Reichstag in Berlijn

Het Rijksdaggebouw is de plek waar sinds 1999 het Duitse parlement gevestigd is. Tot 1933 werd ook al vanuit de Reichstag geregeerd, maar het gebouw werd desastreus verwoest. Na de Duitse hereniging keerde het parlement terug naar het gemoderniseerde Rijksdaggebouw.

De Reichstag is het politieke hart van Berlijn waar geschiedenis en de toekomst samenkomen. De imposante glazen koepel staat symbool voor het nieuwe Duitsland en biedt een bijzonder kijkje in het Duitse parlementsgebouw én een mooi uitzicht over de stad. Een must om te bezoeken tijdens een bezoek aan Berlijn!

20161023-p1250226-berlijnblog
Het Duitse parlement is sinds 1999 weer gehuisvest in de Reichstag in Berlijn

Op deze pagina lees je meer over:

Geschiedenis van de Reichstag

Het oorspronkelijke Reichstaggebouw werd door de architect Paul Wallot uit Frankfurt in 1884 ontworpen naar aanleiding van een wedstrijd. In 1894 werd de Reichstag in Italiaanse renaissancestijl vol pracht en praal geopend. De opvallende hedendaagse koepel was toen ook toen al gepland en geïnspireerd op et Memorial Hall in Philadelphia.

Tot 1918 zetelde hier de Reichstag van het Duitse Keizerrijk, daarna het parlement van de Weimar Republiek.

Verwoesting door de ‘Reichstagbrand’

Bij een hevige brand in 1933 werd het Rijksdaggebouw zwaar beschadigd. Hoogstwaarschijnlijk is de brand aangestoken, maar over de waarheid gaan verschillende theorieën de ronde. De Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd als schuldige aangewezen en ter dood veroordeeld. Veel zaken rondom de brand en de rol van Van der Lubbe zijn echter niet opgehelderd. Zo is het de vraag of hij überhaupt schuldig is en alleen handelde.

Feit is wel dat de brand in het politieke hart van Duitsland Hitler de mogelijkheid gaf naar de macht te grijpen. De schuld werd in de schoenen van de linkse oppositie geschoven waardoor hij meer politie in kon zetten om communisten te arresteren. Daarmee markeerde de brand de machtsovername door de nationaal-socialisten.

➤ Meer op mijn blog over de mysterieuze Reichstagbrand van 1933

Berlin, Reichstag

Reichstag tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het Rijksdaggebouw in haar afgebrande toestand achter en nog verder verwoest door bombardementen door de Amerikanen en de Britten. In april 1945 hesen Sovjetsoldaten uiteindelijk de rode vlag over het verwoeste gebouw. Een belangrijke symbolische handeling die de overwinning op het Duitse Rijk markeert.

De Reichstag tijdens het gedeelde Duitsland

In de eerste jaren na de oorlog was Duitsland bezet door de geallieerden. Het parlement van de Duitse Bondsrepubliek regeert vanaf 1949 vanuit Bonn en in Oost-Duitsland wordt de Volkskammer opgericht, met zetel in Oost-Berlijn.

De Reichstag kwam in West-Berlijn te liggen, op slechts een paar meter afstand van de Berlijnse Muur. Het stond symbool voor een gescheiden land met een gedeelde hoofdstad. Daarom werd in 1971 besloten het gebouw niet meer te gebruiken voor politieke doeleinden en werd het in gebruik genomen door het Duits Historisch Instituut. Ondanks dat de Reichstag tijdens de Koude Oorlog geen politieke rol speelde en tot 1990 niet veel werd gebruikt, werd het gebouw zo goed mogelijk in oude staat hersteld, echter zonder de karakteristieke koepel.

Berlijn 1986,1987 096
De Berlijnse Muur liep vlak langs de Reichstag – uit de fotoserie een gedeeld Berlijn

Hoewel Berlijn sinds 1990 weer hoofdstad werd van het herenigde Duitsland, zetelden de federale staatsorganen lange tijd nog steeds in Bonn. Pas toen in 1999 de verbouwing van het historische Reichstaggebouw klaar was, keerde de Bundestag eindelijk terug naar Berlijn.

Berlijn 1990 014
Het Reichstaggebouw in 1990 – vlak na de val van de Berlijnse Muur

Terugkeer van het Duitse parlement naar Berlijn

Met de Duitse hereniging besluit de regering in 1991 het volledige Duitse parlement weer naar Berlijn te verplaatsen. Voor de wederopbouw van het Rijksdaggebouw plant de regering wederom een architectuurwedstrijd met als eis de historische stijl te behouden en te combineren met energiebesparende maatregelen. Sir Norman Foster krijgt de opdracht en kiest voor een glazen koepel.

In 1999 verhuist het parlement eindelijk naar Berlijn. Een historisch moment, politici uit West- en Oost Berlijn samen in één gebouw. Overigens had het niet veel gescheeld of de Duitse politiek was in Bonn gebleven. Tijdens de stemming voor Bonn of Berlijn hebben 338 parlementsleden voor Berlijn gekozen en 320 voor Bonn.

➤ Meer op mijn blog over de veelbewogen geschiedenis van de Reichstag

Hedendaagse functie van de Reichstag

Vandaag de dag zetelt de Bundestag weer in het Rijksdaggebouw, je kunt de kamer zelfs bezoeken (je moet je hiervoor wel online aanmelden). De plenaire zaal is 1.200 m2 groot en vooral de enorme bondsadelaar (Bundesadler) aan de muur maakt indruk. Het 2,5 ton wegende kunstwerk van aluminium staat als symbool voor de Duitse staat.

Reichstag binnen

IMG_0565 Reichstag

De futuristische Rijksdagkoepel

Eind jaren ’90 is het uiterlijk van de Rijksdag voorgoed veranderd. Sir Norman Foster was de architect die de moderne koepel bovenop het huidige parlementsgebouw heeft ontworpen. De oude Reichstag had al een koepel (zie historische foto), maar deze is zwaar beschadigd door de brand en bombardementen. Vanaf het dak kunnen bezoekers door de koepel het vergaderende parlement zien.

De nieuwe galzen koepel staat voor transparantie in de werking van de democratie en is ontworpen om energiebesparend te zijn. 360 kleine spiegels in de koepel moet het binnenkomende licht weerspiegelen en versterken.

De architect heeft rekening gehouden met de historische vondsten die tijdens de verbouwing aan het licht kwamen. Zo zijn er een door Sovjetsoldaten aangebrachte graffiti en kogelgaten uit 1945 te zien.

IMG_2626 Reichstag
IMG_2671 Reichstag
IMG_2642 Reichstag
IMG_2670 Reichstag
IMG_2653 Reichstag
Foster is er uitstekend in geslaagd om een mooie balans te vinden tussen het historische en het moderne.

De Reichstagkoepel in cijfers

 • Diameter: 38 meter
 • Hoogte: 23,5 meter (gerekend vanaf de grond is dat 47 meter)
 • Gewicht: 1200 ton
 • Kosten: tot 600 miljoen DM
 • Bezoekers: dagelijks mag de Reichstagkoepel 8.000 bezoekers verwelkomen. In totaal hebben sinds de opening van de koepel in 1999 al 40 miljoen bezoekers de Reichstag bezocht.

