Friedrichshain

Friedrichshain behoorde tot de val van de Berlijnse Muur tot het oosten van Berlijn. Na de val van de muur heeft Friedrichshain zich door zijn centrale ligging en goedkope huurprijzen als een populair stadsdeel ontwikkeld, waar veel kunstenaars en studenten kwamen wonen. De wijk ontpopte zich al snel tot creatief centrum met talloze uitgaansgelegenheden.

Ondanks dat dit stadsdeel niet veel hele bekende bezienswaardigheden kent, is het ook een erg geliefd stadsdeel onder reizigers. De sfeer die hier hangt is erg gemoedelijk en creatief, bovendien kun je hier goed uitgaan, lekker eten en geweldig street art spotten. Friedrichshain heeft – nog net iets meer dan Prenzlauer Berg – dat rauwe tintje weten te behouden waar Berlijn in de jaren ’90 zo bekend om stond. Het RAW-Gelände is daarvan het perfecte voorbeeld, een oude fabriek dat nu dient als cultureel complex bestaande uit clubs, een Biergarten, een klimmuur, een skatebaan en een jazzcafé, echt een unieke locatie. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat ik verliefd werd op Friedrichshain en hier nu al 7 jaar woon.

Meer weten over de wijk Friedrichshain?

Bezienswaardigheden in Friedrichshain

Friedrichshain staat niet echt bekend om zijn vele bezienswaardigheden maar desondanks is hier genoeg te beleven en te zien. Denk alleen al aan de East Side Gallery, de Karl-Marx-Allee en de Oberbaumbrücke, unieke bezienswaardigheden die je niet mag missen. De typische sfeer van Friedrichshain proef je op Boxhagener Platz, op het RAW-Gelände en op een mooie zomeravond op de Modersohnbrücke.

Hier op een rijtje de belangrijkste en leukste bezienswaardigheden in Friedrichshain:

East Side Gallery
OV: S Ostbahnhof of S of U1 Warschauer Straße

De East Side Gallery mag je als je in Berlijn bent geweest echt niet missen. Dit stuk sierlijke muur is het langste behouden stuk Berlijnse Muur met een lengte van 1,3 kilometer. Verschillende (internationale) kunstenaars hebben dit stuk muur aan de voormalige oostkant voorzien van muurschilderingen met als centraal thema ‘vrijheid’. Dat juist de oostkant van de muur als canvas is gebruikt is uniek, omdat dit tijdens de Koude Oorlog natuurlijk uit den boze was. Het is de moeite waard om het gehele stuk tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke te wandelen en de kunstwerken te bekijken.

Oberbaumbrücke
OV: S of U1 Warschauer Straße of U1 Schlesisches Tor

Sinds 2001 hoort Friedrichshain officieel bij Kreuzberg onder de naam Friedrichshain-Kreuzberg. De Oberbaumbrücke, volgens velen (waaronder ikzelf) Berlijns mooiste brug, verbindt deze beide wijken met elkaar. Aan het einde van de East Side Gallery kun je de Oberbaumbrücke al zien staan.

Deze brug is gebouwd om Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar te verbinden maar tijdens de Koude Oorlog werd die verbinding bruut verbroken. Kreuzberg kwam in West-Berlijn te liggen en Friedrichshain in Oost-Berlijn. Vanaf 1963 deed de Oberbaumbrücke dienst als grensovergang die alleen door inwoners uit West-Berlijn gebruikt mocht worden.

De Oberbaumbrücke heeft twee verdiepingen, de eerste verdieping is voor auto’s, fietsers en voetgangers. Daarboven rijdt de U1 van de Berlijnse U-Bahn. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de rivier de Spree en de achterliggende wijk Berlijn-Mitte. Als je vanaf de Oberbaumbrücke verder langs de Spree richting oosten wandelt, kun je restanten spotten van de industriële Osthafen. Veel historische pakhuizen zijn opgeknapt en doen dienst als kantoorruimte.

