Wijken in Berlijn

Berlijn bestaat officieel uit twaalf verschillende wijken, welke zijn ontstaan tijdens de herindeling van Berlijn in 2001. In vergelijking met andere steden zijn de wijken in Berlijn groot en divers. Elke wijk heeft een eigen karakter met een eigen sfeer, een eigen dorpscentrum en soms zelfs een eigen markthal. Eigenlijk voelt Berlijn als een grote aaneenschakeling van kleinere dorpjes. Da’s ook heel logisch, want veel wijken waren voor het ontstaan van Berlijn onafhankelijke dorpen. Gaandeweg sloten steeds meer dorpen zich aan bij Berlijn en zo groeide de stad uit tot de bruisende metropool die het vandaag de dag is.

wijken van berlijn

De indeling van de Berlijnse wijken voor 2001 – deze wijknamen worden nog vaak gebruikt en zul je vaak terugvinden in reisgidsen en op hotelwebsites. 

Op deze pagina kun je algemene informatie vinden over de wijken van Berlijn:

Ook vertel ik je graag meer over de verschillende Berlijnse wijken:

 1. Charlottenburg-Wilmersdorf
 2. Friedrichshain-Kreuzberg
 3. Lichtenberg
 4. Marzahn-Hellersdorf
 5. Mitte
 6. Neukölln
 7. Pankow (Prenzlauer Berg)
 8. Reinickendorf
 9. Spandau
 10. Steglitz-Zehlendorf
 11. Tempelhof-Schöneberg
 12. Treptow-Köpenick

20160408 - _DSF1885- BerlijnBlog

De buurt Gräfekiez in Berlijn-Kreuzberg

Favoriete wijken

Voor een eerste bezoek aan Berlijn

Kom je (voor de eerste keer) als toerist naar Berlijn en wil je veel van de stad zien? Dan is het verstandig om in Mitte te verblijven. Zoals de naam al aangeeft, bevindt deze wijk zich in het midden van Berlijn. De meeste bekende bezienswaardigheden (Brandenburger Tor, Reichstag, Holocaust Monument e.d.) en musea (Museuminsel, Museum für Naturkunde, Deutsch Historisch Museum) bevinden zich hier, en met het openbaar vervoer zit je bovendien zo in het voormalige West-Berlijnse en Oost-Berlijnse centrum. Ideaal dus als je flexibel bent en een hoop wilt bekijken! Het deel van Berlijn-Mitte tussen Hackescher Markt en Rosenthaler Platz (ook wel bekend als het Scheunenviertel) is bovendien een gezellige buurt met veel goede restaurants en hotels.

20150718 - DSCF0698- BerlijnBlog Holocaus Monument

Het Holocaust Monument in Berlijn-Mitte

De Berlijnse sfeer proeven

Elke wijk heeft zijn eigen identiteit. Wat voor de één een favoriete wijk van Berlijn kan zijn, vindt de ander weer helemaal niets. Dat gezegd hebbende, is mijn favoriete wijk in Berlijn Friedrichshain. Je vindt hier veel alternatieve barretjes, gezellige restaurantjes en een groot deel van het Berlijnse uitgaansleven. Het wordt veelal bewoond door studenten, jonge gezinnen en enkele oorspronkelijke Oost-Berlijners. Ondanks het uitgaansleven is het er – in de meeste zijstraten – relatief rustig met verkeer en toeristen: voor mij de perfecte wijk om te wonen in Berlijn.

20160213 - _DSF8916- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het voormalige ziekenhuis en huidige cultuurcomplex Bethanien in Berlijn-Kreuzberg

Andere favoriete wijken zijn Prenzlauer Berg (keywords: yuppies, vintage, hippe cafes, mooie 19e eeuwse Altbau) en Kreuzberg (keywords: art, graffiti, multiculti, clubben). Neukölln is een andere favoriete wijk waar voornamelijk veel kunstenaars wonen en die nog steeds erg in ontwikkeling is (keywords: multiculti, creatieve restaurants, niet persé mooi maar wel gezellig, beter geschikt voor een herhaalbezoek aan Berlijn).

20140524 - IMG_4862- BerlijnBlog Klunkerkranich

Tof uitzicht over Berlijn vanaf Klunkerkranich bar in Berlijn-Neukölln

Wat is jouw favoriete wijk van Berlijn?

Deel jouw mening en vul de poll in om jouw favoriete wijk met lezers van BerlijnBlog te delen. Ik ben benieuwd wat jullie favoriete buurt in Berlijn is!

Wat is jouw favoriete wijk van Berlijn?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Gevaarlijke wijken

Berlijn is een relatief veilige stad. Als meisje had ik nooit angst om alleen over straat te gaan, ook niet ’s nachts. Natuurlijk moet je altijd oppassen, net als in iedere grote stad. Zo kun je parken en donkere plekken beter mijden, zeker ’s nachts. Vooral in ‘uitgaansgebieden’ is het raadzaam goed op te passen. Dronken toeristen en reizigers die opzichtig de toerist uithangen (camera om je nek, buideltasjes om en kaartlezen op straat) zijn vaak een makkelijke prooi en snel doelwit. Houd dus altijd je spullen goed in de gaten en je portemonnaie dichtbij je.

De wijken die wat minder bekend staan zijn Lichtenberg, Marzahn, Köpenick, Schöneweide en de meeste andere Oost-Berlijnse wijken vol Plattenbau. Af en toe vinden er heftige demonstraties plaats maar het grootste deel van de tijd zijn het gewoon rustige woonwijken waar het goedkoop vertoeven is. Gezellige cafeetjes en restaurantjes vind je hier weinig, maar goedkope accommodaties des te meer. Als je zorgt dat je bij het OV in de buurt zit kun je er geen buil aan vallen!

Het ontstaan van de wijken van Berlijn

Berlijn heeft samen met Cölln sinds de 13e eeuw al stadsrechten. in 1307 werd er een stadsmuur gebouwd die beide steden omvatte. In 1442 werden beide steden weer van elkaar gescheiden, en ruim 200 jaar later werd Cölln hernoemd tot Neu-Cölln (het huidige Neukölln).

Samenvoeging in 1920.

Tot 1920 bestond het toenmalige Berlijn voornamelijk uit de huidige wijken Mitte, Tiergarten, Wedding, Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg. Na afloop van de oorlog werden omliggende wijken bij de Gross-Berlin gevoegd. Ook werden de kleine dorpen die rondom Berlijn lagen bij de stad gevoegd. In deze buitenwijken gingen voornamelijk forensen wonen die werkten in het centrum van Berlijn. Door de uitstekende verbinding met het centrum van Berlijn hebben veel mensen ervoor gekozen om hier te gaan wonen.

Herindeling in 1990.

Tot 1990 waren de stadsdelen erg verschillend in grootte en inwoneraantal. In 2001 is definitief besloten dat de 23 wijken zouden worden opgedeeld in 12 nieuwe stadsdelen. Veel wijken werden samengevoegd (de wijken Wedding en Tiergarten in west Berlijn werden samengevoegd met Mitte in oost Berlijn en Friedrichshain in oost Berlijn werd samen gevoegd met Kreuzberg in west Berlijn) alleen de wijken Neukölln, Reinickendorf en Spandau zijn onveranderd gebleven.

Korte info over alle wijken van Berlijn

Dit zijn de huidige 12 Bezirke van Berlijn.

Charlottenburg-Wilmersdorf

Het stadsdeel Charlottenburg-Wilmersdorf wordt wel een typisch “west” stadsdeel genoemd met de Kürfurstendamm met haar dure designwinkels als hoogtepunt. Andere bezienswaardigheden in Charlottenburg zijn de Deutsche Oper, Schloß Charlottenburg (vergeet de paleistuin niet!) het Olympisch stadion, de Messe en de Funkturm. De huizen zijn groot en het is een ruim opgezette wijk, redelijk centraal in Berlijn.

