De mooiste uitzichtpunten over Berlijn

De mooiste uitzichtpunten over Berlijn

De iconische Fernsehturm kent iedere Berlijnfan, vanaf deze televisietoren heb je het hoogste uitzicht over Berlijn. Omdat Berlijn beschikt over nog veel meer gebouwen, heuvels en bruggen die een mooi uitzicht bieden over de stad (die bovendien stukken goedkoper én minder druk zijn), heb ik hierbij een overzicht van de meest bekende en meest bijzondere uitzichtpunten samengesteld. Geniet mee!

Mijn persoonlijke top 3

Ondanks dat Berlijn geen heuvelachtige stad is, zijn er ontelbaar veel uitzichtpunten te vinden in de stad. Hotels, monumenten, heuvels en zelfs voormalige bunkers. Er is keuze genoeg! Ieder uitzichtpunt is uniek, maar het aanbod kan ook wat overweldigend zijn.

Dit zijn drie heel verschillende maar stuk voor stuk bijzondere uitzichtpunten in Berlijn:

1. Panoramapunkt am Potsdamer Platz – hét perfecte alternatief voor de Fernsehturm

In 20 seconden sta je met de lift bovenop de Kollhof Tower, centraal gelegen aan Potsdamer Platz biedt het uitzichtplatform een fenomenaal uitzicht in alle richtingen. Het is veel minder druk én goedkoper dan de Fernsehturm. Bovendien kun je vanaf hier de Fernsehturm zien én sta je niet achter glas (zeker voor fotografen een pré). Wat mij betreft een must!

2. Siegessäule – het groene uitzicht

Een perfecte aanvulling op het Panoramapunkt is het uitzicht vanaf de Siegessäule, de historische overwinningszuil in stadspark Tiergarten. Het uitzicht op het park (éxtra mooi in de herfst of als er sneeuw ligt) met de stad op de achtergrond is uniek. Bovendien is het gaaf om de Goldene Else van dichtbij te zien!

3. Flakbunker Humboldthain – waar geschiedenis en chillende locals samenkomen

Vanaf een bovengrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog heb je een bijzonder uitzicht over het noorden en westen over de stad. Daarmee is dit een geweldige locatie om de zonsondergang te bekijken, en daarom erg geliefd onder locals. Tip: neem een drankje mee! Het is bijzonder om bovenop zoveel geschiedenis te staan (leer er meer over met een tour van Berliner Unterwelten).

Uitzicht vanaf het Panoramapunkt am Potsdamer Platz

Besparen met de Berlin WelcomeCard

Als je verschillende uitzichtpunten wilt bezoeken (wat echt leuk is om te doen, want vanaf iedere plek is het uitzicht weer anders), dan kun je flink besparen met de Berlin WelcomeCard.

Met de Berlin WelcomeCard ticket krijg bij meer dan 200 attracties in Berlijn korting van 25% – 50% én reis je onbeperkt met het openbaar vervoer. Het ticket is prijziger dan een regulier OV-ticket, maar als je gebruik maakt van de kortingen dan ben je in totaal al snel goedkoper uit (3 kinderen t/m 14 jaar kunnen gratis op de kaart meereizen).

Deelnemende uitzichtpunten:

 • Fernsehturm – 25% korting
 • Panoramapunkt – 33% korting
 • Berliner Dom – 25% korting
 • Französischer Dom – 25% korting
 • Park Inn dakterras – 25% korting
 • Die Welt luchtballon – 25% korting

Zo werkt het:

Het ticket kun je eenvoudig online bestellen om zelf uit te printen of toe te laten sturen. Als alternatief kun je de WelcomeCard ook aanschaffen bij loketten op het station (BVG of S-Bahn), bij kantoren van Berlin Tourist Info en sommige hotels. De WelcomeCard is er voor verschillende zones, waarschijnlijk heb je aan zones AB genoeg (ABC is alleen de moeite waard als je veelvuldig reist naar locaties buiten het centrum zoals Potsdam, Sachsenhausen of het vliegveld).

