Fietsen in Berlijn

Berlijn is een zeer vlakke stad (op een paar heuvels als de Kreuzberg en de Prenzlauer Berg na) en is in dat opzicht een zeer geschikte stad om in te fietsen. Ook het landklimaat (weinig wind) is een grote pré. Vergeet alleen niet één ding, en dat is dat Berlijn qua oppervlakte een zeer grote stad is en bezienswaardigheden soms behoorlijk ver uit elkaar liggen. Met een oppervlakte van 891 km² is Berlijn ongeveer vier keer groter dan Amsterdam (219 km²). Als je even van de Kurfürstendamm (Charlottenburg) naar de Kastanienallee (Prenzlauer Berg) wilt fietsen zit je al snel aan de 9 kilometer, en dan zijn dat nog twee straten die binnen de ring liggen. Maar als je je voorbereid op de ietwat langere afstanden dan is het fietsen in Berlijn heerlijk en één van de leukste manieren om de stad als een local te leren kennen.

Op deze pagina lees je meer over:

fietsen in berlijn
Fiets meenemen naar Berlijn? Met NS Hispeed kun je voor €12 extra je fiets meenemen, waarschijnlijk voordeliger is dan een fiets huren ter plekke

Berlijnse fietscultuur

In totaal beschikt Berlijn over 650 kilometer fietspad maar zelfs met zoveel fietspaden komt het nog regelmatig voor dat fietspaden ontbreken en je gedwongen wordt op de rijbaan of op de stoep te fietsen. Houd er dus rekening mee dat Berlijn niet zo’n fietsstad is als bijvoorbeeld Amsterdam. Wat trouwens zo zijn voor- en nadelen heeft.

Zo zijn de regels een stuk soepeler en niemand kijkt raar op als je over de stoep fietst, ondanks dat het officieel natuurlijk niet mag (tenzij je jonger dan 8 jaar bent).

Binnenwegen met kinderkopjes kom je ook regelmatig tegen en een fiets met een degelijke vering is dan geen overbodige luxe. Je merkt vooral dat Berlijn geen fietsstad is aan je medeweggebruikers. Fietsers halen je van rechts in, auto’s kijken niet altijd over hun schouder en voetgangers schieten soms ineens op het fietspad. Houd er rekening mee dat de fietscultuur hier nog iets minder ontwikkeld is en let extra op. Ook is het in Berlijn heel gangbaar om een helm te dragen, deze kun je vaak voor een kleine meerprijs bji je fiets huren (➤ lees ook: Help! Ik draag een fietshelm. Ben ik verduitst?). Veiligheid voorop!

20160827-p1230410-berlijnblog-fietsen-in-berlijn

Fiets(on)vriendelijke zones in Berlijn

Geschikt

Het verschilt nogal per wijk in Berlijn of je er goed kunt fietsen. Mijn persoonlijke ervaring is dat vooral Prenzlauer Berg en andere oostelijk gelegen wijken binnen Berlijn goed te befietsen zijn. De grotere verkeerswegen zoals de Karl-Marx Allee en de Skalitzer Straße zijn goed te befietsen. Wat meer westelijk is onlangs de Bergmannstrasse in Kreuzberg omgetoverd tot fietspad. Daarnaast zijn de grote parken in Berlijn, zoals het Tiergarten en het Volkspark Friedrichshain, zeer geschikt om in te fietsen. Je hebt hier weinig last van auto’s en bovendien beweeg je je in een groene en rustige omgeving. Momenteel wordt het aantal Berlijners wat dagelijks fietst op 500.000 geschat. Het overgrote deel van deze mensen, zowel volwassenen als kinderen, draagt een helm. In het begin verklaarde ik ze voor gek, maar als ik zie hoe dicht het autoverkeer soms langs de fietsers raast vind ik het zo onverstandig nog niet.

Minder geschikt

Minder geschikt vind ik zelf de omgeving van de Kurfürstendamm (Charlottenburg), Unter den Linden (Mitte) en de Torstraße (Mitte). Het is hier erg druk met autoverkeer en er zijn hier geen aparte fietspaden aangelegd. Omdat hier nogal veel toeristen komen is het fietsen over de stoep ook niet aan te raden. Als je kunt, neem dan de binnenwegen. Omdat het verkeer hier wat rustiger is kun je wat veiliger over straat.

20160408 - _DSF1939- BerlijnBlog fietsen

Route plannen en fietsroutes

Digitale routeplanner

Wil je vooraf een route uitstippelen? Check dan www.bbbike.de, een door vrijwilligers gebouwde routeplanner voor de fiets.

Leer Berlijn met een gids kennen

Liever meer aandacht besteden aan Berlijnse historie en cultuur dan klooien met een fietskaart? Dan zijn de tours van Baja Bikes wat voor jou! Ze bieden niet alleen fietstours aan langs de highlights van Berlijn, er zijn ook alternatieve fietstours, fietstours met kinderen en fietstours langs de Berlijnse Muur. Voor een tour betaal je € 25,- inclusief Nederlandse gids en fiets.

Odyssee Fietsgids Berlijn

In de Odyssee Fietsgids Berlijn vind je zes routes die elk een aspect van het leven en de geschiedenis van Berlijn laten zien. Natuurlijk voeren die je ook langs de bekende bezienswaardigheden, maar minstens net zo vaak kom je op plekken waar geen toerist te bekennen is. Aan het begin van elke route staat een korte schets van het thema en de aard van de route. De afstanden variëren van 7,5 tot 18 kilometer. Dat lijkt misschien niet veel, maar doordat je vaak afstapt, hier en daar een terrasje pakt of even lekker door een park of bezienswaardigheid wilt slenteren, kun je er uren over doen. De gids kost € 18,50.

Mijn fietsroutes door Berlijn

Fietsen door Berlijn is een echte hobby van me geworden. Natuurlijk, als Hollandse gebruik ik mijn Drahtesel om van A naar B te komen, maar ook om onbekende wijken van Berlijn te ontdekken. Het voordeel van fietsen is dat je bezienswaardigheden die wat verder bij elkaar liggen makkelijk kunt combineren en dat je veel meer van het leven op straat meekrijgt. Doorgaans is het in de buitenwijken van Berlijn ook wat meer ontspannen fietsen en kun je genieten van de natuur en prachtige meren rondom Berlijn.

 • Fietstocht door Zehlendorf, Schlachtensee & Potsdam (21 km)
  Zehlendorf is een wijk die zich kenmerkt door kasten van villa’s, veel groen en prachtige architectuur. Als je hier fietst, waan je je helemaal onderdeel van het rijke West-Berlijn. Prachtig! Verder langs deze route: het geallieerdenmuseum, het kunstmuseum Haus am Wannsee, de Schlachtensee en de weelderige paleizen van Potsdam.
  Route op Google Maps
  Fietstocht door Zehlendorf
fietstochtdoorzehlendorf
fietsen door spandau en reinickendorf
20140805 - IMG_7093- BerlijnBlog Berliner Mauerweg 2

Met de fiets in het OV

In Berlijn

In Berlijn kun je je fiets ook vervoeren in de metro, Straßenbahn en in de S-Bahn. In de S-Bahn is er vaak een speciale coupé voor je fiets waar extra ruimte is. Vergeet niet een extra kaartje te kopen voor je fiets omdat je anders zwart rijdt en daarmee een boete riskeert. Je kunt uit het automaat de toeslagkaartjes halen voor je fiets en deze gelden net als reguliere vervoersbewijzen voor de zones A en B, B en C of A, B en C.

➤ Lees hier meer informatie over het openbaar vervoer in Berlijn

20160611 - _DSF5470- BerlijnBlog fietsen
20160507 - _DSF3443- BerlijnBlog Fietstocht Zehlendorf Potsdam

Vanuit Nederland

Wanneer je met de trein naar Berlijn reist kun je ook je fiets meenemen. Voor €12 per enkele reis kun je bij NS Hispeed je fiets mee vervoeren. Dit geldt alleen voor de IC (intercities) en CityNightLine, niet voor de ICE hogesnelheidslijn. Reserveren is verplicht en kost €4. Het is raadzaam je reservering direct met je ticket te kopen omdat het duurder is een los fietsticket te kopen en het aantal fietsplaatsen per trein beperkt is.

Verkeersregels voor fietsers in Berlijn

Ondanks dat een groot deel van de fietsers gewoon over de voetgangerspaden scheurt moeten de fietsers toch echt officieel op het fietspad, of op de gewone weg fietsen. De brede stoepen in Berlijn maken het echter wel erg verleidelijk om het toch te doen en niemand zal er ook echt raar van op kijken. Zeker de Karl-Marx Allee is een walhalla voor fietsers die de stoepen willen trotseren. Toch kun je hiermee een boete van €25 riskeren (stand 2023, bron: ADFC), hoewel dit in de praktijk niet erg vaak voorkomt. De stad probeert wel het aantal fietsers op de stoep terug te brengen omdat ongeveer 80% van de ongevallen met een fiets plaats vindt op de stoep. De senaat heeft o.a. verschillende eenrichtingsverkeerswegen vrijgegeven voor fietsers vanuit beide richtingen. Ook zijn er zogenaamde ‘fietsstraten’, waar het overige verkeer maar maximaal 30 km/u mag rijden.