Boxhagener Platz
OV: S of U1 Warschauer Straße of U5 Frankfurter Tor

De Boxhagener Platz is een plein waar vooral in de weekenden veel mensen op af komen. De biologische markt op zaterdag is geweldig, je koopt hier zelfgemaakte pasta, biologische groenten en verse tapenades. Op zondag vindt er een vlooienmarkt op de Boxhagener Platz plaats, leuk om rond te snuffelen tussen de oude ansichtkaarten, om een retro meubelstuk op de kop te tikken of om kunst aan te schaffen als origineel souvenir. Na het ronddwalen over de markt kun je even van het zonnetje genieten op het grasveld of op het terras bij één van de vele leuke cafés rondom het plein. Één van mijn favoriete bars in Friedrichshain, Macondo, bevindt zich direct aan de Boxhagener Platz. Ook bij Cozys (smoothies en gezond ontbijt) en Mokofuk (koffie) is het goed vertoeven.

RAW-Gelände
OV: S of U1 Warschauer Straße 

Als je ergens goed street art kunt spotten en uit kunt gaan dan is het wel op het RAW-Gelände. Van 1867 tot 1991 was hier het Reichsbahn-Ausbesserungswerk gevestigd: een onderhoudswerkplaats van de spoorwegen. Inmiddels heeft dit areaal zich ontwikkeld tot creatief complex, waar in de fabriekshallen tot in de vroege uurtjes wordt gedanst. Ook overdag is er genoeg te doen. Je kunt er uitstekend street art spotten, wat snacken bij de food trucks, koopjes scoren op de vlooienmarkt (iedere zondag) binnenhoppen bij een kunsttentoonstelling (Urban Spree) of een terrasje of openluchtfilm pakken in de zomermaanden.

Volkspark Friedrichshain

Aan dit park heeft Friedrichshain zijn naam te danken. De groene oase is een trekpleister voor stelletjes en jonge gezinnen om hun vrije dag door te brengen. De architectuur en de fontein van de Märchenbrunnen zijn ook zeker het bezichtigen waard. Het Volkspark Friedrichshain beschikt over twee heuvels vanwaar je leuk uitzicht hebt over Berlijn. Deze twee heuvels zijn trouwens geen wonderen der natuur maar zijn gebouwd op betonpuin uit de Tweede Wereldoorlog. In de zomer vinden er ook concerten en open air bioscoopvoorstellingen in het park plaats en wordt er naar hartelust gebarbecuëd.

Karl-Marx Allee
OV: U5 Frankfurter Tor, U5 Weberwiese of U5 Strausberger Platz

Als je oostwaarts vanaf de Alexanderplatz reist, doorkruis je een grote welbekende straat, de Karl-Marx-Allee. De Karl-Marx-Allee is de hoofdstraat van het district Friedrichshain en verbindt de wijk met alle wijken ten westen. Deze 2 kilometer lange allee is ontworpen in de Sovjetstijl, kort nadat de DDR in het begin van de jaren ’50 is opgericht. De brede straat moest aanzien krijgen en werd onlosmakelijk verbonden met de DDR. De straat heette oorspronkelijk Stalinallee en was steevast de plek waar werd geprotesteerd maar waar ook de grote parades van de socialistische staat plaatsvonden. De grote gebouwen, de ornamenten en de brede stoepen laten je nog steeds in de DDR (of in Moskou) wanen. Bijzonder om te zien zijn vooral de Frankfurter Tor, de rozentuin, de Strausberger Platz en Kino International.

Uitgaan in Friedrichshain

Rondom de Simon-Dach-Straße is het ’s avonds altijd een drukte van jewelste. Er zitten talloze bars, cafés en restaurants waar je voor niet al te veel geld een leuke avond kunt hebben (tip: check vooral de zijstraten richting Boxhagener Platz, de Simon-Dachstraße zelf is wat toeristischer). Ook kun je rond de Simon-Dach-Straße prima eten voor een goedkope prijs, er zitten ook veel restaurants die op zondag een zeer uitgebreide brunch aanbieden voor minder dan € 10,-. In de zomer is de straat volledig gevuld met terrasjes. Ook in de Sonntagsstraße (vlakbij station Ostkreuz) bevindt zich veel leuke horeca.

