Berlijn Auto

Met de auto naar Berlijn is heel simpel, zeker als je dichtbij de Duitse grens woont. Als je een auto voor de deur hebt staan is het makkelijk even een impulsief weekendje Berlijn te doen. Je stapt in de auto, volgt de bordjes Hannover > Magdeburg > Berlijn en afhankelijk van je woonplaats zit je in rond de 6 á 7 uur in Berlijn… Ideaal toch?

Houd er wel rekening mee dat Berlijn sinds 1 januari 2008 een milieuzone heeft ingevoerd. Alle auto’s die het centrum van Berlijn binnenrijden zijn verplicht een groene milieusticker te hebben (kosten: € 10). Heb je deze niet? Dan riskeer je een boete van € 80.

Op deze pagina kun je alles lezen over:

De afstand naar Berlijn

Als je de snelste route neemt vanuit Nederland naar Berlijn zijn dit ongeveer de afstanden waar je mee moet rekenen.

Vanuit Nederland naar Berlijn

Afstand Groningen naar Berlijn = 572 kilometer, reistijd = 5 uur en 16 minuten
Afstand Apeldoorn naar Berlijn = 576 kilometer, reistijd = 5 uur en 22 minuten
Afstand Utrecht naar Berlijn = 637 kilometer, reistijd = 5 uur en 54 minuten
Afstand Eindhoven naar Berlijn = 644 kilometer, reistijd = 5 uur en 54 minuten
Afstand Amsterdam naar Berlijn = 661 kilometer, reistijd = 6 uur en 10 minuten
Afstand Maastricht naar Berlijn = 672 kilometer, reistijd = 6 uur en 06 minuten
Afstand Haarlem naar Berlijn = 679 kilometer, reistijd = 6 uur en 19 minuten
Afstand Rotterdam naar Berlijn = 695 kilometer, reistijd = 6 uur en 23 minuten

Vanuit België naar Berlijn

Afstand Antwerpen naar Berlijn = 731 kilometer, reistijd = 6 uur en 40 minuten
Afstand Brussel naar Berlijn = 766 kilometer, reistijd = 6 uur en 55 minuten

Afstanden en reistijden kun je gratis opzoeken bij maps.google.com of routenet.nl. Hier kun je ook makkelijk je autorit naar Berlijn plannen, of een routebeschrijving vinden. Een ouderwetse kaart of een navigatiesysteem is natuurlijk een prima alternatief!

20160611 - P1210754- BerlijnBlog met de auto naar berlijn

Mijn ervaring

Ik ben zelf regelmatig met de auto naar Berlijn geweest en de duur van de rit lag meestal rond de 8 uur (dit was vanuit omgeving Haarlem naar Berlijn). Mijn ervaring is dat de meeste opstoppingen in Nederland zijn en dat je in Duitsland redelijk makkelijk door kunt rijden. Vanaf de Nederlands/Duitse grens is het nog zo’n 600 kilometer rijden. Probeer je rit, als het kan, op een zondag te plannen. Omdat vrachtwagenverkeer dan verboden is op de Duitse snelwegen, is het vaak een stuk minder druk op de weg.

Autorijden in Duitsland is echt een hele verademing: de wegen zijn breed, mooi, lang, en er zijn weinig opstoppingen omdat er veel minder op-, en afritten zijn. Je hebt niet veel op- en afritten nodig, maar let er wel vast op dat deze in Duitsland korter zijn dan in Nederland.

Binnendoor naar Berlijn

Als je wat meer tijd hebt kun je ook besluiten om juist niet over de snelwegen naar Berlijn te rijden, want de binnenlanden van Duitsland zijn ook het bezoeken waard. Sporen van de DDR zijn nog veel terug te zien in het oosten van Duitsland. Benieuwd? Bekijk dan deze route: binnendoor naar Berlijn.

Snelwegen in Berlijn en de Berliner Ring

Eenmaal aangekomen op de Berliner Ring (de stadsring van Berlijn) wordt het weer wat drukker. Maar ook hier is het rijden niet zo stressvol als in Nederland, de borden zijn duidelijk en afritten worden op tijd aangegeven.

De Berliner Ring

De ringweg van Berlijn staat ook wel bekend als de:

 • A10
 • Bundesautobahn 10
 • Autobahn 10
 • Of afgekort als BAB 10

Er zijn verschillende afritten richting het centrum van Berlijn en richting Potsdam. Afrit 1 begint aan het knooppunt van Schwanebeck (vroeger Prenzlau), waar er verbinding is met de A 11 van Stettin/Prenzlau. Ook snelwegen A2, A9, A12, A13 en A24 sluiten op de Berliner Ring aan. De BAB 10 wordt met de kleinere Berliner Stadtring en andere delen van Berlijn verbonden via de A111, A113, A114 en A115. De BAB 10 is gebouwd tussen 1936 en 1939.

Potsdam, de hoofdstad van Brandenburg, ligt nog binnen de stadsring. Dat geeft dus al aan dat de ring van Berlijn redelijk groot is. De ringweg is zelfs zo groot dat deze nog deels in de provincie Brandenburg ligt. De BAB 10 heeft een totale lengte van 196 kilometer en is daarmee de grootste stadsring van Europa, ter vergelijking: de ringweg van Amsterdam telt slechts 32 kilometer.

Binnen Berlijn loopt ook nog de kleinere, onvolledige Berliner Stadtring (A 100). Haal deze twee dus niet door de war, dat zorgt nog wel eens voor misverstanden ;).

Snelwegen in Berlijn

Mijn ervaring is dat in Berlijn zelf nog redelijk goed auto te rijden valt, de wegen zijn breed. Veel wegen in de stad zijn zelfs drie- of meerbaans (de Heerstraße, de grootste straat van Berlijn, maar ook Straße des 17. Juni en de Karl-Marx-Allee). Het meeste verkeer wordt geregeld met stoplichten. Veel plekken in de stad, en de meeste hotels in Berlijn, zijn dan ook gemakkelijk met de auto te bereiken.

Parkeren in Berlijn

Het enige wat lastiger wordt is het parkeren van de auto, maar dit issue heb je eigenlijk in iedere grote stad. Je rijdt zo een uur voordat je een parkeerplaats hebt gevonden in het centrum van de stad, buiten het centrum gaat het vaak makkelijker.

Parkeren bij het hotel

De meeste hotels in Berlijn bieden parkeerplaatsen aan. Vaak zijn deze bewaakt en betaal je rond de € 15 per dag. De prijs die je voor het parkeren betaalt varieert wel enorm per hotel, er zijn hotels met parkeergelegenheid vanaf € 5, maar ook hotels die er € 30 voor vragen. Vanzelfsprekend zijn parkeerplaatsen in het centrum duurder dan buiten het centrum.

Omdat het meestal nogal een gezoek is naar hotels met goede en goedkope parkeergelegenheden heb ik voor het gemak even een lijstje opgesteld met accommodaties waar je je auto goedkoop parkeren kunt. Als je een hotel in het centrum van Berlijn wilt betaal je ook meer voor je parkeerplaats. De meeste parkeerplaatsen van hotels zijn openbare parkeerplaatsen.

20160416 - _DSF2136- BerlijnBlog Fotodagboek 55

Hotels in Berlijn met goedkope parkeergelegenheid (in het centrum)

 • Hotel Ludwig van Beethoven. Hotel in Kreuzberg met veel faciliteiten, gratis wifi en metrostation Hermannplatz op 50 meter afstand. Parkeren is gratis.
 • Hotel Modena. Hotel en pension in een oud stijlvol gebouw bij de Kurfürstendamm. Parkeren kost € 3 per dag.
 • Hotel Comet am Kurfürstendamm. Centraal in de Ku’damm en gemakkelijk te bereiken. Parkeren kost € 5 per dag.
 • Hotel Wittelsbach. Ook dit hotel ligt bij de Kurfürstendamm, maar wel in een gezellig zijstraatje. Parkeren kost hier € 5 per dag.
 • Apartments am Brandenburer Tor. Appartementen vlakbij de Brandenburger Tor. Parkeren kost € 7 per dag.
 • Jugendhotel Kreuzberg. Kreuzberg is één van mijn favoriete wijken, en dit hotel is makkelijk te bereiken met OV. Parkeren kost hier € 7 per dag.
 • Schönhouse Apartments. Op 10 minuten lopen vanaf Alexanderplatz en in de gezellige wijk Prenzlauer Berg. Parkeren kost € 8 per dag, reserveren vereist.
 • Mercure hotel. Modern hotel in Mitte, vlakbij de Reichstag. Parkeren kost € 9 per dag.

Hotels in Berlijn met goedkope parkeergelegenheid (buiten de milieuzone)

 • Hotel Krubat an der Spree. Buiten het centrum maar vlakbij het oude centrum van Spandau. S-bahn station op loopafstand, zwembad, spa, dakterras, gratis fietsen en gratis ontbijt. Parkeren is gratis en privé.
 • City Partner hotel ACHAT. Luxe hotel gelegen in Spandau. Met het OV binnen no-time in het centrum van Berlijn. Parkeren is gratis.
 • Hotel Jorena. Klein, rookvrij en intiem hotel met 8 kamers, gelegen in de groene wijk Köpenick. Ze bieden veel sportactiviteiten aan. Parkeren is gratis.

