De Fernsehturm kennen we natuurlijk allemaal wel, vanaf deze televisietoren heb je het hoogste uitzicht over Berlijn. Omdat Berlijn beschikt over nog veel meer gebouwen, heuvels en bruggen die een mooi uitzicht bieden over de stad, heb ik hierbij een overzicht van de meest bekende en meest bijzondere uitzichtpunten samengesteld. Geniet mee!

Berliner Dom

De koepel van de Berliner Dom bevindt zich op 70 meter hoogte en het is even klimmen voor je de top hebt bereikt. Het uitzicht is na 270 treden echter helemaal de moeite waard! Vanaf de turquoise koepels heb je een leuk uitzicht over Unter den Linden, het Museuminsel en de mensen die liggen te relaxen in Lustkarten. De Berlijnse Dom is de grootste kerk van de stad en een van de belangrijkste Protestantse kerken van Duitsland. Naast een geweldig uitzicht kun je ook de prachtige orgels en mozaïeken in de kerk bezichtigen.

Wat: kerkkoepel
Adres: Lustgarten 1
OV: S+U Alexanderplatz of S Hackescher Markt
Entree: € 7,-
Hoogte: 70 meter
Lift: nee

20140426 - P1010268- BerlijnBlog Berliner Dom Museuminsel Fernsehturm

Die Welt Luchtballon

Het is bijna een echte luchtballon! Alleen zit deze Berlijnse luchtballon vast aan een kabel. Vanuit het mandje heb je echter een waanzinnig uitzicht over Mitte, geen enkel hoog gebouw staat in de weg. De Hi Flyer is één van ’s werelds grootste helium luchtballonnen en zweeft tot zo’n 150 meter boven de grond. In totaal ben je zo’n 15 minuten in de lucht om van het uitzicht te genieten. Een bijzondere ervaring die voor mensen met hoogtevrees iets minder goed geschikt is.

Wat: luchtballon
Adres: Zimmerstraße 95-100 (Ecke Wilhelmstraße, vlakbij Checkpoint Charlie)
OV: S Anhalter Bahnhof of U2 Mohrenstraße
Entree: € 19,90
Hoogte: 150 meter
Lift: n.v.t.

20070714 - 102_0436- BerlijnBlog die Welt+

20070814 - IMG_1384- BerlijnBlog die Welt+

Fernsehturm

Met 368 meter hoogte is de Fernsehturm het hoogste bouwwerk van Duitsland. Met een razendsnelle lift sta je in enkele seconden boven. Vanuit de koepel op 203 meter hoogte kun je tot de stadsrand en zelfs ver daarbuiten kijken. In het restaurant, dat in 60 minuten om zijn as draait, kun je een kop koffie drinken of dineren. Het eten is niet om over naar huis te schrijven maar het uitzicht is waanzinnig.

Wat: televisietoren
Adres: Panoramastraße 1A
OV: S+U Alexanderplatz
Entree: € 13,-
Hoogte: 203 meter
Lift: ja

20140222 - IMG_3008- BerlijnBlog Fernsehturm

Französischer Dom

‘Een van de mooiste pleinen van Berlijn’ wordt de Gendarmenmarkt vaak genoemd en daar zit zeker een kern van waarheid in. Het plein is met zijn identieke kerken (de Deutscher Dom en de Französischer Dom) en het Konzerthaus een pareltje om te zien. De koepel van de Französischer Dom kun je beklimmen en vanaf daar heb je misschien wel het beste uitzicht over het plein.

Wat: kerkkoepel
Adres: Gendarmenmarkt 1-5
OV: U2 Hausvogteiplatz of U6 Fransösischer Straße
Entree: € 3,-
Hoogte: 40 meter
Lift: nee

20160618 - 12 - _DSF5901- BerlijnBlog fotodagboek 60

Funkturm

De radiotoren is het kleinere zusje van de Fernsehturm en staat in West-Berlijn op het terrein van het Messegelände (de beurs van Berlijn). Qua architectuur heeft het wel wat weg van de Eiffeltoren, maar gelukkig is het er wel stukken minder druk. Met de lift wordt je snel naar het uitzichtplatform op 125 meter hoogte gebracht, dat uitzicht biedt over de Messe, Spandau, het Grunewald, de Teufelsberg en over het centrum van Berlijn in de verte. De toren is 150 meter hoog (inclusief antenne), het uitzichtplatform bevindt zich op 125 meter hoogte en eten in het restaurant kan op 55 meter hoogte.

