal in de buurt van jullie hotel waar ook een burgerzaak inzit. Prachtige ervaring! Daar hoef je niet te reserveren. Anders is ProbierMahl ook een leuk restaurant in de buurt, de burgers schijnen daar erg goed te zijn! Veel plezier!

      Antwoord
  53. Dilara

    Beste Marjolein,

    Volgende week zal ik met een groot groep HU studenten Berlijn bezoeken. Heb jij toevallig nog tips voor een lekker maar betaalbaar restaurant vlakbij het Holocaust monument?

    Groeten,
    Dilara

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Dilara,

      hmm, lastig! Da’s niet de leukste buurt om uit eten te gaan ;). Vlakbij Potsdamer Platz zitten Amrit (Indiaas) en Vapiano (Italiaans). Niet te duur maar best OK eten. Is dat misschien iets?

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  54. Verela

    Beste Marjolein,

    Mijn man en ik zijn net terug van 4 dagen Berlijn. Het was onze eerste keer in deze super leuke, bijzondere stad! We hebben echt genoten van de relaxte sfeer, de gave streetart, het heerlijke eten in de aparte restaurantjes en koffiebarretjes, het indrukwekkende Joods Museum en natuurlijk ook van de sneeuw (het is nog maar de vraag of we hier in Nederland dit jaar nog op getrakteerd zullen gaan worden ;-))! Omdat ik momenteel 32 weken zwanger ben moest ik het wat rustiger aan doen als normaal en hebben we het ons vooral ook lekker laten smaken! Heerlijk gegeten bij La Soupa Populair (wat een te gekke plek is dat!), Distrikt Coffee met z’n overheerlijke pannenkoekjes, Zola, Het Michelberger, Burgermeister, Silo en Il Pastificio (een heerlijk Italiaans Restaurant op Richard Wagner Str. 35, ook echt een aanrader!). We komen zeker nog eens terug in een zomer om de stad verder te verkennen op het fietsje! Want we willen nog zoveel leuke plekjes ontdekken in deze wereldstad!
    Je blog is echt te gek! Ga vooral zo door!

    Groetjes Verela en Richard.

    Antwoord
    • Marjolein

      Oh, wat een leuke dingen hebben jullie allemaal gedaan! Klinkt als een supertoffe en gevarieerde trip met veel bezoekjes aan mijn favoriete restaurants, hihi. Goed dat je me weer even aan La Soupe Populaire herinnert, daar moet ik ook nodig weer eens gaan eten ;). Succes met de laatste loodjes van je zwangerschap!

      Antwoord
  55. Cara

    Hey Marjolein,
    Ik vind het echt heel knap dat je een hele blog hebt als ook een boek! Wauw, wat een doorzettingsvermogen om iets te doen dat je fijn vindt :) Ik verblijf binnen twee weken twee nachten in Berlijn met mijn vriend in Charlottenburg en vroeg me af of er in de buurt leuke eetplaatsen waren, die niet te duur zijn, maar wel heel gezellig en lekker. Liefst iets met Vlees of pasta. En weet je bovendien leuke bars zijn in die buurt? Groetjes

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Cara,

      wat een lief compliment, dank je wel! Ik doe niets liever dan op ontdekkingstocht gaan door Berlijn en ik vind het alleen maar supertof dat er mensen zijn die het leuk vinden om mijn artikelen en foto’s te bekijken!

      Charlottenburg beschikt over een paar hele goede Aziatische restaurants (Lon-Men’s Noodle House, NU Restaurant en Saigon Today zijn favoriet) die ook niet al te prijzig zijn. De perfecte budgettip! Iets duurder maar wel een hele toffe beleving is Neni (wel reserveren!), vanaf daar heb je ook een gaaf uitzicht over Berlijn. Je kunt er ook alleen een drankje doen in de Monkey Bar. Wil je traditioneel Duits eten dan kun je bij de Schnitzelei terecht. Zelf vind ik Schwarzes Café ook een leuke bar om een drankje te doen!

      Ik hoop dat er iets leuks voor je tussenzit!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  56. Ivan

    Hallo Marjolein

    1 t/m 4 feb ga ik met een vriend naar Berlijn. Beide zijn we een beetje budget qua eten. Heb je nog goed advies over waar we “goedkoop” schnitzels en pullen bier kunnen verwerken? Cheers Schnitzel heb ik al genoteerd :D Toffe blog! bedankt voor alle informatie!

    Antwoord
    • Marjolein

      Yay! Wat een leuk vooruitzicht! Qua prijs/kwaliteit is Cheers bijna niet te toppen! Zelf vind ik Prater ook een fijn restaurant voor schnitzels, echt een fijn traditioneel Duits restaurant met grote pullen bier. Ik zie dat jullie ook op een woensdag in Berlijn zijn, dan kun je in het hippe Michelberger Restaurant schnitzel krijgen voor lunch voor ongeveer € 8,-! In mijn artikel met Berlijnse budgettips staan ook nog een paar goede budgetvriendelijke restaurants voor als het geen schnitzel hoeft te zijn ;). Viel Spaß!

      Antwoord
  57. Daniela

    Hoi,
    Zie ik het nou goed; Saporito bestaat niet meer. Zit nu café Duo?

    Antwoord
    • Marjolein

      Whut! Dat kan ik me niet voorstellen :-O. Ik was er drie weken geleden nog… Ik heb even gegoogled en ik zie dat Cafe Duo ook niet meer bestaat in de Straßmannstraße. Volgens mij zaten zij voordat Saporito kwam. Voor de zekerheid zal ik binnenkort nog even langsfietsen.

      Antwoord
  58. hallo

    Hallo Marjolein. Leuke website. Ik ga morgen voor twee weken naar berlijn. Nu willen we bij le buffet kadewe eten. Heb je nog iets soortgelijks?

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik moet eerlijk zeggen dat ik Le Buffet niet ken. Kun je het misschien omschrijven? Dan weet ik een beetje waar ik naar moet zoeken. Ik weet dat je bij het KaDeWe overal aan de bar kunt eten, wat dat betreft is de Marheineke Halle soortgelijk. Daar heb je verschillende stands met delicatessen uit bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Italie waar je aan de bar kunt eten. Erg leuk ook!

      Antwoord
  59. Kelly

    Hoi Marjolein,
    Wat leuk om alles op jouw site te lezen. A.d.h.v. jouw tips heb ik al een flink lijstje kunnen maken voor ons eerste bezoek aan Berlijn met de kerst. We verblijven in Charlottenburg. Mijn vraag is of je toevallig ook ervaring hebt met glutenvrij ontbijten/lunchen/dineren in Berlijn? Zo ja, op welke plaatsen? Alvast hartstikke bedankt en keep up the good work!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Kelly,

      wat leuk om te horen! Dank je wel! Iets voor jullie uit de buurt maar wel een geweldig ontbijtbuffet vind je bij Ohlala in Friedrichshain. Elke zondag is er een uitgebreid vegan en glutenvrij brunchbuffet vanaf 11:00, ook leuk om te combineren met de vlooienmarkt op Boxhagener Platz. Sauvage is een paleorestaurant, ook zij werken compleet zonder gluten. Verder is mijn ervaring dat er altijd wel glutenvrije opties zijn bij de meeste cafe’s en restaurants.

      Misschien zitten hier nog wat leuke tips tussen? http://mitvergnuegen.com/2014/glutenfrei-durch-berlin/

      Groetjes en veel plezier,
      Marjolein

      Antwoord
  60. sanne

    hi,

    wij gaan net voor de kerst een paar daagjes naar berlijn, we verblijven in het park inn hotel alexander platz, heb jij misschien nog wat restaurantjes op loop afstand waar wij zouden kunnen ontbijten?
    Verder vind ik je blog echt super tof!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Sanne,

      Absoluut! Ik roep even random wat favorieten die bij Alexanderplatz in de buurt zijn:

      – The Kitchen Cafe
      – Cafe Fleury
      – Chipps
      – Barcomi’s
      – Factory Girl
      – Cafe Hilde
      – Father Carpenter (zoo lekkere koffie)

      Ik hoop dat hier iets leuks (lees: lekkers) voor jullie tussenzit!

      Veel plezier!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  61. Kevin

    Beste Marjolein,

    Wat een leuke mooie blog heb je gemaakt! Ik ga met mijn vriendin met de kerst naar Berlijn. De tips voor restaurants vind ik erg leuk. Nu vroeg ik mij wel af hoe het met de kerst zit. Welke restaurants raad jij aan om met de kerst wat te gaan eten? Ik neem aan dat reserveren aan te raden is, en dit willen wij dan ook graag van te voren doen.

    Alvast bedank!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Kevin,

      bedankt voor je compliment! Reserveren is absoluut aan te raden! En dan liever nog vandaag dan morgen ;-). Ik heb zelf al even zitten zoeken naar restaurants voor Kerstmis, omdat ik dit jaar ook in Berlijn blijf, maar veel van mijn favorieten zitten helaas al vol. Je zou het even kunnen proberen bij restaurants die van niet-Christelijke komaf zijn. En anders is altijd de kerstmarkt nog een optie!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  62. Vivian

    Hoi Marjolein, heb inmiddels je boek ook al helemaal doorgespit en heb nu al helemaal zin om naar Berlijn te gaan. Over precies 1 maand vertrekken we dus het aftellen gaat beginnen. Heb nog wel even een vraagje of je nog lekkere restaurantjes weet in de buurt van de opera want wij zitten in het ibis hotel aan de Bismarck strasse. Dat is volgens mij in charlottenburg. Ik hoor het graag.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Vivian, wat ontzettend leuk om te horen! Wordt het je eerste bezoek aan Berlijn? Leuke restaurants in die buurt (klopt, da’s inderdaad Charlottenburg!) zijn: Glass (dat is iets chiquer), Neni (een orientaals restaurant met gaaf uitzicht) en Ishin Tey (sushi). Rondom de Kantstraße zitten veel Aziatische restaurants die niet per se heel gezellig, maar wel heel goed zijn! Mijn favorieten daar zijn Lon-Men’s Noodle House (Taiwanees) en Saigon Green (Vietnamees). Voor een kop koffie met wat lekkers kan ik de Berliner Kaffeerösterei en het Literaturhaus aanbevelen. Mocht je nog een voorkeur hebben voor een bepaalde keuken, laat het dan even weten, dan kan ik nog wat gerichter tips geven. Veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  63. Melissa

    Hoi Marjolein,
    Is er in Berlijn ook een sushi restaurant waar je onbeperkt sushi kan eten voor een vaste prijs?
    Ik kan nergens de orijzen van Sasaya terug vinden.

    Gr melissa.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Melissa,

      ik ken persoonlijk alleen Sushi Circle, da’s met zo’n band, maar ik was niet heel erg te spreken over de kwaliteit. Oo Yelp vond ik er ook nog een paar maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Sasaya is iets prijziger maar voor € 25,- p.p. moet je het wel redden denk ik! Miyaki in Friedrichshain en Omoni in Prenzlauer Berg zijn trouwens ook favoriet hier. Ik vind het de meerprijs wel waard!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  64. Vicky.kerkhofs

    Hey,
    Wij gaan met oudjaar met 2 kids (8 en 10 jaar) naar Berlijn. Hotel op de ku damm. Ik heb je tips Berlijn met kids al gelezen en genoteerd. Heb je nog tips voor een restaurant op 31/12. En wat we zeker moeten doen die avond met de kids.
    Weet jij ook of alles gesloten is op 1 januari?
    Alvast bedankt voor je reactie!

    Antwoord
  65. Annelies

    Vorig jaar een lang weekend Berlijn en heerlijk genoten.
    Qua restaurant nog een aanrader: ” die Fleischerei” op de Schonhauserallee. Heerlijk eten in een oude slagerij. Eigenaar is Oostenrijks en schenkt ook eigen wijnen.
    Dit jaar gaan we weer terug, ook naar het concert van Nena! En dan weer lekker eten bij die Fleischerei!!!

    Antwoord
    • Marjolein

      Daar heb ik al veel goede verhalen over gehoord en ik ben er al regelmatig langs gefietst maar ik ben nog nooit wezen eten bij de Fleischerei. Schande! Toch binnenkort maar eens proberen dan. Bedankt voor je reactie Annelies!

      Antwoord
    • Monique

      Beste Marjolein, leuke blog heb je, (bijna) alles staat er in dat je moet weten. Wij zijn met de Kerst een paar dagen in Berlijn. Alle restaurants lijken gesloten op 24 december. Heb jij nog een tip?

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Monique, da’s een lastige vraag! Ik ben zelf met kerst ook in Berlijn en zocht deze week naar een leuk restaurant maar bijna alles is al volgeboekt. Je zou eventueel op een kerstmarkt wat kunnen eten? Ze sluiten wel wat eerder dan normaal op Kerstavond dus ook daar moet je op tijd zijn. Anders zou je Michelberger nog kunnen proberen, zij zijn volgens mij ook open. Veel plezier alvast in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
  66. Anja Stoujtesdijk

    We hebben afgelopen week genoten in Berlijn, mede door de inspiratie die we hebben opgedaan door jouw blog. Bedankt Marjolein! Aanraders om te lunchen zijn, wat ons betreft, ook de Flamingo fresh food bar tegenover metro station Friedrichstrasse en bar Gagarin in de Knaackstrasse (Prenzlauer berg). Onder andere heerlijke soljanka! Ze serveren ook een prima ontbijt.

