Fernsehturm

IMG_0326 FernsehturmDe Berliner Fernsehturm is naast de Brandenburger Tor en de Reichstag een van de belangrijkste herkenningspunten van Berlijn. Als ik een paar dagen niet in Berlijn ben geweest, voel ik me pas weer thuis als ik de herkenbare televisietoren weer aan de horizon zie verschijnen. Zonder Fernsehturm is Berlijn nou eenmaal geen Berlijn!

Over de Berlijnse Fernsehturm

De 365-meter hoge toren is naast een functionele televisietoren uit DDR-tijden ook een populair uitzichtplatform én het hoogste bouwwerk in Duitsland. Het cirkelvormige uitzichtplatform onder de spitse toren maakt de Fernsehturm erg herkenbaar en dankzij de hoogte zie je de Fernsehturm vanuit bijna alle hoeken van Berlijn boven de rest van de stad uitsteken. In de toren bevindt zich een uitkijkplatform en een restaurant waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over Berlijn, en bij helder weer tot zelfs ver daarbuiten.

Fernsehturmfeiten

 • De Fernsehturm is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van Berlijn.
 • Op 203 meter hoogte bevinden zich een restaurant en een uitzichtplatform.
 • De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969.
 • Op 3 oktober 1969 is de Fernsehturm in gebruik genomen.
 • De Fernsehturm bevindt zich in het voormalige Oost-Berlijn. West-Berlijn had de beschikking over een radiotoren, de Funkturm (ook deze kun je bezoeken).
 • De toren bestaat uit een betonnen mast met daarin twee liftschachten. Bovenop het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant. Bovenop de bol staat een rood-witte televisie-antenne.

IMG_0555 Fernsehturm

Jaarlijks in de herfst, tijdens het Festival of Lights, wordt de Fernsehturm prachtig verlicht

Mythe over de Fernsehturm

De bouw van de TV-toren in Oost-Berlijn maakte nogal wat los bij de Berlijners en dat heeft voor een aantal bijzondere mythes gezorgd. Zo is er bijvoorbeeld een lichtgevend kruis in de bol van de Fernsehturm te zien als de zon op de metalen bol schijnt. In de atheïstische DDR zorgde dat voor nogal wat ophef. Het verhaal ging de ronde dat het kruis van de paus kwam die wraak nam op de atheïstische DDR. In het verlengde daarvan deed het gerucht de ronde dat de ontwerper van de bol na het voltooien van zijn werk door de Stasi is verhoord om erachter te komen of hij dat kruis er met opzet in had verwerkt. Uiteindelijk zou zelfs de DDR-leiding hebben vergaderd over het idee om de toren maar weer af te breken. Van afbraak is het nooit gekomen omdat een van de afgevaardigden met het lumineuze idee kwam dat het hier niet gaat om een kruis, maar om een ‘plus’ voor het socialisme.

Fernsehturm gezien vanuit het reuzenrad op de kerstmarkt voor het Rotes Rathaus

Ook over de hoogte van de Fernsehturm gaan verhalen de ronde. Volgens de bewoners van Oost-Berlijn is het gebouw 365 meter hoog gemaakt op verzoek van de toenmalige DDR-leider Albrecht, die een meter wenste voor iedere dag van het jaar. Met 365 meter hoogte is de Fernsehturm de op één na hoogste toren van Europa (365 meter), na de televisiemast van Moskou.

Fernsehturm als statussymbool voor de DDR

Bijzonder aan de Fernsehturm is dat het om een televisietoren gaat die midden in het stadscentrum staat, in plaats van ergens aan de stadsrand. Dat is geen toeval. In de DDR moest de TV-toren het symbool worden van de politiek-economische macht van de staat en daarbij hoort natuurlijk een prominente locatie in de binnenstad. Om de toren op deze locatie te kunnen bouwen, zijn de gebouwen die er stonden gesloopt, en is het middeleeuwse stratenverloop (wat je in het Nikolaiviertel bijvoorbeeld nog wel kunt zien) weggevallen. De bouw was een flinke tast in de buidel voor de DDR maar daarvoor kregen ze wel een hypermoderne televisietoren. Nog altijd ziet de toren er net zo modern en futoriristisch uit als toen. Inmiddels geldt de Fernsehturm niet meer alleen als symbool voor Oost-Berlijn, maar als herkenningspunt voor de gehele stad Berlijn.

IMG_0323 Fernsehturm

De Fernsehturm werd door de DDR gebouwd en in 1969 in gebruik genomen

Fernsehturm bezoeken

Je kunt de Fernsehturm en het uitzichtplatform dagelijks bezoeken. Met een lift geraak je razendsnel op het uitzichtplatform vanwaar je op heldere dagen een uitzicht tot wel 40 kilometer ver hebt.