In Duitsland wordt het dragen van een fietshelm aangeraden, en zie je veel fietsers met helm rijden, maar het is er niet verplicht. 

Verboden voor fietsers in Berlijn:

 • Mobiel telefoneren op de fiets
 • Zonder handen fietsen
 • Fietsen in groepen met meer dan 25 personen
 • Naast elkaar fiesen
 • Fietsen met iemand achterop (m.u.v. kinderzitjes voor kinderen tot 7 jaar oud)
 • Fietsen met een koptelefoon op (of op een andere manier niet horen wat er in het verkeer gebeurt)
 • Fiets zonder handremmen
 • Wanneer er geen verplicht fietspad aanwezig is, mag je op de rijbaan rijden (tenzij er expliciet wordt aangegeven dat dit verboden is)

➤ Bij ADAC vind je een compleet overzicht de fietsregels en de actuele hoogtes van boetes: www.adac.de.

Das Hollandrad

De meeste fietsers zul je spotten op een sportfiets of mountainbike, de “omafiets” zoals wij hem kennen zijn er namelijk niet echt in Berlijn. De Berlijners kennen ons robuste stalen ros wel als “Hollandrad”, “Hollandse fiets” is de vrije vertaling hiervan. Deze fietsen zijn vooral bij de yuppies in zeer geliefd en je kunt ze zelfs kopen in Berlijn. In Kreuzberg vind je namelijk Radlust in de Skalitzer Straße, gespecialiseerd in Gazellefiesten en tevens de plek waar ik voor het eerste een bakfiets in Berlijn heb gespot. Let ook even op de prachtige slogan “Fijn fietsen voor mensen met stijl”, geweldig. Overigens had ik bij mijn eigen emigratie mijn trouwe Gazelle meeverhuisd maar deze is vrij snel gestolen, goede sloten kunnen dus geen kwaad.

Fietsen huren in Berlijn

In Berlijn kan je prima fietsen. Als je zelf geen fiets hebt meegenomen zijn er tal van mogelijkheden om een fiets te huren in Berlijn. De gemiddelde huurprijs ligt rond de €15 per dag.

Hierbij enkele fietsverhuurders die ik kan aanraden:

 • BajaBikes: niet alleen één van de leukste aanbieders van diverse fietstouren door de stad, ook een fijne kleinschalige betrouwbare aanbieder voor fietshuur. Gelegen in de historische Kulturbrauerei, kun je vanaf hier de prachtige wijk Prenzlauer Berg makkelijk op de fiets verkennen. Fietsverhuur €15 per dag, online reserveren verplicht.
 • Fat Tire: goede betrouwbare fietsen, centrale locatie nabij Alexanderplatz (Panoramastraße 1a) en nette service. Je kunt optioneel ook een fiets huren in combinatie met een tour door de stad. Fietsverhuur vanaf €16 per dag voor een stadsfiets en €20 voor een trekking bike.
 • Rent a bike 44: dit leuke en typische Berlijnse initiatief in Neukölln verhuurt tweedehands fietsen die ze opknappen voor €5 per dag. Ideaal gelegen voor een rondje fietsen over Tempelhof (één van de beste plekken in Berlijn om per fiets te ontdekken).
 • NextBike: voor enkele ritjes kan bike sharing ideaal zijn! Via NextBike kun je voor €10 een maandabonnement afsluiten (en einde van de reis weer opzeggen) en via de app per rit een fiets boeken. Elk eerste half uur dan gratis. Als je dan fiets bij een van de vele inleverpunten omruilt, krijg je weer een half uur gratis.

Veel avondwinkels (zogenoemde Späti’s) in het oosten van de stad verhuren ook fietsen. Je kunt ze herkennen aan een fietsenrek voor de deur met ‘bike rentals‘ erop. Vaak verhuren zij fietsen voor € 10 – € 12 per dag. Iets goedkoper, maar vaak ook in iets minder goede staat. Vooraf de reviews checken op Google Maps is een aanrader als je zeker wilt zijn van goede kwaliteit.

20160918-p1240316-berlijnblog-fietsen-in-berlijn

Fiets huren van de Deutsche Bahn

Ook de Deutsche Bahn heeft speciale fietsen verspreid door de hele stad, het initiatief heet “Call-a-Bike” en heeft opvallend modern vormgegeven en degelijke fietsen. Vaak kun je ze terugvinden bij stations of op bekende pleinen of kruisingen. Als er een groen lampje knippert is de fiets beschikbaar. Voor gebruik moet je wel geregistreerd zijn (er is een app voor iPhone en Android beschikbaar). De gebruiker belt het nummer van de fiets door en ontvangt vervolgens een code. De pincode wordt op het touchscreen van de fiets ingetoetst om te openen, deze code dient dus als slot. De fiets kan ook tijdelijk op slot gezet worden, bijvoorbeeld om even te winkelen (het groene lampje knippert in dit geval niet). Na gebruik betaal je alleen voor de tijd dat je de fiets hebt gebruikt. Het voordeel van die DB-fiets is dat je hem op elk punt, waar jij dat wilt kan laten staan. Je hoeft hem dus niet na gebruik weer ergens terug te brengen.

Alle andere nuttige informatie over fietsen in Berlijn vind je trouwens op de site van het ADFC (Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club).

Heb je nog vragen of aanvullingen over fietsen in Berlijn? Laat dan gerust een reactie achter. 

liebegruesse

105 Reacties

 1. Paul Kahlert

  In juni hebben wij een week lang onderkomen in de wijk Pankow. We hebben onze fietsen meegenomen. Naast wandelen lijkt het ons leuk om per fiets de stad in te fietsen en op die manier ook een aantal hoogtepunten te bezoeken.
  In Nederland hoef je nooit lang te zoeken om je fiets ergens neer te zetten. Maar als ik de satelietfoto’s van Berlijn bekijk zie ik nooit fietsen staan. Dus ik vraag mij af, waar laten wij onze fietsen in Berlijn? Bijvoorbeeld in de buurt van Alexanderplatz.

  Antwoord
 2. Jochem

  Hoi

  Ik ga met mijn vriendin naar Berlijn. Dank voor alle tips!

  Antwoord
 3. Angelique Visser

  Hi Marjolein, Gister de fietstocht om de Tegelersee gemaakt We zijn gestart in de Bergstrasse (omdat we daar logeren)en naar jouw eindpunt gefietst langs de Bernauerstrasse en door Wedding. Leuk om ook minder fancy wijken te zien. Een boekuitleentelefooncel gespot. Bij de Tegelersee ook een wildfutter ontdekt waar je een doosje bix o.i.d krijgt als je een euro in het apparaat gooit. We hadden dus de Zitadelle aan het eind! Terug van Spandau naar Schloss Charlottenburg en langs de Spree en door de Tiergarten terug. Het was een geweldige dag. De volgende keer neem ik wel mijn fiets uit Nederland mee.Dank voor de leuke tips op je blog.

  Antwoord
 4. Herman Sijbom

  Hallo,

  Wij gaan het weekend van 22 t/m 25 september naar Berlijn en verblijven bij hotel van der Valk Brandenburg. We willen per fiets naar het centrum gaan en ik heb Strava een route laten uitzetten en het viel mij op dat de route ten noorden van de L76 over de B56 gaat. Mijn vraag is; mag je hier fietsen?

  Vriendelijke groet Herman

  Antwoord
 5. Loes

  Hoi Marjolein,

  Eind april gaan we 4 dagen naar Berlijn met onze 4 dochters( 8,11,13 en 15 jaar)
  Heb je nog tips voor ons wat betreft leuke plekken ook voor deze meiden?
  We willen ook een dag of 2 gaan fietsen, tips voor leuke route?
  We horen het graag!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hee Loes,

   wat een heerlijk vooruitzicht zeg! Had je mijn artikel met tips voor Berlijn met kinderen al gezien? Hopelijk staan daar wat leuke tips voor je tussen! Fietsen over Tempelhof mag sowieso niet in jullie programma ontbreken, da’s toch wel echt een hele unieke en bijzondere ervaring!

   Geniet ervan!
   Marjolein

   Antwoord
 6. eva

  Mooie tocht! Ik ga Berlijn ook per fiets bekennen van de zomer.