Uitzicht vanaf de Reichstag

Op heldere dagen kun je vanaf de Reichstag in alle richtingen over heel Berlijn kijken. De Brandenburger Tor, Tiergarten en Potsdamer Platz liggen aan je voeten, maar als je iets verder kijkt, kun je ook de verkeersradars van het voormalige vliegveld Tempelhof en de communicatietorens van voormalig afluisterstation Teufelsberg goed zien liggen. Omdat je vanaf buiten foto’s kunt maken (zonder glas), levert het vaak mooie plaatjes op!

Meer uitzichtpunten in Berlijn

IMG_2660 Reichstag
IMG_2636 Reichstag
DIGITAL CAMERA

De Reichstag bezoeken

 • Adres: Platz der Republik 1, 11011 Berlin-Tiergarten
 • Openingstijden: dagelijks van 8:00 tot 24:00 (de laatste bezoekers mogen uiterlijk om 22:00 naar binnen)
 • Entree: gratis (optioneel met audiogids – deze is ook in het Nederlands beschikbaar)
 • Website: www.bundestag.de
 • OV:
  • U-Bahn Bundestag (U5)
  • S-Bahn Brandenburger Tor (S1, S2) of Hauptbahnhof
  • Bus 100, 200, 248, 257 of 348 uitstappen voor de deur
 • Combineren met: Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, het Holocaust Monument, Tiergarten en Unter den Linden bevinden zich op loopafstand
 • Informatie voor mindervaliden: Reichstag en de koepel zijn beide goed begaanbaar. De wandelgangen zijn vlak en er gaat een lift naar de koepel.
Combineer een bezoek aan de Reichstag met een wandeling door stadspark Tiergarten of over de prachtboulevard Unter den Linden

Aanmeldingsprocess voor gratis bezoek aan de Rijksdag (verplicht)

Een persoonlijke aanmeldingsbevestiging en een geldig identificatiebewijs zijn verplicht om de Reichstag te kunnen bezoeken. Vanwege veiligheidsoverwegingen worden er geen uitzonderingen gemaakt dus vergeet je niet vooraf gratis aan te melden.

➤ Gratis aanmelden via de officiële website: www.bundestag.de

Handig om te weten:

 • Aanmelden: is verplicht, kan vanaf enkele weken voor je bezoek en is gratis.
 • Tijdslots: zijn naar beschikbaarheid mogelijk om te boeken en zijn blokken van 15 minuten. Hoe eerder je boekt, hoe meer beschikbare tijdslots je kunt selecteren. Welk tijdslot je de Reichstag uiteindelijk kunt bezichtigen staat in de bevestigingsemail.
 • Meenemen: je persoonlijke bevestigingsemail en geldig identificatiebewijs (controleer of alle persoonlijke gegevens in je bevestigingsemail overeenkomen met je identificatiebewijs).
 • Bezoek: ivm controles en verscherpte beveiliging wordt aangeraden een kwartier voor aanvang van je tijdslot bij de ingang te zijn. Alle bezoekers en hun bagage moeten door een scanner, vergelijkbaar met de douane op een luchthaven.
20160123 - _DSF8360- BerlijnBlog Fotodagboek 51
Het Reichstaggebouw in de sneeuw

Openluchtbioscoop achter de Reichstag

Ben je tijdens de zomer in Berlijn? Bezoek dan ook ’s avonds eens de Reichstag. Na zonsondergang wordt de Bundestag namelijk getransformeerd tot openluchttheater. Op het Marie-Elisabeth-Lüders-Haus wordt met verschillende licht- en filmprojecties de geschiedenis van Duitsland in een notendop verteld. De documentaire “Dem deutschen Volke- Eine parlamentarische Spurensuche” begint bij de Keizertijd en toont alle belangrijke gebeurtenissen uit de afgelopen eeuw in slechts 30 minuten. Een korte doch interessante samenvatting van de Berlijnse geschiedenis met veel indrukwekkende beelden. De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken.

➤ Lees meer over de film- en lichtprojectie op de Bundestag of bekijk mijn video-impressie

Openluchttentoonstelling over de geschiedenis van Berlijn achter de Reichstag

117 Reacties

 1. Gwenda

  Hallo, wij gaan van 3 t/m 6 januari naar Berlijn met 2 pubers. Is het mooier/beter/leuker om de koepel overdag (daglicht, maar wellicht grauw en grijs) te bezoeken of ’s avonds (donker, maar lampjes aan) ? Is de koepel van binnen ook verlicht of is het in het donker lastig foto’s maken van binnen? Alvast bedankt voor je antwoord!

  Antwoord
  • Marjolein

   Persoonlijk zou ik voor overdag kiezen. Het uitzicht is bij daglicht wat mooier omdat je anders vanuit de koepel weinig van de omgeving ziet. De koepel zelf is wel mooi verlicht dus dat is ook zeker een bijzondere ervaring!

   Antwoord
 2. Haegeman

  Beste mevrouw,

  het lukt mij niet om de Rijksdag te bezoeken met een Nederlandstalige gids en ook niet om mij online te registreren voor een bezoek aan de koepel. Als ik me aanmeld voor een tour in de Rijksdag met een gids of een bezoek aan de koepel worden er simpelweg geen datums aangeboden (geen bezoeken gepland). Zou het kunnen dat er momenteel geen bezoek aan de Rijksdag wordt toegelaten? wij zijn van 29/ aug tot en met 1 september 2021 in Berlijn en hadden graag een bezoek aan de Rijksdag of een tour met gids (liefst in het Nederlands of eventueel in het Engels) vastgelegd. wij zijn met 4 volwassen personen.
  Kan u mij verder helpen met nuttig info?

  vriendelijke groeten
  Alexander Haegeman

  Antwoord
 3. Piet van Zon

  In hoeverre zijn de mogelijkheden aangepast aan COVID-19?

  Antwoord
 4. Ellen Koppes

  Goeiemorgen,

  Wij hebben een reservering gemaakt voor de Reichstag via Berlin Kompakt/Trekksoft (prijs per ticket eur 12,Reichstagsführung mit Glaskuppel).
  Nu lees ik op je site dat de reserveringen via de officiele website gaan. Hebben wij nu een ticket waarmee we niet naar binnen kunnen?

  Met vriendelijke groeten

  Antwoord
 5. Marcel

  Goeden dag,

  Diverse malen de mooie Rijksdag bezocht. Mijn gevoel als ik naar boven loop is dat de mensheid altijd boven het geweld uitstijgt. Als je langzaam het licht en horizon bereikt.

  Antwoord
 6. mette

  ik heb nog een vraag:
  wanneer is het gebouw een museum geworden (in welk jaar)?

  Antwoord
 7. Carine

  Ha Marjolein,
  Ik wil je even enorm complimenteren met deze fantastische site. Boeiend geschreven, de (hele bruikbare)informatie is heel makkelijk te vinden.Het is een site waar heel veel zorg aan besteed is! Ik heb er samen met mijn dochter heel veel aan gehad voor onze trip naarr Berlijn. Dank je wel, Marjolein!

