Vliegen naar Berlijn

Vliegen is vaak de snelste manier om vanuit Nederland in Berlijn te komen. In slechts anderhalf uur vlieg je vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Berlijn. Vanaf de Berlijnse luchthavens Schönefeld en Tegel zit je vervolgens met het Berlijnse openbaar vervoer snel in de stad. Ideaal dus! Meer weten over vliegen naar Berlijn? Dan dit je op deze pagina goed! Ik beantwoord de volgende vragen:

Luchtvaartmaatschapijen die naar Berlijn vliegen

Hieronder kun je een overzicht vinden van alle lijndiensten die vliegen vanaf luchthavens in België, Nederland en het grensgebied in Duitsland naar Berlijn.

Luchtvaartmaatschappij:Route:Aantal vluchten:Vanafprijs (retour):
Van:
Amsterdam (AMS)

Naar:
Berlijn-Tegel (TXL)
6 per dag€ 99,-
Van:
Rotterdam (RTM)

Naar:
Berlijn-Schönefeld (SXF)
6 per week€ 50,-
Van:
Amsterdam (AMS)
Brussel (BRU)

Naar:
Berlijn Schönefeld (SXF)
2 - 3 per dag€ 58,-
Van:
Brussel (BRU)

Naar:
Berlijn-Tegel (TXL)
5 per dag€ 69,-
Van:
Düsseldorf (DUS)
Keulen/Bonn (CGN)

Naar:
Berlijn-Tegel (TXL)
7 - 9 per dag€ 29,-
Van:
Brussel (BRU)
Keulen/Bonn (CGN)

Naar:
Berlijn Schönefeld (SXF)
2 - 3 per dag€ 9,-
Van:
Brussel (BRU)
Düsseldorf (DUS)

Naar:
Berlijn-Tegel (TXL)
5 - 9 per dag
€ 99,-

Je kunt natuurlijk direct bij de aanbieder boeken, of vergelijken welke vliegtickets naar Berlijn het voordeligst zijn bij Tix.nl, CheapTickets.nl of bij Vliegtickets.nl. Ben je flexibel met je reisdata? Check dan de lowest fare finder van Tix, zo kun je eenvoudig checken wanneer de vliegtickets het goedkoopst zijn.

 

Luchthavens in Berlijn

Berlijn telt twee vliegvelden die zo’n 30 kilometer bij elkaar vandaan liggen. Afhankelijk van je verblijfplaats in Berlijn, kan het handiger zijn om naar Tegel (noordwesten) of juist naar Schönefeld (zuidoosten) te vliegen. Ik waarschuw je vast: beide luchthafens zijn relatief klein en ouderwets. Dat heeft ook een voordeel: je bent vaak snel door de paspoortcontrole en staat daarna vrijwel direct aan de gate.

Luchthaven Berlijn Schönefeld

Berlin-Tegel (TXL)

Luchthafen Berlijn-Tegel ligt ten noordwesten van Berlijn, circa 8 kilometer bij Zoologischer Garten vandaan (het centrum van het voormalige West-Berlijn). Vanuit Nederland vliegen KLM en Transavia naar Berlijn-Tegel.

Hoe reis ik het beste vanaf TXL naar de stad?

Vanaf Tegel ben je in ongeveer een half uurtje in de stad met het openbaar vervoer. Voor de terminal vertrekken bussen die de luchthaven aansluiten op het metronet. Pendelbus TXL verbindt de luchthafen met de belangrijkste stations (Hauptbahnhof en Alexanderplatz), waar je kunt overstappen op de U-Bahn en S-Bahn.

Van Tegel naar Zoologischer Garten:
Bus X9 rijdt direct naar station Zoologischer Garten (20 min.)
Van Tegel naar Alexanderplatz:
Bus TXL rijdt direct naar station Alexanderplatz (40 min.)

➤ Kijk voor meer informatie op mijn pagina openbaar vervoer in Berlijn of gebruik de routeplanner van de BVG

Berlin-Schönefeld (SXF)

Dan is er ook nog Berlijn-Schönefeld dat in het zuidoosten van de stad ligt, circa 20 kilometer bij Alexanderplatz vandaan (het centrum van het voormalige Oost-Berlijn). Naar Schönefeld vliegen voornamlijk low cost maatschappijen, zoals Ryanair en Easyjet.

Hoe reis ik het beste vanaf SXF naar de stad?

Vanaf Schönefeld ben je in ruim een half uur in de stad met het openbaar vervoer. Vliegveld Schönefeld beschikt over een station vanwaar treinen en S-Bahnen (snelmetro’s) vertrekken naar de stad. De regionale treinen (RE7 en RB14) rijden elke 20 minuten naar het centrum van Berlijn reizen. Iets vaker vertrekt de S-Bahn (S9 en S45) maar deze doet er wel iets langer over.