  Antwoord
 7. Viky

  Dag Marjolein, eind oktober komen we voor de 1ste x naar Berlijn voor 2 dagen. We hebben al veel uit je blog gehaald, bedankt daarvoor !!
  We logeren in een hotel ten noorden van Volkspark Hasenheide. Weet je of hier in de buurt fietsen te huur zijn ? Of waar kan ik een plannetje vinden met de fietsen van ‘call-a-bike’ ? Moet je met internet verbonden zijn ter plaatse om die app te gebruiken ? (roaming is niet zo goedkoop). In welke straat heb je de foto, onder Berliner Mauerweg, genomen ? :-) Of vind je dit overal ?
  Nog een vraagje betreft metro … is dit een ticket voor 1 rit, of kun je goedkoper reizen met meerdere ritten ? Is het veilig om ’s avonds de metro te nemen ? En vanaf hoe laat rijden deze ’s morgens ? (moeten op dinsdag vroeg in de luchthaven Schöneveld zijn).
  Dank je wel voor de hulp Marjolein ! Ook op instagram volg ik je, dit is wel top !!

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat leuk om te horen dat jullie wat aan mijn tips hebben! Daar doe ik het voor! Dank je wel voor de complimenten Viky!

   In de buurt boven Hasenheide zijn er overal avondwinkels die voor een tientje per dag fietsen verhuren. Ik weet zo uit mijn hoofd geen adres maar je komt ze waarschijnlijk vanzelf tegen. Alternatief kun je ook naar Fat Tire Rentals gaan op Alexanderplatz, zij hebben goede fietsen en zijn makkelijk met het OV bereikbaar. Die kasseien die het verloop van de Berliner Mauerweg aangeven, kom je overal langs de route in de stad tegen. Deze foto maakte ik bij de voormalige grensovergang in de Sonnenallee. Heel bijzondere gewaarwording om nu zo makkelijk van het voormalige oosten naar het voormalige westen te fietsen.

   Wat betreft het OV, er zijn verschillende soorten OV-tickets. Zelf gebruik ik meestal de 4-rittenkaart of een dagkaart, dat komt voor mij meestal het goedkoopst uit. Meer informatie over het OV in Berlijn en de ticketprijzen kun je hier vinden. ’s Avonds kun je prima (alleen) met het OV reizen. Het is absoluut veilig! Natuurlijk moet je goed op jezelf en op je spullen letten, maar dat moet je eigenlijk in iedere stad. Ik heb zelf nog vrijwel nooit een onaangename situatie meegemaakt. De metro’s rijden vanaf ongeveer 5 uur ’s morgens maar ik raad aan om voor de zekerheid de tijden even te checken in de routeplanner van de BVG, daar kun je ook zien wat de snelste route is en of er eventueel werkzaamheden zijn.

   Heel veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 8. jAAP VERMAAS

  Hai Marjolijn,
  Op 5 sept.ga ik samen met mijn vrouw met ons campertje + fietsen weer naar jouw Berlijn. Geïnspireerd door jouw fietsverhalen en je info over fietsmogelijkheden en vervoer willen we ook eens in Berlijn fietsen. We kiezen eerst voor de groene zuidwest hoek van de stad, voor de omgeving van de Havel, Wannsee en Potsdam met zijn prachtige paleizen. En het Haus der Wannsee Konferenz waar het lot van de Joden werd bepaald.
  Er zijn een paar campings in die buurt en vandaar willen we de omgeving verkennen en stukken van de Mauerradweg fietsen.
  Bijzondere aandacht willen we geven aan de voormalige enclave Steinstucken. Deze enclave, slechts 25 voetbalvelden groot met 180 inwoners, was tijdens de koude oorlog een wespennest in de DDR. Ene Johan heeft er in je blog ook al eens over geschreven en nu willen we er eens heen.
  Een prachtige reportage hierover vind je (25 min.) in deze link:
  http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2014-2015/Leven-aan-de-muur.html

  Ook de DDR enclave Klein Glienicke willen we eens bekijken.
  Mogelijk dat we het centrum van de stad nog eens bezoeken met openbaar vervoer.

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een mooie plannen Jaap! De hoek ten zuidwesten van Berlijn is een van de mooiste en meest groene buurten van Berlijn. Leent zich uitstekend voor een mooie fietstocht! Als je de Berliner Mauerweg fietst dan kom je langs de enclaves. Helaas is er niet heel veel meer van te zien, anders dan informatieborden, maar het is sowieso wel bijzonder om de route daar te fietsen met het besef dat mensen daar bijna helemaal warin ingesloten door de muur. De Mauerweg is in ieder geval een van de meest bijzondere fietsroutes die ik heb gefietst. Een aanrader! Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
   • jAAP VERMAAS

    Ja Marlolijn, de rode draad in mijn planning Berlijn komt uit jouw boek en van jouw blog. Je hebt alles zo prachtig en duidelijk omschreven. En de vele tips die jij elke keer weer aan veel mensen geeft. Daar kunnen we wat mee.
    Dat verdient een compliment. Bij deze……

    Antwoord
    • Marjolein

     Wat een prachtig compliment Jaap! Je laat me blozen! Dat waardeer ik enorm. Dank je wel!

     Antwoord
     • jAAP VERMAAS

      Hallo Marjolijn,
      Van 6 t/m 17 september 2016 was ik samen met mijn vrouw in jouw Berlijn. Precies tijdens de hittegolf zodat we maar 2 dagen in de stad zelf zijn geweest. De mussen vielen dood van het dak en mensen in de tweedekkerbus werden onwel.
      We hadden het naar ons zin maar hebben het rustig aan gedaan.
      Hier nog wat info waar mogelijk iemand anders ook nog wat mee kan.
      We verbleven op Campingplatz City Camp 2 in Kleinmachnow. Prima rustige camping, gelegen op de grens van de vroegere DDR. Op de camping staat nog een wachttoren boven het toiletgebouw. De camping ligt aan het Teltowkanaal, dus je ziet de hele dag bootjes voorbij varen.
      De camping is gelegen in het bos, waarin ook wilde zwijnen voorkomen. Ik heb hun wroet-en woelsporen meerdere keren gezien. Er zijn veel bosweggetjes die met de fiets goed begaanbaar zijn. Gebruik wel fietsnavigatie ( zelf heb ik TeasiOne2) want je kunt er aardig dwalen. Behalve de Mauerweg aanduidingen vind je in die bossen weinig richtingsbordjes.
      De camping ligt op 5 km afstand van de voormalige enclave Steinstucken, waarvan behalve het “helikoptermonument” en een monument “mislukte ontsnapping”niets meer uit de DDR tijd te zien is.
      Je kan vanaf de camping helemaal via de bospaden langs de Griebnitzsee op de fiets naar de voormalige DDR enclave Klein Glienicke en de beroemde Glienicke Brucke . Afstand 10 en 11 km. Met de hitte konden we zo onder de bomen blijven.
      Het Amerikaanse checkpoint Bravo bij het vroegere DDR autobahncontrolepunt Drewitz ligt op 2 km vanaf de camping. Elke zondag van 11.00 tot 16.00 uur is het gebouwtje open voor bezichtiging. De beheerder vindt het leuk om van alles te vertellen. Er staan ook veel informatieborden buiten het gebouw.
      Nadeel van de camping is dat de openbare bushalte precies 1 km vanaf de poort is, (net als bij camping Citycamp 1). De bus rijdt naar de S Bahnhof Wannsee,
      We hebben ook nog een paar dagen op de camping Gatow gestaan. Ook een prima camping wel met de bushalte voor de deur. Elke 10 minuten kun je met de bus zonder overstappen naar Bahnhof Zoo. De rit duurt officieel 45 minuten maar de 4 ritten die wij er mee gedaan hebben duurden ca, 5 kwartier door files en verkeerswerkzaamheden. Een dagkaart AB is voldoende.
      Maar we komen nog wel een keer terug…….
      Groetjes
      Jaap

 9. Britt

  Hoi Marjolein! Hele fijne blog dit! Ik had een vraagje, ik zit een maand in Berljn en ik wil eigenlijk wel gewoon een fiets kopen hier. Het liefst een goedkope tweedehandse. Heb jij tips? En is slechts een kettingslot genoeg?

  Bedankt! Groetjes Britt

  Antwoord
  • Marjolein

   Dank je wel Britt! Ik hoop dat je wat hebt aan de informatie op mijn blog! Een fiets is heerlijk en ik kan het absoluut aanraden om te gaan voor een tweedehandsexemplaar met wel een goed kettingslot (zelf heb ik er twee omdat er al twee keer een fiets van me is gestolen in Berlijn…). Wat locaties waar je terecht kunt voor een tweedehandsfiets:

   – De Facebookpagina ‘Sell your bike Berlin’
   – Via Ebay Kleinanzeigen (de Marktplaats van Duitsland)
   – Bij Bike Park Berlin aan de Frankfurter Allee in Friedrichshain
   – Op de Kottbusser Brücke, aan het begin van de Turkse markt aan de maybachufer elke op dinsdag en vrijdag
   – Op de vlooienmarkt in het Mauerpark op zondag (meestal helemaal achterin)

   Hopelijk slaag je voor een mooi stalen ros! Geniet van je tijd in Berlijn!

