Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg is momenteel een van de leukste wijken van Berlijn. De door de Tweede Wereldoorlog verwoeste panden zijn prachtig opgeknapt en de wijk ligt er prachtig bij. Jonge gezinnen, hippe cafes en leuke boetiekjes zijn massaal naar Prenzlauer Berg getrokken en die maken de wijk een fijne uitvalbasis voor een tripje naar Berlijn. De wijk moet het niet hebben van bekende bezienswaardigheden, maar vooral van de mooie straten, pleinen en goede sfeer.

Prenzlauer Berg ligt in het voormalige Oost-Berlijn en grenst onder andere aan Friedrichshain, Mitte, Wedding en Lichtenberg. In de jaren ’90, vlak na de val van de Berlijnse Muur, was Prenzlauer Berg nog een vervallen en slecht onderhouden wijk. Een walhalla voor kunstenaars en studenten omdat de prijzen hier laag waren, maar de locatie toch erg centraal. Nog altijd vind je hier de sporen van terug, in de wijk bevinden zich veel uitgaansgelegenheden, gallerijen en cafeetjes.

De belangrijkste straat in Prenzlauer Berg is de Kastanienallee, een gezellige straat in het hartje van Prenzlauer Berg. Echt leuk zijn de zijstraatjes van de Kastanienallee, loop zeker even door de Sredzkistraße, de Kollwitzstraße en de Rykestraße. Aan de Kollwitzplatz en Helmholzplatz vind je ook de nodige cafeetjes.

20130914 - _MG_9815- BerlijnBlogWeekmarkt op de Kollwitzplatz. 

Prenzlauer Berg vroeger…

Voor de val van de Berlijnse Muur

Prenzlauer Berg ligt direct ten noorden van het stadsdeel Mitte, het oude stadscentrum van Berlijn dat voor de val van de muur in 1989 onderdeel uitmaakte van Oost-Berlijn. Terwijl in Mitte door de DDR-regering grote regeringsgebouwen werden neergezet, en aan de buitenkant van Berlijn flatwijken ontstonden als Marzahn en Hohenschönhausen, werd de oude arbeiderswijk Prenzlauer Berg verwaarloosd. De huizen zagen er slecht uit, de sporen van de Tweede Wereldoorlog waren hier duidelijk zichtbaar. Jonge gezinnen ruilden hun tochtige woningen in Prenzlauer Berg om voor een moderne Plattenbau aan de rand van de stad. De grijze huurkazernes met binnenhoven en achterhuizen werden gaandeweg het domein van studenten, kunstenaars en alternatievelingen. Deze alternatieven werden door het DDR-regime gedoogd, als ze zich maar niet teveel in het paradepaardje Mitte lieten zien.

20130914 - _MG_9803- BerlijnBlog

Na de val van de Berlijnse Muur

Na 1989 profiteerde de wijk van de centrale ligging en de alternatieve bevolking. Prenzlauer Berg oefende een grote aantrekkingskracht uit op nieuwe winkels en galeries. De voormalige Joodse wijk rond de Schönhauser Allee werd in ere hersteld met de restauratie van de synagoge aan de Rykestrasse. Steeds meer jongeren trokken naar de wijk omdat het hier goedkoop en hip was. Clubs openen op elke hoek van de straat en Prenzlauer Berg was met uitstek de hipste wijk van Berlijn. Inmiddels is Prenzlauer Berg volwassener geworden. De studenten van toen hebben inmiddels kinderen gekregen en de illegale clubs hebben plaats gemaakt voor de kinderopvang. Dat neemt niet weg dat Prenzlauer Berg nog altijd een heerlijke wijk is om te wandelen of op een terrasje te genieten van een goede kop koffie.

20150308 - P1110676- BerlijnBlogDe Oderstraße die de Kastanienallee met het Mauerpark verbindt. 