Clubs in Friedrichshain

  • Berghain: de meest bekende technotempel van Berlijn in een voormalige energiecentrale
  • Suicide Circus: een fijne technoclub met binnentuin op het industriële RAW-Gelände
  • Caissiopea, Astra & Szimpla: mijn favoriete concertlocaties in Friedrichshain

Biertuinen en strandbars in Friedrichshain:

  • Holzmarkt: een creatief complex aan de Spree mét uitzicht op de Fernsehturm
  • Yaam: strandbar met Caribische vibes, waar je ook concerten kunt bezoeken en veel street art kunt spotten

Holzmarkt is één van mijn favoriete zomerlocaties in Berlijn

Bars in Friedrichshain

  • Dachkammer: een typische Berlijnse bar in de Simon-Dach-Straße
  • Hops & Barley: hier proef je huisgebrouwen bieren uit Friedrichshain
  • Booze Bar: een cocktailbar zonder happy hour en zonder kaart. Cocktails worden naar wens gemaakt. De prijzen liggen iets hoger, maar dat is het waard voor een bijzondere cocktail
  • Paules Metal Eck: voor alle liefhebbers van metal. Dé metalbar van Berlijn

Cafés in Friedrichshain

  • Wahrhaft Nahrhaft: dik en lekker belegde bagels in een knusse woonkamersfeer
  • Aunt Benny: hipstercafé met goddelijke avocadotoast
  • Happy Baristas: heerlijke koffie in een prachtig café met een mural van Berlijnse street artist El Bocho op de muur

► Check hier mijn favoriete restaurants in Friedrichain, favoriete koffie in Friedrichshain en favoriete ontbijt in Friedrichshain

20151213 - _DSF7479- BerlijnBlog Fotodagboek 49

Cafe Happy Baristas in Friedrichshain met een mural van Berlijnse street artist El Bocho

Hotels in Friedrichshain

Omdat je in Friedrichshain niet direct in het centrum van Berlijn zit zijn hotels in Friedrichshain meestal iets goedkoper dan die in centraler liggende delen van Berlijn. Als je van gezelligheid, uitgaan en terrasjes in de buurt houdt is het een aanrader om een hotel in Friedrichshain te zoeken. Hieronder een kleine selectie van leuke hotels in Friedrichshain.

Michelberger Hotel
OV: S of U1 Warschauer Straße 

Als je het Michelberger Hotel binnen komt stappen, heb je helemaal niet het idee dat je in een typisch hotel bent. Het is hier namelijk erg knus en gezellig, er speelt regelmatig live-muziek en Berlijners mixen zich in de lobby met het hotelpubliek. Ik voel me hier altijd direct thuis tussen de sofa’s en de boeken. Die huiselijke sfeer van de lobby hebben ze doorgetrokken tot in de hotelkamers, die niet groot maar wel allemaal uniek en tof ingericht zijn. Het gaafste van dit alles? Michelberger bevindt zich in een monumentale fabriek. Berlijnser kan het dus niet! Extra punten scoort het hotel met het gelijknamige restaurant, waar je heerlijk kunt lunchen en dineren.

ibis Styles Berlin City Ost
OV: U5 Samariterstraße

Super gelegen in een rustige straat in het bedrijvige deel van Friedrichshain ligt het ibis Styles hotel. Het hotel is nieuw en modern ingericht (net even iets stijlvoller dan de standaard ibis hotels) en is van alle gemakken voorzien. Ideaal is het metrostation om de hoek (de U5 brengt je in minder dan 10 minuten naar Alexanderplatz) en de fietsverhuur die bij het hotel hoort. Ontbijten kun je bij één van de leuke ontbijttentjes in de buurt. Ook Boxhagener Platz, veel leuke boetiekjes en cafés bevinden zich op loopafstand. De ideale uitvalsbasis om Friedrichshain te ontdekken.

Plus Hotel
OV: S of U1 Warschauer Straße 

Kom je voor het Berlijnse uitgaansleven? Dan is het Plus Hotel een ideale en centraal gelegen uitvalsbasis, verschillende clubs bevinden zich op loopafstand. Omdat het hotel ruim is, een eigen zwembad heeft en over veel faciliteiten beschikt (je kunt er bijvoorbeeld ook poolen en tafeltennissen), is het hotel ook erg geschikt voor gezinnen. Persoonlijk vind ik het bakstenen gebouw ook een plaatje om te zien. Wist je dat dit vroeger een schoolgebouw is geweest? Station Warschauer Straße en de East Side Gallery bevinden zich op steenworp afstand.

