Praktisch

Wapen van Berlijn

 • Aantal inwoners: 3.664.088 (december 2020, Wikipedia)
 • Bevolkingsdichtheid: 4109 inwoners per km²
 • Exacte locatie: 52° 31′ N, 13° 25′ O
 • Hoogte: tussen de 34 en 115 meter
 • Kenteken: B
 • Netnummer Duitsland: +49
 • Netnummer Berlijn: 030
 • Netspanning: 230 V AC / 50 Hz
 • Officiële website: www.visitberlin.de + www.berlin.de
 • Oppervlakte: 891,85 km²
 • Postcodegebied: 10001–14199
 • Tijd: Midden Europese tijd, GMT +1 (zelfde tijdzone als Nederland/België)

Wist je dat?

De meeste bezoekers aan Berlijn het liefste per trein reizen?

Belangrijke telefoonnummers

Het is altijd handig om voor noodgevallen een briefje in je portemonnee te hebben met alle belangrijke telefoonnummers (en deze eventueel ook in je telefoon op te slaan) denk hierbij aan nummers van je bank- en telefoonprovider om te blokkeren bij diefstal.

Andere belangrijke telefoonnummers zijn:

 • Ambulance, politie en brandweer: 112
 • Noodgeval arts: +49(0)30310031
 • Noodgeval tandarts: +49(0)3089004333
 • Call a Doc bellen: 0180422552362 (gesprekskosten iets hoger)

Betalen

In Berlijn wordt minder betaald met plastic geld dan in Nederland en het is raadzaam altijd wat contant geld op zak te hebben. Op veel plekken is het mogelijk om met een pinpas of creditcard te betalen maar er zijn ook veel uitzonderingen waar je alleen nog met cash terecht kunt, dit zijn voornamelijk kleinere winkels, cafés en restaurants. In hotels, bij grotere restaurants, bij winkelketens en op stations kun je doorgaans wel met pin of creditcard betalen.

Als je wilt vragen of je ergens kunt pinnen vraag je of je “mit EC Karte zahlen kann“. Banken zijn er ook genoeg te vinden waar je (afhankelijk van je Nederlandse bank) meestal gratis geld op kunt nemen.

Wist je dat?

De Berlijnse Muur al in 1989 is afgebroken, maar nog wel op heel veel plekken door de stad te bekijken is?

Duitse taal

Naast Duits kun je ook met Engels wel redelijk uit de voeten komen in Berlijn, vooral in de toeristische en hippere buurten is dat geen enkel probleem. Op stations en in musea is vrijwel alles twee- of meertalig. Doorgaans geldt dat hoe verder je in de buitenwijken komt, hoe minder makkelijk je met Engels terecht kunt.

In Duitsland wordt het steeds belangrijker gevonden dat men goed Engels spreekt. Dat is ook wel te merken want de jongerenlichting spreekt over het algemeen goed Engels. In Duitsland kunnen ze het altijd wel heel erg waarderen als mensen Duits willen praten, dus schaam je daarom niet om je Duits te oefenen of leer vooraf wat zinnetjes. Dit wordt vaak gewaardeerd! Een vertaalapp als Google Translate kan soms ook handig zijn.

De Rijksdag in Berlijn

Fietsen in Berlijn

Fietsen wordt in Berlijn steeds populairder en dat is logisch. Berlijn is vlak, er staat weinig wind, je kunt de drukte in het OV (tijdens de spits) vermijden en als toerist zie je ook nog eens veel meer van het straatbeeld. Ideaal om te fietsen dus! Houd er wel rekening mee dat de afstanden binnen het centrum groot zijn, wellicht groter dan je verwacht.

Een fiets kun je in Berlijn huren vanaf €10 per dag, of zelf meenemen vanuit Nederland. Met de trein betaal je een toeslag van €12 per enkele reis bij NS Hispeed (reserveren is verplicht). Lees hier meer over fietsen in Berlijn.

Wist je dat?

Berlijn meer bruggen telt dan Venetië?

Fooi

Duitsland heeft wettelijk vast laten leggen dat fooi (‘Trinkgeld’) in de prijzen van restaurants zit inbegrepen en is niet verplicht. Bij goede service of de wat luxere restaurants is het geven van fooi wel gangbaar en wordt ook zeer gewaardeerd. De lonen liggen laag in de gastronomie en een extraatje wordt dan ook zeker gewaardeerd! Gangbare fooi bij goede service ligt rond de 10%. Je kunt bij het betalen het totaalbedrag noemen inclusief fooi (als je met kaart betaalt), de fooi apart geven of het totaalbedrag contant betalen met de boodschap “stimmt so!” om aan te geven dat je geen wisselgeld terug hoeft.

Gehandicapten

Voor minder validen is Berlijn een fijne en redelijk toegankelijke stad om te bezoeken. De stad is rolstoelvriendelijk, stoepen zijn vlak, breed en hebben vaak speciale heuveltjes in plaats van hoge afstappen.

Liften zijn in de meeste hotels en gebouwen (zoals de Reichstag) aanwezig.

Ook het openbaar vervoer is goed ingesteld op mensen met een rolstoel. De meeste (vooral nieuwere stations) zijn voorzien van een lift (stations met lift staan aangegeven op de kaart van het metronet). Tevens zijn de meeste treinen vlak met het perron en kun je zo naar binnen rijden. Op sommige stations of bushaltes is de entree niet gelijkvloers, dan helpt de bestuurder met een oprijplaat.

Wist je dat?

Berlijn is ontstaan uit heel veel kleine dorpjes?

Internet

In de stad kan je overal internetcafés, ze hanteren meestal een prijs tussen de 1 € en 1,50 € per uur, meestal moet je minimaal een half uur internetten. Ik ging vaak naar een internetcafé in Zoologischer Garten (bij de tunnel van de U2), heel centraal en goedkoop. In de Potsdamer Platz Arkaden kun je internetten op de internetbrug voor 2 euro per uur, dit betaal je met je creditcard. Soms staan er computers met minuten die over zijn gebleven van de vorige gebruiker, dan kun je dus lekker een paar minuten gratis internetten. Ook zijn er steeds meer cafés in de stad te vinden met gratis wifi.

Nederlandse ambassade

Klosterstrasse 50
10179 Berlin
OV: station Klosterstraße (U2)
Tel.: +49 30 20956-0
Fax: +49 30 20956-441

Openingstijden consulaire afdeling: ma t/m vr van 09:00 – 12:30 uur
Kantoortijden: ma t/m vr van 08:30 – 17:15 uur

Wist je dat?

De meeste mensen Prenzlauer Berg en Mitte de leukste wijken van Berlijn vinden?

De Nederlandse ambassade in Berlijn

Openbaar vervoer

Ik zou absoluut aanraden om het openbaar vervoer van Berlijn te gebruik voor de grote afstanden. Het is goed betaalbaar, het netwerk zeer uitgebreid en meestal sneller dan de auto of taxi. Als je op een dag vaker van het OV gebruik maakt, kan het raadzaam zijn een dagticket te kopen (dit kan ook in de app van de BVG).

Berlijn kent een ondergrondse metro (U-Bahn), een sneltrein (S-Bahn) en tram (Straßenbahn). Daarnaast zijn er talloze buslijnen waaronder bus 100 en 200 die op het reguliere netwerk zitten en langs veel bezienswaardigheden rijden. Meer informatie over het OV van Berlijn.

De ondergrondse ‘U-Bahn’ in Berlijn

Openingstijden

Berlijn is de eerste stad in Duitsland waar de winkeliers zelf mogen bepalen hoelang ze open zijn. De meeste grote winkels zijn doordeweeks dan ook geopend tot een uur of 20:00. Kleinere winkels sluiten vaak eerder (18:00). Op zondag en op feestdagen zijn de winkels doorgaans gesloten, met slechts enkele uitzonderingen. Supermarkten die op zondag geopend zijn de Real in Hauptbahnhof en de Ullrich bij het station Zoologischer Garten. Waar je moet wezen voor leuke koopjes lees je op mijn pagina winkelen in Berlijn.

