Met de trein naar Berlijn

Al voor € 78,- heb je een retourtje met de trein naar Berlijn als je boekt via NS International. Voor dit bedrag zit je zonder overstappen binnen 6 uur in hartje Berlijn. Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans dat de tickets in het lage tarief beschikbaar zijn. Mijn budgettip is dan ook: boek zo snel mogelijk!

Het is een ontspannen rit met fijne faciliteiten. De internationale intercity brengt je naar het hypermoderne, in het centrum gelegen, Berlin Hauptbahnhof vanwaar je met het Berlijnse openbaar vervoer makkelijk verder kunt reizen naar andere locaties in de stad. Een fijne, ontspannen en milieuvriendelijke manier van reizen.

Berlin Hauptbahnhof – het centrale station van Berlijn

Op deze pagina lees je alles over het reizen met de trein naar Berlijn:

5 redenen om met de trein naar Berlijn te reizen

Waarom met de trein, en niet met vliegtuig, bus of auto naar Berlijn? Goede vraag! Zelf ben ik fervent treinreiziger en ben al tientallen keren met de trein tussen Berlijn en Amsterdam gependeld. Vaak was het voor mij de goedkoopste optie, maar ik vind het ook een ontspannen manier van reizen.

Wat mij betreft zijn dit de grootste voordelen van het treinreizen:

1. Rechtstreekse verbinding naar hartje Berlijn
Je komt aan in het centrum van Berlijn en je hoeft onderweg niet over te stappen. Aangekomen in Berlijn kun je gebruik maken van het lokale metronet: de S-Bahn en U-Bahn brengen je snel naar je bestemming in Berlijn. Ook kun je in Berlijn gebruik maken van andere internationale treinen en doorreizen naar Oost Europa. Ideaal dus voor als je op backbacktour bent!

2. Flexibel reizen
In Nederland kun je opstappen op verschillende opstapstations waaronder Amsterdam Centraal, Hilversum en Deventer. De intercity rijdt dagelijks meerdere malen op en neer tussen Nederland en Berlijn en vanaf mei 2023 rijdt er ook meermaals per week een nachttrein tussen België, Nederland en Berlijn. Er zit vast wel een route en tijd bij die voor jou handig is!

met de trein naar berlijn collage

3. Ruimte en faciliteiten
In de trein kun je gebruik maken van verschillende faciliteiten zoals de boordbistro en elektriciteit. Ook is er ruimte voor grote bagage en fietsen. Aangezien de treinstellen vrij lang zijn heb je ook de ruimte om een wandeling door de trein te maken.

4. Geen gedoe met bagage en extra kosten
Je betaalt niets extra’s voor brandstofbelasting, extra bagage of andere verborgen kostenposten. De prijs is de prijs. Wel zo transparant en prettig als je met veel bagage reist.

5. Relaxed
Reizen met de trein is vooral heel ontspannen. Geen gedoe met inchecken, paspoortcontroles of bagagewegen. Ook hoef je onderweg niet op het verkeer of op de weg te letten. Ik kan me makkelijk 6 uur vermaken door wat te schrijven, een film te kijken of een spelletje te spelen op de iPad. Voor je het weet sta je midden in het centrum van Berlijn!

Bovendien gaat boeken snel via de website NS International. Op deze pagina lees je nog uitgebreide informatie over treinreizen naar Berlijn.

Hoe ga jij het liefst naar Berlijn?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete vervoersmiddel. Hoe reis jij het liefste naar Berlijn? Laat je mening achter in de poll of onder dit artikel bij de reacties!

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Hoe kan ik het beste treintickets boeken?

Online treintickets boeken

Het makkelijkste is om je treinkaartjes via het internet te bestellen. Dit gaat heel gemakkelijk via de website van NS International. Je voert de gewenste vertrek en aankomstdata in en de boekingstool toont automatisch wat de gunstigste prijzen zijn. Wat mij is opgevallen is dat de prijzen aan het loket of bij een reisbureau wel eens duurder zijn dan de prijzen op internet. Daarom zou ik aanraden om de tickets online te bestellen of op zijn minst te vergelijken.

De voordelen van online boeken:

✓ Geen extra boekingskosten
✓ Tickets kun je uitprinten, ophalen of thuis laten sturen
✓ Overzichtelijke reisschema’s met bijbehorende prijzen – makkelijk vergelijken
✓ Veilig betalen via creditcard, PayPal of iDeal

Handig om te weten bij het boeken van online treintickets:

➜ De tickets zijn gekoppeld aan je persoonsgegevens
➜ Treintickets zijn gepersonaliseerd en dus niet overdraagbaar
➜ Zonder geldig identificatiebewijs is je treinticket niet geldig. Zorg ervoor dat de persoonsgegevens in je paspoort en op je treinticket altijd overeenkomen anders riskeer je een boete

➤ Meer informatie over online boeken vind je op de website van NS International

Treintickets kopen aan het loket

Natuurlijk is het ook mogelijk om treintickets bij het loket te kopen. De volgende stations beschikken over een servicewinkel: Amsterdam Centraal (in de IJ-hal), Arnhem, Breda, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal (1 aan de Centrumzijde en 1 aan de Jaarbeurszijde) en Tilburg. Bij het boeken van treintickets in een servicewinkel komen boekingskosten tot stand.

Telefonisch treintickets kopen

Voor telefonische boekingen staat het NS International Service Center dagelijks ter beschikking op nummer 030-2300023. De boekingskosten die hiervoor in rekening worden gebracht bedragen € 7,50 per persoon met een maximum van € 22,50 per boeking. Betalen kan met creditcard of per overschrijving. De tickets worden per e-mail of per post verstuurd.

Hoe ver van tevoren kan ik mijn treintickets boeken?

Drie maanden voor vertrek gaan de treintickets in de verkoop. Doorgaans geldt dat hoe verder van tevoren je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn. Staat het laagste tarief van € 39,- er toch niet tussen? Probeer dan eens te variëren met je reisdata. Soms kun je tientallen Euro’s besparen door een dag later of eerder te vertrekken.

20150110 - _MG_5924- BerlijnBlog naar berlijn met de trein berlin hauptbahnhof
Het centrale station van Berlijn: Berlin Hauptbahnhof

Overige aanbieders treintickets naar Berlijn

NS International is de meest gebruikelijke en volledige aanbieder voor internationale treintickets vanuit Nederland. NS International werkt samen met de Deutsche Bahn op het traject Amsterdam – Berlijn, het kan dus ook raadzaam zijn op de website van de Deutsche Bahn te kijken. Het traject en de treinen zijn identiek, maar de prijzen kunnen soms verschillen.