Bezienswaardigheden in Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg is een stadsdeel vol sfeer, terrasjes en gezelligheid. Ook de wijk van de Volksbühne, Kollwitzplatz, Mauerpark, Wasserturm, Rykestraße en de enorme Kulturbrauerei. De bekende bezienswaardigheden uit de reisgidsen zul je in deze wijk niet tegenkomen, maar dat maakt deze wijk niet minder leuk! Hieronder een paar leuke plekken om te bezoeken in Prenzlauer Berg:

Mauerpark

Het Mauerpark is het meest geliefde park van Prenzlauer Berg, het is een bijzonder park, en dat heeft ze niet aan haar schoonheid te danken. In het Mauerpark staat namelijk nog een stuk Berlijnse Muur. Het stuk muur wat hier staat is het enige stuk muur wat vrij bespoten mag worden met graffiti. Op zondagen vindt er altijd een gezellige vlooienmarkt en een spontane karaoke plaats in dit populaire park.

20150308 - P1110657- BerlijnBlog

Joods kerkhof

Componist Giacomo Meyerbeer en artiest Max Lieberman zijn begraven tussen de prominente Berlijners op dit Joodse Kerkhof in Prenzlauer Berg. Dit kerkhof is in 1827 geopend en was daarmee het tweede joodse kerkhof in Berlijn. Het kerkhof bestaat uit meer dan 20.000 graven, de meesten stammen van voor 1880. De laatste zestig jaar is er geen graf meer bijgekomen. Vanwege instortingsgevaar (veel graven zijn oud en in slechte staat) en om vandalisme tegen te gaan, is het kerkhof alleen nog onder begeleiding toegankelijk (info: 00 49 30 441 98 24). Vanaf de Schönhauser Allee is goed te zien hoe het kerkhof eruit ziet.

20140205 - P1000609- BerlijnBlog

Schönhauser Allee

De Schönhauser Allee was in de DDR-tijd een belangrijke uitgaansstraat in Oost-Berlijn. Hier lagen de bekende cafés en restaurants en hier waren de meeste winkels. Nog steeds is de noordelijke Schönhauser Allee de grootste winkelstraat in Prenzlauer Berg. Aan de Schönhauser Allee kruist de populaire Kastanienallee waar je de oudste Biergarten van Berlijn vindt en veel andere leuke boetiekjes en cafeetjes.

Kulturbrauerei

Van een voormalige bierbrouwerij is een enorm cultureel complex gemaakt. De oude fabriekshallen zijn omgetoverd tot concerthallen en partylocations. In het museum van de Kulturbrauerei kom je alles te weten over het dagelijks leven in de DDR. Ook voor leuke evenementen ben je hier vaak aan het juiste adres: in december vindt er in de Kulturbrauerei altijd een leuke kerstmarkt plaats en ook de street food markt Auf Asche is hier regelmatig te vinden.

20150118 - P1100425- BerlijnBlog

Watertoren Prenzlauer Berg

De watertoren in Prenzlauer Berg, ook wel Dikke Herman genoemd, heeft zijn bijnaam te danken aan zijn forse bouw. De stenen watertoren is in 1873 gebouwd. Een tijd is het een geïmproviseerd concentratiekamp geweest onder leiding van de Nazi’s. Na de oorlog zijn in de toren flats gebouwd, maar aan het uiterlijk is niets veranderd. In de aansluitende Knaackstrasse vind je een levendige rij restaurantjes en bars.

20150221 - P1100965- BerlijnBlog

Biergarten Prater

Een andere aanrader is Prater. Deze oudste Biergarten in Berlijn ligt aan de Kastanienallee, vlakbij het U-Bahnhof Eberswalder Strasse. Prater is de bekendste biergarten van Berlijn waar het wanneer de zon schijnt erg druk en gezellig kan worden! Dat blijft het tot laat in de avond.

20120428 - IMG_0750- BerlijnBlog

Prenzlauer Berg

Openbaar vervoer:

Het openbaar vervoer in Berlijn is zeer goed geregeld. Wanneer je naar Prenzlauer Berg wilt kun je het beste met de tramlijn M10 gaan (deze lijn verbindt de wijken Friedrichshain en Prenzlauer Berg met elkaar) of stap uit bij een van de volgende metrostations.

