Mitte

Echt een centrum heeft Berlijn niet. De stad is samengegroeid uit meerdere dorpjes en elke wijk heeft daardoor nog een duidelijk eigen centrum weten te behouden. Ook omdat Berlijn lange tijd door de Berlijnse Muur opgedeeld is geweest in West-Berlijn en Oost-Berlijn, heeft er noog een samenhorig centrum kunnen groeien groeien in Berlijn.

Ondanks dat Berlijn niet één centrum heeft, wordt Mitte vaak wel gezien als hét centrum van Berlijn. Zeker als je kijkt naar het aantal bezienswaardigheden in Mitte, én de geografische ligging van de wijk, is dit een hele logische constatering! Mitte was ook het historische centrum van het voormalige Oost-Berlijn waar je nog altijd veel bekende bezienswaardigheden als Unter den Linden, de Brandenburger Tor, het Museuminsel en Alexanderplatz kunt vinden. Naast het toeristische deel bestaat Mitte ook voor een groot deel uit een voormalige Joodse wijk. In het Scheunenviertel zijn tegenwoordig veel leuke cafeetjes en galerieën te vinden.

Bezienswaardigheden in Mitte

Kom je voor de eerste keer naar Berlijn? Dan raad ik absoluut aan om in Mitte te verblijven. Je zit centraal in de stad, hebt goede verbindingen met het openbaar vervoer en bovendien is er ontzettend veel te zien en te doen in deze veelzijdige wijk.

Museuminsel

De must voor elke kunstliefhebber. Op het Museuninsel zijn verschillende musea te bezichtigen die ieder een indrukwekkende collectie hebben van oude kunst. De musea die je er kunt vinden zijn de Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en het Pergamonmuseum. Het Pergamon is het meest bezochte museum van Berlijn en ook mijn persoonlijke favoriet.

Berliner Dom

De grootste en meest imposante kerk van Berlijn. Deze kerk beschikt over een van de mooiste orgels ter wereld. Voor een klein bedrag kun je de dom bezoeken. Vanaf de dom heb je tevens een mooi uitzicht over Berlijn.

Unter den Linden

Deze prachtstraat is ooit aangelegd om het Tiergarten met het Berliner Schloss te verbinden. Nog altijd zijn aan deze laan schitterende gebouwen te vinden in romeinse bouwstijl. Denk aan de Berliner Oper, de Humbuldt Universiteit, het duits historisch museum en de oude staatsbibiotheek. Het loont zich om Unter den Linden te voet te verkennen.

Holocaustmonument

Het Holocaustmonument is de belangrijkste gedenkplaats in Duitsland voor de slachtoffers van de Holocaust slachtoffers. Met 2.711 grote betonnen blokken wil de ontwerper herinneren aan alle onschuldige slachtoffers die tijdens de oorlog zijn gevallen.

Joods Museum

Alles en meer over Joodse cultuur en geschiedenis kun je te weten komen in het Joods Museum. Natuurlijk is er veel aandacht voor de Joodse slachtoffers tijdens de Holocaust. Verschillende monumenten in het prachtig ontworpen gebouw laten je de rillingen over je rug lopen.

Oranienburger Straße

Vroeger was deze straat deel van Berlijn druk bevolkt door joden. Nog steeds staat de prachtige Synagoge in deze straat. Tevens kun je hier prima terecht voor een drankje op een terras.

Gendarmenmarkt

Niet ver van de koepel van de St.-Hedwigs-Kathedrale tref je een van Europa’s mooiste plekken. Schinkels meesterwerk, de Gendarmenmarkt met het Schauspielhaus, Deutscher en Französischer Dom. Dit is absoluut het mooiste plein van Berlijn en zeker een bezoekje waard. Een terrasje pikken op dit plein kan je wel duur komen te staan.

Brandenburger Tor

Het symbool van Berlijn is de Brandenburger Tor. De poort staat tegenwoordig voor de eenwording van Duitsland. Vroeger stond de poort vlak langs de muur en nog net in oost Berlijn.

Andere bezienswaardigheden in Mitte

De plek waar het allemaal begon

Het ontstaan van Berlijn en Mitte

In Mitte ligt de oorsprong van Berlijn. In mitte werd in de 13e eeuw het begin van Berlijn gebouwd. Aan de oevers van de Spree lag hier de stad Cölln-Berlin. Van Cölln (de plek waar nu hiet Fisherinsel ligt) is inmiddels niets meer over. Het oorspronkelijke Berlijn is het stuk rond de Nikolaikirche op de noordelijke Spree-oever. De oorspronkelijke kerk staat er nog steeds en de straten om de kerk heen zijn na de tweede wereldoorlog opgeknapt.

Na de Wende

Na de eenwording van Duitsland was Mitte het eerste stadsdeel in Oost-Berlijn wat opgeknapt moest worden. Onroerend goed werd massaal opgekocht en krakers werden verjaagd. Niet alles kon gelijk omgetoverd worden tot pracht en praal maar inmiddels is Mitte weer helemaal hip en modern. Mitte wordt nu vooral bevolkt door toeristen die er rondslenteren en yuppen die er wonen.