Van Schönefeld naar Zoologischer Garten:
Treinen RB14 en RE7 rijden direct naar station Zoologischer Garten (45 min.), je kunt ook de S9 en dan de S7 pakken (55 min.)
Van Schönefeld naar Alexanderplatz:
Treinen RB14 en RE7 rijden direct naar station Alexanderplatz (30 min.), je kunt ook de S9 en dan de S7 pakken (39 min.)

➤ Kijk voor meer informatie op mijn pagina openbaar vervoer in Berlijn of gebruik de routeplanner van de BVG

Mogelijke OV-routes van de luchthavens TXL en SXF naar de stad Berlijn

Berlin-Brandenburg Willy Brandt Airport (BER) – In aanbouw

Momenteel wordt er gebouwd aan de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg Willy Brandt Airport. Deze gloednieuwe luchthaven zal de luchthavens Tegel en Schönefeld op den duur moeten gaan vervangen. Sinds 2006 zijn ze bezig met de bouw maar wanneer de nieuwe luchthaven geopend zal worden is nog onbekend. De luchthaven zal vlakbij het huidige Berlijn-Schönefeld komen te liggen in het zuidoosten van de stad.

Berlin-Tempelhof (THF) – Gesloten

Berlijn kent nog een andere luchthaven, Tempelhof. Deze luchthaven ligt in het centrum van Berlijn maar werd in 2008 gesloten. Tijdens de Koude Oorlog heeft het dienst gedaan als luchtbrug in West-Berlijn. In 2010 opende het als stadspark, een geliefde plek voor veel Berlijners.

Het voormalige vliegveld Berlijn-Tempelhof doet tegenwoordig dienst als park

De Berlijnse vliegvelden op de kaart

Op onderstaande kaart kun je zien waar de luchthavens van Berlijn liggen (de internationale treinstations staan ook aangegeven op de kaart)


View Treinstations en vliegvelden in Berlijn in a larger map

Hoe lang duurt een vlucht naar Berlijn?

De vluchttijd bedraagt rond de 1 uur en 20 minuten.

Afhankelijk van de wind of de luchthaven waar je vertrekt kan de vluchttijd iets korter of langer uitpakken. Dat is een stuk sneller dan met de trein, die er ongeveer 6 uur over doet of met de auto, waarmee je ook al snel 8 uur kwijt bent. Houd er wel rekening mee dat je ook de reistijd naar de luchthaven en de tijd om in te checken voor je vlucht moet optellen bij je reistijd. Wat uiteindelijk de snelste manier is om in Berlijn te komen hangt helemaal af van je vertrekpunt.

Lijnvluchten

Lijndiensten naar de Duitse hoofdstad vertrekken hoofdzakelijk vanaf Amsterdam. De mogelijkheden om vanuit Nederland te vliegen zijn dus al wat beperkter. Maar ook vanaf het grensgebied vertrekken er veel vluchten richting Berlijn en dat is voor mensen uit sommige delen van Nederland een stuk praktischer. Één van de bekendste Duitse luchtvaartmaatschappijen Air Berlin heeft onlangs zijn lijndienst Amsterdam – Berlijn stop gezet, maar vliegt nog voluit vanaf het Duitse grensgebied naar Berlijn. Ook Brussels Airlines, Lufthansa en Easyjet bieden vliegtickets aan naar Berlijn vanuit het grensgebied.

Vertrekken vanuit België of Duitsland heeft verschillende voordelen:

 • Voor de mensen die in het oosten of zuiden van Nederland wonen zijn deze vliegvelden vaak dichterbij, beter bereikbaar of goedkoper dan de Nederlandse luchthavens.
 • Parkeren bij kleine vliegvelden kost maar een schijntje van wat Schiphol rekent aan parkeergeld.
 • Grote luchthavens rekenen meer luchthavenbelasting dan kleine, regionale vliegvelden, en dat wordt in de prijs voor de klant doorgerekend.
 • Als de plannen van het kabinet doorgaan om vanaf volgend jaar een vliegtax in te voeren, maakt dat de tickets over de grens direct tien, twintig euro goedkoper dan in Nederland.

Wat kost een vliegen naar Berlijn?

Antwoord in het kort:
Tussen de 20 en de 400 euro.

Antwoord in het lang:
Dat hangt heel erg af van verschillende factoren. Het tijdstip, het seizoen, de luchthaven van vertrek en aankomst, omvang van je bagage, de luchtvaartmaatschappij(en) spelen allemaal een rol bij de prijs van het vliegticket.

