Openbaar vervoer in Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is uitstekend geregeld. Een halte is nooit ver weg, met één ticket kun je van alle vormen van OV in Berlijn (metro, tram, bus en regionale trein) binnen de stad gebruik maken en daarmee bereik je vrijwel alle (uit)hoeken van de stad. Het is daarmee niet alleen efficiënt, gemakkelijk en veilig, het is ook de voordeligste, snelste en leukste manier om de stad te ontdekken!

Een typische ingang van de Berlijnse ondergrondse U-Bahn

Hoe werkt het openbaar vervoer in Berlijn?


Voor vertrek koop je bij het ticketautomaat op het station (of in de app) een vervoersbewijs dat het beste bij jouw reisgedrag past (bijvoorbeeld een 24-uurs-ticket of een enkele reis). Deze stempel je af bij een stempelautomaat en stapt in de lijn naar keuze. Berlijn kent geen chipkaartsysteem of incheckpoortjes, het verplicht afstempelen van je ticket volstaat.

Met de handige routeplanner van de BVG of Google Maps plan je het makkelijkst hoe je van A naar B komt.

OV in Berlijn in het kort

Hierbij korte antwoorden op de meest gestelde vragen. Scroll verder naar beneden of klik op de links voor meer gedetailleerde informatie over het plannen van je route, zones, ticketsprijzen, soorten vervoer, de dienstregeling en tips voor bezoekers in een rolstoel.

Zones

Berlijn is onderverdeeld in drie zones: zone A (de binnenstad), zone B (de buitenwijken) en zone C (omliggende gebieden waaronder het vliegveld, Potsdam en voormalig concentratiekamp Sachsenhausen). In vrijwel de meeste gevallen heb je genoeg aan een tickets voor zones A en B.
➤ Meer over zones

Route plannen

Nee hoor, ook ik ken niet iedere tramlijn uit mijn hoofd! Daarom raadpleeg ik regelmatig de routeplanner van de BVG. Deze geeft gedetailleerd uitkomst over de snelste en makkelijkste route van A naar B en geeft ook aan als er storingen of omleidingen zijn op jouw traject.
➤ Meer over route plannen

Vervoersbewijzen kopen

Tickets voor het openbaar vervoer koop je in de ticketautomaten (in de stationshal, op het perron of in de tram), via de mobiele app van de BVG of bij de buschauffeur (contant betalen!). OV-poortjes kennen ze hier niet maar vergeet niet je ticket voor je reis af te stempelen, anders is deze ongeldig en krijg je bij controle een boete.
➤ Meer over vervoersbewijzen

Prijzen

Bepaal op basis van je reisgedrag welk ticket voor jou het handigst is. Het meest gangbaar is een enkele reis, 24-uurs-ticket (voordeliger bij 3 of meer ritten binnen 24 uur) of het speciale toeristenticket de Berlin WelcomeCard (voordeliger als je verschillende attracties en musea wilt bezoeken).
➤ Meer over prijzen

Soorten vervoer

Met één ticket kun je gebruik maken van alle vormen OV in Berlijn en moeiteloos overstappen tussen verschillende lijnen en vervoersmiddelen. Berlijn kent de U-Bahn (doorgaans ondergrondse metro), S-Bahn (doorgaans bovengrondse metro), trams, bussen, regionale treinen en veerboten.
➤ Meer over soorten OV

Coronaregels

Het dragen van een FFP2 masker is t/m 1 februari 2023 verplicht op stations en tijdens je reis om jezelf en anderen te beschermen tegen verspreiding van het COVID-19 virus. Raadpleeg voor actuele informatie de website van de BVG.

Dienstregelingen

Grofweg rijdt het reguliere openbaar vervoer tussen 4:00 ’s morgens en 12:00 ’s avonds, aangevuld met nachtbussen. In de weekenden rijden ook metro’s de hele nacht door. Op zon- en feestdagen geldt de minder frequente zonsdagdienstregeling. Raadpleeg voor gedetailleerde informatie op jouw route de routeplanner van de BVG.
➤ Meer over dienstregelingen

Tram M5 in de Oranienburger Straße richting centraal station Hauptbahnhof

OV-zones in Berlijn

De prijs van het openbaar vervoer in Berlijn is goed betaalbaar en wordt berekend naar het aantal zones waarin je reist.

Welke zones kent het OV in Berlijn?


Berlijn is opgedeeld in de zones A, B en C. Tickets zijn te koop voor ‘zones A en B’, ‘zones B en C’ of ‘zones A, B en C’. Voor een bezoek aan Berlijn heb je in de meeste gevallen genoeg aan de zones A en B, want hier bevinden zich de meeste bezienswaardigheden.

 • Zone A
  Het centrum van de stad:
  Onder meer de wijken MitteKreuzberg, Charlottenburg, Prenzlauer Berg en Friedrichshain. Vrijwel alle bekende bezienswaardigheden, waaronder de Fernsehturm, Brandenburger Tor, ReichstagPotsdamer Platz en de Kurfürstendamm liggen in zone A. Zone A is op de kaart te herkennen aan de Ringbahn van de S-Bahn (de S41 met de klok mee en S42 tegen de klok in, deze rijden in een cirkel rondom de binnenstad), alles daarbinnen valt onder zone A.
 • Zone B
  De buitenwijken van Berlijn:
  Zoals Wedding, Spandau en Lichtenberg. Sommige toeristische trekpleisters zoals de botanische tuin, het Olympisch Stadion, het Stasi Museum en het beursgebouw van Berlijn bevinden zich in zone B.
 • Zone C
  Aangrenzende steden en dorpen rondom Berlijn:
  Waaronder Potsdam (de hoofdstad van Brandenburg) Oranienburg (daar waar het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen ligt) en het vliegveld Berlin Brandenburg.

Heb ik een ticket voor zone C nodig?

In bijna alle gevallen heb je genoeg aan een ticket voor de zones A en B.

Als je slechts éénmalig naar zone C reist (bijvoorbeeld als je vanaf het vliegveld komt, of een bezoek brengt aan Potsdam of Sachsenhausen), koop dan alleen voor deze dag een enkele reis of 24-uurs-ticket inclusief zone C, tickets zonder zone C zijn namelijk voordeliger. Mocht je toch naar zone C reizen dan kun je een Anschlussticket kopen waarmee je voor een kleine meerprijs met je AB ticket ook binnen zone C kunt reizen. Maak in ieder geval niet de fout naar zone C te reizen zonder geldig ticket voor de zone, dit is een veelvoorkomende reden voor een boete.

Vrijwel alle bekende bezienswaardigheden in Berlijn bevinden zich in zone A

Waar vind ik kaarten van het OV-netwerk?

Op de OV-kaart kun je precies zien welke stations binnen welke zone liggen. De binnenste cirkel is zone A, de middelste zone B, de buitenste zone C. Alle stations en metro’s zijn voorzien van metrokaarten (vaak als sticker op de ticketautomaten of in de metro op het plafond). Een papieren kaart van het metronetwerk kun je gratis bij informatiepunten op het station (Kundenzentrum) verkrijgen. Ook de mobiele app Fahrinfo Berlin is erg handig, deze beschikt over een kaart die na download ook offline beschikbaar is en over een routeplanner.

Route plannen met het OV in Berlijn

Hoe kom je het snelst van Alexanderplatz naar je hotel? Of hoe kom je het snelst van het vliegveld naar het centrum van de stad? Kortom: hoe kom je snel van A naar B in Berlijn?

Officiële routeplanner van het Berlijns vervoersbedrijf

Het makkelijkst is het om je route te plannen met de routeplanner van de BVG. De routeplanner houdt rekening met omleidingen, vertragingen en werkzaamheden en beschikt over filters waarin je een voorkeur voor een vervoersmiddel kunt geven (bijvoorbeeld bussen uitsluiten) of kunt aangeven dat de reis barrièrevrij moet zijn (handig voor bezoekers in een rolstoel of met een kinderwagen). De routeplanner is ook beschikbaar in ‘de app ‘BVG Fahrinfo‘, de app kan ook je actuele locatie bepalen en favoriete adressen opslaan.

Google Maps

Als alternatief werkt Google Maps ook uitstekend in Berlijn, is echter soms iets minder volledig en accuraat, vooral bij werkzaamheden of uitval.

Station Alexanderplatz is één van de grotere verkeersknooppunten in de stad

Vervoersbewijzen voor het OV in Berlijn

Welk ticket is voor jou het voordeligst?

Ik heb de meest gangbare scenario’s voor je op een rijtje gezet met mijn aanbeveling voor het beste ticket.

Ik wil veel gebruik maken van het openbaar vervoer

Doorgaans raad ik bezoekers aan om een 24-uurs-ticket te kopen voor het openbaar vervoer (24-Stunden-Karte). Met één ticket kun je de hele dag onbeperkt gebruik maken van alle openbare vervoersmiddelen (U-Bahn, S-Bahn, trams, bussen, regionale treinen en veerboten) binnen de gekozen zones (zone A en B is waarschijnlijk voldoende). Het voordeel is dat je niet elke keer hoeft na te denken over het kopen en afstempelen van een ticket, je stapt gewoon overal in en uit. Berlijn is een grote stad en als je veel wilt zien op een dag is makkelijker en sneller om langere afstanden met het OV af te leggen. Zodra je 3 of meer keer met het OV reist binnen 24 uur dan is een 24-uurs-ticket voordeliger dan losse enkeltjes.

Ik wil veel gebruik maken van het openbaar vervoer én enkele attracties bezoeken

Ben je van plan veel van Berlijns bekende bezienswaardigheden zoals de Fernsehturm, de Berliner Dom en het Panoramapunkt te bezoeken? Kijk dan eens naar de Berlin WelcomeCard. Met dit speciale toeristenticket kun je namelijk onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer én je krijgt 25% – 50% korting op meer dan 200 attracties, rondleidingen en bezienswaardigheden in Berlijn.

Wil je én veel van het OV gebruik maken en enkele attracties zoals de Fernsehturm bezoeken? Dan is de Berlin WelcomeCard wellicht iets voor jou!

Ik wil af en toe gebruik maken van het openbaar vervoer

Reis je slechts één of twee keer met het openbaar vervoer op een dag, dan kun je kiezen voor het Einzelfahrausweis (enkele reis). Dit ticket is 2 uur geldig binnen de gekozen zones. Let op: je mag met dit ticket slechts in één richting reizen (je kunt dus niet met één Einzelfahrausweis heen en terug reizen, ook niet als dit binnen 2 uur is). Zodra je drie of meer enkeltjes koopt ben je met een 24-uurs-ticket al goedkoper uit.

Ik reis met een groep

Ben je met drie of meer personen en reis je samen? Dan is een Kleingruppenkarte wat voor jullie. Maximaal 5 personen kunnen gezamenlijk de hele dag met één ticket reizen.

Ik verblijf voor een langere periode in Berlijn

Ben je voor studie, werk of voor een andere reden langer in Berlijn? Overweg dan de prijzen van weekkaarten, maandkaarten en jaarkaarten te checken. Als je veel van het OV gebruik gaat maken gedurende de hele periode, dan is het doorgaans goedkoper.

➤  Scroll naar beneden voor een overzicht van de prijzen.

Verblijf je langer in Berlijn? Dan is een week-, maand- of jaarkaart voordeliger als je vaak met het OV reist

Waar koop ik een kaartje?

OV-tickets zijn verkrijgbaar op de volgende plekken:

 • Automaten op alle stations (meest gebruikelijk): alle stations zijn voorzien van automaten, vaak kun je deze vinden op de perrons en in de stationshallen. Je kunt betalen met pin, creditcard of contant geld.
 • Mobiele apps van de BVG (persoonlijke favoriet): de BVG apps ‘BVG Fahrinfo’ en ‘BVG Tickets’ vind je in de Apple en Android app stores. Betalen doe je met creditcard of Paypal en je ticket download je na aankoop op je telefoon (internetverbinding noodzakelijk). Het is raadzaam voor vertrek vast je betaalinformatie op te slaan, zodat je op bestemming tijd en gedoe bespaart.
 • Bij het loket: een loket (Kundenzentrum) vind je alleen op de grotere stations zoals Hauptbahnhof, Spandau en Ostbahnhof. Dit zijn tevens de stations waar je ook aankomt wanneer je met de trein naar Berlijn reist.
 • In de automaten in de tram: alle trams zijn voorzien van een ticketautomaat in het voertuig (soms ook bij de halte). Soms kun je ook pinnen of met creditcard betalen, maar soms alleen met muntgeld (hoeft niet gepast).
 • Bij de buschauffeur: mijn minst favoriete optie maar mogelijk in noodgevallen. Zorg voor contant geld, het liefst zo gepast mogelijk.

Metrostation Rosenthaler Platz in Berlijn-Mitte

Moet ik mijn ticket nog afstempelen?

Ja, voor gebruik moet je het ticket afstempelen om het een geldig vervoersbewijs te maken. Standaard komen de kaartjes ongestempeld uit het kaartjesautomaat met een lege strook om af te stempelen (gemarkeerd met de tekst ‘Bitte entwerten‘). De stempel voorziet je ticket op de strook van het vertrekstation en de vertrektijd, wat het een geldig vervoersbewijs maakt.

Ieder station en alle bussen en trams zijn uitgerust met een stempelautomaat. Je kunt ze herkennen aan het gele of rode kastje. De stations beschikken niet over controlepoortjes.

Vergeet je ticket niet af te stempelen, anders is deze ongeldig!

Zijn tweedehands tickets een geldig vervoersbewijs?

Het is je vast wel eens overkomen als je vaak in Berlijn komt: mensen proberen je een kaartje te verkopen of vragen naar een gebruikt metroticket. Deze marktplaats van tweedehands tickets lijkt onschuldig en betrouwbaar maar het is oppassen geblazen. Vaak zijn de tickets al gebruikt en niet meer geldig. Bovendien is de zwarthandel van deze tickets verboden.

Wat gebeurt er als ik geen geldig vervoersbewijs heb?

Er staat een boete van € 60,- op het zwartrijden in het Berlijnse openbaar vervoer.

Er worden regelmatig steekproefsgewijs ticketcontroles uitgevoerd. Heb je geen vervoersbewijs bij je? Of een vals vervoersbewijs, verkeerd (niet de juiste zone) of niet afgestempeld vervoersbewijs? Dan wordt deze overtreding bekeurd met een geldboete.

De controles worden meestal uitgevoerd door controleurs in burger. Je herkent ze niet, totdat de deuren sluiten en er om vervoersbewijzen wordt gevraagd. Er zijn bepaalde metrolijnen die vaak worden gecontroleerd. Zo kwam ik zelf vaak controleurs tegen in de U1, de U8 en sommige stukken op de U2. Echter, beter kun je het er niet op gokken en gewoon een kaartje kopen. Je maakt tenslotte gebruik van een dienst en daar betaal je voor.

Tarieven OV in Berlijn 2023

Alle tickets zijn geldig voor alle vervoersmiddelen (U-Bahn, S-Bahn, trams, bussen, regionale treinen, veerboten) binnen de gekozen zone. Hogesnelheidstreinen (ICE’s) zijn niet inbegrepen.

* Laatste update januari 2023. Prijzen onder voorbehoud.

24-uurs ticket (24-Stunden-Karte)
Dit ticket is 24 uur geldig vanaf het moment van afstempelen of het moment van aankoop in de app. Vanaf 3 ritten binnen 24 uur is een 24-uurs ticket voordeliger dan losse enkeltjes. Dit ticket heeft zijn voorvanger de dagkaart (Tageskarte) vervangen, die standaard maar tot 3:00 in de nacht geldig was.
Zone A en B : € 8,80
Zone A, B en C : € 10,-

Enkele reis (Einzelfahrausweis)
Met een enkele reis kun je twee uur lang reizen met het OV in één richting. Overstappen of pauzeren onderweg is toegestaan, terugreizen echter niet.
Zone A en B : € 3,-
Zone A, B en C : € 3,80

Enkele reis – vierrittenkaart (Einzelfahrausweis 4-Fahrten-Karte)
Als je gelijk een vierrittenkaart koopt ben je goedkoper uit dan met vier losse enkeltjes. De losse kaartjes stempel je apart af.
Zone A en B: € 9,40
Zone A, B en C: 13,80

Korte rit (Kurzstrecke)
Ticket is geldig voor een rit van maximaal drie S- of U-Bahnstations óf niet meer dan zes haltes met de bus of tram.
€ 2,-

Korte rit – vierrittenkaart (Kurzstrecke 4-Fahrten-Karte)
Als je gelijk een vierrittenkaart koopt ben je goedkoper uit dan met vier losse Kurzstrecke tickets dan een los ticket. De losse kaartjes stempel je apart af.
€ 6,-

7-dagen ticket (7-Tage-Karte)
Weekkaart, geldig van het moment van afstempelen t/m de 7e dag om 24:00.
Zone A en B : € 36,00
Zone A, B en C : € 43,-

Maandkaart (Monatskarte)
Maandkaarten zijn er in twee soorten. Voor een hele kalendermaand (‘Kalendermonat’ – van de eerste tot de laatste van dezelfde maand) óf doorlopend (‘Gleitend’ – vanaf de dag van afstempelen tot een maand later, bijvoorbeeld van 13 juni tot 12 juli). In de meeste gevallen is een ‘Gleitend’ ticket de betere optie omdat je bij een ‘Kalendermonat’ de dagen verspilt als je het ticket niet op de eerste van de maand in gebruik neemt. Als je je ticket in de Fahrinfo app van de BVG koopt dan kun je zelf de dag instellen vanaf wanneer het ticket geldig is.
Zone A en B : € 86,00
Zone A, B en C : € 107,-

Ticket voor kleine groepen (Kleingruppenkarte)
Één ticket voor maximaal 5 personen, één dag geldig. Voordelig vanaf 3 personen of meer. Let wel op dat je continu als groep samenreist, omdat je maar één kaartje hebt om te laten zien en deze niet kunt delen.
Zone A en B : € 25,50
Zone A, B en C : € 26,50

Berlin WelcomeCard
Speciaal voordeelticket voor toeristen waarmee je onbeperkt van het OV gebruik kunt maken én 25% – 50% korting krijgt op meer dan 200 attracties in Berlijn. De Berlin WelcomeCard kun je voor vertrek online bestellen.
Zone A en B : € 25,- (48 uur) / €  35,- (72 uur)
Zone A, B en C : € 30,- (48 uur) / € 40,- (72 uur)

➤ Actuele prijzen en nog meer ticketvarianten zijn te vinden op de website of in de app van het BVG.

Zo zien de OV-tickets er in Berlijn uit

Is de Berlin WelcomeCard voordeliger voor mij?

Ben je van plan meerdere toeristische attracties te bezoeken (zoals bijvoorbeeld de Fernsehturm, de Berliner Dom, het DDR museum en het Panoramapunkt) dan ben je met de Berlin WelcomeCard al snel voordeliger uit. Met dit toeristenticket kun je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer én krijg je 25% – 50% korting op meer dan 200 verschillende attracties in Berlijn. Bovendien kunnen er op 1 ticket 3 kinderen t/m 14 jaar gratis meereizen. 
Meer informatie + online bestellen

Wanneer krijg ik korting?

Het Berlijnse OV kent een kortingstarief (Ermäßigungstarif) waarmee je ongeveer 20% -25% korting krijgt op de reguliere prijs. Het kortingstarief mag je gebruiken voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar en zijn voor bijna ieder type vervoersbewijs beschikbaar. De tickets vind je in de ticketautomaten en app.

Reizen kinderen gratis?

Kinderen tot 6 jaar reizen standaard gratis mee met een volwassen begeleider. Kinderen van 6 tot 14 jaar reizen met kortingstarief. Als je een Berlin WelcomeCard hebt dan reizen kinderen t/m 14 jaar gratis mee. Scroll verder voor een overzicht van alle tickets en de prijzen.

Station Görlitzer Bahnhof aan de U1

Reist mijn hond gratis mee?

Als je een 24-uurs-ticket, weekkaart of maandkaart hebt, dan mag je je hond gratis meenemen. Als je een 24-uurs-ticket of een Kurzstrecketicket hebt, kun je je hond niet gratis meenemen. In dit geval is een extra ticket (met kortingstarief) voor je hond verplicht.

Kan ik mijn fiets meenemen?

Het meenemen van een fiets is toegestaan in de U-Bahn, S-Bahn, tram, regionale treinen en veerboten, in de daarvoor aangegeven wagons, indien plek (rolstoelgebruikers en kinderwagens hebben voorrang). Voor je fiets heb je een extra Fahrradticket nodig. Deze zijn beschikbaar als enkeltje, Kurzstrecke, 24-uurs-ticket en maandkaart. Fietsen zijn niet toegestaan in de bus.

Soorten openbaar vervoer in Berlijn

Welke vervoersmiddelen zijn er in Berlijn?

Alle kaartjes voor het openbaar vervoer zijn geldig voor alle vervoersmogelijkheden binnen de desbetreffende zone. Daartoe behoren de:

 • U-Bahn
 • S-Bahn
 • Tram
 • Bus
 • Regionale treinen binnen Berlijn, daartoe behoren de Regionalbahn (afgekort: RB) en Regionalexpress (afgekort: REX). Uitgesloten zijn lange afstandstreinen, daartoe behoren InterCities (afgekort: IC), EuroCities (afgekort: EC) en de ICE (hogesnelheidstrein).
 • Veerboten van de BVG (private veerboten zijn uitgesloten)
De iconische gele U-Bahn in Berlijn
Wat is het verschil tussen de U-Bahn en de S-Bahn?


Als toerist moet je vooral weten dat je met één ticket van alle vervoersmiddelen gebruik kunt maken en moeiteloos kunt overstappen tussen de U-Bahn en S-Bahn, de netwerken sluiten goed op elkaar aan.

De U-Bahn rijdt grotendeels ondergronds, doorgaans kleinere afstanden in het centrum (vooral in West-Berlijn) en wordt uitgevoerd door de BVG (Berliner Verkehrsbetriebe).

De S-Bahn rijdt grotendeels bovengronds, doorgaans langere afstanden en bedient meer plekken in de buitenwijken en buiten de stad. De S-Bahn wordt uitgevoerd door de Deutsche Bahn.

Pas op: het gebeurt niet vaak, maar soms kruisen lijnen van de U-Bahn en de S-Bahn met hetzelfde nummer elkaar (zo stoppen zowel de U2 als de S2 op station Potsdamer Platz), let dan éxtra goed op de letter voor de lijn.

Ingang van S-Bahnstation Potsdamer Platz, dit is een andere ingang dan de U-Bahn

De U-Bahn

De Untergrundbahn is met zijn gele treinen en kleurrijke stations niet weg te denken uit het straatbeeld van Berlijn. Middels een fijnmazig netwerk van wel 145 kilometer lang bedienen 9 lijnen 175 stations in de stad, voornamelijk in het centrum aan de westkant van de stad. Dat de U-Bahn vooral in West-Berlijn te vinden is, is geen toeval. Ten tijde van de Koude Oorlog heeft West-Berlijn namelijk veel geld geïnvesteerd in het uitbouwen van het metronetwerk. Na de val van de Berlijnse Muur werd het West-Berlijnse netwerk weer aangesloten op het netwerk in Oost-Berlijn, maar de U-Bahn is nog altijd dominant in het westen.
➤ Lees hier meer over de historie van de iconische Berlijnse U-Bahn

De stations van de U-Bahn zijn te herkennen aan het blauw-witte U-symbool.

Leuk om meer over de geschiedenis te weten te komen: bezoek het U-Bahn Museum in station Olympia-Stadion (U2). Check vooraf de openingstijden, want die zijn nogal onregelmatig.

S-Bahn

De S-Bahn in Berlijn exploiteert 15 lijnen over een netwerk van ongeveer 330 kilometer, met bijna 170 stations verspreid in en buiten de stad. De stations van de S-Bahn zijn te herkennen aan het groen-witte S-symbool. In het centrum van Berlijn rijdt het grootste deel van de S-Bahn over bovengrondse verhoogde sporen, hoewel sommige trajecten en stations ook ondergronds te vinden zijn. Het meest bekend is het traject tussen Westkreuz en Ostkreuz, zowel dwars door de stad als de Ringbahn rondom de stad. Daar waar de U-Bahn voornamelijk in West-Berlijn te vinden is, rijdt de S-Bahn voornamelijk in het oosten van de stad. Tijdens de Koude Oorlog was het de DDR die voornamelijk in het netwerk van de S-Bahn investeerde.
➤ Lees hier meer over de S-Bahn in Berlijn

S-Bahn op station Prenzlauer Allee aan de ‘Ringbahn’ in Berlijn

Trams

20 tramlijnen rijden voornamelijk in het voormalige Oost-Berlijn. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het tramnetwerk en het aantal stations is (bijvoorbeeld rondom Hauptbahnhof) flink uitgebreid.

Bussen

In het stadsgebied van Berlijn rijden 300 openbare buslijnen die evenals door de BVG worden geëxploiteerd. Op sommige lijnen in de binnenstad (tip: ritje met bus 100) rijden dubbeldekkers, vanwaar je een leuk uitzicht hebt over de stad. Plekken buiten de stad die niet door de U-Bahn of S-Bahn worden bediend, worden vaak wel door bussen bediend. In de binnenstad kies ik persoonlijk liever voor de U-Bahn of S-Bahn, omdat deze doorgaans veel sneller zijn.

Veerboten

Als je de buitenwijken van Berlijn gaat ontdekken, dan zul je al snel merken dat Berlijn niet alleen een hele groene, maar ook een hele waterrijke stad is. Met de pontjes van de BVG kun je de vele rivieren of in sommige gevallen zelfs de meren van Berlijn oversteken (tip: de F10 van Wannsee naar Alt-Kladow). De meest bijzondere lijn is toch wel de veerboot F24 in het kneuterige vissersdorp Rahnsdorf, dit is meer een roeiboot en wordt nog met de hand aangedreven. Het gebruik van de Fähre vind ik persoonlijk een superleuke manier om Berlijn te leren kennen en is bijvoorbeeld ook goed te combineren met een fietstocht.

Halte van veerboot F24. Een ritje met de handaangedreven veerboot is trouwens echt een bezienswaardigheid an sich en laat je een heel ander soort Berlijn zien!

Dienstregeling

Hoevaak rijdt het OV overdag?

Grofweg kun je uitgaan van de volgende frequenties:

 • S-Bahn binnen het centrum: elke 10 minuten
 • S-Bahn buiten het centrum: elke 20 minuten
 • U-Bahn: elke 5 minuten

Je kunt overdag eigenlijk op de bonnefooi naar een station lopen, want echt lang te wachten hoef je bijna nooit. In de spits en op drukke trajecten (bijvoorbeeld op het traject van de Stadtbahn, tussen Westkreuz via Zoologischer Garten, Hauptbahnhof en Alexanderplatz naar Ostkreuz) rijden de treinen nog vaker, maar dan kan het ook veel drukker zijn. In de weekenden en avonden juist minder.

Tram nabij station Hackescher Markt

Rijdt het OV in Berlijn ook in de nacht?

In het weekend rijden de meeste metro’s van Berlijn de hele nacht door (vr-za nacht en za-zo nacht), alleen niet met dezelfde regelmaat als overdag. Het kan dus voorkomen dat je 20 minuten op de metro moet wachten, maar dat is echt maximaal.

Doordeweeks rijden de metro’s ongeveer tot 24:00, wanneer de laatste metro is geweest rijden er nachtbussen die dezelfde route afleggen als de metro. Je kunt de nachtbussen van Berlijn herkennen aan de “N” voor het lijnnummer. Vanzelfsprekend doet de nachtbus er wel wat langer over en het netwerk is veel minder uitgebreid, maar je hoeft je nooit zorgen te maken dat je niet meer thuis komt.

Weet je al wanneer en hoelaat je ongeveer wilt vertrekken? Check dan vooraf in de routeplanner van de BVG welke verbinding je het beste kunt nemen. Zo bespaar je mogelijk een lange wachttijd. Je ticket is ook in de nachtbus geldig, je hoef hier geen apart ticket voor te kopen.

Ook in de nacht is het OV veilig en qua veiligheid vergelijkbaar met het OV in de grotere Nederlandse steden. Dit betekent niet dat je je ook daadwerkelijk altijd veilig voelt of dat er nooit iets ongemakkelijks gebeurt. Gebruik je gezonde verstand en wees op je hoede als je alcohol op hebt, je bent dan makkelijker slachtoffer van diefstal. Zelf heb ik gelukkig nooit echt iets vervelends meegemaakt, maar toch geef ik in de nacht persoonlijk liever iets meer uit aan een taxi (ik gebruik daarvoor de app ‘MyTaxi‘, bij de app zijn erkende taxichauffeurs aangesloten), vooral omdat ik dan vaak veel sneller thuis ben.

Station Potsdamer Platz in de avond

Overige praktische informatie over het OV in Berlijn

Ik reis al sinds mijn eerste bezoek aan Berlijn en ruim 15 jaar later het liefst met het openbaar vervoer in Berlijn. Het blijft vaak de makkelijkste en snelste manier om je in de stad te verplaatsen én wat metrostations bezoeken hoort eigenlijk wel bij een citytrip in Berlijn. Daarom hierbij nog wat persoonlijke tips:

Heb contant geld op zak

Deze tip is eigenlijk een algemene Berlijntip want het komt regelmatig voor dat je hier niet met pin of creditcard kan betalen. Sinds ik in Berlijn woon heb ik dan ook standaard contant geld op zak. In bussen en trams kun je meestal alleen contant betalen en het komt ook nog wel eens voor dat de betaalfunctie met pin of creditcard bij de automaten niet werkt.

Download de BVG mobiele app

Sinds ik de app van de BVG gebruik, is mijn leven een stuk makkelijker geworden. Ik plan er niet alleen mijn route van A naar B mee, ik raadpleeg ook regelmatig de kaarten en koop er mijn vervoersbewijzen. Makkelijk, snel en scheelt ook nog eens een hoop papier!
➤ Meer over de mobiele app van de BVG

Bezoek de bijzondere Berlijnse stations

In Berlijn heeft bijna elk station zijn eigen identiteit. Op de lijn U3 vind je de meest prachtige metrostations die soms een dorpse uitstraling hebben, op de lijn U8 hebben de stations geweldige retrodesigns en de grotendeels bovengrondse U1 biedt op sommige plekken een fantastisch uitzicht over de wijk Kreuzberg. In de Berlijnse ondergrondse raak je niet uitgekeken!

Zeker de rit over de Oberbaumbrücke is prachtig, dit is de brug die de wijken Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar verbindt. Tijdens de tijd van de Berlijnse Muur was de brug afgesloten maar is nu weer levendiger dan ooit en biedt een mooi uitzicht over de Spree en de Fernsehturm (zeker met zonsondergang). De Oberbaumbrücke staat tussen de stations Warschauer Straße en Schlesisches Tor aan het begin van de U1.

De U1 op de Oberbaumbrücke tussen de stations Warschauer Straße en Schlesisches Tor

Als je met de U1 over de Oberbaumbrücke rijdt heb je een gaaf uitzicht

Als je het kunt missen: help je medemens

Regelmatig kom je op stations of in de metro straatmuzikanten tegen. Soms geweldige muzikanten, soms is het wat minder je smaak, maar het hoort bij de creatieve sfeer van de stad! Het is meer dan eens voorgekomen dat ik leuke muzikanten heb ontdekt bij station Warschauer Straße.

Ook worden er regelmatig kranten verkocht door daklozen. Over het algemeen zijn het vriendelijke mensen met een verdrietig verleden die je steun in de vorm van een aankoop, donatie (geld of eten) goed kunnen gebruiken.

Straatmuzikante bij station Warschauer Straße, soms ontstaan er zelfs toffe spontane dansfeestjes!

Laat de auto thuis 

Met het geweldige OV-systeem in Berlijn is het eigenlijk niet nodig om een auto te huren of met de auto Berlijn te verkennen. Vaak kan de auto voor een prikkie bij het hotel worden geparkeerd, soms zelfs bewaakt. Je loopt dan niet de kans boetes te krijgen, je auto niet te kunnen parkeren of in de file terecht te komen. En daarnaast, je hoeft je geen zorgen te maken om de milieuzone.

Voor bezoekers in een rolstoel

De stations en vervoersmiddelen in Berlijn zijn over het algemeen goed begaanbaar voor minder validen of mensen in een rolstoel. Ik heb veel ervaring met het bereizen van de stad met familie in een rolstoel. We zijn altijd overal kunnen komen, het kost alleen soms iets meer tijd (zoeken naar en wachten op de lift) en een enkele keer wat frustratie, bijvoorbeeld als de lift niet werkt. Daarom is het handig vooraf de routeplanner van de BVG (filter naar ‘barrièrevrij reisadvies’ en stations zonder lift worden in het reisadvies vermeden) en de pagina met liftstoringen te raadplegen. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het nog beter toegankelijk maken van de stations voor bezoekers in een rolstoel.

Metro met de rolstoel

De metro’s (zowel de U-Bahn als de S-Bahn) zijn het makkelijkst in gebruik. De perrons zijn overwegend gelijkvloers en bijna alle stations hebben een lift.