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat goed om te horen! Dank je wel Anja! Over Flamingo fresh food heb ik al veel goede verhalen gehoord dus die moet ik binnenkort echt maar eens gaan uitproberen. Klinkt goed!

      Antwoord
  67. Diewke

    Dag Marjolein

    Superleuke blog ! Had even een vraagje. Ik wil graag van maandag tot woensdag tijdens de kerstvakantie naar Berlijn. We verblijven dan in de wijk Friedrichshain. Hoe zit het met de openingsdagen/drukte op een maandag-en dinsdagavond. In België zijn dit namelijk vaak de dagen dat restaurants en bars gesloten zijn. Hoe zit dit hier? Misschien best andere dagen kiezen?

    Bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Diewke,
      goede keuze, Friedrichshain is een van mijn favoriete wijken van Berlijn! De meeste restaurants zijn gewoon geopend. Het kan zijn dat sommige horeca dicht is op maandag (of zondag) maar zeker niet alles. Op dinsdag kan ik trouwens Santa Maria Eastside aanraden! Elke dinsdag hebben ze taco’s en margarita’s in de aanbieding. En lekker dat ze zijn! Hmm!
      Veel plezier in Berlijn!
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
    • Sonja

      Hi Marjolein,
      Ik word helemaal blij van jouw blog ;-)
      We vertrekken woensdag naar Berlijn met de jongens (18 en 20 jaar). Neni heb ik kunnen boeken (online lukte dit niet meer, maar telefonisch wel) en nu ben ik nog op zoek naar een leuk/hip restaurant in de buurt van het NHOW hotel. Weet je iets?
      Groetjes, Sonja

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Sonja,

        wat tof om te horen! Ik word op mijn beurt weer blij van jouw reactie! Het eerste restaurant dat me te binnen schiet en wat ook het meest dichtbij is, is het Michelberger Restaurant in de Warschauer Straße. Het heeft de flair van een oude fabriek en er staan heerlijke seizoensgebonden gerechten op de kaart. Je kunt er trouwens ook heerlijk lunchen! Deze week ben ik er nog geweest en heb een heerlijke pompoensalade met peer gegeten.

        Ook leuk maar iets verder weg zijn Nest en Schneeweiß.

        Veel plezier enneuh… Eet smakelijk alvast!

        Groetjes,
        Marjolein

        Antwoord
  68. Rianne

    hi Marjolein,
    Wat een leuke blog over Berlijn. Ben al allemaal lijstjes aan het maken voor onze trip. Ik ga samen met mijn vriend en 2 kids (5 jr en 2jr) volgende week naar Berlijn. Weet jij nog leuke ontbijt / lunchtentjes in de buurt van Schonhauserallee (iets boven Danzigerstrasse) die ook een beetje kidsproof zijn? Alvast enorm bedankt! gr. Rianne

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Rianne,

      wat leuk om te horen dat je wat kunt met de informatie op mijn blog! Had je mijn tips voor kinderen in Berlijn al gezien?

      Je hebt geluk met de wijk die je hebt uitgezocht want Prenzlauer Berg is over het algemeen heel kindvriendelijk. Mijn favoriete ontbijtadresjes zijn Zuckerstück, Fräulein Dickes en Suicide Sue. Ik denk dat je daar ook prima met kinderen terecht kunt! Leuk om te lunchen in die hoek zijn: Suppe & Salat (voor een snelle soep), Zia Maria (pizza) of gewoon een lekkere Berlijnse Currywurst met Pommes bij Konnopke’s Imbiss.

      Veel plezier in Berlijn!
      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
      • anthony

        hallo,
        wij gaan over paar weken naar berlijn en via google kwam ik op je website terecht. wat een toffe site vol handige tips! super! nu heb ik ook meteen een vraag. ik kwam op internet berlin variete tegen? een avond vol show en eten vlakbij de alexanderplatz. nu ben ik erover na aan het denken om hier een avondje naartoe te gaan. heb jij ervaring met deze variete? is een een aanrader of kan ik het beter mijden? alvast bedankt voor je antwoord!
        groetjes,
        anthony.

        Antwoord
        • Marjolein

          Dank je wel Anthony!

          Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van dinnershows en ik heb dus ook geen ervaring met Berlin Variete. Sorry, ik kan je dus niet echt verder helpen! Mochten jullie gaan dan ben ik benieuwd naar jullie ervaringen!

          Viel Spaß en viele Grüße,
          Marjolein

          Antwoord
  69. Ralf Peeters

    Hi Marjolein,

    Thxx voor alle tips tot dusver, we hebben nogal gebruik gemaakt van jouw blog de afgelopen dagen! Weet jij nog een leuke lokatie om te “fruhstücken”?? Zijn vandaag bij “House Of Small Wonder” geweest wat wij erg konden waarderen!!

    Grtzzz Janna & Ralf

    Antwoord
    • Marjolein

      Ah, superleuk! Maakt het nog uit in welke wijk? Mijn favorieten op het moment zijn Roamers (in Neukölln), Oro (in een oude apotheek in Kreuzberg, prachtige locatie) en Silo (in Friedrichshain, ook mégagoede koffie). Veel plezier nog in Berlijn!

      Antwoord
  70. Marieke

    Hoi Marjolein, gister terug gekomen van een superweekend Berlijn samen met mijn vader (72) voor mijn 40e verjaardag. Dat was op zich al bijzonder! Van tevoren hebben we al veel voorpret gehad door het lezen van jouw geweldige blog en het werd nog beter toen ik ook je boek had aangeschaft. Zo konden we al een hoop dingen uitzoeken die we allemaal wilden gaan zien en het qua tijd een beetje plannen. Ook tijdens de reis hebben we er veel aan gehad als reisgids. Echt superfijn! We hebben het laten zien aan de verhuurder van ons appartement, hij heeft er een foto van gemaakt en zou het aanraden aan toekomstige Nederlandse huurders. We zaten in http://www.booking.com/hotel/de/leipzigerstrasse-48.nl.html. Heerlijk centraal zoals de naam al zegt en van alle gemakken voorzien. We hebben echt een top weekend gehad en komen zeker terug. Nog een lunchtip: toen we op jouw advies de hofjes in de Rosenthalerstrasse gingen bekijken hebben we geluncht bij My Smart Break (op nr 67), veel verse salades, sappen en broodjes, ook veel vega en ook de verse groenten zijn daar los te koop. Erg leuk en lekker en vriendelijke mensen.
    Vlakbij Checkpoint Charlie op de Krausenstrasse/hoek Charlottestrasse kan ik nog Trattoria Lungomare aanbevelen. Erg lekker eten en zeer vriendelijke bediening. Dank voor alles, dankzij jou was onze reis nog leuker! Succes met je blog en komt er nog een 2e boek wellicht? Groeten ook namens mijn vader, Marieke.

    Antwoord
  71. Peter

    Hoi Marjolein,

    vanochtend je geweldige blog ontdekt: dank je wel!
    Ik zit nu op mn Berlijnse balkonnetje koffie te drinken en “woon” heerlijk 2 weken in een appartement in mijn favo stad!

    Een vraag: Ben jij bekend met glutenvrije eettentjes? Een restaurantje met een menukaart met enkele glutenvrije gerechten is ook prima.

    t Valt me weer op dat biologische producten in de supermarkt om de hoek zeer betaalbaar zijn. De prijs van glutenvrije producten is dezelfde als in NL, dat verbaast me een beetje.

    Afijn, heerlijk om hier weer te zijn alleen nu incl glutenvrij arrangement

    Vriendelijke groet,
    Peter

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Peter, super zeg, wat leuk om te horen! Heerlijk dat je twee weken hebt om in Berlijn door te brengen, zo heb je lekker de tijd om alles op je gemak te ontdekken. Ik kan voor glutenvrij ontbijten, lunchen of taart absoluut Ohlala in Friedrichshain aanraden. Dit kleine knusse (en heeel vrouwelijk ingerichte) zaakje biedt alles vegan en glutenvrij aan. Als je dit nog op tijd leest zou je morgen naar de brunch kunnen gaan, tot 15:00 kun je genieten van een buffet vol heerlijkheden. Echt een hele fijne plek! Sauvage vind ik ook een aanrader. Dit is een paleorestaurant en dus is hier ook alles glutenvrij. Ik hoop dat dit een beetje is wat je zoekt. Je zou voor glutenvrije producten trouwens ook nog bij drogist DM kunnen kijken, die hebben ook een uitgebreid assortiment. Geniet van je tijd in Berlijn!

      Antwoord
      • Peter

        Hoi Marjolien, we gaan zakkelijk 3 dagen naar IFA Berlijn, We slapen bij Alexanderplatz. Ken je daar nog een leuk restaurant in de buurt waar we met zn 5 en heen kunnen gaan?

        Antwoord
        • Marjolein

          Hoi Peter! Direct op Alexanderplatz is ’s avonds niet zoveel te beleven maar als je richting Torstraße en Rosenthaler Platz loopt dan vind je genoeg leuke restaurantjes maar ook cafeetjes en bars. Enkele van mijn favoriete restaurants in die buurt zijn YamYam (Koreaans), Dolores (snelle burrito’s), Transit (soort Aziatische tapas – wel reserveren!), District Mot (Vietnamees), Monsieur Vuong (Vietnamees) en Muret La Barba (Italiaans – iets duurder). Ik hoop dat er iets voor jullie tussenzit. Veel plezier op de IFA! Groeten, Marjolein.

          Antwoord
    • Peter

      Hoi Marjolein,

      dank voor je snelle reactie.
      Ik ga je tips zeker bezoeken, kon helaas niet vandaag.

      Ik heb om de hoek waar ik verblijf een super Ayurvedisch eettentje ontdekt; heerlijk vega, biologisch en veel glutenvrij.
      Dabbawalla heet het, Hohenstaufenstrasse 64, Schöneberg. Een bezoekje waard, gunstig geprijst maar bovenal heerlijk zorgvuldig klaargemaakte maaltijden. Ook voor take-away.

      Jouw blog heeft me verder veel leuke tips opgelevert,
      dank en groet, Peter

      Antwoord
      • Marjolein

        Wat leuk om te horen Peter, dank je! En je suggestie ga ik onthouden, bedankt voor je tip! Ohlala is trouwens ook op andere dagen open maar de brunch is alleen nog op zondag. Veel plezier nog! Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
  72. Marjolein

    Hoi naamgenoot,

    Nu in Dresden, maar maandag naar Berlijn, met de tropische temperaturen die eraan komen weet jij vast nog wel een heel leuk terras!

    Groet,
    Marjolein

    Antwoord
    • Marjolein

      Hee Marjolein! Altijd leuk om een andere Marjolein te ‘zien’, dat bewijst maar weer dat het heus wel een hele normale naam is! Duitsers vinden mijn naam altijd nogal apart (‘lein’ is namelijk een verkleinvorm, net als ’tje’ in het Nederlands). Back to topic! Ik vind zelf de urban zwembaden als Badeschiff en Haubetaucher erg tof maar daar moet je wel vroeg heen gaan, anders kan het nogal druk worden. Ook Biergartens als Prater, de tuin op het RAW-Gelände en Cafe am Neuen See doen het altijd goed. Als je een gave strandbar zoekt met een mooi uitzicht dan kan ik Deck 5 of Klunkerkranich aanraden. Check anders ook even mijn artikel met zomertips voor Berlijn, daar staan ook nog wat leuke dingen tussen. Restaurants met een mooi terras zijn bijvoorbeeld Spindler, Katz Orange en Prater. Veel plezier!

      Antwoord
  73. Daniëlle

    Hallo Marjolein,
    volgende week ga ik met mijn twee kinderen van 14 en 17 een weekje naar Berlijn. We zitten in een hotel vlakbij de Kurfurstendam (grolmanstrasse). Nu wil mijn zoon, die verslaafd is aan hardlopen , ’s ochtends gaan lopen. Ik dacht te zien dat Tiergraten relatief dichtbij ism klopt dit? En wat zijn nog meer mooie plekken om te lopen? Alvast bedankt en ik heb al veel leuke, nieuwe, ideeën opgedaan op je blog. Grote, Daniëlle

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Danielle, wat leuk dat je zoon al zo’n fanatieke hardloper is zeg. Supertof! Tiergarten is inderdaad vlakbij en een van de mooiste en grootste stadsparken van Berlijn. Daarnaast kan ik Tempelhof aanraden. Het voormalige luchthaventerrein is een van mijn favoriete locaties in de stad en wel een hele bijzondere plek om te hardlopen. Langs het Landwerhkanal en het Park Gleisdreieck zijn ook nog leuke opties denk ik. Veel plezier in Berlijn! Marjolein.

