Berlijn Tips - 3 Schwestern Restaurant en Biergarten
Hoewel mijn blog er vol mee staat, is het zo’n beetje de meest gestelde vraag: ‘heb je nog Berlijn tips?’. Maar natürlich heb ik tips voor Berlijn! Heel veel zelfs! Deze pagina staat er helemaal vol mee.

Ook al woon ik inmiddels al jaren in Berlijn, ik blijf interessante musea, toffe restaurants en bijzondere plekken ontdekken. Wat de perfecte tip voor jou is? Dat ligt natuurlijk helemaal aan jouw persoonlijke interesses! Kom je naar Berlijn voor sfeer, voor cultuur, voor historie, voor het uitgaansleven, voor ontspanning of ben je er enkel op doorreis? Allemaal factoren die meespelen bij het geven van de perfecte Berlijntip. Om je te helpen, heb ik mijn favoriete suggesties geordend naar categorie:

Berlijn Tips - Berlijn Fischerinsel en Fernsehturm

Ik hoop dat er wat leuke Berlijn tips voor je tussenzitten! Heb je zelf nog een unieke tips, bijzondere aanvulling of brandende vraag? Deel deze dan gerust bij de reacties onder dit artikel!

Zien in Berlijn


Ik zal het niet ontkennen: Berlijn is over het algemeen geen klassieke mooie stad, er is geen historisch stadscentrum dat nog volledig in tact is. Daarnaast kan de architectuur grauw zijn, de flats hoog en de sfeer grimmig. Maar laat je zeker niet misleiden! In Berlijn moet je gewoon wat meer moeite doen om het mooie te zien. Dat houdt het verrassend en maakt Berlijn juist zo’n boeiende stad. Hier mijn favoriete bouwwerken en bezienswaardigheden die ik aanraad om te bezichtigen.

Tips

 • Hackesche Höfe
  Prachtige binnenhofjes in Jugendstil, die zo typerend zijn voor Berlijn. In de hofjes bevinden zich veel ateliers, winkeltjes, cafétjes en restaurants. Vlakbij bevinden zich de Heckmann Höfe en Haus Schwarzenberg, twee hele andere hofjes die op hun eigen manier erg bijzonder zijn.
 • Reichstag
  De huidige plek waar het Duitse parlement sinds de Duitse hereniging weer zetelt. Op de Reichstag vind je een prachtige glazen koepel met een tof uitzicht over de stad. Na aanmelding is de Reichstag gratis te bezichtigen.
 • Holocaust monument
  Monument voor alle vermoorde Joden in de Tweede Wereldoorlog. De 2.711 grote betonnen blokken symboliseren alle slachtoffers, je kunt er tussendoor lopen, mooie plaatjes schieten en je laten overweldigen door het enorme bouwwerk.

20150718 - DSCF0691- BerlijnBlog Holocaus Monument

Het Holocaust Monument is gratis te bezoeken in Berlijn-Mitte

 • Gedenkstätte Berliner Mauer in de Bernauer Straße
  Op weinig andere plekken in Berlijn krijg je zo’n goed beeld van hoe de Berlijnse Muur er echt uit heeft gezien. Daarbij staan er veel informatieve borden in het openluchtmuseum en kun je de voormalige Todesstreifen vanaf een uitzichtpunt bekijken. Een tip voor iedere Berlijnbezoeker!
 • Potsdamer Platz
  Voor de Tweede Wereldoorlog was Potsdamer Platz al een bekend handelsplein maar daar is na de oorlog weinig meer van over gebleven. In de jaren ’90 is het plein pas weer opgeknapt met veel hoge glazen kantoorgebouwen. Als je hier bent mag je een bezoekje aan het SonyCenter en een oude DDR-observatietoren zeker niet missen.
 • Fernsehturm en andere uitzichtpunten
  Vanaf de Fernsehturm heb je het hoogste uitzicht over Berlijn. Vanaf de TV-toren kun je met gemakt totaan de stadsrand kijken! Wachtrijen kun je voorkomen door online een ticket te bestellen of een ander uitzichtpunt uit te zoeken. Persoonlijk vind ik het jammer dat je vanaf de Fernsehturm de Fernsehturm zelf niet ziet. Daarmee is voor mij een uitzicht over Berlijn niet compleet! Alternatief kan ik het Park Inn terras, het Panorama Punkt am Potsdamer Platz en de Siegessäule aanraden.
  ➤ Hier vind je een overzicht van meer mooie uitzichtpunten Berlijn