Doorgaans bieden low cost carriers de goedkoopste vliegtickets aan naar Berlijn maar ik raad altijd aan om de prijzen van alle aanbieders te vergelijken. Soms hebben KLM en Transavia namelijk ook hele goede aanbiedingen! Door te vergelijken weet je zeker dat je de beste deal te pakken hebt voor je reisje naar Berlijn.

Handige vergelijkingssites:

 • CheapTickets.nl
 • Vliegtickets.nl
 • Tix.nl
 • Fluege.de

De Meteorstraße is een geliefde plek om vliegtuigen te spotten in Berlijn

Hoe vind je de goedkoopste vlucht naar Berlijn?

Er zijn steeds meer luchtvaartmaatschappijen die naar Berlijn vliegen en daardoor wordt het prijzendoolhof er niet overzichtelijker op. Hoe kun je nou het goedkoopste ticket naar Berlijn vinden? Dit is het stappenplan dat ik zelf gebruik als ik vliegtickets boek en zo hoop ik jullie te kunnen helpen met de zoektocht naar het goedkoopste vliegticket naar Berlijn.

Stap 1: Vlieg wanneer het niet te druk is en wees flexibel

De prijs die je voor een ticket betaalt, wordt voor het grootste deel bepaald door de vertrektijd van je vlucht. Is het je weleens opgevallen dat de die voordelige vluchten van bijvoorbeeld Transavia nooit beschikbaar zijn als jíj weg wilt? Zoals de dagen rond het weekend, de vakanties en de feestdagen? De reden hiervoor is simpel: vliegtuigmaatschappijen bepalen de prijs van hun tickets aan de hand van de vraag en het aanbod. Op het moment dat veel mensen willen vliegen – zoals vrijdagmiddag – stijgen de tarieven.

De betaal-je-een-rib-uit-je-lijf-tijden zijn:

 • Feestdagen: denk aan de lange weekenden rondom Pasen en Kerst maar ook aan lokale feestdagen zoals Koningsdag en Tag der Einheit
 • Weekenden: vrijdagmiddag tot zondagavond (en dan vooral vrijdagavond en zondagavond)
 • Het hoogseizoen: de maanden juli en augustus en de feestdagen in december.
 • Vakantieperiodes: vooral de vakanties in het voor- en najaar (zoals de herfst- en voorjaarsvakantie) zijn populair om naar Berlijn te vliegen

Mijn beste tip: wees flexibel en bepaal je vakantiedagen ruim van tevoren. Op deze manier kun je makkelijk een paar dagen buiten de betaal-je-een-rib-uit-je-lijf-tijden vinden en op die manier een paar tientjes tot honderden euro’s besparen.

Stap 2: Kies een vliegveld

Ben je niet erg flexibel, of kun je pas op het laatste moment je vakantiedagen bepalen? Kijk dan eens of je vanaf een andere luchthaven dan Schiphol kunt vertrekken. Vertrekken vanaf kleinere vliegvelden in Nederland of net over de grens in België en Duitsland is vaak goedkoper dan vliegen vanaf Schiphol. Als je bijvoorbeeld in het oosten van het land woont kun je gemakkelijk vanuit Duitsland vliegen, als je in het zuiden woont kun je vrij goedkoop vanuit België vliegen. Mogelijkheden genoeg dus!

Stap 3: Staar je niet blind op één maatschappij

Vaak verkrijg je de laagste tarieven door je vlucht bij verschillende maatschappijen te boeken. Heen met Transavia en terug met Air Berlin bijvoorbeeld. Op internationale vluchten is een enkele reis vaak even duur als een retour vlucht. Budget maatschappijen doen daar niet aan: een retourvlucht kost even veel als twee enkele reizen.

Het vergelijken kost wel veel tijd. Gelukkig zijn er websites die de goedkoopste vlucht voor je opzoeken bij verschillende maatschappijen. Een paar bekende zijn

 • CheapTickets.nl
 • Vliegtickets.nl
 • Tix.nl

Vliegen van Schiphol naar Berlijn met Easyjet

Stap 4: Boek op het juiste moment

Boeken tijdens een aanbieding kan zo een paar tientjes schelen op de ticketprijs. Transavia stunt bijvoorbeeld regelmatig met de prijzen en biedt dan tijdelijk ticketprijzen voor € 25,- aan naar Berlijn. Je moet het alleen vaak net even weten en direct toeslaan. De meeste aanbiedingen worden vaak gecommuniceerd via de nieuwsbrief van de luchtvaartmaatschappij en dat is voor mij de reden om me op deze nieuwsbrieven te abonneren. Als ik interessante aanbiedingen tegenkom dan deel ik deze natuurlijk ook met jullie door ze op Twitter te plaatsten (je kunt me volgen op twitter.com/Berlijnblog).