Als het perron niet gelijkvloers is of als je hulp nodig hebt bij het instappen, wacht dan op het perron aan de voorzijde van de metro. Hier staan oprijplaten en de bestuurder helpt dan bij het instappen en uitstappen. Vermeld gelijk waar je uit wilt stappen of gebruik de knoppen in het voertuig om de bestuurder te laten weten dat je uit wilt stappen.

De meeste perrons van de U-Bahn en S-Bahn zijn gelijkvloers. Zo niet, dan is er een oprijplaat beschikbaar

Welke stations wel of niet zijn voorzien van een lift kun je zien op de metrokaart, waarop stations met een lift staan aangeduid met een symbool van een lift. Binnen zone A (het centrum) zijn vrijwel alle stations voorzien van een lift. Het nieuwe traject van de U5 tussen Hauptbahnhof en Alexanderplatz is nieuw, uitstekend toegankelijk en stopt bij veel bezienswaardigheden. De enige stations die niet (geheel) met een lift toegankelijk zijn zijn Weinmeisterstraße (U8), Rosa-Luxemburg-Platz (U2), Schlesisches Tor (U1), Görtlizer Bahnhof (U1), Platz der Luftbrücke (U6), Gneisenaustraße (U7), Möckernbrücke (U7), Rathaus Schöneberg, (U4), Bayerischer Platz (U4 + U7), Deutsche Oper (U2), Mierendorffplatz (U7), Konstanzer Straße (U7). Deze handige routeplanner voor rolstoelgebruikers van de BVG (filter naar ‘barrier free access’) helpt je met het uitstippelen van een barrièrevrije route van A naar B.

Bussen en trams met de roelstoel

Op de grotere en drukkere stations zijn de bussen en trams vaak gelijkvloers met het perron, maar dit is minder vaak het geval dan bij de U-Bahn en S-Bahn. Indien het perron niet gelijkvloers is, helpt de buschauffeur met een uitschuifbare oprijplaat, zodat je met een rolstoel naar binnen kunt rijden. In de trams en bussen is een speciale plek voor rolstoelen gereserveerd. De voertuigen zijn aan de binnenkant uitgerust met knoppen waarmee je de bestuurder om hulp kunt vragen en met een veiligheidsgordel.

Alternatieve Berlijnse vervoersmiddelen

Hoe leuk en praktisch het OV in Berlijn ook is, soms is het leuk om de stad eens op een andere manier te ontdekken. Je zult zien dat je Berlijn dan weer op een hele andere manier zult ervaren. Kijk daarom ook eens naar deze alternatieve Berlijnse vervoersmiddelen als leuke aanvulling op je trip!

Boottocht over de Spree

Berlijn is een ontzettend waterrijke stad en wat is er nou leuker dan om de stad vanaf het water te ontdekken? Vanaf het water ziet de stad er weer heel anders uit! Verschillende rederijen bieden rondvaarten aan, zoals deze boottocht van een uur over de Spree vanaf station Friedrichstraße, waarmee je langs veel bezienswaardigheden komt. Als je liever meer van Berlijn buiten het centrum ontdekt, dan is het leuk op kanotour in Kreuzberg te gaan. Op een mooie zomerse dag is het ook heerlijk om te waterfietsen bij het Insel der Jugend.
➤ Meer over boottochten in Berlijn

Een boottochtje over de Spree is een leuke én relaxte manier om Berlijn te leren kennen

In een Trabant door Berlijn met Trabi Safari 

Je ziet de typische Oost-Duitse Trabi steeds minder in het straatverkeer, maar ze zijn er nog wel en je kunt er zelfs zelf mee door de stad tuffen, terwijl je in een konvooi langs Berlijns bezienswaardigheden wordt geloodst. De bediening is misschien even wennen en het is niet de goedkoopste manier om de stad te ontdekken maar dan heb je wel een echt originele manier om de stad te ontdekken en kun je zeggen eens zelf in een Trabant te hebben gereden! Bovendien leer je onderweg een hoop over de geschiedenis van de stad en de Koude Oorlog via live radiocommentaar in de auto.
Boek je eigen Trabi Safari online

Pak de fiets 

De afstanden in Berlijn zijn behoorlijk pittig en alles wandelen is een uitdaging. De fiets is het perfecte vervoersmiddel als je veel wilt zien en de stad als een local wilt ervaren! Fietsen in Berlijn wordt steeds populairder en dat betekent steeds meer, betere en bredere fietspaden. Je kunt op verschillende plekken in de stad fietsen huren of de stad leren kennen met een fietstour langs de highlights van Berlijn of op fietstocht gaan door het alternatieve Berlijn.
➤ Meer over fietsen in Berlijn

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog onbeantwoorde vragen, tips of handige aanvullingen? Ik lees ze graag bij de reacties onder dit artikel! 

751 Reacties

 1. Goedele Louwagie

  Dag Marjolein, dank je voor de fantastische blog. Graag nog 3 kleine verduidelijkingen:
  -Mag men een 4-ritten kaart “delen”? Ik bedoel bvb dat mijn man er 2 van gebruikt en ik er 2 van gebruik.
  – Kan een 4-ritten kaart over verschillende dagen gebruikt worden?
  – Ergens schreef je dat de 24uur ticket begint te lopen vanaf het moment dat je ze aankoopt op je telefoon, terwijl hetzelfde ticket gekocht aan een automaat, pas begint te lopen wanneer je het ticket afstempelt in een automaat. Heb ik dat juist begrepen? Groetjes en nogmaals dank

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Goedele, bedankt voor je reactie!
   1) Ja, de losse tickets staan niet op naam. Let er wel op dat alle tickets zijn afgestempeld (1 per persoon), anders zijn ze niet geldig
   2) Ja, 4-ritten kaart kun je over verschillende dagen gebruiken
   3) Dat klopt inderdaad
   Veel plezier!

   Antwoord
 2. Jan

  Dag Marjolein, super blog! Vraagje: valt de RE trein richting RE1Potsdam, Park Sanssouci Bhf ook onder de standaard tickets (zone A, B en C) of dienen we hiervoor een apart treinticket voor te kopen?

  Dank voor je feedback

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Jan, de regionale treinen (RE of REX) mag je ook gebruiken met een Berlijns OV-ticket (bijvoorbeeld een 24-uurs-ticket of enkeltje). Let er wel op dat je voor Potsdam een geldig ticket voor zone C nodig hebt. Veel plezier!

   Antwoord
 3. diddeke muis

  Hoi heel fijn deze blog.

  Ik heb wel een vraagje ik ga met mijn dochter in juni naar Berlijn.
  Kun je op het vliegveld ook gewoon tickets kopen bij een automaat en kan dit ook met pinpas (maestro) of is contant handiger. Als contant handiger is is het dan muntgeld of kan briefgeld ook of is er altijd ergens een optie om briefgeld naar muntgeld om te zetten?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Diddeke, bedankt voor je reactie! Jazeker, op het vliegveld kun je tickets voor het OV kijken. De meeste ticketautomaten staan op het station en op het perron. Pinnen kan, maar als alternatief is het altijd handig wat contant (munt)geld op zak te hebben (niet alleen in het OV, maar ook bij sommige winkels is het soms niet mogelijk om met pin/maestro te betalen). Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 4. Jetteke

  Hallo, via zoeken niks kunnen vinden maar is er airco in het OV?

  Antwoord
  • Rik

   In juli 2023 gebruik gemaakt van het OV (diverse bus-lijnen, S- en U-metrolijnen, en regionale treinen (RB23, RE8). Alleen in de (luxe) RE8 was er airco.

   Antwoord
 5. julie orlean

  Dag Marjolein,

  Ik vind alles wat hier al staat zeer nuttig, alvast bedankt daarvoor.

  Ik vroeg me af: is hoe veilig het openbaar vervoer daar is? met andere woorden, kan ik als studente s avonds laat de metro alleen pakken zonder lastig gevallen te worden?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Julie! Qua veiligheid vergelijkbaar met Nederlandse metronetwerken. Het is zeker niet onveilig maar als je ’s avonds als vrouw alleen op pad bent is het wel raadzaam om je omgeving goed in de gaten te houden, gewoon voor je eigen zekerheid. Ik heb zelf trouwens nooit iets vervelends meegemaakt en ben ook nooit echt lastig gevallen maar probeer wel altijd op mijn hoede te zijn (en als ik me niet prettig voel neem ik een taxi).

   Antwoord
 6. Adam

  Hoi,
  Even een aanvulling over een klein detail :)
  De mevrouw die je hoort op het station van de s bahn is een ingesproken stem, die wordt aangezet door een computer zodra er een trein aankomt, ook het bekende “einsteige bitte” wordt gedaan door een automatische stem in de trein, was maar een klein detail maar wel leuk om te weten.

  Antwoord
  • Marjolein

   Leuk feitje inderdaad! Bedankt voor de aanvulling :)

   Antwoord
 7. Metrocazar

  Je hebt echt een zeer gedetailleerde beschrijving van het Berlijnse openbaar vervoer gemaakt met erg veel nuttige informatie voor degenen die Berlijn voor de eerste keer bezoeken.
  Misschien is ons metro-navigatie-systeem ook wel handig voor mensen die de stad (nog) niet kennen.
  https://www.metrocazar.com/berlijn/

  Antwoord
 8. anja

  dag marjolein
  ik ga eind oktober 3 dagen naar berlijn en vroeg me af … de 4-ritten kaart dat is gewoon een kaart waar je met 2 personen 2 keer kan mee reizen op het openbaar vervoer terwijl een dagkaart vermoedelijk per persoon 1 is ? we plannen een 2-tal ritten per dag dus ik ga er van uit dat ik dan beter per dag een 4-rittenkaart kan kopen …
  alvast bedankt …. hele fijne blog trouwens heb er veel informatie uitgehaald….
  groetjes

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Anja, dat klopt inderdaad! Dan is een 4-rittenkaart voordeliger. Hoop dat jullie een fijne tijd hebben gehad in Berlijn!

   Antwoord
 9. jorien brugmans

  dag marjolein,

  met veel plezier je blog gelezen. heb er al veel info uitgehaald. wat ik nog niet goed doorheb: kun je op het Hauptbahnhof makkelijk aan een meerdagenkaart komen? is zo’n kaart dan in de vorm van een stuk papier of een af te stempelen kaart?
  en mochten we willen overgaan tot aankoop via internet van zo’n meerdagenkaart, kan ik de vouchers dan zo gebruiken in het openbaar vervoer of moet ik dan alsnog naar een loket(op het station) om die vouchers te “verzilveren”?

  Antwoord
 10. Mama van twee

  Hoi,

  Ik heb zo’n beetje alles gelezen qua vragen en antwoorden over OV.
  Maar 1 ding is me niet duidelijk.
  Als je Einzelfahrausweis 4-Fahrten-Karte koopt, staat bij jou:(Als je gelijk een vierrittenkaart koopt ben je goedkoper uit dan met vier losse enkeltjes. De losse kaartjes stempel je apart af.)
  Moet je deze kaarten dan allemaal op de dag dat je hem koopt gebruiken? Of mag ik deze dan op de dag van kopen twee kaarten gebruiken en twee dagen later de andere twee?
  Ik hoor graag van je.

  Antwoord
  • Marjolein

   Deze kaartjes hoef je niet allemaal op dezelfde dag te gebruiken. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 11. Ben

  Hoi Marjolein,
  Aller eerst het is een pracht site compliment.
  Heb een vraag wij verblijven in “Motel Plus Berlin”.
  Heb jij een snelle routen naar Sachsenhausen met het openbaar vervoer zag ik dat we ruim 1,5 uur onder weg zij.

  station Harmannstrasse – Orannienburg.

  Gr Ben en Marjo (Bedankt)

  Antwoord
 12. Jules

  Topsite, dankjewel voor al je moeite.

  Antwoord
 13. Mr Clinton

  Bent u op zoek naar een zakelijke lening? persoonlijke lening, woningkrediet, autolening, studentenlening, schuldconsolidatielening, ongedekte leningen, risicokapitaal, enz. Of u hebt om welke reden dan ook een lening van een bank of een financiële instelling geweigerd. Wij zijn particuliere geldschieters, leningen aan bedrijven en particulieren tegen een lage en betaalbare rente van 2% rente. Als u interesse hebt, neem dan vandaag nog contact met ons op (clintonjohnson536@bk.ru) en ontvang vandaag uw lening
  Vriendelijke groeten,
  Clinton Johnson-investeringsteam

  Antwoord
 14. Hilde

  hey Marjolein,

  toevallig op je blog terechtgekomen … geweldig hoe je goede tips geeft en alles tot in detail weergeeft !!

  we zijn net terug van een 2-daagse Berlijn trip en alles is vlekkeloos verlopen qua vervoer, dankzij jou ook een fietstour met gids geboekt en gedaan … een échte aanrader

  mvg

  Hilde

  Antwoord
  • Inge

   hallo,
   ik moet een werk voor school maken over Dircksenstrasse. Heb je toevallig nog een recente foto van street art in die straat ?
   mvgr
   Inge

   Antwoord
 15. Anaïs

  Dag Marjolein, fijn dat we op jou blog zijn gebotst om wat duidelijkheid te krijgen in het OV-systeem.
  Ik ga 25/5 – 27/5 met mijn vriend naar Berlijn. Aankomst in Schönefeld om 9u40, vertrekken daar terug om 18u30.
  Eerst leek het mij het interessantste om een City-tourcard voor 72u te kopen. Maar dan rees er de vraag of deze ticketten enkel geldig zijn op de U- en de S-bahn (die indruk krijg ik als ik hun website doorlees), en dus niet op de bus, tram, regiotrein en veerboten. We moeten namelijk naar de Ibis Berlin Messe, en de BVG geeft een route waarbij we bus, U-bahn en daarna S-bahn moeten nemen. Bijgevolg vroeg ik me af of het interessanter is om eerst een 4-rittenkaartje voor A-B-C te kopen (2 voor vrijdag van luchthaven naar hotel en 2 voor zondag van hotel naar luchthaven) en een 42-u City-tourcard van vrijdagnamiddag tot zondagnamiddag.

  Kan jij wat verduidelijken?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
 16. Marcel

  Hallo Marjolein,

  Wij gaan eind april voor 5 dagen (ma t/m vrij) naar Berlijn.
  Welke ov-kaart kan ik het beste pakken als ik heel Berlijn wil kunnen bereizen zonder na te hoeven denken?
  Hoor t graag!

  Mvg Marcel

  Antwoord
 17. Anja

  Hoi Marjolein, sorry ik ben blonT want ik snap de app niet zo goed. Ik ga zondag met mijn dochter naar Berlijn we komen aan op vliegveld Berlijn Tegel en ons hotel staat in de Wielandstrasse. Volgens google maps ben ik daar in 22 minuten met bus 109, volgens de app doe ik er 1 uur en 9 minuten over en moet verschillende keren overstappen, kan jij mij helpen aub?

  Antwoord
 18. Annette

  is er ook een studenten korting mogelijk?
  Mijn dochter is voor 5 maanden stage in Berlijn.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Annette, wat lief dat je dat voor je dochter uitzoekt.
   Jazeker! Even bij de BVG zoeken naar tickets voor ‘Auszubildende’. Een maandkaart voor de zones A en B kost voor studenten/stagiairs € 57,- en kan aangeschaft worden bij stations met een ‘BVG-Kundenzentren mit Abo-Service’ (Jannowitzbrücke, Alexanderplatz, Zoologischer Garten en meer). Meer details en een aanvraagformulier kun je hier vinden.
   Succes!

   Antwoord
 19. Eric

  Ey Marjolein,

  ik ga eind januari naar Berlijn en mijn vraag is of de ov-prijzen in 2018 zijn gestegen?

  groetjes

  Eric Bax

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Eric,
   ik heb zojuist de prijzen op mijn site geüpdate. De prijzen zijn zo goed als niet gestegen (alleen sommige toeristentickets met € 0,20) en daarmee is het Berlijnse OV nog altijd hartstikke goed betaalbaar.
   Veel plezier in Berlijn en groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 20. Conny

  Hallo Marjolein,
  Klopt het dat er geen 7-daags kaarten meer zijn? Als ik op de site kijk, is 6 dagen max?
  Groet, Conny en Bies

  Antwoord
 21. Jelle

  Beste lezers/Marjolein,

  Ik heb een 6 daagse Berlin Welcome Card 2017 voor zones ABC overgehouden (iemand ging uiteindelijk niet mee), die weg mag voor half geld. Iemand misschien interesse?

  Card inclusief boekje met adressen waar je korting krijgt met de card en plattegrond met op achterkant S- en U-Bahnkaart.

  Sorry als het niet de bedoeling is om dit hier te plaatsen, dan hoor ik het graag.

  Groetjes!

  Jelle

  Antwoord
  • Marjolein

   Lief dat je het hier aanbiedt! Wellicht kun je er nog iemand anders blij mee maken! :)

   Antwoord
  • Bart

   Hoi Jelle,

   Heb interesse. Graag reactie :)

   grt,
   Bart

   Antwoord
 22. Marcel

  Hallo Marjolein,

  Dank voor je uitgebreide blog! Heb er veel uit kunnen halen, maar zit nog een beetje te kijken wat voor ons de beste oplossing is, misschien weet jij raad?
  Wij gaan a.s. maandag voor 5 dagen naar Berlijn, komen aan met de ice op hbf en willen Berlijn gaan ontdekken met het OV, Vrijdag vertrekken we weer vanaf Schoneveld met het vliegtuig.
  Ik zit te kijken wat voor ons het beste is, 2 volwassenen en 2 kids, 1 van 11 en 1 van 14;
  Ik zatye kijken naar de BerlinWelcomecard voor zone abc (om er ook mee naar het vliegveld te kunnen)
  Wat mij niet duidelijk is, hoe het zit met de kids; ik lees wel dat er gratis vervoer bij zot voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar, maar onze zoon is 14, hoe zit het daarmee, weet jij dat misschien??

  Groet vanuit Zwolle,
  Marcel

  Antwoord
 23. Ronald

  Beste Marjolein,
  Na veel antwoorden van je bekeken te hebben, bekruipt mij het gevoel dat ik niet slim genoeg ben om iets van BVG te begrijpen. Het kaartje dat overal uitgedeeld wordt, geeft niet de tramlijnen aan, die een wezenlijk deel vormen van het systeem. Op het kaartje lijkt het of je in een cirkel kan rijden, maar niets is minder waar. Vaak moet je dan een behoorlijk eind lopen om over te gaan op S baan of U baan. Ik wilde voor inwisselen van een voucher naar de Badstraat. Hoe kom je dan in de buurt? Je zoekt naar een station in de buurt. Helaas is het ons na twee uur zoeken niet gelukt. Vanaf ons hotel namen we tram M5. De ene keer kwamen we uit bij het Haubtbahnhof, de andere keer bij Hackercher Markt. Logica zagen we niet. Logica van aanduidingen op de tram kon ik ook niet ontdekken. In de tram kan je uitsluitend via een automaat een kaartje aanschaffen dat drie uur geldig is, maar uitsluitend met muntgeld. Vaak weigerde de automaat. Gelukkig kon je in ons sjieke hotel wel kaartjes aanschaffen. Ik ken de systemen in Parijs en Londen, maar na drie dagen Berlijn ben ik nog lichtelijk gefrustreerd. Maar misschien ben ik er te dom voor.

  Antwoord
  • Marjolein

   Klopt, de tramlijnen staan op een aparte kaart aangegeven, dit om het overzicht een beetje te behouden (dat ken ik ook van de Amsterdamse metrokaart bijvoorbeeld). Op de website van de BVG kun je ook kaarten vinden van de trams (en van bijvoorbeeld het nachtnet en het busnet). Persoonlijk vind ik het het makkelijkst om gewoon de routeplanner van de BVG te raadplegen, deze geeft vaak het makkelijkste en snelste advies zonder dat je daarvoor met verschillende kaarten in de weer hoeft te gaan. En inderdaad, in de trams altijd muntgeld meenemen, want daar kun je niet met kaart of briefgeld betalen (dat staat ook in mijn artikel beschreven omdat ik het zelf ook verbazingwekkend blijf vinden). Ik hoop dat het uiteindelijk allemaal is gelukt. Hoe vaker je het systeem gebruikt, hoe makkelijk het wordt :).

   Antwoord
   • monique roelofs

    HOI MARJOLEIN

    thanks voor de uitgebreide uitleg..zelf ik (blond) moet het nu snappen..wij willen volgend jaar 5 dagen naar berlijn gaan..komen dan met de flixbus..willen alles binnen berlijn bekijken,en naar sachsenhausen ( voormalig concentratiekamp) wat kunnen we dan het beste kopen ik denk gewoon kaartjes voor een hele dag voor zone a,b en z ? groetjes monique

    Antwoord
 24. Tom wallroth

  Hoi Marjolein,

  Weet jij of er ook een kleinkruppenkart voor 5 dagen is.

  Dank voor je antwoord
  Groet
  Tom

  Antwoord
  • Marjolein

   Ja, dat weet ik en nee, dat bestaat helaas niet. Wel kun je in één keer 5 losse kaartjes kopen in het automaat en op de dag zelf afstempelen. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 25. Bert Hopman

  Ik wil reizigers naar Berlijn er op attenderen dat BVG dagkaartjes verkoopt die geldig zijn op de dag van aankoop na moment van afstempeling tot drie uur s’nachts. Voor een snel aangekochte kaartje kan deze vermelding in het Duits onderaan op het automaatscherm makkelijk onopgemerkt blijven. Op het kaartje staat dit namelijk nergens vermeld. Sterker nog er staat na afstempeling een datum en tijdstempel vermeld waardoor een vergissing voor de hand ligt. Zeker na de ervaring dat bij andere steden een dagkaart gewoon 24 uur na afstempeling geldig is. Ook voor toeristen is geen genade na deze uitleg aan de controleur. Dus dokken als je geen geldig vervoersbewijs hebt. ‘Weil wir dich lieben’ laat BVG weten op de Fahrinfo app….

  Antwoord
  • Marjolein

   Dat klopt en zorgt inderdaad vaak voor verwarring. Op mijn blog zet ik het er altijd bij, om mensen te behouden voor onaangename verrassingen met de Berlijnse controleurs… Hopelijk is Berlijn verder wel goed bevallen!

   Antwoord
 26. Yvonne

  Hallo Marjolein,
  Met onze 4 kinderen gaan wij naar Berlijn. De kinderen zijn 8,9,11 en 12 en komen dus in aanmerking voor korting bij het OV. Jij schrijft in je blog over kortingskaartjes maar waar haal ik deze?

  Antwoord
  • Marjolein

   Deze kun je gewoon in alle kaartjesautomaten vinden die op de perrons, in de stationshallen en in de trams staan. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 27. Linda

  Beste Marjolein,
  Mooie blog, heb er al veel info uitgehaald. Maar hoe kom je het best met openbaar vervoer van luchthaven Schonefeld naar Potsdamer strasse (hotel Potsdamer Hof) en welk ticket koop je hiervoor ?

  Antwoord
  • Marjolein

   De trein naar station Friedrichstraße en vanaf daar met de S-Bahn naar Potsdamer Platz. Aan een enkeltje ABC heb je voldoende. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 28. Henriette

  Hallo Marjolein,

  Wat een leuke blog heb je. Ik heb al heel veel tips en ideeën genoteerd. Wij gaan met ons gezin volgende maand een paar dagen naar Berlijn en daarna verder naar de Harz. Dus wij nemen onze hond mee. Ik weet dat in het OV de hond een muilkorf moet dragen. Maar weet jij of dit altijd gehandhaafd wordt ? Reizen mensen ook vaak met hun hond zonder muilkorf?
  ( we hebben er wel één, maar hij kan er niet goed aan wennen,omdat het in Nederland nooit hoeft).

  Antwoord
  • Marjolein

   Niet altijd maar ik zou er voor de zekerheid wel eentje meenemen. Veel plezier!

   Antwoord
 29. joseph

  Hallo, we hebben binnenkort 1 dag de mogelijkheid om Berlijn te bezoeken. Bestaan er combinatie/kortingskaarten voor OV icm entreebewijzen voor musea e.d. Ik las ergens wat over Berlin WelcomeCards?

  Antwoord
  • karin

   Hallo, wij gaan deze week naar Berlijn en logeren in het styles hotel berliner Mitte. We komen aan in schonfeld, hoe geraken we het snelste bij ons hotel met het openbaar vervoer

   Antwoord
  • Marjolein

   Klopt, op deze pagina staat ook het e.e.a. over de Berlin Welcome Card, alleen zijn deze kaarten niet voor 24 uur beschikbaar (wel voor 48 of 72 uur, maar die meerprijs haal je er waarschijnlijk niet uit). Ik zou gewoon voor een dagkaartje gaan. Veel plezier!

   Antwoord
 30. Gerard Hazelaar

  Dag Marjolein,

  Weet jij of de scootmobiel meegenomen kan worden in het OV? Vaak is het is een bus niet mogelijk> Hoe is dat in Berlijn? Ook tav andere OV middelen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Het Berlijnse OV is heel rolstoelvriendelijk. Iedere bus is voorzien van een uitrijplaat die de chauffeur voor je kan neerleggen en dat geldt ook voor de metro’s. Het is wel raadzaam om voorin op te stappen, zodat de bestuurder je makkelijk kan zien. Onder het kopje “Voor minder validen” staan nog een aantal handige tips. Ik wens je een fijne tijd in Berlijn!

   Antwoord
 31. Bjorn

  Super blog. Al heel veel info gevonden voor onze citytrip naar Berlijn. Heb je enig idee hoe het openbaar vervoer en Berlijn in het algemeen doenbaar is met een hond ?

  Gewone trappen kan hij op en af maar is de metro vaak met roltrappen ?

  En welk soort ticket moet er voor een hond gekocht worden ?

  Antwoord
 32. Barbara Koetze

  Goedemiddag,

  Allereerst super leuke blog, heb er veel van op kunnen steken. Maar mijn vraag gaat over het openbaar vervoer.
  Laatste weekend van september zijn we daar voor een bedrijfsuitje met 19 personen. Vanaf vrijdag 13 uur tot en met maandag 11 uur wil ik voor deze groep een openbaar vervoerkaart. Mijn vraag is hoe ik dit het beste vooraf kan boeken. En ik wil dat graag vooraf boeken en niet daar nog moeten regelen als we uitstappen uit de trein.

  gr.
  Barbara

  Antwoord
 33. wim tyberghien

  Beste ,

  wij komen van 13 april tot en met 16 april naar Berlijn . Wij logeren in het calma Berlin Mitte hotel ( Linienstr 139-140 ), we komen aan na 16 u.
  Wij zijn een gezin met drie waarvan onze zoon zich in een elektrische rolwagen verplaatst .
  Wat is volgens u de beste manier om van de luchthaven Berlijn tegel airport naar ons hotel te geraken.
  heb je nog tips hoe wij tijdens onze trip best gebruik maken van het openbaar vervoer?

  bedankt alvast
  Wim

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Wim, ik raad aan om van het OV gebruik te maken. Dat is prima te doen, ook met een rolstoel (ik heb er ervaring mee want mijn vader zit ook in een rolstoel). In de bus helpen de chauffeurs bij het in- en uitstappen en vrijwel alle metro’s zijn gelijkvloers. Ik raad aan om van deze routeplanner gebruik te maken, die speciaal voor minder validen is ontwikkeld: http://fahrinfo.bvg.de/barrierefrei/bin/query.bin/en. Zo plan je eenvoudig hoe je het makkelijkste van A naar B komt. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
   • Wim tyberghien

    Super bedankt voor de nuttige tips en link ! We kijken er al naar uit !

    Antwoord
 34. belinda dahlhaus

  Hoi Marjolein dank je wel voor je geweldige blog.
  Vorig jaar voor het eerst met een vriendin in Berlijn geweest (het trok me eigenlijk niet zo….) maar nu wil ik mijn man en kinderen deze geweldige stad ook laten zien.

  Ik heb een vraag over de kleingruppenkarte.
  We gaan met 4 personen en ik heb al gekeken dat we voor de reis van Schonefeld naar Mitte een enkeltje kunnen kopen – we komen aan het eind van de zondag pas aan.
  Voor de maandag en dinsdag hebben we dan groepskaart nodig voor zone AB.
  En voor onze laatste dag een groepskaart voor ABC – we vertrekken ‘s-avonds pas met het vliegtuig.

  Is het mogelijk om al deze kaarten van te voren te kopen via de website? Of misschien allemaal kopen als we aankomen op Schonefeld?
  Graag verneem ik iets van je.

  Ik ga je blog nu verder uitpluizen :)
  Groetjes Belinda Dahlhaus

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Belinda, wat fijn om te horen dat je wat aan mijn blog hebt gehad! Je kunt inderdaad tickets kopen via de website van de BVG. Zelf moet ik zeggen dat ik mijn tickets eigenlijk altijd in de mobiele app koop of gewoon via het kaartjesautomaat. Er zijn dus verschillende opties, het is maar net wat je zelf makkelijker vindt. Als je trouwens 4 enkeltjes koopt kun je ook gaan voor een 4-Fahrten-Karte (dan koop je 4 enkeltjes in één), dan ben je net iets goedkoper uit. Veel plezier!

   Antwoord
 35. Martien

  Beste Marjolein, bedankt voor je waardevolle info. Ik lees vaak je nuttige tips. Ik ben een maand in Berlijn voor Urlaub und Arbeit.
  Ik heb de high lights wel gehad: Funkturm, Unter den Linden, Siegesäule, etc.
  Even over vervoer: een weekkaart of maandkaart heb je er zo uit, uitgaand van de huidige ritprijs van 2,80 of bij 4 kaart 2,25 p.st.
  Dus is beslist aan te raden. Ik wandel veel, fietsen is me nu te koud in februari. Ik pak dan de U of S bahn ergens heen en wandel daar. Ook ’s nachts in het weekend is het ideaal. Hoewel het in het begin lastig was uit te vinden of OV de hele nacht door gaat ja dan nee. Ik kreeg vaak als antwoord: Jein, of te wel Ja Nein. Ben er nu achter dat vrijdag en zaterdagnacht de hele nacht vervoer is. Zondagnacht niet. Overigens stopt de service door de weeks niet om 12 uur, maar laten we zeggen om 01.00. Ik kon van de week nog terug van Sleschises Tor naar Berliner strasse (Wilmersdorf) waar ik tijdelijk woon.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Martien, welkom in Berlijn! Superleuk dat je een maand in Berlijn doorbengt, dan heb je lekker de tijd om het Berlijn buiten de highlights om te ontdekken (en da’s het leukste!). Wat betreft dienstregeling zeg ik meestal toch tot zo’n 12:00 ’s nachts, dan kan het alleen maar meevallen en lopen mensen niet zo snel het risico de laatste metro te missen. Het is natuurlijk ook sterk per lijn afhankelijk, sommige lijnen rijden langer door dan andere. En voor wie het echt zeker wil weten, kan altijd nog de routeplanner van de BVG raadplegen, die weet altijd wanneer de eerste of laatste metro gaat ;-). Geniet van je maand Berlijn!

   Antwoord
 36. Jesse Voorn

  Hey Marjolein,

  Hele overzichtelijke informatieve site, alvast dank en mijn complimenten daarvoor.

  Helaas heb ik nog één vraagje die ik niet beantwoord krijg. Ik verblijf in Postdam en heb gezien dat naar Berlijn niet heel ver is en je gewoon met een zone C vervoersbewijs daar kan komen. Nu is mijn vraag of je met datzelfde vervoersbewijs ook binnen Postdam de tram kan nemen? Anders is het namelijk iedere keer 20 minuten lopen naar Postdam Hbf (vanaf Postdam Nauener Tor).

  En als er een apart vervoersbewijs voor in Postdam nodig is, weet je dan misschien ook welke voor vervoersbewijzen er zijn en welke het handigste is? Ik verblijf (samen met mijn vriendin) 6 dagen.

  Alvast bedankt voor alles.

  Groetjes,

  Jesse Voorn

  Antwoord
  • Marjolein

   Dank je wel Jesse! Dat vind ik supertof om te lezen.

   Potsdam ligt in zijn geheel in zone C dus je kunt er vrij rondleizen met je Berlijn A+B+C of B+C ticket. Naar Nauener Tor kun je het beste tram 92 of 96 nemen vanaf Potsdam Hauptbahnhof, duurt zo’n 10 minuten. Voor de details verwijs ik graag door naar de routeplanner van de BVG (werkt ook voor Potsdam, ideaal!).

   Veel plezier in Berlijn en in Potsdam!