      Antwoord
  74. Steven

    Parker Bowles: top in Kreuzberg! Bij het verwelkomen merk je (naast het eenvoudige maar gezellige interieur) meteen de relaxte en ongedwongen sfeer op. De starters waren al meteen geslaagd. De gegrilde st. jacobsnoten waren perfect gebakken en de garnituren zorgde voor een verfrissend geheel. Als hoofdgerechten opteerden we voor The Adventurer (een super mals stuk vlees vergezeld van groentjes) en Yellow Fin Cantaloupe (verse tonijn met fris zomers fruit en Brandenburger mozarella). De Parker Bowles Cuvée als begeleide wijn kan ik aan iedereen aanbevelen! Bedankt voor de tip Marjolein!

    Antwoord
    • Marjolein

      Dat klinkt uitstekend Steven! Ben blij te lezen dat Parker Bowles zo goed is bevallen! Ik moet er ook nodig weer eens heen want van sommige restaurants kun je nou eenmaal nooit genoeg krijgen :D.

      Antwoord
  75. John Reinders

    Hoi Marjolein.
    Wij gaan over een paar weken een paar dagen naar Berlijn en verblijven daar in het Adremahotel (Gotzkowsystrasse). We hebben al een aantal tips van je site gehaald (waarvoor dank), maar ken je in die buurt nog een leuk restaurant, bv met een meer biologische insteek?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai John, ik ben eerlijk gezegd niet heeel bekend in die hoek maar ik kan je restaurant Neni (reserveren aanbevolen) sowieso aanraden. Er wordt een mediterrane/arabische keuken geserveerd in een modern interieur. Bij mooi weer kun je op het terras zitten met waanzinnig uitzicht over de stad. Verder raad ik aan om even een kijkje te nemen in de Arminiushalle, in deze markthal zit o.a. een leuk biologisch standje waar je lekker kunt lunchen. Voor een lekkere kop koffie of een bagel ga je naar Coffeemamas. Ik hoop dat hier iets voor je tussenzit! Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  76. Ingeborg

    Wij zijn op aanraden van je blog naar Saporito geweest en wat een topper is dat zeg! Echte Italiaanse sfeer en gezellige Italiaanse pop op de achtergrond! Ook het eten was voortreffelijk natuurlijk.

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat tof om te horen dat Saporito bij jullie ook zo in de smaak gevallen is. Geweldig restaurant inderdaad! Ik moet er ook nodig eens weer naartoe…

      Antwoord
    • Wim

      super toffe website Marjolein wow
      zeg wij zitten in motel one alexanderplatz!
      wij willen ook graag naar saporito gaan eten maar heb gezien dat het toch een beetje er van is. hoe geraken wij daar het rapste?
      heb via via gehoord van een restaurantje in berlijn salt n bone! jij ervaringen mee?

      Antwoord
      • Marjolein

        Goede keuze! Het valt op zich wel mee hoor, in zo’n 20 minuutjes kun je er met het OV zijn. Het makkelijkste is om de U5 naar Frankfurter Tor te nemen, vanaf daar is het nog twee tramhaltes met de M10 (richting Nordbahnhof, uitstappen bij de halte Straßmannstraße). Je kunt eventueel ook wandelen vanaf station Frankfurter Tor, zo’n 10 minuten. Bij Salt n Bone ben ik nog nooit geweest maar het schijnt goed te zijn. Ben benieuwd! Veel plezier alvast!

        Antwoord
        • Wim

          marjolein,

          kan je nog een leuk adresje voor te ontbijten in de buurt van motel one alexanderplatz aub?

          alvast bedankt he

          Antwoord
          • Marjolein

            In die buurt zitten veel leuke ontbijttentjes! Bijvoorbeeld Zeit für Brot, 3 Minutes sur Mer, Chipps, Café Oliv, Café Fleury, Daluma, Café Bravo. Kun je hier iets mee? Veel plezier alvast!

  77. Sanne van de Giesen

    Beste Marjolein,
    Wij overnachten in het Leonardo Hotel Berlin | Wilmersdorfer Str. 32
    Heb jij misschien tips voor restaurants waar we lekker kunnen ontbijten in de buurt?

    Groeten,
    Sanne

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Sanne, ik ben in die hoek niet heel bekend. Je kunt naar het Windback Café (Windscheidstraße 19) of naar het Schwarzes Café (Kantstraße 148) gaan – daar kun je prima ontbijten. Veel meer ken ik in die buurt helaas niet. Heel veel plezier gewenst in Berlijn! Mocht je nog een leuke locatie om te dineren zoeken, dan kan ik Neni van harte aanbevelen. Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
      • George Berkhout

        In Charlottenborg kun je heerlijk en goedkoop eten bij Ziko’s Grill aan de Kaiser-Friedrich-Straße 61A, 10627 Berlin, Duitsland.
        Ik kom daar regelmatig met groepen toeristen.

        Antwoord
    • Peter

      Hotel uit, rechts en dan weer rechts, kom je in een lange straat richting metro, onderweg aan de linkerkant zitten al wat bakkerijen. Of bij metro straat oversteken, dan kom je in een soort van winkelstraat

      Antwoord
  78. William

    Hoi Marjolein,

    Wij willen graag lekker ontbijten in Friedrichhain. Weet jij een goed ades.
    Top blog!!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai William,
      jazeker! Ik woon zelf in Friedrichshain dus ik weet meer dan genoeg adresjes! Mijn favorieten: Aunt Benny, Wahrhaft Nahrhaft, Goodies, Milch & Zucker, Shakespeare & Sons of Weder Gestern noch Morgen. Voor lekkere koffie moet je bij Silo wezen, een lekker stuk taart haal je bij Olivia. Zit je toevallig ook op Foursquare? Ik heb daar een lijstje met Friedrichshainfavorieten. Veel plezier in Berlijn en geniet van Friedrichshain!
      Groeten, Marjolein.

      Antwoord
    • Iris

      Hi,
      Wat een leuke blog heb je zeg! Wij zitten vanaf vandaag in het novotel in mitte. Ik ben benieuwd wat voor restaurants je kan aanbevelen. En ontbijt, want we willen zelf kunnen kiezen :-).
      Bedankt alvast.
      Groeten Iris

      Antwoord
      • Marjolein

        Ontbijten bij Chipps! Echt een hele leuke tent met lekker eten. Veel plezier in Berlijn!

        Antwoord
  79. Chabely

    Hoi Marjolein,

    leuke blog heb je! Woon nu een maandje in Berlijn en dit gaat me zeker helpen de goede plekjes te ontdekken. Alleen mis ik Monsieur Vuong een beetje in je restaurantlijstje (of ik heb er over gekeken). Mocht je er nog niet geweest zijn: heel erg aan te raden!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Chabely,
      wat goed om te horen zeg! Welkom in Berlijn trouwens (met terugwerkende kracht ;-))! Monsieur Vuong staat inderdaad (nog) niet op mijn site. Ik moet deze pagina binnenkort even updaten want er zijn nog veel meer toffe adresjes die ik in de tussentijd heb bezocht! Bedankt voor je reactie!

      Antwoord
  80. Saskia

    Hoi Marjolein,

    Volgende week zijn wij in Berlijn. Mijn man wordt op maandag 50 jaar en ik zoek
    een leuk restaurant(je) om dat te vieren. Zijn er op maandag veel restaurants gesloten ?
    Alvast bedankt.

    Groetjes Saskia

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Saskia,

      sommige restaurants zijn gesloten maar dat zijn uitzonderingen, de meeste restaurants zijn gewoon open. Wat voor restaurantje zoek je precies? Mijn favorieten op het moment zijn Katz Orange, Lokal en Pantry. Allemaal gezellige restaurants in Mitte met een moderne keuken – perfecte plekken voor een feestelijk diner. Alvast gefeliciteerd en veel plezier in Berlijn!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
      • tineke Corman

        hai marjolein
        ken je nog ’n leuk tapas tentje in Mitte??
        en eventueel goede pizzeria?
        ik hoor graag van je.

        Antwoord
        • Marjolein

          Hallo Tineke! Voor mijn favoriete tapasrestaurants moet je iets verder uit Mitte zijn, wat mij betreft zijn On Egin (Neukölln) en El Raval (Kreuzberg) de beste. Mijn favoriet in Mitte is Yo Soy. Kun je goed combineren met een bezoekje aan de Hackesche Höfe en het Haus Schwarzenberg. Voor pizza in Mitte moet je bij Papa Pane of bij I Due Forni zijn. Bij de gedachte daar aan loopt het water me in de mond…

          Antwoord
    • Saskia

      Bedankt voor je reactie Marjolein ! Gaat nu zeker lukken ;-)
      Groetjes,
      Saskia

      Antwoord
    • Anne

      Hoi Marjolein,

      Ik ga volgende week naar Berlijn.
      Heb je een tip voor een lekker Vietnamees restaurantje?

      We zitten dicht bij de Kurfurstendamm.

      Groeten Anne

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Anne,

        mijn favoriete Vietnamese restaurant is Monsieur Vuong, die zit wel een stukje bij de Ku’damm vandaan maar je kunt er makkelijk met de metro komen (Alte Schönhauser Straße 46, Mitte, U-Bhf Rosenthaler Platz). Saigon Green is ook een persoonlijke aanrader en zit wat dichter in de buurt van de Ku’damm (Kantstraße 23, Charlottenburg, S-Bhf Savignyplatz). Op deze website kun je nog veel meer tips vinden voor Vietnamese restaurants in Berlijn: http://www.yelp.de/search?cflt=vietnamese&l=p%3ADE-BE%3ABerlin%3A%3ACharlottenburg.

        Veel plezier alvast!

        Groetjes,
        Marjolein

        Antwoord
  81. Herbert

    Hoi Marjolein, heb je misschien tips voor vegetarische restaurants? Vorig jaar heb ik zelf Café V op de Lausitzer Platz ontdekt, die was erg goed.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Herbert, daarvoor ben je in Berlijn wel aan het goede adres! Als het een beetje chic mag zijn raad ik Cookies Cream aan, daar ga ik als ‘vleeseter’ ook graag eten. Ook kan ik Momos (dumplings), Ohalala (veganistisch café, leuk voor ontbijt of lunch), Rootz (lunchroom met vegetarische burgers, bagels en quesadillas) en Chay Village (vegetarische Vietnamees) aanbevelen. Bij Schwarzer Hahn (regionale en seizoensgebonden keuken) hebben ze ook vaak een vegetarisch menu. Ik hoop dat er wat voor je bijzit! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  82. Femke

    Hallo Marjolein,

    Volgende week logeren wij 3 nachten in het Andels hotel op de Landsberger Allee in wijk Lichtenberg: Welke wijken liggen op loopafstand van dit hotel en heb je hierbij nog aanraders m.b.t. leuke en lekkere eettentjes?

    Gr Femke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Femke,

      de wijken Prenzlauer Berg en Friedrichshain zijn niet ver van dit hotel, je kunt erheen lopen of de tram pakken (die stopt voor de deur van het hotel). Qua retaurants raad ik Saporito aan, dit is een knus en authentiek Italiaans restaurant in Friedrichshain (Straßmannstraße) en het eten is hier zo lekker! Ik raad het menu aan met verschillende anti-pasti, pastagerechten en desserts. Voor maar €22! Reserveer wel van tevoren, het is een klein restaurant en zit vaak vol. De steenovenpizza van Pomodorino (de winkel ernaast) is ook top!

      Veel plezier en groeten,
      Marjolein

      Antwoord
    • Bianca

      Hoi Marjolein
      Dit jaar hebben we met onze kinderen 11 en 14 jr, Oud en Nieuw in Berlijn gevierd. In de jaren tachtig ben ik er al eens geweest tijdens een schoolreis. Tijdens de voorbereiding heb ik veel aan je blog gehad en ideeën opgedaan. Omdat je je site graag up-to-date wil houden en om reacties vroeg hierbij wat tips om evt teleurstellingen te voorkomen. Let op als je naar de Fernsehturm gaat. Wij moesten na het kopen van een kaartje nog 1,5 uur wachtten en besloten dit daarom maar te laten zitten. Op naar de beroemdste kebab Mustafa dan maar. Hier stond echt een wachtrij van bijna 80 personen.Helaas een evenzo lange rij bij de beste curryworst Curry32 die je ook aanbeveelde. Ook de Chocolounge in de buurt van de Ebenerstrasse blijkt er al 3 jaar niet mee te zitten. Dochterlief had zich hier met name erg op verheugd. Het kaasfonduerestaurantje Nola’s op de Rosenplatz die je noemt had een bruiloft en zat helaas dicht. Zoals je al voorspelde is het niet gelukt om op het plein bij de Brandenburgertor te komen. Alle wegen er naar toe zijn door politie afgezet om veiligheidsredenen. Het is een enorme maar gezellige drukte in de stad en het lijkt of heel Berlijn buiten is. Na lang lopen zijn we uiteindelijk weer bij ons beginpunt beland, de straat Unterdelinden en hebben het vuurwerk vanaf een afstandje gezien. Ik zou het niet aanraden om dit met kleinere kinderen te doen.De massa mensen is erg groot en er werd regelmatig vuurwerk tussen het publiek afgestoken waardoor je oplettend moest zijn. Het Mauermuseum ,Sachsenhausen,CheckpointCharly Eastvside Gallery waren indrukwekkend. Het lopen door deze prachtige stad en “cruisen” met de U en Sbahn ging super met onze Berlin- Welcome card. Kids gratis.Kortom het was een geweldige trip en Berlijn is een superstad maar het is belangrijk dat je een beetje flexibel blijft en een plan B bedenkt als iets niet lukt. Per dag een plan maken voorkomt dat je met de kinderen gaat lopen “dolen” omdat de stad groot is en er zoveel te zien is maar ligt soms ver uit elkaar.