  Antwoord
  • Ines Depoorter

   Beste,
   Kan je ook vooraf de Branderburger Tor online boeken!

   Antwoord
 8. Gea

  Hoi Marjolein,
  Wat een heerlijke site is dit!!! Ik ben al uren ondertussen aan het lezen en uitpluizen wat we willen doen in Berlijn.
  In de voorjaarsvakantie (26 feb t/m 2 maart) komen we naar Berlijn. Eerste keer! We zijn: mijn man en ik met onze 2 jongens, 11 en 14 jr. we hebben er heel veel zin in. Heb jij nog speciale tips voor ons met de kids? Al wel eea gelezen natuurlijk. Dierentuin klinkt goed. Welke zou je dan aanraden trouwens.
  Vraagje over de Reichstag: wat kan ik het beste vooral reserveren? Alleen bezoek koepel? Is dat ook met die audio optie? Of moet je dan een rondleiding boeken? Ik ben bang dat 1,5 uur rondleiding te lang is voor de jongens ;-)
  Ik hoor het heel graag van.
  Nogmaals SUPER leuke site met leuke tips en super veel informatie!
  Dank je wel.
  Groetjes Gea

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat leuk om te horen, dank je wel Gea! Ik hoop dat je al veel leuke inspiratie hebt opgedaan. Ik raad de Zoologischer Garten aan, deze is centraler gelegen en ook mooier om te zien (Tierpark daarentegen is groter en uitgestrekter, heeft ook wel wat). Voor die leeftijd denk ik dat het Deutsches Technik Museum (veel te zien over de historie van de luchtvaart, scheepvaart en nog veel meer, erg leuk!) of het Museum für Naturkunde (de enorme dinoskeletten zijn erg indrukwekkend) erg leuk is. Een wandeling langs de East Side Gallery zou ik ook meepikken. Voor de Reichstag zou ik een bezoek aan de koepel reserveren. De audiotour kun je er optioneel gratis bijdoen en als je wilt, ook stukken skippen. Heel veel plezier alvast!

   Antwoord
 9. Alex Eeckhout

  Hallo Marjolein,

  Vanavond bezoeken we de reichstag en we zijn nog op zoek naar een leuk restaurant in die buurt. Heb jij geen last-minute tip?

  Antwoord
  • Marjolein

   Berlin_Theke voor salade, Ishin voor sushi of Marral/Hummus & Friends voor Orientaals eten! Het is niet echt een wijk die bekend staat om z’n goede restaurants maar dit zijn fijne plekken. Pantry is goed als je wat uitgebreider wilt dineren. Viel Spaß!

   Antwoord
 10. André

  Hoi Marjolein,

  Wat heb je een leuke blog!

  Volgende week gaan we met een aantal collega’s naar Berlijn en zien er, mede door jouw blog, erg naar uit. We willen graag langs veel bezienswaardigheden lopen en dat afwisselen met (Hollandse) spellen. Zo zouden we graag een spel willen spelen op het veld voor het Reichstaggebouw, maar nu las ik ergens dat het grasveld niet meer toegankelijk is voor wandelaars/voetballers. Klopt dit?

  Alvast bedankt voor je antwoord

  Antwoord
 11. Tessa

  Beste Marjolein

  Ik heb bij de reservering van de Rijksdag per ongeluk de roepnaam in plaats van de eerste voornaam op de identiteitskaart gebruikt. De achternaam en geboortedatum zijn wel goed. Dit is toch geen probleem bij de securitycheck?

  Tessa

  Antwoord
 12. betsy van Essen

  Dag Marjolein
  Wij als ouders hopen met onze zoon op 24 juli 4 dagen naar berlijn te gaan.
  Wij verblijven in Haus Am See op Adlergestell 774 best een eindje buiten de stad.
  Is het handig om een e-bike te huren om daar mee naar de stad te gaan?
  Kunnen wij dan ook met een eigen e-bike een stadstrip per fiets doen met eigen fiets en nederlandse gids?

  Tempelhof ligt niet heel ver bij ons logeer adres vandaan toch?

  Heb je nog wat tips voor ons?

  Alvast bedankt!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Dat kan best hoor! Naar Alexanderplatz is het ongeveer 25 kilometer zie ik (net als Tempelhof ongeveer). Inderdaad niet bepaald om de hoek maar ook niet onmogelijk. Het stuk richting Berlijn is wel een redelijk saai stuk. Je zou als alternatief ook de fietsen een stuk met het OV mee kunnen nemen?

   Antwoord
 13. remco

  Hoi Marjolein ,

  thanks voor je blogs . Ben net terug van een 5 daagse trip Berlijn en ontzettend genoten van de stad. Erg veel gezien en gedaan , mede door het eigenlijk regelmatig bezoeken van je site. hierdoor erg leuke en goede tips opgedaan , met name ook het Russisch monument.
  Gaan in september weer en dan de rest bekijken.

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat leuk om te lezen Remco, bedankt voor je bericht! Pas op he? Berlijn is verslavend, haha! Ik ontdek ook nog regelmatig nieuwe dingen.

   Antwoord
 14. Kelly

  Hoi Marjolein,

  Dank voor je tips!
  Ik heb een vraag over het reserveren.. Ik kan alleen “Guided tours followed by a visit to the dome” aanklikken voor de datum dat wij er zijn. Kun je me vertellen wat dit inhoudt en of hier kosten aan verbonden zitten?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Kelly,
   graag gedaan – ik hoop dat je tot nu toe wat aan mijn tips hebt gehad!
   Dit schrijft de Reichstag zelf over de guided tours followed by a visit to the dome: ‘We offer guided tours explaining the functions, working methods and composition of Parliament, as well as the history and architecture of the Reichstag Building. In principle (see note on p. 4), you will then have an opportunity to visit the dome. ‘. Lijkt me erg interessant! De tours en het bezoek aan de koepel zijn gratis.
   Viel Spaß!

   Antwoord
 15. Judith

  Willen graag gaan maar of t is vol of het is gesloten. We willen de 28e tijd maakt niet uit welke tijd maar het lukt niet… is dat door alle ellende van nu?
  Gr Judith

  Antwoord
  • Judith

   Of is er misschien iemand die niet meer gaat of kan. De 28e of de 29e?
   Thanks

   Antwoord
 16. De Voldere

  Marjolein, Toffe BLOG.
  Kun jij ons een toffe reisgids aanprijzen, Nederlandstalig. Wij hebben reeds 2 x Berlijn bezocht. Dit jaar gaan we begin November met de kinderen (14 en 15 jaar).
  We overwegen om een gids te boeken voor een voor- of namiddag om ons nieuwe dingen te laten ontdekken.
  Stephanie

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Stephanie, ik kan de rondleidingen van Berlijn op Maat van harte aanbevelen! Ze kunnen de rondleidingen helemaal op jouw interesses aanpassen en de gidsen weten ontzettend veel van Berlijn en hebben een grote passie voor de stad. Alternatief zijn de fietstochten met BajaBikes ook erg leuk. Veel plezier tijdens jullie derde bezoek aan Berlijn en ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

   Antwoord
 17. joke

  Beste Marjolein,
  Bedankt voor uw fijne en makkelijke site. De site is er handig!
  Rond 13 oktober gaan wij naar Berlijn. We kijken hier natuurlijk naar uit.
  Ik heb begin september een bezoek gereserveerd bij de Reichstag.
  Vanmiddag krijg ik ineens een mailtje dat mijn bezoek wordt geannuleerd.
  Weet u hoe dit kan? Helaas zijn er nu rond die tijd maar een beperkt aantal plekjes vrij.
  Alvast bedankt voor uw reactie.
  Met vr.gr. Joke

  Antwoord
 18. Carly

  Hallo Marjolein.