Tickets kopen bij de kassa

Je kunt bij de kassa onder de Fernsehturm tickets kopen. Op je ticket staat een tijd vermeld waarop je de toren kunt bezoeken. Omdat het vaak druk is bij de Fernsehturm (zeker op dagen in het weekend, tijdens het hoogseizoen en vakanties en op dagen met mooi helder weer) kan het zijn dat je niet direct naar boven kunt en op een later tijdstip terug moet komen als je naar boven wilt.

Vooraf online tickets bestellen

Om wachtrijen en wachttijden te vermijden is het dan ook raadzaam om vooraf online je tickets te bestellen. Je kunt dan eenvoudig een dag en tijd selecteren die jou het beste uitkomt en je krijgt dan direct na aankoop een mobiel ticket toegestuurd (deze kun je op je smartphone of uitgeprint vertonen bij de ingang van de Fernsehturm)

 • Keuze uit verschillende tijdslots
 • Bespaar je tijd bij de kassa
 • Skip de wachtrij

➤ Boek hier jouw ‘skip the line’ ticket voor de Fernsehturm (€24,50)

Restaurant in de Fernsehturm

Dineren op 203 meter hoogte? Da’s best uniek! En dat kan in de Fernsehturm. Vanuit het restaurant in de Fernsehturm heb je prachtig uitzicht over heel Berlijn terwijl je er terecht kunt voor een diner, zonsdags ontbijt of gewoon een kop koffie. Tijdens het eten hoef je niet bang te zijn voor een eentonig uitzicht, de bol draait namelijk in een uur rond zijn as en het uitzicht verandert continu. Bij helder weer kun je bijna van het uiterste westelijke punt van de stad naar het uiterste oostelijke punt van de stad kijken, toch al gauw een afstand van 40 kilometer. Toegeven, voor de goede keuken hoef je het niet te doen. Het restaurant in de Fernsehturm staat op mijn lijstje meest overgewaardeerde plekken in Berlijn, maar het uitzicht is verleidelijk.

➤ Kijk hier voor een overzicht van meer restaurants in Berlijn met verbluffend uitzicht

DSC03456 Fernsehturm

Het uitzicht vanuit de Fernsehturm

Nergens in Berlijn heb je een hoger uitzicht over de stad dan vanuit de Fernsehturm en het is erg indrukwekkend om vanuit de Fernsehturm te zien hoe groot en groen Berlijn is. Je kunt het nabij gelegen Tiergarten, de Reichstag en Alexanderplatz goed zien liggen maar op heldere dagen zijn ook Tempelhof, de Teufelsberg en de Oberbaumbrücke goed zichtbaar. Een fantastisch uitzicht dus! Er is alleen één maar… Vanuit de Fernsehturm kun je de Fernsehturm zelf niet zien, en dat is toch wel het meest iconische gebouw van Berlijn. Daarom raad ik aan om zeker ook een ander uitzichtpunt te bezoeken voor een geweldige blik op de Berlijnse TV-toren. Persoonlijk vind ik het uitzicht vanaf de Berliner Dom, het Panoramapunkt am Potsdamer Platz en het Park Inn hotel ook erg de moeite waard.

➤ Kijk hier voor een overzicht van meer favoriete uitzichtpunten in Berlijn

DSC03451 Fernsehturm

Uitzicht vanuit de Fernsehturm op de Spree

Uitzicht op de Fernsehturm vanaf het Park Inn dakterras

Borrelen met uitzicht op de Fernsehturm op het dakterras van het Amano Hotel

Fernsehturm bezoekersinformatie

 • Adres: Panoramastraße 1A, 10178 Berlin
 • Openbaar vervoer: station Alexanderplatz ligt op een minuut loopafstand met aansluiting op de S-Bahn, trein, tram en de metrolijnen U2, U5 en U8
 • Openingstijden:
  – Maart tot oktober: dagelijks van 9:00 tot 24:00
  – Overige maanden: dagelijks van 10:00 tot 24:00
  – Laatste lift naar boven vertrekt om 23:30, laatste entree tot het restaurant is om 23:00
 • Entree: € 25,50 (kinderen vanaf € 15,50, studenten vanaf € 20,40)
 • Online ticket: bespaar tijd en de wachtrij met het skip the line ticket voor € 24,50
 • Informatie voor minder validen: Helaas is de TV toren vanwege veiligsheidsreguleringen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met beperkte mobiliteit.
 • Website: www.tv-turm.de

IMG_2356 Fernsehturm

Fernsehturm gezien vanaf de Monbijoubrücke bij het Museuminsel

Fernsehturm gezien vanuit de Oranienburger Straße

16 Reacties

 1. Marcus

  De prijzen zijn helaas enorm gestegen. Goedkoopste optie was nu €24,50.
  Ondanks dat…. ik denk dat iedereen dit een keer gedaan moet hebben. Je ruikt bovenin op het observatiedeck de nostalgie van het verleden en het uitzicht is adembenemend.

  Antwoord
  • Marjolein

   Mee eens, als Berlijnfan moet je toch eens in je leven het uitzicht vanaf de Fernsehturm bewonderen!