Openbare (gratis) parkeerplaatsen in Berlijn

Ik zou er voor kiezen om mijn auto in de garage van het hotel te laten staan omdat het openbaar vervoer van Berlijn erg goed is, en vaak ook sneller dan de auto. Tevens bespaar je zo parkeerkosten in de stad en het risico dat je auto wordt opengebroken (buitenlandse auto’s lopen vaak meer risico overvallen te worden).

Parkeren is over het algemeen prijzig in Berlijn, maar relatief goedkoop in vergelijking met andere (Nederlandse) steden. De prijzen varieëren tussen de € 0,50 en € 3,00 per uur. Er zijn er ook een aantal parkeergarages in Berlijn waar je gratis kunt parkeren.

Gratis parkeren in Berlijn:

 • Deutsche Oper (Mitte), 300 gratis parkeerplaatsen.
 • Ernst Reuter Haus (Charlottenburg), 100 gratis parkeerplaatsen doordeweeks.
 • Karl-Marx-Allee (Kreuzberg), gratis parkeren direct langs de straat.
 • Beselerkaserne Berlin (Spandau), 200 gratis parkeerplaatsen.
 • Allee center Berlin (Lichtenberg), 300 gratis parkeerplaatsen.

➤ Check voor details of meer informatie gratisparken.de

Park & Ride buiten het centrum

Je kunt er ook voor kiezen om per auto naar de rand van de stad te rijden en vanaf daar verder te reizen met het openbaar vervoer. De Park & Ride van Berliner Verkehrstriebe werkt ongeveer hetzelfde als PR van de NS. Goedkoop (meestal gratis) parkeren en eenvoudig verder reizen met het openbaar vervoer. Ideaal als je geen milieusticker hebt of als je niet graag in de stad rijdt. Hierbij een overzicht van verschillende P&R locaties buiten het centrum:

 • Noordwesten – langs de S1, S25 en U6: 
  S-Bahnhof Hermsdorf, S-Bahnhof Waidmannslust, S-Bahnhof Wittenau, U-Bahnhof Tegel, S-Bahnhof Eichborndamm, U-Bahnhof Kurt-Schuhmacher-Platz
 • Zuidwesten – langs de S1 en S7:
  S-Bahnhof Wannsee, S-Bahnhof Nikolassee
 • Zuiden – langs de S2, S8 en S9: 
  S-Bahnhof Lichtenrade, S-Bahnhof Schichauweg, S-Bahnhof Buckower Chaussee, S-Bahnhof Marienfelde, S-Bahnhof Priesterweg, U-Bahnhof Parchimer Allee, U-Bahnhof Alt-Mariendorf, U-Bahnhof Rudow, S-Bahnhof Grünau, S-Bahnhof Alt-Glienicke
 • Oosten – langs de S3, S5 en S75: 
  S-Bahnhof Karlshorst, S-Bahnhof Wuhlheide, S-Bahnhof Friedrichshagen, S-Bahnhof Rahnsdorf, S-Bahnhof Mahlsdorf, S-Bahnhof Wuhletal, S-Bahnhof Biesdorf, S-Bahnhof Lichtenberg, S-Bahnhof Springpfuhl, S-Bahnhof Marzahn, S-Bahnhof Raoul-Wallenberg-Allee, S-Bahnhof Mehrower Allee
 • Noordoosten – langs de S2 en S75: 
  S-Bahnhof Hohenschönhausen, S-Bahnhof Wartenberg, S-Bahnhof Pankow-Heinersdorf, S-Bahnhof Blankenburg, S-Bahnhof Buch

➤ Meer informatie over P&R in Berlijn op VisitBerlin

Parkeren op het vliegveld

Berlijn heeft momenteel twee vliegvelden in gebruik, Schönefeld en Tegel. Beide luchthavens bieden voldoende parkeerplaats aan. Er zijn verschillende parkeerplaatsen om je auto voor korte of langere tijd te stallen. De prijzen variëren van € 2,50 per uur tot € 39 voor acht dagen. Beide luchthavens zijn met het openbaar vervoer te bereiken.

Duitse verkeersregels

Maximum snelheid

Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.
Buiten de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 100 km/u.
Op de Autobahn geldt een adviessnelheid van 130 km/uur, mits anders aangegeven met borden.
Dit is een adviessnelheid en dus geen verplichte maximum snelheid. Je mag dus harder rijden, je loopt alleen het risico dat wanneer er iets gebeurt je niet verzekerd bent door je verzekeraar. Denk hier dus aan!

De boetes voor snelheidsovertredingen

Tot 10 km/u: €10
16-20 km/u: € 30
21-25 km/u: € 40
26-40 km/u: € 75
41-50 km/u: € 100
Boetes zijn hoger binnen de bebouwde kom.
Vanaf 26 km/u te hard kan ook een rijontzegging tot drie maanden worden opgelegd.

Milieusticker

In het centrum van Berlijn zijn auto’s verplicht een milieusticker te hebben. Heb je deze niet kun je een boete van € 80 krijgen. Lees onderaan de pagina meer over de milieustickers.

Parkeerovertreding

Boetes € 10 tot € 50, plus eventueel wegsleepkosten.

Winterbanden

Vanaf mei 2006 zijn auto´s verplicht om in winterse omstandigheden een winteruitrusting bij zich te hebben. Onder die winteruitrusting verstaat men hoofdzakelijk de bekende winterbanden maar daarnaast ook voldoende ruitenvloeistof. Sinds 1 december 2010 ben je daarnaast ook verplicht om bij sneeuw en ijzel je auto van winterbanden te voorzien. Het niet gebruiken van winterbanden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen. Het spreekt voor zicht dat je ook de maximale snelheid van de banden niet mag overschrijden. De boete op het rijden met ongeschikte banden is €40; in geval van gevaarzetting of hinder kan de boete oplopen.

Winterbanden nu verplicht in Duitsland bij sneeuw en ijzel. Het OV is een prima alternatief. 

Milieuzone in Berlijn

Berlijn heeft een milieuzone ingevoerd om milieuvervuilende auto’s te weren uit het stadscentrum. Het hele gebied wat binnen de Ringbahn ligt (dit is de route van de S-Bahn die in een circel om het stadscentrum rijdt) is nu een milieuzone. Dit omvat een oppervlakte van 88 km2, waar 1 miljoen mensen wonen. De maximale grens van aandeel stikstofdioxide (NO2) was overschreden, en er zijn maatregelen getroffen om de bewoners in dit gebied te beschermen. Je zult, wanneer je de milieuzone binnen wilt rijden borden zien ter informatie dat je de zone in rijdt.

Alle auto’s, vrachtwagens en andere voertuigen die zich binnen deze zone bevinden moeten van een groene sticker zijn voorzien. Deze stickers zijn verkrijgbaar bij alle afgiftekantoren voor kentekenbewijzen, organisaties die bevoegd zijn uitlaatgasonderzoek te doen, zoals TÜV, DEKRA en GTÜ, en geautoriseerde garages. Ook bezoekers van de stad kunnen hier voor hun voertuigen de plakkaten verkrijgen, prijzen voor de milieustickers variëren per auto van € 5,00 tot € 15,00.

Nederlanders kunnen een plakkaat ook bestellen bij Tuev Nord, op deze website is ook veel informatie te vinden over de keuring (in het Nederlands).

Je kunt er ook voor kiezen om in Duitsland een milieusticker te kopen bij een tankstation. Meer informatie kun je vinden over mijn blogpost over de Umweltzone in Berlijn.

Als je de mileusticker allemaal teveel gedoe vindt kun je ervoor kiezen om een hotel te zoeken wat buiten de mileuzone ligt. Vanzelfsprekend liggen deze ook verder bij het centrum vandaan, maar vaak zijn ze wel goedkoper, je kunt je auto er goedkoper parkeren en vaak zijn er goede verbindingen met de metro of S-Bahn richting het centrum. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein naar Berlijn te gaan. Voor € 49 zit je in het centrum van Berlijn zonder gedoe met milieustickers.

Samen reizen

Plek over in de auto? Dan zou je ook kunnen overwegen om andere passagiers mee te nemen in de auto, en daarvoor een bedrag te vragen. Andersom kun je je ook als lifter bij verschillende netwerken aanmelden om zo een goedkope ride te regelen. Gezellig, goedkoop en ook nog eens milieubewust. Bij zulke liftnetwerken is het vaak mogelijk om te filteren op opstapplaats. Een bekende aanbieder is Blablacar. Er zijn ook verschillende Facebookgroepen waar je het kunt proberen, bijvoorbeeld Nederlanders in Berlijn of Mitfahrgelegenheit Berlin Niederlanden.

149 Reacties

 1. jan vanhulle

  prachtig boek, heel informatief en een echt hebbeding, ik heb slechts één opmerking mijn ogen zijn ook al wat ouder en zwart op een kleur lezen is moeilijker geworden, best heel klassiek zwart op wit, bedankt & merçi voor al het werk dat je er verder in stak.

  Antwoord
 2. Marjolein

  Beste Marjolein,

  De link naar de pagina Berlijn binnendoor werkt helaas niet meer. Ik hoop dat je dit kunt herstellen!