► Kijk hier voor een totaaloverzicht van alle hotels in Friedrichshain of snuffel nog even verder tussen mijn reviews op mijn pagina hotels in Berlijn.

31 Reacties

  1. José

    Hallo Marjolein
    Mooie site fijn om in te lezen. We gaan 5 dagen en zoeken plekjes om te ontbijten. Kun je iets aanraden in de buurt van Landsbergeralle? Lichtenberg
    Dank alvast groeten José

    Antwoord
  2. Jolien

    Super handige blog! Heel erg bedankt!

    Antwoord
  3. Michiel

    Ontbijt is bij Ibis Styles inbegrepen
    Je hoeft dus niet op jacht naar een ontbijt maar kan gemakkelijk en inbegrepen je buik vullen in het hotel.

    Antwoord
  4. Danny Bosman

    Super blog Marjolein.
    Zijn net terug uit Berlijn en hebben heel wat tips en info uit je blog gebruikt.
    Zoals het openbaar vervoer. Eens je weet hoe het werkt is alles gemakkelijk en snel te bereiken. En voor de prijs moet je het zeker niet laten € 7. En dit voor een hele dag lang. Wij Logeerde in het Victor’s Residenz-Hotel Berlin tegenover het Volkspark Friedrichshain. Daar namen we de bus 200 naar Alexanderplatz van waar je naar alle uithoeken van Berlijn kon rijden en sporen.
    Spijtig van het Pergamonmuseum, dit was maar voor de helft open. En dus hebben we het altaar van Pergamon niet kunnen zien wegens renovatie werken. Doch was het de moeite waard en een aanrader net zoals de andere musea.
    Bedankt en nog veel succes met je blog
    vriendelijke groeten Danny en Greet

    Antwoord
  5. Jan Noordam

    Hoi Marjolein,

    Ik heb mijn vraag van 27/08/17 zelf via jouw blog kunnen oplossen.
    Goed lezen en zoeken Jan!
    Ik heb inmiddels bij Fat Tire Alexanderplatz een fiets gehuurd. Doe hiervoor dus geen moeite verder. Je, jouw blog heeft het inmiddels opgelost. Weer bedankt. Zoveel gemak van je blog en je boek, een bestseller bij mij inmiddels. Het is ook zeker op jouw conto te schrijven dat ik inmiddels voor de 3de keer naar Berlijn ga en nog vele keren meer.

    Groeten Jan N. te Leiden

    Antwoord
    • Marjolein

      Fijn om te lezen Jan! Fat Tire is een professionele zaak waar je uitstekend terecht kunt voor fietsenhuur. Ik wens je heel veel plezier in Berlijn en ik hoop dat je op de fiets weer een hoop mooie ontdekkingen mag doen tijdens je derde bezoek aan Berlijn (pas op hoor, Berlijn is verslavend! ;)).

      Antwoord
  6. Jan

    Hoi Marjolein,

    Ik ben in september weer in Berlijn. Van een donderdag tot een maandag. Ik wil ook graag het weekend eens beleven. Heb eerder al veel aan je tips hier en in je boek gehad. Ik verblijf nu op een AIR-BNB adres in Friedrichshain. Mijn vraag gaat over het volgende;
    Ik wil graag van donderdag tot en met zondag een goede citybike huren, het liefst in de buurt van mijn verblijfsadres. Maar maandagochtend vlieg ik al vroeg weer terug naar Nederland. Ik moet dus op zondag ook weer mijn gehuurde fiets in kunnen leveren. Weet jij misschien een adres of oplossing in buurt, waar dat ook op zondag kan?

    Alvast hartstikke bedankt.