Toevallig geen aanbiedingen in het vooruitschiet? Dan geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn. Last-minute

Stap 5: Controleer de eindprijs

Dit is een belangrijke stap, dus goed opletten! De prijsvechters willen allemaal de goedkoopste tickets aanbieden, maar let er goed op of dit ook werkelijk zo is. Vaak is dit niet het geval en komen er nog vele verboren kosten bij kijken.

“Voor 20 euro naar Berlijn. Wat een fantastische aanbieding!” Maar weet je zeker dat de eindprijs ook 20 euro is? Heb je rekening gehouden met de luchthavenbelasting, brandstoftoeslag, transactiekosten, servicekosten, credit card toeslag en bagagetax?

Het lijkt overdreven, maar helaas is dat niet zo. Vliegtuigmaatschappijen zijn tovenaars: in één minuut maken ze van een ticket van 20 euro een ticket van honderd euro. Vergelijk bij het zoeken naar tickets dus de eindprijzen zodat je met een goed gevoel op vakantie kunt gaan, en die paar extra euro’s lekker kunt uitgeven in Berlijn!

Heb je tips, vragen of ervaringen over vliegen naar Berlijn die je graag wilt delen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel!

liebegruesse

52 Reacties

 1. FRANK

  hallo Marjolein,
  Ten eerste van Harte gefeliciteerd met je trouwen! ik wens jullie een leven vol geluk en gezondheid.
  Ik en wat vrienden (allemaal 17 of 18 jaar) gaan deze kerstvakantie naar Berlijn. nu had ik een paar vragen;
  Zijn er in de kerst veel dingen te doen in Berlijn? Is het Tempelhoff vliegveld nog steeds open om te chillen (hier ben ik deze zomer nog geweest). Weet je goede Hostels? En bovenal heb je ook nog tips? Zoals nu geplant gaan zijn we voor rond de 150 euro 4 nachten in berlijn met vlucht. (eten en ov zit hier niet bij in) dit vind ik al redelijk. Heb je met betrekking hier op ook nog tips?

  Ik zou het erg waarderen als je zo veel vragen kan beantwoorden,

  Met zeer vriendelijke groeten,

  Frank van der Meer

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Frank,

   wat ontzettend aardig! Dank je wel! Dat is ook mijn allergrootste wens <3

   Nou en of! De evenementenkalender puilt uit in de Adventweken. Berlijn (of eigenlijk Duitsland in het algemeen) is gék op Kerstmis en alles wat daarbij hoort. Eind november openen overal leuke kerstmarkten en er worden ook veel leuke kleine alternatieve kerstmarkten georganiseerd. Je kunt daar bijvoorbeeld veel producten van lokale ontwerpers kopen. Erg leuk! Houd zeker mijn evenementenkalender in de gaten want daar post ik de leukste events.

   Het Tempelhofer Park is zeker open en ook in de winter een aanrader. Als het sneeuwt binden veel vliegeraard een snowboard onder. Een heel gaaf gezicht! Qua hostels zijn Wombats, Plus en het Ostel prima adresjes maar kijk ook gerust even op mijn pagina hostels in Berlijn, daar staan nog meer tips tussen. Als jullie met meer dan 3 personen zijn en continu samen reizen kan ik voor het OV de Kleingruppenkarte aanbevelen. Dit is een dagkaart voor groepen tot 5 personen en deze zijn een stuk voordeliger dan losse tickets. Kijk voor meer informatie op mijn pagina over het openbaar vervoer in Berlijn.

   Ik hoop dat ik je hier een beetje mee op weg heb kunnen helpen!

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 2. Bo

  Goeiedag ,
  Super site over Berlijn!!!
  Wij gaan drie dagen in naar Berlijn in November. Hebben er super veel zin in!!
  We landen op schonenfeld.
  Ons hotel is NH Hotel Berlin Ost.
  Ik hoop dat de afstand enzo allemaal wat meevalt.
  Onze eerste city trip en dank je voor de aangename tips op je blog!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat leuk om te horen! Dank je wel Bo! Daar doe ik het namelijk voor!

   Het hotel ligt direct naast een station met een goede verbinding naar luchthafen Schönefeld. Je kunt vanaf het vliegveld de S9 nemen en vanaf daar kun je in een keer door naar Frankfurter Allee. Met een half uurtje ben je er. Ideaal dus!