   Antwoord
   • Britt

    Hoi Marjolein! Super bedankt! Ik heb er uiteindelijk eentje weten te scoren bij Bike Piraten op de schönhauser allee. Ze kopen fietsen op en als je er dan eentje uit kiest, knappen ze hem eerst voor je op! Super leuk concept. Die facebook pagina is heel fijn, zo zou ik hem makelijk weer kunnen verkopen als ik terug ga. Heel erg bedankt!

    Groetjes Britt

    Antwoord
    • Marjolein

     Wat goed om te horen! Dat adresje ga ik onthouden! Daar hebben andere Wahlberliner vast ook weer wat aan :-).

     Antwoord
 10. Daisy

  Wij zijn net terug van een weekje Berlijn. Ik had tevoren jouw geweldig informatieve bloq gelezen. Berlijn vind ik tot nu toe de prettigste stad waar ik gefietst heb, echt een makkie en het geeft een thuisgevoel! Heel veel gezien daardoor en op ons eigen tempo. Wij hadden voor 4 dagen een fiets gehuurd bij http://www.takeabike.de/ Deze ligt centraal bij Bahnhoff Friedrichstrasse en is goedkoop (4 dagen 32 euro) met zeer goede fietsen van het merk Giant. Wij hadden 3 versnellingen dat genoeg bleek te zijn. Op deze site http://www.berlijnperfiets.nl/ kun je georganiseerde fietstochten boeken die als startpunt takeabike hebben.
  Ik had uit de http://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/fietsen-in-berlijn 3 fietsroutes (5,80 euro) als pdf-formaat gedownload (langs de muur, Prenzlauer Berg en Kreuzberg). De gids bestaat uit een inleiding en 6 fietsroutes, die je per stuk kunt downloaden en betalen. Handig is het inkijkexemplaar om te zien of het iets voor je is. De kaartjes vind ik inderdaad erg klein. Tussen de beschreven fietsroutes staat veel interessante achtergrondinformatie zodat je niet zomaar ins blaue hinein fietst door straten en wijken. Ik vond het door deze tussendoor beschreven informatie wel moeilijker om de fietsroute op de smartphone daadwerkelijk te volgen. Daarom heb ik op een geplastificeerde Berlijn kaart van Marco Polo met een watervaste stift de route gemarkeerd met kruisjes, elk in een eigen kleur. Van te voren lazen we op de smartphone telkens de informatie van een gedeelte van de route en volgden deze op de kaart totdat we de hele route gefietst hadden. Dat werkte perfect voor ons. En met de kaart bleven we overzicht houden waar we precies waren. Wat een geschiedenis heeft Berlijn!
  Het enige dat wij door het weer niet gedaan hebben, is kajakken. Wij zijn fervent kanoërs en wilden graag over de Spree kajakken. Wel is de plek daar in Kreuzberg bij het Badeschiff een mooie strandplek maar helaas…dat weer hè
  Bedankt voor jouw bloq dat veel ertoe bijgedragen heeft aan onze superweek.

  Antwoord
  • Marjolein

   Fijn om te horen dat het zo goed is bevallen Daisy! Aan jouw ervaringen hebben andere lezers vast ook weer wat. Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Hopelijk lukt het een volgende keer om bij mooi weer te kajakken en te zwemmen in het Badeschiff!

   Antwoord
  • Marjolein

   Handige lijst met verhuuradresjes. Bedankt voor de aanvulling Ramon!

   Antwoord
 11. Reinier

  Beste Marjolein,

  Momenteel zit ik in Berlijn, dus je tips voor fietstochten komen als geroepen. Eergisteren deed ik de “BNN route” maar die kun je geloof ik beter ’s avonds doen.

  Als ik in Berlijn ben huur ik vaak een fiets bij Lila Bike aan de Schönhauser Allee, eerste dag € 8, volgende dagen € 5, en goede fietsen met zeven versnellingen, zelfs groot genoeg voor mij (1,95 m). Ik houd me aanbevolen voor nog gunstigere adressen. Je zegt dat Berlijn heel vlak is – maar bijv. bij de Prenzlauer Berg gaat de weg toch merkbaar omhoog, en komen versnellingen dus van pas.

  Ik had ook graag mijn fiets met de trein meegenomen. Maar als je dat niet tegelijk met de trein boekt moet je daarvoor (in Nederland!) naar een van de schaarse stations waar ze internationale kaartjes verkopen, en dan rekenen ze verdorie € 7,50 boekingskosten! In mijn geval ging het feest sowieso niet door omdat ik al een kaartje met Zugbindung had met een stuk ICE traject erin, en op de ICE mogen geen fietsen mee. Ik neem aan dat de computer geen ICE inplant als je meteen zegt je fiets mee te nemen. In Hannover overstappen op de ICE levert zoals bekend maar minimale tijdwinst op, omdat je daar moet wachten op de ICE, en de IC ook wel 200 km/u rijdt.

  Helaas is de trein naar Duitsland tegenwoordig vaak duurder dan vliegen. En dan kun je hoogstens voor heel veel geld je fiets meenemen.

  Wat betreft het openbaar vervoer: een tip is het “Handy Ticket”: dan kun je met je mobieltje (met een app) overal een kaartje kopen voor het openbaar vervoer in Berlijn (en trouwens ook in menige andere Duitse stad). Het is gekoppeld aan je credit card rekening (en bijv. bij ICS kun je gratis een credit card krijgen). Wel bijtijds regelen want het kost enige administratie. Nederlandse mobiele nummers werken in elk geval wel – anders bij Call-A-Bike, waarmee ik aanvankelijk grote problemen had. Ik houd niet zo van Call-A-Bike.

  Terecht adviseer je te zorgen voor contant geld omdat je in Duitsland vaak niet kunt pinnen, of pas vanaf een bepaald bedrag, Lastig voor Nederlanders die inmiddels gewend zijn zelfs een ijsje pinnen. Je moet er vooral aan denken als je met de trein naar Duitsland gaat want in de (zeer aan te bevelen) “BordBistro’s” kun je ook al niet pinnen (wel met een credit card betalen trouwens, ook kleinere bedragen).

  Ik ben er nog steeds niet helemaal uit met fooien geven. In Nederland vinden ze het leuk als je een fooi geeft, maar doen ze niet moeilijk als je dat nalaat. In München heb ik een keer echt ruzie gekregen omdat ik daar regelmatig in een kroeg om de hoek at en geen aanleiding zag een (over-)tip te geven. In Berlijn legde een keurige serveerster (een student Kulturgeschichte) me een keer vriendelijk uit dat ze eigenlijk echt te weinig verdienen als je geen tip geeft. Gaat het de Amerikaanse kant op, waar je alleen geen tip geeft als je vindt dat ze je schandalig slecht bediend hebben?

  Antwoord
 12. Marret

  Hoi Marjolein, met alle tips van je blog en met je boek mee naar Berlijn hebben wij vorig jaar herfst een superweek gehad. Ik heb toen n.a.v. deze pagina een account aangemaakt bij Call a Bike, het beviel ons enorm goed om als we zin in lopen hadden de fietsen achter te kunnen laten en een stuk verder dan weer een andere te pakken. Alleen bleek ik het abonnementssysteem niet goed geïnterpreteerd te hebben en moest toen voor een jaar betalen. Met de vriendelijke klantenservice ben ik er goed uitgekomen, maar heb jij een advies voor wat de beste en voordeligste keuze is als je een week gebruik wilt maken van het systeem? https://www.callabike-interaktiv.de/kundenbuchung/process.php?proc=online_anmeldung&

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Marret, wat leuk om te lezen! Dank je wel! Ik denk dat je dan het beste kunt gaan voor de minuutprijs uit het Grund-Tarif. Hier kun je er meer informatie over vinden. Heb je daar misschien iets aan? Ik heb zelf een fiets dus ik ken het systeem eigenlijk alleen via via. Succes!

   Antwoord
  • Marret

   Dankjewel Marjolein, die info had ik nog niet ontdekt. M’n Duits is héél ver weggezakt (en m’n dochters Duitse vriend spreekt perfect Engels ;) waardoor ik er niet goed uitkwam. Dus ik ben heel blij met je uitzoekwerk!

   Antwoord
   • Marjolein

    Super! Fijn dat je er iets aan hebt Marret! Ik had nog gekeken of ik wat in het Engels kon vinden maar tot dusver nog zonder resultaat…

    Antwoord
 13. Ilonka

  Hoi Marjolein,

  Deze zomer neem ik mijn fiets mee naar Berlijn om mooie fietstochtjes te maken in en om Berlijn. Als ik mijn fiets wil meenemen in het OV, hoe kom ik er dan achter of er een lift is vanaf het perron? Eerder zag ik mensen in Berlijn hun fiets mee de rolttap opnemen, maar ik heb daar geen ervaring mee (en eetlijk gezegd lijkt me dat best eng )

  Groetjes,
  Ilonka

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Ilonka,

   wat een goed idee! Met de fiets kun je enorm veel zien in Berlijn, het is ook de ideale manier om de buitenwijken wat beter te leren kennen. Zo maakte ik zelf onlangs nog een hele veelzijdige fietstocht door Zehlendorf die ik absoluut kan aanraden als het mooi weer is. Mooie villawijk, prachtig meer, weelderige paleizen. Berlijn kan zo mooi zijn!