      Antwoord
      • Marjolein

        Hi Bianca, bedankt voor je reactie en wat een pech! Ik hoop dat jullie toch een fijne tijd en jaarwisseling hebben gehad in Berlijn. Rond de feestdagen is het erg druk in de stad en veel restaurants zijn dicht, dat zorgt ervoor dat het overal heel druk is. Ik raad altijd aan te reserveren rond die tijd. Ik wist niet dat ik de Chocolounge nog ergens op mijn blog had staan, ik heb het gelijk aangepast. Sorry voor het ongemak! Misschien voor de volgende keer: Winterfeldt Schokoladen. Hier verkopen ze ook heerlijke chocolade en kun je in het cafe de lekkerste warme chocolademelk ever drinken. Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
  83. annita

    Hoi Ilse,

    heb op Facebook ook een reactie achter gelaten, zit met plezier je Blog te lezen, wij komen vanaf 1e kerstdag voor vier dagen naar Berlijn. Nu maak ik me tevens zorgen of er wel iets te doen is daar hebben we stom genoeg niet bij stil gestaan. Onze zonen zijn 21 en 22 en we zijn eigenlijk wel voor alles in, van museum tot dierenpark, winkelen of lekker rondzwalken met een route. Eten ja graag een schnitzel natuurlijk maar kun jij een leuk kerst arrangement aan bevelen wellicht is er iets bijzonders te doen 1e(of) 2e kerstdag…ik zou heeel graag iets van je horen. Bedankt alvast. groet Annita

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Annita,

      gek genoeg ben ik zelf nog nooit met Kerstmis in Berlijn geweest, ik bezoek dan mijn (schoon)familie. Interessante musea die geopend zijn zijn bijvoorbeeld het Joods Museum, het Duits Historisch Museum en Gedenkstätte Berliner Mauer (enkel 2e kerstdag). De winkels zijn over het algemeen gesloten. Wel kun je ervoor kiezen om een gezellige kerstmarkt te bezoeken, hier kun je ook lekker wat eten. Opties zijn Gendarmenmark of de Kulturbrauerei. Voor Schnitzel raad ik Jolesch (Kreuzberg) of Schneeweiß (iets luxer in Friedrichshain) aan. Wel even vooraf reserveren!

      Veel plezier en groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  84. enrico

    voor de 2e keer dit jaar naar berlijn geweest en voor de 2e keer wezen eten bij house of the 100 beers. Erg low-butget eetcafe met echte duitse en heerlijke gerechten. veel schotels onder de 10 euro en mega veel vers en lekker. zoals de naam al vermoed is er ook voor iedereen een biertje te vinden die hij lekker vind. voornamelijk locals zitten er wat het extra gezellig maakt.Ook na het eten een irisch coffee genomen die slechts 3,80 kosten. Het eetcafe is gevestigd aan de Mommsenstraße 45 dicht bij de ku’dam.

    Antwoord
  85. Monique

    Als je van Italiaans eten en gezelligheid houdt moet je echt een gaan eten bij Lugardi aan de Meinekestraat 24 (zijstraat Kurfursterdam ten hoogte van Ampel shop. Gezellige bediening en goed eten voor relatief weinig geld. In het weekend is reserveren aanbevolen!

    Antwoord
    • Ilse

      Hoi Marjolein,
      Over 2 weken gaan we met een grote groep naar Berlijn. Ik ben nu op zoek naar een tentje om te lunchen en een restaurant om s avonds te dineren. De groep is 31 mensen groot. Heb je voor ons tips?
      Gr. Ilse

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Ilse,

        hierboven in dit artikel vind je een aantal tips voor ‘Restaurants in Berlijn voor grote groepen’. Zit daar iets voor je tussen? Of zoek je iets anders?

        Groetjes,
        Marjolein

        Antwoord
        • eric

          Hoi Marjolein ,wij gaan 16/12 tem 19/12 voor eerste maal Berlijn bezoeken.
          We verblijven in de Wallstrasse Berlin Mitte.

          Graag enkele tips & eetadresjes.

          Antwoord
          • Marjolein

            Hoi Eric,

            wat voor tips zoek je? Wellicht kun je wat met mijn pagina met favoriete Berlijntips of mijn wintertips? In de buurt van jullie hotel zit Sage Restaurant, Markthalle IX (leuk op donderdag voor Street Food Thursday) en 3 Schwestern, allemaal eetlocaties die ik persoonlijk kan aanraden en die niet ver van jullie hotel zijn.

            Kun je hier iets mee?

            Groetjes,
            Marjolein

    • gert haentjens

      wat wij lekker vonden : Mariona in Skalitzer Strasse, der Goldener Hahn in Kreuzberg ( italiaans heel lekker en gezellig), in Prenzlauer Berg : Teigwaren….

      ontbijt in Gipfeltreffen, (dichtbij Görlitzer Park) bij Anna Blumen…(Prenzlauer Berg)…

      er is zoveel…..

      Antwoord
  86. Paul

    Hoi, ik heb enkele jaren in Den Haag gewoond. Daar heb je heerlijke Surinaams/Hindoestaanse afhaal restaurantjes. Voor de rest heb ik in kleinere steden gewoond waar je 30 km moest rijden om in een grotere stad roti te halen.
    Daarbij heb ik al meerdere keren meegemaakt dat als ik een Surinaams restaurantje ontdekt had die eindelijk wat dichterbij was ineens opgedoekt was, pand leeg !
    Nu woon ik in Berlijn. Echt allerlei restaurantjes, maar nu ik weer in een grotere stad woon wil ik kijken of je hier ook ergens roti kan halen. Ik heb er een ontdekt, en wel een hele lekkere, Merle,s. Toen ik daar roti haalde was het wel leeg. Hopelijk is het een goed draaiend zaakje. Maar.. zijn er meerdere roti-zaakjes in Berlijn ? groetjes Paul

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Paul,

      helaas kan ik je niet veel verder helpen, ik ken ook alleen Merle’s Trinidad Cuisine (en inderdaad, de Roti is daar heeeerlijk). Mocht ik nog eens wat tegenkomen dan laat ik het je weten!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
    • Martin Huiskes

      Beste Mensen,

      Ik heb denk ik wel 100-en tips voor goede betaalbare restaurants en eethuizen, clubs en bars. Hier zijn er al vast 2 voor mensen die van Viegtnamees- en Thais eten houden. Het zijn beiden chique restaurants, maar de prijzen zijn heel erg laag.

      http://www.salathaiberlin.de in de hippe wijk Friexdrichshain
      Frankfurter Allee 73
      10247 BERLIN

      Hoi An Restaurant – Asia Food + sushi
      Memhardstrasse 3 (vlakbij Alexanderplatz)
      10178 Berlin
      (Dit restaurant heeft een zeer uitgebreide kaart Vietnamees en Thais

      Ich wuensche kuch einen guten Apetit

      Antwoord
  87. Jacqueline

    Beste Marjolein,

    We zijn net thuis van een weekend Berlijn. We waren er erg kort, maar mede dankzij jouw blog hebben we de tijd goed besteed.
    Zaterdag hebben we bij restaurant Ø gegeten. Het eten was heerlijk! De bediening was vriendelijk en de inrichting bijzonder, wel mijn smaak.
    En de rekening was lager dan verwacht (altijd fijn).
    Bedankt voor al je tips.

    Antwoord
    • Dingena

      Hoi Marjolein,
      Vrijdag ben ik voor een paar uur in Berlijn in de omgeving van de Dom. Waar kan ik lekker “Duits” eten in die buurt? Kan je iets aanraden voor een leuke prijs?
      Zijn er ook bezienswaardigheden waar ik daarvandaan makkelijk naar toe kan lopen en echt moet zien?
      Ik ben benieuwd!

      Alvast bedankt!

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Dingena,

        ik ga er maar even vanuit dat het je eerste keer in Berlijn is ;-). De Berliner Dom staat in ieder geval midden in het toeristische centrum van Berlijn dus veel bezienswaardigheden zijn op loopafstand.

        Als je maar een paar uur hebt raad ik aan een stukje te wandelen vanaf Alexanderplatz (Fernsehturm) over Unter den Linden, je kunt nog even kijken op de Gendarmenmarkt (het mooiste plein van Berlijn). Ik raad aan om bij de Ständige Vertretung te eten. Ze hebben een paar klassieke Duitse gerechten, niet duur en de bediening is ook vrij snel. Als je nog tijd hebt kun je even langs de Reichstag en de Brandenburger Tor gaan. Terug kun je lopen via de Spree terug naar het Museuminsel (waar ook de Berliner Dom staat). Houd er wel rekening mee dat dit echt het toeristische deel van Berlijn is.

        Hopelijk heb je hier iets aan!

        Groetjes,
        Marjolein

        Antwoord
  88. herwin tros

    we hebben gegeten bij Herz & Niere in de Fichtestrasse 31…. Fantastische Duitse gerechten, heerlijke smaken, niet de goedkoopste, maar zeer de moeite waard. bediening en sfeer zijn ook helemaal in orde.

    Antwoord
  89. Heintje

    Tegen over de Curry ’36 op de Merhringdam, andere kant van de weg… nr.33 of 31, kan je nog steeds “goed eten” krijgen…. “God save Brit Food” …..

    Antwoord
  90. Jean-Paul De Winter

    We waren vorige week in Berlijn en hebben erg veel aan je blog gehad, heel erg bedankt.
    We zijn natuurlijk naar je favoriete restaurant geweest maar dat was tot 25/08 gesloten. Erg jammer. De site is heel bijzonder ik vond het dan ook erg jammer dat het gesloten was. De bar ernaast was open, er was nog geen volk dus we hadden de kans om overal wat rond te piepen.
    Er was blijkbaar in dat pan, vroeger, een oud fabriek en ze hebben erg veel van dat fabriek laten staan… heel erg de moeite (of het een goeie bar is of niet weet ik niet natuurlijk. De barman stuurde ons naar een ander restaurant: Katz Orange in de Bergstrasse 22. We zijn er naartoe gewandeld (was wel een eindje) maar we hebben er HEERLIJK gegeten. Aanrader.
    Berlijn heeft ons hart gestolen, ik hou je blog in de gaten en komen ZEKER terug.
    Bedankt

    Antwoord
  91. Charlotte

    Hoi Marjolein,

    1 september gaan wij voor 5 dagen naar Berlijn. We huren een appartement vlakbij Kollwitzplatz.
    Ons zoontje van 1 jaar gaat ook mee en we zijn op zoek naar leuke eet/koffie tentjes die wat meer ingericht zijn voor kleine kinderen.

    We hopen dat jij wat tips voor ons hebt.

    Groetjes van Charlotte

    Antwoord
  92. Delphine

    Hallo,

    Binnen 2 weken gaan ik en mijn vriend naar Berlijn. We verblijven dicht bij de Platz der Vereinten Nationen. Ik ben nog op zoek naar een goede, niet al te dure plek om te ontbijten.
    Ken je toevallig ook een goed Marokkaans restaurant in Berlijn?

    groetjes

    Antwoord
  93. Ineke

    Beste Marjolein, Wat een leuke site.
    Wij gaan 14 augustus voor 5 dagen voor het eerst naar Berlijn. Nu heb ik gehoord dat je ook goed bij de mensa kan eten. Is dat zo en waar kan ik de mensa vinden ?

    Antwoord
  94. Karin

    Een tip, ga eens naar Casa Italia, er zijn er twee in Berlijn.
    Zij hebben een buffet, met allerlei zalige italiaanse gerechten.
    Voor 7,90 euro mag je een bord vol pakken, vaak is er ook nog een fruit toetje dat zit bij de prijs inbegrepen. http://www.casaitalia-berlin.de

    Antwoord
    • Anja Wisse

      Hallo Marjolein,

      Tijdens het zappen stuitte ik op 24 kitchwn waar de presentator het had over een restaurantje op de hoek van de kleine Hamburgerstrasse. Heb je daar wel eens van gehoord, alles wordt er zelf gemaakt. Nu ga ik binnenkort naar Berlijn, misschien ken je het en weet je de naam?

      groetjes
      Anja

      Antwoord
      • Marjolein

        Hallo Anja,

        niet direct in de Hamburger Straße maar daar heel vlakbij bevindt zich Lokal. Dit is een van mijn favoriete restaurants met een hele goede en moderne keuken. Misschien dat ze die bedoelden? Komt het je bekend voor? Ook als dit het niet was, toch een aanrader ;-).