  Met vriendelijke groet,
  Marjolein

  Antwoord
 3. antoinette

  Hallo Marjolein,
  Wat een leuke site! veel leuke tips voor ons reisje opgedaan.
  Aanstaande weekend gaan wij naar Berlijn met onze twee kinderen.
  Wij hebben een hotel aan de Kurfürstendamm. Zijn er buiten de umweltzone ook bewaakte en betaalbare parkeerplaatsen? Is het vertrouwd om je auto een aantal dagen op een P+R te zetten?
  Parkeren bij het hotel is wel erg prijzig namelijk.
  Ik hoor graag van je!

  Antwoord
 4. gianpaolo

  Hallo marjolein wij gaan tussen kerst en oud en nieuw met ons zoontje van 6 naar Berlijn in het intercityhotel hauptbahnhof. Wat een goede blog met veel bruikbare informatie zeg. Weet jij misschien waar wij het beste onze auto neer kunnen zetten? In het hotel vragen ze 28 euro per dag en dat is ons een beetje te veel van het goede.

  Veel succes met je blog ga zo door!

  Antwoord
 5. Greetje

  Hoi Marjolein.. complimenten voor je all-round blog!De voorpret is mede daardoor al begonnen… en kwam er zo gelukkig vanavond ook achter dat ik met de gele milieusticker niet bij ons hotel mag komen (Hotel Wittelsbach am Kurfürstendam).Daarom gezocht naar parkeermogelijkheden buiten dit gebied.Lastig..de officiële site is niet gebruiksvriendelijk te noemen… Vandaar toch mijn vraag aan jou voorleggen:Zou jij me kunnen zeggen welke van deze 4 het handigst is om bij het hotel te komen? Zat zelf te denken aan Messe Berlin, P+R Wansee of P+R Jungfernheide aan de Tegelerweg en/of Max Dohrnstrasse? Of mogelijk een andere?Alvast bedankt voor het meedenken.
  In 2001 hebben mijn mann en ik trouwens overheerlijk gegeten bij Indiaas restaurant Satyam… het bestaat nog steeds nu een ayurvedisch restaurant.
  Mijn dochter van 14 en ik zien er erg naar uit om 4 dagen in Berlijn te vertoeven. Het ga je goed.

  Antwoord
 6. Cathy

  Hallo
  Wij (gezin met 4 personen )vertrekken volgende week naar Berlijn (nogal kort beslist om Berlijn te bezoeken). Maar hier en daar al wat gelezen op je superblog ! Ik heb het hotel Castell am Kurfurstendamn, Wielandstr. 24, Charlottenburg-Wilmersdorf, gereserveerd. Wij rijden naar Berlijn met de auto : Volvo diesel 2003 euro 3. Kunnen wij hiervoor een groene milieusticker kopen of mag deze auto helemaal niet rijden in het centrum van Berlijn? Wat zijn de alternatieven
  Waar zijn de hippe buurten met leuke shops (geen ketens), gezellige koffiebars, lunchadressen, ….

  Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Cathy

  Antwoord
 7. wil raaijmakers

  weet iemand hoe de regels zijn met parkeren met een gehandicaptenkaart? zie graag een reactie tegemoet alvast bedankt

  Antwoord
  • Marjolein

   Met een blauwe EU-gehandicaptenkaart kun je o.a.:

   – Parkeren op gehandicapteparkeerplaatsen overal in de stad
   – Gratis parkeren op parkeerplaatsen met parkeermeter (zonder tijdslimiet)
   – Maximaal drie uur parkeren op plaatsen waar een beperkt verbod op stoppen geldt
   – Langer parkeren dan de maximale parkeertijd op parkeerplaatsen voor bewoners

   Gedetailleerde en actuele informatie kun je op de website van berlin.de vinden. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 8. Danielle

  Hoi, ik ga donderdag met de auto naar Berlijn en heb een appartementje in Prenzlauerberg, Wichtertstrasse. Met het linkje van gratis parkeren kom ik wel bij parkeergarages waar je een paar uur gratis kan parkeren. Maar weet jij toevallig wat een goede gratis of goedkope optie is om je auto voor 6 dagen te parkeren? De rest doen we met OV in de stad.
  Dankjewel!

  Antwoord
 9. Michel Blessing

  Wij zijn afgelopen week met de auto vanuit Haarlem naar Berlijn gereden. De heenreis kende wat vertraging door een een aantal ongelukken. Totale reistijd was 9 uur.Terugreis was zonder opstoppingen en hebben we in 7 uur gedaan! Dankzij grote stukken waar we harder dan 130 mochten rijden.
  Parkeren was geen probleem. We hadden een hotel in Tiergarten (Hotel Tiergarten) en een gratis parkeerplek daarbij.
  Berlijn eerst met de boot op de Spree verkend en daarna op de fiets! Is echt een aanrader; je komt op plekken en kan zo een groot deel van de stad bereiken!
  Wij gaan snel weer terug!

  Antwoord
  • Marjolein

   Het is inderdaad leuk om Berlijn met verschillende vervoersmiddelen te verkennen. Zo zie je elke keer toch weer nieuwe dingen! Toevallig heb ik zelf vorige week voor de eerste keer een waterfiets gehuurd, heel wat anders, maar ook superleuk om eens te doen!

   Antwoord
 10. Anne

  Dankjewel voor de leuke en interessante tips ! We gaan rond Hemelvaart voor een aantal dagen naar Berlijn en heb al heel veel aangestreept wat we willen bekijken en doen. Toch nog een vraagje : als ik met google streetview kijk dan zie ik relatief weinig auto’s op straat. Bijvoorbeeld op de Strasse des17. Juni staan amper auto’s. Klopt dit nu nog ? En kan je hier relatief gemakkelijk parkeren ?

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een heerlijk vooruitzicht! De lente hangt inmiddels in de lucht en als dat zo blijft dan hebben jullie heerlijk weer! Het klopt wel dat er op de Straße des 17. Juni weinig auto’s geparkeerd staan. De straat loopt dwars door het stadspark Tiergarten en omdat er weinig gebouwen staan (lees: er wonen en werken weinig mensen direct in de buurt), wordt er ook niet zoveel geparkeerd. Ideaal dus voor bezoekers! Geniet van Berlijn!

   Antwoord
 11. nathalie

  wij zouden vanuit brussel naar berlijn reizen. We hebben 12 dagen vakantie. Zijn er enkele stadjes op onze weg naar Berlijn die we kunnen inplannen op onze route?

  groetjes

  Antwoord
 12. Renske van Berkel

  Hallo Marjolein, ik heb je zojuist gevonden door te googelen op Berlijn en VW kampeerbusje. Wat een fijne blog!
  Wij hebben een vraag: is het mogelijk om met dit busje ergens rondom Berlijn te kamperen? In ieder geval willen we in het busje overnachten.
  Een leuke en rustige plek en niet te ver van de stad zou welkom zijn!
  Met hartelijke groet

  Renske van Berkel

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Renske, wat onwijs leuk! Welkom op mijn BerlijnBlog! Zoeken jullie echt naar een camping? Ik hoor veel goede verhalen over de City Camping, leuke alternatieven zijn Central Camping en de Berliner Camping Club, allemaal niet al te ver bij Berlijn vandaan. Zelf heb ik geen campeerervaring in Berlijn maar ik hoop toch dat ik je zo een stapje op weg heb kunnen helpen. Veel plezier gewenst in Berlijn!

   Antwoord
 13. SeLine

  Hallo Marjolein,

  Wat een superhandige blog is dit! Mijn vriend en ik gaan volgende week voor een paar dagen naar Berlijn. Wij verblijven in het Derag Livinghotel Grosser Kurfurst. Heb je tips waar wij onze auto het beste kunnen parkeren? Het liefst zouden wij hem buiten de stad op een P&R neerzetten, maar wellicht is er ook goedkope parkeergelegenheid nabij dit hotel?

  Met vriendelijke groet,
  Seline

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Seline,

   bedankt voor je compliment! Ik heb de locatie van het hotel even opgezocht en dat is heel centraal gelegen en dus zijn er niet heel veel gratis parkeerplekken in de buurt. Ik weet dat je in de Holzmarktstraße en in de Mühlenstraße (voor de East Side Gallery) gratis kunt parkeren. Is nog te lopen vanaf het hotel denk ik!

   Veel plezier en groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 14. Dirk

  Informatief artikel! Het is inderdaad goed te doen om naar Berlijn te rijden.

  Antwoord
 15. EVelien

  Hai!

  Wát een fijne blog zeg! Al heel veel inspiratie opgedaan!
  Over 3 weken vertrekken mijn vriend en ik (dit weet hij overigens nog niet ;-) ) voor een lang weekend naar Berlijn.
  Met de auto is het plan. We slapen in de dudenstrasse vlakbij het victoriapark.
  Weet jij toevallig of het hier (of in de buurt) gratis parkeren is?
  En volgens mij geen milieusticker nodig?

  Groetjes, Evelien.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Evelien, wat een onwijs leuke verrassing voor je vriend! Volgens mij is het rondom Viktoriapark gratis parkeren (zoals op deze kaart is te zien). Je hebt alleen wel een milieuzone nodig want je zit binnen de ring. Goede reis en heel veel plezier gewenst samen!

   Antwoord
 16. Jurgen

  Hi Marjolein, visited Berlin often & happy I found your page. Learned fine tips about going with my own car. Thanks.