   Maar goed, even terug naar je vraag, hihi. Op de metrokaart van Berlijn staat met geel/zwarte icoontjes van een lift aangegeven of er een lift is op het station (ik gebruik graag de app Fahrinfo Berlin, daar zit ook een metrokaart in en daarmee kun je ook tickets kopen). De meeste stations zijn voorzien van een lift maar er zijn helaas ook nog stations die geen lift hebben. Zelf stap ik dan liever een station eerder of later uit want met je fiets op de roltrap is inderdaad een beetje tricky. Ieb het zelf wel eens gedaan maar zou het niet graag weer doen, is meer iets voor sterke mensen, haha. De afstanden tussen stations is meestal niet zo groot dat je het met de fiets makkelijk kunt overbruggen.

   Ik hoop dat je wat met deze informatie kunt en wens je heel veel plezier in Berlijn!

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 14. Michel

  Marjolein

  Waar adviseer je ons om fietsen te huren met een Nederlands talige gids.
  Komen dinsdagavond aan voor daarna 3 volle dagen Berlijn. Kom met mn dochter van 16. Misschien nog speciale tips voor iemand van die leeftijd.
  Alvast bedankt
  Michel uit Heemskerk

  Antwoord
   • Michel

    Marjolein bedankt.

    Hoop dat het een beetje droog blijft.

    Sophie & Michel

    Antwoord
   • Michel

    Gisteravond terug gekomen uit Berlijn met mn dochter Sophie. Het fietsen was zeer geslaagd bij Baja Bike (Berlin on Bike) en de gids Thomas uit Belgie wist heel veel te vertellen. Een aanradar onze dank.
    We vlogen terug vanaf Schoenefeld maar wat een slecht en klein vliegveldje is dat zeg. Weinig ruimte, geen zitplekken, hele hele lange rijen en iedereen zittend op de grond.
    We hebben ons flink vermaakt in Berlin.
    Succes verder met je Blog.

    Antwoord
    • Marjolein

     Wat goed om te horen dat de tour zo goed is bevallen! En Schönefeld… Tsja, laat ik daar verder maar geen woorden over vuil maken, haha! Laten we maar hopen dat de nieuwe luchthaven ooit het levenslicht gaat zien ;-).

     Antwoord
 15. Rico

  Leuk om te lezen. Berlijn is zeker nog een plaats waar ik zelf ook erg graag een keer lekker zou willen rondfietsen. Na het lezen van dit mooie artikel ben ik des te meer geïnspireerd.

  Antwoord
 16. Pascale

  Hey Marjolein,
  Een vraagje, is Berlijn hondvriendelijk ? We komen met de paasvakantie een weekje naar Berlijn en zouden graag waar ze allemaal binnen mogen en of ze gewoon mee het openbaar vervoer kunnen gebruiken. Het zijn welopgevoede globetrotters onze viervoeters en zijn echt gewend om overal mee naartoe te gaan.
  Héél leuke blogsite !!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Absoluut! Ik heb weinig steden gezien waar zoveel honden rondwandelen als in Berlijn. In het OV gaat prima en ook in veel cafés is het geen probleem! Ik wens jullie heel veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 17. Leen Willemsteijn

  Hallo Marjolein,
  Door deze Blog kom ik helemaal in de stemming.
  Het is lang geleden (1975-1976) dat ik een tijdje in Berlijn gewoond heb en nu zijn we van plan om Berlijn nostalgisch te gaan befietsen. Destijds ben ik regelmatig door Checkpoint Charlie “drüben” geweest. Ik ben benieuwd hoe het is om nu daar zo maar vrij rond te kunnen fietsen en in hoeverre e.e.a. nog herkenbaar is.
  Ons plan is om vanuit een camping buiten Berlijn de fietsen achter op de auto mee te nemen naar bijvoorbeeld Grünewald, Gatow of Spandau en van daar uit dagtochten te maken.
  Is dat te doen? Of weet je iets beters?
  groetjes,
  Leen Willemsteijn

  Antwoord
 18. roos

  hallo Marjolein,

  Wat een geweldige Blog zeg ,zoveel informatie.
  Wij gaan komende week naar Berlijn om kennis te maken met deze wereld stad.
  Nu willen we de wielrenfiets meenemen, om daar ook mooie routes te fietsen.
  Is Berlijn goed te fietsen met een wielrennersfiets,
  en waar kan ik goede routes vinden

  groeten Roos
  En waar kan ik goede routes vinden?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Roos,

   ik doe zelf niet aan wielrennen maar ik denk dat het een beetje zoeken is naar goede routes in de stad. Er zijn wel mooie (fiets)wegen maar er zijn ook aardig wat slecht begaanbare wegen (kinderkopjes, argh!) die wat minder geschikt zijn voor wielrennen. Bikelane heeft goede fietskaarten maar je kunt ook even bij de boekenwinkel Dussmann in de Friedrichstraße kijken, die hebben ook veel fietskaarten. Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

   Succes!
   Marjolein

   Antwoord
 19. Hilde

  Hey Marjolein,
  In oktober komen wij naar Berlijn voor enkele dagen.We zouden heel graag potsdam bezoeken met de fiets maar we zijn genoodzaakt om een tandem te huren. Is het daar mogelijk om een tandem te huren,reserveren we die best.Heb je een goed adres om fietsen te huren?
  Vriendelijke groeten,
  Hilde

  Antwoord
  • Evelien

   Hoi Marjolein,

   Wat een geweldig leuke site! Weet je misschien ook waar we een low-rider of een cruiser bike kunnen huren. Ik heb thuis een Johnny Loco fiets en zou graag iets van het zelfde type fiets huren.

   Alvast bedankt voor je antwoord.

   Groetjes Evelien

   Antwoord
 20. Sofie

  Hallo,
  Is de call-a-bike site ook beschikbaar in het nederlands of engels? Ik kan dit niet vinden.

  Sofie

  Antwoord
 21. Toon

  Wij gaan binnenkort voor acht dagen naar Berlijn met de kinderen (6 en 8) en willen graag veel verplaatsingen met de fiets doen.
  Onze kinderen zijn goeie stadsfietsers, maar we vroegen ons af of het huren van kinderfietsen vlot te doen is in Berlijn, en of je ook helmen kan huren? We willen onze schaarse bagageplek in het vliegtuig namelijk zuinig besteden.
  Is het nodig om fietsen te reserveren, of valt het te doen om gewoon een verhuurder binnen te wandelen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Toon! Wat leuk! Slim idee om veel op de fiets te doen, je ziet zo veel meer en je bent een stuk flexibeler. Ik raad aan om je fiets te huren bij Fat Tire Rentals (http://www.berlinfahrradverleih.com/nederlands.html), dat kan bij station Zoologischer Garten (west) en bij Alexanderplatz (oost). Ze hebben ook kinderfietsen en helmen. Voor de zekerheid zou je kunnen reserveren, kan nooit kwaad! Veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
  • Jean-Pierre

   Marjolein,

   Volgende maand rijden we met de camper naar Berlijn. We willende stad bezoeken per fiets. We logeren op een van de camperplaatsen buiten Berlijn. Nl. in Spandau of tegel. Kunnen we het centrum makkelijk bereiken met de fiets vanuit deze plaatsen? Is het beter een fiets te huren of kunnen we ook terecht met de eigen fietsen? We zijn vrij geoefende fietsers! Op goglemaps even gekeken en het lijkt me te doen om in het centrum te geraken met de fiets?

   Wat is jouw idee hier over ?

   Groetjes

   JP België

   Een leerzaam en praktisch blog dat je maakt !!

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Jean-Pierre,

    leuk! Goed idee om de stad per fiets te ontdekken, zo zie je het meest! Het centrum kun je opzich makkelijk bereiken, het kan wel vrij ver zijn. Berlijn is een uitgestrekte stad en de bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar. Van Spandau naar Alexanderplatz is het al 16 kilometer, voor de geoefende fietser prima te doen, wel handig om vooraf te weten! Als alternatief kun je de fiets ook een stukje meenemen in de metro (let op: koop wel een kaartje voor je fiets). Als je zelf goede fietsen hebt is het fijn deze mee te nemen, meestal zijn die toch wel een tik beter dan de huurfietsendie je hier krijgt. Veel plezier!

    Groeten,
    Marjolein

    Antwoord
 22. Mirella

  We willen graag met onze twee kinderen fietsend door Berlijn. De jongste is nog een baby en kan nog niet zitten, we zouden daarom graag een bakfiets huren. Is dit mogelijk in Berlijn (waar?) en mag een baby daar dan met een maxi cosi in samen met ons andere kind van 10 jaar?

  Verder lees ik overal dat kinderen een helm op moeten, geldt dat ook voor een baby in een bakfiets of fietskar? Ik heb namelijk nog nooit zulke kleine helmen gezien.
  En klopt het dat een kind van 10 niet meer achterop mag (met voetsteuntjes) en dat je ook niet naast elkaar mag fietsen (kind aan de binnenkant)?