 • Metrostation Eberswalder Straße (U2)
 • Metrostation Senefelderplatz (U2)
 • Metrostation Rosenthaler Platz (U8)

20140705 - IMG_6250- BerlijnBlog

Uitgaansgelegenheden:

20130914 - _MG_9852- BerlijnBlog

51 Reacties

 1. Michelle

  Hoi Marjolein
  Ik ga samen met mijn gezien naar Berlijn ergens in December. Kun jij naar mij adviseren welke wijk zijn geschikt voor kinderen om te spelen of leuke dingen te doen en ook verblijven?
  Ik hoor het graag!
  BVD

  Antwoord
  • Marjolein

   Prenzlauer Berg staat bekend als meest kindvriendelijk. Is een prachtige centrale wijk met veel speeltuinen en toch niet al te druk. Zou mijn eerste keuze zijn met kinderen! Vooral de buurt rondom de Wasserturm en de Kollwitzplatz is prachtig. In de Kulturbrauerei is trouwens elke winter een leuke kerstmarkt met attracties voor kinderen, die zou ik zeker even meepikken. Veel plezier alvast!

   Antwoord
 2. Ilonka smeets

  Hoi Marjolijn!
  Eind augustus wil ik met mijn dochter Berlijn bezoeken!
  Graag wil ik een hotel zonder ontbijt boeken ,
  Heb jij een tip voor mij in oost mitte of misschien in mitte centrum!
  Groetjes Ilonka

  Antwoord
 3. Nele

  wow, wat een interessante blog, ik heb al veel tips genoteerd voor mijn tripje naar Berlijn, komend weekend. Bedankt! Ik had nog een vraagje, moest je tijd hebben om te antwoorden zou dat super zijn. Zijn op maandag veel winkeltjes (de kleine, gezellige winkels, dus niet de ketens…) gesloten?

  Antwoord
  • Marjolein

   De winkels zijn op maandag grotendeels wel open, openen echter wel vrij laat in de ochtend. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 4. ingrid

  Hi Marjolein,

  je krijgt zoveel reacties, als je geen tijd hebt om deze vraag te beantwoorden heb ik daar ook alle begrip voor. Mocht het wel lukken, ik was deze zomer met man en kind naar Berlijn (ik had die reactie op Tropical Islands nog gegeven) en ik vrees dat ik een nogal erge Prenzlauer Berg tic heb overgehouden aan deze 2e trip. hihi. Ik ben erg dankbaar dat ik eind oktober als ik jarig ben voor bijna 2 dagen weer kan gaan (met een leuke vliegtuigaanbieding), Prater en Deck 5 ben ik deze zomer geweest. Wat raad je me absoluut nog aan Kulturbrauerei en de markt aan Kolwitzstrasse/platz? is die echt leuk die markt ook in oktober? En welk italiaans restaurantje is jou goed bevallen? Via Lattea of Trattoria Felice ben je daar ooit geweest?

  Groetjes
  ingrid

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Ingrid,

   gelukkig wel bijna allemaal hele leuke reacties! Daarom vind ik het ook alleen maar fijn als ik andere mensen kan helpen! En die Prenzlauer Berg tic snap ik maar al te goed, die heb ik zelf ook een beetje, haha! Zo’n prachtige wijk, leuke horeca, veel groen. Ik raak d’r niet uitgekeken! De Kulturbrauerei is leuk op zondagen, dan is er een leuke food markt (Auf Achse) en de markt op Kollwitzplatz is ook absoluut leuk om even overheen te lopen en wat te snacken of een koffie te drinken. Met een beetje mazzel hangen de verkleurde blaadjes nog aan de bomen in de Kollwitzstraße, een prachtig gezicht. Beide restaurants die jij noemt vind ik goed, Via Lattea nog iets beter. Mijn ultieme favoriete Italiaanse restaurant is echter Saporito in Friedrichshain (reserveren wel aanbevolen). Met de tram M10 zit je er vanuit Prenzlauer Berg zo!