  Antwoord
 17. Claar

  Beste Marjolein,

  Leuke site! Ik ga over een kleine 2 weken (op vrijdag) op kraamvisite bij mijn broer in Berlijn. Wij willen graag ongeveer halverwege de autorit met onze twee kleine kindjes (2 en 4) een leuke stop maken, waar we ze kunnen ” uitlaten” en lekker kunnen lunchen, zodat de reis voor de 2 kinders goed te doen is! Heb jij tips? Dank alvast!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Claar, er zijn langs de snelweg veel parkeerplaatsen te vinden waar je kunt picknicken en wat bij een supermarkt of restaurant kunt eten (staan goed aangegeven met verkeersborden). Ik heb geen specifieke tips want voor mijn gevoel zien ze er allemaal hetzelfde uit. Mocht je interesse hebben in geschiedenis dan kun je even bij Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn stoppen, een voormalige grensovergang. Goede reis en veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 18. Anita

  Hoi Marjolein,

  De Grüne Woche is tot aankomende zondag, dus nog niet afgelopen hoor!

  Antwoord
 19. Dick

  Als we naar Berlijn gaan (het streven is minimaal twee keer per jaar), gaan we met de auto. Een erg makkelijke, snelle rit (zeker, zoals Marjolein aangeeft, op zondag). In Berlijn is rijden geen enkele probleem. Hoewel claxonneren de grote hobby is van menig Berlijner (het verkeerslicht staat immers al een halve seconde op groen!), is het een makkelijke stad om in te rijden. Er zijn ook heel veel parkeergarages. Wat we erg prettig vinden is naar een wijk rijden (bijvoorbeeld Friedrichshain) daar de auto parkeren en dan alle straatjes van Marjolein bekijken (op de vraag ‘waarom zijn we hier?’ antwoord ik inmiddels steevast ‘omdat Marjolein het zegt!’).
  Een tip: kijk vooraf goed hoe je je TomTom instelt. Sommige straten kom je meerdere keren tegen in Berlijn. De TomTom geeft dan diverse opties, handig om dan te weten welke wijk je moet kiezen.

  Antwoord
  • Marjolein

   Dat is zeker een aanrader! Zo zijn wij ook al eens bijna naar de verkeerde Breite Straße gereden, haha! In zulke gevallen altijd handig om de postcode in te voeren. En wat leuk om te horen dat jullie zoveel van mijn tips ter harte nemen, dat vind ik een enorm compliment, dank je wel daarvoor!

   Antwoord
 20. Anita

  Dag Marjolein,

  Wij rijden over 2 weken naar Berlijn met onze foodtruck Pofferdory achter onze Mercedes Bus. Nu heeft onze bus moeite met heuvels. Weet jij zo de weg van Eindhoven naar Berlijn of we deze veel tegenkomen of is het redelijk vlak?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Anita, de route is behoorlijk vlak, van bergen en heuvels is eigenlijk vrijwel geen sprake. Goede reis en veel plezier alvast! Kan ik jullie poffertjes ook ergens proberen?

   Antwoord
   • Anita

    Hoi Marjolein, dat is goed nieuws.. jazeker kan je lekkere poffertjes komen eten.. waar woon je op dit moment?

    Antwoord
    • Marjolein

     Ah, leuk! Waar staan jullie? Ik woon in Friedrichshain maar kom ook graag in alle andere hoeken van de stad :-).

     Antwoord
     • Anita

      Op de Grüne Woche.. Messegelände 22.. ongeveer 30 minuten bij jou vandaag.. ik denk dat je deze beurs wel kent.. we hebben volgens mij ook een kaartje over.. mocht dit zo zijn dan geven we hem graag aan je..

     • Anita

      Marjolein, even een heel andere vraag..

      Het is voor ons de eerste keer dat we staan op de Grüne Woche en kunnen heel moeilijk inschatten of we het nu juist heel druk gaan krijgen of juist niet.

      Ik en mijn vriend Ruben zullen volop aan het werk zijn maar mocht het heel druk worden zou jij dan misschien iemand weten die het leuk vind om mee te werken, tegen betaling natuurlijk? Zie ons Facebook pagina wie wij zijn en hoe onze foodtruck eruit ziet https://www.facebook.com/pofferdory/.

      Een leuk gezellige kar.

      Het zal beslag maken zijn en ook gezellig in het karretje het suikeren van de poffertjes en uitserveren.

      De beurs is van vrijdag 20 januari tot en met 29 januari.

      Wellicht wat ongebruikelijk om deze vraag te stellen, maar wie weet rolt er toch iets uit.

      Hoop tot horens,

     • Marjolein

      Oef, zo spontaan heb ik geen idee! Ik weet wel dat veel studenten graag op beurzen werken. Ik ga er even voor je over nadenken :-).

     • Anita

      Dag Marjolein,

      Dat is aardig van je. Maar alleen als je hier de tijd en energie voor hebt. Wellicht ook goed als ik ons mailadres achterlaat want ik weet niet of je het fijn vind via de blog.

      Pofferdory@gmail.com

      Wellicht tot horens,
      Alvast dank, Groetjes Anita

     • Anita

      Dag Marjolein,

      Ik had je nog beloofd ivm ticket voor de Grüne Woche.
      Zou je het leuk vinden een dagje hier rond te struinen.

      Qua personeel is het helaas niet nodig.. in de hal waar wij
      staan zijn er zoveel foodstands dat iedereen het daarom heel rustig heeft.

      Tot wellicht horens,
      Groetjes Anita

     • Marjolein

      Wat jammer dat het zo rustig was bij jullie stand! Ik ben er helaas zelf ook niet meer aan toegekomen om een kijkje te nemen bij de Grüne Woche :-(. Misschien tot een volgende keer!

 21. tom

  Hi Marjolein,

  aanstaande zaterdag vertrek ik samen met mijn vriendin voor 4 daagjes naar berlijn. Ik had het idee om buiten het centrum te parkeren met Park en Ride, zoals jij beschrijft op de website. daar staat bijvoorbeeld de halte; S-Bahnhof Priesterweg. ik zie op internet nergens dat dit een p en r maar wel dat het een station is. Kan ik er gewoon vanuit gaan dat ik daar een p en r is of weet je dat ook niet. We zitten bij Potzdammerplatz misschien weet jij nog een P en R in die buurt?

  Ik hoor het graag van je.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Tom,

   klopt, de P&R is bij het station Priesterweg in de Prellerweg (zie link). Mocht het onverhoopt niet lukken dan kun je vast wel in de buurt in de woonwijk parkeren, het is een hele rustige en nette wijk daar waar je bijna overal gratis kunt parkeren. Plus de directe verbinding naar Potsdamer Platz is ideaal.

   Veel plezier!

   Antwoord
 22. Movealong

  Hallo Marjolein, leuke blog heb je! Mijn complimenten.

  Vind die Duitse snelheids boetes veel beter, niet zo absurd hoog, wist de exacte getallen niet maar die zijn inderdaad niet zo hoog. Ook de parkeertips zijn meer dan welkom.

  Groeten

  Antwoord
 23. Autoroadshow

  Hoi Marjolein,

  Als eerst bedankt voor je tip om op een zondag naar Berlijn te reizen i.v.b. met de drukte op de weg. Dan heb ik een vraag over die milieustickers. Waar kan ik die kopen en hoeveel kosten ze ongeveer?

  Groet,

  Lucien Lachman (blog Autoroadshow)

  Antwoord
 24. liesbeth

  Dag Marjolein,

  We vertrekken zaterdag op “Babymoon” naar Berlijn. We hebben een hotel geboekt in de Zimmerstraat in Mitte. We zouden onze auto buiten de stad willen parkeren (gratis) maar we weten niet wat de beste plaats is. Kun jij ons hierbij helpen? Alvast bedankt.

  groetjes,

  Liesbeth

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Liesbeth,
   in dit artikel staan wat adressen voor gratis P&R plekken gelegen vlakbij een station. De P&R plekken bij de stations Nikolassee en Wannsee zijn goede opties, vanaf daar kun je direct de S-Bahn naar Mitte nemen.
   Veel plezier in Berlijn!
   Marjolein

   Antwoord
 25. Mirjam

  Wij gaan volgende week twee dagen met de auto vanuit nederland naar mijn dochter in Berlijn. Ons logeeradres is Mainzer Strasse 5.
  heb je een tip voor mij waar ik de auto kan parkeren?
  gr. Mirjam

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Mirjam, ten noorden van de Frankfurter Allee is het grotendeels gratis parkeren. Is gewoon een woonwijk dus daar staat de auto best veilig ook (probeer bijvoorbeeld de Bänschstraße). Veel plezier met jullie dochter in Berlijn!

   Antwoord
 26. Rick

  Wij hebben afgelopen weekend (mede door jouw ervaringen) ook een bezoek aan Berlijn gebracht per auto. Vanaf Borne (Overijssel) is het ‘slechts’ 510 kilometer. De auto hebben we geparkeerd bij metrostation Breitenbachplatz. Onder/boven het station bevind zich een gratis parkeerplaats voor zo’n 120 auto’s welke zonder milieusticker te bereiken is. Vanaf dat station was het slechts 12 minuten met de metro naar ons hotel!

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een goede tip Rick! Bedankt voor je aanvulling, daar hebben andere bezoekers vast ook weer wat aan :-).