20141028 - P1080497- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

Uitzicht vanaf het Park Inn dakterras aan Alexanderplatz

➤ Meer bezienswaardigheden in Berlijn

Doen in Berlijn


Wie houdt er nou niet van ‘leuke dingen doen’? Iedereen toch? Daarom hier de leukste dingen om te doen in Berlijn voor je op ’n rij!

Tips

 • Bezoek een food markt
  De laatste jaren schieten street food markten als paddenstoelen uit de grond. Heerlijk! Elke donderdagavond kun je Street Food Thursday in de Markthalle IX bezoeken, op zondagen is het vaak food party bij Auf Achse in de Kulturbrauerei en ook Bite Club organiseert regelmatig leuke (en lekkere!) markten.
 • Wandel over de Oberbaumbrücke (en Warschauer Brücke)
  Wandelen over deze bruggen, die op de grens tussen Kreuzberg en Friedrichshain liggen, zorgen voor het ultieme Berlijngevoel. De Oberbaumbrücke is tegenwoordig een van de mooiste bruggen van Berlijn en deed vroeger dienst als grenspost tussen Oost- (Friedrichshain) en West-Berlijn (Kreuzberg).
  Beide bruggen geven mooi wijds uitzicht over de Spree, voor fotografen zowel overdag maar zeker ook tijdens de zonsondergang een must-go. Met een beetje mazzel spelen er ook nog eens leuke straatbandjes!
 • Maak een ritje met Bus 100
  Tip voor de beginnende Berlijnbezoeker: stadsbus 100 brengt je met een regulier vervoersbewijs langs bijna alle bekende bezienswaardigheden van Berlijn. In- en uitstappen kan op ieder gewenst moment.
 • Ga fietsen (huren)
  Deze tip wordt vaak goed ontvangen. Fietsen in Berlijn is zo praktisch omdat afstanden in het centrum eigenlijk te groot zijn om te bewandelen, maar vanaf de fiets zie je toch een hoop. Fiets bijvoorbeeld (een stuk van) de Mauerweg, langs de plekken waar de Berlijnse Muur stond.

20160408 - _DSF1939- BerlijnBlog fietsen

 • Leer Berlijn beter kennen met een gratis rondleiding
  Er starten dagelijks gratis wandeltours bij de Brandenburger Tor (New Berlin Tours – tour langs de bekende bezienswaardigheden) en op Alexanderplatz (Alternative Berlin Tours – tour langs alternatieve cultuur en street art). De gidsen leven op fooien dus wees niet al te krenterig wanneer je het een goede tour vond. Ook leuk om te doen is een Trabi-Safari, waarbij je in een Oost-Duitse Trabant door de stad rijdt terwijl je meer leert over de geschiedenis.
 • Currywurst eten
  Dé Berlijnse specialiteit die mensen samenbrengt. Jong, oud, arm of rijk, het maakt niet uit, bijna iedere Berlijner eet de heerlijke gekruide worst met verse tomatensaus graag. Mijn favoriet haal je bij Curry Baude (Gesundbrunnen), Konnopke´s Imbiß (Prenzlauer Berg), Witty’s (Charlottenburg) of Curry 36 (Kreuzberg).