➤ Meer over Charlottenburg

20150502 - P1130946- BerlijnBlog gratis in Berlijn Charlottenburg

De paleistuinen van Schloß Charlottenburg in Berlijn-Charlottenburg

Friedrichshain-Kreuzberg

Friedrichshain en Kreuzberg zijn erg poplulair onder jongeren. Het is er gezellig en op elke hoek van de straat vind je wel een bar, restaurant of club. De wijken moeten het minder van de bekende bezienswaardigheden hebben, van de gezellige sfeer des te meer! Bijzonder is dat Kreuzberg een wijk in het voormalige West-Berlijn was en Friedrichshain in het oosten. Onlangs zijn de wijken samengevoegd maar elke wijk heeft nog duidelijk zijn eigen karakter. Daarom verdienen Kreuzberg en Friedrichshain hun eigen pagina!

➤ Meer over Friedrichshain
➤ Meer over Kreuzberg

20160408 - _DSF1927- BerlijnBlog

De Paul-Lincke-Ufer in Berlijn-Kreuzberg waar je heerlijk kunt chillen langs het kanaal of de Turkse markt kunt bezoeken

Lichtenberg (Hohenschönhausen)

In 2001 zijn de wijken Lichtenberg en Hohenschönhausen, twee voormalige Oost-Berlijnse wijken, samengevoegd tot Lichtenberg. De wijken hebben de reputatie nogal grauw te zijn maar er is ook genoeg te zien zoals het Mies van der Rohe huis, Tierpark en Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen.

Marzahn-Hellersdorf

Marzahn-Hellersdorf ligt in het noord-oosten van Berlijn en grenst aan Lichtenberg en Köpenick. Voor 1920 hoorden deze wijken nog bij Landkreis Niederbarnim, daarna werden ze bij Berlijn gevoegd. Marzahn staat bekend om de Plattenbau: veel hoge flatgebouwen die werden gebouwd als modern onderkomen voor de Oost-Berlijners. Schloß Biesdorf is een bekende bezienswaardigheid van deze wijk.

Mitte (Tiergarten, Wedding)

In 2001 werden Tiergarten, Wedding en Mitte samen gevoegd tot Mitte. De wijk ligt zoals de naam al zegt in het midden van Berlijn en hier kun je vrijwel alle bekende bezienswaardigheden vinden: Alexanderplatz, de Fernsehturm, de Brandenburger Tor, de Gendarmenmarkt, de Synagoge, het Nikolaiviertel, het Museuminsel, Potsdamer Platz, de Reichstag en Unter den Linden liggen allen in de wijk Mitte. In het noordelijke deel van de wijk

➤ Meer over Mitte

Neukölln

Neukölln ligt ten zuiden van de wijk Friedrichshain-Kreuzberg en stond voorheen vooral bekend om de vele buitenlanders die er woonden. De wijk was goedkoop en zeer multicultureel. Tegenwoordig trekt Neukölln steeds meer studenten en kunstenaars aan, de hippe barretjes en experimentele restaurants volgden al snel. Momenteel wordt Neukölln gezien als een van de hipste wijken van Berlijn, als je weet waar je moet zijn. Bekende plekken in deze Berlijnse wijk zijn het Gräfekiez, Sonnenallee (straat waarin de Berlijnse Muur heeft gestaan) en het Rathaus Neukölln.

Pankow (Prenzlauer Berg, Weißensee)

Pankow is een van de meest dichtbevolkte wijken van Berlijn, vooral studenten en jonge gezinnen trekken naar deze wijk. Prenzlauer Berg is het meest bekende deel van Pankow en staat bekend als Pregnancy Hill, vanwege de vele jonge kinderen die er wonen. Pankow werd een tijd lang in het westen als synoniem voor de DDR gebruikt omdat er veel hoge pieven van de Stasi woonden, vooral rondom de Majakowskiring. Als je in Pankow bent ga dan eens op zondag naar de vlooienmarkt in het Mauerpark, cafehoppen rondom Helmholzplatz, een biertje drinken bij Prater of de prachtige 19e eeuwse woonblokken rondom Kollwitzplats bekijken.

➤Meer over Prenzlauer Berg

Reinickendorf

Reinickendorf is in 1920 samen gevoegd met Wittenau, Tegel, Heiligensee, Hermsdorf en Lübars en ligt in het noord-westen van Berlijn. De wijk staat bekend om zijn vele natuur, bossen en wateren.

Spandau

Spandau ligt geheel ten westen van Berlijn en was voor 1920 een zelfstandige stad. Nog steeds heeft dit stadsdeel zijn eigen identiteit en sfeer. De oude binnenstad van Spandau is nog steeds het bezoeken waard en in de winter is hier de bekende Spandauer Weihnachtsmarkt.

Steglitz-Zehlendorf

Steglitz-Zehlendorf is gelegen in het zuidwesten van de stad, een stuk buiten het centrum. Het district ontstond in 2001 door samenvoeging van de toenmalige districten Steglitz en Zehlendorf. Ook deze wijk heeft veel groen en er zijn veel bezienswaardigheden. Zeker de Botanische tuinen, station Dahlem en de Wannsee in de zomer zijn het bezoeken waard.

Tempelhof-Schöneberg

Denk je aan deze wijk, dan denk je aan het voormalige vliegveld Tempelhof. Het luchthavengebouw van het vliegveld is één van de grootste van Europa en is heel bijzonder om te zien. Ook het KaDeWe, Platz der Luftbrücke en het park Südgelände zijn bekende stekkies in deze buurt.

20160328 - _DSF1109- BerlijnBlog

Het stilgelegde vliegveld Tempelhof doet tegenwoordig dienst als multifunctioneel park

Treptow-Köpenick

Treptow-Köpenick is met 18,9% van de totale oppervlakte van Berlijn het grootste stadsdeel van de stad. Het is niet zo dichtbevolkt en ligt ten zuidoosten van de stad. Het Schloß Köpenick is de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Ook de Müggelturm is met zijn 88 meter hoogte leuk om te bezoeken.

104 Reacties

 1. Esther en Marco

  Hallo Marjolein
  wij gaan 24 tot 28 juli naar Berlijn.
  Mijn partner is zeer geïnteresseerd in moderne architectuur en kunst. We houden ook van de toffe “buitenwijkjes”.
  Ken je een gids die ons zou willen meenemen op tour?
  we horen graag van je

  Antwoord
 2. Barbel Cuppens

  Dag Marjolein
  Binnenkort trekken we met onze kinderen voor een paar dagen naar Berlijn. Ik heb al heel wat gelezen op jouw blog en al grote plannen gemaakt.
  Nu hoorde ik een paar dagen geleden op de Belgische radio iemand vertellen over een recente nieuwe buurt aan de Spree. Ik heb al wat zitten googelen maar vind het niet meteen terug. Misschien kan jij me helpen?
  Dank je wel alvast!
  Barbel Cuppens

  Antwoord
  • Marjolein

   Een nieuwe buurt als in nieuw gebouwd of meer als in een opkomende buurt? De Spree is vrij lang en doorkruist de hele stad, bijna alle wijken grenzen wel aan de Spree. Er schiet me dus niet echt een specifieke buurt te binnen… Kun je misschien iets meer vertellen over wat ze hebben verteld in de uitzending? Dan kan ik wat beter helpen. Viele Grüße uit Berlijn!

   Antwoord
   • barbel cuppens

    Dag Marjolein
    Zoals ik begreep was het een wijk met gebouwen die gebouwd werden met bestaand materiaal, bv. ramen en deuren die niet voor die gebouwen gemaakt werden, eerder gerecycled zeg maar… gebruikt in deze gebouwen omdat ze ‘over’ waren.
    Er was ooit sprake van een flatgebouw helemaal uit hout, maar dat is er om veiligheidsredenen niet gekomen.
    Ik denk dat ik ook hoorde dat er ooit een bekende club gehuisvest was.
    Dank je wel in ieder geval voor je reactie!
    We gaan naar het concert van Bruno Mars, toevallig een leuk restaurant in de buurt van het concertgebouw?
    Groetjes uit Hasselt

    Antwoord
    • Marjolein

     Ah, dat moet Holzmarkt zijn! Superleuke plek! Ik dacht dat je echt een wijk bedoelden als in een stadsdeel, daarom kwam ik er eerder niet op denk ik ;-).