Wist je dat?

Prater de oudste Biergarten is van Berlijn? Je vindt deze Biergarten in de Kastanienallee in Prenzlauer Berg.

Pfandsysteem

Pfand, oftewel, statiegeld op zijn Nederlands is een middel wat veel gebruikt wordt door de Duitse overheid om mensen hun lege flessen te laten opruimen en recyclen. Pfand zit op PET-flessen, glazen flessen en blikjes die je in de supermarkt, avondwinkel of andere winkels koopt, maar ook vaak op glazen in clubs of in de Biergarten. Wees er dus op bedacht dat je bij de kassa meer betaalt, omdat overal toch al snel € 0,25 statiegeld op zit (in clubs kan dit bedrag vaak nog veel hoger zijn). Lege flessen kun je inleveren op alle locaties die ook flessen verkopen (supermarkten, avondwinkels, etc.). In clubs of biertuinen krijg je vaak een muntje mee, die je samen met je glas moet inleveren om je statiegeld terug te krijgen.

Ook in de Biergarten zit er vaak ‘Pfand’ op je glas

Posttarieven

Post versturen gaat vanuit Berlijn snel en makkelijk. Reguliere post en pakketjes zijn meestal binnen twee dagen op plaats binnen bestemming binnen Europa (in drukke periodes of rondom de feestdagen soms langer).

Ansichtkaarten worden op elke toeristische locatie wel verkocht, denk aan plekken als de Kurfürstendamm, Alexanderplatz en aan Unter den Linden. Toeristenwinkels vind je hier meer dan genoeg!

De tarieven van post van Duitsland naar Nederland zijn te vinden op de website van de Deutsche Post. Postzegels koop je bij het postkantoor, bij verkooppunten van de Deutsche Post en bij postzegelautomaten (bij die laatste moet je passend betalen of je krijgt je wisselgeld in postzegels). Er zit een groot postkantoor vlakbij station Zoologischer Garten (Joachimstraße 7) is dagelijks geopend van 08:00-24:00 uur en op zondag van 09:00-24:00 uur. De meeste andere postkantoren zijn meestal van 09:00-18:00 uur doordeweeks en van 09:00-13:00 uur op zaterdag geopend.

Wist je dat?

Berlijn er van bovenaf erg tof uitziet?

Veiligheid

Berlijn is een veilige stad, er is weinig vandalisme en geweld. Net als overal ter wereld is het wel raadzaam om goed op je spullen te letten. Diefstal komt ook in Berlijn voor. Vooral op drukke plekken (bijv. Mauerpark op zondag), toeristische plekken, stations en uitgaansgebieden (bijv. het gebied rondom de Warschauer Straße in de avonden) is het verstandig om je bewust te zijn van je omgeving en je spullen dichtbij je te dragen. Mocht je toch pech hebben en je raakt waardevolle spullen kwijt of je wordt bestolen, neem dan contact op met de politie. Aangifte bij diefstal of andere criminaliteit kun je ook online doen.

VVV

BTM (Berlin Tourismus Marketing GmbH) Tourist Office. Deze hebben verschillende kantoren o.a. bij de Brandenburger Tor op Pariser Platz, deze is geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Er zijn ook BTM-bureaus bij Alexanderplatz en in het Europacenter. Lees meer over het VVV en verkeersbureau van Berlijn.

Wist je dat?

Ze in Berlijn een speciaal dialect spreken? Berlinisch/Berlinerisch heet het.

Weer en klimaat

Berlijn heeft een landklimaat en de luchtvochtigheid ligt daarmee doorgaans lager dan in Nederland. De zomer is vaak ook warmer en de winter is droger en kouder, omdat Berlijn minder invloed heeft van de zee.

Ik zou aanraden om Berlijn in de lente of zomer te bezoeken als je de grootste kans wil hebben op lekker weer en af en toe een terrasje wilt pakken of in het park wilt zitten, dit is tevens de meest drukke periode in de stad. In de winter is Berlijn ook erg leuk door de gezelligheid die de vele kerstmarkten in de adventtijd met zich mee brengen. Met een beetje mazzel heb je nog sneeuw ook! Ook de herfst heeft zo z’n voordelen, Berlijn is namelijk erg fotogeniek door alle verkleurende bomen en het zachte nazomerlicht. Zo zie je maar, elk seizoen heeft zo z’n voordeel en er is eigenlijk geen slechte periode om Berlijn te bezoeken.

Lees hier meer over het weer, klimaat en actuele weersvoorspellingen in Berlijn.

Sneeuw is geen zeldzaamheid in Berlijn

Winkelen

Ook handig om te weten? Waar moet je wezen als je lekker wilt shoppen in Berlijn? Je kunt de Ku’damm afstruinen, dure etalages bekijken aan de Friedrichstraße, slenteren over de vlooienmarkten of lekker 2e handswinkels uitpluizen op de Bergmannstraße. Hier lees je alles over winkelen in Berlijn.

Wonen in Berlijn

Ik kan Berlijn al meer dan 10 jaar mijn Wahlheimat noemen en ik kan het iedereen aanraden. Wonen in Berlijn is geweldig! Natuurlijk kost het wel enig regelwerk en zul je er zelf een hoop tijd en energie in moeten steken. Om je te helpen heb ik mijn meest waardevolle tips hier voor je verzameld:

Ziekenhuizen

Uit gezondheidsopzicht is Berlijn een makkelijke stad om te bezoeken. Vaccinaties zijn niet nodig. de gezondheidszorg is goed en apotheken, artspraktijken en ziekenhuizen vind je door de hele stad. Artsen kun je normaliter tijdens reguliere werktijden bezoeken, via Doctolib kun je gespecialiseerde artsen vinden en afspraken maken. Voor noodgevallen kun je terecht bij de ziekenhuizen (Krankenhäuser).De meeste artsen spreken redelijk tot goed Engels maar het is raadzaam Google Translate paraat te hebben voor de medische termen.

Vaak vergoedt de verzekering gemaakte ziektekosten in het buitenland. Zorg er wel voor dat je je verzekeringspapieren mee hebt, en eventueel een pasje met Europees nummer. Ook het telefoonnummer van je verzekeringsmaatschappij kan hierbij handig zijn.

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Om te doen Tips voor dit seizoen
Sort by

97 Reacties

 1. Gerda

  Hoi Marjolein,
  Kan het kloppen dat een aantal pagina’s niet laden, dat het een wit vlak blijft? Onder andere bij ‘wonen in Berlijn’, ‘ontbijten”tweedehandswinkeltjes en zo zijn er nog een paar.

  Antwoord
  • Hans

   Hoi, ik heb hier ook last van! Veel pagina’s laden niet (ongeacht welke browser ik gebruik), jammer want ik vind de blog erg leuk! Weet je misschien hoe dit komt/op te lossen is?

   Antwoord
 2. Hobbylaaf

  Hoi Marjolein
  Ik ga maandag voor midweek naar Berlijn
  nu heb ik een paar vragen
  wat zijn de openingstijden van banken/postkantoor
  wat zijn de openingstijden van de meeste musea
  en tot slot ik logeer in Havel lodge, in welke zone van Berlijn ligt dit ovm met me 3 dagen kaart ov
  alvast bedankt groeten van Hobbylaaf

  Antwoord
 3. Milan

  Duitsers met hun “EC Karte” is sowieso een apart ding, die bestaat al 11 jaar niet. Sommige bedoelen er de girocard mee, sommige ook Maestro en V-Pay en sommige ook nog Mastercard en Visa. Het is dus beter, als je gewoon vraagt of “ich mit Karte zahlen” kan. Dan zeggen ze er wel bij of je alleen met girocard kaarten kan betalen, of ook met Nederlandse.