➤ Hier kun je de Berlin WelcomeCard voor je bezoek online bestellen

Uitzicht vanaf de Berliner Dom – 25% korting met de Berlin WelcomeCard

Uitzichtpunten over Berlijn

Berliner Dom

De koepel van de Berliner Dom bevindt zich op 70 meter hoogte en het is even klimmen voor je de top hebt bereikt. Het uitzicht is na 270 treden echter helemaal de moeite waard! Vanaf de turquoise koepels heb je een leuk uitzicht over Unter den Linden, het Museuminsel en de mensen die liggen te relaxen in Lustkarten. De Berlijnse Dom is de grootste kerk van de stad en een van de belangrijkste Protestantse kerken van Duitsland. Naast een geweldig uitzicht kun je ook de prachtige orgels en mozaïeken in de kerk bezichtigen.

Wat: kerkkoepel
Adres: Lustgarten 1
OV: S+U Alexanderplatz of S Hackescher Markt
Entree: € 9,- (25% korting met de Berlin WelcomeCard)
Hoogte: 70 meter
Lift: nee

20140426 - P1010268- BerlijnBlog Berliner Dom Museuminsel Fernsehturm

Die Welt Luchtballon

Het is bijna een echte luchtballon! Alleen zit deze Berlijnse luchtballon vast aan een kabel. Vanuit het mandje heb je echter een waanzinnig uitzicht over Mitte, geen enkel hoog gebouw staat in de weg. De Hi Flyer is één van ’s werelds grootste helium luchtballonnen en zweeft tot zo’n 150 meter boven de grond. In totaal ben je zo’n 15 minuten in de lucht om van het uitzicht te genieten. Een bijzondere ervaring die voor mensen met hoogtevrees iets minder goed geschikt is.

Wat: luchtballon
Adres: Zimmerstraße 95-100 (Ecke Wilhelmstraße, vlakbij Checkpoint Charlie)
OV: S Anhalter Bahnhof of U2 Mohrenstraße
Entree: € 29,- (25% korting met de Berlin WelcomeCard)
Hoogte: 150 meter
Lift: n.v.t.

20070714 - 102_0436- BerlijnBlog die Welt+

20070814 - IMG_1384- BerlijnBlog die Welt+

Fernsehturm

Met 368 meter hoogte is de Fernsehturm het hoogste bouwwerk van Duitsland. Met een razendsnelle lift sta je in enkele seconden boven. Vanuit de koepel op 203 meter hoogte kun je tot de stadsrand en zelfs ver daarbuiten kijken. In het restaurant, dat in 60 minuten om zijn as draait, kun je een kop koffie drinken of dineren. Het eten is niet om over naar huis te schrijven maar het uitzicht is waanzinnig.

Wat: televisietoren
Adres: Panoramastraße 1A
OV: S+U Alexanderplatz
Entree: € 25,50 (25% korting met de Berlin WelcomeCard)
Hoogte: 203 meter
Lift: ja

20140222 - IMG_3008- BerlijnBlog Fernsehturm

Französischer Dom

‘Een van de mooiste pleinen van Berlijn’ wordt de Gendarmenmarkt vaak genoemd en daar zit zeker een kern van waarheid in. Het plein is met zijn identieke kerken (de Deutscher Dom en de Französischer Dom) en het Konzerthaus een pareltje om te zien. De koepel van de Französischer Dom kun je beklimmen en vanaf daar heb je misschien wel het beste uitzicht over het plein.

Wat: kerkkoepel
Adres: Gendarmenmarkt 1-5
OV: U2 Hausvogteiplatz of U6 Fransösischer Straße
Entree: € 6,50 (25% korting met de Berlin WelcomeCard)
Hoogte: 40 meter
Lift: nee

Funkturm

De radiotoren is het kleinere zusje van de Fernsehturm en staat in West-Berlijn op het terrein van het Messegelände (de beurs van Berlijn). Qua architectuur heeft het wel wat weg van de Eiffeltoren, maar gelukkig is het er wel stukken minder druk. Met de lift wordt je snel naar het uitzichtplatform op 125 meter hoogte gebracht, dat uitzicht biedt over de Messe, Spandau, het Grunewald, de Teufelsberg en over het centrum van Berlijn in de verte. De toren is 150 meter hoog (inclusief antenne), het uitzichtplatform bevindt zich op 125 meter hoogte en eten in het restaurant kan op 55 meter hoogte.