Beschikbare treinverbindingen

  • Intercity International
    De Intercity van de Deutsche Bahn pendelt 6 keer per dag tussen Amsterdam en Berlijn en doet er iets meer dan 6 uur over.
  • Nachttrein
    Vanaf 25 mei 2023 rijdt er drie keer per week een nachttrein van European Sleeper naar Berlijn. De trein vertrekt in Brussel en stopt op de stations Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Amersfoort en Deventer om uiteindelijk om 06:48 op Berlin Hauptbahnhof aan te komen. Je kunt kiezen uit zitplaatsen, ligplaatsen en slaapplaatsen. In 2024 zal de nachttrein verder rijden naar Dresden en Praag.

Wat zijn de vertrek en aankomstpunten van de trein naar Berlijn?

Waar vertrekt de trein naar Berlijn?

Dagelijks rijden er 6 intercitytreinen verspreid over de hele dag van station Amsterdam Centraal rechtstreeks naar Berlijn. De trein naar Berlijn stopt op verschillende intercitystations in Nederland waaronder Amsterdam Centraal, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo (in die volgorde Nederland uit). De reis van Amsterdam Centraal naar Berlijn duurt in totaal zo’n 6 uur en 20 minuten zonder overstappen.

Kan ik op elk station opstappen?

Het handige van de treintickets van NS International is dat het niet uitmaakt bij welk Nederlands intercitystation je opstapt, met deze aanbieding is de prijs voor elke bovenstaande opstapplaats gelijk. Als je echter uit een andere stad moet komen, Alkmaar bijvoorbeeld, dan moet je je treinkaartje van Alkmaar naar Amsterdam CS wel betalen. Je kunt dit direct aangeven bij NS International wanneer je een ticket bestelt.

Waar onderweg stopt de trein naar Berlijn?

Over de gehele route stopt de trein op 17 stations (zie kaart op Google Maps).

  • In Nederland zijn dat de stations:
    Amsterdam Centraal, Hilversum, Amersfoort, Deventer, Almelo en Hengelo.
  • In Duitsland stopt de intercity op de stations:
    Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück, Bad Oeynhausen, Minden, Hannover, Wolfsburg, Stendal, Berlijn Spandau, Berlijn Hauptbahnhof en Berlijn Ostbahnhof.
Station Bad Bentheim – één van de eerste stations vlak over de grens

Waar komt de trein naar Berlijn aan in Berlijn?

Ook in Berlijn heb je de keuze waar je uitstapt. Bekijk vooraf even waar je accommodatie zich bevindt en welk station daar het dichtst bij in de buurt zit, dan kun je voor jezelf bepalen bij welk station je het beste uit kunt stappen. Op de website van de BVG (Berlijnse metro) kun je handig je route in de stad plannen.

De trein naar Berlijn stopt op de volgende stations in Berlijn:

  1. Berlin Spandau: 
    Station Spandau ligt ten westen van Berlijn en is handig als je in Spandau, Charlottenburg of rond Zoologischer Garten moet zijn. Station Spandau is het eerste station waar de trein zal stoppen in Berlijn. In Spandau zelf is een hoop te zien en vooral in de winter is het hier erg gezellig met o.a. de oudste kerstmarkt van Berlijn.
  2. Berlin Hauptbahnhof: 
    Het Hauptbahnhof is het officiële centraal station van Berlijn, vlakbij bekende bezienswaardigheden als de Reichstag en de Brandenburger Tor. Hier stappen de meeste toeristen in en uit omdat het heel centraal ligt. Het Hauptbahnhof opzich is al een bezoek waard want het is een hoogtepuntje op het gebied van architectuur. Ook is dit een van de weinige plekken waar de winkels bijna altijd open zijn, wat dat betreft is het net een vliegveld. 
  3. Berlin Ostbahnhof: 
    Ostbahnhof ligt ten oosten van de stad, handig als je bijvoorbeeld in Friedrichshain verblijft. Vanaf Ostbahnhof vertrekt de S-Bahn dus je kunt eenvoudig verder reizen. Ostbahnhof is het laatste station waar de trein stopt in Berlijn (soms rijdt de trein nog verder naar Polen). Voor de terugweg kun je het beste opstappen bij Berlin Ostbahnhof, als dit enigszins in de buurt is voor je, want dit is het beginpunt en de trein is dus nog niet zo druk. Zeker als je veel bagage bij je hebt is dit wel prettig, scheelt een hoop drukte en stress.
20150621 - P1170257- BerlijnBlog naar berlijn met de trein berlin ostbahnhof

Station Berlijn Ostbahnhof op een late zomeravond

Hoe vaak vertrekt de trein naar Berlijn?

Vertrektijden vanuit Nederland:

Amsterdam Centraal6:498:4910:4912:4914:4916:49
       
Hilversum7:229:2211:2213:2215:2217:22
Amersfoort7:419:4111:4113:4115:4117:49
Apeldoorn8:0710:0712:0714:0716:0718:07
Deventer8:2010:2012:2014:2016:2018:20
Almelo8:4610:4612:4614:4616:4618:46
Hengelo8:5810:5812:5814:5816:5818:58
Berlijn Hbf13:2015:2017:2019:2021:2023:20


Vertrektijden vanuit Duitsland:

Berlijn Hbf 6:378:3710:3712:3714:3716:37
Hengelo11:0413:0415:0417:0419:0421:04
Almelo11:1613:1615:1617:1619:1621:16
Deventer11:4213:4215:4217:4219:4221:42
Apeldoorn11:5613:5615:5617:5619:5621:56
Amersfoort12:2314:2316:2318:2320:2322:23
Hilversum12:3714:3716:3718:3720:3722:37
       
Amsterdam Centraal13:0915:0917:0919:0921:0923:09

Overige veel gestelde vragen

Mijn persoonlijke ervaringen met de trein naar Berlijn zijn super, ik vond het reizen met de trein naar Berlijn vooral comfortabel, makkelijk en snel. Als je op tijd boekt is het reizen met de trein ook nog eens hartstikke budgetvriendelijk.

De meestgestelde vragen over het reizen per trein naar Berlijn heb ik hier voor jullie verzameld én beantwoord. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Heb ik een stoelreservering nodig?

Een zitplaats reserveren is niet verplicht maar zeker aan te raden. Dit kost je € 4,- extra en daarmee ben je verzekerd van een zitplaats. Het komt wel eens voor dat er geen zitplekken meer beschikbaar zijn of dat je niet met medereizigers samen kunt zitten als je geen zitplaatsreservering hebt. Reis je met vier of meer personen? Geef dan aan dat je bij een tafeltje met vier stoelen wilt zitten. Wel zo gezellig!

Hoe vind ik mijn zitplaats?

De treinen zijn in het bezit van de Deutsche Bahn, en je kunt ze herkennen aan hun langwerpige vorm, witte kleur en rode DB logo. Op de zijkant van de treinen staat aangegeven welk nummer het treinstel heeft. Als je een stoel hebt gereserveerd voor je treinreis naar Berlijn dan staat op je kaartje in welk treinstel je moet instappen. Zorg er dus voor dat je bij het goede treinstel staat, dat scheelt je een stuk lopen in de trein zelf. De stoelen in de wagon zijn genummerd (vergelijkbaar als in het vliegtuig).