  Antwoord
 4. Miranda Reijnders

  Hallo,

  Wij gaan een midweek naar Berlijn. Nu valt Hemelvaartsdag daarin. Zijn de musea en winkels open op deze dag of is alles dan gesloten?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Miranda, Hemelvaartsdag is in Duitsland een officiële feestdag en dan zijn alle winkels dicht. Musea en bezienwaardigheden zijn wel grotendeels open. Mocht je al specifiek weten welke musea en bezienswaardigheden je wilt bezoeken dan is het raadzaam voor de zekerheid even op de website te kijken of ze aangepaste openingstijden hebben. Veel plezier alvast!

   Antwoord
 5. Jacinta

  Dag,
  Je geeft goede informatie op je site/blog.
  Hoe is het tijdens de kerstdagen in Berlijn. Wij gaan van 23-12 tot 30-12. Zijn er winkels open tijdens de kerstdagen of speciale activiteiten die we kunnen doen.
  We zijn een gezin met 3 kinderen (10,13,16)
  Jacinta

  Antwoord
  • Marjolein

   Tijdens Kerst zijn de winkels grotendeels gesloten. Voor meer informatie kun je even kijken op mijn pagina Kerst in Berlijn, daar kun je nog veel meer handige informatie vinden. Veel plezier!

   Antwoord
 6. Marja

  Hoi, ik logeer in ’t huis van een vriend. M’n huurfiets is uit het fietsenhok in de kelder verdwenen. Ik heb hem daar vrijdag geplaatst. De kelder zat goed op slot, je kunt hier alleen in als je een sleutel hebt vh appartement. Dus iemand met een sleutel moet m’n fiets verplaatst hebben (buiten de kelderbox, vóór de liftdeur, vertelde een buurman mij), daar stond deze zaterdag, maar zelfs dan moet je nog een sleutel hebben om de ingang vh appartement binnen te komen) Moet ik naar de politie gaan om aangifte te doen? Heb ook borg betaald en moet de fiets morgen vóór 12 uit terugbrengen. Of zal ik gewooon afwachten wat de fietsenwinkel zegt?

  Antwoord
 7. Egbert

  De voorgaande drie keren hadden we nog een plattegrond van het openbaar vervoer. Dit jaar de APP van de BVG, echt een aanrader! Waar ben ik? Waar wil ik heen? Binnen mum van tijd weet je hoe je er het snelst kan komen.
  Doen de app van BVG (fahrinfo) !

  Antwoord
  • Marjolein

   Top is de app he? Ik ben ook groot fan! Mijn vervoersbewijzen koop ik ook allemaal direct in de app, scheelt weer papier en vooral een hoop wachttijd ;-).

   Antwoord
 8. A. Zomer

  Hoi Marjolein,

  Hele leuke blog heb je, zeer voorpret-vergrotend! ;)
  Ik ga vrijdagavond (29-04) voor vier dagen naar Berlijn. Ik heb begrepen dat 1 mei (Dag van de Arbeid) in Duitsland wel ‘gevierd’ wordt (i.t.t. Nederland), en dat er ook wel relletjes kunnen uitbreken op bepaalde plekken in Berlijn. Weet jij waar we komende zondag dus vooral níet naartoe moeten gaan en waar wel? En zijn er nog meer dingen die handig zijn te weten met betrekking tot 1 mei (bepaalde dingen wel of niet open etc.)? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi! Superleuk om te lezen, dank je wel! Dat er rellen plaats vinden op 1 mei is eigenlijk iets van de afgelopen jaren, de laatste paar jaren wordt het steeds rustiger op 1 mei. Bepaalde wijken als Karlshorst, Lichtenberg en Schöneweide kun je beter vermijden, maar verder gaat het er eigenlijk best vredig aan toe. Grote kans dat je wat demonstraties zult tegenkomen maar er is veel politie op de been en eigenlijk verloopt het altijd vrij rustig. En mocht je het gevoel krijgen dat de sfeer wat grimmig wordt, gewoon gaan. Leuk om heen te gaan is het Maifest in Kreuzberg, rondom de Oranienstraße staan overal podia waar leuke bandjes optreden en er staan kraampjes met lekker (veel Turks) eten. Vorig jaar heb ik er een blog met foto’s over gemaakt, zo kun je vast een sfeerimpressie zien. Wellicht dat ik zelf ook weer even ga kijken! Oh, en winkels zijn allemaal gesloten maar aangezien 1 mei dit jaar op een zondag valt maakt dat geen verschil met een reguliere zondag ;-). Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 9. Henk van Dorp

  Beste Marjolein,

  als eerste wil ik mijn complimenten geven voor je mooie blog.

  Ik ga oudejaarsavond en nieuwjaarsdag doorbrengen in Berlijn. Nu wil ik een aantal musea bezoeken.

  Klopt het dat de meeste musea gewoon open zijn op 1 januari?

  Met vriendelijke groet,
  Henk.

  Antwoord
 10. Jeanette Zijta

  Beste Marjolein,
  Waar koop ik een museumpass voor 3 dagen? Klopt het dat de prijs daarvoor is 24,00 en 12,00 voor studenten?
  Waar koop ik Bereichskarte Museuminsel? Is dit een kaart voor 1 dag voor alleen de musea op het Museuminsel? Wat is hiervan de prijs? Is er ook een studententarief?

  Antwoord
  • Jeroen

   Hallo Marjolein,

   zijn er 1 mei leuke festiviteiten in Berlijn?

   Jeroen

   Antwoord
   • Marjolein

    Hi Jeroen,

    jazeker! Kijk eens naar MyFest, een tof festival in Kreuzberg: http://www.myfest36.de/. De hele dag treden er overal leuke bandjes op. Wel een beetje op de sfeer letten want ’s avonds willen de extremen nog wel eens met elkaar op de vuist gaan. Dan kun je beter snel weg wezen… Veel plezier!

    Groetjes,
    Marjolein

    Antwoord
    • Jeroen

     Hallo Marjolein,

     Ik ben vanaf 28 april 4 nachten in Motel One Tiergarten, kan je daar in de buurt van der Urania ook een fiets huren?!

     En je Blog is echt geweldig, raak niet uitgelezen en komen natuurlijk tijd te kort. Ik ga samen met mijn zoon van 12 en willen vooral de historie van de WOII en de DDR “op gaan snuiven”, heb jij verder nog leuke tips voor een 12 jarige wat we zeker moeten doen/zien?!(al veel tips gezien hoor,maar toch)
     En willen zeker op 1 mei naar Kreuzberg.

     Alvast bedankt!

     Jeroen.

     Antwoord
     • Marjolein

      Hai Jeroen, oeh, wat een leuk vooruitzicht! Veel plezier alvast! Je zou bijvoorbeeld hier een fiets kunnen huren: http://stadtundrad.de/berlin/verleih. De winkel nabij station Zoologischer Garten is niet ver weg van je hotel. Ze bieden trouwens ook fietstours aan. Mijn geschiedenistips zijn het Holocaus Monument, het Joods Museum, de Gedenkstätte Berliner Mauer, Hohenschönhausen en de tentoonstelling Alltag in der DDR. Stuk voor stuk erg interessant! Meer van mijn favoriete Berlijntips vind je hier. Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Groetjes, Marjolein

     • Jeroen

      Hoi Marjolein,

      wat een service van jou op mijn vragen, helemaal goed dat adres bij ZOO voor een fiets te huren en je andere tips!!
      Ik ga ook nog ff proberen je boek te kopen voordat we de 28e vertrekken, ben benieuwd!
      Mocht ik je tegenkomen op 1 mei in Kreuzberg trakteer ik als dank op een pils!

      Jeroen.

     • Marjolein

      Dat zou moeten lukken! Vanaf morgen ligt het in de winkels. En dat pils klinkt als een goede deal! Veel plezier alvast!