        Groetjes,
        Marjolein

        Antwoord
        • Anja Wisse

          Hoi Marjolein,

          dank je voor je antwoord, dit zou het wel eens kunnen zijn. Het moet in ieder geval op een hoek zitten en zelfs de broodjes voor de hamburgers worden zelf gemaakt.

          Ik ga er zeker heen. Merci

          Anja

          Antwoord
  95. Steven

    Enkele weken geleden heb ik opnieuw een bezoek gebracht aan de meest fantastische stad ter wereld. Daarbij ben ik voor het eerst gaan eten in een vegetarisch restaurant nl. Cookies Cream. Een regelrechte voltreffer! Genoten van Schafsmilchjoghurt mit Hibiskus, Radieschen, Roquefort, Roggen als voorgerecht. Vervolgens waanzinnig lekkere Weißer Spargel mit Quinoa Creme, Meerrettich, Schnittlauch. Deze gerechten in combinatie met de voorgestelde witte wijn uit Oostenrijk bezorgden een onvergetelijke avond. De sfeer en bedieningen gingen er heel vlotjes aan toe. Een topadres! Ben jij er al geweest?

    Antwoord
  96. Yvette

    Geslapen in hotel Trip by Windham aan de Russchestrasse, heel goedkoop, prima hotel, toppntbijt! Gegeten bij Leander in de Jungstrasse na tip op deze blog. Heerlijk Duits gegeten, prima prijs, grote porties, gezellig!

    Antwoord
  97. Marly

    Hee Marjolein,

    weet je misschien een sushi restaurant in Berlijn waar je ook andere gerechten hebt naast sushi?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Marly,

      de meeste sushirestaurants (in ieder geval Sasaya en Mikoto) serveren ook andere gerechten. Hier heb ik nog een paar tips voor je voor echte Japanse restaurants waar ze geen sushi verkopen:

      Daruma (Wilmersdorf): Japans restaurant waar ook veel Japanners uit Berlijn heenkomen
      Nazuna (Prenzlauer Berg): Japanse imbiss waar je een bentobox koopt en ter plekke kunt eten. Erg lekker en supervers!

      Ook leuk om eens te proberen!

      Antwoord
  98. Twan

    Hoi Marjolein,
    Wat een ontzettend leuke blog! Ik heb er veel uit gehaald, volgende week ga ik met mijn vriendin naar Berlijn! Zin in!

    Ik had alleen een vraagje. Ik wil graag een romantisch avondje. Nu ga ik mijn vriendin meenemen naar het restaurant La soupe populaire. Is dat leuk en goed? Daarnaast zou ik ’s avonds nog ergens heen willen. Iets kleins. Zonsondergang of ergens een drankje doen. Ik slaap in hostel Happy Bed. Heb jij nog een idee? Iets voor of na het etentje?

    Ik hoor graag van je!

    Groeten, Twan

    Antwoord
  99. Paula & Bram

    Hoi Marjolein,
    Bedankt voor al je tips! We hebben hier veel aan gehad tijdens ons driedaagse bezoek aan Berlijn.
    Op jouw aanraden zijn we gaan eten bij Transit. Echt lekkere tapas en die tent loopt super goed. We konden er met z’n tweetjes nog net in :-), reserveren is aan te bevelen wanneer je met meerdere personen bent. Verder hebben we de schnitzels van Leander geprobeerd. Dat was ook een goede keus. Zonder jouw blog hadden we dit restaurantje niet gevonden.
    We gaan zeker nog een keer terug, en ik denk nu niet pas na 27 jaar.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Paula en Bram,

      27 jaar niet in Berlijn geweest, er is een hoop veranderd in de tussentijd! En wat leuk dat jullie bij Transit en Leander geweest zijn en het zo goed is bevallen. Moet binnenkort maar weer eens reserveren bij Transit, het eten is er inderdaad top!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  100. Sabine Dekker

    Hoi Marjolein,

    Ben net terug van een bezoek aan Berlijn met mijn moeder. We hebben veel gehad aan je Blog. Hartelijk dank voor alle info! We kunnen beamen dat de 3 Schwestern een leuk en goed restaurant is. Prachig gebouw en zeer vriendelijke ontvangst. Het eten is lekker, maar veel. Ook gegeten bij Lutter & Wegner. Was ook geslaagd en de schnitzel was enorm, paste niet op het bord! Typisch Duits denk ik om zo veel op een bord te serveren. Wij waren blij geen voorgerecht te hebben genomen anders hadden e geen nagerechtje meer opgekund! Succes verder met je Blog.

    Antwoord
  101. Gwen

    Hi Marjolein,

    Heb je ook tips voor restaurantjes waar je s avonds wat later terecht kan om meer wat hapjes te eten. We zijn op vrijdagavond pas rond 21u in Berlijn. Is http://www.dudu-berlin.de wat?

    Thanks!!
    Gwen

    Antwoord
  102. Marieke

    Hoi Marjolein!

    Mijn vriend en ik zijn zondag uit Berlijn gekomen en ik wil nu alweer terug!!! Mooie stad en ik vind de mensen nu al leuk daar. Doe normaal dan doe je al gek genoeg. Die indruk krijg ik, heerlijk. Snap wel dat je daar bent gaan wonen haha! Tuurlijk zitten daar ook rotte appels tussen, maar toch is het anders dan in Nederland. Ik weet niet…

    We hebben veel aan jouw blog gehad (en nog steeds). Tnx! Ik blijf je zeker ook volgen en blijf fotograferen! Is leuk. Ik heb daar ook zoveel foto’s gemaakt. (4 dagen is veels te kort btw).

    En een tip op de Potsdamer Platz, wij hebben bij Amrit gegeten. Leuke tent waar we heerlijk Indiaas hebben gegeten. Hetzelfde volgens mij als Mirchi…

    Tschüss!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Marieke,

      klopt wel wat je zegt. Iedereen respecteert elkaar ook wat meer. Ik zal Berlijn ook voorlopig niet meer verlaten! ;-)

      Ik zag laatst ook dat Amrit tegenwoordig ook op Potsdamer Platz zit. Fijn om te horen dat het goed is bevallen!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  103. Hugo

    Afgelopen dagen hebben wij Berlijn bezocht en vooraf had ik wat rondgekeken op deze site. Handig om zo al de tips bij elkaar te hebben. Had een aantal restaurants uitgeprint meegenomen. Hoewel je in Berlijn restaurants genoeg hebt is het toch leuk om zo wat tips te hebben. Zo zijn wij gaan eten bij ‘Leibhaftig’. Een leuk klein tentje, met eigen gemaakt bier. Deze tent hadden wij zelf nooit gevonden en daarom is het juist zo leuk om hier wel te eten. Wel een tip voor de toekomstige bezoeker… cash geld meenemen, want pinnen/creditcard kan niet.

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat leuk dat jullie bij Leibhaftig zijn geweest! Is inderdaad een beetje verstopt en zul je anders niet snel vinden. Contant geld op zak hebben is sowieso aan te raden in Berlijn. Ik haal hier veel vaker geld uit het automaat om zulke verrassingen te voorkomen.

      Antwoord
  104. Nancy van Asperen

    Een geweldig goed Italiaans restaurant is San Marino gelegen te Savigny Platz. Verse pasta, heerlijke pizza’s en allerlei vis-en vleesgerechten. Ogen dicht en je waant je gewoon in Italië :)

    Antwoord
  105. Pim en Rosan

    Vandaag hebben wij naar aanleiding van deze blogpost waanzinnig lekker gegeten bij restaurant India. Klein en persoonlijk restaurantje met heel goed eten en spot goedkoop. Echt een aanrader!!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat leuk om te horen, het blijft ook een favoriet van mij, zeker voor dat geld! Bedankt voor je (jullie) reactie!

      Antwoord
  106. Niels & Lieke

    Gisteravond thuis gekomen van 4 geweldige dagen Berlijn!
    Ondanks de gure wind en hierdoor enorme kou,
    hebben we ontzettend genoten van deze mooie (kerst) stad!
    Dit is mede mogelijk gemaakt door dit blog, echt top!

    We hebben o.a. heerlijk gegeten bij het Griekse restaurant “Pratirio”.
    Wij als grote eters hadden inderdaad ruim voldoende aan het verrassingsmenu à € 37,80 voor 2 personen. Vooraf krijg je lekker geroosterd stokbrood met pesto en een heerlijke Griekse salade.
    Leuke entourage ook, extra nu met kerst!
    Wel vinden we circa € 6,- voor een glas rode wijn aan de hoge kant,
    we schrokken dan ook een beetje van de rekening maar het was het zeker waard!

    Ook hebben we lekker gegeten bij het bijzondere concept “Vapiano”.
    Romantisch is anders maar het heeft wel iets, nonchalant aan een bar zitten en genieten van de voorbij lopende mensen. Het enige jammere was dat mijn vriend en ik niet tegelijk konden eten… Mijn vriend at een pasta en ik een pizza waarop ik langer moest wachten. Wel lachen dat je een apparaatje meeneemt naar je tafel die gaat trillen als je pizza klaar is! Een volgende keer bestellen we hetzelfde gerecht en dan is het perfect!

    Gesmuld hebben we ook bij “Curry 36”. Ik ben niet zo’n fan van Duitse worsten maar deze was heerlijk! Niet vet, lekker met frietjes en Duitse mayonaise. Ook al een aanrader!

    Tot slot hebben we ook heerlijke “durum döner” gegeten, in dezelfde straat als “Curry 36” op de Mehringdamm! Niet normaal wat hier voor een lange rij stond, dan moet het wel goed zijn toch…? We hebben een half uur in de regen gestaan, de medewerkers hadden helaas alle tijd maar leveren dan ook echt kwaliteit! Nooit eerder zo’n lekkere rol gegeten met zoveel inhoud! Om je vingers bij af te likken…

    Marjolein bedankt voor je tips, morgen hebben we een balans dag ;)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Niels & Lieke,

      bedankt voor jullie reactie, leuk om te lezen! Vapiano is inderdaad meer voor een snelle hap. Als je op zoek bent naar een goede en gezellige Italiaan dan raad ik Saporito aan (voor de volgende keer), wel reserveren van tevoren.

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  107. Peter

    Ga straks voor ik denk de 10e keer naar Berlijn, wat een stad en wilde ook wat tips delen. Allereerst de lekkerste curryworst, ik wil Curry 36 wel uitdagen met Witty’s op het Wittenbergplatz, die is (ook) heerlijk, maar hier is ook de pommes super.
    Voor een snelle hap met goed eten, de ketens Maredo en Block House zitten op veel plaatsen en hebben over het algemeen goed eten. De lekkerste cocktails tot dusver vond ik in de bar van The Ritz hotel. Als je van cocktails houdt, zeker eens proberen. En bier natuurlijk Berliner Weisse, groen is mijn favoriet. Op een van de mooiste pleinen ter wereld (Gendarmenmarkt) kun je lekkere koffie met heerlijk gebak nemen bij Fassbender en Rausch, tegenover het Hilton hotel. Als je weer naar beneden gaat met de lift, vergeet niet om de erg lekkere chocolade te kopen.

    Qua tours, het Olympiastadion is aan te raden. Verder de Reichstag, niet alleen de koepel maar boek eens een tour door het hele gebouw, erg interessant en duurt ongeveer 2 uur en daarna kan je naar de koepel. Wel vooraf aanmelden via internet. Speciaal aan te bevelen is een tour in de Hansa Studios, als je van muziek houdt. Is 1x per maand en het was echt top.

    Wil het verhaal ook niet te lang maken, moet zelf nog steeds veel ontdekken. Dat is het mooie van Berlijn, hoe vaak je er ook komt, je ziet altijd wel weer iets nieuws.

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor de aanvulling Peter! Witty’s is inderdaad erg goed!

      Antwoord
  108. Katrijn

    Dag Marjolein,

    Mijn vriend en ik gaan rond de eindejaarsperiode enkele dagen naar Berlijn, en we zijn nog op zoek naar een leuk en betaalbaar restaurant voor oudejaar. Er staan al zeer veel goeie tips op jouw blog, maar specifiek voor oudejaar vind ik het heel moeilijk om een keuze te maken. Eventueel zouden we graag iets vinden in Kreuzberg of iets daarrond, zodat we erna naar het vuurwerk in Viktoriapark kunnen gaan kijken :-) Alvast bedankt voor de tips! Grts

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Katrijn,

      Misschien het restaurant Ø? Vlakbij het Victoriapark, bijzondere inrichting en lekker eten! Ik zou wel aanraden te reserveren.

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  109. Groepje Vrienden

    Cheers Schnitzel was erg lekker! En spot goedkoop.

    Voor 18 euro had je 3 hoofdgerechten en 2 Cola.