     Antwoord
 3. Rick

  Hee Marjolein

  Volgende week ga ik samen met mijn vriendin voor het eerst naar Berlijn voor 4 dagen, maar wij vroegen ons af of het te doen is als we een scooter huren.
  Misschien dat jij misschien weet of het allemaal makkelijk aan te rijden is of dat we gewoon bus 100 moeten nemen om de stad te verkennen.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Rick & Lisanne

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi hoi! Zelf neem ik eigenlijk altijd de fiets maar met een scooter is het ook prima te doen hoor! Het toeristische centrum is prima te bereizen met bus 100 maar een scooter is wel handig als je wat meer plekken wilt bezoeken die iets verder uit het centrum of zelfs buiten de ring liggen. Ik heb er in ieder geval al veel goede verhalen over gehoord. Viel Spaß in Berlin!

   Antwoord
 4. marieke

  Hoi!

  Ik wil volgend jaar voor een half jaar stage gaan lopen in Berlijn, welke wijk is leuk voor een 18 jarige (creatieve) student om in te verblijven, ik ga alleen dus het liefst ergens waar je veel nieuwe mensen en jongeren leert kennen.

  alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik zou gaan voor Kreuzberg of Neukölln. Hoewel dit me de leukste wijken lijken om als student te wonen, raad ik ook aan om in andere wijken te zoeken naar een woning. De vraag is groter dan het aanbod en daarom moet je soms je eisenpakket wat bijstellen ;). Veel succes!

   Antwoord
 5. William de pree

  Hay Marjolijn,

  Dinsdag20-12 ga ik tot en met Kerst avond naar Berlijn.
  Het wordt de 3e keer voor me.Dit keer zitten we op de Wittenbergplatz,eindelijk gaan we eens fietsend door de stad,maar het openbaar vervoer zullen we toch het meest gebruiken en onze benen.
  Whats hot? Ubber hip,want waar zijn toch die trendy trendzettende ontwerpers,of loop ik de komende week alleen maar zelf trendy te wezen in mijn camoeflage legging met fluorkleding en berenoren op?Als groot Bear kind.
  Ik zoek 2e hands/vitage , jonge berlijnse ontwerpers,gaybearscene,en multiculti clash week markten.

  Ben benieuwd of je wat tips hebt.

  Antwoord
 6. Marius meijer

  Hallo Marjolein, Fijne Website heb je gemaakt. Van een eerder bezoek aan Berlijn herinner ik me dat er ergens iets buiten Berlijn een wijk was met kleine huisjes dat ze “het Nederlands dorp” noemde. Zegt dit je iets? Zo ja, waar is dit? Met veel dank en beste groeten, Marius

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker – dat zegt me zeker wel iets! Dat moet het Holländische Viertel zijn in Potsdam. Ligt wel buiten Berlijn maar Potsdam is leuk om een dagje voor uit te trekken, er zijn namelijk ook hele mooie paleizen en tuinen. Vanuit Berlijn kun je er met een regionale trein of met de S-Bahn vrij makkelijk naartoe. Veel plezier!

   Antwoord
 7. Esther

  Hoi Marjolein,

  Mijn man en ik willen over 2 weken naar Berlijn. Het is onze eerste keer en we komen met de auto. We willen de bekende bezienswaardigheden zien, winkelen, maar ook een beetje de rust opzoeken en een knus ontbijt, drankje of diner doen. Wij komen uit Amsterdam. Weet jij een buurt/hotel wat aan deze wensen kan voldoen? Hoor graag van je!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Esther,

   voor een eerste bezoek aan Berlijn raad ik altijd de wijk Mitte (rondom Rosenthaler Platz) of Prenzlauer Berg (rondom Eberswalder Straße) aan. Deze wijken zijn gezellig, er is veel leuke horeca in de buurt en de meeste bekende bezienswaardigheden zijn makkelijk te bereiken. Ik weet natuurlijk niet wat jullie budget is of wat voor soort hotel jullie zoeken maar misschien is het Circus Hotel of Hotel Amano wat voor jullie? Ik raad wel aan om te auto buiten het centrum te parkeren en om binnen Berlijn gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat is vaak veel sneller en scheelt een hoop tijd naar parkeerplekken zoeken ;-).

   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 8. Arlette

  Hoi Marjolein,
  Wij( moeder,zoon 19 jaar en dochter 15 jaar) gaan in de herfstvakantie een weekend naar Berlijn.
  Welke wijk raadt je ons aan?
  We vliegen op Schonefeld
  Alvast bedankt

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Arlette, is het jullie eerste keer Berlijn? Dan zou ik gaan voor een onderkomen in Mitte. Leuk, gezellig en in de buurt van veel bekende Berlijnse bezienswaardigheden. Veel plezier samen!

   Antwoord
   • Arlette

    Hoi Marjolein,
    Het is inderdaad ons 1e bezoek aan Berlijn.
    Weet je misschien ook een leuk betaalbaar hotel in Mitte?
    Alvast bedankt

    Antwoord
    • Marjolein

     Hihi, meer dan genoeg! Op mijn hotelpagina heb ik een aantal favoriete hotels op een rijtje gezet. Persoonlijk ben ik groot fan van Motel One maar ook het Park Inn Hotel is erg tof met een directe verbinding voor de deur naar Schönefeld en een fantastisch uitzicht over Berlijn. Andere prima opties zijn het Ibis Styles hotel en Adina Apartments, voor als je wat meer privésfeer wilt. Ik hoop dat er wat naar je smaak tussenzit! Veel plezier!

     Antwoord
 9. Nils

  Hallo Marjolein,
  Ik ga in de herfstvakantie met mijn dochter van 14 een lang weekend Berlijn doen (vader dochter moment)
  Wat zou jij als uitvalsbasis adviseren? Welke wijk is leuk/ hip en mss heb je ook wel een suggestie voor overnachting hotel/ B&b oid
  Ben benieuwd.
  Gr Nils

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Nils,

   ik zou gaan voor Prenzlauer Berg! Prachtige wijk, veel knusse horeca, leuke boetiekjes (dochters van 14 houden doorgaans wel van shoppen toch?) en een goede sfeer. Je kunt er ook overal lekker ontbijten en je zit dichtbij de centrale wijk Mitte zonder dat je verdrinkt tussen de andere toeristen. In de wijk zijn niet veel hotels te vinden maar des te meer Airbnbs. Is dit een beetje wat je zoekt? Vond ik er zelf wel leuk uitzien en heeft goede recensies!

   Geniet van de vader-dochtertijd in Berlijn!

   Antwoord
 10. Lieze

  Hoi Marjolein,
  Binnenkort maken we een citytrip naar Berlijn. We zijn nog op zoek naar een plek om te verblijven.
  Het hoeft niet in het centrum te zijn, als het maar vlot bereikbaar is met de u- of s-bahn. We houden van eerder rustige plekken en alternatieve restaurantjes – leuk zijn om te ontdekken. Als er ook nog een park of ander groen in de buurt is, dan zijn wij echt helemaal blij!
  Welke plek zou je ons kunnen aanraden?
  Alvast bedankt – ook voor de inspirerende website!
  Groetjes, Lieze

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Lieze,

   wat leuk! Ik zou kijken of jullie iets in de buurt van het Bötzowviertel kunnen vinden. Heel centraal, veel leuke horeca in de buurt en het Volkspark Friedrichshain (een van de mooiste en grootste stadsparken van Berlijn) om de hoek. Hotel Transit Loft (linkje) lijkt me wel wat. Ziet er heel basic uit maar is niet duur, zit in een mooi historisch gebouw en in een prachtige straat. Iets luxer en ook in die buurt is Victor’s Residenz-Hotel (linkje). Zit ik in de goede richting te zoeken? Mocht het toch niet helemaal zijn wat je zoekt, laat het dan even weten, dan zoek ik nog even voor je verder!