   Antwoord
 37. Dineke

  Hallo Marjolein,

  Wat leuk om dit allemaal te lezen ovet Berlijn. Ik heb er zo,n zin in we gaan 22 april met de deutsche bahn en komen dan tegen half twee s’ middags aan op hfd bahn Berlijn .
  We overnachten in Hotel California am Kurfüstendam , we gaan 26 april weer terug raad jij ons een kleine groepen kaart aan voor 5 dagen we zijn met 4 pers. Of voor de eerte en laatste dag los kaartje. Kunnen we die op dat station kopen bij een loket en moeten we met de U bahn of s bahn, en welke lijnen dan?
  Alvast bedankt voor de heerlijke verhalen om telezen en tips

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Dineke,

   als je op de eerste en de laatste dag alleen tussen het station en het hotel reist, dan zou ik op die dagen inderdaad voor losse kaartjes gaan. Zo ben je in totaal net wat voordeliger uit. Loketten bevinden zich alleen op de grotere stations (bijvoorbeeld op Hauptbahnhof) maar de tickets kun je ook gewoon uit het automaat halen. Voor de lijnen raad ik aan om de routeplanner van de BVG te raadplegen, die geeft je eenvoudig en snel de makkelijkste/snelste route.

   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 38. Esmee

  Hoi,
  Die tageskarte is die geldig voor alle vervoerstype? Dus bijv ook voor de bus?

  Antwoord
  • Esmee

   Oh sorry ik zie het antwoord er al tussen staan (:

   Antwoord
   • Marjolein

    Ja, is het! Uitgebreide informatie staat in het artikel. Veel plezier in Berlijn!

    Antwoord
 39. Willy

  Hoi Marjolein, ik kom toevallig op jou site terecht, wat leuk opgezet, ben nog lang niet uitgekeken hoor.
  Ik heb echter al wel een vraag binnenkort kom ik met mijn dochter voor 5 dagen naar Berlijn, wat adviseer jij ons qua openbaar vervoer, wij landen op vliegveld Schönefeld en verblijven in hotel novum Hotel Franke am Kurfürstendamm. Wij zullen zeker gebruik gaan maken van OV, dus wat raadt jij ons aan.

  Antwoord
 40. Jolien

  Hey!

  Een vriendin en ik vertrekken deze zondag 05/02 naar Berlijn. We blijven hier tot en met donderdag 09/02. Welk ticket zou jij ons aanraden om met het OV te reizen. Kunnen we met hetzelfde ticket zowel lijn 100 nemen als de metro?
  Zijn er toevallig extra voordelen voor studenten en dingen die je zeker kan aanraden aan studenten?

  Groetjes

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi!

   persoonlijk zou ik voor een dagkaart voor de zones A en B gaan, dan kun je onbeperkt reizen in het centrum van Berlijn. Met dat ticket kun je gebruik maken van alle openbaar vervoersmiddelen waaronder inderdaad bus 100 en de metro maar ook de tram en de regionale treinen. Lekker makkelijk dus! Ik heb al eens een lijstje gemaakt met budgettips en een lijst met 50 leuke gratis activiteiten in Berlijn. Wellicht zit daar nog wat leuks voor jullie tussen? Laat het me weten als je op zoek bent naar iets specifieks, dan kan ik wat gerichter tips geven.

   Groetjes!

   Antwoord
   • Rody Middelkoop

    Hoi Marjolein,

    Je schrijft op meerdere plekken “regionale treinen” waar je met een dagkaart gebruik van kunt maken, horen daar ook de regional express (RE) treinen bij?

    Antwoord
    • Marjolein

     Hai Rody! Klopt! Tot de regionale treinen binnen Berlijnn behoren de Regionalbahn (afgekort: RB) en Regionalexpress (afgekort: REX). Uitgesloten zijn lange afstandstreinen, daartoe behoren InterCities (afgekort: IC), EuroCities (afgekort: EC) en de ICE (hogesnelheidstrein). Het klinkt complexer dan het is hoor, van de treinen zul je hoogstwaarschijnlijk weinig gebruik maken, omdat het netwerk van metro’s en trams zo uitgebreid is. Veel plezier in Berlijn!

     Antwoord
 41. Linde

  Ik heb een vraagje, kun je op luchthaven Schoneveld ook dagkaarten, of weekkaarten kopen?
  En waar kan je deze verder kopen? Op een willekeurig station?

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker! Deze koop je op Schönefeld in de aankomsthal of op het station. Ook op ieder ander station kun je deze tickets in de ticketautomaten vinden, deze staan doorgaans in de stationshal en/of op het perron. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 42. Anne

  Hoi,

  Mijn vriend en ik reizen komende dinsdag voor 4 dagen naar Berlijn.
  We willen graag dagkaarten kopen omdat dit er zeer voordelig uitziet (we maken dan gebruik van zone A en B).
  Is het zo dat je met een dagkaart onbeperkt kunt reizen in alle openbare vervoersmogelijkheden van Berlijn binnen deze zones?

  Groeten,
  Anne

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een fijn vooruitzicht! Dagkaarten zijn ideaal als je onbeperkt van het OV in Berlijn gebruik wilt maken. Je kunt inderdaad van alle openbare vervoersmogelijkheden gebruik maken (m.u.v. de hogesnelheidstreinen ICE). Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 43. Richard

  Hoi Marjolein, kunnen we bij aankomst op vliegveld Tegel een 5 dagen Welcome Card kopen? Of liever van tevoren?

  Antwoord
 44. Jeroen en Daan

  Hoi Marjolein!

  Wij, Jeroen en Daan (17 en 16) uit Arnhem gaan volgende week naar Berlijn voor ons profielwerkstuk over Berlijn in de 20ste eeuw, en dan met name over Berlijn tijdens de 2de wereldoorlog en de Koude Oorlog. We hebben hiervoor verlof kunnen krijgen van school wat natuurlijk super is!

  We vliegen maandag 19 december van Düsseldorf naar Berlijn en op donderdag 22 december vliegen we weer terug.
  Dinsdag en woensdag willen we o.a. The Story of Berlin, Duits Historisch Museum en het Duits-Russisch Museum bezoeken.

  En als 2 jongens zijnde, die dol zijn op voetbal gaan we naar een wedstrijd van Hertha BSC! Heb jij nog speciale tips voor het vervoer binnen in Berlijn (we slapen in een hotel dichtbij de dierentuin van Berlijn). Ook zouden we graag willen weten of je nog speciale tips hebt qua eten, (typisch Duits maar niet te luxe).

  Alvast bedankt!
  Jeroen & Daan

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi mannen,

   wat een interessant onderwerp voor jullie profielwerkstuk. Wat dat betreft zijn jullie in Berlijn natuurlijk absoluut aan het juiste adres. Wellicht zou je nog een bezoek aan de voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen kunnen bezoeken, dat vind ik persoonlijk een van de meest boeiende plekken in Berlijn om meer te weten te komen over de Koude Oorlog.
   Mocht je veel gebruik willen gaan maken van het OV in Berlijn dan kun je het beste dagtickets kopen. Zo kun je zonder na te denken in de metro, bus of tram springen en er onbeperkt gebruik van maken.
   Wat persoonlijke favoriete Duitse restaurants zijn 3 Schwestern, Max & Moritz en Sauerkraut.

   Succes en veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 45. Dirk

  Goedemiddag Marjolein,

  begin januari gaan wij (2 volwassenen en 2 kinderen van 6 en 8) naar Berlijn. Wat raad je ons aan qua kaart voor de metro?

  Mvg,

  Dirk

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Dirk,

   ik raad een Kleingruppenkarte aan. Dat is één dagticket geldig voor tot 5 personen en dat is voordeliger dan 4 losse dagkaartjes. Met dit ticket kun je onbeperkt gebruik maken van het OV binnen de zone.

   Veel plezier in Berlijn!

   Viele Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 46. Hetty Visser

  Hi Marjolein,
  We gaan 15-18 december naar Berlijn en we hebben veel aan je blog gehad. Gisteravond zagen we nog dat we ons voor een bezoek aan de Reichstag aan moesten melden, dus meteen even geregeld..Ik heb alleen, als het kan je hulp nodig voor een OV vraagje. We gaan zaterdag van Unter den Linden naar het Kunstgewerbe Museum, dan nemen we bus 200 tot Philharmonie. Daarna willen we naar het Brohan museum en dat wordt een lastige, hoe komen we daar het snelst en op de makkelijkste manier..? Daarvandaan willen we ook nog even bij het Kadewe binnen kijken.. en hoe komen we daar? Ik krijg voor deze week bestemmingen nl verschillende voorstellen via de site BVG of Google… van het Kadewe terug richting hotel kunnen we bus 100 nemen heb ik begrepen
  Omdat we volgepakt programma hebben, zouden we je hulp heel erg op prijs stellen, en goed kunnen gebruiken.
  We kijken heel erg uit naar ons aanstaande bezoek aan de stad,we willen nu al een keer terug voor het Potsdam gedeelte…
  Groetjes, Hetty

  Antwoord
  • Marjolein

   Ha Hetty, wat een leuk programma heb je samengesteld! BVG en Google geven altijd meerdere opties omdat er vaak meerdere manieren zijn om binnen Berlijn van A naar B te komen en de beste route hangt vaak af van je vertrektijd. Echter, als je twijfelt kun je altijd het beste op de informatie van de BVG vertrouwen, omdat zij ook uitkomst geven bij omleidingen etc. Makkelijkste route vanaf de Philharmonie naar het Bröhan museum is eerst de U2 vanaf Potsdamer Platz naar Ernst-Reuter-Platz en dan de bus M45 naar Luisenplatz. In totaal ben je dan zo’n 38 minuten onderweg. Verder naar het KaDeWe kun je de U2 nemen vanaf Sophie-Charlotte-Platz naar Wittenbergplatz, dat duurt in totaal zo’n 25 minuten. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 47. Wim

  Hoi Marjolein,

  Ben al een aantal keren in Berlijn geweest en maak altijd graag gebruik van je fantastische site. Een geweldige leuke inspiratie en informatie-bron voor het bezoeken van deze prachtige stad! Maar ik moet tot mijn schande opbiechten dat ik het OV tarief van Berlijn niet goed begrijp.

  Mijn vraag is: Als ik vanaf luchthaven Schönefeld de trein neem naar het centrum valt deze trein dan ook onder ‘Regionalbahn’ en kan ik dan reizen met een ’tageskarte’ en welke moet ik dan kopen? HILFE BITTE! :-)

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Wim,

   wat ontzettend tof om te horen dat je wat aan mijn blog hebt als informatie- en inspiratiebron! Bedankt voor je leuke compliment! Dat motiveert ontzettend om door te blijven gaan met bloggen :-).

   De treinen die op Schönefeld stoppen zijn allemaal regionale treinen (Regionalbahn). Als je een Tageskarte hebt, mag je dus ook van de trein van Schönefeld naar Berlijn gebruik maken. Let er alleen wel op dat je een ticket hebt voor de zones A, B en C want Schönefeld ligt in zone C. Voor de andere dagen dat je niet naar het vliegveld hoeft, heb je waarschijnlijk genoeg aan een dagticket voor de zones A en B. Vergeet je ticket niet af te stempelen voor je de S-Bahn instapt, anders is deze niet geldig en riskeer je een boete.

   Mocht er nog iets onduidelijk zijn dan hoor ik het graag!

   Viele Grüße en viel Spaß!

   Antwoord
 48. Hans

  Hallo Marjolein,
  Wat een leuke en nuttige blog heb jij. Overmorgen loop ik in Berlijn.Toch heb ik nog een vraag, waar ik geen antwoord op kan vinden: Kan je in de bus naast een enkeltje ook een dagkaart kopen en geldt er in de bus een toeslag op de standaardprijzen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Hans, wat een heerlijk vooruitzicht! In de bus (en in de tram) kun je enkeltjes en dagkaarten kopen voor het reguliere tarief. De tickets die je bij de chauffeur koopt zijn al afgestempeld. Chauffeurs hebben maar beperkt wisselgeld dus ik raad aan om wat muntgeld op zak te hebben (de automaten in de tram accepteren alleen munten). Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 49. Ludewina

  Hoi Marjolein,

  Wij komen de 16e achter in de middag aan en Berlijn en vertrekken de 18e vroeg in de middag. Kunnen we dan een 48 uurs kaart kopen en is die dan ook echt geldig van bv de 16e 16.00 tot de 18e 16.00 wat 3 datums betreft (16,17 en 18?)

  Groetjes Ludewina

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Ludewina,
   ja, wel als je een Berlin Welcome Card koopt voor 48 uur. Voor reguliere dagkaarten geldt dat deze geldig zijn tot 3:00 in de ochtend op de volgende dag (ongeacht het tijdstip van afstempelen).
   Veel plezier in Berlijn!
   Marjolein

   Antwoord
 50. Astrid

  Dag Marjolein, binnen 2 weken ga ik met mijn 2 dochters op city-trip naar Berlijn en dit voor de 16 de verjaardag van de oudste. Met betrekking tot het openbaar vervoer moeten we van Schönefeld naar de Friedrichstrasse zien te komen. Tijdens ons 4 daags verblijf staan er ook tal van uitstappen en musea op het programma. aangezien mijn jongste dochter 13 is zou zij op het openbaar vervoer gratis mee kunnen. Is het dan beter een Welcome Card te kopen of openbaar vervoer 4 dagenticket, want het is me niet duidelijk of jongeren ook bij de welcomecard van korting genieten?
  Alvast bedankt voor de vele tips en de duidelijke info.

  Antwoord
 51. Jethro

  Hoi Marjolein, volgende week gaan we weer naar Berlijn (yeah!!) en arriveren dan aan het einde van de middag per trein bij het Hauptbahnhof en willen dan direct door naar ons hotel in Oost-Berlijn. Ik neem aan dat een Einzelfahrausweis dan de beste optie is? Als ik plan via http://fahrinfo.bvg.de/ zie ik 2,70 Euro en 1,70 Euro staan. Maar de afstand binnen die 2 uur is toch niet aan een maximum gebonden? Andere vraag: hoe veilig is Berlijn eigenlijk? Kunnen we ’s avonds (laat) gewoon zonder probleem door (Oost-)Berlijn lopen?
  Groeten, Jethro

  Antwoord
  • Marjolein

   Yes! Als je op die dag verder niet meer zal reizen dan is een enkeltje het makkelijkst. Het verschil in prijs zit hem in het kortingstarief (voor kinderen t/m 14 jaar). Dit tarief geldt binnen zones A en B en binnen deze zones kun je zo ver reizen als je wilt, als je maar in één richting reist en dat binnen twee uur doet. Mocht je op die dag nog vaker van het OV gebruik willen maken dan kan een dagkaart wellicht nog voordeliger zijn. Berlijn is behoorlijk veilig hoor. Ik loop vaak ’s avonds alleen over straat en heb in al die jaren nog nooit echt iets vervelends meegemaakt. Natuurlijk moet je goed op je spullen letten maar dat is in andere steden niet anders ;-). Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 52. Monique

  Hoi Marjolein,

  Bedankt voor je duidelijke informatie.
  Wij komen op 1ste Kerstdag aan in Berlijn en willen een Welcome card kopen voor 2 vw + 1 kind (10 jaar).
  Wij vroegen ons af of het verkooppunt op de luchthaven open is rond 12:00 uur ivm een feestdag. En klopt het dat we maar 2 tickets hoeven te kopen?

  Bedankt alvast voor je reactie.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Monique, graag gedaan! Ik hoop dat je wat aan de tips en informatie op m’n blog hebt. Daar doe ik het tenslotte voor! Volgens de website van de Berlin Welcome Card is het loket op beide luchthavens van Berlijn dagelijks geopend. Naar mijn weten reizen kinderen t/m 6 jaar gratis maar dat zou je voor de zekerheid nog even na kunnen vragen bij het loket als je de tickets koopt. Veel plezier!

   Antwoord
 53. rob

  Zeer informatief verhaal!
  Ik mis in je overzicht van de OV middelen alleen de tram. Ook een perfect vervoermiddel als je de omgeving wilt zien. De gechiedenis heeft bepaald dat de tram vooral in het vm. oosten van de stad rijdt, maar ook op het CS is hij te vinden.
  Op enkele lijnen zijn de frequenties wat lager, maar ik vind het erg prettig reizen. Vooral de lijn naar Woltersdorf (aan de S3 richting Erkner) is zeer de moeite waard. Je komt door een prachtig bos, mooie dorpjes en het eindpunt ligt aan een mooi meer

  Antwoord
  • Marjolein

   Dank je wel Rob! Dat vind ik erg leuk om te lezen! En wat betreft de tram: je hebt helemaal gelijk. Eigenlijk wil ik nog eens een apart artikel wijden aan tram 87 in Woltersdorf want het is echt een bezienswaardigheid an sich. Ken je tram 68 trouwens ook al? Deze rijdt vanaf Grünau ook een heel stuk door het bos en langs de prachtige Langer See. Vooral een favoriet in de zomer hier! Al met al nog genoeg om over te schrijven dus ;-).

   Antwoord
 54. Bas van kesteren

  Hoi Marjolein,

  Wat een leuke site en boek heb je (vandeweek gekocht via Bol.com). Ik heb wel een vraagje over het OV…wij gaan aankomend weekend naar Berlijn voor een weekend dus. We komen vrijdagmiddag rond 3 uur aan en vertrekken weer maandag om 3 uur. Als we een driedaagse kaart kopen gaat de tijd dan ook pas tellen vanaf het moment we ze voor het eerst gebruiken, want dat bepaald de keuze of we een 3 of 4 dagen kaart nodig hebben.

  Ik hoor het graag.

  Groet, Bas

  Antwoord
  • Sandra

   Marjolein,
   Wat een goede site, al hoop info gevonden voor onze trip over twee weken!
   Een ding is me nog niet helemaal duidelijk en heb ik ook niet helemaal terug kunnen vinden in antwoorden op andere reacties.
   Als we vanaf Tegel met de bus gaan (x109?) Dan kost dat iets van 2,40 las ik. Kan je voor deze bus ook meteen je kleine groepskaart gebruiken? En deze groepskaart voor minder dan 5 pers kunnen we die meteen op het vliegveld kopen?
   Ik hoor het graag

   Antwoord
   • Marjolein

    Hai Sandra, jazeker, de groepskaart kun je gebruiken in elk openbaar vervoersmiddel in Berlijn (bussen, metro’s, S-Bahn, regionale treinen, veerboten, alles, alleen intercitytreinen en ICE-treinen zijn uitgesloten) dus ook in de bus vanaf het vliegveld, dit is een gewone reguliere stadsbus. De groepskaart kun je vinden in de ticketautomaten die op het vliegveld staan. Let er wel op dat het ticket geldig is vanaf het moment van stempelen tot 3 uur ’s nachts, het is dus geen 24-uurs ticket. Veel plezier in Berlijn!

    Antwoord
  • Marjolein

   Hai Bas, bedankt voor je reactie en je complimenten! Je OV-ticket is geldig vanaf het moment van afstempelen (niet vergeten ;-)) tot 3:00 ’s nachts (geen 24-uurs ticket dus, daar ontstaat nog wel eens verwarring over). Wellicht is het voordeliger voor jullie om op de dag van aankomst en vertrek enkeltjes te kopen, als je op die dagen verder niet meer veel gebruik zult maken van het openbaar vervoer. Veel plezier!

   Antwoord
 55. jolanda

  Hallo, wij gaan donderdag naar berlijn. Het willen een kleinegroepenkaart ABC kopen. Ik lees dat deze 1 dag geldig is. Waar kan ik deze kopen en of bestellen. En kan je dan gelijk 2 kopen, voor de volgende dag. Ik hoor het graag van je.

  groeten Jolanda

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Jolanda, de Kleingruppenkarte is inderdaad 1 dag geldig voor maximaal 5 personen. In de kaartjesautomaten van de BVG die op alle stations staan, kun je deze kopen. De tickets zijn geldig vanaf het moment van afstempelen dus je kunt er ook gelijk twee kopen en het tweede ticket pas op de tweede dag afstempelen. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 56. Sharona

  Beste Marjolein,
  In oktober ga ik 4 volle dagen naar berlijn. Voor het eerst alleen op reis. Nu vraag ik me af, wel afhankelijk van het weer, of het verstandiger is om voor die vier dagen een fiets te huren of toch voor het ov te gaan.
  Alvast bedankt voor je antwoord,
  Groetjes Sharona

  Antwoord
 57. Wilma de Wit

  Hallo Marjolein,

  Hallo Marjolein,

  Begin oktober ga ik een weekje naar Berlijn.
  Wat een ontdekking jouw blog. Ik heb er al vele tips vanaf gehaald. Alleen ben ik bang dat een week véél te kort is!
  Een vraagje: Wij moeten van het Hauptbahnhof naar hotel Tempelhof aan de Hermanstrasse. Kan dat met een bus of kunnen wij beter de metro nemen? Niet zo bekend met metro en metrolijnen en vind dat dus wel spannend en ook ingewikkeld.

  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Wilma

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Wilma,

   welkom op mijn blog! Ik hoop dat de inspiratie en tips die je hier kunt vinden goed van pas zullen komen tijdens je weekje Berlijn!

   Vanaf Hauptbahnhof kun je het beste de S-Bahn nemen naar station Jannowitzbrücke (je kunt elke lijn richting Ostbahnhof nemen), daar kun je overstappen op de metro U8 naar station Boddinstraße, vanwaar het nog zo’n 350 meter lopen is naar het hotel. In totaal ben je ongeveer een half uur onderweg. Op de stations staat alles eigenlijk heel goed aangegeven met borden. Komt helemaal goed!

   Veel plezier en groeten,
   Marjolein

   Antwoord
  • BARBARA VRIENS

   Hallo Marjolein,

   Mijn dochter en vriendin zijn in juli naar Berlijn geweest in het Hotel waar ze verbleven hebben ze allebei een Berlin Welcome Card gekocht voor 3 dagen. Echter niemand heeft gezegd dat ze deze kaarten voor gebruik moesten stempelen. Zij werden gecontroleerd en kregen beiden een boete van 60 euro omdat ze de kaart niet gestempeld hadden, ze begrepen helemaal niet precies wat er bedoeld werd aangezien het een vreemd type was die hen aansprak en ze beiden geen Duits verstaan. Nu hebben ze allebei een brief van een Rechtsanwalt voor bijna 100 euro. Weet jij waar en hoe je bezwaar kan maken tegen deze aanslagen? Ik vind het zelf heel toerist onvriendelijk en vreemd! Groeten van Barbara

   Antwoord
   • Marjolein

    Hai Barbara, je kunt schriftelijk bezwaar maken en moet in je brief uitleggen waarom er geen geldig vervoersbewijs getoond kon worden. De adresgegevens moeten in de brief staan die je hebt ontvangen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of de boete kwijtgescholden zal worden omdat er op het ticket staat aangegeven dat het vervoersbewijs afgestempeld dient te worden. Succes!

    Antwoord
 58. Jet

  Hallo Marjolein, in oktober gaan we naar Berlijn en via jou kon ik uitvogelen hoe we van Schönefeld naar de Bayreutherstrasse konden komen. Als het goed is moet ik een ticket hebben voor 3 zones. Kan ik die op het vliegveld trekken of moet ik een dagkaart trekken. En is er genoeg tijd om over te stappen. Toch wel spannend.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Jet, klopt! Omdat Schönefeld in zone C ligt heb je een ABC-ticket nodig. Je kunt in het automaat zowel tickets voor een enkele reis als dagkaarten kopen. Dat laatste kan voordeliger zijn als je op die dag nog veel gebruik gaat maken van het OV. Over die overstaptijd hoef je je niet al te veel zorgen te maken hoor, in Berlijn hoef je meestal nooit lang te wachten op de volgende trein. Veel plezier!

   Antwoord
  • Jet

   Hallo Marjolein, nog even een vraag. Als ik op het vliegveld een dagkaart abc heb gekocht moet ik dan bij iedere bus, u bahn en weer een bus in en uit checken? Of als ik bij de eerste bus kom, het kaartje stempel het voor de hele dag geldt.

   Antwoord
   • Marjolein

    Dat laatste. In Berlijn wordt er nog gewoon van papieren kaartjes gebruik gemaakt die je voor gebruik af dient te stempelen (beetje vergelijkbaar met de goede oude strippenkaart). De geldigheid gaat in vanaf het moment dat je kaartje is afgestempeld.

    Antwoord
    • Jet

     Hallo Marjolein, is de abc dagkaart 24 uur geldig vanaf het moment van afstempelen? En het losse kaartje voor bus 100 is dat 1 uur of 2 uur geldig. Trouwens wat een fijn blog heb jij, petje af.

     Antwoord
     • Marjolein

      Dank je wel Jet! Dat vind ik erg leuk om te horen.

      Nope, Berlijn heeft geen 24-uurs tickets. Dagkaarten zijn geldig vanaf het moment van afstempelen tot 3 uur ’s nachts. Goed om vooraf te weten want dat kan nog wel eens voor onaangename verrassingen zorgen ;-).

      Losse kaartjes (enkeltjes) zijn twee uur geldig maar alleen voor reizen in één richting. Als je heen-en-weer wilt met bus 100 heb je dus twee enkeltjes nodig.

      Veel plezier en liebe Grüße, Marjolein.

 59. Jeremy

  Beste Marjolein,

  Straks ga ik voor 5 maanden stage lopen bij een hotel, hiervoor moet ik reizen in de zone AB. Ik ben van plan een ov maand abbo te kopen. Op de site van de BVG is mij opgevallen dat er een gereduceerd tarief is voor Auszubildende, (stagiaires toch?) Kom ik hier dan ook voor in aanmerking? (Scheelt ongeveer 30,- per maand)
  Mij is helaas nog niet duidelijk wat het verschil is tussen een ‘gleitend’ abonnement of ‘Kalendermonat’ abonnement.
  Wat raad je mij aan? Kan je mij hier bij helpen?

  Met vriendelijke groeten,

  Jeremy

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Jeremy,

   wat een leuk vooruitzicht dat je gaat stage lopen in Berlijn. Goede keuze!

   Volgens mij geldt de korting alleen als je stage onderdeel is van je opleiding (dus als je nog student bent), dat was tenminste tijdens mijn stagetijd zo. Je kunt het beste even met je stagecontract langsgaan bij een Kundencentrum van de S-Bahn (op de grotere stations), daar kunnen zij je er meer over vertellen. Ik wil je natuurlijk geen verkeerde informatie geven.

   Een ‘gleitend abonnement’ kun je het beste nemen als je hem midden in de maand nodig hebt want deze is geldig vanaf de dag van afstempelen tot dezelfde dag in de volgende maand (bijvoorbeeld van 26 augustus tot 25 september). Een ‘Kalendermonat’ geldt de hele kalendermaand (bijvoorbeeld van 1 september tot 31 september).

   Ik hoop dat ik je hiermee verder heb kunnen helpen! Veel succes en plezier in Berlijn!
   Marjolein

   Antwoord
   • Jeremy

    Beste Marjolein,

    Hartstikke bedankt voor je reactie.
    Morgen ga ik verhuizen en zal ik even langs gaan bij een Kundencentrum.
    Het is inderdaad nog onderdeel van mijn opleiding, dus ik ga het proberen haha.

    Thanks & groetjes,
    Jeremy

    Antwoord
    • Marjolein

     Super! Ik duim voor je dat het gaat lukken! :D

     Antwoord
 60. Russell

  Hoi Marjolein,

  bedankt voor deze handige blog. Komende woensdag ga ik 8 dagen naar Berlijn (aankomst woensdagmiddag op Hbf, en vertrek woensdagochtend)
  Weet je zo of de 7 dagen kaart geldt van wo tot wo, of van woendag 16:00u tot de volgende woensdag 15:59u?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Russel, het ticket is dan geldig tot 3:00 in de nacht op dag 7 (in jouw geval de nacht van dinsdag op woensdag). Als je je ticket pas gebruikt vanaf 16:00 op dag 1 dan wordt dit ook al als een hele dag gerekend. Je zou kunnen overwegen om op dag 1 of op dag 8 gewoon een enkeltje te kopen, da’s wellicht gunstiger. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 61. Sylvia

  Kan ik met een Berlin Welcome Card ook met de regionale trein van vliegveld Schonefeld naar hotel in de buurt van Hauptbahnhof of kan ik met die card alleen gebruik maken van bus en U & S?

  Antwoord
  • Marjolein

   Met de Berlin Welcome Card kun je gebruik maken van al het OV binnen de zone, met uitzondering van hogesnelheidstreinen en andere treinen waar een toeslag geldt. Je kunt dus gewoon gebruik maken van de regionale treinen. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 62. De Wilde

  Dag Marjolein, op 23 sept komen we met 7 personen naar Berlijn om er op 25 sept de marathon te lopen. Een vraagje voor de supporters; blijven alle metrostations op, of worden deze, die op het parcours liggen gesloten ?

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een heerlijk vooruitzicht! Naar mijn weten blijven alle stations gewoon geopend. Succes met het lopen van de marathon!

   Antwoord
 63. Floortje

  Wij gaan binnenkort voor 4 dgn naar berlijn, landen zaterdagsmorgens op Tegel en vertrekken dinsdagavond weer. Nu zat ik even uit te pluizen wat wijs is om te kopen. Een 4 dgn welcome car, een 4 dgn city card (bij beide vraag ik me af of we iets aan de kortingen hebben die gegeven worden) of 4x een dagkaart (wat dat lijkt nog het goedkoopste…)
  Heb jij ervaringen met de welcome en city card?
  Nog ter info : Op zaterdag moeten we van tegel naar ons hotel, wat blijkbaar aan de andere kant van de stad is, maar smiddags gaan we een fietstour doen, dus weinig ov die dag misschien…

  Antwoord
  • Marjolein

   Persoonlijk zou ik gaan voor twee dagkaarten en een enkeltje aanschaffen op de dagen van aankomst en vertrek. Waarschijnlijk ben je daarmee het goedkoopst uit! Mocht je veel bezienswaardigheden, musea en restaurants uit het lijstje van de Berlin Welcome Card willen bezoeken, dan is dat eventueel wel de moeite waard. Maar dat ligt er maar net aan hoeveel je van die kortingen gebruik wenst te maken. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 64. monique

  Hallo Marjolein,

  Super deze blog! Ik heb toch nog een vraagje. Kaartjes voor openbaarvervoer zijn deze op luchthaven Schonefeld alleen te koop bij een automaat of ook bij een loket? Weet je ook welke betaalmogelijkheden er zijn?

  Groetjes
  Monique

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Monique,

   op luchthaven Schönefeld kun je alleen bij het loket van de Berlin Welcome Card terecht voor het toeristenticket (dat is iets duurder dan een regulier ticket maar daarmee krijg je wel weer korting bij veel bezienswaardigheden, musea en restaurants). Reguliere vervoersbewijzen kun je uit het automaat halen. Betalen kan daar met contant geld, pinpas of credit card. Ik hoop dat ik daarmee je vraag heb beantwoord. Veel plezier in Berlijn!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 65. Bert vissers

  Hallo Marjolein,
  Ontzettend bedankt voor je geweldige blog. Echt top! ik heb een vraag over de berlin welcome card. Dit i.v.m. onze reis naar Berlijn van 19 t/m 24 aug. ik kwam erachter dat je vantevoren de welcome cards kan kopen en op kan laten sturen naar je woonadres. Is dat verstandig denk je? Andere mogelijkheid is om vouchers(online kopen) uit te printen en bij een duitse vvv in te wisselen voor de originele cards. Mijn vraag is daarom of jij weet of dit ook mogelijk is in spandau. Want daar kom ik tot nu toe niet achter. Wij stappen nl in Spandau uit de trein. Om eerst naar ons verblijfadres te gaan. als dit niet mogelijk is heeftvt denk ik geen zin om voor6 dagen die welcome card aan te schaffen. Ik hoor graag van je! bedankt alvast!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Bert, ik moet eerlijk zeggen dat het met die vouchers een beetje omslachtig klinkt, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Persoonlijk zou ik het online bestellen en naar huis laten sturen of gewoon de tickets op het station kopen. Ook in de reguliere kaartjesautomaten kun je de Welcome Card kopen (deze staan ook op station Spandau zodat je de kaart gelijk kunt gebruiken), alleen krijg je er dan geen handig boekje bij, die kun je dan ophalen bij de speciale verkooppunten: https://www.berlin-welcomecard.de/de/online-ticket. Kun je hier iets mee? Veel plezier!

   Antwoord
 66. Robert

  Hoi Marjolein,

  Ik ga volgende week met mijn dochter naar Berlijn.
  Bij de voorbereiding heb ik heel veel gehad aan alle informatie op je site. ECHT TOP!
  Toch nog één vraag:
  Ik wil op vliegveld Tegel een Citytourcard kopen, maar ik wil deze week vanuit huis een kaartje kopen voor de fernsehturm met korting van de Citytourcard. Hoe krijg ik die korting vanuit huis op het kaartje van de fernsehturm ?

  Antwoord
  • Marjolein

   Super! Fijn dat jullie wat hebben gehad aan de informatie op mijn blog! Eerlijk gezegd durf ik je dat niet te zeggen want ik heb daar zelf geen ervaring mee. Ik zie op de website van de Fernsehturm ook geen optie staan om een kaartje met 25% korting te kopen. Misschien is het handiger om even contact op te nemen met de Fernsehturm zelf? Wellicht kunnen zij je verder helpen. Ik wens jullie in ieder geval wel vast heel veel plezier samen in Berlijn!