Wat: radiotoren
Adres: Messedamm 22
OV: S Berlin Messe Nord/ICC
Entree: € 5,-
Hoogte: 125 meter
Lift: ja (roelstoelen mogen echter vanuit veiligheidsredenen niet meer naar boven)

20160611 - _DSF5505- BerlijnBlog Funkturm

Glockenturm Olympiastadion

De Glockenturm (klokkentoren) werd voor de Olympische Spelen in 1936 gebouwd maar is onlangs voor het WK voetbal in 2006 geheel gemoderniseerd. Met een glazen lift, die je binnen een oogwenk naar 77 hoogte brengt, is de toren een ware attractie geworden. Vanaf de uitzichtstoren heb je een geweldig uitzicht over het Olympisch stadion, een prachtig stukje nazi-architectuur, maar ook de omliggende wijken Charlottenburg, Spandau en Grunewald zijn goed te zien.

Wat: klokkentoren
Adres: Am Glockenturm 1
OV: S Pichelsberg
Entree: € 5,-
Hoogte: 77 meter
Lift: ja

20151004 - _DSF4530-Pano- BerlijnBlog uitzicht klokkentoren olympisch stadion

Klunkerkranich

Altijd al was de parkeergarage bovenop de Neukölln Arkaden een geliefd uitzichtpunt. Met een biertje in de hand, tussen de geparkeerde auto’s, genieten van een weids uitzicht over Berlijn. Sinds een paar jaar is tuin, bar en party-locatie Klunkerkranich hier neergestreken. Er wordt getuinierd in een kleine urban garden, je kunt wat eten en drinken op het terras en er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Het waanzinnige uitzicht over Berlijn is gelukkig gebleven!

Wat: cafe, bar en club
Adres: Karl-Marx-Straße 66
OV: U7 Rathaus Neukölln
Entree: de tuin is gratis, voor de bar moet je soms entree betalen als er feestjes zijn (ongeveer € 5,-)
Hoogte: op de 6e etage van een winkelcentrum
Lift: ja

20140524 - IMG_4859- BerlijnBlog Klunkerkranich

20140524 - IMG_4826- BerlijnBlog Klunkerkranich

Müggelturm

De Müggelturm is net op tijd geopend voor de eerste jaarwisseling na de bouw van de Berlijnse Muur, op 31 december 1961 opende ze in het Oost-Berlijnse Köpenick haar deuren. De uitzichtoren in het bos telt 29,61 meter en beschikt over 9 etages met panoramauitzicht over het Müggelwald. De vroege vorm van moderne DDR-architectuur heeft zijn charme en het is heerlijk om bovenop de toren een frisse neus te halen. Een bezoek aan de Müggelturm kun je combineren met een wandeling door het Müggelwald en een frisse duik in de Müggelsee.

Wat: uitzichttoren
Adres: Straße zum Müggelturm
OV: Bushalte Rübezahl (bus X69 vanaf S Köpenick)
Entree: € 6,-
Hoogte: 30 meter
Lift: nee

Panoramapunkt am Potsdamer Platz

Van de officiële uitzichtpunten vind ik het Panoramapunkt in de Kollhoff Tower am Potsdamer Platz degene met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Snelste lift van Europa, 103 meter hoogte, in 20 seconden boven, weinig tot geen wachttijd (in tegenstelling tot de Fernsehturm) en een café met uitzicht over alles dat westelijk van Potsdamer Platz ligt. Je staat midden op het drukke verkeersknoppunt Potsdamer Platz en kijkt direct op het moderne Sony Center, over het groene Tiergarten en bij de het hoofdkantoor van de Deutsche Bahn naar binnen.

Wat: kantoorgebouw met uitzichtplatform
Adres: Potsdamer Platz 1
OV: S+U Potsdamer Platz
Entree: € 9,- (33% korting met de Berlin WelcomeCard)
Hoogte: 103 meter
Lift: ja

Bovenop het middelste gebouw heb je vanaf het Panoramapunkt een prachtig uitzicht.