   Veel plezier alvast, ook met de voorpret,
   Marjolein

   Antwoord
 5. Marvin

  Wat een leuke blog met informatie.

  Aankomend weekend gaan wij een aantal nachten naar Berlijn, het Andel’s Hotel. Heb je voor ons nog tips van leuke restaurants waar we niet te lang voor in de “tram” moeten zitten. Ben zelf van het vlees en italiaans. Hoor het graag en bedankt voor de moeite.

  Andere tips zijn natuurlijk ook welkom!

  Antwoord
  • Marjolein

   In dat geval móeten jullie gewoon naar Saporito, mijn favoriete Italiaan in Berlijn met geweldige anti-pasti en zelfgemaakte pasta! Probeer wel van tevoren te reserveren want het is een klein restaurant en zeker in de weekenden zitten ze altijd vol. Ongeveer een kwartiertje wandelen van het Andels hotel :-). Voor meer restauranttips raad ik aan om even op mijn restaurantpagina te kijken. Groetjes!

   Antwoord
 6. Carla

  Hoi Marjolein,

  Ik ga samen met mijn dochter als examenkado 3 dagen naar Berlijn. En pikken ook concert van Coldplay mee
  Was in NL uitverkocht. Dus een en een is twee!
  Nu spreekt deze wijk ons wel aan en twijfelen we tussen 2 hotels. Het Ibis style mitte en Hotel 4 youth mauerpark.
  Leuke hippe hotels. Heb jij nog tips een ideeen?
  Ook wat betreft verbindingen met vliegveld Tegel en de O2 arena.
  Ik heb je hele blog voor voor naar achter gelezen. Super

  Gr. Carla en Linde

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Carla en Linde,

   wat leuk zeg, zo’n moeder-en-dochter tripje! Die hotels zien er prima uit! Zelf vind ik het Wombats hostel nog erg leuk, lekker centraal, moderne kleurrijke kamers en het beschikt over een gaaf dakterras met mooi uitzicht. Misschien is dat nog wat voor jullie?

   Voor de beste verbindingen met het OV raad ik aan om de routeplanner van de BVG te gebruiken, die berekent automatisch de snelste route.

   Viel Spaß!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 7. Karin

  Hoi Marjolein,
  Ik ga in december met een schoolklas naar Berlijn. Op 11.12. willen we naar een club. Alleen zijn de leerlingen nog geen 18 (15-16 jaar). Wat zou je mij kunnen adviseren?
  We logeren in de wijk Prenzlauer Berg.

  Groetjes Karin

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Karin,

   oef, ik kan niet uit eigen ervaring spreken, die leeftijd ben ik ook al even voorbij, haha! Ik kwam pas op mijn 18e voor het eerst naar Berlijn… Ik vond wel deze linkjes, misschien zit daar iets leuks tussen?
   http://www.16plusparty.de/ – verschillende feestjes in Soda Club in de Kulturbrauerei, nog geen feest bekend voor 11.12.
   http://www.berlinerschulparty.de/ – elke vrijdag vnaaf 19:00 in Club 23 in de Kulturbrauerei
   Mocht het niets zijn, dan zoek ik graag nog even verder!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 8. Lusa

  Beste Marjolein,
  Veel dank voor alle tips op jouw geweldige blog! We hebben er dankbaar gebruik van gemaakt. La soupe populaire had ik nav jouw enthousiaste recensie over Tim Ray gereserveerd, het was echt een belevenis! Van heel andere orde maar zeker het vermelden waard voor een stop in Prenzlauer Berg is Kauf dich Glücklich in de Oderbergerstrasse, heerlijke zelfgemaakte wafels en ijs! Veel succes met je boek en blog, Vriendelijke groet, Lusa

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Lusa, dank je wel voor je leuke reactie! Ik ben blij te horen dat het zo goed bevallen is bij La Soupe Populaire! Is de lange reserveringstijd absoluut waard. Nu je het zegt, moet ik er zelf ook nodig weer eens naartoe ;). Net als naar Kauf dich Glücklich trouwens, die wafels met ijs zijn inderdaad goddelijk! Er zit nog een filiaal bij de Weinberg (Glücklich am Park, Kastanienallee 54), daar kun je ook prima zitten. Liebe Grüße, Marjolein.