    Voor de herhaling vatbaar de volgende keer.

    Antwoord
  110. Douwe Sjoerd

    Zijn er nog aanraders in de buurt van Checkpoint Charlie of daar vlakbij?
    Zodat er na een lange busreis ergens redelijk goedkoop gegeten kan worden?

    Antwoord
  111. Cathelijne Daniels

    Hallo Marjolein,

    Ik kom al een paar jaar regelmatig en Berlijn, vooral nu mijn goede vriendin er naar toe is verhuist. Ik vertrek volgende week weer en was weer even wat ideetjes aan het op doen betreft restaurantjes. Als ik jou een tip mag geven… wij hebben vaak bij Datscha gegeten, een russisch tentje in Friedrichshain, in de Gabriel-Max-Straße. Ik ben hardcore fan van het ontbijt en dan vooral de russische blini’s!
    Keep up the good work!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Cathelijne,

      ah, Datscha ken ik wel inderdaad! Maar heb er nog nooit ontbeten, misschien toch eens proberen. Bedankt voor de tip!

      Veel plezier volgende week in Berlijn!
      Marjolei

      Antwoord
  112. Dyari

    Vandaag zijn wij terug gekomen uit Berlijn.
    We hebben het heerlijk gehad…
    2 keer bij Vapiano lekker gegeten.
    Bedankt voor de tip.

    Antwoord
  113. Peter en Miranda

    Net terug van 4 dagen Berlijn, en we hebben het heerlijk gehad, mede namens deze site. Bedankt voor alle goede tips Marjolein!

    Wat hebben we genoten in italiaans restaurant Saporito. Echt een aanrader! Heerlijk eten, geweldige ambiance, leuk personeel.
    Als afsluiter van een mooie avond: de Dachkammer, super om te loungen boven in de verschillende knusse huiskamertjes.
    Een aanrader van ons is vietnamees restaurant Lemon Grass in de
    Simon Dachstrasse. Top en zeer betaalbaar.

    Eigenlijk te veel leuk en lekker om hier op te noemen.
    We kijken uit naar een volgende keer Berlijn!!

    Antwoord
  114. Lauren

    Wij hebben heerlijk gegeten bij Hasir, een Turks restaurant. Goede prijzen en erg lekker eten! Er zijn er 5 te vinden in Berlijn, wij hebben alleen gegeten bij die in Kreuzberg. Daar ligt het dichstbij U-bhf Kottbusser Tor. Zie: http://www.hasir.de/index.php?id=24

    Antwoord
  115. Monique

    Wij hebben gegeten bij 12 apostelen in de bliebstr. Was echt super goed en erg lekker bedankt voor de tip.

    Antwoord
  116. Peter Bos

    Mijn favoriet is toch wel Osteria No.1, op de hoek van het Victoriapark. Sfeervol restaurant, goede bediening en vers en kwaliatief heerlijk eten. De prijs is ook erg redelijk te noemen. Een echte aanrader!

    Antwoord
  117. Jan

    Hoi Marjolein,

    Hier bovenaan “restaurants in Berlijn” klopt volgens mij iets niet, onder alle onderstaande kopjes wordt verwezen naar BEZIENSWAARDIGHEDEN i.p.v. naar allerlei restaurants. Of vergis ik mij?
    Kopje: Bijzondere en luxe restaurants in Berlijn.
    Kopje: Restaurants in Berlijn voor grote groepen.
    Kopje: Snelle en lekkere hap.
    Kopje: De Duitse keuken.

    Behalve onder het kopje: Restaurants met lunchkaart in Berlijn & lunchrooms, daar verwijs je wel ergens naar!?

    MvG,
    Jan

    Antwoord
    • Marjolein

      Klopt, er is ergens een foutje ingeslopen. Het zou nu allemaal weer moeten kloppen. Bedankt voor je oplettendheid!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  118. Kim

    Hoi Marjolein,

    Leuke, informatieve site. alleen is er denk ik iets misgegaan met het omzetten van de site. Bij restauranttips kom ik info tegen over OV en hotels.

    Groeten,
    Kim

    Antwoord
    • Andor

      Wilde mij er net een frisse reactie aan toe gaan voegen, lees ik dat Kim al een voorzet heeft gedaan. Bij de diverse (restaurant)tips worden hotels en vervoer getoond in plaats van de gewilde /gemeende (eet)tips.

      Snel aanpassen?!

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Kim, hoi Andor,

        bedankt voor jullie oplettendheid. Er is inderdaad iets mis gegaan bij het overzetten naar mijn nieuwe design. Als het goed is moet alles weer kloppen!

        Thanks!
        Marjolein

        Antwoord
  119. Esther

    Zeker een aanrader: ontbijten, brunchen, kaffee&kuchen en een kleine diner-kaart: Café Bilderbuch in de Akazienstrasse in Schöneberg. Zit in het weekend altijd bomvol!

    Antwoord
  120. Monique

    Vandaag bij Il Ritrivo een pizza gegeten, Hij was heerlijk. Zeker de moeite waard om even vanaf het station naar toe te lopen.

    Antwoord
  121. Elle

    Ik ga binnenkort naar Berlijn. Omdat ik niet alles mag eten vraag ik me af of er nog een goede saladebar is?

    Antwoord
    • Marjolein

      Voor lunch kan ik de Universal Kantine aanrader, direct aan de Oberbaumbrücke. Rond lunchtijd is hier een enorme saladebar met verschillende soorten salade, vis, brood en noten. Je kunt zelf je salade samenstellen. In de zomer kun je ook nog eens lekker buitenzitten met uitzicht op de Spree/Oberbaumbrücke. Iets anders schiet me zo even niet te binnen… Hopelijk heb je er iets aan!

      Antwoord
  122. Maud

    Komende dagen ben ik – voor het eerst – in Berlijn. Ik logeer in een hotel op het Museeninsel. Een van mijn reisgenoten is vegetariër (ze eet wel vis). Heb je een tip voor eettentjes?
    Vrijdagavond hebben we een rondleiding in de Reichtag, daarvoor willen we nog snel iets eten in die buurt. Suggesties?

    Antwoord
  123. Jeroen uit Deventer

    Allereerst complimenten voor deze super website. We zijn net terug van drei dagen Berlijn, en hebben de eerste avond heerlijk gegeten bij Vapiano aan Unten den Linden (vlakbij de Nivea Shop) en de tweede dag bij het typisch Duitse restaurant Zur Gerichtslaube. Dit restaurant ligt in het mooie en sfeervolle Nikolaiviertel (aan de Poststrasse) vlakbij de rivier de Spree en biedt heerlijke Duitse gerechten. Overigens ook zeer betaalbaar. Samen hebben wij er voor zo’n 40 Euro gegeten, inclusief een prima huiswijn. Tip voor flinke eters (zoals ik…): Große Abendplatte vom Holzbrett… wat een feest! Miranda ging voor de Putenschnitzel, ook die was heerlijk. Het toetje was ook super: Apfelküchle im Bierteig, mmm… een mierzoet nagerecht!

    Kortom: goed, sfeervol typisch Duits restaurant in historisch gebouw en omgeving, met betaalbare lekkere Duitse gerechten. Wij komen er zeker een keer terug.

    Antwoord
  124. Jacqueline Vermeulen

    Hallo,
    Net terug van 5 dagen Berlijn.
    Hier wat tips voor lekkere restaurants:
    Restaurant Pasternak
    Knaackstrasse 22-24
    Berlijn (prenzlauer berg)

    Russische en joodse keuken
    Probeer bijvoorbeeld Borsjt. Je kunt ook samen een voorgerecht bestellen met allerlei verschillende hapjes. Zag er erg mooi uit.
    Aanrader die wij ophadden: Latkes met zalm, eck fleisch (stoofpotje erg lekker) of de kirsch strudel van oma met kaneeleis!

    Restaurant Brechts

    Schiffbauerdamm 6
    Berlijn Mitte
    Oostenrijkse keuken
    Wel duurdere prijsklasse, verwacht hier geen grote porties, hoofdgerecht tussen 20 en 35 euro, dessert tussen 10 en 15 euro. Aanrader is schnitzel met aardappelschijfjes en cranberry saus. Apfelstrudel of caramel fondant als dessert.

    Bombay spice
    Wilhelmstrasse 79
    Berlin Mitte
    Lekker en niet duur.
    Sobere inrichting.

    Antwoord
  125. Emma

    De Oranienstrasse en de Bergmannstrasse zijn echt super om goed en goedkoop uit eten te gaan! Voor 15 euro heb je een prima maaltijd inclusief drankje, en overal waar we gegeten hebben was het zo veel dat we het niet op konden. Het leuke is dat het ook helemaal niet zo toeristisch is in deze straten. En in de Oranienstrasse: cocktails voor 3,50! In de Bergmannstrasse overigens maar voor een eurootje meer ;)

    Antwoord
    • Emma

      Oh een tip: Knofti! Is zowel in de Bergmannstrasse als in de Oranienstrasse te vinden. Hier hebben we zelfs voor 10 euro pp gegeten! Super lekker eten van rond de Middellandse Zee :) Het personeel is vriendelijk en in de Bergmannstrasse heeft het een fijne locatie.

      Antwoord
  126. kristy

    Hoi,

    Ik ga binnekort een studiereis maken naar Berlijn met een grote groep studenten.’
    Hebben jullie misschien tips waar we terecht kunnen voor een lekker maaltijd
    het budget is max 20 euro

    Antwoord
    • Jurjen

      Ik heb de prijzen zo 1-2-3 niet in mijn hoofd, maar misschien is Amrit wat? Niet echt authentiek, maar wel ok, niet te duur én geschikt voor grote groepen.

      Jurjen

      Antwoord
      • Marjolein

        Bedankt voor je reactie Jurjen. Ik denk dat je met Amrit wel terecht kunt met jullie budget (voorgerecht, hoofdgerecht en een drankje). Wel even reserveren natuurlijk als je met zo’n grote groep komt! Iets authentieker is misschien het Hofbrauhaus bij Alexanderplatz, hier worden Beierse gerechten aangeboden voor ongeveer een tientje voor een hoofdgerecht. Ook op Alexanderplatz zit een groot grillrestaurant, dat is eventueel ook nog een optie.

        Succes en veel plezier! Marjolein.

        Antwoord
  127. marit

    een echt gouden tip: Tabeyo (Japanner), het is echt fantastisch eten met een zeer uitgebreide kaart en belachelijk goedkoop. Met z’n tweeen uitgebreid gegeten voor 30 euro. We zijn er zelfs 2x naartoe gegaan…Bedankt Marjolein!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hi Marit, goed om te horen dat je er lekker hebt gegeten! Voor de prijs is het eten er inderdaad zeer goed te doen!

      Antwoord
  128. Irene

    Gisteravond bij het Griekse restaurant Pratirio gegeten is inderdaad een aanrader. De Ladokola is inmiddels wel 5 euro duurder, maar absoluut top.
    Dank voor je blog Marjolein iedere keer weer leuk om te lezen.

    Antwoord
  129. Leanne

    Vorig weekend ben ik met mijn vriend in Berlijn geweest. Elke avond hebben we in een ander leuk straatje in Friedrichshain of op de Prenzlauerberg gegeten. De Kastanienallee is echt een aanrader, veel jonge mensen en live muziek op elke straathoek. Waar overgens ook bejaarde stellen bij aan het dansen waren. Top sfeer!
    Bedankt voor de leuke tips

    Antwoord
  130. Bill

    Vertrek over twee weken voor m’n zesde bezoek aan deze fantastische stad. Leukste plek waar ik tot dusver gegeten heb is Die Turnhalle in Friedrichshain http://bit.ly/TnZOk De keuken is vergelijkbaar met die van het hier eerder reeds genoemde Zwölf Aposteln (Italiaans/Mediterraan). Maar het decor, een tot restaurant omgetoverde oude gymzaal is een absolute meerwaarde!

    Voor het ontbijt (tot diep in de middag!) blijft Cafe am Neuen See favoriet. Een oase van rust midden in hartje Berlijn (nabij Tiergarten) http://bit.ly/dofRr. Bij goed weer een must. De Pizza’s schijnen er trouwens ook voortreffelijk te zijn!

    Antwoord
  131. monika winter

    Hallo ,

    ga morgen weer naar berlijn, ook op zoek naar leuke restaurants.
    Vorige keer bij dieckmann geweest adres weet ik niet meer precies , maar zeker een aanrader

    Antwoord
  132. helma

    net terug uit Berlijn en genoten! Nu was het wel heerlijk weer en dan doen de restaurants en terrasjes snel gezellig aan. Brunch bij Tempobox en eten bij India en Apostel XII was idd top. Sixties was een beetje misleidend met het happyhourbord, wat dan ineens niet op vrijdag geldig was. Maar heeeerlijke cocktails! Wat mij betreft hoort ook dada falafel, Linienstr. 132, in dit rijtje thuis. Heerlijke grote schotels voor geen geld en ook goed voor vegetariers.