Park Inn Hotel

In het Park Inn hotel bevindt zich op 150 meter hoogte een publiek toegankelijk dakterras. Het dakterras biedt uitzicht over Berlijn richting het zuiden en het westen, je staat oog-in-oog met de Fernsehturm, kijkt over Unter den Linden en richting Tiergarten. Vooral bij zonsondergang is het uitzicht de moeite waard, als je de zon achter de Fernsehturm ziet verdwijnen. Er staan een paar strandstoelen en er is een kleine bar, stel je daar echter niet al te veel bij voor. Maar wat maakt het uit! Het uitzicht is waanzinnig. Natuurlijk kun je ook een hotelkamer met fabulous uitzicht boeken, de waaghalzen kunnen base-jumpend naar beneden.

Wat: hotel met uitzichtplatform
Adres: Alexanderplatz 7
OV: S+U Alexanderplatz
Entree: Dakterras € 6,- (25% korting met de Berlin WelcomeCard), base-jumpen v.a. €49, hotelkamer v.a. €140 p.kamer
Hoogte: 150 meter
Lift: ja (laatste etages met de trap)

20141028 - P1080497- BerlijnBlog budgettips park inn

Siegessäule

Midden in het centraal gelegen stadspark Tiergarten staat de Siegessäule, de Pruisische overwinningszuil met de gouden godin van de overwinning Victoria bovenop. De gedenkzuil is opgericht ter ere van de overwinningen die de Pruisen aan het einde van de 19e eeuw boekten in de oorlogen tegen Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk. Met 67 meter steekt de kolom hoog boven de boomtoppen uit. Het uitzicht over Tiergarten is in elk seizoen verbluffend: knalgroen in de lente, diepgroen in de zomer, kleurrijk in de herfst en als je mazzel hebt wit besneeuwd in de winter. Neem wel je wandelschoenen mee, 285 treden brengen je tot 69 meter hoogte.

Wat: een overwinningszuil / monument
Adres: Straße des 17. Juni/ Großer Stern
OV: S Tiergarten of bus 100 Großer Stern
Entree: € 3,50
Hoogte: 69 meter / 285 treden
Lift: nee

20150821 - _DSF2522- BerlijnBlog Tiergarten

Teufelsberg / Drachenberg

Met 114,7m hoogte is de Teufelsberg in het Grünewald de hoogste ‘berg’ van Berlijn. ik zeg dan wel berg, eigenlijk is het een heuvel gemaakt van puin uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het enorme Grunewald, het bos dat aan Potsdam en Berlijn grenst. Bovenop de berg staan voormalige Amerikaanse afluisterstations uit de Koude Oorlog. Je kunt vrij over het terrein rondlopen en veel street art spotten maar je kunt ook aansluiten bij een historische rondleiding om meer te weten te komen over het terrein.

Wat: voormalig afluisterstation
Adres: Teufelsseechaussee
Entree: € 8,- voor toegang / € 15,- voor een rondleiding
Hoogte: 120 meter
Lift: nee

Volkspark Humboldthain

Net als de Teufelsberg zijn ook de heuvels in het Volkspark Humboldthain geen wonder der natuur. Onder de hellingen gaat een hoop puin uit de Tweede Wereldoorlog schuil. Dat neemt echter niet weg dat een klim naar de top van de FLAK bunkers absoluut de moeite waard is. De grote betonnen kolossen moesten bescherming bieden aan zo’n 20.000 mensen en dienen tegenwoordig als mooi uitzichtpunt.

Wat: bunkercomplex
Adres: Brunnenstrasse 110
OV: S Humboldthain of S+U Gesundbrunnen
Entree: Gratis
Hoogte: 85 meter
Lift: n.v.t.

20150801 - DSCF1675- BerlijnBlog Volkspark Humboldthain

Viktoriapark

Het Viktoriapark is een park dat centraal in Kreuzberg ligt gelegen. Vanaf de Kreuzberg, een natuurlijke berg waarnaar de wijk is vernoemd, heb je een leuk uitzicht over de stad. Wandel via de waterval (ja, echt!) naar boven en geniet van de relaxte sfeer in het park.