   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 3. naomi ruelens

  Beste Marjolein,

  Eerst en vooral, wat een leuke blog! Alles wat je moet weten om Berlijn te bezoeken vind ik terug. Ik gebruik deze blog zeker als leidraad voor mijn citytrip naar Berlijn.

  Ik heb echter een vraagje. Mijn vriend en ik komen morgen omstreeks 12u30 aan in de luchthaven SXF Schönefeld. Het adres van ons hotel is Luckenwalder Str. 11, 10963 (Mercure Hotel Berlin Mitte). Kan jij ons misschien vertellen hoe wij snel ons hotel kunnen vinden? De route op de site van het BVG geeft een verwarrende indruk, dus misschien kan jij het ons simpel uitleggen. :-)

  Groetjes Naomi

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat leuk om te horen, dank je wel Naomi! Helaas lees ik je vraag net te laat… Ik hoop dat het is gelukt en wens jullie nog heel veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 4. Dominique

  Hallo Marjolein

  Wij zijn een paar dames uit Belgie en wij komen aan in Berlijn SXF zaterdag 30 april in de voormiddag
  Wij verblijven op onderstaande adres
  Oranienburger Straße 67/68, Mitte, Berlin,

  Hoe geraken wij het best op deze bestemming vanuit de luchthaven.

  Groetjes
  Dominique

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Dominique,
   jullie kunnen de S-Bahn nemen naar Tempelhof en daar overstappen op de U6 naar Oranienburger Tor, vanaf daar is het slechts een paar minuutjes wandelen. Om je route te plannen met het OV in Berlijn raad ik altijd aan om de routeplanner van de BVG te gebruiken, die is ideaal!
   Ik wens jullie heel veel plezier!
   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 5. Michel

  Hey Marjolein

  Wij komen dinsdagavond rond 21.00 uur aan op vliegveld Schönefeld wil dan eigenlijk de taxi pakken richting ons hotel pension Kima aan de Wielandstraße 27 (Charlottenburg)
  Jij geef ongeveer €15 is dat ook voor ons het geval. Wil eigenlijk voor de taxi niet meer dan €25 uitgeven. Is het wel handig om van te voren een prijs af te spreken. Dank alvast voor je info.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Michel,
   ik vrees dat je het met €25,- niet gaat redden, Charlottenburg ligt helemaal aan de andere kant van de stad. Ik zou meer uitgaan van €40,-. Sorry, maar ik wil geen valse verwachtingen scheppen ;-). De eindprijs bestaat uit een starttarief en een prijs per minuut. Een vaste prijs afspreken wordt eigenlijk niet gedaan in Berlijn. Alternatief kun je ook de trein nemen naar station Charlottenburg, kost ’n stuk minder, je bent wel iets langer onderweg.
   Veel plezier in Berlijn!
   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 6. Sarah

  Beste,
  ik en mijn vriend gaan in juli voor 3 dagen naar Berlijn.
  Zijn er dingen die we ZEKER gezien moeten hebben?
  Het zijn maar 3 daagjes dat we gaan, dus zo veel gaan we niet kunnen doen. We zijn van plan om fietsen te huren, zodat we alles sneller kunnen doen.
  We willen al zeker en vast naar KaDeWe gaan.
  We landen maandag rond 10 uur, en vertrekken woensdag ook in de avond op Schonefield. Dus we hebben wel ongeveer 3 dagen om er te zijn.
  We logeren in het Leonardo Berlin Mitte hotel. Hoe zouden we het best en het rapst in ons hotel geraken van de luchthaven?

  Alvast bedankt !

  Antwoord
 7. Ilse Roes

  Hallo Marjolein,
  WIj vertrekken met de kids 26/03/16 naar berlijn en landen op luchthaven schoenenfeld.we logeren in hotel crown plaza, met welk vervoer raad jij aan om deze afstand te doen?

  Gr Ilse Roes

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Ilse! Je kunt vanaf de luchthaven de trein RE7 nemen naar station Zoologischer Garten (30 min.), vanaf daar is het nog ongeveer 10 minuutjes wandelen. Veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 8. Kees

  Sinds een tijd is er een lijnvlucht van Transavia vanaf Rotterdam airport. Je kunt dan’s morgens heen’s avonds terug. Ik ga begin april voor een paar dagen naar Berlijn voor 38 euro retour.

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een fijn vooruitzicht Kees! Veel plezier!

   Antwoord
  • Kees

   Vanaf eind maart is de bestemming Tegel gewijzigd naar Schonefeld.

   Antwoord
   • Marjolein

    Dat is goed om te weten! Ik pas het gelijk even aan op mijn pagina over vliegen naar Berlijn. Bedankt voor de informatie Kees!