Wat: radiotoren
Adres: Messedamm 22
OV: S Berlin Messe Nord/ICC
Entree: € 5,-
Hoogte: 125 meter
Lift: ja (roelstoelen mogen niet meer naar boven)

20160611 - _DSF5505- BerlijnBlog Funkturm

Glockenturm Olympiastadion

De Glockenturm (klokkentoren) werd voor de Olympische Spelen in 1936 gebouwd maar is onlangs voor het WK voetbal in 2006 geheel gemoderniseerd. Met een glazen lift, die je binnen een oogwenk naar 77 hoogte brengt, is de toren een ware attractie geworden. Vanaf de uitzichtstoren heb je een geweldig uitzicht over het Olympisch stadion, een prachtig stukje nazi-architectuur, maar ook de omliggende wijken Charlottenburg, Spandau en Grunewald zijn goed te zien.

Wat: klokkentoren
Adres: Am Glockenturm 1
OV: S Pichelsberg
Entree: € 4,50
Hoogte: 77 meter
Lift: ja

20151004 - _DSF4530-Pano- BerlijnBlog uitzicht klokkentoren olympisch stadion

Humboldtbox

Echt heel hoog is het dakterras van de Humboldtbox niet, maar dat neemt niet weg dat het uitzicht hier uniek is. Je kijkt namelijk direct op de bouwplaats van het Berliner Stadtschloß (en op de Berliner Dom, over Unter den Linden en recht in de bol van de Fernsehturm). Het Pruisische Paleis aan Unter den Linden was zo kapot gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog dat het helemaal gesloopt is. Op diezelfde plek wordt het paleis herbouwd. In de Humboldtbox kom je alles te weten over de geschiedenis en bouw van het Stadtschloß.

Wat: museum
Adres: Schloßplatz 5
OV: S+U Alexanderplatz
Entree: gratis
Hoogte: 22 meter
Lift: ja

Klunkerkranich

Altijd al was de parkeergarage bovenop de Neukölln Arkaden een geliefd uitzichtpunt. Met een biertje in de hand, tussen de geparkeerde auto’s, genieten van een weids uitzicht over Berlijn. Sinds een paar jaar is tuin, bar en party-locatie Klunkerkranich hier neergestreken. Er wordt getuinierd in een kleine urban garden, je kunt wat eten en drinken op het terras en er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Het waanzinnige uitzicht over Berlijn is gelukkig gebleven!

Wat: cafe, bar en club
Adres: Karl-Marx-Straße 66
OV: U7 Rathaus Neukölln
Entree: de tuin is gratis, voor de bar moet je soms entree betalen als er feestjes zijn (ongeveer € 5,-)
Hoogte: op de 6e etage van een winkelcentrum
Lift: ja

20140524 - IMG_4859- BerlijnBlog Klunkerkranich

20140524 - IMG_4826- BerlijnBlog Klunkerkranich

Müggelturm

De Müggelturm is net op tijd geopend voor de eerste jaarwisseling na de bouw van de Berlijnse Muur, op 31 december 1961 opende ze in het Oost-Berlijnse Köpenick haar deuren. De uitzichtoren in het bos telt 29,61 meter en beschikt over 9 etages met panoramauitzicht over het Müggelwald. De vroege vorm van moderne DDR-architectuur heeft zijn charme en het is heerlijk om bovenop de toren een frisse neus te halen. Een bezoek aan de Müggelturm kun je combineren met een wandeling door het Müggelwald en een frisse duik in de Müggelsee.

Wat: uitzichttoren
Adres: Straße zum Müggelturm
OV: Bushalte Rübezahl (bus X69 vanaf S Köpenick)
Entree: € 2,-
Hoogte: 30 meter
Lift: nee

Panoramapunkt am Potsdamer Platz

Van de officiële uitzichtpunten vind ik het Panoramapunkt in de Kollhoff Tower am Potsdamer Platz degene met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Snelste lift van Europa, 103 meter hoogte, in 20 seconden boven, weinig tot geen wachttijd (in tegenstelling tot de Fernsehturm) en een café met uitzicht over alles dat westelijk van Potsdamer Platz ligt. Je staat midden op het drukke verkeersknoppunt Potsdamer Platz en kijkt direct op het moderne Sony Center, over het groene Tiergarten en bij de het hoofdkantoor van de Deutsche Bahn naar binnen.