   Antwoord
 67. Stijn

  Hey Marjolein,

  Wat een super toffe Blogspot heb jij, we halen een heleboel informatie van je site. Ook hebben we je boek inmiddels aangeschaft ook heel erg goed om te hebben.
  Alleen heb ik een vraagje de dagkaart. Wij komen dinsdagavond (23:00 uur) aan op de luchthaven Schoenefeld en zijn dan van plan een dagkaart voor het of te kopen. Alleen betekent dit dan dat onze dagkaart al afloopt op woensdagochtend (03:00 uur) of op een ander tijdstip…
  Ik hoor graag van jou

  Antwoord
 68. Nadia

  Hey Marjolien!

  Superhandige blog seg :)
  Ik ga eind augustus een paar daagjes naar Berlijn en kan toch niet zo goed uit aan het openbaar vervoer.
  Ik land op Tegel en moet naar mijn hotel Andel’s Berlin geraken.
  Deze ligt tegenover het metrostation Landsberger Allee.
  Hoe geraak ik er nou het beste?
  Alvast bedankt!
  Groetjes
  Nadia

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Nadia! Pendelbus TXL naar Beusselstraße, vanaf daar de S-Bahn nemen naar Landesberger Allee. Zo’n 30 minuten reizen in totaal. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 69. Leontine van Engeland

  Hoi Marjolein, na het lezen van verschillende tips op je blog heb ik nu het boek van je gekocht. Ben er heel blij mee! Ik had je al eerder gemaild dat mijn dochter en ik voor een week naar Berlijn gaan in juli. Heel veel tips uit je boek staan al op het verlanglijstje. Nu had ik op de app van BVG gekeken naar de 7 dagen ticket van 30 euro (zone AenB). Maar klopt het dat die hier niet op staan? En weet jij of ik dat ticket wel direct in Tegel aan de vluchthaven kan kopen? Alvast bedankt voor je antwoord.

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat tof om te horen Leontine dat je er zo blij mee bent! Dat vind ik echt onwijs leuk! Het klopt trouwens dat in de app niet alle tickets worden aangeboden (vraag me niet waarom…) maar als het goed is kun je de 7-dagen-tickets op luchthaven Tegel gewoon in het automaat vinden. Ik wens je heel veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 70. Kelly

  Hoi Marjolein!

  Wij verblijven binnenkort vijf nachten aan de Konstanzer Strasse. Dit ligt nog wel in de B-zone als ik het goed begrijp? En ook net in de milieuzone?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Kelly, ik heb het even opgezocht en de straat ligt in zone A en dus ook in de milieuzone. Het ligt echter niet ver bij zone B vandaan dus je kunt ook net iets buiten de Ringbahn parkeren (daar houdt de milieuzone op). Heel veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 71. JOyce

  Hoi Marjolein,

  De Kurzstrecke karte kan maar gebruikt worden voor maximaal 3 haltes als ik het goed le
  Bijvoorbeeld van sation Hackescher Markt naar Raw Gelande is 4 haltes, betekend dit je dit kaartje niet kan gebruiken? En is het dan beter een tageskarte of een Einzelfahrausweis te kopen?

  THanks alvast

  Antwoord
  • Leilani

   Hoi Marjolein,

   Wij hebben 2 mei in een 4* hotel een Kleinengruppenkarte gekocht voor de normale prijs. Service denk je. Maar deze kaart was van de vorige dag ontdekte we bij controle. Boete van -inmiddels- 60 euro per persoon die op de kaart meereist.

   Antwoord
   • Marjolein

    Oh neee! Wat een ontzettend slordige fout van het hotel. Heb je ze erop aangesproken? Dat mag je inderdaad niet verwachten van zo’n service. Wel een goede les om altijd te kijken of een ticket de juiste datum heeft of niet al is afgestempeld. Balen!

    Antwoord
  • Marjolein

   Hai Joyce! Dat klopt (3 haltes met de S-Bahn of U-Bahn of 6 haltes met de tram of bus). Als je alleen op en neer wilt naar het RAW-Gelände zijn twee enkeltjes voordeliger dan een dagkaart. Ben je van plan om vaker gebruik te maken van het OV op die dag dan is een dagkaart waarschijnlijk goedkoper. Veel plezier!

   Antwoord
 72. jean Winters

  Beste ,
  Ik wil een ” kleine gruppekaart ” kopen voor 4 dagen. Ik kan dit nergens vinden.
  Bij voorbaat dank.

  Antwoord
  • Marjolein

   Dat kan kloppen, want die bestaat ook niet ;-). De Kleingruppenkarte bestaat alleen als dagkaart, je zult dus voor iedere dag een los kaartje moeten kopen. Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
   • jean Winters

    Beste Marjolein ,
    Dank voor de info maar dit had ik wel al begrepen. Als je de Kleingruppen-Tageskarte on-line bestelt , kan je ze dan afhalen op de luchthaven Tegel. Er vertrekt daar geen trein (de kaart dient dan voor de bus ) . Of wordt de kaart bij on-line verkoop opgestuurt naar het thuisadres .
    Reeds bij voorbaat dank .

    Antwoord
    • Marjolein

     Ik ga er vanuit dat de tickets worden opgestuurd naar het thuisadres. Het is denk ik nog makkelijker om ze gewoon op het station aan te schaffen. Je kunt ze namelijk gewoon in het kaartjesautomaat vinden en direct afstempelen. Alternatief kun je ook tickets met de app Fahrinfo Berlin kopen, je krijgt dan een digitaal ticket op je telefoon, dat vind ik zelf heel makkelijk. Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt!

     Antwoord
     • Winters

      Dank je wel voor de info .
      Ik ben van plan om toch op de luchthaven aan het Berlin Tourist Info de 4 Kleinegruppekaartje te kopen. Als dat niet lukt nemen we een enkeltje tot aan het hotel en zien we verder.
      Bedankt voor de info. Geweldig dat je dit doet.
      gr. Jean

     • Marjolein

      Graag gedaan! Ik wens jullie heel veel plezier in Berlijn!

 73. sil

  Hallo!

  Ik ga in september met een vriendengroepje naar het festival Lollapallooza, we hebben een tof (en betaalbaar) appartementje gevonden maar het is toch op een 40-tal minuten wandelafstand. Hoe zit het qua uren met het openbaar vervoer? Is het te doen om na het festival met het OV terug te keren? Het festival zou tegen 23u gedaan moeten zijn.

  Alvast bedankt

  Antwoord
  • Marjolein

   Ahh, wat leuk! Vorig jaar was ik ook op het Lollapalooza festival en ik vond het superleuk! Het OV rijdt in de weekenden de hele nacht door en op doordeweekse dagen tot een uur of 1 ’s nachts. Dat moet geen probleem zijn dus! Ik wens jullie alvast heel veel plezier!

   Antwoord
 74. Evy

  Hey Marjolein

  Ik zie op het stadsplannetje niet zo goed wat je bedoelt met de zones , binnenste cirkel, buitenste cirkel ? Ik wil namelijk weten waar welke zones liggen.

  Groetjes!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Evy! Als je de kaart hier bekijkt, zie je een witte middencircel (zone A) en daaromheen een lichtgrijze rand (zone B) en een donkergrijze rand (zone C). Zie je wat ik bedoel? De zones staan ook aangeduid met letters op de kaart (oranje A, blauwe B en groene C). Groetjes terug!

   Antwoord
 75. David

  Hallo, weet er mij iemand te zeggen of bij een kleingruppenkarte ook de ‘gratis kinderen t/m 14 jaar’-optie geldt? We zijn namelijk 5 volwassenen en 3 kinderen van 5, 12 en 14 jaar. Of dienen we in dat geval toch ook een ticket voor de kinderen te kopen? Kunnen we ons ticket ook on-line kopen? Alvast bedankt voor de tips.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi David! Voor zover ik weet mogen alleen kinderen tot 6 jaar gratis worden meegenomen (bron: Kinder unter 6 Jahren können generell unentgeltlich mitgenommen werden.) Voor de kinderen van 12 en 14 moet je volgens mij gewoon een los kaartje kopen. Tickets kun je online hier kopen of in de mobiele app van de BVG. Die laatste is ook een handige routeplanner trouwens, echt een aanrader!

   Antwoord
 76. Yvonne

  Hoi Marjolein, Wij gaan in juni naar Berlijn en hebben een huisje gehuurd in Wandlitz. Kan ik daar vandaan gelijk een dagkaart kopen voor het OV. Of moet ik eerst een treinkaartje nemen tot Berlijn en dan een dagkaart voor het OV. Wat een waanzinnige leuke site heb je, ik heb al heel wat van je voorstellen opgeschreven.
  Bedankt, Yvon

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Yvonne, Wandlitz ligt in zone C van het Berlijnse OV-net. Ik ken het station persoonlijk niet maar in principe moet je op het station gewoon dagkaarten voor de zones A, B en C kunnen kopen. Anders kan het in de trein bij de conducteur. Veel plezier! Groetjes, Marjolein

   Antwoord
 77. Ellen

  Beste Marjolein,
  Mag je je fiets meenemen in de Ubahn?

  Groet!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Ellen! Jazeker! Wel even een extra kaartje kopen voor je fiets en you’re good to go :-).

   Antwoord
 78. Kaat

  Hey Marjolijn,
  toffe blog, ik heb er al veel uitgehaald !
  Heb een vraagje : Hoe geraak je best in de Botanische tuin, laten we zeggen vertrekken vanuit Haubtbahnhof ?
  Groetjes

  Antwoord
  • Kaat

   sorry, moet Marjolein zijn

   Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Kaat! Dank je wel – tof om te horen! Je kunt bijvoorbeeld de S-Bahn nemen naar Zoologischer Garten en daar overstappen op de U9 naar Rathaus Steglitz, vanaf daar is het ongeveer een kwartiertje lopen. Voor meer reisopties raad ik aan de routeplanner van de BVG te raadplegen, die gebruik ik zelf ook graag! Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 79. paul

  Hallo Marjolein,

  Ik woon sinds jaren in duitsland en kom wekelijks in berlijn. Meestal neem ik de trein en sinds je ook met de handy kan reizen is dat vele malen beter. Toch heb ik een paar vragen waar ik verschijnende antwoorden op krijg van de deutsche bahn.

  Ik rijd met verschillende trein of s/u bahn en ook in duitsland hebben de treinen soms een vertraging. Ik koop altijd een Spaaraanbiedingen en door de vertraging moet ik een trein later nemen. Kan ik dan gewoon de volgende trein nemen of moet je eerst naar een info DB en een stempel vragen ? Of een keer dat de s bahn niet veder kon, dus miste ik de trein en later in de trein werd er moeilijk gedaan door de conducteur..

  En kan ik ook met mijn handy naar holland of moet ik dan een normale/print kaart nemen ..

  Trouwens , ik vind je blog geweldig, en je help vele mensen !

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Paul, dat ligt er helemaal aan wat voor ticket je hebt gekocht. Als je een kaartje hebt gekocht voor een bepaalde tijd, dan kun je niet zomaar een trein op een ander tijdstip nemen. Doe je dat wel dan gaan de conducteurs inderdaad moeilijk doen en moet je een boete betalen. Heb je een ticket zonder vaste tijd, dan kun je elke andere trein nemen. Helpt dat een beetje verder? Groetjes, Marjolein

   Antwoord
 80. lietaert

  Hallo Marjolein,

  Wij bezoeken Berlijn 5 dagen. (26/3 – 30/3)
  Landen op Schönefeld. Willen ook Potsdam bezoeken.
  Welke kaart kopen wij het best om alles met het openbaar vervoer te kunnen bezichtigen? (Citytourskaart/Welcomekaart)voor 3/4/5 dagen? logeren in de Oberbergerstrasse/ Prenzlauer Berg.
  Alvast bedankt

  Antwoord
  • Marjolein

   Die kaart is inderdaad ideaal! Let er wel op dat je de kaart koopt voor de zones A, B en C want Schönefeld en Potsdam liggen in zone C. Het voordeel van de Welcome Card is dat je veel korting krijgt op bekende bezienswaardigheden en dat je de kaart al op het vliegveld kunt kopen. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
   • Lanslots Raymonda

    Hoeveel kost een welkome card nu voor 5 dagen voor zone A-B-C en hoeveel kost een dagje huren van een fiets en waar kunnen we dan terecht om deze 2 fietsen te huren. Wij vertrekken naar Berlin vliegveld Schonefeld van 1 t/ 5 april 2016.
    Graag een antwoord voor we vertrekken. Alvast bedankt.

    Antwoord
    • Marjolein

     1) € 40,50 (meer info hier)
     2) Een fiets huur je voor ongeveer € 10,- tot € 15,- per dag
     3) Een fiets huren kan bijvoorbeeld bij Fat Tire rentals op Alexanderplatz
     Graag gedaan!
     Groetjes,
     Marjolein

     Antwoord
 81. Stephaan Merckx

  Beste Marjolein,
  5 – 6 – 7 augustus e.k. zijn we met onze fotoclub in Berlijn.
  Alles is al netjes gepland dank zij jou boek maar 1 probleem is nog niet opgelost.
  Op zondagmorgen moeten we met 60 pers. van Station Mierndorfplatz naar het Hauptbahnhof.
  Alle routeplanner geven aan om met de bus dit te doen, maar dat is onmogelijk met 60 per. of met de trein via jungfernheide.
  Mijn vraag is, rijden die treinen regelmatig of is er een andere oplossing voor onze verplaatsing.
  Alvast bedankt.
  Stephaan

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Stephaan,
   wow, 60 mensen is een grote groep inderdaad! Ik zou dan ook liever de bus vermeiden en kiezen voor de U-Bahn. Je kunt de U7 nemen naar station Wilmersdorfer Straße en daar overstappen op de S-Bahn naar Hauptbahnhof. De U-Bahn en S-Bahn rijden doorgaans elke 5 tot 10 minuten. De trein is iets sneller zie ik maar rijdt wel iets minder vaak (vanaf Jungfernheide elke 40 minuten). Ik zou kiezen voor de U7 en de S-Bahn en gewoon ruim de tijd incalculeren (20 tot 30 minuten), dan moet het goedkomen!
   Succes en veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
   • Stephaan Merckx

    Marjolein,

    Bedankt voor de tip.

    Stephaan

    Antwoord
 82. Max

  Hoi, het is me op een of andere manier gelukt om voor €2,- tickets te kopen om retour te vliegen naar Berlijn. Nou ben ik wel een keer eerder in Berlijn geweest maar kan je met de gewone dagkaartjes ook met de trein tussen luchthaven Schönefeld en het centrum te reizen?

  Groetjes, Max

  Antwoord
  • Marjolein

   € 2,-? Whut? Goede deal! Gaaf zeg! Maar om even antwoord te geven op je vraag: ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat luchthaven Schönefeld in zone C ligt en dat je dus een geldig vervoersbewijs nodig hebt voor die zone. Een dagkaart voor de zones A, B en C is waarschijnlijk de handigste optie. Mocht je die dat maar 1 rit plannen, dan is een enkele reis goedkoper. Veel plezier!

   Antwoord
  • Wendy

   Hoi Marjolein, begin mei ga ik met 13 collega’s naar Berlijn. Wij komen aan op vliegveld Tegel op een woensdagavond om 22.00 uur. Is het dan nog handig om met het OV richting alexanderplatz te reizen of kun je dan net zo goed een taxi pakken? Ik ben afgelopen december met mijn gezin met de auto naar Berlijn geweest en heb echt super veel aan jouw tips gehad! Geweldige stad en zoveel te zien! Een collega had het over de Berlijn pas maar volgens mij kun je beter losse dagkaartjes voor de metro kopen toch? Wij betaalde in december rond de 6 euro pp voor een dagkaart.

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Wendy! Wat fijn om te horen dat jullie zoveel aan mijn blog hebben gehad! Om 22:00 kun je nog prima met het OV reizen hoor, vanaf Tegel rijdt er een pendelbus direct naar Alexanderplatz. Net iets goedkoper dan een taxi. De Berlijn pas (Berlin Welcome Card) is eigenlijk alleen de moeite waard als je heel veel bezienswaardigheden wilt gaan bezoeken, daar krijg je namelijk korting en dan kun je de meerprijs eruit halen. In de meeste gevallen is een dagkaart handiger, of als jullie continu met dezelfde groep reizen, een Kleingruppenkarte. In het artikel hierboven heb ik het allemaal nog wat gedetailleerder uitgelegd. Groetjes, Marjolein.

    Antwoord
 83. Ward Halderit

  Hallo,

  Wanneer ik kies voor een City of Welcome card, zijn deze dan ook geldig in Airport Express treinen (RE7, RB 14) Schönefeld- Zoologischer Garten?

  Antwoord
  • Marjolein

   Yes! Houd er wel rekening mee dat luchthaven Schönefeld in zone C ligt, en je dus een City of Welcome Card nodig hebt waar zone C bij inzit, of dat je een aanvullend ticket koopt voor zone C.

   Antwoord
 84. Patricia Maes

  Hoi Marjolein,
  Wij gaan in september een week naar Berlijn en ik weet niet goed welke kaart ik het beste aan kan schaffen. De citytourcard, welcomcard of The Berlin Pass met Travel. Weet jij wat het grootste verschil is tussen de 3 passen?

  Gr. Patricia

  Antwoord
  • Marjolein

   Bij dit soort kaarten hangt er altijd helemaal van af wat je wilt gaan doen. Sowieso haal je de meerprijs van zo’n toeristenkaart er meestal pas uit als je heel veel musea en bezienswaardigheden wilt bezoeken. Ik raad dus altijd aan om even een lijstje te maken van de bezienswaardigheden die je wilt zien met de prijzen ernaast. Dan kun je precies uitrekenen welke kaart voor jullie wensen het voordeligst is. Persoonlijk ga ik het liefst voor gewone dagkaarten want er zijn ook aardig wat musea die gratis zijn.

   Veel plezier!

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 85. Rosy

  Ha Marjolein,

  Hier op mijn werk zeggen ze dat je in het weekend met 2 personen op 1 kaartje kan reizen (bijv. met zn 2en op een kaartje van 2.70e). Klopt dit? Ik kan hier namelijk nergens informatie over vinden.

  Liefs,

  Rosy

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Rosy,

   dat klopt voor een deel ;). Je kunt inderdaad als je een een abonnement hebt (bv. een 7-dagenkaart, maandkaart of jaarkaart) een persoon gratis laten meereizen. Dit kan in de weekenden en op weekdagen na 20:00. Met een normaal enkeltje is dit jammer genoeg niet het geval.

   Dit is wat erover op de website van de BVG staat:

   Alle VBB-Umweltkarten (als 7-Tage-Karte, Monatskarte, im Abonnement oder als Jahreskarte) beinhalten die Mitnahme von einem Erwachsenen und bis zu 3 Kindern von 6 bis 14 Jahren, und zwar montags bis freitags ab 20:00 Uhr, an Wochenenden, am 24.12. und 31.12. sowie an gesetzlichen Feiertagen ganztags. Am Reformationstag gilt die Mitnahmeregelung für Feiertage nur im Land Brandenburg.

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 86. Rouven Voncken

  Hallo Marjolein,

  Ten eerste complimenten voor je site!!

  Ik ga van 4 t/m 6 maart met mijn vriendin een weekendje Berlijn doen, we vliegen af Keulen naar Berlin-Schönefeld en hebben een studio gehuurd in de wijk Kreuzberg.
  NU ben ik me even aan het oriënteren voor het openbaar vervoerd….een ABC-kaart kost voor 72 uur 29,50 p.p…..een AB-kaart is stukken goedkoper en een enkeltje Schönefeld naar Hauptbahnhof kost 3,30 p.p…..Zone C heb ik alleen nodig om heen en terug naar Schönefeld te komen, toch?We willen gewoon de stad verkennen (beetje de toerist uithangen :) ), dan hebben we aan A+B zone toch eigenlijk voldoende?

  Antwoord
  • Marjolein

   Waarschijnlijk heb je dan aan de zones A en B wel voldoende ja! C heb je inderdaad nodig voor Schönefeld maar ook als je Potsdam of Sachsenhausen wilt bezoeken. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 87. Maureen

  Wij gaan binnenkort naar Berlijn en landen op vliegveld Tegel. Kan ik daar ook de Citytour card kopen en is die dan meteen geldig op de buslijn X9 of 109?
  Onze terugvlucht is in de ochtend, kun je vertellen vanaf hoe laat in de ochtend de U7 rijdt naar Jacob-Kaiser-Platz en vanaf hoe laat de buslijnen X9 en 109 rijden, om vanaf Jacob-Kaiser-Platz terug te komen op Tegel?

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker, die kun je daar gewoon kopen, uit het kaartjesautomaat of bij de balie van de Berlin Welcome Card. Verder raad ik aan om de routeplanner van de BVG te gebruiken, daar kun je precies zien wat de beste/snelste route is en hoelaat je moet vertrekken. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 88. JSKE

  Hi

  misschien een domme vraag maar moet je meerdere keren tikken met je kaartje bij een metro groepskaart. Of is 1 keer voldoende voor de 5 personen?

  staat deze groepskaart ook duidelijk vermeld op de automaten of is het even zoeken?

  alvast bedankt

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi! De Kleingruppenkarte is 1 ticket die ook maar 1 keer afgestempeld hoeft te worden. Daarom is het wel belangrijk om als groep bij elkaar te blijven. De optie is gewoon in het kaartjesautomaat te vinden. Is allemaal makkelijker dan het klinkt ;). Succes! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
   • Eelco

    Wij gaan met een groep van 27. Is het dan handig om 6 van zulke kaarten te kopen? Ook moeten we op zondag 21 februari van Hostel ONE 80 naar het hoofdbusstation in Berlijn. Is het dan makkelijker om enkeltjes te kopen of toch weer die groepenkaart?

    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

     Hai Eelco, nee, je hoeft maar 1 kaartje (Kleingruppenkarte) te kopen, dat ene kaartje is dan geldig voor 5 personen. Voor de zesde persoon kun je er een losse dagkaart bijkopen (of losse enkeletjes, als je maar 1 rit maakt op die dag). Veel plezier!

     Antwoord
 89. Inge

  Hoi Marjolein, We gaan binnenkort 5 dagen Berlijn beleven. Vlucht is al geboekt. Heb je nog tips in welke trendy wijk (niet te toeristisch) we een appartement kunnen huren? Een wijk met voldoende leuke restaurantjes, barretjes en in de buurt van openbaar vervoer.
  Thanx en grüsse,
  Inge

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Inge,

   ha, tof! Leuk vooruitzicht!

   Is het jullie eerste keer Berlijn? Dan zou ik gaan voor Prenzlauer Berg. Een prachtige wijk met veel mooie straten, leuke boetiekjes en restaurants. Het noordelijke deel van Mitte (rondom metrostation Weinmeisterstraße) vind ik ook leuk, is centraler maar ook wat toeristischer. Zelf vind ik Kreuzberg en Friedrichshain ook erg leuk, die zijn nog iets alternatiever maar als je komt voor het uitgaansleven zit je hier perfect!

   Openbaar vervoer heb je eigenlijk overal wel in de centraal gelegen wijken, dus daar zou ik me niet al te druk over maken. Je kunt voor de zekerheid altijd even checken of er een metrostation in de buurt van de accommodatie is. Berlijn is een enorme stad dus om de metro kom je eigenlijk niet heen ;).

   Viel Spaß!
   Marjolein

   Antwoord
 90. Hanne

  Hé Marjolein,

  ik zou een appartement boeken bij Apartments Rummelsburger Bucht am Ostkreuz. Dat ligt in Lichtenberg. Ligt dit dan buiten zone B en moeten we dan extra betalen?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Hanne,

   Ik heb het even voor je opgezocht en als het adres wat ik gevonden heb klopt (Lenbachstraße 15), dan ligt het appartement in zone A, vlakbij station Ostkreuz. Geen extra kosten dus!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 91. Gijs

  Hoi! Ik ga een half jaar stage lopen in Berlijn. Zijn er mogelijkheden om een half jaar goedkoop te reizen met het OV?
  G

  Antwoord
  • Marjolein

   Yes! Daarvoor moet je wel even naar een kantoor, deze zitten op de grotere stations. Veel plezier tijdens je stage in Berlijn!

   Antwoord
 92. stefan

  Kan je ook kaartjes kopen op tegel airport?

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker, bij de bushalte staan kaartjesautomaten :-).

   Antwoord
 93. Ellen

  Heej Marjolein

  Nog een vraagje, ik wou mijn Welcome card online bestellen maar dit gaat niet zonder Visa. Kan je deze kaarten ook kopen in de luchthaven (Schönefeld)

  Groetjes Ellen

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker! Je kunt ze vinden in de kaartjesautomaten van de BVG (in de terminal en op het station van Schönefeld) of bij de touristenbalie op Schönefeld (Tourist Information Berlin-Brandenburg in Terminal A). Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 94. Ann

  Dag Marjolein,

  Ik heb dit weekend je boek gekocht. Super!
  Ik heb een klein vraagje: we verrekken volgende week naar Berlijn en logeren in het Novum Style hotel Berlin Center, gelegen in de Franklinstrasse 23 (een beetje afgelegen dus). We landen op Schönefeld luchthaven. Ik dacht om de trein te nemen tot aan Hauptbahnhof en dan de bus 145 tot de halte Franlinstrasse (paar minuten van het hotel). Maar de routeplanner heeft deze optie niet aan,raar.
  Kan je ons advies geven hierin?

  groetjes
  ann

  Antwoord
  • Ellen Vanden Berghe

   Heej Marjolein

   Kan je met de Welcome card ook de trein nemen?

   Groetjes, Ellen

   Antwoord
   • Marjolein

    Jazeker, dat kan! Let er wel op dat je alleen van regionale treinen binnen de zone gebruik mag maken, ze zijn rood en lijken een beetje op de sprinters die we in Nederland kennen. Veel plezier!

    Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Ann,

   wat leuk om te horen! Ik hoop dat je al veel leuke tips en inspiratie in Mijn Berlijn hebt kunnen vinden!

   Ik heb net even in Google Maps gekeken (tsja, ik ken ook niet alle snelste verbindingen uit mijn hoofd, haha) en zie dat de snelste manier om bij het hotel te komen is de trein naar Hauptbahnhof en dan bus 145 naar de Franklinstraße. Als het goed is ben je er met een uurtje! Vlakbij jullie hotel zit trouwens de Arminiusmarkthalle, zeker even gaan kijken als je van lekker eten houdt!

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 95. Melissa

  Hoi Marjolein,

  Volgende weekend gaan wij naar berlijn. Ons hotel zit vlakbij het metrostatio Tierpark. Er zijn een aantal dingen die wij graag willen zien. Onder andere de Berlijnse muur, Berliner dom, Checkpoint Charlie, Charlotteburg, Kadawe, Holcaust, Postdammerplatz, Rijksdag gebouw, branderburg tor, Gendarmenmarkt, Fernsehtur.
  Is er een metrolijn of bus die misschien voor het grootste gedeelte langs deze bezienswaardigheden komt? We willen vanaf het Alexanderplatz starten. Welke metro/buslijnen raad jij aan zodat wij bovenstaande makkelijk kunnen bezoeken?

  Groetjes,
  Melissa

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Melissa,

   ik kan aanraden met bus 100 te gaan, deze start op station Alexanderplatz en rijdt bijvoorbeeld langs de Berliner Dom, de Brandenburger Tor en langs de Siegessäule. Het is een gewone stadsbus maar ik raad deze altijd aan toeristen aan omdat er zoveel bekende bezienswaardigheden langs de route liggen. Vanaf Tiergarten kun je zonder overstappen met de U5 naar Alexanderplatz. Alleen Berlijnse Muur zou ik apart doen omdat het meest interessante reststuk in de Bernauer Straße te vinden is, daar kom je door vanaf Alexanderplatz de U8 naar Bernauer Straße te nemen. Ik hoop dat je hiermee verder kunt!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 96. Lente

  Dag Marjolein,

  Ik ben voor stage 3 maand in Berlijn, is er hier en soort maand kaart of Ov kaart? Ik kom er zelf niet helemaal uit, dus ik hoopte dat jij me kon helpen!

  groetjess

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Lente,

   wat leuk dat je stage komt lopen in Berlijn! Er is inderaad een maandkaart voor het openbaar vervoer in Berlijn. Voor de zones A en B kost dat € 79,50 en kun je gewoon in het automaat vinden. Mocht je ook student zijn dan kan het zijn dat je voor korting in aanmerking komt. Daarvoor kun je naar het Kundenzentrum op de grotere stations. Meer informatie voor tickets kun je op de site van de BVG vinden.

   Groetjes en veel succes en plezier in Berlijn!
   Marjolein

   Antwoord
 97. gwendolyne

  Deze site is perfect om te helpen bij de voorbereiding van mijn reis!
  Bedankt om alles zo gedetailleerd uit te leggen en te beschrijven.

  Antwoord
  • Marjolein

   Dat vind ik superleuk om te horen! Dank je wel voor je reactie Gwendolyne!

   Antwoord
 98. Klaske

  Dank je wel voor deze website. We hebben er veel aan gehad afgelopen weekend in Berlijn. Nog een tip voor diegenen die wel een hop on hop of Tour willen doen. Wij hadden geen tickets vooraf gekocht. Bij de halte konden we de tickets tegen het gereduceerde tarief kopen ( wij zijn geen studenten of senioren). Dit zal bij top drukte waarschijnlijk niet gebeuren maar als je buiten de drukte om in Berlijn bent bespaar je zo toch weer wat.

  Antwoord
  • Marjolein

   Jij bedankt voor je aanvulling Klaske! Goede tip!

   Antwoord
 99. Ward

  Gelden tarieven van dagkaarten etc ook voor de treinen die rijden vanaf vliegveld Schönefeld? bijv RE7?

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker! Alleen even opletten dat je een daagkaart koopt voor de zones A B en C, aangezien Schönefeld in zone C ligt. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 100. Koos

  Bizar!
  Tegenwoordig is alles bizar. Oh, zo bizaaahr!
  We hebben een opwindend leven.
  We hebben herfstvakantie. We gaan naar Berlijn!
  Spaghetti met mayonaise.
  Zo bizaaahr!
  Reflectie van neon-reclame in spiegelschrift.
  Bizaaahr!

  Welk geringheid van begripsvermogen!
  Te gek! Helemaal te gek! Enthousiasme!

  Berlin ist die Groteske, die verzerrte Wirklichkeit

  Ik stap am Kottbusser Tor in de U12 en ik zit in de U-3 Richtung Breitenbachplatz.

  Welnu. Dit is bizar! Dit klopt helemaal niet. Van geen kanten. Ik word door aliens ontvoerd.

  Der Verfremdungseffekt besteht im Kern darin, dem Betrachter vertraute Dinge in einem neuen Licht erscheinen zu lassen
  und so Widersprüche in der Realität sichtbar zu machen

  Das ist Berlin
  Das Groteske

  Antwoord
 101. decroubele

  geachte ,
  graag had ik geweten wathet verschil is tss :
  A naar B en A,B naar C
  wij komen naar de kerstmarkt en weet niet goed welk kaartje ik moet kopen , tis wel voor 3dagen
  alvast bedankt
  pascal

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Pascal,

   de letters staan voor de verschillende zones. A is de binnenstad, B zijn de omliggende wijken en C zijn de buitenwijken en dorpjes buiten Berlijn (bijvoorbeeld Schönefeld, Oranienburg en Potsdam). Waarschijnlijk heb je voor de kerstmarkten genoeg aan een kaartje voor de zones A en B. Hierboven in dit artikel heb ik het nog iets gedetailleerder uitgelegd en daar staat ook een kaart bij waarop je precies kunt zien welke stations in welke zone liggen.

   Veel plezier op de kerstmarkt! Mijn kersttips kun je trouwens in dit artikel lezen.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 102. jan

  Goedendag,

  Vraagje mijn vrouw en ik gaan van 21-12-2015 tot 25-12.2015 naar Berlijn. Nu vroeg ik mij af of het openbaar vervoer gewoon zijn dienstregeling rijd op 24 en 25 december? we vliegen namelijk de 25e terug en dan moeten we wel bij het vliegveld kunnen komen.

  Groeten, Jan

  Antwoord
 103. Arjen

  Hoi Marjolein,
  Wat een leuke, informatieve site. Wij gaan in de herfstvakantie naar Berlijn en nu kun je van allerlei kaarten kopen voor OV, korting etc.
  Wij zullen voornamelijk de bezienswaardigheden bekijken binnen Berlijn centrum, dus nu mijn vraag, welke kaart raad je aan voor het OV? Volgens mij alleen gebied A en B?
  Wij gaan met 2 volwassenen en 2 kinderen jonger dan 14 jaar.

  Alvast bedankt.
  Gegroet
  Arjen

  Antwoord
  • René

   Kan ik hier in NL al kaartjes kopen voor het OV in Berlijn?