  Wij gaan 9 oktober voor een week naar Berlijn. Het is dan nog steeds het lichtfeest.
  Nu vroegen we ons af of het met een rondvaart in de avond ook te zien is.

  Alvast bedankt voor alle leuke tips in de blog.

  Gr Carly & Terry

  Antwoord
 19. Jose

  Hallo! Wat betreft een bezoek aan de koepel, ik ben over twee weken in Berlijn en vraag me af wat de beste tijd is om te bezoeken. Overdag of juist ’s avonds? Heb je een advies?
  Groetjes!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Jose! Dat hangt een beetje van je persoonlijke voorkeur af denk ik. Wil je juist ver kunnen kijken? Dan kun je beter overdag gaan. Hou je van de magie van het donkere en de vele lichtjes? Dan kun je beter ’s avonds gaan. Qua drukte maakt het niet heel veel uit, bij de Reichstag is het tijdens openingstijden eigenlijk altijd druk. Zelf ben ik alleen nog overdag in de Reichstag geweest en dat is me altijd goed bevallen. Toch zou ik ook ’s avonds graag nog eens gaan want de verlichting van de koepel lijkt me ook heel mooi om eens van dichtbij te zien. Wat het ook wordt: ik wens je heel veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 20. Arjen van Trigt

  Wij zijn net terug uit Berlijn. Gisteravond hebben we genoten van een multimediale voorstelling naast de Reichstag over de geschiedenis van de Reichstag en het Duitse parlement. Een aanrader. Volgens mij iedere avond om 22.00. Een spektakel maar tegelijkertijd ook heel informatief.

  Antwoord
  • Marjolein

   Klopt! Tijdens de zomermaanden wordt de film- en lichtprojectie op de Bundestag elke avond vertoond. Ze hebben de geschiedenis van Berlijn heel beknopt en toch heel informatief weten neer te zetten. Ik vind het ook een aanrader! Ik zal het linkje naar de voorstelling ook even in dit artikel zetten. Is vast voor veel meer mensen interessant om te zien! Bedankt voor de herinnering Arjen!

   Antwoord
 21. Erica

  Hoi Marjolein,

  Leuk om je blog te lezen!
  Ik ga volgende week maandag 4 dagen naar Berlijn, maar ik zie op de site dat de koepel van de Rijksdag precies die week dicht is. Er staat dat je nog wel bij het terras kan komen. Is het dan alsnog de moeite waard om te gaan?
  Alvast bedankt!

  Groetjes Erica

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Erica,

   vanaf het terras heb je wel een mooi uitzicht over Berlijn maar helaas kun je de koepel zelf niet in. Dat is wel erg jammer want dat is voor mij persoonlijk wel het hoogtepunt van een bezoek aan de Reichstag. Puur voor het uitzicht zou ik liever een ander uitzichtpunt uitzoeken (bijvoorbeeld het Panoramapunkt am Potsdamer Platz) maar dat is natuurlijk ook persoonlijk.

   Succes met de keuze!

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 22. jos

  hoi Marjolein, vrijdag 1 juli ben ik in Berlijn. Ik heb me vrijdag 25 juni aangemeld voor een bezoek aan de Rijksdag op die dag. Ik heb alleen een bevestiging ontvangen van mijn aanvraag maar helaas nog geen bevestig dat ik er ook daadwerkelijk naar binnen mag. Komt deze veel later of kan ik het nu wel vergeten. Overigens complimenten voor je Blog. Groeten, Jos

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Jos, bedankt voor je compliment! In principe heb je de bevestigingsemail nodig voor je bezoek aan de Reichstag. Je kunt het nog even afwachten of het nog een keer proberen met een ander tijdsslot? Dan kun je in ieder geval je kansen vergroten ;-). Mocht dat ook niet lukken dan kun je het bij het loket naast de ingang proberen. Hopelijk lukt het, want een bezoek is echt de moeite waard! Succes!

   Antwoord
   • jos

    Hoi Marjolein, Gelukkig kwam de bevestiging vandaag binnen. Beter laat dan nooit>

    Groeten,

    Jos

    Antwoord
    • Marjolein

     Ah, super dat je de bevestiging nog op tijd hebt ontvangen! Veel plezier!

     Antwoord
 23. Sabine

  Hallo Marjolein,

  Ook wij hebben genoten van onze week in Berlijn en daarbij veel plezier gehad van jouw blog. Het online reserveren van de Reichstag was een goeie tip. Misschien is het goed om nog even uitdrukkelijk te vermelden dat je een ID mee moet nemen (paspoort of rijbewijs). Een van ons had dit niet. Gelukkig lieten ze ons er toch in, maar het is dus eigenlijk verplicht.

  Groetjes, Sabine

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Sabine,

   wat leuk om te horen! Daar doe ik het voor! Ik heb de sectie over een bezoek aan de Reichstag uitgebreid met meer informatie over de beveiliging en het reserveren. Goede tip! Hopelijk hebben meer bezoekers er iets aan :-). En fijn dat jullie toch binnen mochten komen!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 24. Jacqueline

  Complimenten Marjolein voor je blog, superleuk en informatief.
  Helaas lukt aanmelden voor een bezoek aan de koepel van de Reichstag niet voor 14,15,16 april via het online formulier, not available zonder verdere uitleg. Jammer, staat hoog op ons lijstje.
  Zijn er mogelijk werkzaamheden, is het volgeboekt, kan je kort tevoren pas boeken of is er een andere manier? Weet jij dat misschien?
  Alvast dank voor je antwoord!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Jacqueline, wat de precieze reden is weet ik ook niet. Je zou kunnen proberen direct aan het loket een ticket te kopen, vlak naast de ingang. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 25. Carolien

  Hoi Marjolein,

  Ik wilde Reichstag reserveren voor ergens komende week, maar ik had geen idee dat maandag t/m donderdag al vol zat. Weet jij of het zin heeft om er naartoe te gaan en dan ter plekke nog te kijken of er plek is?