   Antwoord
 27. BRam

  Hallo Marjolein,

  Leuke blog heb je!
  Kun je ons misschien helpen? Wij gaan dit weekend naar Berlijn toe en willen de auto buiten de umweltzone parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer naar het Azimut hotel Kurfürstendamm gaan. Weet jij een tip waar we de auto kunnen parkeren? Alvast bedankt!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Dank je wel Bram – leuk om te lezen! Ik raad aan om de auto bij een P&R in het zuidwesten van Berlijn te parkeren. Bij stations S-Bahnhof Wannsee en S-Bahnhof Nikolassee kun je gratis parkeren en direct op de S-Bahn stappen richting Kurfürstendamm. Ideaal! Viel Spaß!

   Antwoord
 28. BOB

  Hoi Marjolein,
  Wij gaan volgende week naar Berlijn en hebben je boek gekocht. Hierdoor zijn we al in de stemming en nemen het zeker mee.
  Wij hebben een app geboekt bij de Josty-Brauerei. Waar kunnen wij het beste parkeren? We nemen de fiets mee dus zijn wel mobiel.

  Groeten,

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Bob,

   wat leuk! Ik zie dat het appartment in de Bergstraße ligt. Een hele leuke omgeving met veel leuke horeca in de buurt! Zeker even een kijkje nemen bij District Coffee en Katz Orange bij jullie in de straat, twee van mijn favoriete Berlijnse cafés en restaurants. Als ik jullie was zou ik gewoon ergens in de omgeving parkeren. In veel straten kun je nog gratis parkeren (kijk voor de parkeerzones hier) en de wijk is veilig genoeg om je auto daar te kunnen laten staan. Houd er wel rekening mee dat je een groene milieusticker op je raam hebt moeten zitten.

   Viele Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 29. rita Knol

  Dag,
  Wij gaan in okt naar Berlijn met de kids (16,13,12,11 jaar). Gaan dan naar Citycamp 1. Gartenfelder Str. 1
  13599 Berlin. Valt dit wel onder de ABC-zone voor het openbaar vervoer? En is het dan rendabel om een welcomescard Berlin aan te schaffen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker! Sterker nog, Gartenfelder Str. 1 ligt nog binnen zone B.

   Of een Berlin Welcome Card voor jullie gunstig is, hangt er vooral vanaf hoeveel bezienswaardigheden en musea je wilt bezoeken. Voor de Welcome Card betaal je namelijk een meerprijs die eigenlijk alleen rendabel is als je veel gebruik zult maken van de kortingen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een dagkaart en een Kleingruppenticket maar ik raad ook aan om even naar de kortingen te kijken van de Berlin Welcome Card zodat je voor julliezelf kan kijken of het de moeite waard is (http://www.visitberlin.de/en/welcomecard).

   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 30. Cris

  Hallo,

  Is er in de buurt van de potsdamerplatz een gratis mogelijkheid om te parkeren? De straat achter het hotel is gratis maar weet iedereen , scandic rekent 22 euro per dag en dat is een beetje overdreven. Bij de Oper is het waar wij kwamen niet gratis of voordelig parkeren.

  Bedankt alvast voor de reactie.

  Antwoord
  • Cris

   De auto toch kunnen parkeren in de straat achter het hotel. Aan re raden is wel om er even tijd voor uit te trekken.

   Antwoord
 31. Marijke

  Hallo Marjolein,

  wat een fijne blog is dit zeg! A.s. dinsdag ga ik met de auto vanuit Nederland naar Berlijn. we hebben een airbnb in Mitte, Invalidenstrasse. We willen de auto parkeren buiten het centrum bij een P+R. Kun je er één adviseren en hoe komen we dan in Mitte? Alvast bedankt.

  groet, marijke

  Antwoord
  • Marjolein

   Dank je wel Marijke! Je kunt je auto kwijt bij de P&R op de stations Wannsee of Nikolassee, vanaf daar kun je de trein of S-Bahn nemen naar Hauptbahnhof en vanaf daar wandelen naar de Invalidenstraße. In totaal ben je dan zo’n 30 minuten onderweg. Goede reis en veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 32. Marlies

  Een leuk blogje! Heel overzichtelijk en duidelijk! Wellicht dit nog op de planning zetten voor komende weken!

  Antwoord
 33. Sandra

  Dag Marjolein,
  Wij komen er zojuist achter dat onze auto te oud is in combinatie met diesel voor Berlijn.
  Paniek!! Ons hotel is midden in het centrum.
  Wat is je advies? Kan je een goede parkeerplaats noemen buiten de groene cirkel waar we onze auto veilig achter kunnen laten en via openbaar vervoer verder rijden??? Berlijn is onze eerste stop. Daarna Praag en daarna camping Tsjechie.
  Baaaaaaalen!!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Sandra, da’s balen zeg! Net ten zuiden van Insbrucker platz kan je je auto goed en vrij veilig kwijt en dan met de S bahn naar Mitte. Denk dat dat de makkelijkste optie is voor jullie! Succes en goede reis!

   Antwoord
 34. Mark

  Deze tips hebben mij erg geholpen, bedankt.

  Antwoord
 35. Truus

  Marjolein, eind mei willen we, voordat we een week gaan kamperen in de Muritz,een paar dagen Berlijn doen. Ons voornemen is om ons volkswagen kampeerbusje (2001) bij de messe te laten staan en met de fiets naar het hotel te gaan in Mitte.Kunnen we de parkeerplaats bij de messe als veilig beschouwen en welke parkeerplaats ligt hiervoor het meest gunstig?

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker, ik denk dat de parkeerplaats bij de Messe het best geschikt is want deze ligt redelijk op de route en is ook niet ver bij de binnenstad vandaan. Ik denk dat je het beste voor de P+R kunt gaan! Zodra je van de snelweg afkomt zul je al snel de parkeerplaatsen zien staan aangegeven. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
   • Harm

    Marjolein, is de parkeeromgeving Messe vrij van de Milieuzone-sticker?
    Wij willen met onze eigen fiets Berlijn verkennen, weet jij hoe ver Messe ligt van het Centrum?
    Alvast bedankt, Harm

    Antwoord
    • Marjolein

     Jazeker! De Messe ligt net buiten de ring van de S-Bahn en je hebt hier dus geen milieusticker nodig. Met de S-Bahn zit je in zo’n 10 tot 30 minuten in het centrum (ligt er een beetje aan wat je tot het centrum rekent). De verbinding is ideaal want je hoeft niet over te stappen als je de S-Bahn neemt naar bijvoorbeeld Zoologischer Garten of Alexanderplatz. Veel plezier!

     Antwoord
  • Peppy

   Hallo Marjolein, mooie blog en veel nuttige tips, compliment !
   Donderdag a.s. gaan partner en ik voor enige dagen naar Berlijn maar de parkeerkosten à € 15 per dag vind ik aan de dure kant. Dat kan flink oplopen als je meer dan een week gaat verblijven. Ons hotel is Berlin Plaza Hotel Am Kurfürsterdamm aan de Knesebeckstraat. Is er op loop afstand vrijparkeren in de buurt en is het mogelijk bij andere hotels in de buurt te parkeren waar het goedkoper is? Ik zie bij door jou aanbevolen hotels in dezelfde buurt parkeren goedkoper is.
   Ik hoor graag van je.
   Groeten,
   Peppy

   Antwoord
   • Marjolein

    Dank je wel Peppy! Misschien heb je wat aan deze kaart? Buiten de gele vlakken is het vrij parkeren. € 15,- zou ik er persoonlijk ook niet voor over hebben! Ik zou gewoon een rustige zijstraat opzoeken en daar je auto veilig parkeren. Veel plezier in Berlijn!

    Antwoord
 36. Maaike

  leuke blog!
  Ik ga aankomend weekend met de auto naar Berlijn maar heb een paar vragen, die ik niet heel duidelijk op andere websites beantwoord kan krijgen.
  Mijn hotel ligt in het centrum en ook dus in de milieuzone. Ik ben opzoek naar een p+r buiten de milieuzone maar het liefst niet te ver weg van mijn hotel in het centrum. Heeft er iemand tips? Staat je auto veilig op een p+r voor vier dagen? Alvast bedankt.

  Antwoord
 37. Gert-Jan

  Hoi, Ik ga 6 t/m 9 april met mijn 2 volwassen zoons voor een stedentrip naar Berlijn. Ik zoek goede en betaalbare hotels / pensions in gezellige buurt, niet te ver van de bezienswaardigheden. O ja, en ik kom met de auto maar reis in Berlijn met OV.
  Als vast bedankt voor je tips.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Gert-Jan,

   ik raad aan om even naar de Motel One hotels te kijken. Allemaal moderne, betaalbare en centrale hotels van een Duitse keten die momenteel flink aan de weg timmert. Andere leuke en betaalbare hotels zijn Plus Hotel (Friedrichshain) en Wombats (Mitte).

   Zit daar misschien wat leuks voor je tussen?

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 38. Marijn

  Ik ga volgende week naar Berlijn met de auto, wij verblijven in een hotel vlakbij Ostbahnhof, heeft iemand tips waar wij de auto gratis/goedkoop maar wel veilig kunnen parkeren?

  Antwoord
 39. Cindy

  Hoi
  zeer leuke blog !! :-)
  wij reizen volgende week enkele daagjes naar Berlijn.
  Weet iemand waar je zo’n stikker in België kan kopen ?
  of is het toch goedkoper in Duitsland zelf?
  zoals Von-Guericke-Straße 24, 38350 Helmstedt, Duitsland.. ?