    Antwoord
  7. Ruud

    Hoi Marjolein,

    Allereerst mijn complimenten voor jou mooie website en boek (uiteraard ook in huis)! Zou je mij willen adviseren met het volgende. Ik heb de afgelopen 4x op de volgende plekken een hotel/hostel gehad: Schönhauser Allee, t.h.v. de Oberbaumbrücke en nog midden in Kreuzberg (Kotti). Je begrijpt dan uiteraard van wat voor soort buurten ik hou! Echter wil ik de komende trip in een nieuwe gebied/kiez zitten, maar wel zoveel mogelijk zoals bovenstaande. Wat zou je mij adviseren?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Ruud, het lijkt erop dat je de leukste plekken al wel hebt weten te vinden! Zelf vind ik de buurt rondom Rosenthaler Platz (Mitte) ook erg leuk, dat is echter ook wel ietsje toeristischer (maar je kunt er veel heel goed eten en shoppen). Schöneberg (vooral rondom de Goltzstraße) vind ik ook erg leuk, is wel weer iets rustiger. Als je er iets kunt vinden, zou ik denk ik nu voor de Bergmannkiez (Kreuzberg) gaan, dat is weer een heel ander stuk Kreuzberg dan het deel rondom Kotti, en je zit lekker bij Tempelhof in de buurt. Een andere mogelijkheid is rondom Rathaus Neukölln, iets rauwer weer (vergelijkbaar qua sfeer met Kotti), maar daar openen de laatste tijd extreem veel goede restaurants en hipstercafés. Dat zijn de dingen die nu het eerst bij me te binnen schieten, ik hoop dat er wat leuks voor je tussenzit!

      Antwoord
  8. Remon

    Hoi Marjolein,

    We gaan met 5 jongens van tussen de 25 en 30 jaar voor 5 dagen naar Berlijn begin juni. We willen natuurlijk al het moois van de stad zien, maar ook lekker eten, borrelen en uitgaan. Sommigen van ons zijn al in Berlijn geweest, dus de echt hele toeristische dingen hebben we al gehad. Zelf heb ik de vorige keer dat ik in Berlijn ben geweest, enorm veel aan je blog gehad :) We zijn nu op zoek naar een goede plaats voor een accommodatie. We gaan het liefst in een leuk appartement via AirBnB. Nu twijfelen we tussen een plekje in Friedrichshain, Kreuzberg of Neukolln. Wat zou jij aanraden? En heb verder wellicht adviezen en/of tips voor ons? Alvast bedankt voor je reactie! :)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Remon,

      wat leuk om te lezen dat je al eens wat aan mijn blog hebt gehad! Ik denk dat je met zowel Friedrichshain als Kreuzberg en Neukölln helemaal goed zit, alledrie leuke – ietwat alternatieve – wijken die goed zijn geschikt om lekker te eten, te borrelen en uit te gaan. Veel clubs zitten rondom de Oberbaumbrücke dus daar zou je je eventueel op kunnen richten. Verder zou ik vooral kijken waar je een leuk aanbod kan vinden. Misschien ook een idee om een fiets te horen? De wijken liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar en op de fiets zie je een hoop!

      Wat leuke aanvullende tips kun je misschien vinden in mijn artikel Berlijn zomertips. Zelf vind ik bijvoorbeeld een bezoek aan een open air bioscoop (Freiluftkino Kreuzberg), street food markt (in het weekend op het RAW-Gelände) of een open air feestje (Ipse of Else) echt een aanrader in de zomermaanden.

      Mocht je nog verdere specifieke vragen hebben dan help ik graag verder!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  9. Cora Blomjous

    Beste Marjolein,

    Wat een leuke en nuttige blog heb je.
    Eind mei ga ik met 30 scholieren een paar dagen naar Berlijn. We overnachten in de wijk Friedrichshain. Eigenlijk wilden we een avondje gaan bowlen maar dat is al helemaal vol. Heb je misschien nog een (liefst niet te dure) tip om in die wijk ’s avonds te gaan doen met ze?

    Hartelijke groet,

    Cora

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Cora,

      dank je wel voor je compliment! Jammer dat al het bowlen al is uitgeboekt. Misschien is een avondje bioscoop een goed alternatief? In Friedrichshain kan ik de oudste bioscoop van Berlijn Tilsiter Lichtspiele en de voormalige DDR-premierebioscoop Kino International aanraden. In het weekend is een bezoek aan de foodmarkt op het RAW-Gelände denk ik erg leuk. Als het mooi weer is dan kun je ook een drankje halen bij de avondwinkel en dit nuttigen op Boxhagener Platz, een mooi plein in het historische centrum van Friedrichshain, of op de Modersohnbrücke, een brug vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de zonsondergang.

      Veel plezier en groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  10. Amber

    Hoi Marjolein,

    Wij komen zaterdag voor een weekje naar Berlijn.
    Kun je ons een paar leuke bars noemen in Friedrichshain waar we kunnen borrelen voor we gaan dansen in Suicide circus?