Zijn er stopcontacten en wifi aanwezig?

Ja, in de intercitytreinen zitten stopcontacten. Dit is voor mij een grote pré. Ik neem vaak mijn laptop mee in de trein om een film te kijken of wat te schrijven of te werken. Zo vliegen die zes uur voorbij en zit je in Berlijn voor je er erg in hebt. Draadloos internet is beschikbaar maar de dekking en snelheid is wisselend (voornamelijk in Duitsland).

20150718 - DSCF0710- BerlijnBlog naar berlijn met de trein berlin hauptbahnhof

Is er een café aan boord?

Ja, de internationale trein naar Berlijn beschikt over een bistro. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je eigen eten en drinken mee te nemen in de trein, maar als je daar geen zin of tijd voor hebt kun je ook wat te knabbelen bestellen bij de bistro of er lekker gaan zitten met een biertje. Het is wel wat prijzig en het aanbod niet erg uitgebreid. Tijdens de rit wordt omgeroepen in welke wagon de bistro zich bevindt.

Help! Ik rook!

Alle Duitse treinen zijn geheel rookvrij. Omdat voor sommige rokers de reis van zes uur best lang kan zijn, is er de mogelijkheid om in Bad Bentheim, een station net over de grens in Duitsland, uit te stappen voor een korte rookpauze. Hier blijft de trein een kwartier staan om van locomotief te wisselen. Vaak wordt dit ook van tevoren omgeroepen in de trein.

Hoe zit het met reisinformatie aan boord?

Aan boord van de InterCity Berlijn worden folders verspreid: ‘Ihr Reiseplan’. In deze folders kun je lezen welke stops InterCity Berlijn zal maken, de vertrek- en aankomsttijden per station, maar ook informatie over aansluitende treinen en welke service wordt geboden aan boord. Daarnaast is het van belang de omroepberichten in de gaten te houden. Vlak voor aankomst in de volgende halte wordt omgeroepen welke aansluitingen gehaald zullen worden.

Interrailen vanuit Berlijn

Berlijn is dé hub voor treinreizen binnen Europa. Zelf ben ik ook met de Deutsche Bahn via Berlijn naar Praag getreind en naar vele bestemmingen binnen Duitsland zoals Hamburg, München, Frankfurt, Dresden en Magdeburg. Altijd weer aangename ritten door de prachtige Duitse natuur. Dat is een bijkomend voordeel van reizen met de trein, het landschap in het zuiden van Duitsland is prachtig en dat maakt dat de reis met de trein erg snel gaat. Tickets kun je boeken via de website van de Deutsche Bahn. Ook hier geldt, vroegboekkorting! Check de website van de Deutsche Bahn voor meer informatie.

Met de trein naar Berlijn en bagage

Wat betreft bagage. Je kunt aardig wat spullen mee nemen in de trein naar Berlijn. Er wordt niet zo werkelijk gecontroleerd hoeveel je mee hebt. Er zijn bagagerekken boven de stoelen waar aardig wat spullen passen. Ook voorin en achterin de treinstellen zijn grote rekken waarin koffers en tassen kunnen worden geplaatst. Ik vind het zelf prettig om mijn bagage in het zicht te hebben, omdat je nooit weet wie er aan je spullen zit. Je weet maar nooit!

Grote bagage

Als je een rolstoel of fiets mee wilt nemen dien je dit wel van tevoren aan te geven. Er zijn speciale treinstellen waar grote stukken bagage zoals een rolstoel of een fiets kunnen worden neergezet. Een vouwfiets mag je gratis mee nemen onder voorwaarde dat deze geheel ingepakt is (in bijvoorbeeld een tas), voor een gewone fiets betaal je een meerprijs, maar dit is vaak goedkoper dan het huren van een fiets ter plekke. Fietsen in Berlijn is overigens echt een aanrader!

Het boeken van treintickets kun je veilig en snel doen via de website van NS International. Niet voor niets bleek de trein het meest populaire vervoermiddel naar Berlijn.

Heb je nog vragen of aanvullingen over het reizen met de trein? Laat dan gerust een reactie achter. 

liebegruesse

85 Reacties

  1. Gert

    Hallo,
    Voor mijn werk moet ik drie van de vier weken per maand in Berlijn zijn. Van de zomer was het wat rustiger met het werk en ben ik met de trein gegaan. Toch eens proberen of we i.h.k.v. het milieu wat anders kunnen reizen. De ervaring vond ik helaas rampzalig. De 2 weken dat ik geboekt had waren de treinen overvol, de airco liet het afweten, mensen werden daardoor de trein uitgestuurd waardoor de gereserveerde plaatsen vervielen en ze maar moesten zien hoe ze verder kwamen en wanneer. WIFI viel geregeld uit en dus mijn Teams werkte niet. De reis duurde 8 uur en had in totaal een vertraging van anderhalf uur. Vliegen duurt 1 uur, is net zo duur als 1e klas trein. In de toekomst gaan we vast elektrisch vliegen…

    Antwoord
    • Marjolein

      Heh, wat jammer dat je zoveel pech had! Vertragingen en technische problemen kunnen voorkomen, is natuurlijk balen dat het dan net jou overkomt. Vliegen, auto, bus, trein, er kan natuurlijk altijd vanalles mis gaan. Als ik last heb van instabiel wifi gebruik ik trouwens vaak het mobiele netwerk van mijn telefoon als hotspot of ik gebruik de app (bijv. van Teams) direct op mijn telefoon. De dekking wordt steeds beter dus dat is wellicht nog een noodoplossing voor de volgende keer!

      Antwoord
  2. Ellen van Oene

    Ik ben met 2 kinderen (11 en 13) voor €48 enkele reis voor ons 3-en van Deventer naar Berlijn gegaan, inclusief 3 gereserveerde zitplaatsen. De tickets heb ik gekocht bij trainline.eu.
    Echt een aanrader voor reizen met kinderen onder de 14.

    Antwoord
  3. René Valk

    Hoi Marjolein.Vooral vanuit Eindhoven (maar ook andere plaatsen in NL is er via de IC van DB bus een rechtstreekse verbinding met een Duitse stad (in mijn geval Düsseldorf) met een ICE verbinding ! Vanuit Eindhoven ben ik zo in 6.40 met 1 overstap op Berlin Hauptbahnhof Gezien ik veel in NL en D reis heb ik in NL een 60+ pas incl Rail plus. Bij DB heb ik een 50% reductie abo ! Dat bespaart mij veel en ik boek ALTIJD via DB is toch goedkoper dan NS-Hispeed !
    Volgens mij rijden er GEEN City Nightline treinen meer dus dat moet je even bijstellen !
    Vriendelijke groeten

    Antwoord
    • Marjolein

      Goede tips René, bedankt voor de aanvulling! Toen ik nog vaker met de trein reisde had ik ook een 50% BahnCard bij de Deutsche Bahn, kan echt heel veel geld opleveren inderdaad!