    Antwoord
  133. Liana

    Afgelopen week in Berlijn doorgebracht. Uiteraard te kort om de stad goed te leren kennen en gebruik gemaakt van een aantal tips van deze site. Daar wil ik 2 eettips aan toevoegen die het zeker waard zijn.

    Allereerst Restaurant “Alapha” met Vietnamese specialiteiten aan de Potsdamer Str. 133 Berlin-Schöneberg (hoek Bülowstr., U2-Bahnhof Bülowstr.) http://www.alapha.de. Een klein restaurant met hele kleine prijzen: hoofgerecht tussen € 5,50-7,90 voor middag- en avondeten, op zondag gesloten.
    Ze hebben, gezien de vermelding buiten, ook sushi, die heb ik helaas niet geprobeerd. Het is een familiebedrijfje en men is heel netjes, vriendelijik en heel erg bescheiden. Ik heb nog nooit zo lekker Aziatisch (met eetstokjes) gegeten als hier…
    Deze moet je een keer proberen Marjolein en ik hoop dat het dan weer zo goed is en je dat dan op je blog wil vermelden want druk was het er niet maar dat lag dus niet aan het eten of de bediening. Misschien de locatie tussen alle döner/kebab/pizza eettentjes?

    Verder ook heel goed: Restaurant “Spice India” aan de Uhlandstr. 161 (zijstraat Kurfürstendamm)
    hoofdgerecht tussen € 7,90-13,30. http://www.spiceindia.de. Wel wat groter en commercieler gerund dan de Vietnamees hiervoor.

    Antwoord
  134. Tina

    Dit waren mijn favo restaurants tijdens mijn weekje Berlijn:

    1. Monsieur Vuong, Alte Schönhauser Str. 46, Mitte
    Drukbezochte trendy authentiek Vietnamees restaurant. Reserveren aangeraden!

    2. Transit, Rosenthaler Straße 68, Mitte of Sonntagsstraße 28, Friedrichchain
    Thais/Indo eten wat je in de vorm van tapas kan bestellen. Kost 3 euro per tapas bakje vlees/groente en extra bakje rijst/bami 1 euro. Of een grote portie voor 7 euro. Heerlijke oosterse toetjes ook 3 euro.

    3. Tartane, Torstraße 225, Mitte
    Heerlijke grote sappige Amerikaanse burgers met frietjes en salade. (Voor wie graag zoutarm eet raad ik je aan dat aan te geven)

    Daarnaast kreeg ik via een local te horen dat je in de buurt Rosenthaler Platz/strasse en zijstraten veel redelijk goedkope restaurants vindt.

    Probeer is de Tripadvisor city guide app als je een smartphone hebt. Staan vele aanbevelingen/recensies in op het gebied van restaurants, bezienswaardigheden etc. over Berlijn incl. een stadsmap.
    Voordeel: De app kan je offline gebruiken (geen roamingskosten) en alsnog alle hotspots vinden ;-)

    Antwoord
  135. Annemiek

    We hebben vandaag bij Tabeyo op de Danziger Strasse gegeten en het is idd een aanrader. We hebben heerlijk gegeten! Bedankt voor de tip.

    Antwoord
  136. Merlijn

    Restaurants waar wij vaak heen gaan zijn:

    Ossena bij Rosenthalerstrasse. Een perfecte Italiaanse pizzeria.
    COA op de Potsdamer Platz naast het al eerder genoemde Vapiano. Soort Vapiano alleen dan met Aziatisch eten
    Desbrosses. Restaurant van het Ritz-Carlton hotel. Wel aan de prijs maar zeker je geld waard.

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik stond ook een keer op het punt om bij Ritz-Carlton te eten (moet inderdaad erg goed zijn!), wat bleek: zijn ze dicht op zondag.. Bedankt voor je aanvullingen Merlijn!

      Antwoord
      • merlijn

        Geen dank.

        Wat ook nog echt een aanrader is. Gourmet-Süd. Ligt aan de Argentinischerallee. Richting Wannsee. Is goede keuken en zeer goedkoop. Vooral leuk in de zomer op het terras.

        Antwoord
  137. Bram

    Na een dikke 1,5 maand in Berlijn, vind ik het tijd om ook maar eens wat toe te voegen aan dit lijstje:

    1) LemonGrass Scent in Prenzlauer Berg. Leuk Aziatisch tentje, waar je – net als bij de meeste Oosterse restaurantjes – goedkoop kunt eten. Verschil alleen is dat het hier echt heel erg goed is en het niet zo goedkoop aandoet als 95% van de Aziatische restaurants in Berlijn. Aanrader zijn de Chinese Egg-noodles: Voor €3,90 een flinke maaltijd! Minimaal 1x in de week ben ik hier wel te vinden.

    2) Lunch in Rosenthaler straße: Coco, Luigi Zuckermann of Transit. 3 lunchrooms die alle 3 de moeite waard zijn. Coco heeft geweldige Vietnamese stokbroodjes, L.Z. goedgevulde ‘Europese’ baguettes en Transit een heerlijke variatie aan verschillende dumplings (€3 per bakje). Stuk voor stuk aanraders!

    3) Munch’s Hus in Schöneberg. Noors restaurant waar ik de beste zalm ooit heb gehad (en dat wil wat zeggen). Specialiteit is daar logischerwijs vis en voor relatief lage prijzen, krijg je daar ook echt waar voor je geld. Aanrader is de visplaat voor 2 personen (€16,90 pp voor een plaat met zalm, garnalen, zeeduivel, snoekbaars en kabeljauw met een enorme portie aan perfect bijpassende bijgerechten)!

    4) Corroboree in SonyCenter, Potsdamer Platz. Australisch restaurant waar je gerechten als struisvogel en krokodil kunt proberen (beide een tip!). Leuk restaurant op een A-locatie met kwalitatief goede gerechten en een brede keuze.

    5) VaPiano aan de Kürfurstendamm of Potsdamer Platz. Ondanks al genoemd nog een vermelding waard. PIZZA VITELLO TONATO!

    Verder zijn Prenzlauer Berg en dan vooral de Kastanienallee en Eberswalder/Danziger Strasse aanraders wat betreft goedkope Italiaanse of Aziatische restaurants. Altijd wat goeds te vinden!

    Antwoord
  138. Hanny

    Wij zijn net terug uit Berlijn. Heerlijk gegeten bij restaurant Cayenne op de Kurfürstendamm 175. Alles vers en overheerlijk en een erg vriendelijke bediening. Echt een aanbeveling waard!! Dit in tegenstelling tot restaurant “Blauer Flug” op de Joachimstaler Strasse 30, die hun restaurant aanbevelen met “Futtern wie bei Muttern”.

    Antwoord
  139. Chris Kievit

    Ik ben vorige week bij Pratirio geweest.
    Super gezellig en echt super lekker gegeten.
    Heel gastvrij en zelfs behoorlijk chique.
    De verrasingsschotel Ladokola besteld en daar betaal je voor 2 personen nu € 36,– voor.
    Maar dan heb je ook wat.
    Voorgerecht is beslist niet nodig.
    Dit is een echte aanrader.
    Wel even opletten dat de Knesebeckstrasse in 2 gedeelten is.
    Gedeelte aan de ene kant van het plein onder het spoor en aan de andere kant van Savignyplatz.

    Antwoord
  140. Dominique

    Beste pizza die ik ooit heb gehad: La Trattoria in de buurt van Warschauwerstrasse. Je gaat de brug over en direct rechts richting Simondachstrasse, dan vrijwel direct aan je linkerhand een straatje in. Daar is het! Prijzen liggen rond de 7 euro, ze hebben steenovens en heerlijke Italiaanse pizza!

    Antwoord
  141. Roos

    Ik kan als aanvulling nog http://goodfoodinberlin.de hier aan toevoegen. Wel Engelstalig, maar mijn persoonlijke collectie van de beste en leukste restaurants in Berlijn met aandacht voor “Duits” eten en extra aandacht voor de kerstmarkten in de winter!

    Antwoord
  142. Peter

    Ik ben toevallig bij Ess-werk (Nollendorferstrasse) terecht gekomen. Traditioneel Duits (Schwabisch). Het grappige is dat je als hoofdgerecht kiest tussen Spatzle of Ofenkartoffel en dan als Beilage vlees of vis kiest :-). Dit zijn de beste Spatzle (in mijn geval met broccolli en kip) die ik gegeten heb. Bovendien is het belachelijk goedkoop en zijn het nu eens niet van die idioot grote porties… Aanrader.

    Antwoord
  143. Domien Bormans

    Dat Va Piano restaurant is echt een aanrader. Leuke bediening, vriendelijke medewerkers, lekker eten.

    Antwoord
  144. peter

    restaurant “probier mahl” in Dortmunderstrasse is echt het proberen waard!
    entourage, gerechten, bediening en prijzen echt uitstekend geregeld allemaal.

    Antwoord
  145. CarinaFranssens

    We gaan met 12 geburen fietsen in Berlijn. We logeren in hotel Gates, Knesebeckstrasse. We zouden graag een fietstocht maken naar Potsdam en met de boot terugkeren. Is dit mogelijk en welke boot moeten we dan best nemen om terug te keren naar Charlotenburg? Kunnen we de rondvaart ook betalen met de groepspas betalen.

    Antwoord
  146. Restaurants Eindhoven

    Mooie handige tips, wij komen vaak in Berlijn dus we kunnen deze tips goed gebruiken. Thanks!

    Antwoord
  147. Caroline van der Rijnst

    Restaurant Asado, am Messedam (tip ellen 4-8-2010) bestaat niet meer (juni 2011). Het restaurant wordt verbouwd tot een andersoortige horecagelegenheid.

    De blogtip van Marjolein’s favoriete restaurant, het Spaanse restaurantaurant Mar y sol aan de Savignyplatz was prima. Heerlijke tapas en niet duur gegeten.

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor je aanvullingen Caroline, ik heb er hier nog een paar die ik van de BerlijnBlog Facebook heb gehaald;

      – Romy: Russisch restaurant Datcha in friedrichshain, wij woonde er vlak naast echt superlekker en voedzaam eten!
      – Bettina: Restaurant Dell Arte in Prenzlauerberg, heerlijk Italiaans!
      – Chris: Das Wohnzimmer voor de lunch!
      – Victor: Haus der 100 Bieren op de Potzdamer Platz voor heerlijk traditioneel Duits eten!

      Antwoord
  148. Samantha Nicola

    Cocolo aan de Gipsstr.(tussen Rosenthaler/Hackescher markt en Oranienburger str.)!
    Wél de beste Japanner, geen sushi. Het is een traditionele ramenbar die zeker open is tot 2 am, vaak later. Maar 2 tafels voor 4-6 personen, maar wel zoas het hoort een bar en ze hebben een tuin.
    De kwaliteit wisselt soms wel, helaas. Is het rustig is het stukken beter. En niet de edamame en gyoza bij je ramen vergeten! Eén keer heb ik (berliner)wildschwein-gyoza gehad; divine!

    Antwoord
  149. Ilse Jansen

    Ik woon nu ruim twee jaar in Berlijn en heb bijna nog nooit zelf gekookt – ik ga zoveel mogelijk uiteten, om zoveel mogelijk restaurants uit te proberen. Met bezoek ga ik naar nieuwe restaurants, of juist naar mijn grote favorieten. Ik heb dan ook al vele restaurants uitgeprobeerd, van supergoedkoop tot prijzig (voor Berlijnse begrippen).
    Voor mensen die vaker in Berlijn komen of buiten de wat meer toeristische paden willen treden, mijn favoriete top 5:
    1. Sushi/Japans eten in het superkleine maar fantastische restaurant Tabibito (Karl-Marx-Str 56, U-Bhn Rathaus Neukölln, 030-624 13 45, dinsdags dicht, reservatie nodig). De sushimeester zit er al 20 jaar en maakt de lekkerste sushi’s. Ik heb er al ruim 20 geprobeerd en deze is echt zeer goed.
    2. Duits, gecombineerd, heerlijk: Restaurant Nansen (Maybachufer 39 , U-Bhn Schönleinstraße, (030) 66 30 14 38)
    3. Franse kleine bistro, met zeer goed vlees, uitgekozen tot hét Franse restaurant door meerdere bladen: restaurant Bandol sur Mer in Mitte (Torstraße 167, op meerdere manieren te bereiken, o.a. U-Bhn Rosenthaler Platz, zeker reserveren (030) 67 30 20 51, hebben om 18.00 en 20.00 rondes om te eten)
    4. Pizza in een pizzarestaurant waar iedereen uit Italië komt, het eten op je tafel wordt gesmeten, maar waar je ze dit weer vergeeft als je de dunne bodem proeft…. Il Casolare Trattoria in Kreuzberg (tegenover de Ankerbrücke, direct bij Planufer: Grimmstraße 30, (030) 69506610. Ze hebben meerdere filialen, maar deze schijnt de beste te zijn. Druk en een groot terras, dus reserveren gewenst).
    5. De lekkerste en goedkoopste Vietnamees: Hamy Foodstore, waar enkel locals komen en mensen die ervan weten… Bestel één van de twee gerechten van het bord, beiden €4,90. Het gaat sneller dan een snackbar, je zit met mensen aan tafel, maar het is goed… (Hazenheide 11, U-Bhn Hermannplatz, je kunt niet reserveren, maar je hebt binnen no-time een plek. Niet voor romantisch dineren, wel voor een heerlijke schaal Vietnamees eten! Pas op: er ligt een andere Vietnamees naast die er beter uitziet. Schijn bedriegt!)
    Je vindt de waarderingen voor alle restaurants op qype.de. Smakelijk en veel plezier!