   Gr.,
   René

   Antwoord
   • Marjolein

    Je kunt online tickets kopen bij de BVG: https://shop.bvg.de/index.php/tickets. Volgens mij zijn er zelfs reisbureaus die dat regelen maar ik zou als ik jou was gewoon de ticketautomaten op de stations in Berlijn gebruiken. Je kunt met contant geld en met kaart betalen en zo kun je extra kosten voorkomen die veel tussenpartijen rekenen. Groetjes, Marjolein.

    Antwoord
    • Patrick

     Hoi Marjolein; nog altijd heel goed bezig, blijft leuk :-)!!!
     BVG App is fantastisch: OV-kaartjes kopen op je smartphone, overal, simpel, flexibel, klaar. Wel eerst accountje aanmaken.
     Reisinfo ook zeer goed, inclusief willekeurige bezienswaardigeden als mogelijke bestemmingen en presto, accuraat reisadvies.
     Groet, Patrick.

     Antwoord
     • Marjolein

      Hee Patrick, bedankt voor je leuke reactie! Ik ben ook groot van van de app. Nu moet ik toch die online ticketservice maar eens uitproberen… Heb er al zoveel goede verhalen over gehoord! Fijn dat je je ervaringen met ons wilde delen. Groetjes, Marjolein.

    • René

     Hoi Marjolein,

     We zitten nu in Berlijn en inderdaad het OV is top hier! Wat een mooie stad!

     groetjes,
     René

     Antwoord
     • Marjolein

      Wat goed om te horen dat Berlijn zo in de smaak valt! Mochten jullie er nog zijn: geniet er nog even van!

   • Irma

    Beste Marjolein
    Wij gaan met ons gezin en hond naar Berlijn.
    2 volw. + 2 kinderen t/m 14 en hond.
    Mogen honden in het OV mee reizen? Moet je hier nog kaartje voor kopen? De kinderen zijn gratis? Kan ik alvast ticket vooraf kopen? Zo ja, waar?
    Hartelijk bedankt voor je bericht.

    Antwoord
  • Marjolein

   Hai Arjen, bedankt voor je compliment, wat leuk om te horen! Voor de meeste mensen is een ticket voor zone A en B genoeg. Als je een uitstapje wilt maken naar Potsdam of Sachsenhausen dan heb je een ticket voor zone C nodig. Veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
  • Bertus

   Ben net terug na een midweekje Berlijn. Het openbaar vervoer is geweldig! Met een meerdagenkaart kun je overal in- en uitstappen. Na 30 jaar weer in Berlijn. Prachtige stad, vriendelijke mensen.
   Van het voorjaar ga ik weer. Mooie en informatieve blog!
   Groetjes.

   Antwoord
   • Marjolein

    Superleuk om te horen! Tof dat je even de moeite hebt genomen om een reactie achter te laten Bertus! Bedankt! Ik hoop je nog vaker op mijn blog te zien :-).

    Antwoord
 104. Paula

  Hoi Marjolein,

  Wat een leuke site om je voor te bereiden op een tripje Berlijn. Wij gaan over twee weken 3 dagen heen met de kids. Ik ben er al wel uit dat een Welcomecard ABC voor ons het voordeligst is. Wij vliegen op Schonefeld en van daaruit moeten we naar de Lienenstrasse, Metrostation Rosenthalerplatz is dan het dichtst bij. Maar ik lees maar weinig over treinen? Gaat alles met de metro of kun je met de welcomecard ook met de trein en wat is dan het handigst vanaf de luchthaven?

  Groetjes Paula

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Paula,

   dank je wel, wat leuk om te horen! Je kunt met de Welcome Card (net als met ieder ander type ticket) ook reizen met de trein. Let er wel op dat je alleen gebruik mag maken van de regionale treinen binnen de zone. Vanaf Schönefeld kun je bijvoorbeeld de trein (RE7 of RB14) nemen naar Alexanderplatz en daar overstappen op de metro U8 naar Rosenthaler Platz. Het nadeel van de trein is dat deze minder vaak rijden dan de S-Bahn en de U-Bahn, voordeel is dat het doorgaans wat sneller is. Je kunt ook de S-Bahn (S9) nemen naar Schönhauser Allee en daar overstappen op tram M1 naar Rosenthaler Platz.

   Groetjes en veel plezier,
   Marjolein

   Antwoord
   • Paula

    Super, bedankt voor je snelle antwoord :-)!

    Antwoord
  • Mieke

   Mijn jongste dochter en ik waren eind juli voor een citytrip van 4 hele dagen in Berlijn. Wat een geweldige stad en wat is het openbaar vervoer perfect geregeld!! Ik had een Welcomecard ABC voor ons gekocht, ideaal. Alle U- S- en M in en uit, overal naar toe en nooit langer wachten dan een minuutje of 5. In 1 woord: fantastisch!
   Je blog heeft mij goed geholpen met informatie over alles, dank daarvoor :-)

   Antwoord
  • Jan

   Hoi Marjolein,

   Kijk sinds een tijdje bijna dagelijks op je Blog. Wat geweldig zeg en wat een overvloed aan nuttige informatie.
   Het zal wel ergens staan, maar toch nog even een vraagje. We vliegen binnenkort met z’n tweeën voor 5 dagen naar Berlijn-Tegel en logeren nabij halte Kurfurstendamm. Wat is een voordelige optie van vliegveld naar hotel. Begrijp tevens dat er slechts een weekkaart bestaat voor het OV, dus is die wsl de beste optie voor 5 dagen?
   Hoor graag van je. Alvast dank.
   Groet / Jan.

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Jan,
    wat leuk om te lezen dat je al zoveel nuttige informatie op mijn blog hebt gevonden! Er zijn weekkaarten (€29,50) maar ook 5-dagen-tickets (€34,50). Deze zijn weliswaar wat duurder, maar je krijgt er ook korting mee bij vele Berlijnse bezienswaardigheden. Is misschien wel de moeite waard! Je kunt deze tickets vinden als Berlin Welcome Card in het ticketautomaat of je kunt ze kopen aan de balie op het vliegveld. Andere opties zijn dagkaarten of enkeltjes, maar ik denk dat een 5-dagen-ticket de makkelijkste optie is. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!
    Groetjes,
    Marjolein

    Antwoord
  • Cynthia

   Beste Marjolein,

   Jouw blog is zo waardevol en zit vol met goede tips over Berlijn. We komen over een paar dagen naar Berlijn en zitten met een klein vraagje over het OV van Tegel naar Kufürstendamm.
   Kunnen we vanaf vliegveld Tegel meteen een welcomecard aanschaffen om vervolgens met bus X9 of 109 naar Zoologischer Garten te reizen? Of moeten we voor deze 2 buslijnen een los kaartje kopen?

   Alvast heel erg bedankt.
   Groet,
   Cynthia

   Antwoord
   • Marjolein

    Dank je wel Cynthia, leuk om te horen! Jazeker, je kunt met de Welcome Card onbeperkt reizen binnen de zone voor het aantal dagen dat op het ticket staat aangegeven. Veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

    Antwoord
 105. Sabine

  kunnen wij met een groepskaart (we zijn met 5 personen) voor het openbaar vervoer van Tegel luchthaven naar het centrum rijden en dan verder 24 uur lang al het openbaar vervoer gebruiken?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Sabine, dat kan. Let wel op dat de kaart geldig is tot 3:00 uur de volgende dag en dus niet 24 uur! Veel plezier in Berlijn!

   With a Small group day ticket up to five people can travel together as often as they want on the day printed on the ticket or from validation of the ticket on starting their journey until 3.00 a.m. on the following day.

   Antwoord
 106. Leo

  Hallo Marjolein,
  Na een wandelweek door Berlijn in April heb ik kennis gemaakt met BerlijnBlog. Wat een werk heb jij daarmee, maar wat een geweldige informatiebron stel je beschikbaar. Chapeau!
  Die wandelweek resulteerde in de wens om in april 2016 met kinderen en kleinkinderen (10 personen) naar Berlijn te gaan. Wij denken aan een huis.
  Heb jij aardige ideeën?
  Leo

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Leo,
   er gaat inderdaad aardig wat tijd in zitten maar ik vind het leuk om te schrijven en mensen te helpen dus ik doe het met alle plezier! Ik zou als ik jou was even zoeken op websites als Wimdu en Airbnb, zij hebben veel vakantieappartementen in de stad. Meer daarover kun je op deze pagina lezen: http://berlijn-blog.nl/overnachtingen/appartementen-in-berlijn/. Succes!
   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 107. Roxanne Pieterse

  Hoi!

  Ik ga een half jaar in Berlijn studeren. Nu vroeg ik me af hoe ik het voordeligst kan reizen in Berlijn. Bestaat er zoiets als een maandkaart? Of moet ik elke week opnieuw een weekkaart kopen?
  Alvast bedankt!

  Roxanne

  Antwoord
  • Maud

   Hey Roxanne,
   Ik heb ongeveer dezelfde vraag, alleen weet ik al wel dat er maandkaarten zijn maar die zijn ongeveer 80 euro per maand… Als je je aanmeldt bij een hogeschool of universiteit krijg je waarschijnlijk een studentenkaart. Toen ik in Berlijn studeerde kon ik daarmee ook “gratis” reizen 1 semester lang! Aangezien ik zelf nu ga werken in Berlijn en dus niet meer zo’n kaart heb, wilde ik Marjolijn vragen of er ook kaarten zijn voor een half jaar zonder dat je je scheel hoeft te betalen?
   Groetjes Maud

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi dames!

    @ Roxanne, de kans is groot dat je een Semesterticket krijgt van je hoge school / universiteit. Daarmee kun je het hele semester gratis door Berlijn reizen. Toen ik aan de Fachhochschule für Wirtschaft studeerde was dit in ieder geval wel zo. Anders kun je een maandkaart met korting aanschaffen (€ 56,- per maand voor de zones A en B).

    @ Maud, ga je een stage lopen? Dan kun je als je met je stagecontract naar een Kundenzentrum gaan, je hebt dan recht op studentenkorting. Als je gewoon aan het werk gaat dan zit er inderdaad niets anders op dan de maandkaart aan te schaffen. Of te fietsen ;-).

    Ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen helpen!

    Liebe Grüße,
    Marjolein

    Antwoord
    • Maud

     Bedankt voor je reactie Marjolein! Ik ga helaas geen stage meer lopen (heb ik al eerder gedaan in Berlijn, ga nu terug omdat ik het mis en proberen wat geld te verdienen), dus denk inderdaad dat het een duur grapje gaat worden :( fietsje aanschaffen dan maar ;) Liebe Grüße!

     Antwoord
     • Marjolein

      Dan zit er inderdaad niets goedkopers op dan fietsen ;-). Hopen dat je een betaalbare kamer kunt vinden bij je werk in de buurt. Succes en veel plezier!

    • Luuk

     Op mijn universiteit heb ik een semesterticket moeten kopen voor +- €180. Deze is dan een half jaar geldig in zone ABC en je kunt eventueel een fiets meenemen.

     Antwoord
 108. vdatrick@hotmail.com

  hallo Marjolijn,
  We hebben een 5 daagse naar Berlijn geboekt, we komen aan op 23 augustus, We logeren in het AbbaBerlinHotel in de Lietzburgerstrasse. We komen met de auto en mijn vraag is waar kunnen we gratis buiten de milieuzone parkeren en kunnen we dan met openbaar vervoer naar hotel, ik heb ergens ook gelezen dat je speciale passen voor openbaar vervoer en tevens toegangskaart voor85 tal bezienswaardigheden, is dat juist?en zo ja waar kan ik deze bekomen?
  groetjes Patrick

  Antwoord
 109. Jaap

  Gelukt!!!!!!!!!!!!!! blond he

  groet;

  Jaap

  Antwoord
  • Dick

   Jaap,

   wat heb je dan gedaan? Het lukt mij na tien minuten nog niet, misschien ben ik nog blonder dan jij?

   Antwoord
 110. Jaap

  Hallo Marjolein

  ik wil tickets voor het openbaar vervoer kopen via de site van BVG maar als ik mijn postcode ingeef, dan geeft hij het volgende aan; Postleitzahl entspricht nicht der Landesvorgabe. wat moet ik meer doen dan mijn postcode invullen? misschien heel dom van mij, maar ik kom er niet uit.

  groet;

  Jaap

  Antwoord
 111. Antje Kempenaar

  Hallo Marjolein,

  Wij gaan 4 dagen naar Berlijn maar onze auto mag het centrum niet in.
  Kun jij ons vertellen waar we het beste kunnen parkeren en welk openbaar vervoer we moeten nemen?
  Ons hotel is aan de Landsberger 203.
  Alvast onze hartelijke dank.

  Groet Antje

  Antwoord
  • Coby Verbeek

   Gaan met 4 personen 24 t/m 29 aug. a.s. naar Berlijn. Heb dankzij jou blog gezien dat kleingruppe tageskarten voor ons
   het voordeligst zijn. Heb op de website van BVG het adres van een kiosk gevonden dicht bij os hotel. Verkopen ze daar alle soorten kaarten? Welke bus gaat van Tegel naar Alexanderplatz? Alvast bedankt voor je reactie.
   Coby

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Coby, superleuk, Berlijn is een goede keuze! De Kleingruppekarte kun je ook gewoon uit het kaartjesautomaat halen trouwens. Je kunt dan pinnen of contant betalen. In principe verkoopt de kiosk ook alle soorten kaartjes dus dat kan ook. Je kunt vanaf Tegel bus TXL nemen, deze rijdt direct naar Alexanderplatz. Veel plezier! Groetjes, Marjolein.

    Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Antje,

   het hotel bevindt zich buiten de milieuzone dus je kunt gewoon bij het hotel in de buurt parkeren. Het beste kom je bij het hotel door de ring rondom Berlijn te nemen, dan hoef je niet door het centrum (daar waar een milieusticker wel verplicht is). Vanaf daar kun je ook direct met de tram naar het centrum (M6 bijvoorbeeld). Kun je wat met deze informatie?

   Veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
  • Marie

   hallo Marjolein

   ik heb nog een vraag, ik lees dat je een weekkaart kunt kopen, is dit nu de prijs voor 1 persoon? Want we zijn met z’n 2en. En hoef je de kaart maar 1 keer af te stempelen voor de hele week? Gr. Marie

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Marie, ja, je koopt 1 weekkaart per persoon en deze hoef je ook maar 1 keer af te stempelen. Veel plezier! Groeten, Marjolein.

    Antwoord
  • marie

   Hallo Marjolein.

   Heb een vraag kun je in de bus ook een dagkaart kopen? Of kan dit alleen maar op de stations van de trein of metro?
   Alvast bedankt. Gr Marie

   Antwoord
  • Familie huijman

   Hallo Marjolein,
   We zijn nu in Berlijn tot woensdag.We reizen met de Eci sneltrein,maar we hebben voor de heenreis meer dan een uur vertraging en zodoende zijn we laat in het hotel aangekomen,maar mijn vraag is:kunnen we een vergoeding terug krijgen van het langer reizen?in Nederland is het bij NS wel zo.
   Alvast bedankt en complimenten leuke blog met heel veel tips.

   Mvg,Familie Huijman

   Antwoord
 112. katrien

  Dag Marjolein
  Wij gaan in september met 4 naar Berlijn.
  Hoe raken wij best van Tegel naar ons hotel: Winters Hotel Berlin Mitte · Am Gendarmenmarkt, Charlottenstraße 66? Kopen we best op de luchthaven al onze bustickets voor bv AB zone? Groeten

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Katrien, je kunt bus 128 nemen naar U Kurt-Schumacher-Platz en daar overstappen op de metrolijn U6. Neem deze naar station Kochstraße, vanaf daar is het nog maar een klein stukje lopen naar je hotel. Veel plezier! Groeten, Marjolein.

   Antwoord
 113. ellen

  Hallo,
  graag zou ik willen weten of er een kleine hond mee mag in de sightseeing bus of in bus 100 en 200

  Antwoord
  • Marjolein

   Jahoor, dat mag gewoon! De hond moet wel aangelijnd zijn en voor grote honden heb je ook een kaartje nodig.

   Antwoord
   • Dina

    Hallo Marjolein,
    Ik heb Chihuahua, welke kaart moet ik voor hem kopen om te kunnen reizen met bus 100?

    Antwoord
    • Marjolein

     Hoi Dina,
     kleine honden mogen gratis meegenomen worden, voor je chihuahua heb je dus geen extra kaartje nodig!
     Groetjes,
     Marjolein

     Antwoord
  • nicole

   Een vraagje. Wij landen met 5 personen op de luchthaven Schoenefeld.Wij verblijven in Berlijn van 30 aug. tot 3 sept.Hoe raken we het makkelijks van de Luchthaven naar Mitte. Hoe verplaatsen we ons het makkelijks en betaalbaar in Berlijn? (Wij zijn er voor de eerste maal )

   Antwoord
   • Marjolein

    Het ligt er maar net aan waar in Mitte je moet wezen. Je kunt bijvoorbeeld op Schönefeld de trein nemen en uitstappen bij Alexanderplatz en daar eventueel overstappen op de U-Bahn of S-Bahn. Veel plezier in Berlijn!

    Antwoord
  • Jan T.

   Dag, Ik vertrek dinsdag as. met mijn twee dochters van 12 en 14 jaar oud naar Berlijn. Met de aankomst- en vertrek dag meegerekend zijn we 4 dagen in Berlin. We reizen met OV en willen ook op deze wijze Berlijn gaan bekijken. Welke OV kaart kan ik het beste kiezen voor ons drieën (waarvan 2 jonger dan 15 jaar.) Alvast bedankt voor uw reactie.

   Antwoord
 114. Linda

  Hallo Marjolein,

  Ik ga binnenkort 6 dagen naar Berlijn. Hoe geraak ik best met het openbaar vervoer van luchthaven Tegel naar Kochstrasse (checkpoint charlie) ?

  Kan ik op de luchthaven een weekkaart zone ABC kopen voor 36,90 euro en die dan meteen gebruiken voor de bus naar het centrum, alsook de laatste dag terug naar de luchthaven ?

  Moet ik elke keer afstempelen of alleen de eerste rit ?

  Groetjes,
  Linda

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Linda,

   je kunt het beste bus 128 nemen richting Osloer Straße en uitstappen bij de halte Kurt-Schumacher-Platz. Daar kun je de metro nemen direct naar de Kochstraße (U6 richting Alt-Mariendorf). Ik raad altijd aan om de routeplanner van de BVG te gebruiken, daar kun je eenvoudig zien welke route het best aansluit. Er staat een ticketautomaat bij de bushalte, daar kun je je kaartje kopen. Een dag- of weekkaart hoef je maar 1 keer af te stempelen en is dan de gehele duur geldig.

   Veel plezier! Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 115. Cynthia

  Hoi!

  Ik ga vrijdag naar Berlijn en ik vroeg mij af of de korting van de Welcomecard ook geldt als er al studentenkorting af gaat. Ik zag dat je als student op veel plekken korting krijgt namelijk.

  Groetjes,

  Cynthia

  Antwoord
  • Marjolein

   Meestal krijg je maar een korting en geen ‘korting over korting’. Ik denk dat je met de Welcome Card de meeste korting krijgt maar het ligt er een beetje aan hoeveel plekken je wilt bezoeken of je de aanschafprijs er ook uithaalt. De details kun je hier checken: http://www.visitberlin.de/en/welcomecard

   Antwoord
 116. Susan

  Hoi Marjolein ik weet niet of je bekend bent met de app CityMaps2Go maar ik vind het een uitkomst in onze bezoeken aan wereldsteden.

  Je hebt dan op je mobiele altijd een stadskaart voor handen (heb je geen wifi of internet voor nodig) waar je plekken die je wilt bezoeken enzo op kunt pinnen.
  En die precies aangeeft waar je bent en welke richting je op loopt.
  Waar metro stations enzo zijn…

  Wel zo handig om thuis of op een wifi/wlan spot de kaart van Berlijn te uploaden op je app.

  Wellicht een handige tip voor bezoekers aan je blog of voor jezelf ;). Warme groetjes van Susan

  Antwoord
 117. Eveline

  Hallo Marjolein,

  wat een leuke en handige site ik heb al heel veel leuke tips gezien!
  wel had ik nog een vraagje mbt het OV.
  ik ga over 1,5 week met mijn oma naar Berlijn, zij heeft 9 jaar in Berlijn gewoond.
  Ik vroeg me af of er ook een korting voor ouderen is in het OV.
  ook vroeg ik me af of de reis van vliegveld Tegel met een dagkaart te doen is of dat we hier een los kaartje voor moeten kopen. We willen veel met het OV doen dus als de reis van het vliegveld erbij inbegrepen zit is dat al meegenomen.
  verder vroeg ik me af of jij het kopen van een ‘welcome card’ adviseerd.. ik vind vergeleken met dagkaartjes voor het OV dit nog best prijzig.

  groetjes Eveline

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Eveline,
   wat gaaf dat je oma zo lang in Berlijn heeft gewoond! Zal wel leuk voor d’r zijn weer in haar tweede Heimat te zijn. Helaas is er geen speciale seniorenkorting (enkel voor jaarkaarten voor zover ik weet). Met een dagkaart kun je ook van en naar luchthaven Tegel reizen, dat is geen probleem. De kaart kun je daar ook uit het automaat kopen. Ik heb zelf nooit een Welcome Card gebruikt, het is alleen de moeite waard als je in korte tijd veel musea wilt bezoeken. Dan haal je de meerprijs eruit met kortingen.
   Groetjes en veel plezier,
   Marjolein

   Antwoord
 118. Björn

  Hoi Marjolein,

  Over een weekje is het dan zover en ga ik eindelijk naar Berlijn. Nu heb ik een welcome card aangeschaft, maar ik hoor hier in NL veel over stakingen bij de Deutsche Bahn. Heeft dat ook gevolgen voor het OV in Berlijn zelf?

  Groet,

  Björn

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Björn, superleuk! Dan kan het aftellen beginnen! In Berlijn heeft de S-Bahn (onderdeel van Deutsche Bahn) hier last van. Sommige lijnen rijden niet of onregelmatig. Je kunt wel gebruik maken van alle metrolijnen (U-Bahn), bussen en trams. Deze hebben geen last van de staking. Veel plezier! Marjolein

   Antwoord
  • Jolanda

   Hallo, ik ga volgende week, de 8 ste vanuit O Porto naar Berlijn, vliegveld Schonefeld. Welke trein moet ik nemen naar mijn hotel Scandic Berlin Potsdamer Platz?
   Een erg goede blog, by the way!
   Alvast bedankt!

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Jolanda! Er zijn verschillende opties. Je kunt het beste de trein nemen naar Blankenfelde (RE7) of Friedrichstraße (RB14), vanaf deze stations kun je overstappen op de S-Bahn (S2). Voor gedetailleerde reisinformatie kun je de routeplanner op http://fahrinfo.bvg.de/ raadplegen. Veel plezier!

    Antwoord
 119. Claire

  heej
  wij gaan met 2 naar Berlijn en we zijn nog erg jong en kennen niet zo veel daar maar we zouden graag naar madame tussauds gaan maar we zitten er redelijk ver vandaan ons hotel is het thierpark hotel maar snap niets van welke bus of tram we moeten nemen? kan u ons helpen

  gr Claire

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Claire, kijk even op BVG.de, op die website kun je een routeplanner vinden waar je je vertrekadres en eindpunt kunt invoeren. De website (of app, die hebben ze ook) berekent dan de snelste route voor je. Het OV werkt in Berlijn erg goed, je kunt bijna overal erg goed met de U-Bahn of S-Bahn komen. Veel plezier!

   Antwoord
 120. R. de Wit

  Beste redactie BLOG-site,
  Mooie site! Toch nog een vraagje. Wij gaan a.s.maandag naar Berlijn. Zijn daar 72 uur. (tot en met donderdag). We twijfelen tussen de citytourcard en welcomcard. Wat raden jullie nu aan? En zijn beide te koop in Berlijn Hauptbahnhof? Of beter online kopen?
  En tot slot: we verblijven in een hotelletje in de Rankenstrasse (charlottenburg-Wilmersdorf). Welke metrolijn moeten we dan hebben.

  Dank alvast voor de antwoorden!
  Fam de Wit.

  Antwoord
  • Marjolein

   Dank je wel! Ik zou even kijken naar de kortigen die je met de City Tour Card en de Welcome Card krijgt. Het ligt er maar net aan van welke attracties je gebruik wilt maken welke kaart beter is. De kaartjes kun je inderdaad op Hauptbahnhof kopen. De Rankenstraße bevindt zich vlak achter metrostation Kurfürstendamm (metrolijnen U1 en U9). Veel plezier!

   Antwoord
   • Sander Herman

    Hi Marjolein,

    Super, je blog. Veel duidelijke info.

    In september kom ik voor 3 dagen naar Berlijn. Ik heb gekozen voor een Welcome Card. Zijn dat ook stempelkaarten?

    Als de tijd het toelaat, wil ik ook langs Grenzdenkmal Dreilinden. Heb je nog tips om daar handig te komen? Ik neem een Welcome Card voor zone A, B en C. Thanx!

    Antwoord
 121. Marianne v Cauteren

  Hoi, hoi, wat een leuke en interessante site over Berlijn. Wij bezoeken van het weekend Berlijn voor 3 dagen. landen op luchthaven Tegel en het hotel ligt bij metro station Heidelberger Platz. Kun je me helpen met hoe we daar geraken?
  We hebben er zin in en de jongens van 14 en 16 jaar ook!!
  Alvast bedankt grt Marianne

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Marianne, ik denk dat het het makkelijkste is om bus 109 te nemen vanaf het vliegveld, op station Jungfernheide kun je overstappen op de S-Bahn, deze rijdt direct naar Heidelberger Platz. Ik raad ook aan om de website van de BVG te raadplegen, hun routeplanner werkt uitstekend! Veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 122. Albert

  Leuk blog, Marjolein!
  Over 2 weken zijn we met z’n vieren voor het eerst in Berlijn. Hebben er veel zin in.
  Ik het de OV-app van het BVG geïnstalleerd en zag daar de mogelijkheid om de Kleingruppenkarte te kopen. Als ik het goed begrijp ontvang je dan een QR-code. Hoe moet je daar mee omgaan in bus/tram/S-U-bahn?
  Ik kan daar maar weinig over vinden.
  Verder, zijn er, buiten gewone huurfietsen, ook tegenwoordig fietsen zoals in Parijs, London, New York, Washington DC, enz?
  Ik denk dat we onze 4,5 dag wel kunnen vullen…

  Antwoord
  • Marjolein

   Dank je Albert! De QR code kun je laten zien als de controleurs de metro binnenkomen, zij kunnen de code dan scannen. In Berlijn zijn er geen poortjes, het systeem werkt op vertrouwen en de treinen worden steekproefsgewijs gecontroleerd. De Deutsche Bahn heeft een huursysteem voor fiesten, ze staan voornamelijk op stations en betalen doe je met de credit card. Meer informatie over Call a Bike kun je hier vinden: http://www.bahn.de/p_en/view/service/passengers/bike/call_a_bike.shtml. Kun je wat met deze info? Ik denk dat je 4,5 dagen voorbij zijn voor je er erg in hebt. Veel plezier! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 123. Jesse

  Hallo Marjolein! Allereerst: Je blog is echt super! Handige, praktische en zeker gave en leuke informatie! Keep up the good work!

  De komende 3 maanden loop ik stage in Berlijn. Ik vroeg me af of het mogelijk is om een maandkaart voor ov te kopen? Ik zie namelijk alleen dag-/ of weekkaarten op je website staan. Wat zou je me aanraden?

  Alvast super bedankt voor je reactie!

  Jesse

  Antwoord
 124. tom

  Hoi Marjolein,
  Kun je op vliegveld Schoenefeld ook dagkaarten kopen? En zo ja, waar?

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker. In het kaartjesautomaat op het station. Deze staan in de tunnel en op het perron. Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 125. Monique

  Hallo Marjolein,
  Leuke site, veel informatie gevonden. Toch nog een vraag.
  Wij gaan volgende week naar Berlijn en verblijven in een hotel op Tegelort. Kun je mij advies geven over het openbaar vervoer naar het centrum? Dank je wel.

  Antwoord
  • Sjaak

   Het openbaar vervoer in Berlijn is buitengewoon geweldig.
   Via de S-Bahn om de 10 minuten om Berlijn 1 gaat linksom en 1 rechtsom. Bij ieder station is gratis een plattegrond te verkrijgen met daarop de belangrijkste punten t.w. centrum e.d. Het is wel aan te raden deze kaart goed te bestuderen.
   Wat ook aan te raden is om een meer dagen kaart te kopen prijs is gunstig. Eenmaal een tochtje gemaakt en je weet hoe het werkt. Veel plezier in Berlijn.

   Antwoord
 126. Paulien

  Geweldig site Marjolein! Wij gaan binnenkort naar Berlijn en nu zie ik op de site van bvg dat er werkzaamheden zijn op de S2 bahn. Mag ik met een dagkaart voor 5 personen ook met de RE treinen? Wij wilden eigenlijk met de S2 van Blankenfelde naar Brandenburgur Tor, maar nu rijd hij niet verder dan Yorkstrasse. Nu zag ik dat wij ook de RE 3 of RE 7 konden nemen bij Blankenfelde. Ik hoor graag van je of dat mag met zo’n dagkaart voor 5 personen. Alvast bedankt. gr Paulien

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Paulien! Dankjewel! Dat klopt. Maar je kunt met een kaartje voor het OV ook gebruik maken van de regionale treinen binnen de zone. Als je dus een kaartje hebt voor de zones A en B, dan mag je binnen die zones gebruik maken van de RE treinen. Je kunt ook gebruik maken van de pendelbussen of van de metrolijn U6. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 127. wranga

  Hallo,

  Ik heb een hotel geboekt in de buurt van Alexanderplatz, Kunt u mij vertellen welke treinstation vlakbij Alexanderplatz ligt?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Wranga, heel simpel, het dichtst bij gelegene station heet ook Alexanderplatz ;-). Je kunt er onder andere op de tram, U-Bahn, S-Bahn en trein stappen. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 128. H@rry

  SUPER blog ! Eerste keer Berlijn, dan is deze blog wel een aanrader. Vraagjes (om te bekijken of ik het goed begrepen heb):
  1) met de Metro van Luchthaven Schönefeld naar het centrum –> een Einzelfahrausweis Zone A, B en C : € 3,30 ?
  2) Einzelfahrausweis 4-Fahrten-Karte bestaat niet voor zones ABC ?
  3) kan je met 2 personen reizen met Kurzstrecke 4-Fahrten-Karte –> elk ééntje afstempelen ?
  Alvast bedankt en groetjes !

  Antwoord
  • H@rry

   Hoi iedereen, ik wil mijn vraag ivm vervoer van en naar Luchthaven Schönefeld wat algemener stellen : wat is de beste manier om vandaar naar Best Western Hotel am Spittelmarkt, Neue Grünstraße 28
   Mitte Berlin te reizen ?
   Doei

   Antwoord
  • Marjolein

   Dankjwel Harry! Antwoord op je vragen:
   1) Klopt! Als je nog de hele dag in de stad wil reizen kun je ook gelijk een dagkaart ABC kopen (€7,40).
   2) Klopt! Helaas… Alleen voor de zones AB bestaan deze tickets.
   3) Ja, dat kan. Je kunt de vier kaartjes gewoon als vier enkeltjes beschouwen die je nog los moet afdrukken.
   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 129. Chris

  Dag Marjolein, wij gaan van 7/4/2015 t/m 11/4/2015 naar Berlijn, en zouden graag Sachsenhausen bezoeken. klopt het dat dit kan met de Welcomecard 5-dagen (zones A/B/C) tot in Oranienburg met S-bahn, en dan het laatste stukje traject via een lokale bus ? Waarschijnlijk moet dan voor die lokale bus apart betaald worden ? Weet jij soms hoeveel ?
  Dank U.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Chris, het laatste stukje bus ligt nog binnen de C-zone. Je hebt dus aan de Welcome Card ABC genoeg. Je kunt ook wandelen van station Oranienburg, is ongeveer een kwartiertje.

   Antwoord
   • Chris

    Hartelijk dank voor de info. Voor heel wat andere vragen vonden wij reeds een antwoord op Uw mooie website.

    Antwoord
   • Marleen

    Wij zouden een welcom berlin card nemen voor 5dagen AB voor ABC is het prijsverschil 5€. we zouden de C enkel gebruiken voor bezoek Sachenhuasen.Is het dan niet beter een AB te nemen en een opleg betalen van zone B naar C met dagticket .1.60€ enkel rit= 3.20retour klopt dit ? Of zijn er nog ander oplossingen. we zijn met 4 personen. Ben ik juist dat een bezoek Sachenhausen gratis is ?