   Antwoord
  • Cora Meijer

   Wij hebben een geweldige middag gehad in Prenzlauer Berg. Er zijn leuke interieurzaken en galeries naast de cafe’s en restaurantjes. De Kulturbrauerei is een geweldig complex. De opbouw voor een groots zomerfeest was in volle gang, wat een leuk idee om de zomer zo te starten. Het pannekoekje met verse spinazie bij Cafe Anna was heerlijk. Het is heerlijk slenteren en vertoeven, wij vonden de kollwitzstrasse etc. een wat Parijse indruk maken.
   Dank voor je tips,
   Cora

   Antwoord
   • Marjolein

    Die Parijse indruk snap ik heel goed! Prenzlauer Berg heeft dat statige en chique van Parijs wel een beetje, dat denk ik ook vaak als ik er rondloop. Heerlijke wijk in ieder geval, fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad!

    Antwoord
  • barbara

   Hallo Marjolein,
   Net 4 dagen in Berlijn geweest, fantastisch! hotel in het gebied Hackische hofen, onder welke wijk valt dat eigenlijk? Zo veel gezien, maar nog te weinig, ik ga gauw terug en een lijstje maken wat nog te zien!

   Antwoord
   • Marjolein

    Hi Barbara, de Hackesche Höfe liggen in de wijk Mitte, om precies te zijn in de buurt Scheunenviertel (Mitte is vrij groot met veel verschillende buurten, daarom de extra specificatie, hehe). In Berlijn blijf je leuke dingen ontdekken dus het is zeker de moeite waard om nog eens terug te komen! Het Scheunenviertel vind ik zelf een erg leuke buurt. Groetjes, Marjolein.

    Antwoord
 9. Jarn Ceusters

  Beste Marjolein,

  mijn naam is Jarn Ceusters scholier in het miniemeninstituut te Leuven. Onze klas plant binnenkort een uitstap naar Berlijn. Samen met een klasgenoot ik zorgen dat we “hippere” plaatsen in Berlijn bezoeken maar nog altijd in klas-en schoolverband ( dus geen nachtclub of dergelijke). Hebt u toevallig enkele interessante voorstellen die aanspreken tot 17-18 jarigen?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groeten,

  Jarn Ceusters

  Antwoord
   • Jarn Ceusters

    Ja hoor, hartelijke dank voor uw hulp!

    Antwoord
     • Mai

      Hallo Marjolein,

      Ik ben een weekend Berlijn aan het voorbereiden en erg blij met jouw tips! We verblijven in Prenzlauer Berg en wat ik er zo over lees gaan we ons daar niet vervelen :)
      Het lijkt me leuk om te gaan stappen in de Kulturbrauerei maar is dat vooral voor jonge mensen of komt er van alles. Wij zijn 40+ en houden van dansen op funk en dance.