  Ben benieuwd naar de reacties want op internet kan ik geen antwoorden vinden op mijn vragen.

  Antwoord
  • Jan Poort

   Hallo Marjolein,
   Wat een fantastische site heb je gemaakt.over Berlijn. Ik stootte er toevallig op omdat ik me aan het voorbereiden ben voor mijn 18e bezoek aan Berlijn. Ik ben er soms enkele dagen geweest op doorreis, soms 10 dagen. Je hebt gelijk dat je Berlijn het beste leert kennen op de fiets. Mijn eerste bezoek was in 1979 toen ik er op de fiets naar toe ben gegaan met het tentje achterop. Al fietsend door Berlijn heb ik meer gezien dan alle andere keren daarna.
   Ik heb echter alle bijzondere momenten meegemaakt: de val van de muur, de Wiedervereinigung ’s nachts om 12 uur, de herdenking van de luchtbrug, de opbouw tot hoofdstad, de afbraak van het Palast der Republik en de opbouw van het Berliner Schloss enz.
   Nu was ik aan het zoeken wat ik de komende week zou bezoeken en vond jouw site. Ik heb meteen het boek “mijn Berlijn” besteld. Ik ontdekte dat ik nog wel 17 keer naar Berlijn kan gaan. Maar dat zal niet meer lukken, want ik ben al 87 jaar. Maar toch. Ik hoop dankzij jou weer een totaal nieuw bezoek aan Berlijn te beleven
   Met schöne Grüße, Jan Poort

   Antwoord
   • Marjolein

    Beste Jan,

    wat gaaf dat je al zo lang en vaak in Berlijn komt (helemaal op de fiets naar Berlijn? Wow! Ik doe het je niet na!) en dat de stad ook jouw hart heeft gestolen! Daarom vind ik het extra bijzonder dat Mijn Berlijn ook voor jou nog nieuwe tips te bieden heeft, ik ben heel benieuwd hoe je volgende Berlijnbezoek zal zijn. Wat staat er allemaal op de planning? Mocht je trouwens meer kwijt willen over je ervaringen tijdens de val van de muur, ik hoor er graag meer over! Ik ben altijd ontzettend geïnteresseerd in hoe mensen dat persoonlijk hebben ervaren. Ik heb zelfs een serie artikelen gemaakt waarin verschillende mensen vertellen over hoe ze de val van de muur hebben meegemaakt.

    Ik wens je heel veel plezier tijdens je volgende Berlijnbezoek!

    Viele Grüße,
    Marjolein

    Antwoord
  • Marianne

   Vorig jaar zomer een weeklang gefeitst door Berlijn. super gaaf!!! Alles makkelijk bereikbaar met de fiets en wat een leuk stad!!! Dankzij jouw tips een gewelig weekje gehad! dit jaar weer, er is nog zoveel te zien en te beleven. Geweldig oo, die odyssee reisgids! Bedankt

   Antwoord
   • Marjolein

    Wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie Marianne!

    Antwoord
 23. lia

  Hallo Marjolein,
  We zijn gister terug gekomen van geweldig berlijn, wat een fantastische stad. We zijn nog veranderd van hotel om de ligging, Hotel victor’s residenz am friedrichshain geweldig hotel in mooie wijk met park aan de overkant, mooie grote kamers en superontbijt! We hadden eigen fietsen mee die we in de parkeergarage van hotel mochten zetten en ik kan iedereen de fietsen in berlijn app van abellife adviseren, je koopt die voor 3,99 euro en je ziet dan ontzettend veel de route is ongeveer 30 km lang en komt langs alle leuke plekjes in berlijn je hebt geen internetverbinding nodig voor de app en pingt bij bezienswaardigheden en je kan dan uitleg lezen. Drie dagen met auto(reistijd 6,5 uur is eigenlijk te kort toch hebben we veel gezien en de laatste dag kamp sachenhausen(heel indrukwekkend) en centrum Potsdam. We gaan zeker nog een keer terug. gr lia

  Antwoord
 24. Paul

  Dag Marjolein,

  Ben jouw site al surfend tegen gekomen. Wat een goede info staat erop maar heb zelf nog een vraagje.
  Mijn zoontje heeft vanaf Hemelvaart een voetbaltoernooi in Berlijn en opeens bedacht ik mij: wat zou het leuk zijn om een fiets te huren.
  Weet jij toevallig in de buurt van dit hotel een fietsverhuur? Aga’s Hotel Rhinstraße 42 – 12681 Berlin | Tel: (030) 549 80 288
  Het hotel heeft zelf ook fietsen maar ik hoop ergens anders iets meer keus te hebben.

  Groet Paul

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Paul, oef, in die buurt ken ik geen fietsverhuur. Op Alexanderplatz kun je overal fietsen huren, daar zul je ook wat meer keuze hebben. Anders zou ik gewoon gaan voor een fiets van het hotel (mits deze niet veel duurder zijn dan €10 per dag, dat is een gemiddelde prijs). Groetjes en veel plezier, Marjolein.

   Antwoord
 25. Lida

  Marjolein, weet jij ook waar we (in het centrum) een elektrische fiets kunnen huren?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Lida, fahrradstation.com biedt ook e-bikes aan, je vindt ze bijvoorbeeld in de Auguststraße 29a. Op de website staat dat electrische fietsen op aanvraag woren verhuurd, misschien is het handig om vooraf even contact op te nemen. Veel plezier! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 26. Esther

  Hee Marjolein,

  Ten eerste, wat heb je toch een super leuke en toegankelijke blog, ik ga deze zomer voor de tweede keer naar Berlijn en ben direct weer enthousiast!
  Alleen vroeg ik me af, kun je behalve fietsen ook steppen of autopeds huren?

  Alvast bedankt en liefs!

  Antwoord
 27. lia

  hallo Marjolein, wat een leuke site met tips, mijn complimenten.
  Mischien kun jij me helpen. We willen binnenkort naar berlijn met een grote mercedesbus, dan kunnen we ook de fietsen meenemen, het liefst een hotel in het centrum.
  Heb al veel gezocht maar de hotels hebben parkeergarages waar de bus niet in kan. heb je tips voor parkeren bus liefst bij hotel. owhja en mag de bus binnen de milieuzone.
  groetjes Lia

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Lia,

   of de bus in de milieuzone mag durf ik zo niet te zeggen, dat hangt van een boek factoren af. Je kunt dat het beste even checken bij de ANWB. Hier lees je meer over de milieuzone en stickers in Berlijn. Je zou bijvoorbeeld bij het Michelberger of Plus hotel kunnen slapen, de auto kun je daar gewoon in de omliggende wijk parkeren want je mag daar gratis parkeren. Kun je hier iets mee?

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
   • lia

    hoi marjolein, volgens de site van de ANWB kunnen we een milieusticker krijgen. we hebben het innside hotel geboekt voor het hemelvaart weekend, er was niet zoveel keus meer voor een redelijke prijs.
    ik zag aan sommige reacties bij het hotel dat het in een buurt ligt waar het s avonds niet zo veilig lijkt ik hoop maar dat dat mee valt. graag tips voor ontbijt in de buurt van ostbahnhof. grtjs

    Antwoord
    • Marjolein

     Hai Lia, ja rondom officiele vrije dagen is het altijd raadzaam op tijd een hotel te boeken. Maar de omgeving van Ostbahnhof is prima hoor! Het is geen hele levendige wijken het is ’s avonds erg rustig op straat, maar echt onveilig heb ik me daar nooit gevoeld. Je kunt snel de bus nemen naar Boxhagener Platz, daar vind je een hoop leuke cafeetjes en restaurantjes.
     Groetjes, Marjolein

     Antwoord
     • lia

      dank je voor de informatie, we hebben er zin in, we gaan daar zeker ein pils pakken. groetjes

 28. Tim

  Moet je perse beschikken over een creditcard met Call a bike?

  Antwoord
 29. WILLEMS JOZEF

  BESTE MARLOLEIN,
  IK WIL NAAR BERLIJN (ik ben er een keer geweest en verkocht) NU WIL IK ER GRAAG MET FIETS GAAN RONDTOEREN MAAR HET PROBLEEM IS IK BEN MOEILIJK TE BEEN,MAAR KAN WEL GOED FIETSEN (op 3 jaar tijd ben ik 4x geopereerd 2x rug 2x heup) NU MIJN VRAAAGJES:

  GOEDE SLAAPPLAATS (app. B & B) OOK VOOR DE FIETS!!!!!!
  CAMPING MAG OOK MAAR NIET VER VAN DE STAD.(geef me enkele namen van campings rond de stad).