Berlijn tips – Historie


In het kort

Berlijn ademt historie, en veel mensen zijn frequent Berlijnbezoeker omdat de geschiedenis hen zo fascineert. En niet onterecht, want alleen al in de laatste eeuw is er een hoop gebeurd in Berlijn. Veel begon met Hitler die aan de macht kwam, Berlijn moest Welthauptstadt van het Germaanse Rijk worden maar een zekere Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Na de oorlog werd Berlijn opgedeeld in een westelijk en oostelijk deel. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kregen sectoren in West-Berlijn, en de Sovjet-Unie kwam in Oost-Berlijn en in de rest van de DDR aan de macht. Een betonnen muur van 4 meter hoog heeft west Berlijn omringd en in een isolement geplaatst. In 1989 viel de Berlijnse Muur.

Restanten van Berlijn in de Tweede Wereldoorlog

 • Sachsenhausen
  Voormalig concentratiekamp ongeveer 35 kilometer ten noorden van Berlijn. Iedereen die niet in het Derde Rijk paste werd naar Sachsenhausen gestuurd. Politieke tegenstanders van Hitler, krijgsgevangenen, Joden, Roma, homoseksuelen, geestelijk gehandicapten en communisten werden hier opgesloten, gemarteld en geëxecuteerd. Heftig. Trek hier minstens een middag voor uit.
 • Topographie des Terrors
  Topographie des Terrors is een documentatiecentrum waar de herinnering aan de wandaden van de nationaal socialisten levend wordt gehouden. Het gebouw staat op de plek waar eens de hoofdkantoren van de Gestapo en de SS stonden.
 • Berliner Unterwelten
  Onder leiding van betaalde tours in het Engels of Duits word je door de ondergrondse schatten van Berlijn geleid, je komt langs metrostations, volksbunkers en de Führerbunker.
 • Tempelhof
  Vorige eeuw een van de grotere luchthavens van Europa, later gebruikt door de nazi’s en nu park. Met een lengte van ruim een kilometer het grootste gebouw van Europa, zeer indrukwekkend om te zien.
 • Hitlers bunker
  5 meter onder de grond van de plek wat tegenwoordig een doodnormale parkeerplaats is lag de Führerbunker, de bunker waar Hitler zelfmoord pleegde. Sinds 2006 pas staat er een bord op het terrein met uitleg over de constructie van de bunker welke interessant is om eens door te lezen.

➤ Meer over Berlijn in de Tweede Wereldoorlog

Berlijn Tips - Concentratiekamp Sachsenhausen

De wereldberoemde woorden “Arbeit macht frei” in concentratiekamp Sachsenhausen. 

Sporen van de DDR

 • Berlijnse Muur
  De Berlijnse Muur heeft Berlijn tussen 1961 en 1989 in twee stukken opgesplitst. Veel restanten zijn nog te bezoeken, ga naar de Bernauer Straße (het meest waarheidsgetrouwe stuk), East Side Gallery (een stuk muur als open air gallery), het Mauerpark (een stuk niemandsland dat nu een populair stadspark is), of naar het Mauermuseum bij Checkpoint Charlie (een museum bij voormalige grensovergang Checkpoint Charlie). Bij de voormalige grensovergang Bornholmer Straße ging de muur voor het eerst open, daar vind je nu een gedenkplaats met meer informatie.
 • Gedenkstätte Hohenschönhausen
  Een voormalige gevangenis van de stasi waar veel onschuldige “verraders” vast zaten. De rondleidingen worden overwegend gegeven door mensen met persoonlijke ervaringen en herinneringen aan de gevangenis.
 • Gedenkplaatsen voor de omgekomen Russische Soldaten.
  In Berlijn bevinden zich drie gedenkplaatsen voor de gevallen Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog: Treptower Park, Schönholzer Heide en in Tiergarten.
 • Karl Marx Allee
  Dat deze straat is vernoemd naar de grondlegger van het communisme zegt genoeg. Deze straat, met zijn imposante bouwwerken ademt nog communisme. Wandel een stukje vanaf Strausberger Platz richting Frankfurter Tor.