Wat: heuvelachtig park
Adres: Katzbachstraße 21
OV: U Mehringdamm
Entree: Gratis
Hoogte: 66 meter
Lift: nee

20150822 - _DSF2613- BerlijnBlog Viktoriapark uitzicht

Warschauer Brücke

Get the Berlin feeling! Gewoon op de Warschauer Brücke gaan staan en kijken wat voor volk hier rondloopt. De sfeer verschilt per moment van de dag. Locals op weg naar werk in de ochtend. Feestvierders in het weekend. Straatmuzikanten op een mooie zomeravond. Een bijzondere mix van mensen vind je hier. Én hier zie je een prachtig stukje urban skyline en bij helder weer een prachtige zonsondergang (➤ meer plekken om van een zonsondergang te genieten in Berlijn). Gratis en ideaal om te combineren met een bezoekje aan de wijk Friedrichshain of de East Side Gallery.

Wat: brug
Adres: Warschauer Brücke
OV: S+U Warschauer Straße
Entree: Gratis
Lift: nee

20160506 - _DSF3439- BerlijnBlog Fotodagboek 57

Wolkenhain

Een leuke tip voor als je al vaker in Berlijn bent geweest en de bekende uitzichtpunten kent. Wolkenhain is één van Berlijns nieuwste attracties en gebouwd als uitbreiding voor de toch al geweldige Gärten der Welt. Het platform moet de natuurlijke groei van takken en bomen voorstellen en biedt een uitzicht over de socialistische modelwijk Marzahn en de skyline van Berlijn heel in de verte.

Wat: futuristisch uitzichtplatform in een prachtig tuinenlandschap
Adres: Hellersdorfer Straße 159
OV: U5 Kienberg Gärten der Welt
Entree: € 4,-
Hoogte:
20 meter
Lift: ja

Zionskirche

De toren van de Zionskirche zie je vanuit de straten rondom de kerk al van verre. De toren kun je iedere zondagmiddag bezoeken en biedt na een klim over een smalle trap een prachtig uitzicht over Berlijn. De kerk is vooral bekend door pastoor Dietrich Bonhoeffer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat tegen het nazi-regime. Tijdens de Koude Oorlog was de Zionskirche de enige vrije drukkerij in de DDR waar de niet officiële-partijtijdschriften konden drukken. Een uitzichtpunt met een fascinerende geschiedenis dus!

Wat: kerk
Adres: Invalidenstraße 4a
OV: U8 Rosenthaler Platz
Entree: € 1,- (let op: alleen op zondagmiddag te bezoeken)
Hoogte: 67 meter
Lift: nee

20160508 - P1210485- BerlijnBlog Fotodagboek 57

Zitadelle Spandau

Een van de best bewaarde renaissanceforten van Europa bevindt zich in Berlijn: de Zitadelle van Spandau, aan de rand van de Spandauer Altstadt. De citadel met haar herkenbare stervorm werd in de 16de eeuw (1559 tot 1594) gebouwd om de stad Spandau tegen vijanden te beschermen. Een prachtige houten wenteltrap brengt je in 145 traptreden naar de top van de 30 meter hoge Juliusturm, vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over de Zitadelle met zijn verdedigingsmuren en kanalen, over de historische binnenstad van Spandau en zelfs over de rest van Berlijn.