    Antwoord
 130. Meyke Teng

  Beste Marjolein, ik heb met veel interesse je blog over Berlijn gelezen.
  Ik ga maandag 23 februari voor 4 dagen naar Berlijn.
  Wij logeren in het Leonardo hotel in de Wilmerdorferstrasse 32.
  Wij hebben geen ontbijt besteld in het hotel.
  Kan je ons iets aanraden in de buurt om te ontbijten en koffie te drinken?
  Graag ook leuke lunchadressen en shopadressen?
  Zal ik drop meenemen?
  Alvast bedankt,
  Groet,
  Meyke

  Antwoord
 131. Alex

  Prachtige blog. Was al dagen aan het zoeken/spitten hoe ik van ons hotel (aan de Landsberger Allee/Weißenseer Weg)naar de Alexanderplatz kon geraken met OV.
  Dank zij je blog vond ik de app en was het op minder dan 1 minuut opgelost.
  Op 23/3 bezoeken we voor het eerst Berlijn, en dat tot 26/3.
  In onze aanbieding zit er een Hop-on/Hop-Off aanbieding in van 48u (vandaar de Alexanderplatz als opstap/afstap plaats). We denken hiermee de meest bezienswaardige plaatsen te kunnen bezoeken.
  Heb je aanraders voor de andere 2 dagen?
  Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Alex, waar liggen je interesses? Wat is je budget? Wil je cultuur, historie of uitgaan? Als ik dat weet, kan ik je wat beter helpen. Mijn favoriete tips vind je in ieder geval hier. Ik vind de Gedenkstätte Hohenschönhausen en het Tränenpalast erg interessant. Als je leuk wilt eten kan ik Neni (reserveren!) en Katz Orange aanraden. In Mitte (rondom U Rosenthaler Platz) vind je veel leuke boetiekjes en cafeetjes. Kun je hier iets mee? Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
   • Alex

    Hoi Marjolein, gezien de korte duur van onze city trip (2 volle en 2 halve dagen) probeer ik zoveel mogelijk van de stad te zien (fotografie is de hobby!) en enkel bij slecht weer naar musea te gaan, vooral historische.
    Gezien met de hop-on/hop-off bus de 2 volle dagen zullen ingevuld zijn ben ik vooral geïnteresseerd in wat ik nog kan bezoeken in de halve dag na aankomst (10u30) en de halve dag voor vertrek (16u55), rekening houdend dat ik de S9 zal moeten nemen van en naar de luchthaven Schoenefeld.
    Meteen mijn eerste vraag: waar kan ik onze handbagage kwijt op die 2 halve dagen. Enig idee of er lockers zijn in de metro stations?
    Dan natuurlijk wat is er nog te bezoeken binnen die tijd hé.
    Maar tips voor resto’s zijn welkom, zowel voor korte lunch als uitgebreid diner. Budget is er echt niet maar het is niet onze bedoeling om 3u aan tafel te zitten, als je me begrijpt. Na het diner hoop ik nog wat avondfotografie te doen, mss heb je hier enige tips?
    In ieder geval zijn je tips en je blog ons al van enorme hulp geweest. Tkx.

    Antwoord
    • Marjolein

     Lockers kun je vinden in de grotere treinstations, bijvoorbeeld op Ostbahnhof of Hauptbahnhof. Misschien is het leuk om de wijken Friedrichshain en Kreuzberg te ontdekken, daar valt veel te fotograferen. Vind zelf het RAW-Gelände, Boxhagener Platz en de Markthalle 9 erg leuk. Bovendien kun je vanaf de Warschauer Brücke of de Oberbaumbrücke gave uitzichtsfoto’s maken van de ‘skyline’. De Warschauer Brücke is ook ’s avonds mooi met langtijdbelichting, dan kun je de lichtstrepen van de treinen vangen die onder de brug door rijden. En vanaf daar ben je snel weer op Ostbahnhof. Groetjes! Marjolein.

     Antwoord
 132. Leon

  Zojuist je blog gevonden. Ziet erg goed uit. Ik ga zeker de rest van je blog eens goed doornemen in mijn voorbereiding voor 5e keer Berlin. Alvast een vraagje over OV: normaal neem ik altijd de Welcome Card voor aantal dagen. Nu lees ik hier dat je ook een weekkaart heb (7 dagen). Scheelt volgens mij in prijs met de welcome card. Ik ga 6 dagen. Ben ik dan niet beter uit met een weekkaart? of is deze beperkter tov Welcome Card?

  Antwoord
  • Marjolein

   Een weekkaart is eerder een alternatief voor meerdere dagkaartjes, je krijgt er echter geen korting mee bij musea en tentoonstellingen. Die korting krijg je bij de Welcome Card wel, maar daar betaal je ook voor in het kaartje. Het ligt er dus een beetje aan hoeveel je gebruik wilt gaan maken van de kortingsbonnen die je bij de Welcome Card krijgt, of je de meerprijs er ook echt uithaalt. Hier vind je een overzicht van de kortingen die je krijgt met de Welcome Card: http://www.berlin-welcomecard.de/en. Veel plezier alvast in Berlijn!

   Antwoord
 133. Danique

  Top site! Wij komen er even niet helemaal uit hoe we nou het makkelijkst van het vliegveld (Berlin-Schoenefeld) naar Potsdammer-platz komen. Zou je ons daarbij willen helpen?

  Kunnen we op het vliegveld meteen een dagkaartje kopen? We gaan vier dagen, is het dan aan te raden om een 72-uurs kaart te kopen of gewoon vier keer een dagkaartje..

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Groetjes,
  Justin & Danique

  Antwoord
 134. bram

  bedragen zijn niet meer correct.

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik heb de bedragen aangepast en zijn nu weer up to date. De tarieven worden vaak begin van het jaar minimaal verhoogd. Voor een compleet overzicht van alle beschikbare tickets en tarieven kun je altijd kijken op de website van de BVG: https://shop.bvg.de/index.php/tickets.

   Antwoord
 135. Josje

  Hoi,

  Ik wil in april 2015 richting Berlijn reizen en verblijven in Titanic Comfort Mitte. Al even op de site gekeken voor OV. Kan je mij aangeven hoe ik vanaf hauptbahnhoff naar de spittelmarkt kom?
  Heb je verder nog tips als je alleen reist als vrouw?

  Alvast dank!

  Antwoord
  • Josje

   De route inmiddels gevonden door middel van Google Maps…….verder nog tIps voor een vrouw alleen in Berlijn?

   Antwoord
   • Marjolein

    Waar liggen je interesses of wat zijn je hobbies? Als vrouw alleen zijn er zoveel dingen die je kunt doen. Er zijn een hoop toffe musea, parken en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Mijn favoriete Berlijntips vind je trouwens hier. Ik kan je aanraden de website of de app van de BVG te gebruiken, via die website kun je altijd kijken wat de makkelijke route is om van A naar B te komen met het OV.

    Antwoord
    • Josje

     Hoi Marjolein,

     De App reeds geinstalleerd op mijn telefoon…dus dat zit al goed.
     Mijn interesse ligt vooral bij het voormalige Oost Berlijn en het Oude DDR. Musea vind ik leuk, alleen kunst trekt mij niet heel erg. Tips????

     Gr. Josine

     Antwoord
    • Frans

     als ik 7 dagen naar berlijn ga is het dan mogenlijk om een combi kaart te kopen voor het reizen en de musea

     Antwoord
     • Marjolein

      Dat kan, je kunt de Berlin CityTourCard kopen voor 5 dagen. Je zou het dan kunnen aanvullen met twee dagkaartjes.

 136. Wendy Willegers

  Hoi Marjolein,
  Op 24 december gaan we met onze drie kinderen naar Berlijn. We gaan met de auto naar ons appartement maar die laten we ons verdere verblijf gewoon staan en gaan met het OV. Nu lijkt de Kleinegrupekarte voor ons gezin het meest handig maar die kan ik alleen per dag kopen? En kan ik die bij elk station aanschaffen?
  Bedankt alvast voor je antwoord en een ENORM compliment voor je zeer inormatieve website!
  Groet
  Wendy

  Antwoord
  • Johan

   Hi M,
   Super toffe site. Van 22-12 tm 25-12 ga ik samen met mijn vriendin naar berlijn.
   Op 24-12 gaat het overal eerder sluiten. Maar hoe zit het met de OV op de 24e? Rijdt alles als normaal, beperkt of helemaal niet?

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Johan,

    24 december is (samen met 25 december) een officiele feestdag dus het OV rijdt volgens het Feiertagsfahrplan. Vergelijk het met een zondag, er rijden wat minder bussen en metro’s maar je komt altijd wel op plaats van bestemming. Ik raad aan om de website van de BVG of hun app (Fahrinfo Berlin) te raadplegen voor de routeplanner.

    Groetjes,
    Marjolein

    Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Wendy,

   dankjewel, da’s leuk om te horen! De Kleingruppekarte koop je inderdaad per dag en kun je in elk kaartjesautomaat op de stations vinden. Als jullie met zijn vijven zijn dan is de kans groot dat deze optie voor jullie het voordeligst is.

   Fijne feestdagen en veel plezier in Berlijn!

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 137. rashida

  hallo,

  volgende week ga ik 5 nachten logeren in het Cosmo hotel in Berlijn, samen met mijn vriend! super leuk.

  ik las dat je een dagkaart kan kopen voor het OV en dat deze dan geldig is tot 03.00 de volgende dag.. dus stel dat ik op zaterdag 20 december een kaartje koop dan is deze tot 03.00 op de nacht van zaterdag op zondag geldig?

  volgens mij zitten wij op een hele goede plek, in het cosmo hotel. zijn er nog mooie en bijzondere dingen die wij echt moeten zien?

  bedankt, Rashida

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Rashida,

   wat je zegt klopt helemaal! Alles wat je echt eens moet zien heb ik hier samengevat. Zelf vind ik Berliner Unterwelten, Gedenkstätte Berliner Mauer, East Side Gallery en het Joods Monument erg interssant voor een eerste bezoek. Maar de kerstmarkten mag je in deze tijd van het jaar natuurlijk ook niet missen!

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 138. Adrie berkhout

  Kan ik de dagkaart ook gebruiken om naar ons hotel in Michendorf te reizen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Dat kan, maar wel opletten dat je een dagkaart koopt voor de zones A, B en C (Michendorf ligt in zone C).

   Antwoord
   • Adrie

    Hoi Marjolein,
    Wij gaan van dinsdag morgen tot donderdag avond en reizen via vliegveld Berlijn Schoeneveld. Is het dan slimmer om de Cittytourcard of de welcomecard voor 72 uur zone a,b,c te nemen?

    Antwoord
    • Marjolein

     De verschillende tickets bieden andere voordelen (korting op musea e.d.). Ik raad altijd aan om te kijken welke musea je wilt bezoeken en hoeveel korting je daarvoor krijgt met de City Tour Card en de Welcome Card. Soms is het ook voordeliger om gewone dagkaarten te kopen (dat is wat ik persoonlijk alijd doe, als je met 3 of meer personen bent dan kun je een Kleingruppekarte nemen). Ligt er dus helemaal aan wat jullie willen gaan doen in Berlijn.

     Antwoord
 139. Simone

  Wij gaan morgen naar Berlijn toe en logeren in Air in Berlin, Ansbacher Straße 6 (vlakbij kaufhaus des westens) voor 4 dagen.
  We willen graag naar het jodenmuseum en naar Alexander Platz (om te winkelen)
  Hoe komen wij makkelijk en snel bij het jodenmuseum? Om bij Alexander Platz te komen kunnen wij volgensmij het beste naar Breitscheidplatz toe lopen om vervolgens bus 100 te pakken?

  Verder nog eettips die daar in de buurt liggen?

  Alvast bedankt.
  Groeten,
  Simone.

  Antwoord
  • Marjolein

   Naar Alexanderplatz kun je ook de metro (U2) nemen op Wittenbergplatz, ik denk dat dit iets sneller is. Verder raad ik aan om de routeplanner van de BVG te gebruiken: https://www.bvg.de/en/. Je kunt eenvoudig je gewenste vertrek- en aankomstadres invoeren en de website berekent automatisch de makkelijkste/snelste route voor je. Ik gebruik het zelf ook altijd! :-)

   Antwoord
 140. Roland van Reijsen

  Ik ga met mijn vrouw en 2 kleinkinderen 3 dagen naar Berlijn. Zijn er voor ons speciale kaartjes voor het OV?

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik denk dat je het beste per dag een “Kleingruppenkarte” kunt aanschaffen. Voor €16,20 kun je met de hele groep een hele dag vrij reizen (enige nadeel: je moet wel bij elkaar blijven). Dit is goedkoper dan 4 losse dagkaarten. Veel plezier in Berljin met de kleinkinderen!

   Antwoord
   • merian v

    hallo Marjolein
    kan je met een kleine gruppiskarte (wij zijn een gezin met 6 personen) ook in bus 100 stapppen?

    Antwoord
    • Marjolein

     Jazeker, de Gruppekarte is geldig in al het OV in Berlijn (bus, U-Bahn, S-Bahn, tram, regionale treinen). Let er wel op dat de kaart geldig is voor groepen tot 5 personen. Voor 1 persoon hebben jullie dus nog een los kaartje nodig.

     Antwoord
 141. Marjo

  Beste Marjolein,

  Ik zit nog laat op diverse websites te ‘spitten’, en vooral ook op jouw duidelijke website. Ik heb nog één vraag aan jou: We willen vrijdag a.s. van Hotel Berliner Tor (Ehrig-Hahn-Strasse 3 te Ahrensfelde) met trein, bus en metro reizen naar het hartje van het centrum in Berlijn, bijvoorbeeld Potsdamer Platz.

  Hiermee heb ik nog niet zoveel ervaring, wat is je reisadvies (met bij voorkeur zo min mogelijk overstappen)?

  Alvast bedankt!

  Groeten,

  Marjo

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Marjo,

   Ik zie dat het hotel vrij ver uit het stadscentrum ligt. Er is wel een treinverbinding met het centrum maar a.s. weekend staakt de Deutsche Bahn. Treinen en S-Bahn zullen dus niet rijden. Ik denk dat je het beste even bij je hotel kunt navragen wat de opties zijn of de routeplanner van de BVG gebruiken.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
  • khamissa

   hallo,

   Ik ben zo blij met deze blog!!! ik had een vraag ik zit in hotel titanic dat is dichtbij metrostation Spittelmarkt. Ik land op het vliegveld schonefeld.. hoe kom ik daar het handigst en welk kaartje heb ik nodig.
   Ik heb begrepen dat er veel bezienswaardigheden dichtbij dit hotel zijn maar wilde wel heel graag naar een concentratiekamp om dat mee te maken.

   Weet u wat handig is en hoe?? nogmaals heel erg bedankt!!

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi,

    je kunt vanaf Schönefeld de trein nemen naar Alexanderplatz (lijn RE7 richting Dessau) en vanaf daar overstappen op de metro (lijn U2 richting Ruhleben). In totaal duurt het ongeveer een half uurtje. Naar concentratiekamp Sachsenhausen kun je met de S-Bahn, deze vertrekt vanaf station Potsdamer Platz (lijn S1 naar Oranienburg).

    Groetjes,
    Marjolein

    Antwoord
    • khamissa

     Hi,
     Bedankt voor de snelle reactie. Moet ik dan een kaartje kopen voor voor abc lijn?? en wat kort een half uur google maps gaf een uur aan!!

     Antwoord
     • Marjolein

      Met wandelen naar en vanaf het station zul je snel op een uur zitten, kan wel kloppen. Ja, voor zowel Schönefeld als Oranienburg heb je een ABC-ticket nodig.

 142. Dirry

  Hoi Marjolein,

  Wij gaan binnenkort een paar dagen naar Berlijn, en ik heb al heel wat opgestoken van je geweldige blog. Ik heb een vraagje hoe wij van vliegveld Tegel naar ons hotel moeten komen. Volgens de site van het hotel is het dichtstbijzijnde metrostation Uhlandstrasse. De site van de BVG geeft een onlogische route, Kijkend naar het OV-kaartje komen wij tot de volgende route:
  Bus X9 of 109 naar metrostation Jakob-Kaiser-Platz, dan de U7 naar station Berlinerstrasse, overstappen op de U9 tot aan Uhlandstrasse,
  Onze vraag aan jou, hebben we dit goed gezien of kunnen we het beter anders doen?
  Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Margo van der Kolk

   Hoi Dirry,

   Fijn dat jullie veel hebben opgestoken, dan gaan het ook zeker geweldige dagen worden in Berlijn !
   Er zijn meerdere opties om naar metrostation Uhlandstrasse te gaan, maar het makkelijkste is gewoon bus 109.
   Jullie kunnen gewoon blijven zitten en hoeven helemaal niet over te stappen.

   109-Direction: Hertzallee (S+U Zoologischer Garten Bhf (Berlin) –> Hertzallee (Berlin))
   De 15e halte vanaf vliegveld Tegel is Uhlandstrasse.

   Veel plezier in Berlijn!
   Margo.

   Antwoord
  • Vervueren Steve

   Hallo

   Moeten van Tegel naar Kurfurstenstrasse geraken. volgens mij nemen we best de bus naar Zoologischer garten en vervolgens de u-bahn U2 tot Wittenplatz of Nollendorfplatz of Bulowstrasse

   Alvast bedankt

   Antwoord
   • Margo van der Kolk

    Hallo Steve,

    Dat heb je goed gevonden !!!!

    Dat komt helemaal goed in Berlijn: veel plezier,
    Margo

    Antwoord
  • Liliane Vanswieten

   Hallo Marjolein,

   Super interessante en praktische blog! Al heel veel van geleerd.
   Ik zou graag een citytourcard of een welcomecard kopen. Jij hebt voor beide een aanklikpunt aangemaakt om de kortingen te weten te komen die verbonden zijn aan deze cards. Maar die werken jammer genoeg niet.
   Ik zou graag willen weten of een bezoek aan de musea van Museum Insel tussen de kortingen zitten en bij welke card?

   Alvast bedankt
   :Liliane

   Antwoord
 143. marjolijn

  Hallo marjolein,
  Weet jij of er ook een overzichtskaart voor bussen trams en veerponten in berlijn bestaat? En zo ja, waar kun je die kopen?
  groet,
  marjolijn

  Antwoord
 144. Jan van der Sluis

  Compliment staat elders :).

  Ik vroeg me af: OV….fietsen. Waar kun je zeggen over fietsverhuurders? Ik hoor dat de stad fietsstad is geworden. Wij willen dus gaan fietsen door de stad. Heb je daarover tips? We zitten vanaf morgen-namiddag in hotel Melarose Feng Shui aan de Greifswalder Strasse. (is dat A of B, overigens? Of zelfs C?)

  Jan van der Sluis

  Antwoord
 145. Hans

  Hoi,

  Allereerst de complimenten voor je mooie blog. Zelf hebben we Berlijn meerdere malen bezocht maar nog steeds raadplegen we je blog ter inspiratie.

  Wij waren een paar weken geleden in Berlijn en toen was de OV 72uurs kaart niet meer beschikbaar. Hij staat ook niet in het prijzenoverzicht van 2014. Weet jij of deze kaart opgeheven is?? Zo ja, dan kan je hem uit je tekst halen.

  Vr. Groetjes

  Hans

  Antwoord
  • Jurgen

   Ik heb er ook nog een paar dingen voor de snelle levering 3 a 4 stukken van de zwarte lijst zonder papieren Ik ben in ben van België en ik hoop dat je er wel degelijk een beetje op elkaar en de afzender direct te informeren over de hele directe omgeving van de laatste versie

   Antwoord
 146. theo de groot

  goede dag dus ik kan met die welkom card elke dag van vliegveld tegel naar het centrum van berlijn reizen met bus ?

  Antwoord
  • karin

   Ha Marjolein,
   Wat is de handigste manier om vanaf vluchthaven Berlijn Tegel naar ons hotel = Ibis budget Berlin Alexanderplaz aan de Mollstrasse 30 te reizen? De zoekmachine geeft voor het openbaar vervoer meerdere mogelijkheden. Heb net je blog ontdekt en vind hem super, heerlijk om ons te helpen met de voorbereiding van een 5 daagse trip naar Berlijn in September a.s. Alvast hartelijk dank voor de moeite! Groetjes, Karin

   Antwoord
 147. Marjo Jansen

  Ha Marjolein! Wat een handige blog heb je, ik zocht via google hoe het zat met OV in Berlijn en kwam bij jou terecht. Ik hoop dat je tijd/zin hebt om mijn vraag te beantwoorden.
  Ik ga met een groep van 4 een paar dagen naar Berlijn, ik begrijp dat het dan het handigste is om een Kleingruppenkarte te kopen. We landen op vliegveld Tegel, dus dan is de AB Karte handig. Nu is mijn vraag hoe ik het best van Tegel naar de Pfalzburgerstraße kom.
  Bij voorbaat dank, en ik ga je blog nog even verder doorspitten:)

  Antwoord
  • Margo van der Kolk

   Hallo Mandy,

   Wat leuk om te horen !

   Vanaf vliegveld Tegel kun je de bus nemen.
   X9 naar Zoologischer Garten en dan overstappen op
   bus 249 naar Roseneck en uitstappen bij Hoenzollernplatz
   OF:
   X9 en uitstappen bij Jakob Kaiser platz. Daar overstappen op de
   U7 richting Rudow en uitstappen bij Fehrbelliner Platz. Daar overstappen op de
   U3 richting Nollendorfplatz en uitstappen bij de Hohenzollerplatz.

   Nu is het nog een klein stukje lopen.

   Succes met de voorbereidingen en alvast veel plezier in Berlijn!!!!
   Margo.

   Antwoord
 148. Mandy

  Beste Marjolijn,

  Kun je mij vertellen waar je de Berlin Welcomecard museum Island kan kopen?
  Verkopen ze deze ook ooit bij het hotel?

  alvast bedankt,

  groeten Mandy

  Antwoord
  • Margo van der Kolk

   hallo Mandy,

   De Berlin Welcomecard museum Insel is te koop waar ook de gewone Berline welcome card te koop is. Ze zijn te koop bij: *Berlin Tourist Infos,
   *Verkoopplaatsen van plaatselijke bus-, tram- en treinkaartjes, *Op plaatselijke bussen
   *Aan automaten voor vervoerbewijzen
   *In Berlijnse hotels

   Dus als ermin je hotel Berlin Welcome kaarten worden verkocht, hebben ze deze vast ook.

   Alvast veel plezier in Berlijn !!!!
   Margo

   Antwoord
 149. Aad

  Mijn complementen. Heel duidelijk voor mij hoe openbaar vervoer in Berlijn werkt. Ik heb wel een vraag. Ik zit binnenkort met een busreis in hotel Holiday Inn City East. Ik heb uitgezocht dat ik met de tram M6 of M5 vanaf halte Hohenschönhauser Strasse/Weissenseer Weg naar het centrum (de Alex) kan. Maar kan ik in de tram ook een dagkaart kopen of staan er bij haltes ook kaartenautomaten?
  Hartelijk dank voor een antwoord.

  Antwoord
  • Margo van der Kolk

   hallo Aad,

   Het OV in Berlijn is prima geregeld !!!
   In de tram staan kaart automaten, waar je kaartjes kunt kopen. Je kan hier echter alleen met kleingeld betalen.

   Veel plezier in Berlijn.!!!
   Margo

   Antwoord
 150. Maurice

  Hallo Marjolijn,
  Ik heb al een paar verschillende routes gevonden en wilde graag van jou de juiste weten.
  Wij komen donderdag aan op Tegel en moeten dan naar het Grand Hotel City East, Landsberger allee 203 in Lichtenberg.
  welke vervoermiddelen moeten wij nemen?
  Bedankt alvast, Maurice

  Antwoord
  • robbeumer1@hotmail.nl

   Beste Marjolijn.

   Een bijzondere websites met heel veel handige en goede informatie , toppie

   Een vraagje : zij alle door jou genoemde OV tickets( dag/meer dagenkrtn ) uit een automaat te krijgen op de ( kleinere ) stations .

   Vr groet ROB

   Antwoord
  • Margo van der Kolk

   Hallo Maurice,

   Het makkelijkste is om vanaf het vliegveld de bus te nemen:
   bus128 naar de Osloerstrasse (eindhalte) en daar overstappen op tram:
   M13 richting Warschauer strasse en uitstappen bij Landsberger Allee/Weißenseer Weg.
   Zowel de bus als de tram gaan om de 10 minuten.

   Veel plezier !!!!

   Antwoord
  • rosi

   Hallo allemaal

   Ik ga as maandag met mijn dochter voor 5 dagen naar Berlijn.
   Wie kan me helpen.
   Ik ben al dagen aan overleggen wat nu voordeliger is voor ons.
   De welcome card? of de weekkaart voor alle zones?
   Het gaat ons niet zo zeer om de kortingen omdat er bijna geen instellingen erbij staan die wij willen bezoeken.
   Of heb ik wat overzien.
   Ik neem aan dat ik met de weekkaart ov in alle vervoermiddelen kan instappen ( oke uitgezonderd boot taxi dat weet ik ook)
   En hoe kom ik van Vliegveld Tegel naar Hardenbergstr. Daar ligt ons hotel Ik zie het idd ook niet meer
   Vriendelijke groeten Rosi

   Antwoord
   • Margo van der Kolk

    hallo Rosi,

    Vanaf vliegveld Tegel vertrekt bus X9 elke 10 minuten naar station Ernst-Reuter-Platz of station Zoologischer Garten Bhf.
    Bij welke van de 2 haltes je uitstapt hangt af waar je hotel is in de Hardenbergstrasse.

    Alle kaartjes voor het openbaar vervoer zijn voor alle vervoersmogelijkheden binnen de desbetreffende zone geldig. Daartoe behoren de U-bahn, S-bahn, Tram, Bus, .regionale treinen binnen Berlijn en de Veerboten van de BVG.

    Veel plezier samen met je dochter in Berlijn.
    Margo

    Antwoord
    • rosi

     Goede morgen,
     Bedankt voor de snelle reactie.
     Maar toch heb ik nog een vraag?!
     Kan ik met de weekkkaart van alle zones ook in bus 100 en ook in bus x9. ?

     Toppie voor je site…
     Groetjes Rosi

     Antwoord
     • Margo van der Kolk

      hallo Rosi,

      Het leuke van bus 100 is dat je met je gewone ticket voor het openbaar vervoer ook bus 100 in kan.
      Vliegveld Tegel ligt in zone B, dus ook hier is je ABC-ticket geldig.

      nogmaals veel plezier !
      Margo.

 151. Lique

  Goedemiddag,
  Ook ik wil eerst even mijn complimenten geven op deze fantastische site. En ik heb natuurlijk ook een vraag… nee zelfs twee:-)

  mijn eerste vraag is … en waarschijnlijk heb je deze al eerder beantwoord maar het blijft voor mij onduidelijk hoe het zit met de meerdaagse kaartjes voor kinderen. Ik ga in augustus met mijn dochter van 14 vier dagen naar Berlijn. Welke kaartjes kan ik nu het beste kopen. Ik begrijp dat je die korting van 20% kan krijgen voor kinderen t/m 14 maar zie hieronder een kopie van de site van de WelcomeCard. Is het dan voor haar gratis??!!

  The Berlin WelcomeCard Berlin zone ABC is valid in the Berlin city area and in the greater Berlin region including airport Berlin-Schönefeld and city of Potsdam (tariff zone Berlin ABC), for joint journeys by one adult and up to three children from the age of six up to 14 years.

  En ik kom met de trein naar Berlijn en komen aan op de Hauptbahnhof… en moet naar de Kurfurstendamm…. welke lijn kan ik het beste nemen? Hoor het graag van je en alvast bedankt

  Antwoord
  • Margo van der Kolk

   hallo Lique,

   Het is inderdaad wel voordelig om een Berlin Welcome cardABC te kopen, deze is volgens de site geldig voor 1 volwassene en 3 kinderen 6-14 jaar.

   Vanaf Hauptbahnhof kan je de S-bahn S5 of S7 nemen naar Zoölogische garten. Vanaf hier kun je makkelijk lopen naar de Kufurstendamm.

   Veel plezier samen met je dochter in Berlijn.
   groetjes, Margo

   Antwoord
   • Lique

    Hoi Margo,
    Dank je wel voor je reactie – hier heb ik wat aan !!!!

    groet Lique

    Antwoord
 152. Rick

  Hoi Marjolein,

  Daar ben ik weer met een vraagje, ga binnenkort voor een stedentrip naar Berlijn, nu denk ik erover een Welcomecard te kopen voor meerdere dagen. Maar nu las ik pas ergens over de Berlin Pass, waar heel veel gratis toegang tot musea bij zit en ook voor gebruik van openbaar vervoer. Ik vind zelf deze kaart veel te duur voor die paar dagen dat ik ga, welke kan ik ’t beste nemen of beter gezegd, welke is handiger in gebruik.
  Alvast bedankt weer .

  Groeten,

  Rick Holtman

  Antwoord
 153. Martijn

  Hallo,

  is een dagticket ook geldig op de Airport Express, die van Schönefeld rijdt tot het centrum?

  Dank je!

  Martijn.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Martijn,

   ja, de dagkaart kun je ook in de regionale treinen (dus ook de Airport Express) gebruiken. Let er wel op dat je een kaartje hebt voor de zones A, B en C aangezien Schönefeld in zone C ligt.

   Veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
 154. Rick

  Hallo Marjolein,
  Ik ga 8 augustus voor 5 dagen naar Berlijn en heb een vraag over het openbaar vervoer van Vliegveld Tegel naar het centrum van Berlijn.
  Ben met de paasdagen naar Florence geweest, en daar hebben we een buskaart gekocht voor de reis naar het centrum, en die was ook geldig voor de terugreis 3 dagen later.
  Is dit in Berlijn ook het geval, of kan ik beter gelijk een 5 dagen kaart of Welkome Card kopen voor het openbaar vervoer.

  Alvast bedankt voor de info en ook mijn complimenten voor deze site die heel veel leerzaam is en alvast veel beginpret geeft

  Groeten,
  Rick

  Antwoord
  • Margo van der Kolk

   hallo Rick,

   Berlijn heeft geen retourtjes voor het OV. Het zijn dan 2 losse kaartjes.
   Je kunt beter direct op het vliegveld een 5 dagen OV-kaart of een Welcome card voor zone AB kopen.
   Als je buiten de stad nog naar bv Potsdam wilt gaan, koop dan een ABC kaart.

   Alvast veel plezier in Berlijn, het is een geweldige stad !

   Antwoord
   • Rick

    Hoi Margo.

    Bedankt voor de info, weet nu waar ik rekening mee kan houden wat betreft vervoer van Vliegveld Tegel naar het centrum.
    Weet zeker dat ik me ga vermaken in deze stad, en met alle handige tips op deze site gaat dat zeker lukken.

    Groetjes,

    Rick

    Antwoord
 155. erwin vd wal

  hoi marjolein

  wij gaan 18 juli een weekend gezellig naar berlijn en nou is mijn vraag welk vervoersmiddel kan ik het beste nemen van vliegveld tegel naar Comfort Hotel Lichtenberg
  Rhinstr. 159
  daar verblijven wij metro? tram? bus? hoor graag van je en wat is de beste lijn dan? GR erwin

  Antwoord
 156. Karin

  Beste Marjolein

  Ik heb twee vragen:

  – welke bus, tram of metro nemen we best vanaf het Hauptbahnhof naar de Weiskopffstraße? Ik zie door de bomen van alle treinen en trams het bos niet meer…
  – kan je ergens alle haltes van Bus 100 met de uurregeling zien?

  Alvast bedankt,
  Karin

  Antwoord
 157. stefaan praet

  Hallo,
  kan iemand mij vertellen welke bus, tram of metro we best nemen vanaf vlieghaven Tegel naar de Heinrich-Heine-Strasse ?

  alvaast bedankt,
  Stefaan

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Stefaan,

   de makkelijkste manier is om eerst de bus te nemen (TXL richting Zoologischer Garten), op station Osloer Straße stap je over op de metrolijn U8 en die brengt je direct naar station Heinrich-Heine-Straße.

   Veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
 158. roy

  Hallo Ik ben 13 jaar en ga met mijn moeder a.s. donderdag tot zondag naar Berlijn. we gaan met de trein. we stoppen in Berlijn Hb en moeten naar check point charly daar is ons hotel. Ik begrijp dat ik geen kaartje hoef te kopen en mijn moeder wel. is het zinvol om meteen een 3 of 4 dagen kaart te kopen.?