    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Ha Amber,

      wat een fijn vooruitzicht! Mijn favoriete bars in Friedrichshain zijn Soylent, Zebrano, Fitcher’s Vogel en Macondo (allemaal knusse ‘Wohnzimmerbars’). Voor cocktails is Booze Bar een aanrader.

      Veel plezier!

      Antwoord
  11. Rene

    Hallo, wij gaan met ons voetbalteam (jongens van 17 tm 19 jaar) in Berlijn een toernooi spelen. 14 jongens en 2 begeleiders, een keurige groep jongens. Wij zoeken nog iets leuks om te gaan stappen zaterdagavond en wij zoeken nog een leuk en gezellig restaurant voor de zondagavond. Wij slapen in een hostel in de Boxhagenerstrasse. Wij kan ons helpen aan een leuke en gezellige uitgaansgelegenheid en een leuk gezellig restaurant op de zondagavond.
    Bedankt alvast !!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi! In Friedrichszijn zitten tal van leuke uitgaansgelegenheden! Op het RAW-terrein (Revaler Straße 99) zitten meerdere clubs en rondom Boxhagener Platz kun je overal leuke cafeetjes vinden. Qua restaurants vind ik Butterhandlung (Frans/Duitse keuken), AGÜEVO! Taquería Cantina (Mexicaans) en Il Ritrovo (pizza) erg goed en deze zijn ook geschikt voor wat grotere groepen. Wel raad ik aan om even een reservering te maken! Veel plezier!

      Antwoord
  12. Fay

    Beste Marjolein,

    Ten eerste vind ik dat je echt een super leuke blog hebt. En ten tweede heb ik een vraagje, voor school moeten we namelijk een huis uitzoeken en die beschrijven in het duits. Maar toen ik in Friedrichshain was, zag ik een heel groot beschilderd blok huizen, maar weet jij misschien hoe die heet?
    Alvast bedankt!

    Groetjes Fay van Erp

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Fay,
      bedankt voor je complimentje! Weet je toevallig waar dat huis stond? Er staan enkele gekraakte huizen in Friedrichshain waar veel graffiti en street art op zit. Bedoel je misschien deze? Iets anders schiet me zo snel even niet te binnen…
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
      • Lisa

        Wauw, wat een prachtige graffiti op die foto! Ik logeer momenteel in deze wijk. Zou je me kunnen vertellen waar dit gebouw precies ligt? Ik zou het graag eens willen bezoeken! :)

        Antwoord
  13. Bree

    Ben helemaal door Berlijn gefascineerd.
    Echt een wereldstad.
    Alles erover gelezen in jouw blog en ontzettend veel herkend van wat je al schreef. We zijn hier een halve maand alleen om Berlijn te leren kennen.. cultuur geschiedenis kunst etc. Het enige waar wij ons niet in konden vinden was RAW-GELÄNDE.
    We zijn uitgestapt op Berlin-Warschau en hebben (en geloof mij heb zelfs een jaar in Amsterdam vertoefd) nog nooit zoveel mensen dronken verslaafd kotsend en bad trippend bij elkaar gezien.. Dit alleen al tussen station en flohmarkt in. Geen aanrader de flohmarkt zelf was ook slechts een schaduw van wat jij erover te vertellen had.
    Verder is alles wat je schrijft een dikke aanrader!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat heerlijk dat jullie een maand in Berlijn zijn! Lekker de tijd om de stad op je gemakje te ontdekken. Jammer dat het RAW-Gelände zo tegenviel. Dat wat jij omschrijft maak ik daar niet vaak mee. Rondom het station wel maar op het terrein eigenlijk niet. Ik ben meestal bij Neue Heimat of in de Biergarten en daar is de sfeer eigenlijk altijd erg goed. Veel plezier nog in Berlijn!

      Antwoord
  14. Lenie

    Als het mag wil ik graag een ontbijt tip geven voor deze wijk:

    Afgelopen week was ik in Berlijn en heb ik op dinsdag ontbeten in Friedrichshain. Het was nog vroeg en de meeste restaurantjes waren nog dicht, maar wij kwamen langs een die wel open was, ‘elfida’ aan de Boxhagenerplatz.