Wat: kantoorgebouw met uitzichtplatform
Adres: Potsdamer Platz 1
OV: S+U Potsdamer Platz
Entree: € 6,50
Hoogte: 103 meter
Lift: ja

Bovenop het middelste gebouw heb je vanaf het Panoramapunkt een prachtig uitzicht.

Park Inn Hotel

In het Park Inn hotel bevindt zich op 150 meter hoogte een publiek toegankelijk dakterras. Het dakterras biedt uitzicht over Berlijn richting het zuiden en het westen, je staat oog-in-oog met de Fernsehturm, kijkt over Unter den Linden en richting Tiergarten. Vooral bij zonsondergang is het uitzicht de moeite waard, als je de zon achter de Fernsehturm ziet verdwijnen. Er staan een paar strandstoelen en er is een kleine bar, stel je daar echter niet al te veel bij voor. Maar wat maakt het uit! Het uitzicht is waanzinnig. Natuurlijk kun je ook een hotelkamer met fabulous uitzicht boeken, de waaghalzen kunnen base-jumpend naar beneden.

Wat: hotel met uitzichtplatform
Adres: Alexanderplatz 7
OV: S+U Alexanderplatz
Entree: Dakterras € 4,-, base-jumpen v.a. €49, hotelkamer v.a. €140 p.kamer
Hoogte: 150 meter
Lift: ja (laatste etages met de trap)

20141028 - P1080497- BerlijnBlog budgettips park inn

Siegessäule

Midden in het centraal gelegen stadspark Tiergarten staat de Siegessäule, de Pruisische overwinningszuil met de gouden godin van de overwinning Victoria bovenop. Het gedenkteken is opgericht ter ere van de overwinningen die de Pruisen aan het einde van de 19e eeuw boekten in de oorlogen tegen Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk. Met 67 meter steekt de kolom hoog boven de boomtoppen uit. Het uitzicht over Tiergarten is in elk seizoen verbluffend: fleurig in de lente, diepgroen in de zomer, kleurrijk in de herfst en als je mazzel hebt wit besneeuwd in de winter. Neem wel je wandelschoenen mee, 285 treden brengen je tot 69 meter hoogte.

Wat: een overwinningszuil
Adres: Straße des 17. Juni/ Großer Stern
OV: S Tiergarten of bus 100 Großer Stern
Entree: € 3,-
Hoogte: 69 meter
Lift: nee

20150821 - _DSF2522- BerlijnBlog Tiergarten

 

Teufelsberg / Drachenberg

Met 114,7m hoogte is de Teufelsberg in het Grünewald de hoogste ‘berg’ van Berlijn. ik zeg dan wel berg, eigenlijk is het een heuvel gemaakt van puin uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het enorme Grunewald, het bos dat aan Potsdam en Berlijn grenst. Bovenop de berg staan voormalige Amerikaanse afluisterstations uit de Koude Oorlog. Je kunt vrij over het terrein rondlopen en veel street art spotten maar je kunt ook aansluiten bij een historische rondleiding om meer te weten te komen over het terrein.

Wat: voormalig afluisterstation
Adres: Teufelsseechaussee
Entree: € 7,- voor toegang / € 15,- voor een rondleiding
Hoogte: 120 meter
Lift: nee

Volkspark Humboldthain

Net als de Teufelsberg zijn ook de heuvels in het Volkspark Humboldthain geen wonder der natuur. Onder de hellingen gaat een hoop puin uit de Tweede Wereldoorlog schuil. Dat neemt echter niet weg dat een klim naar de top van de FLAK bunkers absoluut de moeite waard is. De grote betonnen kolossen moesten bescherming bieden aan zo’n 20.000 mensen en dienen tegenwoordig als mooi uitzichtpunt.