Wat: uitzichttoren van het voormalige fort van Spandau
Adres: Am Juliusturm
OV: U7 Zitadelle
Entree: € 4,50
Hoogte:
30 meter
Lift: nee

20160521 - _DSF4410- BerlijnBlog fietstocht spandau tegel

20160521 - P1210493- BerlijnBlog fietstocht spandau tegel

Meer uitzichtpunten in Berlijn

Monumenten/musea:

Bruggen:

 • Modersohnbrücke (Friedrichshain)
 • Bösebrücke (Prenzlauer Berg)
 • Monumentenbrücke (Schöneberg)

In de lente heb je vanaf de Bösebrücke een geweldig uitzicht over de bloesems

Horeca:

 • Dakterras van Club Weekend (Mitte)
 • Bar/restaurant Solar (Kreuzberg)
 • Restaurant Neni + Monkey Bar (Charlottenburg)
 • Kantine in het Telefunken Hochhaus (Charlottenburg)

Cocktails met uitzicht over de stad in de Monkey Bar

Hotels met een fijn uitzicht

Niets fijner dan wakker worden met een fijn uitzicht over Berlijn! Zeker als je graag fotografeert kan het een extra dimensie aan je reis toevoegen door een hotelkamer op hoogte te boeken (als ik op reis ga is dat vaak een zoekcritirium dus waarschijnlijk ben ik niet de enige?). Zo heb je meer mogelijkheden de zonsopgang of ondergang te fotograferen of een unieke timelapse te maken. Ook zonder camera zijn deze hotels de moeite waard.

Park Inn Hotel

Hoger ga je het niet vinden! Met 150 meter is de Park Inn het hoogste hotel en zelfs het op één na hoogste gebouw in Berlijn. Vooral de bovenste verdiepingen bieden een uniek uitzicht over de stad. Het hotel is gebouwd in DDR-tijden en is daarmee ook een icoon in de Duitse geschiedenis

➤ Meer informatie en beschikbaarheid checken op Booking.com

25 Hours Hotel

Kamers in junglethema met uitzicht over de dierentuin Zoologischer Garten, stadspark Tiergarten en de skyline aan de horizon. De stijl van de kamers is modern, hip en een vleugje vintage. Het restaurant Neni (Oriëntaalse keuken, een aanrader!) en de Monkey Bar bevinden zich op de bovenste verdieping, waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Normaal raad ik altijd aan het hotelontbijt over te slaan maar 25 Hours is een uitzondering: hier is het ontbijt érg goed en de reden dat ik zelf vaak voor deze kleine hotelketen kies.

➤ Meer informatie en beschikbaarheid checken op Booking.com

Ontbijten op hoogte bij het 25 Hours Hotel

Andel’s Hotel

Aan de Landsberger Allee, op ongeveer 3 kilometer ten oosten van Alexanderplatz, ligt het Andel’s hotel met sterrenrestaurant Skykitchen op de bovenste verdieping. Vanuit het restaurant en de Skybar, die op 65 meter hoogte ligt, heb je een panoramisch uitzicht over Berlijn, inclusief uitzicht op de Fernsehturm. Het restaurant is niet goedkoop maar een échte aanrader als je iets te vieren hebt (wij kregen hier een diner cadeau als huwelijkscadeau van onze collega’s en het was fenomenaal!) of jezelf gewoon wilt verwennen. De kamers zijn ruim, licht en modern ingericht.

➤ Meer informatie en beschikbaarheid checken op Booking.com

Slapen en luxe dineren of borrelen bij het Andel’s hotel

Hotel de Rome

Wil je jezelf ultiem verwennen? Dan is het klassieke Hotel de Rome aan Unter den Linden met uitzicht op de historische binnenstad een geweldige keuze. Het stijlvolle dakterras biedt een weids uitzicht over de Berliner Dom, de Fernsehturm, de Bebelplatz, het rotes Rathaus en nog veel meer bekende gebouwen. De kamers in de categorie ‘Superior Deluxe’ en de suites in de categorie ‘Classic’ kijken uit op de Bebelplatz en de Französische Straße. Het hotel komt met een spa, luxe restaurant, vijf sterren… én een prijskaartje. Maar dan heb je ook wat!

➤ Meer informatie en beschikbaarheid checken op Booking.com

Wat vind jij het mooiste uitzicht van Berlijn? Laat het weten in de poll of licht je mening toe bij de reactie onder dit artikel.