      Antwoord
      • Dolf

        Ik woon in Duitsland en tegenwoordig hebben alle ICE’s snelle WiFi. Ivbm de snelheid wordt wel op prijs gesteld dat je geen HD films gaat kijken op bv YT (zegt mijn vriendin). Op elk station is in ieder geval ook WiFi, handig als je onderweg met een IC of gewone trein stopt in een station.

        Antwoord
    • Lud

      Hoi hoi, we zijn ook onderwrg naar Berlijn vanuit Duisburg. 179 euro met zijn 4 in ICE heen en terug. Parkeren voor 5 euro per dag op station Duisburg. En we zijn niet de enige nederlanders die deze optie nemen. Voordelig wanneer je in zuid oost Nederland woont

      Antwoord
  4. Ilona

    Wij gaan in de zomer een week naar Berlijn. En we willen graag met het openbaar vervoer reizen. Wat is aan te bevelen? De 7 dagen kaart of een van de toeristenkaarten? Kun je de 7 dagen kaart ook in Nederland al bestellen?

    Antwoord
  5. Christiane

    Hoi,

    In de zomervakantie ga ik met mijn zus met de trein naar Berlijn. We nemen de IC en maken gebruik van de 2e klas. Mijn vraag is, bevinden er stopcontacten bij onze zitplaatsen? Zitten er ook tafels bij de zitplaatsen voor 2 personen?

    Groetjes,

    Christiane

    Antwoord
    • Marjolein

      Stopcontacten zitten bij sommige stoelen, niet bij allemaal (sowieso bij de 4-zitjes). Alle zitplaatsen zijn van klaptafeltjes voorzien, alleen de 4-zits van vaste tafeltjes. Hopelijk heb je hier iets aan! Goede reis!

      Antwoord
  6. Ineke Bults

    wij gaan in april 8 dagen naar Berlijn. Wij rijden met de auto naar Hengelo en stappen daar dan op de trein.
    Ik kan echter nergens vinden waar we de auto kunnen parkeren voor zolang.
    Heeft iemand een tip!?

    Antwoord
    • Ilona

      Hoe hebben jullie dat opgelost? Wij gaan nl binnenkort ook en hebben dezelfde vraag.

      Antwoord
  7. Ellen

    Bij het boeken van de treintickets moet je een vertrek- en aankomststation invoeren, maar mag je dat na het kopen van de tickets nog wijzigen? bv. als ik wil aankomen op Hauptbahnhof, maar een paar dagen leter toch wil vertrekken van Ostbahnhof

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat ik persoonlijk altijd doe is gewoon als bestemming ‘Berlin’ invoeren, dan mag je in Berlijn op alle stations in- en uitstappen. Wel zo makkelijk! Als er expliciet een station staat vermeld op je ticket dan mag je alleen daar vertrekken. Als alternatief kun je Berlin Ostbahnhof selecteren, dat is het laatste station op de route, eerder uistappen kan altijd. Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  8. Dave

    Een tip die ik eigenlijk niet durf te delen….

    Als je eerste klas reist en je bent te vroeg op het station, dan kun je toegang krijgen tot de DB-Lounge op Hauptbahnhof. Hier kun je heerlijk zitten en er worden je drankjes en kleine gerechten (soepje, sandwich, cake en dergelijke) aangeboden. Gratis! Een relaxt begin van je terugreis.

    Antwoord
    • Marjolein

      Ha, dat wist ik nog niet! Bedankt voor de tip Dave! Goede reden om ook eens eerste klas met de trein te reizen :-).

      Antwoord
      • Gert

        Alleen als je een full-fare of flex-ticket hebt. Met een fixed ticket laten ze je niet toe in de DB-lounge

        Antwoord
  9. NETTY

    Wij willen in juni naar Berlijn gaan met de trein. Ik zie alleen maar prijzen van 125 euro (enkele reis). Ik snap niet dat overal staat als je 3 maanden op voorhand boekt zijn er prijzen van 39 euro. Mis ik iets??

    Antwoord
    • Dave

      Ja, ik zag het ook. Blijkbaar zijn er problemen met het (laten) tonen van het euro-speciaal tarief. dit moet in de loop van de week opgelost zijn. Als het goed is zie je dan weer de goedkope tickets verschijnen.

      Antwoord
      • Marjolein

        Ah, da’s goed om te weten. Bedankt voor je aanvulling Dave! Sowieso kan ik het aanraden om af en toe op een ander apparaat te kijken, op een andere dag te kijken en ook wat te spelen met aankomst- en vertrekdata. Dat kan soms ook nogal verschil uitmaken. Hopelijk lukt het om nog een goede deal te vinden!

        Antwoord
  10. Evelien

    Eind december reizen wij met zijn drieën met de trein naar Berlijn. Tickets geboekt, eerste klas.
    Rijtuignummer en stoelnummers zijn bekend.
    Wat ik mij nu afvraag is: hoe staan de stoelen? Zijn het 4-zits, of staan de achter elkaar?
    Ik kan het niet echt duidelijk ergens terugvinden.
    Ik kan heel slecht tegen achteruit reizen namelijk en vind het fijn om vast voorbereid te zijn.
    Iemand hier ervaring mee?

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat een heerlijk vooruitzicht Evelien! In elke wagon bevinden zich 4x 4-zitsplekken, de rest van de zitplekken zijn in rijen achter elkaar opgesteld. De helft van de stoelen in de ene richting, de andere helft van de stoelen in de andere richting. Als je een zitplaats reserveert dan kun je uitzoeken welke plek je wilt hebben, bij de Deutsche Bahn staat ook de Fahrtrichtung (rijrichting) op het zitplaatsenoverzicht aangegeven. Erg handig! In het geval van nood zou je misschien nog tabletten tegen reisziekte mee kunnen nemen (ik heb het zelf in de trein niet nodig maar in de auto of het vliegtuig is het al eens handig van pas gekomen ;-)). Mocht je nog verdere vragen hebben dan help ik je graag op weg!

      Goede reis en veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  11. Christa Berghuis

    Nog even een kleine tip voor de mensen die uit het oosten van Nederland naar Berlijn willen reizen met de trein. Via L’TUR kan je “Schnäppchen Buchen”, vertrek vanuit Bad Bentheim. Meestal betaal je 29.00 euro soms zelfs 19.00 euro voor een enkele reis. Wij reizen deze week voor 106.00 euro (retour) met 2 pers. vanaf Bad Bentheim naar Berlijn Hbf en 4 dagen later weer terug. “Thuisblijven is duurder”, zeggen wij dan ;-)

    Antwoord
    • Marjolein

      Nou, inderdaad, dat zijn nog eens prijzen! Geen reden om niet naar Berlijn te gaan ;-). L’tur heeft vaak ook echt hele goede aanbiedingen! Kun je van dat bespaarde geld weer wat leuks doen in Berlijn. Ik wens jullie een goede reis en heel veel plezier! Pak je de lichtfestivals nog mee?