  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Carolien

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Carolien,

   jazeker! Gewoon proberen! Naast de officiele ingang is een ticketloket, waar je ook terecht kunt voor een toegangsbewijs. Je moet een beetje mazzel hebben dat er nog plekken vrij zijn maar niet geschoten is altijd mis, toch? Een ander alternatief is ome en reservering te maken in het restaurant Käfer, dat bevindt zich direct naast de Reichstagkoepel bovenop het gebouw. Succes!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 26. Pieter

  Een zeer leuk artikel om te lezen. Ook staan er zeer indruk wekkende foto’s tussen waar ik onder de indruk van ben geraakt. Dit artikel heeft mij doen overhalen om op vakantie te gaan naar Berlijn. Ik wil de historie met eigen ogen bekijken.

  Antwoord
  • Anita

   Hallo Marjolein,lees met heel veel plezier je blog.
   Ga binnenkort naar Berlijn en probeer online te reserveren voor de Reichstag maar er wordt aangegeven dat er voor die periode niet gereserveerd kan worden.
   Of ik doe iets verkeerd of er is iets te doen in de periode van 17 t/m 20 februari.
   Weet jij toevallig of er dan iets te doen is en of ik me dan bij de Reichstag zelf wel aan kan melden.
   Ik hoor het wel van je en wens je heel veel succes met je blog en boek.
   Groetjes, Anita.

   Antwoord
   • Marjolein

    Ik weet zo uit mijn hoofd niet wat er precies is, maar het komt inderdaad regelmatig voor dat de koepel gesloten blijft voor bezoek vanwege een belangrijke politieke bijeenkomst. Ik zie trouwens dat je wel kunt reserveren voor 20 februari! Is dat misschien een idee? Liebe Grüße, Marjolein.

    Antwoord
 27. Ann

  Hoi Marjolein, ik heb enkel nog kunnen kiezen voor slot tussen 18:15 en 18:45 (3 opties) voor het bezoek van de Reichstag. Ik vroeg me af hoeveel tijd ik moet uittrekken voor het bezoek (individueel, zonder rondleiding). Heel misschien nemen we wel een audiogids. Weet je eventueel een leuk restaurantje om iets te gaan eten aansluitend aan het bezoek? Alvast bedankt voor je tips :-) Groetjes Ann

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Ann, een half uurtje is wat krap maar het is beter dan niets! Volgens mij kun je ook gerust wat langer blijven. De laatste keer dat ik er was werd er niet zo streng gecontroleerd op de tijdslots en kon je zo lang rondwandelen als je wilde. Leuke restaurants vind ik zelf Ständige Vertretung (Duitse keuken), Lokal, Katz Orange en Hans im Glück (burgers). Het eerste restaurant is het meest dichtbij, de andere iets verder weg, maar nog goed te doen (eventueel met het OV). Kun je hier iets mee? Viel Spaß! Groetjes, Marjolein

   Antwoord
 28. betty

  Hoever van te voren kun je online de reichstag reserveren hij staat nu op 30/11 verder gaat de datum niet..Ik zou n.l graag 7/12 een reservering willen maken.

  Antwoord
 29. Stella

  Hallo Marjolein,
  Wat een leuke inspirerende blog heb je. Ik kwam er toevallig op toen ik dingen over Berlijn aan het zoeken was. Is het zo dat als je via internet reserveert voor de Reichstag (mits dat lukt natuurlijk!), je dan niet meer in de rij hoeft te staan en dus direct naar de ingang kunt lopen?
  Andere vraag: wij zijn een aantal jaar terug ook al in Berlijn geweest en hebben toen eigenlijk alle “must sees” gedaan, we komen nu sowieso voor FoL, maar heb jij nog aanvullende tips op te doen/bezichtigen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Stella, dat klopt! Je kunt zo doorlopen naar de controle. Je moet wel even in de rij staan bij de security check, maar dat moet iedereen. Meestal ben je daar met een paar minuutjes doorheen! Wat voor tips zoek je? Dan kan ik wat gerichter antwoord geven. Ik vind zelf Berliner Unterwelten, Gedenkstätte Hohenschönhausen en het Tränenpalast erg interessant. Ik kan je aanraden om even op mijn tips met favoriete Berlijntips te kijken, misschien zit daar iets leuks voor je tussen. Gezien het seizoen is het misschien ook leuk om een mooie herfstwandeling te maken? Groetjes, Marjolein

   Antwoord
   • Stella

    Hoi Marjolein,

    Ik zal eens bij je tips kijken (ook die je hier net noemde). Wij zijn geen museumbezoekers, kijken graag rond naar mooie/oude/belangrijke gebouwen en andere bijzondere dingen, veelal van de buitenkant en doen dat ook veelal te voet, maar we nemen wel een ov-kaart (ons hotel zit bij vliegveld Tegel, dus dan is dat sowieso wel nodig).

    Antwoord
    • Marjolein

     Als je van bijzondere architectuur houdt dan kan ik een wandeling over de Karl-Marx-Allee echt aanbevelen! De straat staat bol van de socialistische architectuur in Zuckerbäckerstil, erg indrukwekkend en ook mooi om te zien. Wandel bijvoorbeeld van Strausberger Platz naar Frankfurter Tor, dan kun je in Friedrichshain ergens gezellig wat drinken. In Kino International (de premierebioscoop van de DDR) kun je ’s avonds een filmpje pakken. Veel plezier!

     Antwoord
     • Stella

      Hoi Marjolein,

      We waren vorige week van ma t/m do in Berlijn. Helaas niet in de koepel geweest, was helemaal volgeboekt (iets voor een evt. volgende keer?). We gingen het daar ter plekke in het kantoortje regelen, omdat we vooraf niet precies wisten wanneer we het zouden gaan doen.
      Nog bedankt voor bovenstaande tip over de Karl-Marx Allee, gelukkig las ik die nog even toen we in Berlijn waren. Die hebben we gedaan, leuk.

 30. Sonja

  Hoi Marjolein,

  Wat een geweldige site!! Het helpt ons enorm om ons bezoek aan Berlijn goed voor te bereiden. Ik probeer zoals jij ook aangeeft ons bezoek bij de Reichstag aan te melden maar dit lukt niet. Het lijkt erop dat alles “vol” is. Heb jij misschien nog een tip voor ons zodat we het tijdens ons bezoek 14, 15 en 16 oktober wel kunnen zien?

  Alvast bedankt!
  Groetjes Sonja

  Antwoord
  • Esther Vorster

   Hallo Sonja,

   wij zijn een paar weken geleden voor het eerst naar Berlijn geweest. Wat een prachtige, gezellige, relaxte stad.
   Wij hebben ook de Reichstag bezocht. Van te voren niet gereserveerd. Aan overkant is een kantoortje waar je dat nog kan regelen. Wel erg lange rij. Wij zijn dag later om 8.30 uur gegaan en toen maar 4 personen voor ons. Dus tip!

   Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Sonja, je kunt proberen spontaan langs te komen, vaak is er nog wel een plekje vrij. Of probeer het online nog een paar dagen of uur voor vertrek, soms is er ineens weer een slot beschikbaar. Veel plezier in ieder geval! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
  • Myriam

   Even ter info: op het eerste zicht leek het ook of alles volzet was tijdens de week dat wij in Berlijn zijn (over 2 maanden pas). Toen heb ik de tweede optie ‘Guided tours followed by a visit to the dome’ aangevinkt en daarvoor was er wel plek. Ze doen de rondleidingen trouwens in verschillende talen, helaas niet in het Nederlands. Het duurt wel anderhalf uur, maar liever dat dan de koepel niet te hebben gezien.