      Hoor graag van je of je daar een tip voor hebt. Alvast bedankt, groetjes Mai

 10. Dina Marinus

  Hallo, je blog is super – bedankt voor alle leuke tips ! Ik keer volgend weekend (na 6 maand Erasmus in Leipzig) terug naar huis en heb anderhalve dag de tijd om Berlijn ook nog mee te pikken.Ik wil graag een maximum zien en liefst van al, geen toeristische trekpleisters. Wat raad je aan, tussen bv. Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg? Ik had o.a. gedacht aan een vlooienmarkt in Prenzlauer Berg (als die er is in de winter, tenminste) en de Stasi-gevangenis… Of kan ik (gezien het seizoen) beter iets anders doen?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Dina, bedankt voor je leuke reactie! Wist je trouwens dat ik nog nooit in Leipzig ben geweest? Wordt eens de hoogste tijd! Kom je in een weekend? Dan raad ik aan om op zondag de vlooienmarkt op de Boxhagener Platz in Friedrichshain mee te pakken, daarna kun je een hapje eten op de street food markt op het RAW-Gelände. Rondom Boxhagener Platz vind je ook veel leuke winkeltjes en cafeetjes (Silo, Wahrhaft Nahrhaft, Macondo). In Kreuzberg raad ik aan om in het Gräfekiez te wandelen langs het Landwehrkanal (rondom de Admiralbrücke), veel leuke cafeetjes, goede sfeer en prachtige panden. De vlooienmarkten in Pranzlauer Berg (Arkonaplatz + Mauerpark) zijn er ook op zondagen in de winter. Erg tof! Daarna kun je nog wat rondwandelen door de Kastanienallee en rondom Helmholzplatz, leuke winkeltjes en cafeetjes. De rondleidingen in de Stasi-gevangenis zijn erg aan te raden, het is misschien wat fris maar het winterse weer past ook wel bij het thema. De tentoonstelling daar is ook erg indrukwekkend (en gratis). Mocht je van fotografie houden dan raad ik de tentoonstelling van Mario Testino in de Kunstbibliothek aan, deze loopt nog tot half februari. Heel veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
   • Dina

    Wow, bedankt voor alle leuke tips!! Ik hoop zeker een paar van je aanraders mee te kunnen pikken! Ik laat je sowieso iets weten ;) Mocht je ooit een tripje naar Leipzig plannen, dan kan je bij mij terecht voor tips :)

    Antwoord
    • Marjolein

     Cool! Ik ben heel benieuwd hoe je het vindt! Mocht je nog specifieke vragen hebben, laat het me weten. En als ik naar Leipzig ga, weet ik je te vinden ;-). Bedankt voor je aanbod – volgens mij zijn er in Leipzig ook een hoop mooie en gave plekken te vinden.

     Antwoord
     • Dina

      Hallo! Beetje laat, maar zoals beloofd… Berlijn was geweldig! Prachtig weer gehad! Eerste dag toeristische trekpleisters gedaan, op zondag heb ik dan de vlooienmarkt op Bowhagener Platz en het RAW-Gelände kunnen meepikken. Was super, dus heel erg bedankt voor de tip! Anderhalve dag is echt niet veel, dus ik hoop erg snel terug te kunnen gaan – dan weet ik je wel te vinden voor nog wat tips :)

  • Marian

   Hallo Marjolein,
   Superieur om via jouw blog Berlijn al een beetje te leren kennen. Binnenkort een paar daagjes daarheen met drie dochters, waarvan eentje nog niet volwassen is, als we savonds naar cafeetjes of uitgaansgelegenheden Willen gaan moeten we dan nog rekening houden met leeftijdsgrenzen dat jij weet?
   Groetjes Marian

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Marian, volgens mij moet dat geen problemen opleveren. Cafeetjes en bars kun je gewoon naar binnen. Clubs zal wel wat lastiger worden, maar ik denk niet dat dat het op de planning staat? Misschien is het leuk wat te eten of drinken in het 25 Hours hotel? Prachtige locatie met gaaf uitzicht over de stad. Hoe dan ook, veel plezier! Groetjes, Marjolein.

    Antwoord
 11. Froukje Post

  Hallo,

  Wat een fijne site is dit! Daarom even een vraag.
  Ik ga eind maart voor 4 dagen naar Berlijn met mijn twee dochters (17 en 12 jaar). We zoeken een leuk, niet te duur, beetje alternatief hotel, B&B of appartement dat rustig ligt in Prenzlauer Berg. Heb je tips voor ons?

  Groet,

  Froukje

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Froukje,

   het Generator hostel is praktisch, niet duur en goed met het openbaar vervoer bereikbaar (station Landesberger Allee is om de hoek). Ligt echter niet echt in het gezellige deel van Prenzlauer Berg. Als je liever voor een appartement gaat zijn de Old Town Apartments misschien wat voor jullie? Ze hebben verschillende appartementen in het gezellige deel van Prenzlauer Berg. Kun je hier iets mee?