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 11. Sarah

  Hoi Marjolein,
  Wij gaan deze vakantie (voor de tweede keer) naar Berlijn. Op welke plekken kunnen we het best leuke restaurantjes vinden
  Met vriendelijke groet Sarah

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Sarah,

   Berlijn barst van de leuke restaurantjes! Ik zou in ieder geval aanraden wel toeristische plekken als Alexanderplatz, Hackescher Markt en de Kurfürstendamm te vermijden als je op zoek bent naar goede restaurants, deze zitten meestal iets buiten de gebaande paden. Rondom Boxhganer Platz in Friedrichshain, rondom de Helmholzplatz en Kollwitzplatz in Prenzlauer Berg en rond het Landwerhkanal in Kreuzberg kun je erg veel goede restaurants vinden. Enkele van mijn favorieten zijn Butterhandlung, Standard, Le Bon en Spindler. Op mijn pagina restaurants in Berlijn staan nog heel veel meer tips en favoriete adresjes. Ik hoop dat er wat leuks en lekkers voor jullie tussenzit.

   Veel plezier!

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
   • Stijn

    In prenzlauer berg heb je het Russische restaurant Pasternak (naar de schrijver). Lekker en betaalbaar eten daar + vriendelijk personeel.

    Antwoord
 12. Ewout

  Hallo

  Ik ga in september voor 5 maand gaan studeren in Berlijn.
  Mijn school ( Berlin School of Economics and Law) is gelegen in Lichtenbergh.
  Ik ben echter nog op zoek naar een kot/ appartement maar zie dat Lichtenbergh een eerder grouwe buurt is…
  Graag had ik graag ergens iets gehuurd in een toffe buurt waar veel studenten zijn maar toch in de buurt van Lichtenbergh ligt.
  Zou je hier wat tips voor hebben?
  Alvast bedankt en ik moet zeggen, deze blog voldoet volledig aan de juist hoeveelheid info die een onbekende over Berlijn wil lezen.
  Nogmaals bedankt

  Antwoord
  • Marjolein

   Friedrichshain! Of iets verder weg maar wel iets goedkoper: Treptow of Neukölln. Overigens zijn er in Lichtenberg ook veel mooie buurten en appartementen te vinden hoor, het is niet allemaal grauw en Plattenbau daar ;-). Succes!

   Antwoord
 13. Yvonne

  Hallo Marjolein,

  Leuke en leerzame site die je opgezet hebt!
  Mijn dochter gaat per 1 september 5 maanden op stage in Berlijn. Ze wil graag een appartementje voor haarzelf.
  Nu hebben wij een appartementje op het oog in de Barbarossastrasse in Schöhneberg. Wij hebben echter geen idee wat dit voor “soort” wijk is.
  Misschien kun jij er ons wat meer over vertellen.
  Alvast dank voor je reactie!

  Antwoord
 14. b Hij lkema

  Halo Marjolein. Is de wijk Pankow een geschikte buurt om een paar dagen eenn woning te huren?

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker! Het ligt ten noorden van Berlijn en er zijn weinig bekende bezienswaardigheden te zien maar het is verder een hele degelijke wijk met veel mooie huizen en als je dichtbij een station zit dan ben je ook snel in de centralere delen van Berlijn. Kun je wat met deze info? Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 15. Jack Marijnissen

  Beste marjolein, ik kom as zaterdag 2 april naar Berlijn om te fotograferen. Ik heb je digitale versie gekocht van je reisgids, leuke en informatieve reisgids! Ik ben op zoek naar gebouwen waar ik Berlijn op hoogte kan fotograferen, heb je voor mij enkele opties aub? Ik bedoel gebouwen buiten de bekende hoogtegebouwen als de Fernsehturm etc…
  Groet Jack

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Jack, wat een leuk vooruitzicht! Er is zoveel moois te fotograferen in Berlijn. Architectuur, de mensen, wijdse uitzichten. Ik denk dat je je hart zult ophalen! Op mijn blog heb ik trouwens een hele pagina gewijd aan uitzichtpunten in Berlijn, wellicht dat daar nog wat handige tips voor je tussenstaan? Er staat vanalles tussen, gebouwen, heuvels, roof top bars etc. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 16. Bruno

  Hoi, wat een leuke en nuttige site is dit! Ik heb daarom heel erg zin in ons weekendje weg aanstaand weekend. Wij hebben zin om Mitte en Friedrichshain te ontdekken. Maar we vragen ons af welke wijk we op zaterdag zullen doen en welke op zondag. Kan jij ons adviseren? We zijn er trouwens op maandag ook nog. Is dat een leuke dag in Berlijn? Of is dat net als hier in Nederland een ‘rustig-aan-dag’?

  Antwoord
  • Marjolein

   Dank je wel Bruno! Dat maakt niet zo heel veel uit eigenlijk. Als je van winkelen houdt zou ik Mitte op zaterdag doen (veel leuke winkels rondom U Weinmeisterstraße) en Friedrichshain op zondag (dan kun je er overal lekker brunchen en de vlooienmarkt op Boxhagener Platz en het RAW-Gelände bezoeken, de boetiekjes daar zijn wel allemaal dicht op zondag maar de sfeer is heel gezellig). Maandag is wat rustiger omdat veel Berlijners weer werken en toeristen vaak tot zondag blijven maar op zich is er genoeg te doen! Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
   • Mea

    Hallo Marjolein,vandaag jouw blog ontdekt en ik ben me nu aan het inlezen voor een reis naar Berlijn. Het plan om naar Berlijn te gaan speelt al sinds vorig jaar, maar kortgeleden heb ik ontdekt dat de broer van mijn vader begraven ligt op St.Hedweg. St Pius Friedhofe (Hohenschonhausen). Ik zou graag een bezoek aan die begraafplaats brengen. Als ik jouw blog goed lees zou Friedrichshein dan misschien voor mij de beste uitvalshaven zijn. Mijn Berlijnse collega raadde me af om in Hohenschonhausen een hotel te nemen. Wat zou je mij adviseren?? Ik wil ook zeker Potsdam bezoeken

    Antwoord
    • Marjolein

     Hai Mea! Wat mooi om een stedentrip met een bezoek aan het graf te kunnen combineren! Persoonlijk zou ik ook afraden om een hotel in Hohenschönhausen te nemen, het is er niet echt gezellig en je zit vrij ver bij het centrale deel van Berlijn vandaan. Friedrichshain vind ik persoonlijk een hele leuke en gezellige wijk maar je zou ook Prenzlauer Berg en Mitte nog in overweging kunnen nemen. Mitte is iets verder bij Hohenschönhausen vandaan maar ligt wel erg centraal en is praktisch als je ook Potsdam wilt bezoeken met het OV. Groetjes, Marjolein

     Antwoord
     • Mea de Boer

      Hallo Marjolein,
      Dank je wel voor je antwoord en geode adviezen, dat maakt het voor mij makkelijker een keuze te maken. Jouw blog helpt me ook enorm om beter geinformeerd op reis te gaan.
      Hartelijke groet,
      Mea

     • Marjolein

      Wat goed om te lezen! Dank je wel Mea!

 17. Jacqueline Til

  Hallo Marjolein, wij gaan een paar dagen naar Berlijn, en we willen in elk geval ook richting Vogelsang, welke wijk van Berlijn raad jij ons aan wat daar het beste op aansluit met het openbaar vervoer? Groeten Jacqueline

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Jacqueline,

   Cool dat jullie naar Vogelsang willen gaan! Ik vond het daar zo bijzonder en interessant. Helaas ligt het wel iets uit Berlijn en als jullie ook veel van Berlijn willen zien dan zou ik aanraden niet al te ver uit de stad te verblijven. Ik zou aanraden om bij station Ostkreuz (Friedrichshain) in de buurt te verblijven. Vanaf hier gaat de trein elk uur (xx:48) naar Vogelsang en het is nog een fijne wijk ook. De rit duurt 1:17 en het belangrijkste: je hoeft dan niet over te stappen. Alternatief zou je nog bij station Lichtenberg (directe verbinding) of Gesundbrunnen (1x overstappen) kunnen verblijven maar die buurten vind ik persoonlijk iets minder leuk.

   Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen!

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 18. Ellen

  Hoi, wat fijn om zoveel goede tips over Berlijn te vinden.
  Wij hebben een airbnb geboekt in neukolln in de Lichtenraderstr. Is het ’s avonds wel veilig om van de U-bahn daar naartoe te lopen? En om daar een auto geparkeerd te hebben? Het leek ons een prima plek, maar weet jij of dat ook zo is?

  Antwoord
 19. Eva

  Hallo Marjolein,

  Wat een mooie site heb je ! Iedere keer kom ik weer nieuwe weetjes en tips tegen.
  Ik wil met mijn puber kinderen naar Berlijn maar twijfel welke wijk geschikt is en ook veilig.
  De Emanuelstrase is dit nog safe ? Zoals je melde in gaat dit al meer naar het oosten.
  Heb ook nog wat adresjes in prenzalauer berg.
  Ik hoop dat je me op weg kunt helpen !

  Mvg,
  Eva

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Eva,

   wat leuk om te horen! Dank je wel! Ik vind het superleuk om andere mensen te inspireren met Berlijntips en weetjes :-).

   Die straat ligt inderdaad in Lichtenberg. Is een prima wijk maar het is ’s avonds wel wat rustiger op straat en kan dus iets “onveilig” (tussen aanhalingstekens omdat Berlijn eigenlijk niet echt onveilig is) aanvoelen. De afgelopen jaren is Lichtenberg eigenlijk juist erg in populairiteit gestegen dus op zich zit je daar goed! Prenzlauer Berg is wel wat bedrijviger met cafeetjes en restaurantjes en zou voor mij persoonlijk de voorkeur hebben.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
   • diny

    Hallo marjolein
    wij zoeken de naam van de straat waar restaurantjes aan het water zitten .
    vanuit een u of s bahn zag je het aan de overkant van het water liggen en je moest een soort van loopbrug over .
    sommige restaurantjes hadden een terrasje aan het water .
    weet jij misschien de naam van deze kade/straat .
    bedankt vast .

    Antwoord
    • Marjolein

     Hoi Diny,

     weet je nog ongeveer waar het was? Mijn eerste gok gaat uit naar de Spreeufer in het Nikolaiviertel of de Schiffbauerdamm vlak achter station Friedrichstraße (de Ständige Vertretung is leuk daar!) Het zou echter ook de Köpenicker Straße in Kreuzberg (vooral veel strandbars) kunnen zijn. Komt een van deze namen je misschien bekend voor?

     Viele Grüße,
     Marjolein

     Antwoord
 20. Lian

  Hoi Marjolein :)

  Wat een fantastische blog! Ik ga heel veel aan je informatie hebben. Nu heb ik nog meer zin om naar Berlijn te gaan!
  Ik ga 25 t/m 30 november met mijn vriend naar Berlijn. We zijn hier dan voor de derde keer. Ik vind Berlijn echt fantastisch, maar ik heb echt nog zo weinig gezien. Wij zitten in een echt Berlijns appartement in Friedrichshain. Op de weidenweg. Weet jij of daar in de buurt leuke eettentjes of barretjes zitten? Heb je verder nog leuke tips? We zijn een jong stel; 22 en 24 jaar en we houden niet van de standaard supertoeristische activiteiten of bezienswaardigheden. Zo’n ondergrondse tour lijkt me dan wel weer heel gaaf. Ik hoop deze keer wat meer exclusieve plekjes van Berlijn te ontdekken.

  Groetjes

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Lian,

   bedankt voor je reactie en leuke complimentje! Hartstikke leuk om te horen dat jullie wat aan mijn informatie hebben, daar doe ik het tenslotte voor!

   Ik heb een tijdje bij de Weidenweg in de buurt gewoond en mijn favoriete restaurant is daar zonder twijfel Saporito. Het is een kleine en knusse Italiaan met wisselende gerechten. Voor € 22 heb je een heerlijk drie-gangen-menu waarbij je van alles wat kunt proeven. Heel veel en heel lekker! Wel even van tevoren reserveren want ze zitten vaak vol. Daarnaast zit hun zusje Pomodorino, daar krijg je heerlijke pizza en gaat het ook allemaal wat sneller. Richting Boxhagener Platz kan ik Santa Maria Eastside (Mexicaans, en een bar met lekkere cocktails), Silo (voor ontbijt of koffie) en Louise Cherie Cafe (Frans cafe met heerlijk ontbijt met Franse kazen en de beste taart van Friedrichshain) aanbevelen.

   Verder kan ik aanraden een kijkje te nemen bij de alternatieve kerstmarkten. In de dagen dat jullie er zijn is er een toffe markt bij Klunkerkranich, een gave bar bovenop een garage in Neukölln, en op 29 november er is een designmarkt (Voodoo Markt) met lokale ontwerpers bij Urban Spree op het RAW-Gelände.

   Veel plezier en liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 21. Carlijn

  Hi Marjolein,
  Superleuk blog!
  Mijn vriend en ik willen met de jaarwisseling een weekje naar Berlijn komen. Heb je nog tips voor de jaarwisseling zelf en wat is leuk om te doen op Nieuwjaarsdag? Zijn er tussen kerst en de jaarwisseling nog kerstmarkten of is het dan wel gedaan met de kerstmarkten?
  We zijn benieuwd naar je reactie.
  Groetjes Carlijn

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Carlijn,
   bedankt voor je reactie en complimentje! Tussen kerst en oud en nieuw zijn veel kerstmarkten al gesloten maar een enkel kun je ook nog bezoeken. Een van mijn favorieten is de Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt, deze is tot 31 geopend. Voor meer informatie kun je nog even kijken op mijn pagina over kerstmarkten in Berlijn. Mijn tips voor de jaarwisseling kun je hier vinden, ik zal de pagina binnenkort nog even updaten met leuke feestjes voor de komende jaarwisseling. Op nieuwjaarsdag is de stad meestal een beetje doods. Ik zou gaan voor een uitgebreid ontbijt bij een leuk cafe in Friedrichshain of Prenzlauer Berg.
   Groetjes en veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
 22. Dieuwertje

  Hallo Marjolein,

  allereerst, zoals al zoveel mensen hier zeggen, wat super fijn en goed dat je deze blog hebt! Wat een uitkomst is dit!

  Ik ga over een aantal maanden een halfjaar stage lopen in Berlijn, en ben nu opzoek naar een kamer. Ik vroeg me af hoe het is om in Berlijn Moabit te wonen? (in de buurt van de Quitzowstr.) Ik lees namelijk zulke wisselende berichten, de een zegt dat het het afvoerputje van Berlijn is, vol dakloze mensen en criminaliteit; de ander zegt dat het prima vertoeven is.

  Alvast bedankt,

  Dieuwertje

  Antwoord
  • Marjolein

   Hee Diewertje,

   bedankt voor je complimentje! Superleuk om te horen! Ik heb zelf nooit in Moabit gewoond dus ik kan niet over mijn eigen ervaringen vertellen maar het is een erg veelzijdige en multiculturele wijk met een hoop cafeetjes. Het is allemaal nog niet zo hip en trendy maar wel sinds een tijdje erg ‘in opkomst’. Een aantal vrienden wonen naar alle tevredenheid in Moabit want het is redelijk goedkoop en toch centraal. Ik zou vooral zelf even een kijkje nemen in de buurt en kijken of je je er op je gemak voelt. Veel plezier en succes met je stage in Berlijn!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 23. Laura

  Hoi Marjolein,

  Wat een handige pagina is dit!!

  Mijn vriend en ik willen op kerst zelf naar Berlijn… wij hebben geen zin meer in verplichte familie etentjes en spelletjes :)

  Nu zijn de winkels vast dicht tijdens kerst in Berlijn.. Hoe zit dat met de kerstmarkten en restaurants?