  Antwoord
 159. Jeannette

  Hallo,
  Complimenten voor deze praktische duidelijke site.
  Een paar weken geleden zijn we naar Praag geweest en gebruikt gemaakt van het openbaar vervoer aldaar. Heel goed geregeld en een kaartje gekocht voor ong. €8,00 p.p. en geldig voor 48 uur. Spotgoedkoop natuurlijk en gebruik kunnen maken van metro, bus en tram. Het leuke is dat we hiermee ook alles hebben kunnen bezoeken wat we gepland hadden. Vooraf heb ik thuis van de belangrijkste bezienswaardigheden informatie gedownload en meegenomen. In de metro bij een infobalie hebben we een plattegrondje gekocht van €1,= en daar stonden alle bezienswaardigheden op en hoe die te bereiken. Niet groter dan 60 bij 60 cm. Handig voor in je zak en als je een leesbril hebt is het goed te lezen. Ik vraag me af of die ook van het ov Berlijn te koop zijn. De capitoolgids van Bol.com kost €25.99. Ik ga graag het liefst zo voordelig mogelijk op reis om nog meer trips te kunnen maken.
  Groetjes Jeannette

  Antwoord
 160. Noortje

  Hallo! Ik ga zondag met het vliegtuig naar Berlijn Tegel en kom daar om 16:30 aan. Hoe kan ik dan het beste naar Rennbahnstrasse 87-88 reizen met het openbaar vervoer?
  Alvast bedankt. :)

  Antwoord
 161. Lotte

  Hallo Marjolein,

  Ik ga waarschijnlijk komende zomer van 18 tot 25 augustus naar Berlijn.
  Hierbij ga ik onder andere naar de EK zwemmen.
  Verder wil ik ook nog de stad zien in deze dagen.
  Welk type vervoersbewijs zou je mij kunnen aanraden in Berlijn?
  En waar zijn de tickets te koop?
  Zelf heb ik hier namelijk geen ervaring mee.
  Alvast bedankt.

  Groetjes Lotte
  PS: misschien voor extra informatie: ik ga met de trein vanuit NL en terug naar NL.

  Antwoord
 162. petra

  hallo

  wij gaan dit weekend naar Berlijn. naar het deel Hoppegarten. wie kan mij vertellen hoe het vanaf daar gaat met openbaar vervoer. ik lees dat er station al vroeg ‘s avonds dicht zijn. als je nog een hapje wilt eten in de stad is het wel handig om te weten of je nog wel terug kunt met het ov. is het nu goedkoper om gewoon een dagkaart te kopen voor het openbaar vervoer of kan je beter de welcome card kopen.
  hoop dat jullie nog kunnen reageren hierop.

  Antwoord
 163. Eeltje

  Is een Ov-kaart voor 72 uur ook echt 72 uur geldig na afstempelen of staat die 72-uur voor 3 dagen??
  Wij arriveren op donderdag om 15.30 uur en vertrekken op zondag 12.30 uur, nog geen 72 uur dus…
  Kan dat met genoemde kaart??

  Antwoord
  • Marjolein

   Ja, dat kan. De 72-uurskaart is 72 uur geldig vanaf het moment van afstempelen. Dit geldt voor zowel de Berlin Welcome Card als de Berlin City Tour Card. Veel plezier in Berlijn

   Antwoord
 164. Lotte

  Hallo Marjolein,

  Ik ga waarschijnlijk komende zomer van 18 tot 25 augustus naar Berlijn.
  Hierbij ga ik onder andere naar de EK zwemmen.
  Verder wil ik ook nog de stad zien in deze dagen.
  Welk type vervoersbewijs zou je mij kunnen aanraden in Berlijn?
  En waar zijn de tickets te koop?
  Zelf heb ik hier namelijk geen ervaring mee.
  Alvast bedankt.

  Groetjes Lotte
  PS: misschien voor extra informatie: ik ga met de reis vanuit NL en terug naar NL.

  Antwoord
 165. Maria

  Hallo,
  Wij willen in mei 2014 voor 5 dagen (4 nachten) naar Berlijn gaan. We gaan met 2 zonen van 13 en 14 jaar. We willen dan met de metro (zone ABC) Berlijn bezichtigen. Nu heb ik op je blog gekeken en ben al veel wijzer geworden, maar heb toch nog een aantal vragen:
  – de 72 uur kaart gaat pas echt in op het tijdstip van aanmelden? (meen ik nog te weten van de vorige keer dat we met 2 personen in Berlijn waren) Mochten we ons aanmelden om 12.00 uur op de eerste dag, gaan dan pas de 72 uur in?
  – Geldt voor de welcomecard een korting voor kinderen van 6-14 jaar of zijn ze dan gratis?? (vind ik ook niet echt duidelijk in de flyer) En valt onze zoon van 14 jaar hier ook nog in of is dit tot 14 jaar?
  Ik hoop dat je mij antwoord kunt geven op mijn vragen. We hebben nog even de tijd, maar ben al aan het orienteren en eventueel boeken van ons citytripje naar Berlijn.

  Groetjes Maria

  Antwoord
  • Maria

   Sorry, we hebben nu geboekt en het is 4 dagen (3 nachten) geworden.

   Antwoord
 166. ilona

  hoi Marjolein

  1 april ga ik voor 3 dagen voor het eerst naar Berlijn, ben heeel benieuwd:D:D:D
  aangezien ik heb gezien dat je heel veel van Berlijn afweet ben ik benieuwd of je mij kan helpen. Ik moet namelijk van schonefeld naa het ibis berlin messe hotel.Weet jij mss hoe ik daar moet komen met het OV? En is het verweg van het hotel naar het centrum of kan je het wel lopend doen? of een ov kaart toch wel handig?

  Thanx alvast

  Antwoord
 167. Michelle

  Hoi Marjolein,

  Sinds deze maand woon ik in Berlijn voor 7 maanden ivm een stage. Ik heb tot nu toe al veel aan je site gehad! Bedankt daarvoor.

  Het enige waar ik niet goed uitkom is het aanschaffen van een maandkaart voor het bus-, metro- en tramnetwerk. Ik wil graag een maandkaart kopen en ik las op jou site dat dat +/- rond de 62 euro moest kosten. Wanneer ik bij een automaat een maandkaart wil kopen, staan er vele hogere bedragen. Dat het iets afwijkt met het huidige tarief kan ik me wel indenken, maar geen 40 euro. Er staan ook allerlei opties die je kunt invoeren. Ik ben gewoon HBO-student in Nederland en kom hier voor stage. Ik neem aan dat ik dan geen korting kan krijgen op mijn kaartje?

  Hoor graag of je tips hebt en mij verder kunt helpen!

  Gr Michelle

  Antwoord
  • Lisette

   Hoi Michelle,

   Ik zit momenteel ook voor een aantal maanden in Berlijn voor stage. Je maandkaart moet je regelen via je stage. Zij kunnen een handtekening zetten voor het feit dat je daadwerkelijk daar een stage loopt, en dan ontvang je de korting. Je moet dan ergens bij een BVG kantoortje een pasje laten maken, en vervolgens kun je elke maand een maandkaart kopen (ik heb Berlijn AB voor 54 euro geloof ik, weet het niet precies omdat mijn stagebegeleider dit betaalt).

   http://www.bvg.de/index.php/de/131472/name/Monatskarte+fuer+Auszubildende+und+Schueler.html
   Hier staat ergens een link waar je een folder kan downloaden. Deze moet je invullen + laten invullen door je stage en dan met dit ingevulde, plus een pasfoto en geld naar een kantoor gaan. Op de folder staat ook bij welke haltes/stations je dit kunt laten doen.

   Antwoord
 168. Mop A

  Wij gaan van 30 jan tot 3 feb naar Berlijn. Gaan met de trein , hebben geboekt bij Deutsche Bahn en komen aan op HauptBahnhof. Waar is daten kunnen we daar gelijk een Welcime card kopen voor 5 dagen ? ( zone AB). Kunnen we van daaruit met de U bahn naar de Kuhdamm (Hotel Askanischer Hof )?
  Wat beslist niet te missen?

  Antwoord
 169. Daphne

  Hallo Marjolein,

  30 januari gaan wij met 6 meiden naar Berlijn toe om daar oud en nieuw te vieren. Wij rijden er met de auto naartoe, maar zijn van plan om ergens in de buurt de auto op een vliegveld neer te zetten en vanuit daar de metro te nemen naar ons hostel die zich in zone A bevindt. Deze tip hoorden wij van kennissen om ons heen.

  Kun jij ons hier misschien mee helpen? Het is nog niet helemaal concreet welk vliegveld het handig is om de auto neer te zetten en welk ticket er vervolgens gekocht moet worden naar ons hostel in zonde a.

  Hopelijk een snelle reactie.

  Groetjes Daphne

  p.s. op 1 januari gaan we weer richting Nederland

  Antwoord
 170. marieke

  Beste Marjolein,
  eet smakelijk van je sintmaartenmaaltijd vanavond!
  Ik heb een vraag. Komende week gaan we naar Berlijn, met een mooie aanbieding met combinatie trein-hotel-welcome card. Onze welcome card is voor zone A en B, dus daarmee komen we bijna overal. Nu zat ik te denken om 1 keertje naar zone C te reizen, ivm bezoek aan Sachsenhausen. Hoe/wat voor kaartje moet je dan kopen, als je al een AB-welcome card hebt? Want dan heb je het in dit geval alleen nodig voor een retourtje vanaf de grens van zoneBC voor het stuk naar Sachsenhausen. Wat raad je aan om in dat geval te doen?
  Hartelijk dank en complimenten voor je handige en overzichtelijke website.

  Antwoord
 171. van den berg

  Per ongeluk hebben we voor komende week een hotel ver buiten Berlijn geboekt; het NH hotel Potsdam… Oeps, dachten dat het Potsdamer Platz was. Hoe kunnen we het beste in Berlijn komen? We reizen heen per NS HiSpeed; moeten we dan uitstappen in Hauptbahnhof of is er een eerdere uitstap mogelijkheid? Bedankt alvast, wat fijn dat je ons zo info kunt geven!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Je zou kunnen uitstappen op station Spandau. Vanaf daar zijn er verschillende verbindingen naar Potsdam. Je kunt via deze routeplanner kijken welke verbinding voor jullie het beste past http://www.fahrinfo-berlin.de/Fahrinfo/bin/query.bin/en. Vanuit Potsdam kom je het snelste met de S-Bahn (S7) naar Berlijn. Let er wel op dat je een kaartje voor zone C nodig hebt.

   Antwoord
 172. Johann

  wij gaan in december 3 dagen naar Berlijn en landen op vliegveld tegel
  moet ik dan een a.b. kaart kopen of valt tegel hier buiten en moet ik een a.b.c. kaart kopen

  compliment voor je site
  alvast bedankt
  johann

  Antwoord
  • Marjolein

   Luchthaven Tegel bevindt zich in zone B. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 173. thais van laer

  Hey, ik vertrek volgende maandag naar Berlijn en vroeg me af of jij wist hoe ik het gemakkelijkste van de luchthaven Berlijn Schönefeld naar Checkpoint Charlie moet reizen?
  Alvast heel erg bedankt!
  Mvg
  Thais Van Laer

  Antwoord
 174. José

  Hoi!

  Mijn zusje en ik gaan a.s. maandag naar Berlijn. We landen op Schönefeld. Nou heb ik gelezen dat daar geen loket is, maar wel een kaartjesautomaat. Wij zijn beiden niet in het bezit van een creditcard. Weten jullie of het mogelijk is om met contant geld of een normale pinpas te betalen bij zo’n automaat?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Jose, je kunt met zowel contant geld als een pinpas betalen. Veel plezier!

   Antwoord
 175. AnneMarie

  Hoi,

  Wij gaan as vrijdag naar Berlijn, landen op Schonefeld, rond 22.30 uurDaar vandaan moeten we naar ons hotel Ludwig von Beethoven, bij hermannplatz. We blijven tot dinsdagavond. We zijn met 2volwassenen en 1 kind van 13 jaar. Hoe komen we het beste in ons hotel en welk kaartje kunnen we het beste nemen voor het OV voor die dagen.
  Alvast bedankt.

  Antwoord
 176. Harry

  Vandaag schreef ik jou 14-9-2013 terug uit Berlijn met een stapel tips en adviezen van jou. Ik heb veel vragen over OV aan jou doorgelezen maar dat is allemaal vooraf. Mijn ervaring is dat BVG een leesbare print moet maken van de S en U lijnen met duidelijke nummers en waar je kunt overstappen. Er is in de Capitool, ANWB etc boekjes en ook in het Ibis hotel kregen wij een print die niet goed leesbaar is. Ook op de stations is het lijnenplan niet leesbaar. Een simpel lijnennet op de muren in de stations zou welkom zijn.(Zoals in Parijs en Barcelona) Jouw promotionele activiteiten moeten toch voldoende zijn om bij BVG dit onder de aandacht te brengen.

  Antwoord
 177. Dennis

  Echt een geweldige site, zonder deze site zou ik afgelopen juli niet naar Berlijn geweest zijn echt geweldige informatie. Het was zo leuk dat we hebben besloten in december weer te gaan alleen 2 dagen langer (7 dagen) Mijn vraag is alleen zijn 7 dagen kaarten AB ook in de automaat te koop? (Birkenstraße U9) Had vorige keer een welcome kaart 5 dagen bij anwb gekocht dus niet op de automaten gekeken.

  Alvast bedankt,
  Dennis

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Dennis,

   leuk om te horen! Je bent al helemaal aangestoken met het Berlijnvirus ;-). Ik geloof dat dit ticket wel gewoon uit het automaat te halen is. Anders kun je langs gaan bij een station met klantenservice van de S-Bahn (Alexanderplatz, Hauptbahnhof etc.).

   Groeten, Marjolein.

   Antwoord
 178. Nico

  Hoi Marjolein,

  Wij gaan 29-7 as naar Berlijn voor 4 dagen. Gaan met de auto en logeren in Hotel Ambassador. Zijn de tickets die je koopt echt bv 72 uur geldig of gaat dit per dag. Wij komen ergens net na de middag aan dus als ik dan kaartjes koop zijn die dan geldig tot en met donderdag hetzelfde tijdstip als dat ik ze gekocht heb of maar geldig tot en met woensdag 0.00 uur?
  Andere vraag: Wat is verstandiger: met hop-on-hop-off bus te gaan of met de U-bahn een Welcome card kopen?

  Alvast bedankt

  Groetjes Nico

  Antwoord
  • Nico

   We gaan met 2 volwassenen en 2 kinderen 15 en 13 jaar

   Antwoord
 179. Sven

  Laatst met de trein naar Berlijn geweest. Een tip voor nieuwkomers die aankomen op het Hauptbahnhof: Als je met je koffers moet doorreizen naar je hotel/appartement, ga dan niet zoals iedereen dringen bij de twee kaartjesautomaten aan de uitgangen van het Hbf. De automaten op de (trein)perrons zelf zijn precies dezelfde en daar staat bijna niemand.

  Als je hotel/appartement dichtbij is (minder dan 6 bushaltes of 3 U/S-Bahn haltes), dan is het voordeliger om een ‘Kurzstrecke’ te nemen van €1,40. De ‘reguliere’ DB-automaten op het Hbf blijkt deze kaartjes NIET te verkopen. Loop hiervoor naar het perron van de enige U-Bahn (U55) aan de oostkant van het Hbf. Dat perron is altijd erg rustig en er staan automaten waar je alle soorten kaartjes kan kopen.

  Een andere tip voor nieuwelingen het Hbf: Naar het toilet gaan kost er 1 euro in tegenstelling tot ALLE andere toiletfaciliteiten in Berlijn waar het slechts 50 eurocent kost. Je krijgt op het Hbf wèl een barcode ticket retour waarmee je 50 cent korting bij aankoop in een winkel krijgt of 50 cent korting bij een tweede bezoek aan het toilet: Dus ben je met z’n meerderen, laat eerst één persoon naar het toilet gaan en geef vervolgens de barcode ticket aan de volgende door, enzovoorts.

  Als je veel wandelt op een dag, dan loont het niet echt om een dagkaart te nemen. Met ‘Kurzstrecken’ van €1,40 kan je al ver komen. Met twee enkeltjes van €2,40/€2,80 kom je op een dag ook een heel eind omdat je binnen de twee uur gewoon mag overstappen naar verschillen lijnen. Pas wanneer je meer dan twee afzonderlijke ritten per dag gaat maken, is een dagkaart voordeliger.

  Antwoord
 180. Nicole

  Beste Marjolein,

  Wij gaan op 5 augustus voor 5 dagen naar Berlijn. We komen aan op Berlijn hauptbahnhof en moeten naar wittenbergplatz. Hoe komen we daar het makkelijkst? En is het voordeliger om een kaart voor zone ab te nemen voor 72 uur en en los kaartje voor de aankomst en vertrekdag of een 5 dagen kaart. Hoop dat je ons verder kunt helpen.

  Groetjes Nicole.

  Antwoord
 181. jaap de langen

  Hoi Marjolein

  Allereerst wat een supper info, ik hoop er ook gebruik van te maken.
  Wij gaan op 6 augustus naar Berlijn.
  Vanaf vliegveld Tegel willen wij met de OV van berlijn naar,
  Berlin Mark Hotel
  Meinekestrasse 18-19
  10719 de
  Gaarne advies welke lijnen gaan we nemen vanaf vliegveld Tegel
  Nu gaan wij met 2 personen en 1 kind (12) 5 dagen, wat is de tip voor
  de OV dagen , wij willen 1 dag naar potsdam, dus abc zon ?
  Wij doen geen museums.
  Hoop op reactie.
  Gr.Jaap

  Antwoord
  • jaap de langen

   Ik heb nog geen reactie, zijn jullie op vakantie
   of doen jullie het niet meer.
   Was altijd goede info, hoop nog op goed tips.

   Antwoord
 182. Laura

  Hallo!

  Weet jij toevallig wanneer de eerste metro ongeveer rijd? Wij zouden een weekend boeken maar onze vlieger terug zou den om 7uur zijn dus wij zouden rond 5uur op die luchthaven moeten zijn, rijden de metro’s dan al?
  groetje laura

  Antwoord
 183. Pieter de Wild

  Wat staat hier veel info! Bedankt voor alle informatie. Ik vroeg met alleen 1 ding af. Wij gebruiken nu zelf de OV-chipkaart hier in Nederland. Word er in Berlijn ook zoiets gebruikt? Mijn dochter gaat een half jaar in Berlijn wonen en gebruikt nu houders van http://www.ovhanger.nl waardoor ze nooit haar pasjes meer kwijt raakt. Indien dit namelijk gebruikt word wil ik haar een echte lederen pashouder geven. Ik hoop dat iemand het antwoord voor mij heeft. Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Pieter de Wild

  Antwoord
 184. TriZz

  Super info! Ga 26 juni naar Berlijn (Cityhopper naar Tegel) en verblijf 4 dagen met z’n tweeën in Park Inn.
  Heb veel kunnen opsteken van deze site.

  Antwoord
 185. José Kuijpens

  Wat een fijne site is dit. Mijn man, ik en een vriendin gaan op 4 juni naar Berlijn voor 4 dagen.Komen aan op Berlin HBH en ons hotel is in het centrum ( Bülowstr. ) wat raad je ons aan qua vervoer naar het hotel? En waar moeten we opstappen? Ook heb ik een vraag over vervoer van en naar Zitadelle Spandau vanaf ons hotel. Welk vervoer( en waar) en of er s’nacht nog vervoer terug is daar we een concert bezoeken en meestal nog blijven hangen.
  Bij voorbaat dank.
  Groetjes,
  José

  Antwoord
 186. Mano Brugman

  Hallo Marjolein, allereerst wat een mooie en informatieve site is dit. Nu het volgende.
  Wij gaan in juli naar Berlijn met de trein en blijven 5 dagen hier. Ik ga samen met mijn vrouw en zoon. Nu willen wij bij aankomst een welcomecard voor 5 dagen aanschaffen. Klopt het nu dat mijn zoon die 12 jaar oud is gratis met ons mee kan reizen? Dus dat ik maar 2 kaarten hoeft aan te schaffen en mijn zoon dan op onze kaart bijgeschreven wordt? Verder zit mijn vrouw in een rolstoel (kan wel kleine stukjes lopen), maar is het met de ov goed te doen? Alvast bedankt voor de informatie! Mvg Mano Brugman

  Antwoord
 187. Emma De Backer

  Hallo Marjolein

  Deze zomer plan ik een reis naar Berlijn. Ik kom aan in de luchthaven Tegel en moet naar het adres > Reuterstraße, 12053 Berlin (Neukolln). Volgens de info die ik heb gevonden kan ik bus 109 nemen naar Jacob-Kaiser-Platz U-Bahn (U7), dan overstappen op de blauwe lijn richting Rudow en uitstappen in Rathaus Neukölln – ticket kost €2.10.
  Ik blijf een week in Berlijn. Mijn vraag is of het op de luchthaven Tegel mogelijk is om direct een Welcome Card te kopen die geldig is voor 5 dagen openbaar vervoer. Ik reis met een kind van 14 en dit is in de kaart inbegrepen. Op die manier hoef ik geen 2 afzonderlijke kaartjes te kopen.

  Bedankt alvast om te antwoorden.
  Groetjes van Emma

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Emma,

   jazeker dat kan. Als het goed is kun je de Welcome Card gewoon kopen bij het kaartjesautomaat. Deze staan bij de uitgang van de luchthaven, bij de bushaltes.

   Veel plezier en groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 188. Trees Coenraad

  Beste Marjolein,

  We gaan van 20 t/m 24 mei naar Berlijn en landen op vliegveld Tegel.
  We verblijven in hotel Globus Berlin, Ruschestrasse 45, 10367 Berlin.

  Welke bus of tram moeten we nemen ?

  Vast bedankt.

  Trees Coenraad.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Trees,

   ik heb het even nagekeken bij de BVG en de volgende route is het snelst (ongeveer drie kwartier):
   1 Met de TXL pendelbus naar station Beusselstraße
   2 Overstappen op de S-Bahn op de ringbahn (met de klok mee) en uitstappen bij station Storkower Straße
   3 Overstappen op de bus 240 richting Ostbahnhof. Uitstappen bij halte Josef-Orlopp-Str./Vulkanstr. Vanaf daar is het ongeveer 150 meter lopen.

   Veel plezier in Berlijn!
   Marjolein

   Antwoord
 189. Claudia

  Wij gaan binnenkort 5 dagen naar Berlijn. Wij gaan alleen gebruik maken van het OV. Is het het praktisch om dan een Walcome Card ABC (ivm bezoek aan Potsdam) voor 5 dgn aan te schaffen. Wij reizen met 2 volwassenen en 3 kinderen jonger dan 12 jaar.

  Antwoord
 190. Fons

  Mag je met een kleine hond (<10kg) gratis reizen in het OV of moet je (als wij een 48 uur Berlin WelcomCard hebben) ook voor de hond bijv. een 48 uurs kaart kopen?

  Antwoord
 191. Annelies

  Kan je met je Berlin WelcomeCard gebruik maken van de RB14 (ik denk de regionale trein)? Het is om van de luchthaven Schonefeld naar ons hotel in de Albrechtstrasse te geraken op vrijdag 12 april.
  Alvast bedankt voor het antwoord!

  Antwoord
 192. Annelies

  Hallo,

  Wij vertrekken vrijdagmorgen 12 april naar Berlijn. Wij komen aan rond 11u in Luchthaven Schonefeld en ons hotel bevind zich in de Albrechtstrasse. Ik heb opgezocht hoe je daar het best geraakt, en één van de snelste manieren is via de RB14. Dit zou een regionale trein zijn. Klopt dit? Kunnen wij daarvoor onze Berliner Welcome Card gebruiken?

  Alvast bedankt voor het antwoord!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Annelies,

   dat zou zeker goed kunnen. Als je een goede verbinding hebt, is de trein meestal de snelste manier om in het centrum van Berlijn te geraken. Je kunt hiervoor ook je Berlin Welcome Card gebruiken.

   Veel plezier en goede reis!
   Marjolein

   Antwoord
 193. Jasper

  Hi! Ik heb er al veel over gelezen en het kaartje bekeken, maar wat is de snelste manier om van Schönefeld naar Kochstrasse te reizen? Met U7 naar Mehringdamm en dan overstappen op U6 naar Kochstrasse? Maar snap ik uit de kaart goed dat er eerst een bus nodig is om bij Rudow (U7) te komen?

  En kan ik ergens de tijden/dienstregeling vinden. Ik land volgende week vrijdag rond 22:45 uur, dus wil even weten wat ik dat het beste kan doen.

  Dank vast!

  Antwoord
 194. rein

  Hulde aan de BVG
  Ik moet het nog even kwijt: juli 2012 laat ik mijn rugzak met alle belangrijke spullen in de tram liggen. BVG gebeld: kunnen het eerst niet vinden maar volgende dag blijkt dat er een rugzak is gevonden die op de mijne lijkt. Ik word eerst naar het kantoor in Lichtenberg gestuurd, waar daar blijkt dat er sprake is van een misverstand: ik moet naar Weissensee. Maar de meneer van de BVG brengt ons persoonlijk naar de tram die die kant opgaat. Vervolgens na een 20 minuten toeren, stapt de bestuurder met ons uit om buiten de tram de richting aan te wijzen naar de BVG remise. En ja hoor, mijn rugzak ligt daar keurig op mij te wachten met alles er nog in. En als ik een fooi wil geven, wordt dit geweigerd omdat ze dit niet mogen aannemen volgens de instructies. Dan zeg ik maar: ‘dann können wir nur Gott danken’. Zegt BVG meneer: “das reicht “. Lang leve de BVG !

  Antwoord
  • Marjolein

   Erg netjes inderdaad, fijn dat je je tas weer terug hebt! Ik heb over het algemeen eigenlijk ook weinig te klagen over de BVG, het OV is gewoon erg goed geregeld in Berlijn.

   Antwoord
 195. Léonie

  Ik ga samen met een vriendin van de zomer 4 dagen naar Berlijn.
  En we willen vaak op en neer reizen door Berlijn.
  En we komen aan bij Schönefeld vliegveld.
  Is het handig om een weekkaart te kopen voor zone A,B en C?
  Of zo’n citytourcard of welcomescard?
  Op welke attracties heb je dan korting?

  Antwoord
  • Léonie

   Ik moet trouwens van Schönefeld naar Zoologischer Garten voor het hotel, misschien kan dat uitgelegd worden?

   Antwoord
   • Marjolein

    Hallo Leonie,

    je kunt vanaf Schönefeld de trein nemen naar Ostbahnhof en daar overstappen op de S-Bahn in westelijke richting (alle richting Westkreuz). Je kunt dan bij Zoologischer Garten uitstappen.

    Succes!
    Marjolein

    Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Leonie,

   ik zou aanraden op alleen de dag van aankomst en vertrek een enkeltje A,B,C te kopen en de rest van de dagen dagkaarten voor zone A,B. Schönefeld ligt namelijk in zone C, maar alle bezienswaardigheden bevinden zich allemaal binnen zone A,B. Als je veel gebruik gaat maken van musea kan een welcome card een aanrader zijn, voor de exacte kortingen kun je even op deze website kijken http://www.visitberlin.de/de/welcomecard.

   Veel plezier en groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 196. Mark

  Wow, een super website dit. Alles goed en overzichtelijk uitgelegd.
  toch heb ik even een vraagje.

  Ik ga 14 juli naar Berlijn om een concert te bezoeken. Worden er na grote evenementen extra metro’s ingezet? of blijven het gewoon busritten (het is in de nacht van zo-ma)

  groetjes

  Mark

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Mark,

   dankjewel! Welk concert ga je bezoeken? Meestal wordt er geen extra verkeer ingezet maar omdat het OV in Berlijn al vrij goed geregeld is moet het geen probleem zijn om nog op de plek van bestemming te komen. In noodgevallen kun je een taxi nemen, die zijn ook vrij betaalbaar.

   Veel plezier en groetjes,
   Marjolein.

   Antwoord
   • Mark

    Dankjewel Marjolein voor het antwoord. Terugkomen zie ik zelf eigenlijk ook geen probleem in (gewoon de massa volgen :p) maar ben dan iig voorbereid :).

    ik ga trouwens naar het concert van Muse (Waldbühne). Lijkt me een toplocatie!

    Antwoord
    • Marjolein

     Oh wat gaaf dat je daarheen gaat! Toevallig ben ik zelf groot Muse-fan en ik ga naar het concert in de Amsterdam Arena, uit dezelfde tour. Toen was het concert in Berlijn nog niet bekend gemaakt en ik wilde niet naast de boot vissen. Have fun!

     Antwoord
     • Mark

      haha dat is idd wel toevallig :). in de Arena ben ik ook aanwezig, wilde op dat moment ook niet naast de boot vissen.

      tickets voor Berlijn heb ik pas deze maand gekocht na er lang over nagedacht/overlegd te hebben (de locatie gaf uiteindelijk de doorslag). Was erg verrast dat dit concert nog niet was/is uitverkocht want het zijn “maar” 22000 plaatsen.

      jij natuurlijk ook heel veel plezier, maar met Muse moet dat geen probleem zijn =D

     • Marjolein

      Ha, jij gaat dus gewoon twee keer. Gaaf hoor! Ben erg benieuwd naar het concert want Muse is een van mijn favoriete bands :D

 197. Luciana

  Hi Marjolein,
  Hele fijne site inderdaad!! Ik ga zelf a.s. zondag voor 5 maanden Erasmus semester in Berlijn doen. Nu krijg ik van de school een travelticket vanaf 1 april, maar ik ga van 12 maart tot eind maart een Duits cursus doen. Daarom was ik even benieuwd wat jij mij zou aanraden, of wat het goedkoopst is qua openbaar vervoer. Ik denk dat ik alleen zal reizen in A B Zones ( school ligt in Schoneberg, is B neem ik aan?) Kan ik hier in Nederland al iets van tickets kopen, is een toeristen ticket een idee of gewoon weektickets in Berlijn kopen?
  Ik ben benieuwd!

  Groetjes,

  Luciana

  Antwoord
 198. Patrick Volder

  Goedemorgen,

  Kan iemand me vertellen hoe ik van Berlijn Tegel bij de Frankfurter Allee kom.
  Bus, metro,? Welke lijn en waar moet ik uitstappen.

  Ik vertek a.s. vrijdag.

  Hoor het graag.

  Antwoord
 199. Suzan

  Super website :)

  Ik heb een vraagje. Kan je de weekkaart voor het ov in berlijn ook online bestellen, of moet je die daar kopen?
  Want de welcome kaart kan je wel online bestellen en die is maar voor 5 dagen en eigenlijk bijna 10 euro duurder als een weekkaart, ik wil zone a,b.

  Als ik de kaart pas in berlijn kan kopen doe ik dat wel, maar als het ook online kan zou wel makkelijk zijn.

  Antwoord
 200. Jantien

  Hallo, Allereerst wil ik ook even zeggen dat ik het een geweldige website vind met erg veel goede informatie. Toch heb ik nog een vraag over de Berlin Welcome Card. We willen ook nog naar Potsdam dus zullen een ABC card moeten nemen. We komen s’midags om 14.00 uur aan met de trein in Berlijn. We blijven 4 nachten/5dgn. 5e dag zullen we vertrekken om 11.48 uur. Heb ik dan genoeg aan een 72 uurs kaart of moet ik toch een 5dgn kaart nemen? Als ik de 5dgn kaart neem, kan ik dan wel gratis gebruik maken van de musea aan de museumsingel? Dat is me niet duidelijk geworden maar dat kan geheel liggen aan mijn gebrek aan Duits ;)
  Alvast heel erg bedankt voor een antwoord!

  Antwoord
 201. Liesmo

  Beste,
  wij gaan met een groep studenten op studiereis naar Berlijn. We logeren in de Lehrter Strasse en gaan op studiebezoek naar de Teltower Damm 118. Studenten zijn in bezit van een Welcome Card ABC, zijn deze ook geldig voor dit traject?

  Groeten en dank

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Liesmo,

   jazeker, de ABC kaart is geldig voor het gehele S+U-Bahnnet in Berlijn.

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 202. Marcel en Merna

  Hallo, wat een fantastische website vol met allerlei info. Mijn vrouw en ik gaan binnenkort naar Berlijn en komen rond 11.15 uur aan op vliegveld Tegel. Wij hebben een hotel in de buurt van metrostation Nollendorfplatz. Kun je ons vertellen hoe we daar het beste kunnen komen? We hebben bij het reisburo al een openbaar vervoer kaart besteld.

  Alvast heel erg bedankt
  Marcel en Merna

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Marcel en Merna,

   je kunt vanaf de luchthafen het beste de bus X9 nemen en uitstappen bij de halte Ernst-Reuter-Platz. Hier kun je overstappen op de metrolijn U2 die direct bij Nollendorf platz stopt. De totale reistijd bedraagt iets meer dan een half uur.

   Veel plezier in Berlijn en groetjes,
   Marjolein.

   Antwoord
 203. julia

  hallo

  wat fijn zo een informatieve website over het openbaar vervoer in Berlijn.
  Ik neem mijn tienernichtje in mei mee naar een concert van haar favoriete boyband. Uiteraard gaan we de dagen voor het concert nog even wat cultuur opsnuiven.
  We vliegen naar Tegel en moeten vanaf daar naar de magdalenastrasse. Hoe kom ik daar het beste vanaf het vliegveld? Ik heb wel gezocht maar ieeeeh, toch nog een beetje verwarrend.

  ik hoor graag van jullie,

  heel veel dank
  Jules

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Julia, leuk om met je nichtje naar Berlijn te gaan! Vanaf Tegel rijden er alleen pendelbussen (geen metro’s of treinen). Het makkelijkste is om de pendelbus TXL te nemen naar Alexanderplatz, daar kun je overstappen op de metrolijn U5 die je direct naar de Magdalenenstraße brengt, zonder over te stappen. Groetjes en veel plezier in Berlijn, Marjolein.