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
   • Froukje

    Zeker. Dank je wel!

    Antwoord
 12. barry calot

  Hallo Marjolein,

  Allereerst een groot compliment voor jouw blog , hier kan je ook bijna alles vinden wat je wilt weten over Berlijn.
  Van 17 oktober tot 22 oktober waren mijn vrouw en ik in Berlijn en dankzij jouw blog hebben we genoten van deze geweldige stad.
  We hebben enkele tips van jou ter harte genomen , maar het mooiste van deze reis was voor ons toch wel de zondagmiddag in het Mauerpark.
  Wat een mensenmassa en wat een gezelligheid , niets moet ,bijna alles mag. De vlooienmarkt is super om af te struinen en bij het beachgedeelte in het midden kan je lekker eten (en drinken).
  Maar in het park zelf gebeurt zo veel om je heen dat je niet weet waar je moet kijken, barbecue,de karaoke met honderden toeschouwers , mensen die aan basketballen zijn, mensen die aan het dansen zijn en dan al die kleine bandjes die overal spelen ….GEWELDIG. We hebben hier een supergezellige dag gehad en allemaal door jouw blog te lezen.
  Volgend jaar gaan we zeker weer naar Berlijn , want dit is toch wel een stad waar wij verliefd op zijn geworden.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Barry,

   wat tof om te horen! Dankjewel! Het Mauerpark is inderdaad elke week weer een feestje, ik kom er ook nog altijd graag. Het verveelt eigenlijk nooit daar. En Berlijn kun je wat mij betreft niet vaak genoeg bezoeken, je blijft leuke plekken ontdekken!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
   • Ivan Coene

    Marjolein

    Volgend weekend ben ik in Berlijn. Weet jij of er zondag 21 december dus, iets te beleven valt aan Mauerpark? Of is dat afhankelijk van het weer?

    Gr

    Ivan

    Antwoord
    • Marjolein

     In principe is de vlooienmarkt er elke zondag, ook in de winter. Verder is het op winterse dagen wel een stuk rustiger in het Mauerpark dan op zonnige dagen maar het is sowieso altijd wel even de moeite waard om langs te gaan. Al is het alleen maar om even langs de Hinterlandmauer te lopen, de graffiti aldaar te bewoneren en te schommelen op het gebied waar vroeger de Berlijnse Muur stond.

     Antwoord
 13. Pascal

  Hi,
  Ik wil binnenkort eens een weekendje naar Berlijn.
  Zoek een leuk hotel in de buurt van Prenzlauer Berg.
  Ons is verteld dat dit een hele leuke buurt is.
  Ergens anders kan natuurlijk ook.
  Max prijs per nacht +/- 100 euro (liefst goedkoper).
  Zijn er ook nog leuke barretjes met life muziek ( blues).

  THX,
  Pascal

  Antwoord
 14. Mary van Kuilenbur-Tolsma

  Begin juli jl. zijn we 5 dagen in Berlijn geweest, voor de 2e keer en hopen nog vaker te gaan.
  Wij aten ook o.a. in Prenzlauer Berg bij restaurant Gugelhof, Knaackstrasse 37. Omdat wij geen vlees eten is het altijd even zoeken, maar het was hier geweldig. We zagen later toen we nog wat rondwandelde, dat je in deze buurt inderdaad op nog veel meer plekken heerlijk en gezellig kunt eten. Wij logeerden in het NH hotel, Friedrichstrasse. Dit vooral om de geweldige plek bij het station met al het openbaar vervoer, waarmee je heel snel overal in Berlijn kunt komen. Verder hebben we weer van Berlijn genoten. Ik kan me voorstellen dat je het heerlijk vindt om er te wonen. Als ik al die foto’s zie zou ik dat ook wel willen, maar daar wij al boven de 60 jaar zijn, houden we het maar bij bezoekjes.
  Ook heel leuk om je blog te volgen, blijf ik zeker doen.
  Groeten en heel veel plezier en succes in Berlijn,
  Mary