➤ Meer over Berlijn in de Koude Wereldoorlog

_MG_8476 Berlijn Treptower Park

Gedenkplaats voor de omgekomen Russische soldaten in het Treptower Park. 

Berlijn tips – Uitgaan


Berlijn is een uitgaanswalhalla pur sang, goedkoop, grote keuze, alle muzieksoorten en geen officiële sluitingstijden. Ik kan me dan ook geen betere uitgaansstad bedenken dan Berlijn. Vooral alternatieve en electronische muziek is populair in Berlijn en vele clubs hebben een underground sfeertje, veelal omdat menig club opende in een leegstaande DDR-fabriek. Zoek je leuke barretjes? Wandel dan eens door de Oranienstraße in Kreuzberg, de Kastanienallee in Prenzlauer Berg of de Simon-Dach-Straße in Friedrichshain. Hier vind je een breed scala aan leuke tentjes.

Tips

 • Biergartens
  Ook in Berlijn heb je verschillende Biergarten. Grote tuinen met lange houten tafels waar bier gedronken kan worden tot in de late uurtjes. De oudste en grootste is Prater waar je een gezellige mix vind van toeristen en Berlijners. Ook Cafe am neuen See is een prachtige plek om een biertje te drinken.
 • Kulturbrauerei
  Vroeger was dit een bierbrouwerij, tegenwoordig een cultureel centrum met bars, clubs en concertzalen. Check de website voor evenementen in dit grote complex.
 • RAW Gelände
  Dit terrein is een voormalige fabriek uit de DDR-tijd. Op het terrein zijn cafes, bars en clubs (RAW Temple, Cassiopeia, Astra, Suicide Circus) te vinden.
 • Musik & Frieden
  Houd je van alternatieve muziek en concerten? Check dan Musik & Frieden. Grote kans dat ook Lido, Silverwings en SO36 je zullen bevallen.
 • Späti
  De kleine Berlijnse supermarktjes die leven op drankverkoop. Het is heel normaal om voor het uitgaan een halve liter bier te drinken welke je voor €1,- hebt aangeschaft bij de Späti (Spätverkauf).
 • Strandbars
  Langs de Spree vind je veel strandbars die zijn ontstaan op lege plekken die ontstonden na de val van de muur. In de zomer één van de beste plekken om te bivakkeren. Water, zand, zonnetje, biertje…
 • Techno
  Dé technotenten van Berlijn zijn Berghain (met haar Panoramabar) en Tresor. Klassiekers in de internationale technowereld. Andere leuke technoclubs zijn About Blank, Sisyphus en Watergate. Kijk voor komende evenementen zeker even op Resident Advisor.

IMG_1009 Berlijn Deck5

Genieten van de avondzon op het dak van een parkeergarage. Het kan bij Deck 5

Berlijn tips – Accommodaties


Je kent ze wel, die grote, saaie en vooral identiteitsloze hotels in steden. Prima als je niets meer wenst dan een bed, maar echt spannend is het niet. Gelukkig heeft Berlijn ook veel hotels, in verschillende prijsklassen, die net een beetje dat extra’s kunnen geven aan je vakantie in Berlijn.

 • Michelberger Hotel €€
  Vintage en hip, dat is dit hotel. En toch persoonlijk, want het wordt gerund door de familie Michelberger. Midden in bruisend creatief Berlijn.
 • Nhow Hotel €€€
  Dit is een muziekhotel. Maar wat houdt dat in? Roomservice komt gitaren brengen, er is een professionele muziekstudio aanwezig en natuurlijk zijn de hotelkamers voorzien van iPod docks. Het kost wat, maar dan heb je prachtig design en een kamer op A-locatie.
 • Ostel
  Hostel in een retro DDR stijl, komt vaak als één van de goedkopere hostels uit de test. Superlocatie, niet duur, maar verwacht ook geen überluxe hier.
 • Park Inn €€
  Een landmark in Berlijns skyline is het Park Inn hotel, vanuit je hotelkamer een prachtig uitzicht over de stad en je hoeft niet zo lang in de rij te staan zoals bij de Fernsehturm.