    Antwoord
 9. Inge

  Hoi Marjolein,
  Met carnaval ontvluchten we het zuiden van Nederland en gaan we naar Berlijn. Vlucht is geboekt, heb je nog tips in welke wijk we in een appartement kunnen vertoeven? Niet te ’toeri’ maar met leuke hippe eettentjes in de buurt en goede verbindingen van openbaar vervoer. Grüsse Inge

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Inge, ik geef je groot gelijk! Ik was ook nooit een groot fan van carnaval, haha! Is het jullie eerste keer Berlijn? Dan zou ik gaan voor Prenzlauer Berg of het noordelijke deel van Mitte (rondom metrostation Weinmeisterstraße) gaan. Leuke wijken met veel leuke cafeetjes en restaurants die toch centraal zijn. Zelf vind ik Kreuzberg en Friedrichshain ook erg leuk, die zijn nog iets alternatiever maar als je komt voor het uitgaansleven zit je hier perfect! Meer informatie kun je trouwens vinden in mijn artikel over wijken in Berlijn. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag! Viel Spaß!

   Antwoord
 10. Lisa

  Ik ga eind januari naar Berlijn en kan pas vanaf 5 uur in m’n kamer (heb via airbnb geboekt). Zijn er lockers in de stad waar een handbagage koffer in past? Ik heb zelf al geprobeerd te zoeken, maar ik word alle kanten opgestuurd en als ik ergens uitkom is het Duits (mijn 2 jaar middelbare school Duits is nogal weggezakt). Heb je misschien tips?

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker! Je kunt ze vinden op alle grote treinstations (Hauptbahnhof, Alexanderplatz, Ostbahnhof, Friedrichstraße, Potsdamer Platz, Gesundbrunnen, Zoologischer Garten, Südkreuz en Spandau) en op de luchthavens. Hier kun je meer info vinden. Veel plezier!

   Antwoord
 11. Evelien

  Hoi Marjolein,

  Allereerst, wat een superfijne site!
  Ik ga 18 december met een vriendin voor 5 dagen naar Berlijn. We landen op vliegveld Schonefeld en hebben de eerste nacht een hotel bij Messedamm. Vervolgens zullen wij ons verplaatsen naar de Grunbergerstrasse.
  Heb jij goede tips hoe wij daar het makkelijkste kunnen komen? We landen namelijk pas om 22.55 uur.

  Groetjes,
  Evelien

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Evelien,

   dank je wel, superleuk om te horen! Ik hoop dat je al wat leuke tips en inspiratie op mijn blog hebt kunnen vinden!

   Ik raad aan om de routeplanner van de BVG te gebruiken voor jullie verbinding naar het hotel. De website (en app) geeft je de snelste suggestie voor hoe je van A naar B komt. Ik gebruik de site zelf ook regelmatig – erg handig! In principe zou het geen probleem moeten zijn om voor 24:00 nog bij je hotel te komen.

   Groetjes en heel veel plezier!
   Marjolein

   Antwoord
 12. Vivian Joosten

  Hoi marjolein,

  Wij gaan 11 december weer gezellig naar Berlijn. Deze keer landen wij op schonefeld en moeten naar de Bismarckstrasse, heb al zitten kijken wat nu het handigste is om daar te komen maar kom er niet goed uit. Heb jij een tip voor ons. Verder willen we ook graag op zaterdag naar schaffhausen, enig idee hoe we hier het beste kunnen komen?

  Gr. Vivian

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Vivian,

   ik heb even de snelste route voor je gecheckt en je kunt het beste met de S-Bahn van Schönefeld naar Ostkreuz rijden, daar overstappen op de S-Bahn naar Zoologischer Garten vanwaar je de U2 kunt nemen naar station Bismarckstraße. In totaal ben je ongeveer een uur onderweg. Voor meer informatie raad ik je aan om even te kijken op mijn artikel over het openbaar vervoer in Berlijn of de gratis routeplanner van de BVG te gebruiken. Bedoel je trouwens Sachsenhausen? Neem daarvoor de S1 naar Oranienburg. Vanaf daar kun je wandelen of de bus nemen naar de Gedenkstätte.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 13. Mike

  Dag Marjolijn,

  ik ga over een week met een maat naar Berlijn. Maar ik heb 2 vragen:
  Hoe kom ik vanaf vliegveld Tegel naar Lietzenburger Str. 89, 10719 Berlin, hotel Abba in?
  En is er niet simpel weg 1 kaart waarmee je overal heen kan rijzen met het ov? Inclusief bus, metro etc. Want wij willen graag het Spreepark bezoeken!