   Antwoord
 2. Ruud Hoogstraten

  Sehr geerte Frau oder Herr, Es gibt viele information ueber der Turm. Auch die Hoehe. Aber nirgendwo ist zu finden welche Hoehe das Restaurant ist. Ungefaer 300 meter??? Danke fur Ihre Antword. Meine email ist ruudhoogstraten337@gmail.com Also vielen Dank aus Amsterdam!!!!! Leider haben wir nicht so eine hoehe Turm

  Antwoord
 3. Nadine

  Dag Marjolein,
  Enig idee hoe je een bezoek aan Reichstag kan AFmelden?
  Ik vind het nergens terug en ik kan ook niet antwoorden op de bevestigingsmail die ik gekregen heb.

  Antwoord
 4. Nancy

  Ik moet een presentatie doen over de stad Berlijn, geheel in het Duits!! je site helpt er heel erg bij en de informatie die je geeft is heel interessant! de Fernsehturm ziet er heel mooi uit als het donker is en die lichtjes zo aanstaan!
  gr, Nancy

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat goed om te horen, dank je wel Nancy! Viel Erfolg met je presentatie!

   Antwoord
 5. marie-anne

  marjolein, we gaan pas in augustus maar als ik op je site kijk denk ik dat we ipv 4 dagen wel 4 weken moeten gaan. wat een mooie tips. mijn zoontje wil ontzettend graag naar het olympisch stadion ik hoop dat het ons gaat lukken. dank je wel voor alle duidelijke tips. weet alleen niet voor welke kaart we het beste kunnen kiezen voor het openbaar vervoer

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Marie-Anne,

   haha! Vier weken zijn zo om in Berlijn, maar vier dagen is een mooi begin ;). Gelukkig is de stad niet ver weg dus als het goed bevalt kun je altijd nog een keertje terug komen!

   Toevallig heb ik onlangs een artikel geschreven over het Olympisch Stadion. Je kunt het dagelijks bezoeken (eventueel met rondleiding). Erg de moeite waard want het is een prachtig stadion met een boeiende geschiedenis!

   Met hoeveel personen zijn jullie? Waarschijnlijk is een dagkaart het handigst. Dan kun je de hele dag onbeperkt met het OV reizen. Mocht je met 3 tot 5 personen reizen, dan is een Kleingruppenkarte waarschijnlijk voordeliger. Op mijn pagina over het openbaar vervoer in Berlijn kun je nog meer informatie vinden over de verschillende opties.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 6. Richard

  Hallo Marjolein.

  Wat een fijne site van je. Ben nu net een dag terug uit Berlijn waar ik een weekend heb door gebracht. Vond het een leuke stad en een geweldig OV, Heb zeker goede tips van je site gehaald en hier mijn voordeel me gedaan.
  We zatten in Hotel Comenius in de Grunbergerstrasse.
  een leuk en net hotel voor een leuke prijs.

  Groetjes Richard

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat leuk om te horen! Dank je wel Richard!

   Antwoord
 7. Marcel Delcour

  Echt een aanrader, geweldig uitzicht over de stad, wij hadden één dag voor ons bezoek een tafel in het restaurant geboekt.
  Groot voordeel dat je dan niet in de rij hoeft maar zo door kan lopen en voorrang bij de lift hebt.

  Antwoord
 8. Sandra

  Gisteren geweest. Wij hadden thuis tickets geregeld incl. Kaffee und Kuchen. Hierdoor konden wij door Vip ingang. Ook naar beneden via Vip. Dit is dus zeker aan te raden.

  Antwoord
 9. Hessel

  Ik heb gereserveerd voor de Fernsehturm. Moet ik dan ook nog wachten of kan ik via een andere lijn de toren binnen zonder te wachten?

  Antwoord
 10. Priscilla

  Ik heb een vraag over het restaurant.

  Wij hebben gereserveerd voor diner. Moet je dan alsnog die €12,50 betalen? En kan je zo doorlopen of alsnog wachten tot dat je naar binnen kan?
  Wij gaan a.s. maandag 3 dagen.. Erg veel zin in!

  Groetjes Priscilla

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Priscilla,

   de entree moet je inderdaad nog betalen maar je kunt gelukkig wel zo doorlopen! Meer informatie en mijn ervaringen in het restaurant vind je hier.

   Have fun!
   Marjolein

   Antwoord
 11. Chris glissenaar

  De prijzen zijn alweer verhoogd. Volwassenen. 12, 50 en tieners 8 euro.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ontdek Berlijn in slechts 48 uur - Europa Stedentrip - […] je de stad eens vanuit de hoogte aanschouwen? Vanaf het uitzichtplatform van de Fernsehturm kan je bij goed weer…
 2. Zwembad en stadsstrand Berlijn | TOFFEPLEK - […] saunacomplex. Het zwembad drijft in de Spreeen terwijl je baantjes trekt heb je uitzicht op de Fernsehturm. Waanzinnig […]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This