Wat: bunkercomplex
Adres: Brunnenstrasse 110
OV: S Humboldthain of S+U Gesundbrunnen
Entree: Gratis
Hoogte: 85 meter
Lift: n.v.t.

20150801 - DSCF1675- BerlijnBlog Volkspark Humboldthain

Viktoriapark

Het Viktoriapark is een park dat centraal in Kreuzberg ligt gelegen. Vanaf de Kreuzberg, een natuurlijke berg waarnaar de wijk is vernoemd, heb je een leuk uitzicht over de stad. Wandel via de waterval (ja, echt!) naar boven en geniet van de relaxte sfeer in het park.

Wat: heuvelachtig park
Adres: Katzbachstraße 21
OV: U Mehringdamm
Entree: Gratis
Hoogte: 66 meter
Lift: nee

20150822 - _DSF2613- BerlijnBlog Viktoriapark uitzicht

Warschauer Brücke

Get the Berlin feeling! Gewoon op de Warschauer Brücke gaan staan en kijken wat voor volk hier rondloopt. Punkers, toeristen, zakenlui. Een bijzondere mix van mensen vind je hier. Én hier zie je een prachtig stukje urban skyline en bij helder weer een prachtige zonsondergang (➤ meer plekken om van een zonsondergang te genieten in Berlijn). Gratis!

Wat: brug
Adres: Warschauer Brücke
OV: S+U Warschauer Straße
Entree: Gratis
Lift: nee

20160506 - _DSF3439- BerlijnBlog Fotodagboek 57

Zionskirche

De toren van de Zionskirche zie je vanuit de straten rondom de kerk al van verre. De toren kun je iedere zondagmiddag bezoeken en biedt na een klim over een smalle trap een prachtig uitzicht over Berlijn. De kerk is vooral bekend door pastoor Dietrich Bonhoeffer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat tegen het nazi-regime. Tijdens de Koude Oorlog was de Zionskirche de enige vrije drukkerij in de DDR waar de niet officiële-partijtijdschriften konden drukken. Een uitzichtpunt met een fascinerende geschiedenis dus!

Wat: kerk
Adres: Invalidenstraße 4a
OV: U8 Rosenthaler Platz
Entree: € 1,-
Hoogte: 67 meter
Lift: nee

20160508 - P1210485- BerlijnBlog Fotodagboek 57

Zitadelle Spandau

Een van de best bewaarde renaissanceforten van Europa bevindt zich in Berlijn: de Zitadelle van Spandau, aan de rand van de Spandauer Altstadt. De citadel met haar herkenbare stervorm werd in de 16de eeuw (1559 tot 1594) gebouwd om de stad Spandau tegen vijanden te beschermen. Een prachtige houten wenteltrap brengt je in 145 traptreden naar de top van de 30 meter hoge Juliusturm, vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over de Zitadelle met zijn verdedigingsmuren en kanalen, over de historische binnenstad van Spandau en zelfs over de rest van Berlijn.

Wat: uitzichttoren van het voormalige fort van Spandau
Adres: Am Juliusturm
OV: U7 Zitadelle
Entree: € 4,50
Hoogte: 30 meter
Lift: nee

20160521 - _DSF4410- BerlijnBlog fietstocht spandau tegel

20160521 - P1210493- BerlijnBlog fietstocht spandau tegel

Wat vind jij het mooiste uitzicht van Berlijn? Laat het weten in de poll!

Waar heb je het mooiste uitzicht over Berlijn?

Bekijk resultaten

Laden ...
 Laden ...


Uitzichtsplatformen in Berlijn auf einer größeren Karte anzeigen
Rood = officieel uitzichtsplatform
Groen = park, heuvel of brug
Blauw = bar of terras op hoogte

Andere uitzichtspunten zijn de Modersohnbrücke (Friedrichshain), bar/restaurant Solar (Kreuzberg), het uitzichtspunt bij Gedenkstätte Berliner Mauer (Mitte), de Reichstag (Mitte), kantine in het Telefunken Hochhaus (Charlottenburg), het dakterras van Weekend (Mitte) en het dakterras het Wombats Hostel (Mitte).

Deze docu van RBB geeft ons een kijkje vanaf de balkons van verschillende Berlijners, erg gaaf!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This