   Antwoord
 31. Jessica

  Hi Marjolein,
  Binnenkort ga ik ook voor het eerst naar Berlijn toe! Super gaaf, maar ik vroeg mij af of het handig is om naast de koepel van de Reichstag ook een rondleiding te doen? En hoe duur dit is? Ik heb gelezen dat de toegang tot de koepel gratis is, maar de prijzen van de rondleiding kan ik nergens vinden. Bovendien vroeg ik mij af of ik als Nederlandse veel zou kunnen begrijpen wat de gids mij in het Duits zou kunnen vertellen. Heb jij ooit de rondleiding gevolgd? En zo ja, wat waren jouw ervaringen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Jessica,
   dat kan zeker! Op de website van de Bundestag kun je er meer over vinden: https://www.bundestag.de/besuche/fuehrungen/fuehrung/fuehrung/209170 (het is in het Duits maar je komt er eventueel met Google Translate denk ik wel uit). De rondleidingen vinden dagelijks plaats en zijn voor zover ik weet ook gratis. Ik heb zelf nooit een rondleiding door de Reichstag gedaan maar ik zou proberen of je kunt reserveren van tevoren. Het is meestal vrij druk. Heel veel plezier tijdens je eerste bezoek aan Berlijn!
   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 32. sandra

  wij gaan in augustus naar de koepel.weet iemand of je ipv de lift ook met de trap naar boven kan?

  Antwoord
  • Marjolein

   Oef, ik heb geen trap gezien. Maar ik ga er wel vanuit dat er een trap is, al is het alleen al om veiligheidsoverwegingen.

   Antwoord
 33. Joost

  Ik zag dat de koepel tot middernacht open is, is het de moeite waard om de koepel in het donker te bezoeken?
  Of kun je beter bij daglicht gaan?

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit in het donker ben geweest maar het lijkt me eigenlijk wel erg gaaf! Mocht het je eerste keer in Berlijn zijn dan zou ik liever overdag gaan, puur om het feit dat je dan wat meer van de omgeving zult herkennen. Verder is het denk ik ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik zal de koepel eens ’s avonds bezichtigen, dan kan ik daar ook verslag van doen ;-). Veel plezier in ieder geval!

   Antwoord
   • Joost

    Ja, eerste keer. Toch eerst maar eens overdag gaan Dan :) .

    Antwoord
  • Hans

   De koepel ’s avonds bezoeken is zeker de moeite waard met al die lichtjes. Je kan je bezoek ook slim plannen net voordat het donker wordt.

   Antwoord
   • Marjolein

    Ik wil dat nog steeds een keer doen… Toch maar eens plannen binnenkort! Statief mee en mooie foto’s maken maar :-).

    Antwoord
 34. Paul

  wij gaan binnenkort met een groepje (8) naar Berlijn, ik probeer online te reserveren voor de Reichstag, maar helaas, het lukt me niet meer, vermoedelijk is alles al volzet.

  Ik meen dat er nog een restaurant in de Reichstag is (Käfer).
  Kan men via een reservatie toch de koepel bezoeken dan ?
  En kan men daar alleen iets drinken ?

  bedankt voor je reactie.

  Antwoord
  • Marjolein

   In Käfer kun je dineren maar ook gewoon een koffie en een stuk taart bestellen. Ik ben er zelf nooit geweest maar ik raad aan om te proberen of je er kunt reserveren. Volgens mij kun je vanuit Käfer niet direct in de koepel komen, maar het restaurant zit ernaast dus je kunt het wel goed zien. Ik hoop dat het lukt! Anders kun je vaak ook spontaan naar de Reichstag gaan. Het komt ook wel eens voor dat mensen niet op komen dagen of sneller de koepel uitkomen, dan willen ze nog wel eens andere mensen naar binnen laten. Succes! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 35. JOELLE STAPPAERTS

  Hallo Marjolein, wij zijn een Belgisch gezin en gaan in april citytrippen in Berlijn en jouw blog geeft ons toffe tips ! Nu heb ik gemerkt dat ik via internet maar voor 1 persoon kan reserveren voor een bezoek aan de koepel van de Reichstag in de week van 6 tot 11 april. Kunnen we nog ter plaatse reserveren en zo ja – wat raad jij aan ? Kunnen we bv s morgens reserveren voor een bezoek om 13u om zo wachttijden te vermijden ? Alvast bedankt ! Joëlle

  Antwoord
 36. Eveline

  Leuk en informatief om te lezen Marjolein, jouw verhalen over Berlijn. Mijn man en ik gaan volgende week voor het eerst een bezoekje brengen en komen hierdoor helemaal in de stemming.
  Natuurlijk willen we ook de Reichstag bezoeken en nu alvast een visit tour reserveren, maar tot onze verbazing en teleurstelling is dit de gehele week (14) niet mogelijk! Op de site van Bundestag.de is hier niets over terug te vinden, alleen dat ze op goede vrijdag gesloten zijn. Kun jij ons misschien meer hierover vertellen?

  Groet,
  Eveline

  Antwoord
  • Marjolein

   Dankjewel Eveline! Ik heb het even gecheckt en zie het inderdaad ook. Het kan zijn dat er belangrijke vergaderingen zijn in de Reichstag, het komt vaker voor dat je de koepel dan niet kunt bezoeken. Erg jammer natuurlijk! Ik vrees dat er niets anders op zit dan een andere keer nog eens terug komen :-(. Ik wens jullie veel plezier in Berlijn! Groeten, Marjolein.

   Antwoord
   • De Bock Marc

    Hallo, pas terug van 4 dagen Berlijn. De koepel via website boeken bleek onmogelijk (alles vol). Echter braaf en geduldig aangeschoven op de stoep. Medewerkers daar staan in verbinding met collega’s in de Reichstag en laten geregeld groepjes binnen. Prima gelukt voor ons. Voor het raam van het kantoortje zie je ook hoeveel plaatsen er nog vrij zijn voor welke tijdstippen.

    Antwoord
    • Marjolein

     Kijk, dat is nog eens handige informatie! Bedankt voor je aanvulling Marc!

     Antwoord
 37. Anny Truyens

  Dag Marjolein,
  Ik probeer een bezoek aan Berlijn te organiseren en wil onze tijd zo goed mogelijk benutten. Hoeveel tijd moet ik uittrekken om de koepel te bezichtigen (als ik tenminste een reservatie vast krijg)?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Anny, ik raad aan om van te voren online te reserveren. Dan hoef je niet lang in de rij te staan en kun je na de beveiligingscheck direct naar binnen. Ik schat dat je maximaal een uur of twee nodig hebt voor de Reichstagkoepel. Succes!