  Met vriendelijke groet,
  Mike

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Mike, jazeker, de tickets van het OV zijn overal geldig: in de metro, bus, tram, regionale treinen etc. Op mijn pagina over openbaar vervoer in Berlijn kun je er meer over lezen. Als je op Tegel bus 109 neemt, kom je direct bij je hotel uit. Uitstappen bij de halte Bleibtreustraße. Veel plezier!

   Antwoord
 14. ed heeren

  Hallo Marjolein,
  Hoe kom ik het snelst bij mijn hotel vanaf vliegveld Tegel.
  Hotel:
  artim
  fuggerstrasse 20
  10377
  hoor graag van je

  met vriendelijke groet

  ed

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Ed,

   ik raad altijd aan om gebruik te maken van de routeplanner van de BVG. Je kunt je gewenste vertrek- en aankomstpunt invoeren en de website (of app) berekent automatisch de beste route. Je kunt vanaf Tegel bijvoorbeeld bus X9 nemen naar S+U Zoologischer Garten, daar kun je overstappen op bus M46 richting Britz-Süd. Uitstappen bij halte Motzstraße, vanaf daar is het ongeveer 250 meter lopen. In totaal ben je zo’n 45 minuten onderweg. Veel plezier in Berlijn!

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
   • Ed Heeren

    Marjolein,
    sorry voor de late reactie.wat een top stad is berlijn echt geweldig.openbaar vervoer top geregeld en nooit lang wachten bedankt nog voor je uitleg om op de fugger strasse te komen perfect.wat een gezellige mannen wijk is dat haha mijn vriendin en ik hebben herlijk genoten van de relaxte sfeer in deze wijk en ook in de stad zelf.mensen zijn echt vriendelijk ook Mauerpark op zondag was een heerlijke dag.top top top eigenlijk was 3 dagen te kort dus…nog maar eens een weekend boeken.
    groet en bedankt voor je beschrijving top blog

    Antwoord
    • Marjolein

     Wat fijn om te horen dat jullie het zo leuk hebben gehad Ed, top!

     Antwoord
 15. marc struyvelt

  Interessaant misschien voor de lezers uit Zuid Nederland (en Vlaanderen natuurlijk) : vanaf 17 april 2015 zullen er ook rechtstreekse vluchten zijn vanuit Antwerpen naar Berlijn, dit met Jetairfly.
  3 maal per week (maandag, woensdag en zaterdag)

  Antwoord
  • Marjolein

   Bedankt voor je aanvulling Marc! Goede tip!

   Antwoord
 16. Delbon Harry

  Beste marjolein,

  graag had ik van U vernomen naar welk vliegveld we moeten in Berlijn , ons hotel GRAND CITY HOTEL BERIN EAST ligt in de

  landsberger alee 203 Berlijn. Hoe komen we het goedkoopste van de luchthaven naar ons hotel ?

  Ik zou U zeer dankbaar zijn mocht U me deze info kunnen doormailen zo dat ik de laatste dingen in orde kan brengen

  Harry

  Antwoord
  • Margo van der Kolk

   hallo Harry,

   Vanaf beide luchthavens kun je goed met het OV naar je hotel komen en daar heb je ongeveer een uur voor nodig.
   Vliegveld Tegel ligt in zone B en vliegveld Schönefeld ligt in zone C. een enkele reis met het OV kost voor zone AB 2,60 euro en voor zone ABC 3,20 euro.

   Het ligt aan de luchtvaartmaatschappij naar welke luchthaven je vliegt: zo vliegt de KLM altijd naar Tegel en EasyJet altijd naar Schönefeld.

   Succes met de laatste voorbereidingen en veel plezier in Berlijn.
   Margo.

   Antwoord
 17. Otto

  Hi Marjolein,
  Er is wat af te lezen aan info over Berlijn. Geweldig! Vraagje: maandag 9juni (2e Pinksterdag) vliegen we met KLM op Tegel. Wat is de makkelijkste en efficiëntste verbinding naar halte Kurfustendam?
  Vast bedankt en succes met je blog.
  Otto

  Antwoord
 18. Carla

  Hallo Marjolein,

  Wat een leuk blog , we hebben er veel tips gevonden. Toch nog wel een vraag, wij vliegen woensdag 28 mei naar Berlijn en landen op Tegel. Ons hotel is Winters mitte in de Zimmerstrasse.Wat is de beste manier om daar te komen. Ik heb niet kunnen vinden dat er een u bahn naar toegaat. Waarschijnlijk met de bus?
  Alvast voor je eventuele reactie.