  IK DANK U ZEER HARTELIJK, EN NOG EEN PRETTIGE DAG

  Antwoord
  • Marc Leupe

   reeds driemaal in Berlijn gefietst.
   laatste maal geslapen in internationaal jeugdherberg
   (excellent)
   ’s zomers camping in het midden van Berlijn ook mogelijk
   goedkoopste Bb in het vroegere Oost-Berlijn
   maar zeker doen …..Berlijn is echt geschikt voor fietsers

   Antwoord
 30. Eric

  Leuke blog, Marjolein. Blijft leuk om regelmatig te lezen.

  Groet, Eric

  Baja Bikes Tours Berlijn

  Antwoord
 31. Koos

  Een tijdje terug heb ik een Knöllchen gekregen in de Bölschestr. in Friedrichhagen voor fietsen op de stoep. Een Knöllche in de Bölche. Op de Mehringdamm kon ik vorige week nog net op tijd afstappen, toen ik zag hoe iemand voor dezelfde overtreding werd bekeurd.
  Kennelijk is de politie niet meer zo soepel, dus voorzichtig met het fietsen op de stoep.

  Antwoord
 32. Jaap

  Ik ga deze maand fietsen in Berlijn en bezoek dan ook wat adressen die niet in het toeristische centrum liggen. Er zijn in Nederland geen goede kaarten van ‘heel Berlijn’ te koop. Zijn die in Berlijn zelf wel verkrijgbaar? Dus ook bijvoorbeeld met het gebied ten oosten van de Warschauer strasse?
  Dank en groet,
  Jaap

  Antwoord
 33. Kinge

  Ik zoek een goedkope fiets in Berlijn (ik hoef maar 3 kilometer per dag te fietsen). Ik ga ook even bij Radlust kijken. Heeft iemand anders nog een ander idee waar ik een fiets vandaan kan halen! Ik hoor het graag!

  Antwoord
  • Marjolein

   Als je echt een goedkope fiets wilt hebben (en de kwaliteit hoeft niet zo super te zijn) dan kun je even op wat vlooienmarkten kijken. Op zondag in het Mauerpark worden veel fietsen voor een klein prijsje verkocht. Radlust is vrij prijzig, maar ze hebben wel veel mooie Nederlandse fietsen. Vlakbij station Storkower Straße zit Stadler, die hebben een heeeel groot assortiment aan fietsen en meestal ook wel wat in de aanbieding.

   Antwoord
 34. maud

  nog 28 daagjes en dan is het voor mij zo ver! ik ga voor 5 maanden stage lopen in berlijn maar zit nu nog zwaar te twijfelen over hoe ik het daar ga doen. fiets kopen? of een soort van OV kaart ? ik ga vlakbij alexanderplatz wonen iemand tips? en nog even een topper voor deze site ik ben al een stuk verder gekomen!

  Antwoord
 35. Peter

  Zondagmorgen fietst het ook fantastisch, ook door Unter den Linden.
  Tiergarten is een mooie omgeving vandaar naar Kurfurstendam. Terug via de hauptbahnhof en Bernauerstr. (muur) naar Preslauer Berge.

  We hebben genoten, veel plezier

  Antwoord
  • Marjolein

   Klinkt als een heerlijke fietsroute! Ik vind het ook altijd interessant om wat stukjes mee te pakken waar de Berlijnse Muur heeft gelopen. Op de fiets krijg je een goed idee van hoe lang de muur was en hoe het verloop was.

   Antwoord
 36. Loes

  Thumbs Up voor dit artikel!

  Echt een heel leuk en vlot te lezen artikel met handige informatie.
  Ik heb hier zeker wat aan gehad, dank je wel!

  Antwoord
 37. bart willaert

  Volgende week reizen we af naar het spreeuwald en zouden graag een dag of 2 uitrekken om berlijn met de fiets te bezoeken;
  graag enkele tips

  Antwoord
 38. Marleen

  Hallo,

  Mooie overzichtelijke site, met leuke tips!
  Vraagje, we gaan binnenkort een midweekje naar Berlijn en willen graag een fietstour daar doen.
  Weet jij misschien een tour met een Nederlands sprekende gids?

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Marleen

  Antwoord
  • Jurjen

   Hoi Marleen!

   Neem eens contact op met Vincent Kompier! Fervent fietser en Berlijnkenner bij uitstek, heeft ook meegeschreven aan het boek “Berlijn voor gevorderden”. Op zijn site staat wat informatie over rondleidingen per fiets.

   Jurjen

   Antwoord
  • Chris

   Via Berlin on bike hebben we voor deze zomer een fietstocht met een Nederlandstalige gids geboekt.

   Antwoord
 39. Lilian

  Hii,

  Allereerst mijn complimenten voor deze website!!

  Hopelijk kan jij mij ook helpen met het volgende: Mijn vriend en ik gaan dit jaar van 30 december tot 1 januari naar Berlijn, omdat we maar zo kort gaan, willen wij graag met een Vespa door Berlijn touren. Weet jij toevallig een betrouwbare verhuurder met een redelijke prijs. Wij zouden de scooter van vrijdagmiddag tot zatermiddag willen huren.

  Alvast bedankt!

  Groetjes

  Antwoord
 40. Jose

  Hallo, veel informatie hier. Wij willen ook een keer in Berlijn gaan ‘fietsen’, alleen kan ik niet fietsen en beweeg me voort in een scootmobiel. Kan iemand mij vertellen of dat te doen is in Berlijn? Heuvels maken me niet uit. Hellingen tot 10% gaan gemakkelijk. het gaat mij meer om het verkeer en de kwaliteit van de fietspaden. En kunnen we daar op eigen gelegenheid heen?

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Jose,

   Fietspaden in Berlijn zijn voor een behoorlijk deel een beetje een provisorium. Veel fietspaden bestaan uit niet meer dan twee lijntjes op de stoep, waartussen gefietst mag worden, of fietsers kunnen gebruik maken van busbanen, waar dus ook bussen rijden. Met een scootmobiel ben je in Berlijn, waarschijnlijk, beter uit op de stoep, al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe snel die dingen eigenlijk kunnen gaan.

   Verder bestaan veel straten uit Steinkopfplaster, oftewel kinderkopjes. Met de fiets heb ik dat als heel vervelend ervaren, en ik kan me voorstellen dat dat ook met een scootmobiel niet heel prettig rijdt, maar dat weet je zelf vast beter dan ik. Veel stoepen bestaan uit twee rijen betonnen platen, met aan weerszijden kleine kinderkopjes. Tussen die platen kunnen nogal eens redelijke spleten ontstaan, wat het ook niet makkelijker maakt.

   Die kenmerkende opbouw van de stoep heeft overigens te maken met Duitse regelgeving: die platen markeren de doorgang op de stoep, die minstens 1 meter breed moet zijn, zodat 2 mensen elk 40 centimeter ruimte hebben in de breedte, en er nog 20 centimeter speling is wanneer ze elkaar passeren. Aan de kant van de bebouwing moet dan nog minstens 20 centimeter ruimte tussen doorgang en bebouwing zijn. Aan de straatkant moet er een veiligheidszone van 50 centimeter zijn, om de voetgangers van het verkeer af te schermen. Bij lage snelheden mag dat 30 centimeter zijn. Kortom: elke stoep in Berlijn zou wel minstens 1,5 meter breed moeten zijn van stoeprand tot bebouwing. Maar uitzonderingen zullen deze regel bevestigen.

   Voor heuvels hoef je overigens niet bang te zijn. Berlijn is behoorlijk vlak, en er bestaan slechts enkele heuvels, die ontstaan zijn uit puin van de Tweede Wereldoorlog. Stoep op-stoep af is denk ik het grotere probleem. Misschien kan je nog iets meer vertellen over wat lastig is met een scootmobiel en wat juist geen probleem is voor een beter advies.

   Groetjes,

   Jurjen

   Antwoord
 41. Jo Ubags

  In augustus rijd ik weer op de fiets naar mijn geliefde Berlijn. Fantastisch om Berlijn binnen te rijden over de Glienicker Brücke bij Potsdam en vervolgens dwars door de stad naar de Brandenburger Tor.
  De fietsroute langs de voormalige muur (Mauerradweg) is trouwens ook een aanrader.

  Berlin, ick liebe dir!

  Antwoord
  • Marjolein

   Wow fiets je helemaal vanuit Nederland naar Berlijn toe, respect hoor. Lijkt me ook nog wel eens leuk om te doen. Houd je je bevindingen ook digitaal bij? Ben wel heel benieuwd namelijk!

   Antwoord
   • Jo Ubags

    Ok, ik ga een reisverhaal schrijven met foto’s natuurlijk. Ik zal het als volledig verhaal na de tocht eind augustus opsturen.
    Ik fiets overigens vanuit Goes in Zeeland en kom vervolgens op de 3e fietsdag uit op de fietsroute, die beschreven staat in het Bikeline-boekje over de Radweg 1 van Arnhem naar Berlijn. Dit stuk maakt dan weer deel uit van de route Calais-Petersburg. Ik ben 15 jaar geleden ook al eens naar Berlijn gefietst, maar toen heb ik de kortste route genomen via Wolfsburg. De Radweg 1 is langer, maar ook mooier en gaat o.a. door het Münsterland en de Harz. De afstand is ongeveer 1100 km en dat wil ik in 9 dagen fietsen, ongeveer 120 km per dag dus.
    In Berlijn fietsen is natuurlijk heerlijk, zolang er fietspaden/fietsstroken zijn, maar als je bv. vanaf de Mehringdamm in Kreuzberg naar het zuiden rijdt, wordt het heel druk en heel vervelend voor fietsers.
    De U-Bahn en de S-Bahn bieden dan uitkomst, want je fiets meenemen met het openbaar vervoer is in Berlijn heel gewoon.