  Wij willen een hotel boeken dat ligt in een gezellige buurt met veel cafés etc. is Kreuzberg en Friedrichshain het geschikts?

  Hoe zit dat met het verkeer in Berlijn. Kunnen wij makkelijk met de auto bij ons hotel komen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik kan jullie alleen maar groot gelijk geven! Berlijn is hartstikke knus in de decembermaand. Die spelletjes met de familie kunnen ook nog wel een andere keer ;-).

   Sommige kerstmarkten zijn inderdaad op de kerstdagen zelf gesloten (sowieso op kerstavond), dat geldt ook voor enige (kleinere) restaurants. Ik zie dat mijn favoriete kerstmarkten op de Gendarmenmarkt en bij Schloß Charlottenburg wel gewoon open zijn met kerst. Een restaurant zou ik vooraf even reserveren, zo weet je zeker dat je bij een leuk restaurant terecht kunt. Mijn favorieten kun je hier vinden. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag! Ik wens jullie vast heel veel plezier en een fijne kerst!

   Antwoord
 24. Judith

  Hoi Marjolein
  Is Tiergarten geschikt om hard te lopen denk je? Ik verblijf in de Stephan Strasse in Mitte en ik loop het liefst hard in parken, niet zo graag op straat.
  Groeten!
  Judith

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Judith, jazeker! Tiergarten is eigenlijk ideaal daarvoor! Het is groot, voor een stadspark vrij rustig en je kunt behoorlijk varieren met de routes. Een groot deel van de paden is wel geasfalteerd of betegeld dus het is niet echt alsof je in een bos loopt, maar toch al stukken beter dan op straat. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 25. gies

  Een super blog! Ich bin begeistert! Het webadres wordt in lesmateriaal Duits voor Nederlandse scholen opgenomen. Bedankt!
  Gruss
  Gies

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat ontzettend leuk om te horen Gies! Ik voel me vereerd. Bedankt!

   Antwoord
 26. F W van Hall

  Ivm. stamboom onderzoek heb ik belangstelling voor de Ehrlenstrasse 6 in Kopenick Helaas kan ik zelf niet naar Berlijn, maar misschien kan u mij verwijzen naar een site waar oude foto’s voor 1950 zijn te vinden.
  bij voorbaat mijn dank
  m.vr.grt.

  Antwoord
  • joke

   Hoi Marjolein.
   Ik ga komende week een aantal dagen met 2 dochters (29 en 23) naar Berlijn. Ik heb een appartement geboekt in Lichtenberg, begin van de Fanningerstrasse. Ziet er leuk uit. Maar nu lees ik dat lichtenberg niet zo’n prettig of veilig stadsdeel is met allemaal chagrijnige mensen. Hoe vreselijk is dat nu allemaal?
   Groet, Joke.

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Joke,
    dat valt best mee hoor! Echt gezellig is het er niet (als in, er zijn weinig leuke cafeetjes of restaurantjes) maar het prima vertoeven en met het OV ben je zo in de centralere wijken. Ik zie dat je trouwens vlakbij het Stasi-museum verblijft. Een aanrader om even mee te pikken, al wandel je alleen al even over het terrein van het voormalige hoofdkwartier van de Stasi. Ik wens jullie een fijn verblijf en vooral heel veel plezier in Berlijn!
    Groetjes,
    Marjolein

    Antwoord
 27. Eric Vanbinst

  Hoi, ken je het gehucht Lübars? Voor mij was het lang geleden een openbaring (1984). En telkens als ik naar Berlijn kom, ga ik naar dit gehucht! Het is alsof de tijd daar is blijven stilstaan! En goed dat dit kleine “Dorf” in al zijn oude facetten blijft bestaan … zoals het ooit meer dan 100 jaar geleden was. En dan een flinke wandeling door het mooie natuurgebied “Tegeler Fliess” … Dat is voor mij de “groene long” van Berlijn! Ja, ik onze vrienden wonen in Hermsdorf, waar we altijd welkom zijn. Maar Berlijn zal nog ongeveer een 2 tal jaren om ons moeten wachten tot de Bundesgartenschau … tenzij er natuurlijk enkele “speciale evenementen” in 2016 op de agenda staan?

  Antwoord
 28. Sigrid Richardson

  Hi Marjolein,

  IK vertrek dinsdag 5 mei voor 6 dagen naar Berlijn en zit in het hotel Enjoy wijk Wilmersdorf. Voor en bijeenkomst zit ik dagelijks in het Auditorium Friederichstrabe. Ik wil aan yoga doen na de training in Wilmersdorf, zijn er Yoga studio’s waar Engels gesproken wordt vlak bij het hotel Enjoy?
  Ik vlieg op Tegel, klopt het dat ik alleen routes kan bekijken op bvg.de als ik locaties van stations intoets? Hoe kan ik het beste met OV reizen van Tegel naar Enjoy?

  Wat ontzettend goed dat jij een blog heb met nuttige informatie.

  Groeten,
  Sigrid

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Sigrid,

   ik vond dit lijstje met Yoga-opties in Wilmersdorf: http://yoga.inberlin.de/ort/charlottenburg-wilmersdorf.htm. Zit daar misschien iets voor je tussen? Ik ga zelf altijd naar mijn sportschool in Friedrichshain, maar daar heb je denk ik niet zo veel aan ;-). Je kunt in de routeplanner van de BVG ook adressen invoeren, maar bijvoorbeeld geen hotelnamen. Succes en veel plezier in Berlijn!

   Marjolein

   Antwoord
 29. René

  Hi Marjolein,
  Leuke blog heb je!
  Binnenkort gaan ook wij eindelijk een keer naar Berlijn.
  Als verwoed amateurfotograaf zou ik graag willen fotograferen in een wijk van Berlijn, waar je nog het meeste de oude DDR-sfeer proeft qua architectuur, mensen, sfeer, etc.
  In welke wijk kan ik hiervoor het beste terecht?
  Voor mijn gevoel ben ik hier jaren te laat voor maar ja je weet maar nooit!
  Met een hartelijke groet,
  René

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Rene, dank je! Als je een redelijk centrale wijk zoekt kan ik Friedrichshain aanraden. Er zijn nog wel straatjes waar je die DDR-sfeer heel erg proeft, bovendien is het een leuke wijk om te ontdekken, het heeft nog wel iets alternatiefs. Ietsje verder uit het centrum kun je bijvoorbeeld Pankow (hier woonden veel hoge Stasi-mensen) of Lichtenberg (zeker rondom het Stasi-museum, echt een aanrader) bezoeken. Kun je hier iets mee? Groeten, Marjolein.

   Antwoord
 30. Sarina

  Hi Marjolijn,

  Leuke blog heb je! Ga in de zomer met mijn vriend en twee vrienden een weekje naar Berlijn. We hebben een heel leuk appartementje gevonden vlakbij het oude vliegveld Tempelhof en station Berlin Südkreuz. Weet jij daar in de buurt nog wat leuke hotspots?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Sarina,

   ai, lastig! Ik ben niet héél bekend in die hoek. Je kunt even kijken naar Renger-Patzsch (Duits restaurant), Taubenschlag (café) of To beef or not to beef (steak restaurant). Die hoek van Schöneberg (de Akazienkiez) is sowieso erg leuk! In de Akazienstraße zitten een aantal leuke cafeetjes en boetiekjes. Aan de andere kant van Tempelhof (Schillerkiez) zitten ook veel leuke tentjes. Bijvoorbeeld Lux (café met wafels), Schiller burger (burgers) en Lavanderia Vecchia (Italiaans).

   Veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
  • ina

   Hoi Marjolijn,

   Vorig jaar oktober tijdens het festival of de lights eerste keer in berlijn geweest en meteen verlieft geworden op de stad. Heel veel gezien van teufelsberg tot alle bezienswaardigheden. Wij zijn alleen niet in de buurt van de spree geweest. Heb je nog tips in de buurt van de spree?
   Deze keer gaat onze dochter (16 jaar) ook mee dus moet voor haar ook leuk zijn.
   En natuurlijk complimenten voor je super leuke informatieve site……chapeau!!!!