      Antwoord
      • Christa Berghuis

        Hoi Marjolein,

        Ik lees net je antwoord, we zijn alweer terug, sinds gisteren. We hebben idd het Festival of Lights meegepakt, het lijkt wel of het ieder jaar mooier wordt. De treinreis is erg goed bevallen, een hele relaxte manier om te reizen en de auto heb je in BBerlijn, met bet goede openbaar vervoer toch niet nodig. Ik denk dat we de volgende keer weer met de trein gaat….alhoewel, mijn man daar misschien iets anders over denkt….hij is graag zelf “in control” in de cockpit .

        Groetjes, Christa

        Antwoord
  12. Riël Smeets

    Hallo Marjolein,

    Wat de prijzen van de treinreizen betreft. Woon je toevallig in het zuiden van het land dan is het goedkoper en aan te raden om rechtstreeks bij de DB te boeken en niet vanuit Nederland. Wij vertrekken vanuit Aken (07:40 uur), via 1 overstap in Keulen, met de ICE naar Berlijn (13:15 uur). Prijs: 189 euro voor 4 personen retour incl.gereserveerde plaatsen.
    Mooie blog overigens met veel nuttige tips!

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel voor je compliment en tip Riël. Het is inderdaad absoluut aan te raden om de prijzen te vergelijken tussen NS International en de Deutsche Bahn maar ook het vertrekstation kan inderdaad een groot prijsverschil uitmaken als je zo dicht bij de grens woont. Echt de moeite waard!

      Antwoord
    • Anja

      Leuke tip, had ik dit maar eerder gezien. Ik betaal nu € 180 retour, eerste klas voor een persoon. Gelukkig is mijn 12 jarige dochter gratis. Maar wij vertrekken dus vanuit het zuiden. Ik zal het onthouden voor een volgende keer.

      Antwoord
  13. Josée van Elden

    Wij willen met 6 personen met de DB van Bad Bentheim naar Berlijn. Het rare is dat het met 6 personen veel duurder is p.p. dan met 5 personen. Iemand hier ervaring mee? Of een oplossing voor? 4+2 is geen oplossing, omdat we dan misschien niet bij elkaar zitten in de trein volgens mij.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hi Josée! Kan dat zijn omdat je een Schönes Wochenende Ticket hebt geselecteerd? Sommige groepskaarten zijn beschikbaar tot 5 personen en bieden een speciaal tarief. Het kan zijn dat de zesde persoon een regulier tarief betaalt naast de groepskaart maar dat zou je even in de specificaties moeten controleren. Groetjes, Marjolein

      Antwoord
  14. Chris

    Dag Marjolein,
    Zoals aangekondigd in de rubriek “OV” op 24/02/2015 zijn wij begin april 2015 naar Berlijn geweest met de trein; dit is helaas wat tegengevallen, want zowel tijdens de heenrit als de terugreis waren onze GERESERVEERDE zitplaatsen DUBBEL geboekt ! Dit betekende dat wij gedurende de heenreis tussen Keulen en Berlijn een hele tijd mochten rechtstaan …
    Na overleg met de conducteur kregen wij de prijs van zitplaatsen in Hauptbahnhof terugbetaald. voor de terugreis hebben wij tot op heden nog geen compensatie-vergoeding gezien … Het bezoek aan Berlijn zelf is fantastisch verlopen, met o.a. bezoek aan Sachsenhausen en Sanssouci; wij hebben gegeten in een restaurant, vermeld in jouw blog, nl. Saporito …
    Ziezo, dat was het, misschien tot nog eens, en gefeliciteerd met de 8ste verjaardag van BerlijnBlog !
    Grtjs, Chris uit Koekelare (België)

    Antwoord
    • Marjolein

      Heh, wat jammer dat de treinreis zo vervelend is verlopen! Ik zou als ik jou was nog even proberen contact op te nemen met de Deutsche Bahn of daar waar je je tickets hebt geboekt. Een compensatie is meestal wel mogelijk! Gelukkig hebben jullie verder wel een fijne tijd gehad in Berlijn! Groetjes uit Friedrichshain, Marjolein.

      Antwoord
  15. Ralph

    Hoi Marjolein,

    Als eerste wil ik even zeggen dat je geweldige blog hebt erg overzichtelijk en prettig om te lezen.
    3 weken geleden ook voor het eerst naar Berlijn geweest.
    Ik kan alleen maar zeggen wat een geweldige stad. Heerlijke sfeer en een goede vibe. Wat ook zo fantastisch is dat het openbaar vervoer zo goed is geregeld. Ja, Berlijn heeft iets losgemaakt bij mij. Ik wil zo snel mogelijk deze bruisende metropool weer bezoeken.

    Groeten
    Ralph.

    Antwoord
  16. loes

    Hallo Marjolein,

    Als eerste mijn complimenten voor je site. Wat geweldig veel informatie, Super.
    Wij vertrekken morgen naar Berlijn vanaf Bad Bentheim, Dit is een stuk goedkoper dan dat je vanuit Nederland (Almelo/Hengelo) reist. Almelo schrijf je overigens met één -e, ik lees in je tekst Alemelo ipv Almelo ;-)

    hartelijk dank voor alle informatie :-)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Loes,

      dank je wel! Superleuk om te horen dat jullie wat aan mijn blog hebben gehad. Die pijnlijke typefout ga ik gelijk even aanpassen! Bedankt dat je even de moeite hebt genomen om het me te laten weten. Ik hoop dat jullie het naar jullie zin hebben gehad in Berlijn!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  17. Martijn

    Hoi Marjolein,

    Top site nog steeds!
    Kleine tip, de tijden (en route in Nederland) zijn veranderd! Schiphol-Duivendrecht-Hilversum wordt niet meer aangedaan. De trein rijdt nu vanaf Amsterdam Centraal naar Hilversum en verder naar Berlijn.
    Tevens is er nu een extra vroeg vertrek, waardoor je voor de lunch al in Berlijn bent!! :-)

    groet,
    Martijn

    Antwoord
    • Birgit

      Hoi Marjolein, super blog heb je! Ik zou graag volgend weekend van Poznan, Polen, naar Aken reizen met DB en de tickets online boeken. Ik moet hiervoor 3x overstappen en ongeveer 10u treinen. Is het Duitse spoorwegennet goed georganiseerd, rijden de treinen stipt? Denk je dat dit een haalbare reis is? Of mis je gemakkelijk overstappen? De overstappen zijn in Frankfurt, Berlijn & Dusseldorf, zijn dit grote stations, maw doe je lang over je overstap?
      En is dat een beetje comfortabel reizen met de trein, is er wifi of elektriciteit aan boord?