  Antwoord
 15. nathalie

  Hoi Marjolein,
  Weet jij een paar goede leuke restaurants
  in Prenzlauer Berg ?
  Alvast dank
  groet,
  Nathalie

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Nathalie,

   jazeker, genoeg zelfs! Pantry in de Friedrichsstraße (eigenlijk nog Mitte), Nola’s am Weinberg (Zwitsers), Prater (traditioneel Duits), la Soupe Populaire (het “gewone restaurant” van sterrenkok Tim Raue – zeker reserveren), Laibhaftig (een soort kleine Duitse tapasgerechten) of Sasaya (sushi). Ga ook zeker even een kop koffie doen bij Monelli (Italiaans) of Pakolat, twee erg leuke cafes.

   Hoop dat hier iets voor je tussenzit.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 16. Hendrik

  Ga vanavond van Friederich Kreuzberg naar Prenzlauerberg verhuizen heb er nu al zin in :D echt een toffe wijk al is het hier om de hoek bij Ostkreuz ook prima vertoeven hoor, alleen ga nu 2,5 keer zo groot wonen voor het zelfde geld :D berlin baby!

  Antwoord
 17. Alex

  Beste Marjolein,

  Een leuke site waar ik veel aan heb, hierdoor voel je je algauw een Berlijner.
  Mooi zou zijn als je deze site vermeld Sandeman New Europe http://www.newberlintours.com/ diverse gratis tour met gids (ze vragen alleen drinkgeld) door Berlijn.

  De prijzen van het OV is waarschijnlijk per 1 augustus ietsje verhoogt.
  Wij hebben de koffers al ingepakt en gaan binnenkort weer naar Berlijn.

  We zullen zeker een aantal adresjes bezoeken die je hebt staan op jouw Blog.

  Groetjes
  A&M

  Antwoord
 18. Michel

  Net terug van enkele dagen berlijn, De Prenzlauer Berg, wat een heerlijke wijk is dit. We zaten in een appartement aan de Schonhauser allee en hebben een middag in deze wijk rond geslenterd. leuke winkeltjes, leuke terrassen en wat een heerlijke rustig sfeer, tja hetw as dan ook wel heel lekker weer, 26 graden en zon, Wat wil je nog meer.

  Antwoord
  • Daisy

   Zeker! :)

   Antwoord
 19. Evelyn

  1 van de leukste wijken,omdat mijn idolen daar gewoond hebben,Rammstein..heerlijke wijk voelde me er gelijk thuis,terwijl i ker nog nooit geweest was!

  Antwoord
 20. laura

  ik vroeg me af of de bezienswaardigheden tussen kerst en nieuwjaar ook open zijn?

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. 4 neighborhoods worth visiting in Berlin - City Game - […] Prenzlauer Berg […]
 2. 4 neighborhoods worth visiting in Berlin | Citygame.com - […] Prenzlauer Berg […]
 3. Lauri Soares | Reset the world - […] Prenzlauer Berg: Mijn favoriete wijk in Berlijn. Leuke mensen, jonge gezinnen, hippe cafes en leuke boetiekjes zijn massaal naar Prenzlauer…
 4. Lace up 5 steden voor een goedkoop maar zonnig weekendje weg - Lace up - […] toch? Ga gratis naar het documentatiecentrum om hier wat meer over te leren. * Natuurlijk valt er in Berlijn…
 5. Berlin, du bist so wunderbar | Jobi Travels - […] begint met onze wijk, Prenzlauer Berg, Prenzlberg voor de vrienden, Schickimicki voor de sceptici. Het vroegere Oost-Berlijn, ooit een…
 6. Weekendje Berlijn | Uitdragerij.nl - [...] volgende een wandeling door mijn favoriete wijk Prenzlauer Berg, waar het altijd leuk slenteren is tussen de vele aparte…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This