   Antwoord
  • Jan

   Hallo Marjolein,
   Wij bezoeken Berlijn met onze vwo 3 klas in de eerste week van juni. Het leek ons leuk om met de klas de koepel van de Rijksdag in te gaan. Nu probeer ik ons bezoek in te plannen via de website van de Bondsdag. Echter, ik kan maar 1 maand van te voren reserveren. Weet jij hoe dit zit?

   Antwoord
   • Marjolein

    Hallo Jan, volgens mij kan je pas 1 maand van tevoren reserveren. Ik zou gewoon wachten tot de data beschikbaar worden in de planner. Anders kun je misschien telefonisch contact met de Reichstag opnemen? Mijn ervaring is dat je meestal twee weken van tevoren nog wel online plekken kunt reserveren, maar het kan zijn dat het met een grote groep anders is. Succes in ieder geval en veel plezier!

    Antwoord
 38. Kees

  Mijn vraag is als je de voor- en achternaam moet aangeven bij vooraf via internet reserveren moet je dan de namen zoals die op je paspoort staan invullen of mag het ook je roepnaam zijn evt met achternaam van je partner??

  Antwoord
  • Marjolein

   Er is een officiele identiteitscontrole bij de Reichstag dus ik raad aan om je namen te gebruiken die op je paspoort staan. Ik weet niet 100% of dit verplicht is maar zou dit zelf wel doen om eventuele problemen te voorkomen.

   Antwoord
   • corinna

    dag marjolein,ik heb al een 3 tal keer geprobeerd om aan te melden voor rijksdag,maar dit lukt niet,enig idee hoe het komt en hoe ik alsnog kan aanmelden?

    Antwoord
    • Marjolein

     Hoi Corinna,

     bij mij werkt het gewoon. Misschien even in een andere browser proberen?

     Groetjes,
     Marjolein

     Antwoord
   • Lianne

    Hoi Marjolein, er is alleen nog plaats om 22.00 uur. Is het nog de moeite waard om ’s avonds de koepel te bezoeken?

    Antwoord
    • Marjolein

     Hoi Lianne, het is jammer dat je dan niet zo’n goed uitzicht hebt maar als je geen andere optie hebt zou ik het zeker doen. De koepel zelf is verlicht en ook in het donker prachtig om te zien. Groetjes, Marjolein.

     Antwoord
 39. Wim Scholten

  Hoi Marjolein,

  Geweldige blog heb jij gemaakt zeg, echt fantastisch! Liep lang te dubben wel/niet gaan naar Berlijn maar je blog heeft me over de streep gehaald! ;-)

  Heb zoals aangegeven op je site mijn bezoek voor de koepel aangevraagd, vraag me alleen af als je een tijd/datum doorkrijgt heb je dan ook nog met wachttijden te maken en heb je enig idee hoe lang die zijn? (Ik ga het eerste weekeinde in augustus as)

  Wim

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Wim,

   een goede keuze heb je gemaakt! Berlijn is geweldig :-). In principe zijn er dan geen wachttijden meer bij de Reichstag. Je moet je wel melden en door de controle maar dat gaat allemaal vrij snel. Binnen 5 minuten sta je binnen!

   Veel plezier!

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 40. Michiel

  Hallo,
  Volgende week maandag tot en met donderdag zijn wij in Berlijn. Nu wil ik voor 2 personen reserveren voor een koepelbezoek aan de Reichstag. Alle data zijn binnen die periode al niet meer beschikbaar. Erg vreemd, zijn er soms werkzaamheden of is er nog een andere manier om binnen te komen?

  Antwoord
  • Michiel

   Uiteindelijk is het gelukt, gewoon naar het kantoortje gaan schuin tegenover de Reichstag. Er was nog voldoende plek op een aantal tijden. Wel een uur in de rij gestaan en uiteraard een ID meenemen.

   Antwoord
 41. lisa

  ik ben nu bezig met een werkstuk over Berlijn, en dit helpt super goed!
  Je verteld het op een duidelijke en overzichtelijk manier, 1882039 keer beter dan Wikipedia!
  Heel erg bedankt!

  Antwoord
 42. Michaela

  Hoi Marjolein,

  Woon zelf ook in Duitsland en ben vaak in Berlijn. Donderdag dan voor het eerst naar de koepel in de Reichstag. Weet jij of je mag fotograferen?

  Alvast dank voor je antwoord en succes met je leuke blog.

  Groetjes Michaela

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Michaela,

   ja mag fotograferen, daar heb je ook geen speciaal fotopas voor nodig. Wel is het noodzakelijk om je bezoek vooraf aan te melden. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, het kan hier.

   Veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
 43. Annelies

  Wij waren vorig weekend in Berlijn, aangemeld om 9 uur ’s ochtends, in het kantoor aan de overkant. Om half 2 mochten we naar binnen. Had ik zeker niet willen missen. Met de audioguide, in het Nederlands, werd uitgelegd wat er allemaal te zien was.
  Leuke site, veel aan gehad.

  Antwoord
 44. linda

  Wij gaan einde mei, Hemelvaartsweekend, naar Berlijn. Ik heb al gereserveerd om in de televisietoren te eten. We zouden ook graag naar de Reichtstag gaan, maar ik geraak niet aangemeld. Er zijn telkens verbindingsproblemen, al een week lang. Is het adres misschien veranderd of mogen we niet meer binnen? Groetjes en ik heb al veel plezier van je blog gehad.

  Antwoord
 45. Guido

  Hoi Marjolein,
  Ik ga binnenkort met een groepje vrienden naar Berlijn, ook de Reichstag staat op ons programma :))
  Is het overdag of juist ’s avonds mooier om naar boven te gaan?
  Alvast bedankt, Guido

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Guido,

   als je Berlijn nog niet zo goed kent is het denk ik leuker om overdag te gaan. Puur om het feit dat het dan makkelijker is om wat van de omgeving te herkennen, het uitzicht is namelijk prachtig. ’s Avonds zul je daar wat minder van zien. Het is ook een beetje een persoonlijke keuze denk ik.

   Groetjes en veel plezier,
   Marjolein

   Antwoord
   • Guido

    Okay, bedankt voor je antwoord!

    Antwoord
 46. Ria

  Hallo.
  Moet je je nu nog steeds van te voren aanmelding indien je de koepel van het Reichstag wilt bezoeken?
  En hoelang van te voren?
  Wij willen eind april gaan.
  b.v.d.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Ria, dat geldt nog steeds ja. Een paar dagen van tevoren is meestal genoeg. Groetjes, marjolein

   Antwoord
 47. Sylvia

  Hallo Marjolein

  Wat is op dit moment de situatie m.b.t. het bezoeken van de Reichstag? De link die op je site staat werkt niet (meer). Op de site van de Reichstag zie ik wel dat ik me op kan geven voor een rondleiding maar niet voor een individueel bezoek?

  Bedankt alvast!

  Antwoord
 48. Dorien

  Hallo,

  Ik heb een vraag. Ik ga naar Berlijn in een week dat de koepel gesloten is voor publiek. Nu las ik dat een bezoek aan het dakterras wel mogelijk is. Weet iemand of bezoek aan het dakterras alleen ook de moeite waard is?