      Groetjes,
      Birgit

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Birgit, dat klinkt als een gave reis zeg! Het Duitse spoornet is uitstekend! De treinen rijden meestal op tijd (ik denk dat dit vergelijkbaar is met Nederland, af en toe een kleine vertraging, over het algemeen valt het mee als er niet toevallig wordt gestaakt). Berlijn Hauptbahnhof is vrij groot maar omdat de sporen bijna allemaal over elkaar heen lopen kun je vrij snel overstappen. Wat ik me van Düsseldorf kan herinneren is dat het vrij groot was maar wel overzichtelijk, het station van Frankfurt ken ik niet. Ik denk dat als je 10 minuten tussen de overstaps inplant dat het goed te doen moet zijn. De meeste treinen hebben trouwens stopcontacten aan boord. Over het algemeen reis ik erg graag met de trein in Duitsland, je ziet de mooiste landschappen aan je voorbij trekken onderweg. Heel veel plezier en goede reis gewenst! Marjolein

        Antwoord
    • Marjolein

      Kijk eens aan, dat is een handige aanvulling. Ik ga het binnenkort in de tekst even aanpassen. Bedankt Martijn!

      Antwoord
  18. Andre van Mourik

    Voor de 3e keer in een jaar weer een weekje naar Berlijn, echter dit keer met de trein omdat je in Berlijn eigenlijk geen auto nodig hebt.

    Als je met de auto gaat heb je de mogelijkheid om de voormalige grensovergang tussen oost en west te bezoeken, inclusief een kleine tentoonstelling. Nu is mijn vraag of er met de trein ook een moment of plek is waar je kan zien waar de voormalige grens tussen oost en west ligt?

    Groetjes,
    Andre

    Antwoord
    • Marjolein

      Hi Andre, neem eens een kijkje bij het Tränenpalast, dit was de grensovergang bij station Friedrichstraße. De internationale IC komt er niet langs maar het is absoluut de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Goede reis!

      Antwoord
      • Andre van Mourik

        Hoi, en weer bedankt voor de tip en link. Ziet er inderdaad indrukwekkend uit.

        Groetjes,
        Andre

        Antwoord
  19. Romelda

    Wij willen voor het eerst naar de Cultuur Festival en carnaval in Berlijn dit jaar.
    De straat parade. Weet je misschien of dit ver is van de treinstation en hoe we het voordeligst kunnen reisen van het station daar naartoe? Ik heb google maps geprobeerd maar kom er niet echt uit. De parade begint in de Hermannplatz.
    Enige tips zijn van harte welkom. Alvast bedankt.

    Antwoord
    • Marjolein

      Je kunt het beste uitstappen op station Hauptbahnhof, dan pak je de S-Bahn naar station Jannowitzbrücke, daar pak je de U8 naar Hermannplatz. Voor meer details raad ik aan om de routeplanner van de BVG te gebruiken. Je voert je begin- en eindpunt in en dan berekent de website automatisch de snelste route. Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  20. hanneke

    Beste marjolein. Wat geef je veel info. Geweldig. We gaan ook met de trein en stappen op in Bad Bentheim. Weet je toevallig, of je daar veilig je auto een paar dagen kunt laten staan in de buurt van het station?

    Antwoord
    • Marjolein

      Beste Hanneke,

      dankjewel! Ik ben nog nooit echt op dat station in- of uitgestapt dus ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Wel vond ik op deze website dat er gratis parkeerplekken zijn bij het station. Ik ga er eigenlijk vanuit dat het daar wel vrij veilig is maar anders zou je ook nog ergens in een woonwijk kunnen parkeren als je dat een prettiger idee vindt. Misschien is het een idee om wat eerder voor vertrek op het station te zijn zodat je eventueel nog even verder zou kunnen zoeken als je er een slecht gevoel bij hebt. Hoe dan ook, veel plezier in Berlijn!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  21. Maarten Visser

    Helaas met dank aan de DB deze week pas maandag naar Berlijn i.p.v. dit weekend :-(

    Normaal prima te doen met de trein maar voor een weekend staking kan ik weinig begrip opbrengen.

    Antwoord
    • Marjolein

      Kan ik me voorstellen, valt er ineens een tripje naar Berlijn in het water. Balen! :-(

      Antwoord
  22. Gerrie

    Hallo Marjolein,
    met al jouw ervaring: heb jij enig idee wanneer ik een treinkaart bij DB kan boeken na 14 december 2014? Ik ga 19 heen en 24 terug, maar deze kaarten zijn nog niet beschikbaar…
    groet,
    Gerrie

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Gerrie,

      normaliter kun je vanaf 3 maanden van te voren ongeveer je treintickets boeken. Ik heb het ook geprobeerd, maar ik zie dat het inderdaad nog niet kan. Ik krijg deze melding te zien:

      Tickets für Fahrten nach dem Fahrplanwechsel (ab 14.12.2014) können Sie ab dem 14.10.2014 buchen.

      Vanaf 14 oktober kun je dus je treinkaartjes boeken. Ik zou als ik jou was gelijk een reminder in je agenda zetten zodat je de meeste kans hebt om nog goedkope tickets te scoren ;-).

      Succes!
      Marjolein

      Antwoord
    • Roland

      Hallo Marjolein,
      Ik ga in dezelfde periode en heb de kaartjes vis DB.de geboekt en eind oktober ontvangen.
      Goede reis!

      Antwoord
  23. Alex

    De trein (Eurocity) die van Amsterdam naar Berlijn gaat, via Hilversum, kun je daar een WLAN / Internet package op kopen op het Duitse deel van het traject? And if so, waar?

    Antwoord
  24. Maarten

    Ik reis eigenlijk nooit meer met de directe intercity, maar met de ICE. Ook omdat de prijs vaak moeilijk te krijgen is en een reis met de ICE een stuk comfortabeler is. (vaak trouwens voor €49 een enkeltje, mits je 3 maanden vooruit boekt) De ICE stopt in Nederland in Amsterdam, Utrecht en Arnhem en je moet overstappen in Duisburg. Met een goede aansluiting ben je ook een uurtje sneller in Berlijn dan via een reis met de reguliere intercity.
    Dit is natuurlijk alleen handig als je in de buurt van een van de drie genoemde plaatsen woont.
    Uiteraard alleen te boeken via db.de.

    Antwoord
    • Marjolein

      Ook op nsinternational.nl worden tickets met de ICE aangeboden. Bij de zoekresultaten kun je eenvoudig zien welke routes door de ICE of de intercity worden uitgevoerd. Je kunt, als je met de ICE naar Duisburg gaat, daar overstappen op de intercity die rechtstreeks naar Berlijn rijdt. Persoonlijk gaf ik altijd de voorkeur aan de intercity omdat je dan helemaal niet hoeft over te stappen en meestal is het verschil in reistijd ook nihil. Gewoon vergelijken tussen db.nl en nsinternational.nl is mijn tip!