 11. Lucy

  Hallo,

  Ik vertrek morgen voor 4 dagen naar Berlijn. Mijn opa van 86 gaat ook mee, maar zijn rolstoel moet ook mee. Nu vraag ik me af of er niet iets is in Berlijn waar ik een rolstoel zou kunnen huren? Net als de thuiszorgwinkels hier in Nederland.
  Dat zou een hoop ruimte in de kofferbak besparen…;)

  Ik hoop dat iemand een tip heeft!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Lucy,
   daar heb ik zelf geen ervaring mee. Misschien heb je wat aan deze link? Kennelijk zijn er meerdere organisaties waar je een rolstoel kunt huren. Veel plezier in Berlijn!
   Groeten, Marjolein.

   Antwoord
 12. Peter Baert

  Hoi Marjolein,
  kan u me helpen aan het vinden van een bewaakte parking om de wagen zo’n 5 dagen economisch achter te laten, dicht bij een U-bahn station?
  thx
  Peter

  Antwoord
 13. Esra

  Hoi Marjolein,

  Wat een toffe blog heb je, complimenten! Volgende week zondag ga ik naar Berlijn voor twee weken en ik zal er alleen zijn. Dus ik zou wel graag mijn telefoon en internet aan willen hebben. Is het verstandiger om een EU-bundel vanuit mijn eigen provider te nemen of kan ik daar voordelig aan een simkaart komen?

  Groetjes Esra

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Esra,

   altijd als ik zelf binnen Europa reis neem ik een internetbundel of ik maak gebruik van wifi in mijn hotel. Je kunt ook een simkaart kopen maar dat is best een hoop gedoe (je moet naar een telefoonwinkel en je laten registreren) en volgens mij ben je niet veel goedkoper uit.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 14. Sharon

  Hallo,
  Allereerst super site dit helemaal top,

  Alleen een vraagje wellicht lees ik eroverheen hoor maar ik ga morgen met mijn zoon naar Berlijn en we willen graag even het centrum nog in.
  We komen aan op het station en slapen in het Meininger hotel bij het station, nu vroeg ik me af of het station bij het centrum in de buurt is?

  mvg sharon

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Sharon,

   Berlijn heeft niet echt een centrum. Elke wijk heeft zijn eigen centrum, en elke wijk heeft zo weer zijn charme. Omdat Berlijn jarenlang is opgeweest in West en Oost heeft de stad geen gezellig historisch stadscentrum zoals veel andere steden dat hebben. Vanaf Hauptbahnhof kun je snel naar Hackescher Markt (2 haltes met de S-Bahn), hier zitten enkele leuke winkels en restaurantjes in de buurt.

   Veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
 15. Louiza

  Hallo,

  Ik wil in juni een paar dagen met de trein naar Berlijn. Aangezien ik alleen ga, zou ik graag willen weten of er iemand is, die mij de interessante plekken van Berlijn wil laten zien.

  Groetjes,

  Louiza

  Antwoord
 16. Hans Hoekstra

  Hallo,

  We gaan naar berlijn, nu heb ik een vraag de ID van mijn vrouw is verlopen maakt dat uit als we met de trein naar berlijn gaan.

  Groetjes Haans

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Hans,

   als je naar het buitenland reist ben je verplicht een geldig identiteitsbewijs bij je te hebben. De kans dat je daarop wordt gecontroleerd in de trein is klein, maar officieel is dat verboden. Ik zou een nieuwe ID kaart aanvragen om er zeker van te zijn dat je je kunt identificeren (als je een paspoort hebt is dat natuurlijk ook prima).

   Groeten, Marjolein.

   Antwoord
  • Suzanne

   Wij zijn een keer daarheen gegaan, maar hoefde niks te laten zien. Wel zou ik het voor de zekerheid aanvragen, want het is simpelweg verboden.

   Antwoord
 17. bennie

  beste marjolein,

  super fijne site!
  heb ik in de wijk kreuzberg in de Reichenberger Straße, ook zo’n milieusticker nodig?
  gr. bennie

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Bennie,

   Kreuzberg ligt in de milieuzone. Ja dus :-).

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
   • Shirley

    Wij logeren in het Grand City Hotel Berlin East, aan de Landsberger Allee, is daar ook een milieusticker nodig?

    Antwoord
    • Marjolein

     Het hotel ligt buiten de milieuzone dus je hebt geen milieusticker nodig. Tenzij je door het Berlijnse centrum rijdt, dan heb je er wel eentje nodig.

     Antwoord
 18. Nathalie

  Hoi,

  Als eerste mijn complimenten over je site. Ik heb een brutale vraag wij komen 9 mei naar Berlijn en landen op vliegveld Schoenefeld en verblijven in Comfort hotel Lichtenberg. Ik begreep dat het met OV nog al een reis was om daar te komen. Weet jij of er ook een soort vliegveld taxi’s zijn (net als die schiphol taxi’s) die je goedkoop naar het hotel brengen of zeg je van hou gewoon een taxi aan of ben je dan een vermogen kwijt.

  Groetjes, Nathalie

  Antwoord
 19. Anne Pronk

  Oproep

  Sinds een jaar woont mijn zoon Jorik in Berlijn. Hij heeft hier nog wat spullen staan zoals fiets, kastje, tafel , dozen en plastik zakken, daar ik zelf ga verhuizen moeten die spullen naar hem toe.
  Is er toevallig iemand die deze dagen richting Berlijn gaat verhuizenen nog een plek in de auto over heeft. Tegen een kleine vergoeding zou ik daar erg mee geholpen zijn.

  Antwoord
 20. Rolf

  Hey Marjolein,

  Net als inmiddels door honderd anderen menigmaal vermeld, SUPER site heb je gemaakt.
  Ik heb er al veel aan gehad tijdens het plannen van het jaarlijkse tripje van onze Heerenclub.
  Half april komen wij met 14 heren (40-) Berlijn bezoeken en hopen naast veel cultuur te snuiven ook “vermaaktechnisch” het een en ander van Berlijn te ervaren. We proberen zowel de typische vrijtijdsdingetjes van echte Berliners mee te maken, als ons onderdompelen in het luxe culinaire- en clubleven van de wereldstad die Berlin nu eenmaal is. Heb je nog aanraders betreffende een tentje (Biergarten bijv.) waar je eenvoudig kunt lunchen met bier en bijvoorbeeld Currywurst, maar waar het wel bovengemiddeld goed, gezellig en niet (te) toeristisch is. Ik zie namelijk door de bomen het bos niet meer wat betreft deze categorie.

  En als ik dan toch bezig ben, we zijn ook nog op zoek naar 2 toffe locaties voor het diner, trefwoorden: Hip, Luxe, relaxed, Locals en lekker natuurlijk, en op loopafstand van goede uitgaansgelegenheden. We slapen in Hotel Indigo Ku’Damm, en achteraf denk ik in jouw blog te lezen dat ik beter een hotel meer Oostwaarts had moeten kiezen, gezien de grote loopafstand van een groot deel van jouw aanraders.

  Ik hoop dat je me kunt helpen met een paar onvergetelijke tips!

  Vielen Dank sofort!

  Grüßen aus Brabant

  Rolf

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Rolf,

   mijn twee favorieten wat betreft Biergarten:
   1) Prater: dit is de grootste en oudste Biergarten van Berlijn en daardoor ook wel iets toeristisch. Maar er komen ook veel Berlijners en het is gewoon een hele ontspannen en gezellige Biergarten in het hartje van Prenzlauer Berg
   2) Biergarten op het RAW Gelände: dit is een oud fabrieksterrein waar je nu veel cultuur vindt. Achter de klimmuur vind je een biergarten met erg goede Currywurst ook!

   Qua restaurants raad ik in die stijl aan 3 Schwestern (in een oud klooster), Restaurant Ö en Rocco & Sanny. Allemaal wat alternatievere restaurants met prima keuken.

   Veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
 21. kurt jacobs

  Hallo,

  Suuper dat er zo’n blog over Berlijn bestaat. Echt al veel tips en info gevonden. Wij zijn echter nog op zoek naar een hippe, creatieve kapperszaak. Voor een niet alledaags kapsel.
  Heb je hieromtrend soms tips? Het maakt niet uit in welke buurt van Berlijn.

  Alvast bedankt

  Kurt

  Antwoord
 22. Anette Circus

  Beste Marjolein,

  Allereerst mijn complimenten voor je site. Wij komen 24 december rond 17.30 aan in Berlijn met de trein. Pas nu zie ik dat bijna alles is gesloten. Zijn de eetgelegenheden op het treinstation wel open? Helaas fastfood dan maar dat is beter dan geen food! :)

  Alvast bedankt voor je reactie,

  Antwoord
 23. Maart

  Een tijdje terug gaf je een boek op met plekken in Berlijn die niet iedereen kent, een soort geheimtipps//Kun je me nog vertellen hoe dit boek heet!

  Dank alvast

  Antwoord
 24. Jurgen

  Hallo Marjolein,

  Complimenten voor je site!
  Wij gaan eind december met de jaarswisseling naar Berlijn voor 5 dagen. Heb je nog speciale tips voor de jaarswisseling te vieren in Berlijn?

  Groet, Jurgen

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Jurgen,

   dankjewel! En of ik die heb, ik heb er zelfs een hele pagina aan geweid: oud en nieuw vieren in Berlijn. Zal deze pagina 1 dezer dagen nog even updated met speciale 2012/2013 tips.

   Groeten, Marjolein.

   Antwoord
 25. Jurjen

  Beste Marjon,

  24 december is in Duitsland de “heiligste” dag van kerstmis, dan sluiten vrijwel alle winkels om 14:00. Eerste en Tweede Kerstdag zijn de meeste winkels gesloten, behalve enkele supermarkten en andere winkels op de grotere stations. 28 december zijn de winkels open als gewoonlijk.

  De staatsmusea van Berlijn (waaronder de meeste musea op het Museumsinsel) zijn op 24 december geheel gesloten, maar beide kerstdagen gewoon geopend. De meeste musea zullen een vergelijkbaar beleid hebben, maar het is absoluut verstandig van tevoren de individuele musea die je wilt bezoeken op internet op te zoeken en de openingstijden te noteren.

  Sommige kerstmarkten zijn op 24 december gesloten, sommige kerstmarkten stoppen er na 23 december helemaal mee, maar een aantal zijn gewoon alle dagen en tot 31 december geopend. Ook hier geldt dat het verstandig is de openingstijden van tevoren op te zoeken.

  Je zal je rond kerstmis dus zeker niet hoeven te vervelen in Berlijn, maar het is wel verstandig niet op de bonnefooi rond te gaan lopen en enig voorwerk te verrichten.

  Veel plezier!

  Jurjen

  Antwoord
 26. Marjon

  Hallo Marjolein,

  Allereerst mijncomplimenten voor je site. Ik krijg steeds meer zin om naar Berlijn te gaan. Wij hebben het plan om van 24 tot 28 december naar Berlijn te gaan. Ik vraag me alleen af of het dan mogelijk is alle bezienswaardigheden te bezoeken. Is er veel gesloten met de kerstdagen?

  Groeten Marjon

  Antwoord
 27. Yvonne

  hallo marjolein,
  Een hele mooie en handige site moet ik zeggen. Zou jij ons een tip kunnen geven over het vervoer van het vliegveld naar hotel H10 kú dam wij verblijven met de kerst in Berlijn .Als je voor ons misschien ook nog een tip hebt om te gaan eten met de kerst? We verblijven van de 23 tot27 in Berlijn. Vr gr Yvonne

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Yvonne,

   Het zou handig zijn als je vermeld had welk vliegveld jullie landen, maar vanaf Tegel heb je de keuze uit expressbus X9 tot station Zoologischer Garten en 5 minuten lopen of bus 109 tot halte U Kurfürstendamm en dan 2 minuten lopen. Vanaf vliegveld Schönefeld neem je de RE-treinen en stap je uit op station Zoologischer Garten.

   Met kerst zijn niet alle restaurants open, maar is het -in mijn ervaring- ook niet bijzonder druk. Ik laat me echter graag corrigeren, ben ook maar 1 keer met kerst uit eten geweest in Berlijn. ;-)

   Alvast veel plezier! :)

   Jurjen

   Antwoord
 28. Ben

  Hey Marjolein,

  Allereerst, wat een topsite!

  Ik heb een vraag en hoop dat jij me kunt helpen. Ik zit sinds kort voor stage een half jaar in Berlijn. Nu heb ik een bijbaantje kunnen vinden alleen wil het zo zijn dat het bedrijf alleen geld kan overmaken naar een Duits rekeningnummer. Weet jij of het mogelijk is om niet ingeschreven te staan op een Duits adres, maar toch een rekening te kunnen openen?

  Alvast bedankt! Ga zo door met de site! Complimenten!

  groetjes Ben

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Ben,

   leuk dat je stage komt lopen in Berlijn! Op je vraag kan ik kort antwoord geven, je hebt een officieel woonadres nodig om een bankrekening te kunnen openen.

   Groetjes, Marjolein

   Antwoord
 29. Heidi trybou

  Dag marjolein

  Super die site van jou.
  Wij komen op 13 t.e.m. 16 november 2012 met 4 dames (40-gers) naar Berlijn. We landen om 8.10u op de luchthaven van Tegel. Hoe komen we het snelst in het centrum? We verblijven in hotel Arcotel John F aan de Werderscher Markt. Wat raadt u ons aan om het eerst te bezichtigen. We willen veel van de stad zien ook plaatsen die minder bekend maar indrukwekkend zijn. Nemen we de bus? Ook willen we shoppen. Gastronomie staat ook op ons verlanglijstje. Het mag iets kosten. Avontuur beleven om in een trabant te rijden zien we wel zitten. Het ondergrondse ontdekken ook. Moeten we op voorhand tickets bestellen? Elke leuke tip is welkom.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Heidi,

   ik raad aan om de pendelbus TXL te nemen, deze vertrekt voor de aankomsthal van de luchthaven. Als je bij Staatsoper uitstapt hoef je niet over te stappen en ben je binnen maximaal 15 minuten wandelen bij het hotel. Afgaande op jullie wensen raad ik restaurant Rim Raue aan, een Trabi Safari en de Berliner Unterwelten. Voor meer tips raad ik aan mijn favoriete tips nog even door te lezen. Veel plezier!!

   Antwoord
 30. Daantje

  Je website is echt geweldig.

  Weet je misschien ook de tarieven voor postpakketten? Ik wil graag een pakketvan Berlijn naar Nederland versturen, omdat ik alleen handbaggage mag meenemen.
  Kan je op elk postkantoor pakketten versturen?

  Kan je ook een OV.- kaart kopen voor 4 dagen?

  Verkopen ze ook babykleding bij Die Garage?

  Moeten we nog ergens rekening mee houden ivm het Mararhon weekend ( volgend weekend)?

  Ik hoor graag van je.

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Daantje,

   Het versturen van een pakket is natuurlijk afhankelijk van gewicht en grootte. Een klein pakket kost 15 euro, een pakket van 30 kilo kost een euro of 40. Versturen kan in alle postkantoren. Zie ook Deutsche Post.

   Er zijn OV-kaarten voor 72 uur (en dat kunnen dus 4 dagen zijn, als je bijvoorbeeld na 10 uur ’s ochtends aankomt en voor 10 uur ’s ochtends vertrekt), of voor 5 dagen.