  Antwoord
  • Ray

   Zo een stikker kan je bij een duitse garage laten maken (ze registreren je auto dan in een nationale database en je krijgt een stikker). Kosten waren toen (een jaa geleden) ergens ts de 10 en 20 euro. Veel plezier in Berlijn. Is geweldig.

   Antwoord
  • Noortje

   Hoi,

   Vraagje. Wij willen vrijdag naar Berlijn rijden, maar hebben een auto die net te oud is voor een groene sticker.
   We willen de auto dus buiten de zone neerzetten en dan verder met het OV. Heb je daar tips voor waar we de auto het best kunnen neerzetten (betaalbaar) en wat nog te doen is om verder te gaan met het Ov. Is het p+r station van Potsdam buiten de groene zone?

   Groetjes, Noortje

   Antwoord
   • Sandra

    Hoi Noortje,
    Mag ik je vragen hoe je dit probleem hebt opgelost?
    Wij ervaren nu een paar dagen voordat we willen gaan hetzelfde probleem.

    Gr. Sandra

    Antwoord
 40. Peter

  Binnenkort wil ik ook weer naar Berlijn rijden. Ga het toch eens proberen, dit verhaal heeft mij enorm veel geholpen. Bedankt!

  Antwoord
  • Cindy

   Hoi
   wij reizen volgende week enkele daagjes naar Berlijn.
   Weet iemand waar je zo’n stikker in België kan kopen ?
   of is het toch goedkoper in Duitsland zelf?
   zoals Von-Guericke-Straße 24, 38350 Helmstedt, Duitsland.. ?

   Antwoord
 41. Nienke

  Hallo, Berlijn is volgens mij erg met parkeren. Je hebt daar toch van die speciale parkeerplekken waar je daarna met de bus naar het centrum toe kan gaan?

  Antwoord
  • jan

   Na een tip van onze appartementenverhuurder in Prenzlau, kon ik de auto gratis parkeren op de Behmestrasse.
   Je kan met de Sbahn vanaf Gesundbrunnen i Prenzlauer B komen.

   Was te belopen vanaf ons onderkomen, en helemaal gratis. Ligt nog buiten de milieuzone, onze Umweltsticker was niet nodig

   Antwoord
   • Monique

    Jan,
    Ik lees net je tip,wij gaan begin sept naar Berlijn.
    bedoelde je de Brehmestrasse?
    Behmestrasse krijg ik nl niet gevonden.
    Is er openbaar vervoer daar in de buurt waarmee we naar ons hotel in het centrum kunnen gaan dat je weet?

    Antwoord
 42. karin

  Wij hebben een milieu sticker gekocht bij de Adac (een soort anwb van duitsland). Ze zitten pal langs de A2, een uur voor Berlijn. Adres is An der Autobahn 2, 14793 Ziesar. Ze zijn bijna altijd open en bereikbaar op 03383012393. Sticker kostte 10 euro.

  Antwoord
 43. Lukas

  Tip voor goedkoopste milieusticker:

  Voor 5 euro langs de snelweg hier een milieusticker gehaald:
  “Von-Guericke-Straße 24, 38350 Helmstedt, Duitsland”
  Autohaus Kaschel, het is een Ford/Nissan/Mazda dealer en de persoon die ons hielp was ook erg vriendelijk en hielp ons met plakband de sticker te plaatsen zodat die er na ons weekendje (afgelopen weekend) weg weer makkelijk af kon.

  Als je binnenkort naar Berlijn gaat kleed je warm aan! Het is echt erg koud nu!

  Antwoord
  • Marjolein

   Bedankt voor de tip! Het was inderdaad even een tijdje flink koud in Berlijn maar inmiddels liggen de temperaturen weer boven 0. Een winterjas kan desondanks geen kwaad ;-).

   Antwoord
   • Linda

    Beste Marjolein,
    Top site trouwens, maar heb jij enig idee hoe het zit met het verkrijgen van de umweltplakette op vrijdag 2e kerstdag want dan komen wij met de auto aan in Berlijn. En is de KadeWe open deze vrijdag?

    Antwoord
    • Thomas

     Google is your best friend.

     Öffnungszeiten
     Montag – Donnerstag 10:00 bis 20:00 Uhr Freitag 10:00 bis 21:00 Uhr Samstag 09:30 bis 21:00 Uhr

     Sonderöffnungszeiten
     Donnerstag, 25.12.2014 geschlossen
     Freitag, 26.12.2014 geschlossen
     Mittwoch, 31.12.2014 09:00 bis 14:00 Uhr

     Het tankstation zal vast open zijn op 2e kerstdag, en anders de volgende wel.

     Antwoord
     • Marjolein

      Oeps. Ik ben tijdens kerst even een paar daagjes offline geweest. Hoop dat het is gelukt Linda! Veel plezier in Berlijn :-)

  • Emilie

   Wij hadden jouw tip gebruikt om een umweltplakette te kopen. We kwamen bij die garage alleen hij verwees ons door naar een Renault garage verder op. Daar werden we snel geholpen, al vonden ze een plastic pasje als kentekenbewijs maar vreemd haha! Ook wij waren 5€ kwijt :)

   Antwoord
  • Gezina

   Bedankt voor deze goede tip!

   Antwoord
  • jan

   Milieusticker ook voor 5 euro gekocht net over de grens bij chique Mercedesgarage Beresa in Osnabruck

   We stonden binnen 5 minuten weer buiten met sticker

   Antwoord
 44. Thijs Dercksen

  Nou gaan wij volgende week een weekendje berlijn doen.
  We zijn dus te laat om een sticker te bestellen. wij gaan met een renault trafic bus uit 2010. wat nu als we een sticker kopen in Duitsland en we krijgen geen groene sticker? komen we berlijn dan niet in?
  Groet Thijs

  Antwoord
  • Marjolein

   Officieel mag je met een voertuig zonder groene sticker Berlijn niet in. Niet elke auto wordt gecontroleerd maar je riskeert wel een boete want het is tegen de regelgeving. Alhoewel ik denk dat jouw auto wel een groene sticker krijgt aangezien hij nog vrij nieuw is (maar pin me er niet op vast!).

   Antwoord
 45. Theodes

  In juli was ik in Berlijn, alles met OV gedaan en 5 dagen niet naar de auto omgekeken. Bij het U2 station Stadtmitte kost parkeren 4,50 euro per dag, garage Friedrichstadt-Passagen, ingang Taubenstraße 14. Het is eigenlijk op de Friedrichstrasse vlakbij de Gendarmenmarkt, onder een luxe winkelcentrum. Met de U2-bahn konden we rechtstreeks naar Alexanderplatz waar ons hotel was dus je hoeft ook nauwelijks met je koffer te sjouwen.

  Antwoord
  • Marjolein

   Goede tip! Dankjewel voor je aanvulling Theodes!

   Antwoord
  • marjon

   Jeetje Theodus…. wij dachten te mooi om waar te zijn je parkeertip. Vandaag lachend betaald bij de automaat, 5 dagen €22,50! Dank, bij het hotel € 17,50 per dag.

   Antwoord
  • Irene

   Ook wij hebben gebruik gemaakt van deze parkeergarage. Echt perfect. Bij het hotel zouden we anders 30 euro pd betalen, nu dus 5.50 p.d. (zonder klantenkaart van het winkelcentrum) Overigens komt er nog een parkeerplaats bij de Vossstrasse, 1 voor 3 euro pd. Het is dan een open parkeerterrein voor zover ik begreep.

   Antwoord
 46. Jo

  Beste Marjolein,

  Heb je een idee hoe en waar een bewonerskaart geregeld kan geregeld worden?
  Duits Kennzeichen is in de maak (auto moet nog door TUV)

  Grt, Jo

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Jo,

   ik heb zelf geen auto maar dit is wat ik erover weet. De kaart heet een Bewohnerparkausweis en en kan je volgens mij bij een Bürgeramt bij jou in de buurt aanvragen. Meer info vind je hier.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 47. Joop

  Vanochtend een groene sticker gehaald bij een GWK kantoor op het NS station in Breda, Na overleg van kentekenbewijs deel A en B was het voor€12,50 in drie minuten geregeld. Op naar Berlijn!

  Antwoord
  • Marcel

   We zijn al weer een paar dagen geleden terug gekomen uit Berlijn. We hebben het heel erg naar de zin gehad. Het hotel is ons heel goed bevallen. Bedankt voor de tip. Nu thuis nog even nagenieten!

   Antwoord
 48. Jorina

  Als ik het zo lees, lijkt het me een goed plan om gewoon een hotel buiten het centrum te zoeken. Op deze manier omzeil je het gedoe met de milieu plakkaten en het scheelt waarschijnlijk ook nog eens in de kosten van het verblijf zelf. Ik kijk erg uit naar het weekendje Berlijn!

  Antwoord
 49. Bram

  Beste Marjolein,

  Met een groep vrienden zijn wij van plan om naar Berlijn te gaan. We gaan met de auto en overnachten in het Ostel Hostel Berlin. Graag zoeken wij een goedkope mogelijkheid om te parkeren. Wat adviseer jij? Er zijn toch grote parkeerplaatsen net buiten Berlijn en vnaf daar vertrekken er bussen naar het cemtrum?

  Hopelijk kun je ons helpen.