    Hier hebben wij weinig geld echt heerlijk gegeten. In totaal waren wij zo’n 11 euro kwijt voor 2 uitgebreide ontbijtjes met vers fruit en 2 capuccino.

    Misschien leuk om eens te gaan eten als je in Berlijn bent?

    Antwoord
    • Marjolein

      Rondom Boxhagener Platz zitten inderdaad heel veel leuke restaurantjes en cafees. Bedankt voor je aanvulling Lenie!

      Antwoord
  15. pierre

    Ik ga er maandag heen en heb prive geboekt via de door gays opgerichte site EBAB. TIP! heb een heel appartement voor 2 personen voor 35 euro per nacht!! en hoef er niets voor met de verhuurder te hebben, haha (‘inmiddels is Ebab voor en door iedereen )

    Heb een vraag: Ik ga ook om de gewone mensen in de buurt te leren kennen ( ook die van de bijstand leven en studenten etc. Die komen vaak in buurthuizen waar ook dingen te beleven zijn zonder veel geld (ben zelf bijstandleier ;>))..alleen hoe zoek ik dat? Weet het duitse woord niet. Met kommunal haueser kan google niets! Ook wil ik er wat bi- en homo cafeetjes bezoeken ( geen bars) of Kunstenaarslokaties . Heeft iemand wat tips?

    Antwoord
  16. Viv

    Beste…,

    Komend weekend hebben we een hotel geboekt in de wijk Friedrichshein aan de Stalauer Allee. We gaan met eigen auto. Heb je gratis parkerstips voor deze buurt?

    Met vriendelijke groet,
    Viv

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Viv,

      toevallig het NHOW hotel? Je kunt rondom de Stralauer Allee voor zover ik weet bijna overal gratis parkeren. Ik raad aan de woonwijk achter de Stralauer Allee even in te rijden maar je kunt eventueel ook gratis langs de East Side Gallery parkeren. Oppassen voor uitritten, als je daar parkeert kan je auto worden weggesleept.

      Veel plezier!
      Marjolein

      Antwoord
      • Viv

        Hallo Marjolein,

        Inderdaad het Nhow hotel. Dank voor je snelle reactie en alle tips op je blog!

        Gr. Viv

        Antwoord
      • Van den houdt ingrid

        Beste, er is toch een parking aan het hotel, ondertussen zal je er al geweest zijn.
        Hoe vond je het hotel?
        Wij vinden het een super tof hotel,gaan terug in juni.
        Grtj

        Antwoord
  17. Daphne Cornelis

    Beste,

    Binnen twee weken vertrek ik op studiereis naar Berlijn. We hebben de opdracht gekregen om een bespreking te maken van bepaalde thema’s (Architectuur, Mode, …) in de wijk Friederichshain.
    Ik heb Architectuur gekozen om te bespreken, specifieker het Jüdisches Museum Berlin. We moeten een primaire bron zoeken die ter plekke meer informatie kan geven.
    Zou u het zien zitten om ter plekke meer informatie te geven over het gebouw?

    Vriendelijke groeten,
    Daphne Cornelis

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste Daphne,

      Als je bespreking verband moet houden met de wijk Friedrichshain, zou ik nog even verder zoeken. Het Jüdisches Museum ligt namelijk in de wijk Kreuzberg, aan de andere kant van de voormalige muur.

      In Friedrichshain zou je kunnen denken aan de Oberbaumbrücke, de gebouwen rond Frankfurter Tor, het geheel aan bebouwing langs de communistische paradestraat Karl-Marx-Allee, of het eerste ziekenhuis van Berlijn.

      Verder vraag ik me af wat je met een “primaire bron” bedoelt. Dat zijn doorgaans in geschreven vorm dagboeken van mensen die het te bespreken onderwerp hebben meegemaakt of lijsten uit de overheidsadministratie. Als je het dan over sprekers hebt, zoek je iemand die zelf iets meegemaakt, maar helaas is Marjolein volgens mij geen joodse, en heeft ze ook niet meegewerkt aan de bouw of ontwerp van het Jüdisches Museum… ;)

      Ik hoop in elk geval dat je wat hebt aan mijn Friedrichshain-adviezen!

      Jurjen

      Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This