   Houd in het weekend van de marathon rekening met extra drukte, en bovendien versperringen op de route van de marathon. Het oversteken van het parcours is te voet mogelijk, maar renners hebben absolute voorrang, dus het kan even duren. Ga er vanuit dat rond het parcours geen bussen en trams rijden, dus maak gebruik van U- en S-Bahn.

   Toch veel plezier, juist in zo’n feestelijk weekeinde!

   Jurjen

   Antwoord
 31. Rosan

  Hi Marjolein,

  Ik ga in September 6 maanden stage lopen in Berlijn. Nu vraag ik me af hoe jij dat heb gedaan met je inschrijvingen e.d. Ik moet me namelijk inschrijven in Duitsland omdat ik langer dan 3 maanden blijf, maar ik blijf ook ingeschreven staan in Nederland. Kan dat?

  Groetjes Rosan

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Rosan, in principe kan dat ja. Ik heb dat zelf ook op die manier gedaan toen ik in Berlijn studeerde. Het is volgens mij niet helemaal officieel volgens de regels omdat je je moet uitschrijven uit Nederland als je naar het buitenland verhuist. Omdat het Duitse en het Nederlandse systeem echter niet op elkaar afgestemd zijn kun je echter ook synchroon ingeschreven blijven staan in beide gemeenten. Hopelijk heb je hier iets aan. Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 32. Jurjen

  Hoi Linda,

  Voor het parkeren van een auto zou ik -als ik jou was- geen 20 euro per dag betalen! Op veel plaatsen buiten het centrum van Berlijn kan het gewoon gratis. Op Parkopedia vind je een overzicht met (gratis) parkeerplekken. Die waar P+R bij staat, zijn ook goed met het openbaar vervoer bereikbaar. Eenmaal in Berlijn ontkom je toch niet aan het gebruik van de auto, dus een kaartje voor het OV moet je toch wel kopen! Wel moet je er natuurlijk even rekening mee houden dat je de auto dan niet bij het hotel heb staan, en dus eventueel met koffers moet slepen. Wel kan je een parkeerplek zoeken buiten de S-Bahnring, zodat je geen milieusticker nodig hebt, wat je wel nodig zou hebben als je naar de Leipziger Straße wilt rijden.

  Wat betreft fietsverhuur heb ik nog nooit een creditcard nodig gehad. Veel vaker verzoeken ze je een borg van 50-100 euro (per fiets) achter te laten, die je dan bij inlevering weer terug krijgt.

  Groetjes,

  Jurjen

  Antwoord
  • Linda

   Hoi jurjen,
   Dank voor je reactie! Ik ga er gelijk even naar kijken!

   Antwoord
   • Sandra_lommelen

    Hallo Marjolein,
    Gewelige site, mijn komplimenten.
    Wel heel veel informatie.
    Hoop dat ik straks nog weet wat ik ook alweer wilde?
    Ik heb een paar keer zien staan dat je kaartjes al vantevoren online kunt bestellen. Er staat ook wel eens bij dat jij korting kunt krijgen? hoe zit dat met die korting, hoe kom ik eraan?
    Groetjes Sandra

    Antwoord
    • Marjolein

     Hallo Sandra,

     dank voor je reactie en sorry voor de overload aan informatie ;). Heb je het over kaartjes voor het openbaar vervoer? In dat geval moet ik je helaas teleurstellen want ik doe niet aan verkoop van tickets. Je kunt ze gewoon uit het automaat halen op alle stations.

     Groetjes, Marjolein.

     Antwoord
 33. Linda

  Hallo MArjolein,

  Wat een mooie overzichtelijke site, met veel informatie.
  Ik heb nog wel even een vraag. Wij gaan van 13 juni t/m 17 juni naar Berlijn.
  We gaan met de auto, want met de trein is heel erg duur om die 17e terug te gaan naar deventer.
  Nou zou ik graag willen weten of je nog tips hebt waar we dan het best kunnen parkeren.
  We hebben het NH hotel Mitte aan de Leipzicher Strasse. Nu kun je bij het hotel wel parkeren maar dat kost volgens mij 20 euro per dag. Wat raad jij ons aan?
  En klopt het dat de fietsverhuur in berlijn vaak werkt met een creditcard? Die hebben wij nl niet, dus dan is dat misschien nog wel handig?

  Alvast bedankt,

  Groeten, Linda

  Antwoord
 34. Gerard

  Hallo Marjolein.

  Ik ben afgelopen week naar Berlijn geweest,en dankzij jouw tips heb ik een uitmuntende week gehad
  Zeer veel linformatie,beter dan de meeste reisgidsen

  Antwoord
 35. Ria van Dam

  Hallo Marjolein

  Wat een geweldige site, Wij gaan met vrienden volgende week een paar dagen naar berlijn. Nu zijn wij vergeten bij de anwb een milieusticker aan te vragen. 5 werkdagen dus dat word hem niet. Mijn vraag is Wij zitten op de landsberger Allee 203, dus hebben wij denk ik ook een sticker nodig? Kunnen wij die sticker ook in berlijn (of onderweg naar berlijn) kopen.?

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Ria,

   Om naar de Landsberger Allee 203 te rijden, heb je geen milieusticker nodig. Je rijdt via de Berliner Ring (Autobahn 10) om Berlijn heen tot afslag 3 “Berlin-Marzahn”. Vanaf die afslag hoef je alleen nog maar de weg af te rijden tot je bij het hotel bent!

   Als je met de auto de stad in wilt, heb je uiteraard wel weer een sticker nodig, maar aanraden kan ik dat niet. 200 meter bij jullie hotel vandaan vertrekken trams M5 en M6 die je in 20 minuten afzetten bij de Alexanderplatz. Tram M13 brengt jullie rechtstreeks naar de Warschauer Straße, bekend om het nachtleven in de buurt. Deze trams rijden ook ’s nachts.

   Veel plezier in Berlijn!

   Jurjen

   Antwoord
 36. Inez

  Hoi Marjolein,
  Wat eeb goeie site!! Ik ga donsdag naa rBerlijn, en ik heb er heel veel zin in.
  Maar wat is het verschil tussen de Welcomecard en die andere kaart??

  Alvast bedankt, Inez

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Inez,

   De overeenkomst tussen de Berlin WelcomeCard en de Berlin CityTour Card is het gratis reizen met het OV. Het verschil zit in de plekken waar je korting krijgt op entreebewijzen met de kaarten, en de hoogte van de korting. Of de een beter is dan de ander, weet ik niet, omdat ik zelf niet genoeg musea e.d. bezoek om de dure toeristenkaart te rechtvaardigen en dus altijd met ‘gewone’ dagkaarten voor het OV reis, en voor entree tot musea het ‘volle’ (studenten)tarief betaal.

   Beide kaarten zijn verkrijgbaar in een variant voor 48 of 72 uur, of 5 dagen. Een kaart voor tariefzones AB is doorgaans genoeg, tenzij je een trip wil maken over de stadsgrenzen van Berlijn naar bijvoorbeeld Potsdam, Sachsenhausen of vliegveld Schönefeld/Berlin-Brandenburg. Dan heb je zones ABC nodig.

   Een overzicht van de kortingspartners van de Berlin WelcomeCard vind je hier.
   Van de CityTourCard vind je zo’n overzicht hier.

   Antwoord
 37. Mike

  hallo daar!

  In welke winkels kan je precies je plastic flessen terugbrengen? Ik woon hier nu al een tijdje en heb ze nog niet ontdekt..

  Groetjes!
  (leuke site trouwens)

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Mike, meestal kun je gewoon in de supermarkt terecht (de grote supermarkten hebben een Getränkeladen). Dan heb je ook nog de pure drankhandels waar je terecht kunt. Het enige waar je op moet letten is dat niet alle supermarkten alle flessen innemen, doorgaans alleen diegenen die ze zelf ook verkopen. Groetjes! (en thanks!!)