    Antwoord
    • Marjolein

     Hoi Jo, wow ik ben echt onder de indruk. Je hebt me aan het denken gezet, het lijkt me ook heel leuk om zoiets een keer te doen. Ben je nu veel bezig met voorbereidingen en training? 120 km per dag is natuurlijk nog een behoorlijke afstand, dat doe je niet zomaar. En als ik jou was zou ik ook voor de mooie route kiezen, onderweg naar Berlijn heeft Duitsland zoveel mooie plekjes. Zeker als je weg gaat van de grote wegen. Ik wil dit ook nog wel een keer doen, net als de hele Mauerweg affietsen trouwens.

     Ik zou het onwijs leuk vinden als je een reisverhaal wilt schrijven voor dit blog met foto’s erbij, hou me op de hoogte :-).

     Antwoord
     • Jo Ubags

      Wat de voorbereidingen betreft: ik heb vanaf januari tot nu bijna 3000 kilometer gefietst en daarnaast spin ik in de sportschool, dus ik ben wel fanatiek.
      Hoe ouder, hoe gekker, want ik ben inmiddels 57, maar dat is geen enkele belemmering om lekker actief op de fiets bezig te zijn en dat te combineren met mijn passie voor Berlijn, die ik sinds mijn eerste bezoek in 1985 ontwikkeld heb.
      Mijn vrouw is wat minder fanatiek geworden op de fiets, maar de liefde voor Berlijn delen we voor altijd.
      In de jaren voor de val van de muur heb ik verschillende busreizen naar Berlijn georganiseerd, waarbij de reis van oktober 1989 wel heel opvallend was; dat was 3 weken voor de val van de muur en ik dacht toen al iets historisch mee te maken, nl. dat Erich Honecker aftrad en dat we die dag niet naar Oost-Berlijn konden, omdat de grenzen voor buitenlanders 1 dag dicht waren.
      In die dagen kon je je absoluut niet voorstellen dat er een dag zou komen waarop je op de fiets naar Berlijn kon gaan. Dat kon toen absoluut niet.
      Het reisverhaal van dit jaar zal ik in ieder geval opsturen, met foto’s erbij!

     • Jo Ubags

      Van 5-13 augustus ben ik naar Berlijn gefietst en ik zal binnenkort het reisverslag met foto’s erbij opsturen. Bovendien heb ik nog 5 dagen door Berlijn gefietst en ook daarvan zal ik verslag uitbrengen.

    • Paul van Heugten

     Berlin, ick lieb dir ebenfalls aber R1 is scheisse!

     Antwoord
 42. Erik

  Afgelopen zomer zijn wij een week in Berlijn geweest met de fiets. We stonden op de camping in Kladow en fietsten iedere dag naar de verschillende musea en bezienswaardigheden. Voor mensen uit het echt vlakke deel van Nederland is Berlijn nog best hobbelig, maar na een paar dagen ben je daar wel aan gewend. De fiets is in Berlijn een ideaal vervoermiddel. Bezienswaardigheden liggen toch nog wel redelijk ver uit elkaar en door de fiets te gebruiken, zie je relatief veel van de stad. Uitkijken is het voor toeristen op huurfietsen met helmen op. Net als in Amsterdam zijn dat gevaren op de weg, die regelmatig spontaan omvallen.
  Een aanrader is ook de veerdienst van Kladow naar Wannsee.

  Antwoord
  • Marjolein

   Helemaal mee eens, als Nederlander voel je je op de fiets in Berlijn denk ik als een vis in het water. Ik vind Berlijn zelfs vlak, maar ik ben Hollandse duinen (en dus wind) gewend ;). En inderdaad, toeristen… Vooral die Spanjaarden kunnen er wat van, die kom je standaard aan de verkeerde kant van het fietspad tegen haha. Houdt het spannend!

   Antwoord
 43. jan

  ik wil met de trein naar berlijn gaan ,vervolgens in berlijn een fiets kopen(bij bouwmarkt ofzo)en dan terufietsen naar Nederland.Heeft iemand hier ervaring mee cq tips?
  bedankt alvast, Jan

  Antwoord
  • Jurjen

   Jan,

   Bedenk wel dat je van plan bent om 600 kilometer te gaan fietsen. Ik weet niet of het verstandig is om dat te proberen op een stadsbarrel, zoals ze die bij bouwmarkten verkopen. Overigens denk ik ook dat Duitse bouwmarkten minder vaak fietsen verkopen als hier in Nederland, je moet immers niet vergeten dat Duitsland het op fietsgebied lang niet haalt bij Nederland.

   Mijn eerste gedachte is trouwens, als Berlijnliefhebber, dat ik liever naar Berlijn toe fiets, dan andersom. Dan heb je immers een doel waar je naar op weg bent, in plaats van dat je naar huis fietst. Naar huis fietsen kan dan wel weer leuk zijn als je onderweg tijd hebt om plaatsjes along the way te bekijken. Toch zou ik zelf gewoon erg blij als ik als beloning van 600 kilometer fietsen onder de Brandenburger Tor door mag fietsen in plaats van de Haarlemmerpoort.

   Als je zelf al een (goede) fiets hebt, raad ik je aan die gewoon mee te nemen in de trein. Dan bespaar je de stress om een fiets te moeten vinden in relatief korte tijd en je bent al bekend met de fiets. De fiets neem je eenvoudig mee in de directe trein van Schiphol naar Berlin, die elke 2 uur rijdt. Kosten voor meenemen van de fiets zijn 10-15 euro. Heb je nog geen geschikte fiets, zou ik hier in Nederland op je gemak rondkijken op Marktplaats en bij tweedehands fietszaken en een fiets op de kop tikken, die geschikt is voor een dergelijke fietsafstand, en die meenemen naar Berlijn.

   Laat je wel weten hoe het beviel, een dergelijk plan heb ik namelijk ook nog steeds, alleen dan dus naar Berlijn toe fietsen.

   Jurjen

   Antwoord
 44. Robert B.P. van Weperen

  Als je naar Duitsland reist per trein, boek dan je ticket via db.de. En niet via nshispeed, dat scheelt bakken geld. je kaartje kun je zelf uitprinten, of ze sturen het op.

  gute reise, Robert

  Antwoord
 45. Tineke Klok

  Wat een informatief artikel! Heel goed, alles bij elkaar gezocht. Ga deze informatie zeker gebruiken als ik weer naar Berlijn ga. Sowieso ben ik erg enthousiast over je Berliijn blog. Groeten van Tineke

  Antwoord
 46. Madeleine

  Ik heb heel wat afgefietst in Berlijn en dat gaat prima!! Vanuit Friedenau naar Wannsee, naar Grunewald, met de fiets in de S-bahn naar Prenzlauerberg….. en inderdaad, zorgen dat je ‘getraind’ bent. In de vroege avonduren is ’t heerlijk fietsen en je komt op plekken, waar je met het openbaar vervoer nauwelijks komt. In juli en september ga ik weer een aantal weken en ik zal zeker heel veel fietsen.
  Je blog is erg informatief. Dank daarvoor. Hartelijke groeten van Madeleine

  Antwoord
  • Marjolein

   Grünewald had ik ook wel kunnen noemen inderdaad, mooie omgeving om te fietsen (ook om te skaten trouwens). Heerijk dat er zoveel groen in Berlijn is!

   Antwoord
 47. Karin

  Wat een interessant artikel! Toen ik stage liep in Berlijn fietste ik altijd van Wedding naar Prenzlauer Berg, dat ging prima! Nu heb ik weer “Heimweh” naar Berlijn :)

  Antwoord
  • Loes

   Hoi Karin,

   Ik lees net dat jij stage hebt gelopen in Berlijn.
   Ik zou je heel graag willen vragen of je me wat informatie kunt geven en tips.
   Ik ga namelijk zelf over 3 weekjes naar Berlijn voor mijn stage en ik vind het heel spannend!

   Ik weet niet precies hoe deze site werkt en of je mijn emailadres kunt vinden.
   Dus: loes-dickmann@hotmail.com
   Ik snap het heel goed als je hier geen tijd- of zin in hebt hoor.

   In ieder geval bedankt,
   Loes

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Berlin, du bist so wunderbar | Jobi Travels - […] weet je meteen waarom ik hier blijf joggen, zwemmen en fietsen. Dat fietsen in Berlijn, daar kom ik nog…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This