  Groet,
  Bram

  Antwoord
 50. Annemarie

  In Duitsland rijden is zo heerlijk, de wegen zijn een stuk fijner en niet zo chaotisch naar mijn gevoel in elk geval ( tot je de bergen in gaat met een maniak van een vriend, ). Ben een paar maanden geleden geweest, vlakbij Mauerpark, sticker besteld voordat we gingen. Maar heb wel veel aan je blog gehad qua voorbereiding. Die sticker had ik wel vaag iets van gehoord, maar dan doe je er toch niet echt veel mee.

  Antwoord
 51. Micha Drost

  Allereerst bedankt voor de super interessante en handige tips! Leuk om te lezen en te doen ;-)
  Wij zijn vandaag (zaterdag) in Berlijn aangekomen na een prima autorit te hebben gehad. Begon wel wat moeizaam omdat wij geen milieustikker hadden. Dus eerst vanmorgen om 8 uur KwikFit gebeld: nee meneer, 3-5 werkdagen. Toen in de auto langs een anwb winkel. Op de site stond in de winkel te verkrijgen, maar ook hier dezelfde 3-5 werkdagen… Toen langs de snelweg in Duitsland op 2 plaatsen bij een Tankstelle geprobeerd, maar ze hadden werkelijk geen idee.. (?) Uiteindelijk ben ik met mijn Passat bij een Mercedes-Benz vak-garage in Osnabrück beland waar ze me zonder problemen konden helpen. Na overhandigen van de autopapieren, kon binnen 5 minuten -en voor maar 5 euro!- de felbegeerde groene sticker worden voorzien van mijn kenteken! Blij als n kind kon ik de weg weer vervolgen.

  Dus de tip is: rij gewoon naar een willekeurige vakgarage en vraag om de Umweltplakette! €5 en 5 minuten verder ben je gewoon weer op weg.
  Prettige reis!

  PS De snelweg 30 richting Berlijn voert door de plaats Bad Oeynhausen waar een MB vakgarage aan de weg zit. Zo verlies je nog minder tijd.

  Antwoord
 52. henriette

  Vorig jaar met de kerst naar Berlijn geweest. Erg veel gehad aan deze blog bij de voorbereiding. Aan te bevelen.

  Antwoord
 53. Wim

  Weet jij zo of deze staart wel of niet in de milieu zone ligt ?
  Hermannstrasse 214-216 Wij komen met Kerst naar Berlijn toe en dank zij jou informatie weten we al heel veel wat we kunnen gaan doen. Heb je nog tips voor Kerstavond en of 1e Kerstdag ?

  Antwoord
 54. Wilma

  Zijn er camper-plaatsen bekent in belijn? waar we een paar dagen kunnen blijven staan?

  Antwoord
 55. Sven

  Houd er wel rekening mee dat bepaalde auto’s (De wat oudere zware diesels en LPG auto’s) GEEN milieu sticker krijgen. Deze mogen de mileuzone ook niet in maar de boete is niet schrikbarend hoog, 40 euro ongeveer. Overigens zijn lichte benzine auto’s van voor 1994 vrijgesteld van een sticker, deze mogen gewoon overal komen. (check de website voor meer informatie)

  Tip om geld te besparen: Parkeer je auto op een gratis parkeerplaats buiten de mileu-zone en ga met het OV, of lopend naar je verblijfsplaats.

  Antwoord
 56. VAN CROMBRUGGE LUC

  We rijden volgende week naar Berlijn,hebben we een milievignet nodig voor volkswagen transporter(camionette) of voor een gewone personenwagen? Waar kunnen we zo’n vignet aanschaffen?
  We veblijven in hotel AMBASSADOR, BAYREUTHER STRASSE 10787 BERLIJN.
  Is er eregens parking in de buurt?
  Met dank

  Antwoord
 57. Wouter

  De Milieusticker is gewoon verplicht, de rode sticker is niet meer van toepassing. Op dit moment zijn gele en groen stickers noodzakelijk aldus VWE.

  Antwoord
 58. Maayke Snelting

  Dankjewel nog voor het adres van het tankstation. Wij zijn er eigenlijk zo naartoe gereden. We waren alleen zelf zo ‘blond’ om het grote uithangbord buiten met ‘umweltplakette’ te missen :D haha

  Zonder problemen de sticker gekocht en op het raam geplakt. Nu aan het genieten van ons weekend in Berlijn.

  Groetjes

  Antwoord
 59. Emily

  Beste,

  bedankt voor deze duidelijke site! Wij vertrekken donderdag naar Berlijn, maar hebben geen groen vignet (auto afgekeurd), we kregen wel de boodschap dat we mochten rijden tot aan de rand (P&R zone) en dan verder met het openbaar vervoer. Welke P&R zone is voor ons het best gelegen en ook dichtbij openbaar vervoer? Het adres van onze verblijfplaats is Am Karlsbad 15 10785 Berlin

  Ik heb al naar de parkopedia gekeken, maar krijg ook graag de mening van een insider met tips

  Alvast bedankt en lieve groetjes!

  Antwoord
  • Philip

   Beste,

   Volgende week ga ik ook met de wagen naar Berlijn en wens mijn wagen ook op een P&R zone te parkeren buiten het stadscentrum. Kan je me laten weten welke parking jullie hebben gebruikt en waarop ik moet letten. Is deze parking tevens veilig en welk is de afstand tot het stadscentrum
   Alvast bedankt voor enkele tips

   Philip

   Antwoord
 60. ruurd

  bedankt voor deze geweldige site, ik heb er veel aan! op de oude site stond iets over een leuke stad om te bezoeken als je met de auto naar berlijn gaat. ligt in het voormalige oost duitsland en zou nog in behoorlijk originele, oude staat zijn. ik kan de naam nergens meer vinden. tip?
  bedankt en groetjes vanuit drachten.

  Antwoord
 61. sabine

  Hallo,

  We gaan binnen 3 weken naar Berlijn. Mijn vraagje…ligt het station Alt-Tegel buiten de milieuzone? Is dit een goede plaats om ons bezoek aan Berlijn te starten? Is er een parking bij het station? Betalend of niet?
  Alvast bedankt en een dikke proficiat voor de toffe site!

  Antwoord
 62. Gerard

  Net terug van vijf dagen Berlijn met de auto. Graag wil ik onze ervaring met pakeren op P+R delen.

  Om te beginnen:
  De informatie op het internet over P+R lokaties is niet heel erg goed. Ik heb nergens een site gevonden die aangeeft welke P+R wordt aanbevolen wanneer je vanuit Hannover komt en op een bepaalde plaats in Berlijn moet zijn. Ook een combinatie van kaart met adressen heb ik niet gevonden. Door zelf de P+R adressen op te zoeken in google maps kwam ik uit op Wannsee. Mijn plan was om eventueel nog verder te rijden wanneer er geen parkeerplaatsen zouden zijn.

  Wannsee bleek een schot in de roos te zijn. Geparkeerd in de Nibelungenstrasse direct naast het station. Er was precies nog een plekje vrij.
  Op het station een 5-dagen OV Welcome Card gekocht (ABC) voor 35 euro. Hiermee alle dagen gratis met bus, S-Bahn en U-Bahn door Berlijn gereisd.
  Wannsee ligt circa 20 km buiten het centrum waar ons hotel was. Eerst met de S-Bahn, lijn S7, naar Zoologischer Garten, dan overstappen op U-Bahn, lijn U2 en uitstappen op metrostation op 2 minuten lopen van ons hotel. Totale reisduur Wansee – hotel: circa 45 minuten.
  Totale besparing 110 euro:
  – 5 x 20 euro parkeergarage centrum = 100 euro
  – Milieuvignet 6 euro
  – Benzinekosten 4 euro
  Bovendien vermeden om door een drukke, onbekende stad te rijden.

  Bij terugkomst op de vijfde dag stond de auto er nog precies zoals achtergelaten. Weer ingestapt en na een paar honderd meter de snelweg op naar Hannover.

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Gerard,

   Fijn dat je een goede plek heb gevonden om de auto neer te zetten. Wannsee is sowieso een goede locatie om heel Berlijn door te kunnen reizen.

   Ik vind zelf Parkopedia een handige website om P+R locaties te vinden, met info over kosten, zichtbaarheid op de kaart etcetera. Misschien iets voor volgende keer, als het bij Wannsee vol zou zijn!

   Jurjen

   Antwoord
 63. Marcel

  Ik ben er recent geweest en het is in iets meer dan 6 uur prima te rijden. Helaas hadden wij op de terug weg wat oponthoud waardoor het wat langer duurde, 8,5 uur om precies te zijn pfff

  Antwoord
  • Suzanne

   Het is inderdaad heel eenvoudig om het in 6 uur te doen. Wij hadden gelukkig geen last van file.

   Antwoord
 64. Heinrich

  Lien,

  U5 Hönow, P-plaats winkelcentrum
  S7 Ahrensfelde
  S2 Bernau-Friedental,of Zepernick

  Normaal parkeer je je auto ergens in een zijstraat bij je hotel. Dit lukt vrij aaardig. Alleen in Mitte en in X-hain lukt dit minder.

  Eh.. kan ik met je mee rijden ….?

  Antwoord
  • Lien Van Landschoot

   Het hotel is in mitte, vandaar…

   Vanuit die parkings kan je dan de metro nemen?