  Carla

  Antwoord
  • Carla

   Dag Marjolein,

   Inmiddels aangekomen met de TXL bus, uitgestapt op Unter de Linden, wat nog wel een stuk lopen was in een behoorlijke regenbui!
   ’s middags de dome van de Reichstag bezocht, heel mooi, zowel het uitzicht als het gebouw zelf.Morgen een fietstocht langs highlights met naar ik hoop droog weer.
   Vriendelijke groet Carla

   Antwoord
 19. johan

  hallo, ik ga a.s dinsdag naar berlijn, wij hebben hotel Hotel City Gallery Berlin in de wijk Wilmersdorf, kan iemand me vertellen welke bus of wat voor openbaar vervoer ik moet nemen vanuit vliegveld Tegel?

  Alvast bedankt voor de moeite

  Antwoord
  • Johan

   Hallo Marjolein,

   Ik ga met mijn vader een dagje Berlijn doen! Wij willen met de trein uitstappen op het station van het Brandenburger Tor hoe kom je daar vanaf luchthaven Schonefeld het makkelijkste? En terug?

   Wij vliegen op 12 mei heen en ook weer terug! Effe een flits bezoek.

   Ik heb al veel van jou website overgenomen en opgeslagen in mijn mobiel! Erg handig wat jij doet!

   Groeten Johan

   Antwoord
   • Marjolein

    Hallo Johan,

    dat is zeker een flitsbezoek! Een dagje is inderdaad erg kort dus daar moet je zoveel mogelijk uithalen. Vanaf Schönefeld kun je de S-Bahn nemen naar Ostkreuz en dan overstappen op de S-Bahn richting Hauptbahnhof. Vanaf station Hauptbahnhof of Friedrichstraße kun je wandelen naar de Brandenburger Tor (ongeveer 10 minuten).

    Veel plezier!
    Marjolein

    Antwoord
    • Johan

     Hallo Marjolein,

     Is het dan niet handiger om de Airport Express te nemen naar Friedrichstrasse? Die gaat toch in een keer door?

     Je hebt wel echt een super website. Nog bedankt voor je eerste reactie!

     Groeten Johan

     Antwoord
 20. Thijs van der Hoorn

  Mijn ervaring als frequent flyer naar Berlijn is dat je het beste direct bij Easyjet kunt boeken, laatste keer was ik voor € 52 retour!

  Antwoord
 21. Vlieginfo.com

  Leuk artikel. Vooral het stappenplan voor het vinden van een goedkoop vliegticket is top.

  Antwoord
 22. laura

  Hallo,

  Ik heb een vraagje; eind december ga ik een weekend naar Berlijn. Wij landen op Schonefeld en moeten naar het Ibis Messe hotel in Charlottenburg- Wilmersdorf. Hoe kunnen wij daar het beste komen? Of waar kunnen wij opzoeken hoe we daar het beste kunnen komen?

  Alvast bedankt.

  Groeten,
  Laura

  Antwoord
 23. Dagmar

  Hallo Marjolein,

  In januari ga ik samen met mijn vriend een weekendje naar Berlijn. Vanaf de luchthaven Tegel moet ik dan naar Rosenthalerplatz.. is dit lastig met het ov, ik wil liever niet teveel overstappen, of is een taxi beter?

  Daarnaast heb ik nog een vraagje over de Citytourcard of Welcomecard, welke zou jij aanraden voor een weekendje? We willen graag zoveel mogelijk zien!

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Dagmar

  Antwoord
  • Dagmar

   oeps.. foutje! Het is Schonefeld i.p.v. Tegel

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Dagmar,

    je zult wel twee keer moeten overstappen. Je kunt of naar Ostkreuz – Jannowitzbrücke – Rosenthaler Platz, of Neukölln – Hermannplatz – Rosenthaler Platz. Beide duurt ongeveer 45 minuten. Ik denk echter niet dat je met de taxi heel veel sneller zult zijn. Schat dat je dan rond de €25 kwijt bent.

    Groetjes,
    Marjolein

    Antwoord
    • Liesbeth

     Beste Marjolein,
     weet jij toevallig of je meteen een dagkaart ov kan kopen op de vliegvelden?

     Antwoord
     • Marjolein

      Jazeker! Dat kan! Je vindt de kaartjes direct in het ticketautomaat (mocht je op Schönefeld vliegen, houd er dan rekening mee dat deze in zone C ligt).

     • Vandevelde

      Hallo ,
      Wij gaan binnen 3 weken vr de 1ste x naar Berlijn.
      Hoe kunnen wij van de luchthaven (Brandenburg) best in ons Hotel Ibis Styles Hotel Berlin Mitte geraken met het openbaar vervoer ?

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This