    Antwoord
  150. Dianne en Eric

    We zijn net terug uit Berlijn en hebben dankzij deze site dankbare informatie gehad. Toch kwamen we via een Berlijn-boekje aan het adres van Transit een Thai-Indonesisch restaurant aan de Sonntagstrasse 28 in de wijk Friendrichshain. Werkelijk een aanbeveling waard. Je vult aan tafel een bestellijstje in met allerlei kleine hapjes (€ 3-), drie pp is voldoende, maar omdat het zo lekker is neem je meer. Je eet er heerlijk !
    Verder hebben we bewust geen ontbijt (€ 19,- pp) in ons hotel geboekt. Dit raden we een ieder aan; ga voor beduidend minder geld de ervaring aan om iedere dag ergens anders te ontbijten.

    Antwoord
  151. Mitchell UitEten

    Is het Kastanienallee echt gezellig? Ik ben namelijk aan het twijfelen waar ik in berlijn ga eten. Binnenkort ben ik een midweek in berlijn.

    Antwoord
    • Marjolein

      Een van de meest populaire straten van Berlijn en Prenzlauer Berg op dit moment, dus zeker gezellig! Zeker in de zomer als Biergarten Prater open is, hier kun je ook gezellig een drankje doen bij mooi weer.

      Antwoord
  152. Paulien

    Een paar keer per jaar bezoek ik toch wel Berlijn, om de stad te bezoeken die ik als fascinerend ervaar en die continu in beweging is. Waardoor je telkens iets nieuws kunt ontdekken en ervaren. Bij elk bezoek in Berlijn, eet ik wel een keer bij het Vietnamese restaurant, Sytu Viet Food in Prenzlauer Berg op de Prenzlauer Allee 226. Nu struikel je in Berlijn bijna over het groot aantal Vietnamese Restaurants, waarvan bijna alle restaurants goed betaalbaar en van prima kwaliteit zijn. Deze springt er voor mij persoonlijk boven uit. En iedereen die ik heb meegenomen uit Nederland naar dit restaurant is altijd erg enthousiast over datgene gegeten bij Sytu Viet Food.
    Daarnaast is een absolute aanrader het restaurant Reinstoff in Mitte, Schlegelstraße 26. Een restaurant met een meer dan terechte Michelinster. Qua prijzen bevindt het restaurant zich ook in de hoogste regionen. Echter, als je iets bijzonders te vieren hebt en je bent bereid de kosten hiervoor te betalen, dan kun je hier een kwalitatieve en innovatieve eetsensatie ervaren.
    (Helaas, bezoek ik dit restaurant niet elke als in in Berlijn ben ….)

    Antwoord
  153. Menucard

    Is er iets bekend van kortingspassen voor uit eten in Berlijn? Gr

    Antwoord
  154. Eindhoven

    Goede tips, Berlijn is sowieso een aanrader. Heerlijke stad.

    Groeten uit Eindhoven!

    Antwoord
  155. Goederaedt

    Voor een heerlijk ontbijt niet duur; malzcafe, knackstr. Vlak bij eberwald station. u2. Zit op hoek met danzigerstrasse.

    Antwoord
  156. Annet

    Marjolein, ik hoop dat je me wat verder op weg kunt helpen. We verblijven via een voordelige actie in het Andels hotel van 24-27 december.
    Ik heb al heel wat tijd doorgebracht met speuren naar een leuk gezellig restaurant om op 1e kerstdag te gaan eten, maar zou heel graag tips krijgen. Mijn man is ook jarig die dag en we willen graag met onze dochters ergens lekker eten. Als ik op internet kom zie ik weinig of geen echte kerstmenu’s, maar misschien is dat niet gebruikelijk in Berlijn? Ik wil natuurlijk reserveren zodat ik zeker weet dat we terecht kunnen.
    En kan iemand me zeggen hoe het is om op de allerhoogste toren te eten?
    Alvast bedankt!
    Annet

    Antwoord
  157. Jasper

    Weet niet wat voor restaurant jouw voorkeur geniet, maar uit ervaring weet ik dat Monsieur Vuong in Mitte, echt een toprestaurant is. Super service, echt een ervaring.

    Enjoy your trip in Berlin

    Antwoord
    • Annet

      Hoi Jasper, bedankt voor deze leuke tip! temeer daar wij afgelopen zomer een maand door Vietnam getrokken hebben samen met onze twee dochters. Website van Monsieur Vuong ziet er prima uit, maar het is me niet duidelijk of we er met kerst terecht kunnen en reserveren kan niet. Ook zijn er op 24 december veel restaurants dicht, dus mocht je nog andere tips hebben dan hoor ik ze graag. Het is niet onze bedoeling heel sjiek en duur uit eten te gaan hoor.

      Antwoord
  158. Annet

    Wat een leuke site is dit, via google op terecht gekomen. Wij zijn met de kerst in Berlijn met onze twee dochters van 16 en 19. We verblijven in het Andels hotel via een voordelige actie. Het is in ieder geval heel goed deze informatie over winkelsluitingstijden e.d. nu al te weten. Mijn man is eerste kerstdag jarig dus ik zoek een leuk restaurant voor de kerst. Als iemand een leuke tip daarvoor heeft hou ik me zeker aanbevolen.

    Antwoord
  159. Martina

    Hallo,

    hele leuke site met veel informatie, maar ik heb toch nog een vraagje: kan iemand mij vertellen hoe het zit met de openingstijden van de restaurants op 24,25 en 26 december? Kun je dan zo overal terecht of moet je ook reserveren?

    groet Martin

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Martin, ik zou voor de zekerheid reserveren. Zeker bij de wat luxere restaurants is het gangbaar te reserveren, helemaal rond de feestdagen. Zo weet je zeker dat je niet met kerst nog op zoek moet naar een restaurant ;). Veel plezier!

      Antwoord
    • Jurjen

      Hey Martin,

      Zeker voor 24 december zou ik ook vooruit kijken of het restaurant überhaupt open is. Kerstavond heet op z’n Duits ‘Heiligabend’, en die avond is dan ook echt heilig voor Duitsers. In veel steden rijdt na 16 uur zelfs geen enkele bus meer! Nu is Berlijn wel een wereldstad, en rijdt het OV ook wel door, maar veel restauranteigenaren kunnen er dus ook voor kiezen om dicht te zijn en de avond met familie door te brengen.

      De vorige keer dat ik met kerst in Berlijn was, heb ik op een van de twee kerstdagen in elk geval probleemloos kunnen eten bij Amrith aan de Oranienburgerstraße en was ik verbaasd over de rust die er toen heerste. Nu is het ook niet echt een feestelijk restaurant, en of het dus voor beide dagen geldt, en voor andere restaurants, weet ik niet. Wat Marjolein ook zei: reserveer voor de zekerheid! Dan weet je zeker dat je niet misgrijpt en hoef je niet last-minute door heel Berlijn op zoek te gaan naar een ander restaurant.

      Houdt er trouwens ook rekening mee dat de meeste winkels, inclusief supermarkten, op 24 december om een uur of 14 dichtgaan, en pas op 27 december weer opengaan. De supermarkten op de grote treinstations zijn daar iets coulanter mee, en Fresh ‘n’ Friends (www.freshnfriends.de) is zelfs dag en nacht open, ook met Kerst!

      Veel plezier in Berlijn met Kerst. Met een beetje geluk krijg je een Witte Kerst!

      Jurjen

      Antwoord
  160. Landenportal

    Heb twee restauranttips voor Berlijn. Voor liefhebbers van Aziatische fusion is er Nu (http://www.nu-eat.de/) in Charlottenburg. Mooie inrichting en heerlijk eten. Ga ik zelf ook zeker nog een keer naartoe.

    Voor schnitzels had ik via een krantenartikel Schnitzelei gevonden (http://www.schnitzelei.de/). Midden in een woonwijk, dus vooral lokale mensen die daar eten. Zelfs op een maandagavond bomvol. Uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Opvallend zijn de zogenaamde schnitzeltapas. Heb ze zelf niet op, maar ga dat een volgende keer zeker proberen.

    Antwoord
  161. Jasper

    Mocht je snel, goedkoop en goed Italiaans willen eten, waag dan een bezoek aan Aida, een Italiaanse eetcorner waar je spaghetti’s, tortellini en andere pasta’s hebt voor maximaal 5 euro en rijk belegde pizzapunten voor max 2,50 euro.

    Deze corner vindt je in winkelcentrum Alexa, vlakbij Alexanderplatz!

    Antwoord
  162. Ellen

    En als je een keer zin in Steak mocht hebben, de beste kun je krijgen bij Asado am Messedamm (tegenover het ICC, naast de ZOB). Een kleine steak met sla en frietjes voor 8,90 en een grote steak met sla en frietjes (of wedges of iets anders) voor meestal 15,90. En dat is dan een steak van 250 gram! We komen er al jaren en jaren!

    Antwoord
  163. Guido

    Ik kom regelmatig in Berlijn. Komende week ga ik er weer een paar dagen heen. Als ik lekker in mijn favourite wijk (Prenzlauer Berg) wil eten, ga ik naar I Due Forni (Schönhauser Allee 12). Het is er een beetje een zooitje maar het Italiaanse eten is er heel goed. Het is goedkoop, de obers zijn een beetje gek maar het is iedere avond helemaal vol. Probeer vooral met mooi weer in de tuin te gaan zitten en je hebt zeker een leuke avond. En voor de Hollanders: het is er erg goedkoop. Ik heb nergens zulke lekkere pizza’s gegeten!

    http://www.youropi.com/nl/berlijn/restaurants/i-due-forni-2684
    http://www.cityzapper.nl/Berlijn/Restaurant/due%20forni/

    Antwoord
  164. Stefanie

    Op zondag bieden vele cafés een uitgebreide brunch aan. Zelf zijn we gaan brunchen in de Simon Dachstrasse. In deze straat zijn verschillende adresjes te vinden die een lekkere brunch aanbieden. Lekker eten, veel keuze en niet al te duur.

    Antwoord
  165. Stefanie

    Op aanraden van deze site zijn we gaan eten in armit/ Mirchi in de Oranienburgerstrasse.
    We hebben in Amrit super lekker gegeten en gedronken. Vooral de cocktails zijn zeer lekker en niet al te duur. Echt een aanrader!

    Antwoord
  166. Nlz

    Ik was na een tweede bezoek aan Berlijn een beetje aan het rondkijken wat huizen er kosten en hoe het qua werk vinden zit, en kwam op deze websit terecht. Uiteraard een beetje rondgeklikt, en wat ons opviel was een erg leuk restaurant aan de Oranienburger Strasse, genaamd Sixties. Heerlijk fout in Amerikaanse Sixties-style, maar met een flink happy hour voor zowel cocktails als eten. Gezellige dames in de bediening en goed (en veul!) eten. Te vinden via http://sixtiesdiner.de/
    Groeten van een Berlijn-liefhebber.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bionade, biologisch frisdrank uit Duitsland - Berlijn-Blog.NL - […] Restaurants […]
  2. Restaurant Berlijn La Soupe Populaire | TOFFEPLEK - […] Soupe Populaire is op het moment een van de meest gehypte restaurants in Berlijn. Waar anders in Berlijn moet…
  3. 7 todo's stedentrip Berlijn - […] heb je een flink bord vol. En er is natuurlijk veel meer te krijgen dan bratwurst. Het aanbod van…
  4. 7 todo's stedentrip BerlijnMarcella Molenaar - […] heb je een flink bord vol. En er is natuurlijk veel meer te krijgen dan bratwurst. Het aanbod van…
  5. Blij lijstje van Elize #lovelist | - […] Ga je naar Berlijn?  lees Berlijn blogs ipv van citytripsboekjes. Bloggers schrijven juist over de plekjes waar toeristen niet…
  6. Berlijn komende week! | Als het simpel is én het is goed, dan is het dubbel zo goed! - [...] We gaan naar Berlijn met veel mensen. Tineke en ik gaan donderdag met de trein. De een weer met…
  7. Berlijn: tips voor ‘gevorderden’ | Spems.de - [...] Markt. herkenbaar aan de Propperachtige obers die je naar binnen proberen te kletsen. Check dit leuke lijstje met restauranttips…
  8. Terug de geschiedenis in… | In de ogen van... - [...] en is heel goed te bereiken met de U-bahn. Rootz vond ik eigenlijk via De Groene Meisjes, maar ook…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This