   Je kan meerijden ja!

   Antwoord
 65. Lien Van Landschoot

  Hallo,

  Ik ga binnen een maand naar Berlijn. Ik wil het rijden in de stad zoveel mogelijk vermijden, vandaar ben ik op zoek naar een parking (liefst gratis) waar je 4 dagen kan staan. Enig idee?

  Groetjes,
  Lien

  Antwoord
 66. Anne-Riet

  Dag Marjolein,
  Binnenkort kom ik per auto naar Berlijn. Ik heb een invalidenparkeerkaart, weetbjij hoe het parkeerbeleid inBerlijn is. In Nederland parkeer ik meestak gratis vanwege die kaart.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Anne-Riet,

   als je beschikt over een invalidenparkeerkaart dan heb je in ieder geval geen milieusticker nodig en mag je zonder sticker het centrum van Berlijn inrijden. Wat betreft gratis parkeren in Berlijn, dat is sowieso al vaak het geval. Verder gelden de volgende regels (geciteerd vanaf de ANWB site)

   Parkeren langs de weg

   – U mag maximaal 3 uur blijven staan op plaatsen waarvoor een parkeerverbod geldt en op parkeerplaatsen voor omwonenden, maar alleen als u andere weggebruikers niet hindert.
   – Op plaatsen waarvoor betaald parkeren geldt, mag u zonder te betalen maximaal 24 uur blijven staan.
   – Op plaatsen waar parkeren gratis is maar gebonden aan een bepaalde tijdslimiet, mag u gedurende maximaal 24 uur blijven staan.
   – In voetgangersgebieden mag u wel parkeren, maar alleen tijdens de aangegeven laad- en lostijden.
   NB: Deze regelingen gelden uitsluitend als er geen alternatieve parkeermogelijkheden in de nabijheid zijn.Verifieer dat ter plekke.

   Voor actuele en meer uitgebreide informatie raad ik aan om nog even op de site van de ANWB te kijken http://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/europese-gehandicaptenparkeerkaart,/Gebruik-van-gehandicaptenparkeerkaart-in-Duitsland.html.

   Antwoord
 67. Frans

  Wie kan mij zeggen of ik met een gele sticker in april 2012 nog in het centrum van Berlijn kan komen.
  Men zegt dat het alleen met groene stickers kan, maar ik hoor allerlei andere geluiden.

  Antwoord
 68. Ermo

  Hallo Marjolein!

  Ik hoop dat jij mij kan helpen! Ten eerste een geweldige blog heb je.

  Nu is het geval dat ik morgen al vertrek naar berlijn alleen ben ik er sinds gisteren achter gekomen dat een mileusticker verplicht is. De anwb heeft mij een nummer gegeven maar deze mensen konden geen adressen geven van garage’s die mij deze sticker kunnen geven. Heb jij enig idee ?

  Ik moet namelijk niet hebben dat ik berlijn niet in kom met de auto.

  Wij vertrekken vanuit Arnhem.

  Je zou mijn reddende engel zijn!

  Groetjes Ermo

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Ermo,

   Op de pagina over de milieuzone staat wat meer informatie. In de reacties op die pagina staat ook een adres waar anderen succes gehad hebben. Zelf ben ik nooit met de auto naar Berlijn geweest, dus met eigen ervaring kan ik je niet helpen!

   Goede reis in elk geval!

   Jurjen

   Antwoord
 69. maarten buysrogge

  hee.

  ikk ga met oud op nieuw naar berlijn. heb een hotel in het centrum maar mijn auto zal geen groene sticker krijgen(schijnbaar alleen groen toegestaan?) waar kan ik dan parkeren buiten de milleuzone het liefts in de buurt van een metro station.

  heeft iemand hier ervaring mee?
  ik hoop snel van jullie te horen.

  mvg maarten

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Maarten,

   Op de website Parkopedia vind je een hele hoop plekken in Berlijn waar je gratis kan parkeren. Via deze link zie je direct een lijst van P+R terreinen, waar je je auto gratis kan parkeren en makkelijk met trein of metro verder de stad in kan reizen.

   Jurjen

   Antwoord
 70. Piet

  Wij waren in 2009 in Berlijn en stonden op de City camping .
  Van daaruit reden we met de fietsen achterop naar de binnenstad en parkeerden daar. Op heel veel straten konden we gratis parkeren. Bij voorbeeld op de Strasse der 17 Juni dat is vlak bij Brandenburger Tor. Van daaruit deden we in die omgeving alles met de fiets. Sávonds ron 10 uur op weg naar de camping reden we dan door de buurt waar we de volgende dag naar toe zouden gaan en om te kijken waar we gratis konden parkeren. Geen probleem. Pst en dat alles zonder Umweltkleber.

  Antwoord
  • Saskia

   Hoi, kun je mij het adres en naam van de city camping geven? Wij zijn nu onderweg naar Berlijn. Ik hoop dat die camping nog bestaat.
   Was die ook geschikt voor caravans en Campers?
   Ik hoop op snel antwoord. Dankje!
   Groetjes, saskia

   Antwoord
 71. C. van der Heijden

  wil op heel korte termijn naar Berlijn, hotel binnen de ring.
  Heb ergens gelezen dat je bij de grens of elders onderweg wel een milieusticker kunt kopen.
  Kan iemand mij vertellen waar precies en kan dat ook in het weekend ?
  Bem je er veel tijd mee kwijt ?
  Corry

  Antwoord
  • Marjolein

   Op mijn pagina over de Umweltzone kun je ook lezen waar je deze sticker kunt aanschaffen. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
   • C. van der Heijden

    Zeer nuttige site ! Hartelijk dank voor de informatie.

    Antwoord
 72. gonda

  Heb net een milieu sticker besteld bij de tuv.
  Volgens hun kun je ook nog met een geel (oranje) sticker naar (in) Berlijn t/m december 2011 dan wordt het een groen sticker.
  Print voor de zekerheid wel hun antwoord uit en neem die mee naar Berlijn…stel je voor dat ze me wel
  aanhouden…
  Gaat heel makkelijk je vult een formulier in die stuur je samen, met kopieën van kenteken bewijs op of je stuurt ze via de mail. Ik heb het via de mail gedaan en kreeg direct een bevestiging + welke sticker je voor je auto kunt krijgen en twee dagen later had ik hem al in de bus. En dan moet je ook pas betalen.
  (of zoals bij mij halen ze het bedrag van je rekening af)
  Dus Berlijn here we come….
  Groeten Gonda

  Antwoord
  • Marjolein

   Hmm volgens mijn informatie mag je sinds januari 2010 alleen nog maar met een groene milieusticker het centrum in. Dat bevestigen meerdere websites http://www.umwelt-plakette.de/int_niederlande.php. Ik zou dus zeker je bevestiging meenemen. Hoewel ik moet zeggen dat ik ze nog nooit heb zien controleren op stickers, maar het risico is natuurlijk wel €40 boete.

   Antwoord
  • Peter in 't Veld

   Beste Gonda,

   Ik heb dit ook eerder gelezen, dat je met een gele sticker (nr. 3) nog tot dec. 2011 de binnenstad in mag. Ik heb hier echter nog geen bericht van de instanties van gelezen. Waar heb je deze info vandaan? Ik begreep dat het een uitzondering is specifiek voor buitenlandse auto’s.

   Ik hoor graag van je.

   Grts, Peter

   Antwoord
 73. autos

  Ik heb berlijn-blog.nl gevonden via startpagina Gaaf gemaakt! Ik hoop wil ook zo een template gebruiken.
  Waarmee heb je dit gemaakt?

  Groetjes,
  Deb

  Antwoord
  • Marjolein

   Ha, leuk om te horen dat iemand me via Startpagina heeft gevonden! Maak gebruik van WordPress als CMS met een template van Studiopress wat ik zelf heb omgebouwd naar wat het nu is. Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 74. Elish

  Ik heb misschien nog wel een aanvulling qua parkeren in Berlijn. Vooral in Mitte en rondom de winkelgebieden en populaire stekjes in de overige wijken is het vaak betaald parkeren. Maar er zijn nog heel veel gebieden in de stad waar het gewoon gratis parkeren is. Zo ook voor de deur van onze appartementen in Kreuzberg en Neukölln!

  Antwoord
 75. vogel

  Prima Berlijnblog!
  Over de milieusticker heb ik nog wat aanvullende informatie: die kan ook voor 12,50 euro bij de ANWBwinkels besteld worden en, handiger nog, digitaal aangevraagd bij Dekra (http://www.dekra.nl/Particulier/316.html) ook voor 12,50 euro.

  Hartelijke groet
  I. Vogel

  Antwoord
  • marion

   in Herzogenrath of in Aachen kost de sticker 5.50 euro

   Antwoord
 76. Marcel

  Ga over 3 weken naar Berlijn met de auto, dit is de eerste website die ik tegen kom met info die ik zocht. Bedankt!

  Antwoord
 77. leonie

  veel nuttige info zie ik wel ik ga binnenkort ook naar berlijn eens even kijken.

  groetjes leonie

  Antwoord
  • Niels

   Bedankt man! Heeft me geholpen :)

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Prijzen verkeersboetes in Duitsland drastisch omhoog - berlijn-blog.nl - [...] je meer informatie over met de auto naar Berlijn? Op deze pagina kun je vanalles vinden over afstanden, boetes,…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This