   Antwoord
 38. Anne

  Marjolein, heerlijke site. Hier heb ik voorafgaand aan ons bezoek aan Berlijn al meer aan gehad dan aan reisgidsjes. Wij koemn mer de auto en logeren in de Loewenhardtdamm. Ik heb een invalidenparkeerkaart en vraag me af hoe het parkeerbeleid in Berlijn is. In Nederland kan ik bijna overal met kaart gratis parkeren, hoe is dat in Berlijn, weet jij dat?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Anne-Riet,

   als je beschikt over een invalidenparkeerkaart dan heb je in ieder geval geen milieusticker nodig en mag je zonder sticker het centrum van Berlijn inrijden. Wat betreft gratis parkeren in Berlijn, dat is sowieso al vaak het geval. Verder gelden de volgende regels (geciteerd vanaf de ANWB site)

   Parkeren langs de weg

   – U mag maximaal 3 uur blijven staan op plaatsen waarvoor een parkeerverbod geldt en op parkeerplaatsen voor omwonenden, maar alleen als u andere weggebruikers niet hindert.
   – Op plaatsen waarvoor betaald parkeren geldt, mag u zonder te betalen maximaal 24 uur blijven staan.
   – Op plaatsen waar parkeren gratis is maar gebonden aan een bepaalde tijdslimiet, mag u gedurende maximaal 24 uur blijven staan.
   – In voetgangersgebieden mag u wel parkeren, maar alleen tijdens de aangegeven laad- en lostijden.
   NB: Deze regelingen gelden uitsluitend als er geen alternatieve parkeermogelijkheden in de nabijheid zijn.Verifieer dat ter plekke.

   Voor actuele en meer uitgebreide informatie raad ik aan om nog even op de site van de ANWB te kijken http://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/europese-gehandicaptenparkeerkaart,/Gebruik-van-gehandicaptenparkeerkaart-in-Duitsland.html.

   Antwoord
 39. Duits Perfect

  Het openbaar vervoer in Duitsland is top. Voor een paar euro door de hele stad reizen. Ook met de bus kom je erg snel op de mooiere plaatsen in Berlijn.

  Antwoord
 40. Robina

  Hai Marjolein,

  Ten eerste, super site! Mijn vriend en ik gaan aankomende jaarwisseling naar Berlijn en ik haal erg veel tips en info van je blog. Wel had ik nog een vraagje, weet jij misschien op welke stations bij onze bagage kunnen droppen voor de laatste dag? Wij moeten 10.00 uit checken maar vliegen pas om 21.00 dus wij willen graag nog even Berlijn verkennen, zonder bagage!

  Ik hoor graag van je!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Robina,

   leuk om te horen dat je wat hebt aan mijn tips! In principe hebben alle treinstations kluisjes waar je je bagage kunt opbergen. Je vindt deze sowieso op de stations Hauptbahnhof, Alexanderplatz, Ostbahnhof en Friedrichstraße. Je kunt soms ook gratis je bagage achterlaten bij je accommodatie. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
  • Jurjen

   Beste Robina,

   Hier heb ik al eens uitvoerig over bagagekluisjes op Berlijnse stations geschreven.

   Groetjes,

   Jurjen

   Antwoord
 41. Sarah Driesprong

  Hallo,

  Wat een heerlijk website is dit!! Ik vind er regelmatig nuttige tips en nieuwe ideeen om te gaan doen in het weekend. Ik woon net 3 weken in Berlijn en het is erg fijn om even (nog) in je iegen taal wat goede tips te krijgen.

  Vraagje: Afgelopen weekend heb ik opgepast op 3 Nederlandse kinderen, die hier met hun ouders een lang weekend op vakantie waren. De ouders wilden een avond met z’n tweeen erop uit. Ik vond dit echt leuk om te doen en een geweldige manier om wat extra geld bij te verdienen.
  Heeft iemand een idee waar ik deze oppas-dienst kan aanbieden voor Nederlandse toeristen.
  Ik hoop nl dat er meer vraag naar is. Wellicht via een website of een bepaalde organisatie?

  Groetjes Sarah

  Antwoord
  • dirk@skynrg.com

   Beste Sarah helemaal mee eens !! wij zijn tweede week van Mei 6-9 Mei in Berlijn en zouden graag 2 avonden oppas willen. Kunnen we dat regelen ?
   dirk@skynrg.com

   Antwoord
 42. Elly

  We waren voor het eerst in Berlijn. Maar kort de tijd, dus zoeken hoe we wat meer zouden kunnen ontdekken dan zelf door de stad te gaan lopen. Dat werd dus fietsen met Sido. http://www.dwarsdoorberlijn.nl De stad heeft door zijn perfekte rondleiding een diepe indruk op ons achtergelaten. Sido kan veel, maar ook heel betrokken vertellen. Je hebt veel tijd om vragen te stellen, het is gezellig en het maakt, dat je daarna weet waar je nog verder wilt gaan kijken. Een echte aanrader dus! Fietsen door Berlijn is geweldig. Er wordt veel rekening gehouden met fietsers en je hebt heel veel tijd voor de ca. 15km die we fietsten. Door deze ervaring zullen we zeker in Berlijn, maar ook als we in een andere stad zijn, gaan fietsen met een gids. De meerwaarde hiervan hebben we inmiddels ontdekt. We hebben hierdoor erg genoten van de “lange nacht der Museen” en zondag op zijn advies lekker gesjouwd bij de bizarre rommelmarkt op Prenslauer Berg en lekker geluncht in die wijk.
  We hebben trouwens zowiezo heel veel aan deze blog gehad om van te voren een idee te krijgen van deze stad

  Antwoord
 43. Peter

  Wat een geweldige site! In oktober gaan wij voor de 1e keer naar Berlijn en zijn met name op zoek naar sporen van de nazi tijd (uit geschiedkundige redenen overigens); heb je hier nog een paar tips voor ons? Sachsenhausen, holocaust monument en Wannsee staan reeds op het lijstje. Dank en groet, Peter

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Peter,

   Als jullie met de trein of auto gaan en de mogelijkheid hebben, is in dit geval een tussenstop in Wolfsburg wellicht een idee. Deze stad is door de nationaalsocialisten opgetrokken ten behoeve van de Volkswagen-fabriek. In het stadsbeeld zijn nog veel gebouwen uit die tijd terug te vinden.

   In Berlijn zijn ook nog wat sporen terug te vinden. Aan te raden zijn bijvoorbeeld vliegveld Tempelhof, waarbij tegenwoordig door het gebouw (Duitstalige) rondleidingen gegeven worden. Ook het Schwerbelastungskoerper en de SS-Kameradschaftssiedlung zijn een overweging waard. Het voormalige Reichsluftfahrtministerium is een overblijfsel midden in Berlijn. De vereniging Berliner Unterwelten geeft ook nog een aantal tours door gebouwen die door de nationaalsocialisten gebouwd of gebruikt zijn, zoals de Mutter- und Kindbunker Fichtestraße, een schuilkelder, en heel indrukwekkend de restanten van de Flakturm.

   Overigens is het Holocaust-Mahnmal in geschiedkundig natuurlijk alles behalve een spoor van de nationaalsocialisten. Het is pas enkele jaren geleden gebouwd. ;)

   Jurjen

   Antwoord
   • Peter

    Bedankt voor de tips, Jurjen! Groet,Peter

    Antwoord
 44. wilma

  Wat een interessante site. Wij gaan in Juli 4 dagen naar Berlijn voor het eerst, we hebben een appartement vlak bij de Kurfersterdam. Al snap ik die welcomes card en die andere card nog niet, vrij onduidelijke sites, je kan heel moeilijk zien wat nu de kortingen zijn, maar we gaan dat nog wel uitvinden.