      Antwoord
  25. Amneke

    Voor€182,- 2 retourtickets inclusief zitplaatsen vanuit het zuiden van het land naar Berlijn eind mei gekocht, vanmorgen. Voordelig

    Antwoord
    • Miriam

      Gisteren tickets geboekt op Deutsche Bahn. Was goedkoop 39 euro voor de heenreis rechtstreeks, en 49 euro voor de terugreis ook rechtstreeks.
      Tijdens het boekingsproces moet je invullen waarmee je jezelf wilt identificeren tijdens de reis bij de controle.
      Ik heb mijn paspoortnummer ingevuld. Nu blijkt dat de Deutsche Bahn een paspoort niet accepteert, alleen een ID kaart. De tickets omboeken heeft ook geen zin want dan krijg ik de zitplaatsreservering voor 4 personen niet terug en moet ook nog eens 15 euro per rit kosten betalen.
      Graag wil ik weten of wij dan de trein worden uitgezet of een boete moeten betalen.
      Heeft iemand dit al eens meegemaakt?

      Dank voor jullie reacties.

      Antwoord
      • Leslie

        Hallo Miriam, ik zit dus met hetzelfde ‘probleem’. Na wat googelen kwam ik jouw reactie tegen, maar kan verder nergens vinden of Deutsche Bahn werkelijk moeilijk doet over het tonen van een paspoort i.p.v. een id-kaart.
        Hoe is dit voor jou verder afgelopen, ben benieuwd!

        Antwoord
  26. Anneke

    Reserveren!

    Antwoord
  27. Sandra

    Ik wil op een vrijdag ochtend vanaf Hilversum om 7.22 vertrekken naar Berlijn en zondag om een uur of drie terug met de trein.
    Denken jullie dat ik 8 euro per persoon per reis zal betalen voor een zitplaats of is dit weggegooid geld?

    Antwoord
    • Marjolein

      Als je geen zitplaats reserveert is dit natuurlijk een risico, de kans zit erin dat je grote stukken geen zitplaats hebt. De kans zit er ook in dat er vrije zitplekken in overvloed zijn. Ik zou persoonlijk het zekere voor het onzekere nemen en een zitplaats boeken, 6 uur in het gangpad zitten is geen pretje ;-).

      Antwoord
  28. Inge Mijnheer

    Wij hadden al min of meer besloten om volgende week met de auto naar Berlijn te gaan omdat de treinkaarten van NSHighspeed nogal prijzig waren ( 2 retourtickets voor €256,–).
    Kregen gisteren de tip om vanaf Bad Bentheim de trein te nemen en kaarten te bestellen bij de Deutsche Bahn. Dit gedaan en nu 2 retourtickets besteld voor…..€118,–.

    Antwoord
  29. Matto

    Allemaal mooie verhalen, tot je probeert een ticket te boeken. Ze beweren dat je vanaf 39 euro naar berlijn kunt, maar die tickets kan ik niet vinden. Ik kom steeds op prijzen dik boven de 150 euro uit
    Pure oplichting, die reclamekreten “Berlijn vanaf 39 euro”

    Antwoord
    • Rob

      Is me gisteren nog gelukt Matto. Heen en terug voor 39pp enkele reis (2 personen). Je kunt op NS Hispeed ook een dag voor of achteruit scrollen, wellicht helpt dat?

      Antwoord
    • thur.

      Je moet inderdaad gewoon op tijd zijn. De kaarten zijn 3 maand van te voren beschikbaar, wanneer je zo ver van tevoren boekt kun je spotgoedkoop. Via db vanaf bad bentheim heb ik vorige week een ticket voor 58 euro geboekt. (als je zitplaatsreservering doet kom je op 67 uit).

      Antwoord
      • Henri Bos

        Thur,

        En als je dan ook nog een een Bahncard hebt. ……

        Antwoord
    • Marion

      Wij hebben online bij DB.de 2 tickets gekocht voor €98 voor de periode in November , wij rijden met die ICE .
      Toch even kijken want het loont zich wel , dit is voor ons goedkoper dan met de auto te gaan , nu houden we nog een extra cent over voor wat leuks te gaan doen …Gr Marion.

      Antwoord
  30. Ed

    Ik snap niets van de prijzen. Er staat overal dat je al vanaf 39,- enkele reis naar Berlijn kunt. Wij doen volgend jaar mee aan de Berlijn Marathon en die reis is nu nog niet te boeken, maar als ik ter info doorklik op de link waarop de (vanaf) prijs van 39,- staat en vervolgens alles standaard hou komt er een prijs tevoorschijn van 115,- of meer !!! Doe ik iets verkeerd, of wordt je hier gewoon weer vreselijk belazerd ? Kijk, ik snap best dat die 39,- alleen een lokkertje is, dan zijn we wel gewend, maar dit verschil is toch wel erg groot ! Is er misschien iemand die meer ervaring heeft met reizen op deze manier, want als dit de prijzen zijn kun je beter met het vliegtuig gaan…

    Antwoord
  31. Aquila

    Hoever van te voren kan je een treinticket bestellen? Het is bv nu niet mogelijk om een ticket te bestellen voor januari 2014

    Antwoord
    • Jochem

      Treinkaartjes worden normaliter 3 maanden van te voren vrijgegeven, maar omdat halverwege december de dienstregeling verandert kan het zijn dat tickets voor januari pas later beschikbaar komen…

      Antwoord
  32. marjet

    en je kan voor 12 euro je fiets mee nemen :-) Met de tomtom en de tips van leuke bloggers hebben wij al twee weken een mega vakantie!

    Antwoord
  33. timo

    ik ga zaterdag 13 juli met de ice vanaf arnhem via duisburg naar berlijn.
    ndervind deze ook hinder? ben je dan ook langer onderweg?

    Antwoord
  34. Mohamed

    Ik ga maandag 1 juli met een groepje mensen ivm met een conferentie voor jeugdwerkeloosheid naar Berlijn met ice hoop dat alles is opgelost mbt het waterpeil.

    En voor diegene die ook binnenkort vertrekken goede reis!

    Antwoord
  35. Cees en Marja

    Door een dijkdoorbraak als gevolg van de weersomstandigheden in Duitsland rijdt InterCity Berlijn tussen Amsterdam en Berlijn tot nader order niet verder dan Hannover Hbf. Reizigers kunnen in Hannover Hbf overstappen op een ICE-trein naar Berlijn. Houd rekening met een vertraging van 60 tot 120 minuten.

    hallo Marjolein ,

    dit staat op de website van de nshispeed in nederland .
    wij willen a.s donderdag 13 juli naar berlijn en hebben kaartjes voor de intercity van 9.07 uit amsterdam naar berlijn .
    ik heb wel al gebeld met hispeed en die geven aan dat er trein verkeer is tot hannover en dan over op een andere ice .

    is bij jou de berichtgeving over het reizen met de trein anders, of word het afgeraden om naar berlijn te reizen ?

    groeten Cees en marja . Breezand

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Cees en Marja,

      dat klopt. De huidige situatie is inderdaad zoals omschreven. Toevallig is een vriendin van mij gisteren met de trein naar Berlijn gekomen en zij kon inderdaad in Hannover overstappen op een ICE. De vertraging bedraagt ongeveer twee uur. Als het waterpijl niet verder gaat stijgen dan moet het geen verdere problemen opleveren.