  Groet,
  Dorien

  Antwoord
 49. Peter

  Hallo Marjolein,
  Wat een leuke site heb jij gemaakt zeg!
  Ik hoop dat ik me heel goed ga vermaken in Berlijn.
  De nuttige tips, op deze website, zullen vast goed van pas komen.
  Misschien kunnen we daar eens afspreken voor een bakje vers gemaalde koffie?
  Of een lekker stokbroodje, haha.
  Oder meine große Deutsche Bratwürst!

  Haha, ja.
  Groetjes Peter.

  Antwoord
 50. d.drenth

  Aanmelding vanuit Nederland is binnen een week geregeld {einde oktober 2012}. Vroeger gaan loont i.v.m. wachtrijen. Ga je aansluitend koffie drinken in het dakcafe, mag je niet in de serre. Ontbijten mag daar wel. Dus overweeg een ontbijtje aldaar. Fenomenaal uizicht. Bewaking is, evenals in Joods museum, minstens zo streng als op de luchthaven.

  Antwoord
  • kees

   mijn aanvraag was binnen een kwartier afgwerkt. super dus

   Antwoord
 51. Saskia

  Vandaag hier geweest. Ook niet binnen kunne komen maar de buitenkant was al zeker de moeite waard! Wat een groot een mooi gebouw

  Antwoord
 52. Saskia

  Hoi Marjolein,

  Wat een leuke site / blog.
  Erg informatief en leuk om te lezen.
  Wij gaan morgen t/m zondag, lees net dat Reichstag dan niet meer gaat lukken. Helaas.

  Succes verder met je blog.

  Groetjes
  Saskia

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Saskia,

   In principe zou het bezoek van de koepel op zaterdag of zondag nog moeten kunnen lukken, als je vandaag de aanvraag verstuurt. Wel is het goed mogelijk dat door drukte vanwege het lange Hemelvaartsweekend alle plaatsen al volgeboekt zijn. In elk geval, wie niet waagt, wie niet wint. Moet je alleen wel even op vrijdagavond je mail kunnen checken om te kijken of je aanvraag gelukt is!

   Jurjen

   Antwoord
 53. Miranda

  Vandaag voor niets naar de Reichstag gegaan. Alleen te bezichtigen als je 3 dagen vooraf online boekt. Jammer. Ik was er al 2 keer geweest maar had met een vriendin graag de koepel willen rondlop.

  Antwoord
 54. jess

  ik was afgelopen weekend in berlijn en je moet je tegenwoordig 6 tot 8 weken van te voren via internet aanmelden. voor groepen is de aanmeldtijd iets korter.

  Antwoord
  • Jurjen

   Waar heb je die informatie vandaan, Jess? Want dan is er in een week tijd een hoop veranderd. Ik heb 16 juli een e-mail gestuurd of ik op 19 juli kon bezoeken, en op 18 juli kreeg ik een reactie dat ik langs mocht komen de 19e. Kan dus gewoon binnen enkele dagen.

   Jurjen

   Antwoord
   • jess

    dit werd ons verteld bij de reichstag. dus ik heb het ook gewoon gehoord daar. is alleen maar beter toch als het ook binnen een korte tijd kan.

    Antwoord
    • Annemieke

     Hoi,
     Dan is dit weer veranderd. Wij kregen twee dingen te horen. Voor de koepel moet je minstens drie dagen van te voren reseveren, om het gebouw te bezichtigen moet je 2 tot 3 weken van te voren boeken. Volgens deze gegevens is het dus een gesplitste bezichtiging. Wij waren op 20 April in Berlijn.
     Groetjes annemieke

     Antwoord
 55. Ilse Jansen

  Hoi Marjolein, leuke blog met erg overzichtelijke thema’s! Hoop door wat berichtjes enkele tips te kunnen geven, waar meer mensen iets aan hebben dan enkel mijn bezoek! Net weer bezoek gehad en misschien is het volgende je al bekend: de Reichtag is gesloten voor publiek – tenzij je van te voren bent aangemeld! Dit met de terreurdreiging die er in november/december was.

  Er zijn slechts twee mogelijkheden om toch binnen te komen: aanmelden op http://www.bundestag.de/besuche/kuppel.html of bij het restaurant Käfer, op het dakterras van de Reichstag (http://www.feinkost-kaefer.de/dt_bundestag/).
  Alle rondleidingen zijn vol tot mei, dus dit is voor de bezoeker in april geen optie. Gaan eten in het restaurant Käfer echter wel.
  Je moet je hoe dan ook aanmelden, want de politie dient je gegevens te hebben. Je moet ook je paspoort meenemen en je wordt gecontroleerd voordat je de Reichtag binnengaat (en binnen nogmaals).

  Het restaurant heeft verschillende tijden om te eten, maar is redelijk prijzig. Twee oplossingen: Of je gaat om 15.30 tot 16.30 uur voor ‘Kuchen’ (die zijn heerlijk, doch prijzig), óf je meldt je aan voor eten/Kuchen en je gaat níet naar het restaurant. Eenmaal bovenop de Reichtag heb je toegang tot de koepel en het dakterras; niemand controleert of je daadwerkelijk naar het restaurant gaat. Binnen is binnen en dan mag je blijven tot 24.00 uur. Gratis en voor niks! Wél aanmelden (en het liefst drie dagen als optie hebben) en toch nog in de rij aansluiten die ontstaat doordat er zoveel mensen dienen te worden gecontroleerd. Succes!

  Antwoord
  • Marjolein

   Het wordt weer iets eenvoudiger om de Reichstag te bezoeken! Dit vond ik gisteren:

   Die Kuppel und Dachterrasse des Reichstagsgebäudes können ab Gründonnerstag (21. April) wieder von Einzelpersonen nach Anmeldung besucht werden. Dies gelte auch für Besucher, die ausschließlich die Reichstagskuppel sehen wollten, ohne andere Angebote des Besucherdienstes zu nutzen, teilte der Bundestag am Mittwoch mit. Die Kuppel ist täglich von 8 bis 24 Uhr geöffnet. Letzter Einlass 23 Uhr. Die Besichtigung ist kostenfrei.

   Aanmelding is dus nog wel verplicht.

   Antwoord
 56. Barbara

  Wij gaan op 11 mei naar Berlijn toe. Ik heb al heel wat keertjes deze site bezocht, en weten nu de leuke plekken om te bezoeken. Heel veel dank .
  Barbara.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wat te doen in Berlijn? - […] Wandel door de verschillende wijken en bewonder de straatkunst en historische gebouwen. Bezoek het Reichstag-gebouw en geniet van het…
 2. Reichstag – TODO - […] De Rijksdag is sinds 1999 de zetel van het Duitse parlement. […]
 3. Berlijn | Annelyse - [...] Reichstag Dit was één van mijn absolute favoriete bezienswaardigheden. Een ferm staaltje integratie van moderne architectuur en bewaren van…
 4. Berlijn vanuit de lucht - berlijn-blog.nl - [...] bundespresident vinden hier sinds 1994 elke 5 jaar plaats. Met zijn prachtige glazen koepel is de Reichstag zeker een…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This