   Antwoord
   • Marjolein

    Hai Ina, die liefde voor Berlijn komt me bekend voor ;-). Wat fijn om te horen dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad! De Spree is behoorlijk lang. Je kunt langs de Spree wandelen in de Osthafen, een voormalige haven in Friedrichshain. Dan zou je daarna lekker Friedrichshain in kunnen duiken, rondom de Boxhagener Platz zitten een aantal leuke winkeltjes. Ook het stuk Spree tussen de Berliner Dom en Schloß Bellevue is echt de moeite waard. Die laatste wandeling staat trouwens ook in Mijn Berlijn, mijn boek dat volgende week uitkomt. Kun je daar wat mee? Groetjes, Marjolein.

    Antwoord
 31. Barry

  We gaan eind april voor het eerst een paar dagen naar Berlijn. We hebben inmiddels via airbnb een appartement gevonden in neukoln kort bij de kreuzberg.

  Dankzij jouw blog worden we enthousiaster en enthousiaster over Berlijn.

  Zo veel te doen, en maar 3 dagen de tijd.

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat leuk zeg! Geniet ervan! In drie dagen kun je natuurlijk niet alles zien, maar wel een leuke impressie krijgen van de stad. Als het lekker weer is, ga dan even naar het parkeerdek van de Neukölln Arkaden. Daar vind je de bar Klunkerkranich, heerlijke plek met gaaf uitzicht over de stad. Bij Roamers kun je lekker ontbijten of lunchen. Ik wens jullie heel veel plezier tijdens jullie eerste bezoek in Berlijn. Voor je het weet raak je verslaafd aan de stad ;-).

   Antwoord
 32. Annet

  Hai Marjolein,
  Wat een super site heb je. Wij gaan begin feb naar Berlijn en zijn nog op zoek naar een club voor 30/40-ers… heb je een idee?
  Alvast bedankt!!
  groetjes
  Annet

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Annet,

   dankjewel! Heb je nog een voorkeur voor bepaalde muziek? Ik vind Quasimodo (jazz, rock) en Clärchens Ballhaus (salsa, tango, swing – afhankelijk van de dag) erg leuk voor alle leeftijden. In de wat alternatieve bar Ä in Neukölln is welke woensdag live muziek. Maar in iedere andere club ben je ook welkom hoor! Als je van techno houdt zijn Berghain, Tresor en Chalet klassiekers. Meer over uitgaan vind je op mijn speciale uitgaan in Berlijn pagina.

   Kun je hier iets mee?

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 33. Robert

  Hoi Marjolein ,

  Sorry het voorgaande berichtje ging niet helemaal goed.

  Bedankt voor al je fantastische info op je site, we gaan 6 dagen naar Berlijn en zitten in een hotel buiten het centrum. Kan je op ieder klein S bahn station ook dagkaarten uit een automaat krijgen.

  Groet Robert , we gaan in Berlijn zeker veel je site raadplegen .

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Robert,

   jahoor, je kunt op elk station dagkaarten kopen. Wel even opletten want je hebt ze voor de zones A/B en voor A/B/C. Als je ver buiten het centrum zit heb je waarschijnlijk ook een ticket voor zone C nodig.

   Veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
  • Gert

   Een heerlijke stad en wat ons opviel helemaal geen drukke aandoende stad. De grote en vaak brede straten waren soms leeg van verkeer. We zaten in een hotel in Schöneberg. Maar een mooie stad vooral Mitte ademt de sfeer van rustiek en statige sfeer uit. We hebben vele bezienswaardigheden gezien.Met een driedaagse kaart gingen we metro, bus, sneltram en tram in en uit. Het westen is gezellig en het oosten is duidelijk te zien dat het DDR was. Vele blokken en lange gebouwen als flats. Welke een lichte en frisse kleuren hadden gekregen. Het valt me op dat in uw blog onder Mitte niet de Berliner Dom staat vermeld. Zeer mooie en “warme” kerk, waar in de kelder kisten staan van beroemde mensen en als je de toren beklimt heb je rondom lopend een prachtig en ver uitzicht. Verder heeft u onder Charlottenburg niet over de Gedächteniskerk. Jammer.

   Antwoord
 34. Robert

  Hoi Marjolein ,
  Fantastisch je website, we gaan 6 dagen naar Berlijn en hebbe

  Antwoord
 35. roy

  heey marjolein,

  ik wil met een stel vrienden (4 personen) naar berlijn ik ben er al eens eerder geweest maar weet jij mischien een betaalbaar hotel we zijn namelijk 17 en 18 dus we kunnen ons dus geen 5 steren veroorloven gr

  Antwoord
 36. Ine

  hoi Marjolein,
  Tof blog met veel nuttige en leuke info. Komende week ben ik in Berlijn. Heb je nog tips waar ik bijzondere stoffen om te naaien op de kop kan tikken? Hoor graag, Groet

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Ine,

   oei, ik ben niet zo heel bekend daarmee. Bij mij om de hoek zit een grote stoffenwinkel (Stoffhaus, Frankfurter Allee 50) en je zou misschien op de markt aan de Maybachufer in Neukölln kunnen kijken (dinsdag en vrijdag). Verder vond ik nog dit artikel, wellicht heb je er iets aan: http://www.etsy.com/blog/de/2010/stoffe-kaufen-in-berlin/.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 37. Julie

  Wat een heerlijke site. Ik ga volgende week 5 dagen naar Berlijn en heb eindelijk dingen gevonden die weer eens wat anders zijn dan het geëikte. Thanks!

  Antwoord
 38. Herman

  Hoi Marjolein, ik moet zeggen bedankt voor deze info over Berlijn. Ik zat op de site van Amstelveen maar kom uiteindelijk op deze terecht (zusterstad Tempelhof). Ik zit zelf in het OV en ben een stedentrip aan het plannen oa Berlijn met de motor. Ik kan hier veel uit halen wat betreft verblijfplaatsen, wijken en leuke bezienswaardigheden. Mocht ik nog meer info willen dan ga ik je zeker contacten.
  Schönen gruß, Herman

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Herman,

   klinkt goed! Als je met de motor gaat dan kun je misschien overwegen om binnendoor naar Berlijn te rijden, er staat een gastblog over op BerlijnBlog.nl. Mocht je verder nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie achterlaten op mijn blog.

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 39. Bernard

  Hallo Marjolein

  Wat kun je me vertellen over de wijk Moabit? Is het onderdeel van Mitte? Zou je het aanraden om in Moabit iets te huren? Ik ben op zoek naar een woning voor 4 maanden en ik zou het liefst in Friedrichshain, Prenzlauer Berg, Kreuzberg of Mitte iets vinden.

  Groeten,
  Bernard

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Bernhard,

   Moabit is inderdaad deel van Mitte, maar is wat minder hip en happening dan andere delen van Mitte (bijvoorbeeld rond de Rosenthaler Platz). Over Moabit hoor je veel dat het meer in opkomst is, er openen steeds meer barretjes en restaurantjes. Toch blijf ik het een beetje een eentonige buurt vinden (veel dönertentjes) en zou het niet mijn eerste voorkeur hebben om te wonen. Het is wel goed bereikbaar en de prijzen nog relatief gunstig. Het kan dus een goed alternatief zijn voor de wijken die je zelf al noemde. En Tiergarten is lekker dichtbij, leuk voor als je in de zomer komt!

   Groeten, Marjolein.

   Antwoord
 40. ruben

  over een maandje ga ik een paar dagen naar berlijn en verblijf dan in de wijk lichtenberg,, zo te lezen moet ik daar dus uitkijken moet je me zorgen maken of niet??

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Ruben,

   ach, gewoon een beetje oppassen en het “gevaar” niet opzoeken, dan komt alles goed. Inmiddels is Lichtenberg flink bezig aan een opmars en is het zeker in de buurt rondom de Frankfurter Allee een stuk hipper geworden. Niet iets om je écht zorgen over te maken.