      Succes en natuurlijk veel plezier in Berlijn,
      Marjolein

      Antwoord
  36. Staman

    Allemaal leuk en aardig maar met 5 man is en blijft de auto toch goedkoper.
    En dat is jammer.geef toch een groepskortng

    Antwoord
  37. Niels

    Inmiddels zijn er wel wat veranderingen in de dienstregelingen:

    – Niet meer via Schiphol en Duivendrecht, sinds eind 2012 wordt er gereden van en naar Amsterdam Centraal met tussenhaltes Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer etc.

    – De nachttrein (City Night Line) Amsterdam-Praag bestaat nog wel maar is niet zo handig omdat je dan wel erg vroeg in Berlijn aankomt en evengoed al om 19:00 uit Amsterdam vertrekt. Als je twee uur eerder opstapt ben je nog voor middernacht in Berlijn met de normale intercity tot Hannover en de ICE voor het laatste stukje. Per nachttrein scheelt je weliswaar een overnachting, maar ’s morgens om 4:30 is een prettig warm bed wel fijner dan met je koffer op straat staan.

    – De nachttrein via Brussel rijdt niet meer. Vanaf Venlo is er wel een relatief snelle verbinding vanaf ca 05:00 ’s morgens met aansluiting via Duisburg op de ICE naar Berlijn. Reistijd ongeveer 5 uur.

    Antwoord
  38. Raymond

    Mooie informatieve site. Ben aan de hand van jouw instructies een treinreis aan het boeken. Ik constateer toch wel een prijsverschil tussen bahn.com/nl en hispeed. Scheelt €40 op een totaal van €352. Ik vind het nogal…

    Antwoord
    • Marjolein

      Klopt, ik raad altijd aan bij zowel NS Hispeed als bij de Deutsche Bahn te kijken om zo het voordeligste tarief te vinden. De tarieven kunnen soms behoorlijk uiteen lopen, het ligt er maar net aan hoeveel stoelen ze nog beschikbaar hebben. Hoewel ik €352 sowieso wel heel erg veel geld vind voor een treinkaartje. Als je flexibel bent met je reisdata zou je andere dagen kunnen proberen. Buiten de vakanties, ver van tevoren en buiten de weekenden boeken zorgt er meestal voor dat je goedkopere tickets kunt vinden. Succes en groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  39. Elza

    Ik heb 2 treintickets te koop!
    Morgen vertrek: 9u 21 hilversum aankomst 15u 20 berlin hbf
    Terug: zaterdag vertrek 10u 37 berlin hbf en aankomst 16u 36 hilversum
    Ik kan door een vervelende situatie niet meer gaan helaas.

    Tickets kosten bij elkaar 196,00
    Nu voor een vriendelijk prijsje over te nemen +/- 100 eu!

    Weet jij of ken jij iemand die last minute nog heen zou willen?
    Help me out!

    Antwoord
  40. Jurjen

    Marjolein,

    Hoewel in het infoblokje verschillende prijzen staan (39 en 49 euro), staat vlak daaronder dat boeken via NS Hispeed en Die Bahn even duur is, maar dat scheelt dus 10 euro: DB biedt de reis Nederland-Berlijn goedkoper aan. Overigens maakt het niet uit of je van Nederland naar Duitsland of omgekeerd boekt: beide bedrijven verkopen alle richtingen even makkelijk en sturen de kaartjes per post naar je toe.

    Waar eerst voor boekingen bij DB een creditcard nodig was, kan je bij DB nu ook met PayPal betalen, en daar kan je ook met een Nederlandse bankrekening een account aanmaken. Het niet-hebben van een creditcard is dus geen reden meer om 10 euro per enkele reis meer aan NS Hispeed te doneren.

    Jurjen

    Antwoord
  41. Mark

    Met een Schönes-Wochenende-Ticket of Quer-durchs-Land-Ticket kun je voor €39,-(weekend) en €42,-(weekdagen) plus €6,- per extra persoon met maximaal 5 personen een hele dag reizen met het openbaar vervoer.

    Je kunt echter geen gebruik maken van de ICE e.d. Voor mensen die wel een beetje van avontuur houden is het in ieder geval prima te doen. In 8 a 9 uurtjes vanuit een grensstation in Nederland naar Berlijn voor €63,- met z’n 5en. Wij gaan eind september weer!!!

    Antwoord
    • Jurjen

      Met het SWT naar Berlijn is inderdaad een goede optie als de prijs heel zwaar weegt en je met meerdere mensen gaat. Voor de volledigheid wil ik dan nog wel even een paar dingen toevoegen:

      * Het Schones Wochende Ticket kent een vaste prijs van 39 euro voor 1 tot 5 personen. De 6 euro per extra persoon geldt alleen voor het doordeweekse QdL-ticket.
      * Het ticket is pas geldig vanaf de grens. Tenzij je een treinkaartje voor het hele Nederlandse net (Dagkaart, Studenten OV of Netkaart), moet je dus nog een kaartje tot de grens kopen, en niet slechts tot het laatste station voor de grens.
      * De tickets zijn alleen geldig in het ‘Nahverkehr’, het regionale spoorvervoer dat door de overheid gesubsidieerd wordt. Niet alleen ICE, maar ook de gewone Intercity, Citynightline, Euronight e.d. zijn uitgesloten. Voor een passend advies kan je op bahn.de via de link ‘Andere zoekopties’ onder de invoervelden voor een reisverbinding een voor deze tickets passend reisadvies kiezen door ‘Alleen streekvervoer’ aan te vinken. Het kan, gezien de vele overstappen, handig zijn om een minimum overstaptijd van 10 minuten te kiezen, zodat je niet bij een kleine vertraging al meteen in de problemen komt bij de volgende aansluiting.
      * Houd rekening met 4 tot 7 overstappen onderweg. Je kunt de grens over bij Nieuweschans (Groningen), Bad Bentheim (Hengelo), Kaldenkirchen (Venlo) of Herzogenrath (Heerlen).

      Antwoord
  42. Joeri

    Eens met vorige bericht. Via Deutsch Bahn (www.bahn.de of http://www.db.de) kun je goed tickets boeken en een zitplek reserveren (nadeel dat geen rekening wordt gehouden met vooruit of achteruit reizen en lang niet altijd nodig…). Tickets kun je zo uitprinten. Betalen met creditcard.

    Prijzen vanaf 39 euro enkele reis, dus goedkoper dan NS Hispeed!

    Antwoord
  43. Maarten

    Als je in de grensstreek met Duitsland woont is het handig om via http://www.bahn.de (via http://www.bahn.com kun je de site nl. in nederlands opvragen) een online-ticket te boeken. Als je dit ruim van te voren doet kun je voor een redelijke prijs naar Berlijn reizen. Wij reizen bv. met 2 volwassen van een station vanuit Noord-Duitsland naar Berlijn retour voor totaal € 138. Je kunt zelfs een plek in trein reserveren.
    Verder..mooie overzichtelijke en informatieve site!!

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This