20150115 - P1100338- BerlijnBlog Honolulu Bar Michelberger Hotel

De Honolulu bar in het Michelberger Hotel

Verlaten Berlijn


In het kort

Berlijn is dé stad van de geheime, verlaten en vergeten plekken. Dit heeft zij mede aan de koude oorlog te danken. Na de val van de muur kwamen in oost Berlijn veel fabrieken leeg te staan, het communisme was niet meer. In leegstaande huizen en fabrieken werden houseparty’s gegeven en ontstonden er spontaan clubs en barretjes. Leuke locaties om op ontdekkingstocht te gaan om te fotograferen.

Tips

 • Beelitz Heilstätten
  Een oud vervallen ziekenhuizencomplex in Beelitz, tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het ziekenhuis dienst als militair hospitaal. Hier vind je een tof filmpje.
 • Olympisch dorp
  Het Olympische dorp van Berlijn als onderdak voor de Olympische atleten van 1936 en later als basis voor eerst het Duitse en daarna het Russische leger.
 • RAW Gelände
  Dit terrein is uniek, ook een voormalige DDR fabriek/rangeerterrein. Nu vind je er een club, een Biergarten, een klimmuur en een skatehal. En natuurlijk de unieke Berlijnsfeer en een hoop graffiti.
 • Spreepark
  Hét attractiepark van oost Berlijn was het Spreepark, nu staan de voormalige attracties er eenzaam bij. Bezoeken kan met een tour of stiekem.
 • SS-Kameradschaftssiedlung
  Vlabij Krumme Lanke vind je een aantal huizen die tussen 1937 en 1939 voor SS’ers zijn gebouwd in opdracht van Heinrich Himmler. De woningbouw en stadsplanning had betrekking op de ideeën over hoe een ‘völkische Elite’ gevormd moesten worden.
 • Teufelsberg
  Helemaal in het westen van Berlijn vind je de Teufelsberg, ooit bedacht door de nazi’s als campus voor universiteiten. Later afluisterstation van de Amerikanen, nu verloren en “vergeten”. Te bezoeken illegaal of met een tour.

Olympisches Dorf 10 Olympisch dorp

De resten van het Olympische dorp. 

Overige Berlijn tips

 • Pinnen is niet overal gangbaar
  Zeker bij boetiekjes en (kleinere) restaurants kun je niet altijd pinnen. Zorg er dus voor dat je altijd contant geld bij je hebt.
 • Pak het openbaar vervoer!
  Met de U-Bahn en S-Bahn kun je de hele stad doorkruizen.
  Ben je van plan om veel te reizen? Neem dan een dagkaart.
  Ben je van plan 3 of minder ritten te maken op een dag? Dan kun je beter een 4-rittenkaart nemen.
  Reis je met 3 of meer personen gelijktijdig? Dan raad ik de Kleingruppenkarte aan, daarmee kun je een dag lang reizen met tot 5 personen.
  Hier lees je meer over het openbaar vervoer in Berlijn.
 • Plan je route
  Je kunt online makkelijk je route met het OV plannen. Ik gebruik hiervoor Fahrinfo (browser versie of de Android/Apple app) of Google Maps.

Meer Berlijn tips

Zoals bijna elke stad is ook Berlijn op zijn mooist, gezelligst en veelzijdigst in de zomer (vind ik). Je kunt dan bijvoorbeeld goed barbecuen, in een strandbar hangen, naar een openluchtbioscoop gaan of vlooienmarkten bezoeken. Maar ook de andere seizoenen hebben genoeg te bieden, klik verder voor mijn seizoensgebonden tips:

Wat te doen…

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn favoriete Berlijn tips. Natuurlijk is er nog heel veel meer te zien en te doen in Berlijn dus schroom zeker niet om onderaan dit artikel jouw ultieme tip te delen, of ervaringen uit de doeken te doen met bovenstaande tips! 

liebegruesse