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
   • Esther van Beek

    Hallo, zoekend naar wat info over vervoer in Berlijn kwam ik op jouw dite terecht. Hoop handige info zeg! Ik ga met mijn zoontje van 7 een paar dagen naar Berlijn en wel logeren in het Grand City hotel in oost Berlijn/Landsberger Allee. Is het zo dat je ’s avonds echt niet over straat kunt om een hapje te eten of is dat overdreven??

    Antwoord
    • Marjolein

     Dat is wel een beetje overdreven. Oost-Berlijn, zeker richting Lichtenberg, had een beetje een slechte naam maar is in een opmars bezig als het om hipheid en veiligheid gaat. Oppassen kan natuurlijk nooit kwaad. Veel plezier in Berlijn!

     Antwoord
     • Esther van Beek

      Bedankt voor je reaktie!! Dan heb ik nog een vraag die ik op internet niet beantwoord krijg. Ik heb tickets naar Berlijn en heb ook een koringskaart van de NS, moet ik gewoon inchecken bij het instappen?? Lijkt me zo raar omdat deze kaart alleen geldt op het NS traject en ik in Berlijn (volgens mij) niet kan uitchecken….Weet jij dit misschien?? We stappen uit in Berlijn hptbahnhof en moeten dan nog verder naar het hotel….de info op jouw site verteld mij dat ik dan de S bahn moet hebben om daar te komen?? Neem aan dat er mensen op het station rondlopen die mij daar eventueel verder kunnen helpen?? Zal me wel druk maken om niets maar ik weet graag van te voren wat me eventueel te wachten staat en waar ik moet zijn….

      bedankt alvast….

 41. mirjam van der sluis

  Hoi Marjolein,

  Ik wil met mijn 4 volwassen kinderen een weekje naar berlijn in de zomer.
  Ikzelf zoek ook iets van water in de buurt ( meertje of zwembad). Heb je een tip voor een niet te duur appartement hotel, wat ook nog een beetje gezellig ligt?

  Antwoord
 42. carmen klaassen

  hi,

  1 july verhuis ik samen met mijn vriend naar Berlijn, hij heeft er een baan maar ik nog niet, heeft er iemand goede tips voor mij om aan een baan te komen? bijvoorbeeld in de horeca? mijn duitse spraak is goed alleen kan ik het moeilijk lezen en schrijven…

  groetjes carmen

  Antwoord
 43. Cor Verhaaff

  Hallo Marjolein,

  In de zomermaanden kom ik een paar keer naar de door mij zeer geliefde stad Berlijn. Jouw site is geweldig om steeds weer nieuwe dingen te gaan ontdekken. Dank voor je initiatief en het vele werk wat erin gaat zitten. Maar het zal een hobby zijn en dat kost nu eenmaal tijd.

  Cor

  Antwoord
 44. Chantal

  Hoi,

  Ik ga in Januari een week naar Berlijn. Ik studeer in Nederland product design aan de kunstacademie en ik wil heel graag veel musea bezoeken in Berlijn. Wat zijn echte aanraders? (Ik ben vooral geïnteresseerd in hedendaagse/moderne kunst en vormgeving)
  En wat zijn de echt kunstwijken met de galeries ed?!
  Ik hoop dat iemand mij een goede tip kan geven :)

  Antwoord
  • merlijn

   Heey,
   Vooral voor jou zijn denk ik leuk de:
   Neue National Galerie(vlakbij Potsdamer Platz)
   In Prenzlauerberg zitten een aantal galeries. Maar ook in Charlottenburg. De zijstraten van de Kurfüstendamm zitten kunstwinkeltjes. Een ander museum dat ik aanraadis het kleine Kolbe museum vlakbij het Olympiastadion. Vooral beelden maar wel leuk

   Antwoord
  • Marjolein

   Wat ik zelf erg tof vind: Künstlerhaus Bethanien (wisselende tentoonstellingen, veelal moderne kunst), Boros bunker en eventueel Tacheles. Qua wijken moet je in Friedrichshain, Kreuzberg, Neukölln zijn. Veel plezier!

   Antwoord
 45. Ron Vrij

  Ik zag net dit item over Marzahn http://www.vimeo.com/28005899
  vond ik eigenlijk toch wel heel interessant met al die Plattenbau en achterstand.

  Antwoord
 46. Samantha Nicola

  Hoe komt friedrichshain zo laag??? Beste wijk! Barretjes, café’s, gezellige mensen, artistiek, guerilla gardening, restaurants, I can go ooooon! In mijn hoofd is deze wijk niet alleen op de kaart verbonden met kreuzberg, het gaat er ook qua sfeer mooi in over!

  Antwoord
 47. anouk en ruurd

  Hoi Marjolein,

  via de vega-snackbar zijn we op jouw site terechtgekomen! Wat een mega goede en interessante site.
  We gaan half april een paar dagen naar berlijn, en kunnen ons nu (na 20 jaar) voorbereiden en orienteren.
  Dank daarvoor en we zullen deze prachtige site nog regelmatig bezoeken.

  Groetjes vanuit heerenveen, anouk en ruurd.

  Antwoord
 48. Adèle Terpstra-Booy

  Wat leuk je site gevonden en gelezen te hebben en zeker deze over de wijken in Berlijn. Deze zomer vertrek ik voor 4 jaar naar Berlijn, waar ik op de Nederlandse ambassade ga werken. Momenteel woon ik nog in Luxemburg en zie absoluut geen kans om voor augustus naar Berlijn te gaan op huizen-appartementjacht. Nu ben ik al een flinke tijd op zoek naar woonruimte vanuit Luxemburg, wat betekent dat ik met plattegronden op schoot en de site van Immobilienscout24 me een slag in de rondte probeer te zoeken. In eerste instantie had ik Prenzlauerberg boven aan mijn lijstje, samen met Mitte. Dit ivm de afstand naar de ambassade. Maar het aanbod voor huren tot ongeveer 1200 Euro kaltmiete is vooralsnog niet echt groot te noemen. Echter nu zoek ik ook in Charlottenburg en of Wilmersdorf. Welke van deze twee laatste wijken zou je me eventueel kunnen aanraden?

  Wat is eigenlijk de beste wijk van Berlijn wat betreft groen, rust en ruimte, binnen de ring?

  Daar kom ik niet goed uit. Van het idee van afstand ben ik allang afgestapt, aangezien het openbaar vervoer ruimschoots en goed voorhanden is in Berlijn. Desnoods schaf ik een scooter aan! Het zou me enorm helpen in mijn zoektocht. Hopelijk mag ik een antwoord ontvangen, waarvoor bij voorbaat al veel dank. Veel succes met de site, absoluut een topper. Vriendelijke groet, Adèle Terpstra

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Adele,

   Charlottenburg en Wilmersdorf staan ook niet echt bekend om hun goedkope prijzen. Ik denk dus dat het lastig gaat worden om in een van deze wijken iets te vinden met jouw eisen. Natuurlijk heb je wel Tiergarten in de buurt wat er fijn is qua rust en ruimte. Verder zou ik Schöneberg nog aanraden als je zoekt naar rust binnen de ring, is ook nog op redelijke afstand van de ambassade en wat voordeliger dan Charlottenburg.

   Prenzlauer Berg zou op zich perfect bij je eisen passen. Is redelijk rustig, dicht in de buurt van veel. Ook behoorlijk hip de laatste tijd dus vandaar dat de prijzen daar wat hoger liggen. Zelf zou wel mijn voorkeur uitgaan naar Prenzlauer Berg.

   Voor de afstand hoef je het niet te doen want in de stad ben je al snel een half uur onderweg. De metro komt in principe overal dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Een fiets is wel een must :)

   Succes! Marjolein.

   Antwoord
   • Anneke de Bundel

    Marjoleiin, als journalist wil ik je graag iets voorleggen, maar je hebt niet echt een contactknop, althans ik vind m niet dus ik het doe maar zo: wil je mij even mailen? adebundel@gmail.com

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This