  Antwoord
 45. Dirk-Jan

  Hoi Marjolein,
  Wat een leuke en praktische site. Binnenkort ga ik weer naar Berlijn en ik heb heel wat nuttige info kunnen vinden. Alleen een bevolkingsdichtheid van 3.865 inwoners per m2
  lijkt me wat al te gortig.

  Antwoord
  • Marjolein

   Bedankt voor het compliment en de oplettendheid Dirk-Jan, en m2 moet natuurlijk km2 zijn. Ga het gelijk even aanpassen! Veel plezier vast gewenst in Berlijn.

   Antwoord
 46. Mike

  Even een heel praktische vraag. Ik zit een half jaar in Berlijn en vroeg me af of iemand toevallig een kapper weet waar ik ook in het engels kan uitleggen wat ik wil :)

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Mike, oef daar heb ik zelf geen ervaring mee. Meestal ga ik naar de kapper ergens in de Kantstrasse, daar zitten een aantal goedkope kappers (ben zelf niet zo kieskeurig). Maar of ze ook goed Engels kunnen, geen idee. Ik zou voor de zekerheid gewoon even Googlen op “English speaking hairdresser Berlin” of iets in die trant. Succes ermee!

   Antwoord
 47. pimp

  Die tropical islands hal op 35 km van Berlijn is wel apart. Was bedoeld om Zeppelins te bouwen maar dat liep stuk, en nu is het een tropisch zwemparadijs (met camping ernaast). Weer eens wat anders! Als je op de camping staat heb je korting voor het zwembad, maar het blijft stevig aan de prijs.

  Antwoord
 48. G. van Hattem

  Hallo, min complimenten voor de site. Er staat veel informatie op.

  Wij willen graag in juli 2011 Berlijn voor een paar dagen bezoeken. Afgelopen 2 jaar hebben we Praag bezocht, en daar in de omgeving (20 minuten met de bus naar Praag) overnacht in een campinghut.
  Wij hebben zelf een vouwwagen en willen na ons bezoek aan Berlijn verder reizen naar Tsjechie.
  Bij Praag heb je veel campings die daar geschikt voor zijn om een paar dagen te overnachten, maar bij Berlijn kan ik dat tot nu toe nog niet echt vinden. Wat wij zoeken is een campinghut, huisje voor 4 personen en waar we de auto met de vouwwagen rustig op de camping kunnen parkeren zonder dat er wat mee gebeurt, als wij Berlijn gaan bezoeken.
  Kunt u mij hier bij helpen?

  Antwoord
 49. Maurice

  Ik weet niet of t nog steeds zo is: maar je kon gratis parkeren op de midelste wegstrook van de Ku ‘dam of Alexanderplatz maar ben er sinds 2006(Love parade ) niet meer geweest maar ga volgende week Berlijn weer bezoeken! Metro(U bahn) of trein(S bahn) kun je overal nemen die gaan tot ver buiten de stadtgrenzen! Greetz Maurice

  Antwoord
 50. w. Davids

  We zijn inmiddels in Berlijn geweest. Wat kun je daar goedkoop eten! Met z’n vieren waren we in Oost-Berlijn bij Kurts nog geen 20 euro kwijt voor een flinke warme hap en drinken er bij. Ook verder in Berlijn konden we vaak onder de 26 euro eten en drinken met 4 personen. Je moet niet zo veel waarde hechten aan de entourage, maar het eten smaakt prima. Ook in de buurt van Hotel Econtel hebben we op straat gegeten (dichtbij station Mierendorfplatz). Heerlijk schepijs een paar winkels verder.
  In hotel Econtel zouden 2 van de 4 bedden hoger aan de muur zitten. Toen we aankwamen bleken er gewoon 2 tweepersoons bedden te staan. Dat was veel beter! Wel wat gedateerd en veel langer dan de 4 dagen moet je er niet slapen voor je rug. Maar als het je toch gaat om het zien van Berlijn heb je er een goede slaapplaats aan. Aldi en nog een supermarkt bij de hand. Je autosticker kun je 2 straten verder halen. Parkje in de buurt aan de rivier. Met de bus ben je zó in het centrum. Lijn 100 en 200 rijden je langs de meeste bezienswaardigheden. Dus geen dure rondleidingen per bus, maar gewoon met je busticket. We haalden die voor 2 volwassenen t/m zône C, dan kunnen kinderen tot 14 jaar gratis mee. Je kunt dit ticket (ook evt. voor een paar dagen) vaak kopen bij het hotel) Bovendien konden we wel 25 km boven Berlijn ook nog in Oranienburg komen met dit ticket om concentratiekamp Sachsenhausen te bekijken. De moeite waard, ze hebben daar ook een Nederlandse audiotour.
  Verder kun je genoeg dingen gratis bekijken in Berlijn die zeer de moeite waard zijn. De Reichstag, daar kun je je voor opgeven of in de lange rij gaan staan en wachten tot ze langs de rij komen. Dan kun je je opgeven om die dag op een door hen bepaalde tijd terug te komen. Dan krijg je eerst een rondleiding/verhaal in/over de Reichstag zelf, leuk! Daarna kun je een NL audiotour volgen in de koepel bovenin. Kost niets, wel strenge veiligheidscontrôle. Je kunt daarna langs de Brandenburger Tor doorlopen naar het Holocaustmonument. Bovenaanzicht indrukwekkend, maar het museum daar onder de grond net zo! Audiotour NL. Je kunt families volgen met hun lotgevallen tijdens WO2. Overzicht van de enorme hoeveelheid concentratiekampen die er geweest zijn.
  Alexanderplatz heeft ook een indrukwekkende openluchttentoonstelling over de muur en de vreedzame revolutie.
  Kortom, geef je geld uit aan het hotel en een OV-ticket en je kunt overal door Berlijn reizen zonder parkeerproblemen. Genoeg te zien voor weinig geld. Gewoon Oost-Berlijn bekijken en op je in laten werken is ook al zo iets.
  Wat het reizen naar Berlijn betreft kregen we een tip: koop je treinkaart net óver de grens in Duitsland, dan ben je veel voordeliger uit. Dan kon je zelfs voor 99 euro naar Wenen retour als je het kaartje over de duitse grens koopt. Veel plezier voor degene die die kant op gaat! Indrukwekkende stad.

  Antwoord
 51. pim

  Qua pinnen: Winkels met het EC logo accepteren niet per se je Nederlandse pinpas. (Winkels in Nederland met het PIN logo accepteren ook niet per se duitse bankkaarten). Voor internationaal betaalverkeer moet een winkel namelijk ook Maestro accepteren, en voor kleine winkeltjes is dat vaak een te grote extra kostenpost. Mijn moeder probeert altijd stug overal te pinnen, maar dat gaat maar de helft van de tijd goed.

  En wat de fooi betreft: de fooi wordt gegeven bij het afrekenen, je kan gewoon zeggen wat je wil betalen en dan krijg je het wisselgeld van de rekening+fooi. Dus niet de bediening gevoelde 5 minuten suggestief naar wisselgeld laten zoeken, je afvragen waarom de bediening ineens zo chagerijnig is, en dan fooi op de tafel achterlaten.

  Antwoord
 52. w Davids

  Hallo,

  mijn complimenten voor je site! Heel uitgebreid, goede en leuke info. We hopen een leuke paar dagen in Berlijn te verblijven en we hebben hier al veel tips uit gehaald. Ga zo door!

  groet,

  wiete

  Antwoord
 53. annelies

  waar kan ik mijn auto parkeren zonder parkeergeld (ik heb eb krijg geen sticker ) te betalen .graag een tip in een buiten wijk waar ik de trein en of metro kan nemen.

  Antwoord
  • erwin vdwal

   hallo wij gaan 18 juli met ze 2 en weekend naar berlijn en willen wat info over openbaar vervoer wij landen op vliegveld tegel en verblijven in hotel lichtenberg rhinstrabe wat geef je ons al advies metro,tram taxi? hoor graag van je Mvg erwin vd wal!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This