Waar heb je het mooiste uitzicht over Berlijn?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Kantini: nieuwe Street Food Kantine in Charlottenburg

Kantini: nieuwe Street Food Kantine in Charlottenburg

Men neme het concept van een kantine, stands met gevarieerd street food en een hippe inrichting. Taadaa: Kantini is geboren. De gloednieuwe street food markt in het hippe winkelcentrum Bikini opende deze maand haar deuren. Aangezien ik zelf sinds een paar weken om de hoek werk, kon de timing wat mij betreft niet beter zijn. Eindelijk een toffe plek in Charlottenburg waar je voor een leuke prijs lekker en gevarieerd kunt eten! (meer…)

Mijn 17 beste Berlijnontdekkingen van 2017

Mijn 17 beste Berlijnontdekkingen van 2017

2017, je was me een jaar wel! In Berlijn veranderde er zoals altijd weer een hoop. Er openden (en sloten) musea, cafés, galerieën en winkels. Station Warschauer Straße staat in de steigers en wordt gemoderniseerd, naast de Warschauer Brücke wordt nóg een nieuw winkelcentrum gebouwd en het eerste street art museum van Berlijn werd geopend. Veel veranderingen – sommige tof, sommige minder tof – maar ze horen allemaal bij het huidige Berlijn.

In dit artikel deel ik in willekeurige volgorde mijn favoriete Berlijnontdekkingen van het jaar met je, zowel van de nieuwe locaties die ik ontdekte, maar ook locaties die ik zelf dit jaar voor het eerst bezocht en eindelijk van mijn eigen bucketlist af kon strepen. Hopelijk kunnen jullie er een aantal leuke tips uithalen! (meer…)

Wohnsiedlung Gartenstadt Falkenberg: een kleurrijk meesterwijk

Wohnsiedlung Gartenstadt Falkenberg: een kleurrijk meesterwijk

In het uiterste zuidoostelijke puntje van Berlijn kom ik meestal alleen als ik van of naar luchthaven Schönefeld onderweg ben, maar er is nog een (veel mooiere) reden om de S-Bahn eens te pakken richting de uithoek van stadsdeel Treptow-Köpenick: een bezoek aan de Gartenstadt Falkenberg. Deze in 1912 ontworpen woonwijk was een vernieuwend alternatief op de krappe ‘Mietskasernen‘ en oogt na ruim 100 jaar nog altijd hartstikke modern. Samen met vijf andere woonwijken behoort de Gartenstadt Falkenberg tot de ‘Wohnsiedlungen der Berliner Moderne‘ en staat het sinds 2009 samen met het Museuminsel en de paleizen van Sanssouci  op de UNESCO werelderfgoedlijst. Rondwandelen door de straten vol kleurrijke huizenblokken voelt even alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen en is een waar feest voor architectuur- en fotografieliefhebbers.
(meer…)

Bussen voor de Brandenburger Tor als monument tegen terreur

Bussen voor de Brandenburger Tor als monument tegen terreur

Sinds vorige week staan er drie gekantelde bussen achter de Brandenburger Tor. Niet te missen, de 12 meter hoge bussen blokkeren het zicht op de iconische poort bijna in zijn geheel. En bewust. De kunstinstallatie “Monument” van de Duits-Syrische kunstenaar Manaf Halbouni symboliseert de blokkade met bussen in het door oorlog geteisterde Aleppo en is als tijdelijk monument tegen terreur en oorlog en voor solidariteit en vrede bedoeld.

(meer…)

Spreewald: het Venetië (of Giethoorn) van Duitsland

Spreewald: het Venetië (of Giethoorn) van Duitsland

Op slechts een uur treinen bij Berlijn vandaan ligt het prachtige natuurgebied Spreewald, dat bekend staat om schattige dorpjes, idyllische waterwegen en goddelijke Spreewalder augurken. Geen wonder dat het waterrijke moeras- en veenweidenlandschap één van de meest geliefde vakantiebestemmingen in de deelstaat Brandenburg is. Deze zomer had ik een week vrij in Berlijn en leek me het perfecte moment om eindelijk het Spreewald eens van mijn bucketlist te strepen en zelf te ontdekken wat er zo mooi is aan dit natuurgebied. Dat lukte, en ik hield er nog een ultiem vakantiegevoel aan over ook! (meer…)

Pin It on Pinterest