   Antwoord
 204. Pieyer

  Ik ben in 3 maanden Berlijn nog geen enkele keer gecontroleerd in de U-bahn. Ik neem voornamelijk de U1, U6 en U7, spitsuren en weekend. Heb ik nou geluk of valt het wel mee met die controles?

  Antwoord
  • Marjolein

   Ach, geluk. Je betaalt voor de service die je afneemt, niet voor de controles is mijn mening. Maar het is lastig in te schatten. Ik ben ook wel maandenlang niet gecontroleerd en daarna een week bijna dagelijks. En net op het moment dat je eens geen geldig ticket hebt (met een AB-kaartje in zone C) word je natuurlijk ineens gecontroleerd. Hier spreekt een ervaringsdeskundige ;-). Maar over het algemeen wordt er niet heel veel gecontroleerd is mijn ervaring.

   Antwoord
   • Pieyer

    ‘Geluk’ wellicht ietwat verkeerde uitdrukking ;) OV is hier al zo goedkoop.

    Antwoord
 205. Jaap de langen

  Hallo Marjolein
  Wij gaan op vrijdag 14 december t/m zondag 16 december met de trein naar berlijn,
  aankomst Hauptbahnhof, vandaar uit willen we naar Mercure hotel berlijn tempelhof,
  dat doen wij met 6 personen. Welk advies kun je ons geven met de OV.
  (groepskaaten!) Met welke lijnen moeten we naar hotel , hermannstrabbe 214 /rollbergstabbe.
  Wat is de reis tijd ongeveer.
  Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Jaap,

   Vanaf Hauptbahnhof naar het hotel neem je eerst de S-Bahn richting Ostbahnhof (Gleis 15, er rijden veel verschillende lijnen op deze route, je kan ze allemaal nemen) tot Jannowitzbrücke. Hier stap je over op metro U8 tot halte Boddinstraße. Vanaf daar loop je in 2 minuten naar het hotel. Reken ongeveer een half uur voor de hele rit.

   Qua kaartjes moet je zelf even bedenken wat handig en voordelig is. Je kan een Kleingruppenkarte per dag kopen, die kost 15,50 voor max. 5 personen. Voor de laatste persoon heb je dan dus nog een gewone Tageskarte nodig voor 6,50. Bedenk wel dat de groep alleen als geheel kan reizen, en de vrouwen dus niet even kunnen gaan shoppen 2 metrostations verder dan de pub, en de mannen een uur (of, afhankelijk van de vrouwen, uren) later ook die kant op komen.

   Je kan ook investeren in een Berlin CityTourcard of Berlin WelcomeCard, die bovendien korting geven op verschillende musea en attracties in de stad. Voor 72 uur kost dat ongeveer 23 euro per persoon. Mocht je op vrijdag later aankomen dan je op zondag vertrekt, heb je genoeg aan een 48-uurskaart, dat kost dan ongeveer 17 euro per persoon.

   Viel Spaß!

   Jurjen

   PS. De Duitse ‘ß’ is geen variant op de Latijnse ‘b’, maar een alternatieve schrijfwijze voor ‘ss’. Kan je de ß-toets op je toetsenbord dus niet vinden, vervang hem dan niet door ‘bb’, maar door ‘ss’.

   Antwoord
 206. Jacqueline Vermeulen

  Hi
  Als alternatief voor het openbaar vervoer.
  Verken Berlijn per fiets.
  Mits het weer het toelaat natuurlijk.
  Je kunt al vanaf 6 euro een fiets huren bij
  Prenzlberger Orange Bikes
  Kollwitzstrasse 35
  Berlijn prenzlauer berg

  Tips fiets via de Tiergarten park langs de rivier de Spree naar Schloss Charlottenburg.

  Of bijvoorbeeld de Bernauer Strasse waar de resten van de muur nog duidelijk zichtbaar zijn.

  Of kijk op
  http://jangrlng.home.xs4all.nl/berlijn.html
  Voor wandelingen in Berlijn met beschrijving van hoogtepunten. Je kunt ze natuurlijk ook fietsen.

  Antwoord
  • Marjolein

   Absoluut! Ik ben zelf ook groot fan van fietsen in Berlijn. Mijn bevindingen kun je ook op mijn blog terug lezen: fietsen in Berlijn. Je ziet zo ook een stuk meer van de stad dan vanuit het OV!

   Antwoord
  • Jurjen

   Een fiets huren is al snel erg prijzig. Je betaald per dag zo’n 6 tot 12 euro. Vanuit Nederland is het ook een goed alternatief het eigenste vertrouwde stalen ros mee te nemen in de trein. In IC Berlijn (Vertrek uit Amsterdam, via Hilversum, Amersfoort, Deventer en Hengelo) en in de nachttrein naar Berlijn (vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem) kan je voor 10 euro (via Duitse Spoorwegen en Treinreiswinkel) of 16 euro (via NS Hispeed) per enkele reis de fiets meenemen in de trein. Bij aankomst fiets je zo van het perron de stad in!

   Jurjen

   Antwoord
 207. Hanneke

  hoi Marjolein,
  Allereerst vind ik dit een superblog! De I-pad gaat mee zodat we ‘m regelmatig even kunnen checken!
  Toch nog even een vraagje aangezien ik qua vervoer door de bomen het bos niet meer zie…
  Ik ga in de herfstvakantie met man en 4 kinderen (4 tot 13 jaar) 5 dagen naar Berlijn. We hebben er zin in. Maar nu, wat voor kaart kan ik het beste nemen? Want kinderen tot 6 jr gratis en van 6- 14 20% korting. Maar bij welcomecard voor 5 dgn mogen er ook kinderen gratis mee (vraag is alleen hoeveel, want dat kan ik niet vinden) En ook kleingruppekarte zou nog een optie zijn. Maar als ik die voor 5 dgn aan moet schaffen ben ik duurder uit dan dan ik bij een 5 daagse welcomecard zou zijn. (Mits alle kinderen daar dan weer gratis mee mogen….) Hoop dat jij het juiste antwoord weet?

  Antwoord
 208. marianne

  luchthaven Schönefeld ligt in zone C maar ik las ergens dat mijn dagticket niet geldt voor de trein. rijdt er ook een U of S bahn of bus naar de luchthaven? als dat zo is hoef ik geen extra treinticket te kopen maar reis ik met mijn dagticket nog naar de luchthaven.

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Marianne,

   Alle kaartjes voor het Berlijnse OV zijn ook geldig in de regionale treinen (RE en RB), binnen de geldigheid van het kaartje. Daarnaast zijn ze uiteraard geldig op bus, tram, metro (U-Bahn), S-Bahn en de veerboten van het BVG. Let voor je reis naar Schönefeld op dat je een kaartje nodig hebt voor de zones ABC. Heb je een kaartje voor zones AB heb je nog een extra kaartje nodig.

   Er rijdt ook een S-Bahn naar de luchthaven, maar de gewone trein is -naar het centrum- veel sneller. Vooral naar de zuidelijke of noordelijke wijken kan de S-Bahn een alternatief zijn.

   Jurjen

   Antwoord
 209. Heidetje

  Super goede site, bedankt voor de vele info over Berlijn.
  Met 2 personen reizen wij af naar Berlijn van 1 t/m 5 okt. Nu ben ik er achter gekomen dat 3 okt een nationale feestdag is in Duitsland (dag van de eenwording). Betekend dit dat het OV in Berlijn dan aangepast rijdt?? En zijn de winkel en musea op deze dagen op??

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Heidetje,

   Op 3 oktober rijdt het OV in Berlijn als op een zondag. Maar wees gerust, ook op zondag rijden de lijnen allemaal frequent.

   De musea zijn die dag allemaal gewoon geopend, winkels zo goed als zeker allemaal dicht – met uitzondering van de supermarkten in de grotere stations.

   Veel plezier!

   Jurjen

   Antwoord
 210. N. Thönissen

  Beste Marleen,

  Ik ga voor mijn bedrijf enkele dagen naar Berlijn. (Messe). Ik kan inderdaad alleen maar zeggen dat ik na 1 week googlen, de meeste informatie heb gehaald uit jouw site. Heel snel en handig….
  Het Duits verkeerburo in Amsterdam, kan jouw blog zo tegen een vergoeding overnemen.

  Komplimenten!

  Antwoord
 211. rob

  Hoi
  Ben net begonnen met het lezen van je site. Ga zeker verder.
  In het kader van gemak dient de mens: waarschijnlijk hotel in 14612 Falkensee.
  Kunnen we daar met een dagkaart of met een 5 dagen-kaart met alle soorten OV in de stad komen enzo?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groet
  Rob

  Antwoord
 212. Alie Kruizinga

  We zijn nu voor de 2e keer in Berlijn geweest en met 4 pers. een kleine gruppenkaart gekocht, je kunt dan met 5 pers. (min.3pers) in en rond Berlijn reizen als je de ABC kaart neemt (€16,-/aug.2012).
  Je kunt overal in en uitstappen, helemaal TOP

  Antwoord
 213. Jos

  Een vraagje naar het gebruik van het openbaar vervoer in Berlijn. We vliegen op woensdag 29 augustus met 4 volwassenen naar Berlin-Schönefeld met aankomst rond 23.20 . Zijn er op dat uur dan nog mogelijkheden met het openbaar vervoer richting Alexanderplatz ? Koop je dan best dadelijk een Welcome Card voor 4 personen(of een groepskaart) als je de volgende 4 dagen wat wil rondtrekken in Berlijn(ABC) en enkele musea wil meepikken of doe je dat de dag nadien ? Moet je Potsdam apart nemen als je dit de laatste dag (5de dag op zondag) wil doen ?
  Dank op voorbaat om ons al wat op weg te helpen .

  Antwoord
  • Alie Kruizinga

   Hallo Jos

   Ja hoor, vervoer is er bij mijn weten 24 uur, zeker om die tijd nog.
   Je kunt het beste een los kaartje kopen om op je plaats van bestemming te komen denk ik en dan een kleine groepenkaart kopen voor €16,-. Je kunt dan tot 03.00 de volgende ochtend de hele dag reizen.
   Je moet dan wel als groep reizen. De Welcome kaart is duurder, en met een kleine gruppenkaart neem je dan de ABC dan kun je ook naar Potsdam, wat ik zeker aan wil raden.

   Antwoord
 214. Annie

  Hoi Marjolijn,

  Ik had een vraagje, ik ben vorig weekend naar Berlijn geweest met mijn vriend. Hierbij hebben wij gewoon netjes kaartjes gekocht voor het ov. Echter wisten we niet dat je ook het kaartje nog moest afstempelen, nu hebben wij dus 4 ov kaarten liggen voor in Berlijn die niet afgestempeld zijn. Weet jij misschien hoe lang deze geldig zijn?!

  Met vriendelijke groet,

  Annie

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Annie,

   naar mijn weten bestaat er geen geldigheidsduur voor de gangbare enkele kaartjes. Ik heb ook even op de website van de BVG gekeken en ook daar kon ik zo snel niet vinden. Ik denk dus dat ze voorlopig nog wel even geldig zijn, tenzij straks de prijs door inflatie misschien verdubbeld is ;-).

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 215. Nico vd Heuvel

  Beste Marianne,

  Bedankt voor deze informatie. Ik heb er veel uit kunnen halen voor onze trip. We vertrekken morgen met ons gezin (3 dochters, 21,19 en 16). Zelf ben ik een keer in 82 geweest, toen heeft de stad een enorme indruk gemaakt. Ik hoop dat deze indruk ook op mijn dochters overkomt. Praktische site, handige tips die bruikbaar zijn.

  Antwoord
 216. Roos

  Hallo,

  In februari heb ik een boete gekregen in de metro in Berlijn. Stom, kan gebeuren. De boete moest binnen 14 dagen betaald worden, maar dit lukte me niet via Internetbankieren. Ik heb het incassobureau (Rechtsanwalt Haas & Kollegen) gemaild dat ik niet begreep hoe ik moest betalen, de Duitse brief gaf weinig aanknoping en al helemaal niet over vanuit het buitenland betalen. Geen reactie.

  Met de hulp van een Duitse vriendin uiteindelijk de boete van 40 euro alsnog betaald, en een brief met verontschuldiging en uitleg en aanname dat hiermee de zaak rond was. Tegelijkertijd kwam er een brief dat de boete met 66 euro verhoogd zou worden omdat ik te laat was met betalen. Deze brief lag al een tijdje bij de buren omdat het huisnummer verkeerd in de administratie van het incassobureau bleek te staan. Inmiddels heb ik een stuk of 3 van deze brieven geschreven.

  Kan iemand me adviseren wat te doen? De bedragen zijn ook voor een student nog wel te betalen, maar ik wil het gewoon uit principe niet betalen, zeker omdat zij een fout hebben gemaakt en ik de oorspronkelijke boete gewoon betaald heb.

  Antwoord
 217. Jan

  Hallo iedereen

  In tegenstelling tot de meesten hier, reizen wij over enkele dagen met de bus naar berlijn.
  Op onze tickets staat dat we aankomen in BERLIN ZBH AM FUNKTURM. Weet iemand waar dat juist is?

  Alvast heel erg bedankt!

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Jan,

   Dit is het centrale busstation van Berlijn, het Zentraler Omnibusbahnhof Berlin (ZOB). Dit ligt helemaal in het westen van de stad, vlakbij de Messe (Jaarbeurs) en de Funkturm (een mooi uitkijkpunt wat momenteel helaas gesloten is). Direct vanaf het ZOB rijdt buslijn M49 naar station Zoologischer Garten, iets noorderlijker vertrekt metro U2 die de stad van west naar oost doorkruist via Zoologischer Garten (tien minuten) en Potsdamer Platz naar Alexanderplatz (half uurtje), en vervolgens in noordelijke richting door Prenzlauer Berg rijdt. Tenslotte bevindt ook de Ringbahn zich op loopafstand. Deze voorstadstreinen rijden een rondje langs de ‘buitenwijken’ van de stad en zijn na een half uurtje aan de andere kant van het rondje.

   Jurjen

   Antwoord
 218. Klaas

  Beste Marjolein,
  We willen weer naar Berlijn, wat een heerlijke stad, dit keer gaat onze hond mee. Weet jij of onze hond welkom is in de metro? We gaan telkens met de camper, soms met mijn partner of met het hele gezin en laatst met twee vrienden. We kopen altijd een 72 uur kaart. Wat ons opviel was de lage prijs van de consumpties op terrasjes en restaurants, maar ook de relaxte sfeer van de Berliner’s. Maar ook dat het voormalig oost Duitse gedeelte veel gezelliger is.
  Groet,
  Klaas

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Klaas,

   De hond mag -mits er genoeg plek is, en de hond de bedrijfsvoering niet verstoort- welkom in al het openbaar vervoer van Berlijn. Met een 72-uurs toeristenkaart mag dat zelfs zonder ‘eigen’ vervoerbewijs voor de hond. Officieel moet elke hond die niet in een draagtas of hokje vervoerd wordt een muilkorf dragen. Hoe streng dat gehandhaafd wordt weet ik niet, maar ik zou in elk geval zorgen dat je er een bij je hebt, voor het geval dat.

   Veel plezier!

   Jurjen

   Antwoord
 219. Jock

  Beste Marjolein,,

  Deze zomer ga ik naar Berlijn met de trein vanaf Alphen aan den Rijn.
  Ik heb hotel Rheinsberg am See geboekt en blijf 5 nachten.
  Hoe kan ik het beste reizen van Hauptbahnhof Berlijn naar mijn hotel?
  Als ik uitstapjes wil maken vanuit mijn hotel naar het centrum, zoo, etc, welke adviezen kun je me dan geven…

  Mvg,

  Jock

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Jock,

   Je hotel ligt op ruim een kilometer van metro- en stadstreinstation Wittenau. Bus 122 rijdt elke 10 minuten tussen hotel en station. Vanaf Wittenau brengt bus 120 je rechtstreeks in een dik half uur naar het Hauptbahnhof. Met metro U8 kom je op station Gesundbrunnen, vanwaar treinen naar Hauptbahnhof rijden. Met stadstrein S1 kan je doorrijden naar station Friedrichstraße, waar een overstap bestaat op andere stadstreinen naar Hauptbahnhof.

   Belangrijke (overstap)stations die rechtstreeks vanaf Wittenau bereikbaar zijn, en waarmee je andere plekken in de stad kan bereiken zijn voor metro U8 Gesundbrunnen, Alexanderplatz en Kottbusser Tor. Voor stadstrein S1 Gesundbrunnen, Friedrichstraße en Potsdamer Platz. Voor stadstrein S85 Schönhauser Allee, Frankfurter Allee en Ostkreuz.

   Voor Prenzlauer Berg en Friedrichshain is de S85 het meest geschikt, voor Mitte, Friedrichshain en Kreuzberg de U8. Voor de westelijke wijken de S1.

   Jurjen

   Antwoord
 220. Saskia

  Geweldig OV in Berlijn! Was ik het begin welk even zoeken of we nou links of recht de metro moesten pakken maar als je het eenmaal door hebt dat is het echt super!

  Antwoord
 221. josien munniks

  Heel erg bedankt voor je antwoord. Hier kan ik zeker wat mee. Super!!!

  Antwoord
 222. Josien Munniks

  Hoi Marjolein,

  Wat een superwebsite!
  Ik ga met een vriendin donderdag tm zondag naar berlijn.
  Waarschijnlijk komen we donderdag laat in de middag aan en gaan we zondag redelijk vroeg weer terug.
  We zouden aan 72 uur genoeg hebben schat ik in maar is het ook echt 72 uur, of zijn het 3 dagen en raad je ons dan aan een retourtje te nemen op de eerste dag en daarna die 72 uurs kaart te kopen.
  We logeren in Teltow Brandenburg dus we moeten toch sowieso ABC?
  Alvast bedankt!!
  Groetjes van Josien en succes met je website!

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Josien,

   De WelcomeCard en CityTourCard van 48 uur en 72 uur zijn daadwerkelijk dat aantal uren geldig, dus van 15:30 tot 15:30 2 of 3 dagen later, bijvoorbeeld. De kaarten van 5 dagen gaan wel per dag, en zijn tot middernacht op de 5e dag geldig. In het ongunstigste geval is de kaart van 5 dagen dus maar 24 uur en 1 minuut langer geldig dan die van 72 uur. ;)

   Teltow ligt inderdaad net in Brandenburg, en niet in Berlijn, waardoor je dus inderdaad een kaart voor zones ABC nodig hebt. Overigens leent het dorpje zich ook prima voor een dagje Potsdam! Met bus X1 ben je daar in 40 minuten, en daar is je kaart voor zones ABC ook gewoon geldig.

   Vanaf Teltow kan je de stadstrein S25 nemen, die brengt je in 25 minuten naar de Potsdamer Platz. Ook kan je vanaf het treinstation iets buiten de stad de RegionalExpress nemen, daarmee ben je er in een kwartiertje. De S25 rijdt elke 20 minuten, de RE4 elk uur. Het S-Bahnstation ligt iets centraler in het dorpje dan het treinstation.

   Antwoord
 223. wilma simonis

  Supertrip gehad de afgelopen dagen. Veel gehad aan deze site

  Reis je als groep van 5 zoals ons ( 2 ouders, 3 kinderen) dan is een groepen kaart vele malen voordeliger dan een toeristenkaart.

  We zijn net terug van Berlijn en het was super. Met de kinderen alle vervoersmogelijkheden gebruikt Lijn 100 en 200 zie je ook nog heel veel.

  Antwoord
 224. Jules

  Hallo,

  Gisteren terug vanuit Berlijn, een fantastiesche tijd (8 dagen) de tijd gehad om de stad met omliggende plaatsen te bezichtigen foto s te maken en bijzondere gebouwen te fotograferen. De trein, metro en bus was onze beste hulp bij vervoer. Na even puzzelen is dit heel goed te doen en helemaal niet duur.
  Dit is gewoon een aanrader. Jullie bedankt voor de informatie een paar weken geleden.

  Jules.

  Antwoord
 225. Saskia

  Hallo,

  Super bedankt voor deze website! ik ga over 2 weken voor het eerst naar Berlijn .. en tot nu toe snapte ik er nog niet veel van dat vervoer in Berlijn, maar nu snap ik het helemaal!

  Bedankt! MIsschien laat ik nog wel wat horen als ik terug ben

  Gr Saskia

  Antwoord
 226. Maud Bredius

  Hallo,

  Wat een leuke website is dit!

  Ik ga volgende week (voor de eerste keer) naar Berlijn toe voor 5 dagen en 2 weken daarna weer. Beide keren doe ik 3 volle dagen een workshop. Ik ga wel wat proberen te zien natuurlijk, maar dat wordt alleen lunchtijd en na 18.00 uur. Ik heb wel de laatste dag een vrije ochtend:)

  Ik verblijf in Friedrichshain, vermoedelijk Rigaerstrasse en moet dagelijks naar Rönnerstrasse in Charlottenburg en ook bij aankomst en vertrek van en naar de Ostbahnhoff.

  Dit is mijn vraag: heeft het voor mij zin zo’n meerdaagse kaart te kopen? ik ga waarschijnlijk geen musea zien behalve het Jüdische Museum op maandag (en het Holocaust monument). Is het voor mij het handigst, lees goedkoopst, om gewoon per keer een kaartje te kopen?

  Alvast bedankt,
  dag,
  Maud

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Maud,

   De entree voor het Jüdisches Museum bedraagt 5 euro. Het verschil tussen twee dagkaarten en een 48-uurs kortingskaart incl. OV is ook een euro of 5.

   Voordeel van zo’n kortingskaart is is dat je dan in een keer voor 5 dagen een kaart voor het OV kan kopen, maar dat kan eventueel ook door een 7-dagen-kaart te kopen voor alleen het OV, dat is een paar euro goedkoper dan de 5-dagen-variant van de toeristenkaarten.

   Een dagkaart is vanaf 3 ritten per dag goedkoper dan losse kaarten, dus als je echt alleen heen en weer gaat naar de locatie, zijn losse kaartjes voordeliger. Pak je echter een keer extra de tram om bijvoorbeeld ergens te gaan eten, is een dagkaart alweer goedkoper.

   Ergo: qua prijs ontloopt het elkaar allemaal niet veel. Voor het gemak zou ik zelf in elk geval dagkaarten, een 5-daagse toeristenkaart of de 7-dagen-OV-kaart kopen, zodat je niet elke keer een los kaartje hoeft te kopen.

   Jurjen

   Antwoord
 227. Ans

  Hallo Marjolein,

  Wij komen op Schonefeld aan en moeten naar Hotel Winters aan de Rudolstadterstrasse. Kan jij ons helpen met de juiste route met OV. Volgens gegevens eruit bij Heidelberger platz.
  Je zou ons er enorm mee helpen. Alvast bedankt!

  Gr.Ans

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Ans,

   Jullie gegevens kloppen helemaal! Je reist met de trein S45 naar station Südkreuz en stapt daar over op S46 richting Westend of S41 (Ringbahn). Vanuit de uitgang loop je linksaf de stadssnelweg onderdoor, en direct daarna weer linksaf, direct de Rudolstädter Straße op, die je wel nog een halve kilometer af moet lopen tot het hotel.

   Vanaf dit station breng ook metro U3 je elke 5 minuten in ca. 8 minuten naar de Wittenbergplatz, bij KaDeWe en de Ku’damm. Alexanderplatz, de toegang tot voormalig Oost-Berlijn, bereik je het beste met de S-Bahn (S46 Westend of S41) via Westkreuz, waar je over kan stappen op alle lijnen die via de Stadtbahn van west naar oost rijden. Reistijd ca. 30 minuten.

   Jurjen

   Antwoord
   • Ans

    Jurjen, bedankt voor de moeite die je genomen hebt. Heb inmiddels een duidelijke print gevonden van de lijnen, dus helemaal duidelijk voor ons.

    Antwoord
   • Jane

    Beste Jurjen,
    MIJN COMPLIMENTEN VOOR DE UITLEG DIE JE GEEFT AAN ANS MAAR KAN JE MIJ MISSCHIEN VERTELLEN HOE IK V.A HET VLIEGVELD BERLIJN “BRANDENBURG” (DIT IS HET NIEUWE AIRPORT V.A
    JUNI A.S) KOM NAAR MIJN HOTEL ANDEL’S OP DE LANDSBERGER ALLE OF BETER GEZEGT PRENZLAUERBERG.
    VOLGENS MIJ HEB IK EEN A-B-C TICKET NODIG OMDAT DIT AIRPORT VERDER (OOSTELIJKER) LIGT DAN TEGEL.
    HOPELIJK WEET JE VOOR MIJ EEN GOEDE OPLOSSING,
    ALVAST HARTELIJK BEDANKT.
    JANNIK.

    Antwoord
    • Jurjen

     Beste Jane,

     Je hebt inderdaad een ticket ABC nodig voor de rit naar vliegveld Berlin-Brandenburg, wat ongeveer op de plaats van het huidige Schönefeld gebouwd is. Vanaf het vliegveld brengt trein S9 je rechtstreeks naar station Landsberger Allee, vlakbij je hotel, wat strikt genomen overigens niet in Prenzlauer Berg, maar in de wijk Fennpfuhl ligt. De straat waar het hotel aan ligt is de grens tussen de twee wijken. ;)

     Jurjen

     Antwoord
 228. marja

  Zeer duidelijke informatie over OV in Berlijn. We gaan binnenkort een weekend en het vervoer in Berlijn is, dankzij je info, heel duidelijk en overzichtelijk. Dank daarvoor!!!

  Antwoord
 229. bie

  prima info al op deze site gevonden, geweldig!
  heb je ook nuttige info voor wie zoals wij na een week berlijn in het spreewald wil gaan stappen
  daarna gaan we door naar dresden en leipzig
  vermits treinen erg duur lijken zoek ik info over alternatieven zoals eventueel bussen
  groetjes uit brussel

  Antwoord
 230. Coby

  Hey Marjolein, heb jij enig idee of je op Station Spandau bagagekluizen hebt?

  Antwoord
  • Jurjen

   Hallo Coby,

   Ik weet niet exact waar de kluisjes zijn op Berlin Spandau, maar ze zijn er in elk geval wel! De stations in Duitsland zijn doorgaans gelukkig goed bewegwijzerd.

   Jurjen

   Antwoord
 231. Jules

  Hallo Marjolein,

  Weet jij toevallig of Michendorf ook nog in openbaar vervoerzone C zit of tot hoe ver
  zone C loopt. Wij hebben in Michendorf een hotel geboekt en gaan er met de auto
  naar toe maar wij willen in Berlijn en omgeving met openbaar vervoer reizen.
  Wij hebben een hele week om de omgeving te bekijken.
  Informatie is zeer welkom.

  Jules

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Jules,

   klopt, Michendorf ligt in zone C. Je kunt er komen met de trein welke vanaf station Wannsee vertrekt. Op dit station kun je dan overstappen op de S-Bahn (lijn S7) welke een directe verbinding heeft naar het centrum van Berlijn (en Potsdam de andere kant op).

   Groetjes en veel plezier in Berlijn,
   Marjolein.

   Antwoord
   • Jules

    Hallo Marjolein,

    Hartelijk bedankt voor deze informatie ik ben er blij mee, ik laat na de vakantie nog weten hoe het is gegaan nogmaals dank.

    Jules

    Antwoord
 232. ingrid

  hallo
  we komen volgende week donderdagvoormiddag aan in de luchthaven Tegel en zouden graag naar onze verblijfplaats geraken alvorens ons op plannetjes e.a. te storten. Kan je ons even uitleggen hoe we het vlotst van Tegel naar ons adres (Gustav-Müller-Str. 36A, 10829 Berlin) geraken?
  Heb je ook nog leuke tips, adresjes, daar in de buurt van koffiebars, restaurantjes, winkels?
  Groetjes !
  ingrid

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Ingrid,

   vanaf luchthaven Tegel kun je de busdienst X9 nemen die je naar het centrum brengt. Als je overstapt op de metrolijn U7 op station Jakob-Kaiser-Platz dan kun je in één keer doorrijden naar station Kleistpark, dit ligt op loopafstand van jullie adres. Voor een gedetailleerde omschrijving kun je het beste even kijken op http://www.fahrinfo-berlin.de/.

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 233. Claire

  City of welcome card ?

  Titel zet het min of meer al..

  Welke van de 2 is nu het meest slim ?

  ik ben van maandag tm donderdag in Berlijn en ga zoveel mogelijk zien.. ik ben in mijn eentje (mijn partner is daar aan het werk nl).. dus ga ik met de S U en bussen 100/200 zoveel mogelijk bezienswaardigheden af.. heb op deze site al geweldig veel info gevonden !

  Welke van de 2 kaarten zijn dan handig ? Ik neem een 72 uur kaart denk ik.. al is de maandag pas vanaf de middag en weet ik niet exact hoe laat ik donderdag weer wegga..

  Antwoord
 234. Jules Elst

  Wij gaan binnenkort naar Berlijn op vakantie, zitten in Michendorf in een Hotel.
  Valt michendorf ook nog in zone C voor het openbaar vervoer of moeten wij daar nog een andere
  openbaar vervoerkaart kopen.
  AUB een reactie is zeer welkom.

  Jules/Roos Elst

  Antwoord
 235. Patricia

  Hallo,
  Wij gaan volgend weekend naar Berlijn en landen op Tegel. Het hotel waar we zitten is het Park Inn op het Alexanderplatz. Hoe komen we daar het makkelijkst met het openbaar vervoer? Kunnen we op Tegel ook die Welcome card kopen? Alvast bedankt voor je reactie!

  Geweldige fijne site trouwens!

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Patricia,

   De WelcomeCard is bij het loket van het BVG op het vliegveld te koop. Bus TXL rijdt rechtstreeks naar Alexanderplatz.

   Jurjen

   Antwoord
 236. Vos Luce

  ik kom van TEGEL luchthaven aan en moet naar schullandheim-blumenfisch am grosen wannsee.
  am sandwerder,11 Hoe geraak ik daar met openbaar vervoer,kom aan op 9/04/2012.
  graag een antwoord aub

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Vos,

   Iets hoger op deze pagina vind je een routeplanner. Vul ’tegel airport’ en ‘am sandwerder,11’ in, stel de juiste datum en tijd in en je krijgt een op maat gesneden reisadvies.

   Goede reis alvast!

   Jurjen

   Antwoord
   • petra

    Vanaf Tegel met bus 109 naar het centrum. Moet ik dan een kaartje kopen bij de chauffeur of kan ik gelijk een dagkaart kopen en waar kan ik deze dan kopen?

    Antwoord
    • Jurjen

     Beste Petra,

     Dagkaarten zijn gewoon op de bus verkrijgbaar, mits (redelijk) gepast betaald wordt. Anders kan je terecht bij het verkooppunt van het BVG in het luchthavengebouw.

     Jurjen

     Antwoord
     • Marjolein

      Bij de bushalte staat ook een ticketautomaat, hier kun je ook een dagkaart aanschaffen. Veel plezier in Berlijn!

 237. Ine

  hallo marjolein!

  eerst en vooral, bedankt voor deze zeer nuttige blog! Ik heb een vraagje. Ik ga binnenkort op citytrip naar Berlijn. Wij komen 29 maart om 9 uur toe en vertrekken zondag 1 april om 9 uur savonds.

  Als je telt merk je dat we met een kaart van 72 uur niet genoeg hebben. wat zouden we dan nog moeten bijkopen? Zo een dagticket?

  En ik vraag me ook af, is het niet goedkoper voor ons om elke dag een dagticket te kopen aangezien we snachts toch geen gebruik maken van het openbaar vervoer.

  Groeten, ine

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Ine,

   Het is allemaal afhankelijk van de reisplannen! Een dagkaart (Tageskarte) is geldig van middernacht tot 3 uur de dag erop, dus totaal 27 uur. Het nachtelijk OV in Berlijn kost geen cent extra, in tegenstelling tot dat in Nederland!

   Met een 72-urenkaart kan je dus tot 9 uur ’s ochtends op de dag van vertrek gebruik maken van het OV. Voor de resterende 12 uur is een dagkaart voordelig vanaf 3 enkele reizen per persoon.

   Losse dagkaarten zijn sowieso voordeliger dan de 72-uurskaarten. Bij een dagkaart (€6,30) zit alleen het OV inbegrepen, bij de 72-uurskaarten (ca. €23) krijg je ook korting op bezienswaardigheden. Met 3 dagkaarten zit je op €18,90 en ben je dus (als het alleen om het OV gaat) goedkoper uit dan met zo’n toeristenkaart.

   Vanaf 3 personen is ook de ‘Kleingruppenkarte’ een overweging waard. Voor €15 kan je dan met tot 5 personen een dag lang reizen. Nadeel is dat je altijd bij elkaar moet blijven.

   Jurjen

   Antwoord
 238. Paula

  Hallo,
  Weet iemand of er honden in het openbaar vervoer van Berlijn mogen ?
  En zo ja, wat voor soort kaartje moet je dan hebben ?

  Alvast bedankt.

  Paula

  Antwoord