Uitgaan in Mitte

Ook voor een gezellige avond uit zit je in Mitte goed. Er zijn genoeg restaurants te vinden rond de Hackescher Markt, Oranienburger Straße en Weinmeister Straße. Ook kun je hier prima terecht voor een borrel of een cocktail.

Leuke clubs in Mitte:

  • House of Weekend, heeft tevens een terras op de 15e verdieping
  • Sage Club, grote club met verschillende soorten muziek en zalen
  • Kaffee Burger, verschillende avond met o.a. Balkan beats en Rock ’n roll feesten
  • Tresor is de place to be voor de technofanaat

Hotels in Mitte

Mitte barst van de hotels, hostels en accommodaties. Het zal zeker niet lastig zijn om hier iets te vinden. Echter, in het hoogseizoen komt het nog wel eens voor dat alle hotels vol zitten, dit geldt ook voor kerst en oud en nieuw.

Kijk hier voor een totaaloverzicht van alle hotels in Mitte of snuffel nog even verder tussen mijn reviews op hotels in Berlijn.

49 Reacties

  1. Laura

    Hi Marjolein,
    Wij gaan het laatste weekend van november dit jaar naar Berlijn met 8 meiden. Bewust dit weekend want dan is alles in kerst sfeer en zijn de kerstmarkten begonnen toch? Heb je tips voor leuke activiteiten in de winter? Thanks!

    Antwoord
  2. Samantha

    Hoi Marjolein,

    Wat een toffe blog!! Op welke dag kan je het beste Mitte bezichtigen? Zaterdag of zondag?

    Alvast bedankt!!!

    Groeten Samantha

    Antwoord
  3. helma

    Hoi Marjolein, al met veel plezier op je site zitten kijken. Ga het zeker gebruiken om ons bezoek te plannen in de mei vakante. Ben als eerst op zoek naar een appartement. Heb je daarvoor nog een goede tip, heb natuurlijk al op je pagina hiervoor gekeken. Maar kan bijv op airbnb de bomen door het bos niet zien. Is het met een gezin juist fijn om in de wijk Mitte te zitten of zou je juist wat meer erbuiten gaan zoeken. Kinderen zijn al wat ouder en houden ook erg van winkelen, buiten het bekijken van alle bezienswaardigheden. En is het handig om een vervoerskaart al in Nederland te kopen of in Berlijn bekijken wanneer je een kaart nodig hebt? En heb jij als wel eens tocht gereden in een trabant door Berlijn? Ach en zo kan ik nog veel meer vragen bedenken. Nog veel succes met je Berlijn blog.

    Antwoord
  4. es

    he hallo

    wat een leuke blog zit met plezier te lezen!

    zie dat er niet echt recente reacties zijn geplaatst maar toch wil ik je wat vragen

    ik wil graag weekend na Berlijn en dan puur voor de muur en de holocaust museum en andere bezienswaardigheden wat met de holocaust heeft te maken waar kan ik dan het makkelijkst verblijven ik ga je volgen op fb en alvast bedankt

    Antwoord
  5. sean goossens

    Wat een zeer goed blog. Heel erg bedankt

    Antwoord
  6. Ma

    Nu we in berlijn zijn vraag ik me steeds af of jullie ook in zo n flat wonen waar je er ontzettend veel van ziet in berlijn en of ze echt zo klein zijn als ze er uit zien. Super Bedankt voor al je tipsen verhalen morgen gaan we proberen om.het olympisch stadion te vinden. Ik weet zeker dat we echt veel dingen nog niet gezien hebben. Groeten uit berlijn

    Antwoord
    • Marjolein

      Het Olympisch Stadion is redelijk eenvoudig te vinden, gewoon uitstappen bij het gelijknamige station (Olympiastadion) en dan zie je het vanzelf! Bedoel je trouwens de typische Plattenbau? Volgens mij zijn dat voornamelijk twee- en driekamerwoningen. Niet enorm groot maar omdat ze efficient zijn ingedeeld zijn, voelen ze wel redelijk ruim. Omdat veel woningen een mooi uitzicht hebben, winnen veel van deze flats aan populariteit de laatste tijd. Zelf woon ik in een appartement uit de jaren ’20 in Friedrichshain :-). Veel plezier nog in Berlijn!

      Antwoord
  7. Brigitte

    Beste Marjolein,

    Wat een mooie informatieve site zeg. Wij gaan eind april naar Berlijn in de wijk mitte. Nu ben ik opzoek naar een stadsgids (het liefst in het Nederlands) die ons de inns en outs van Berlijn kan laten zien. Lopend of met de metro. Zowel voor overdag en in de avond om ons de underground barretjes clubs te laten zien. Weet jij iemand ?

    Alvast bedankt. Groetjes Brigitte

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Brigitte, ik raad aan om even na te vragen bij Berlijn op Maat. Een klein clubje Nederlandse mannen verzorgt rondleidingen op maat met een thema naar keuze. Zij weten alles van Berlijn en kunnen je ongetwijfeld verder helpen! Ik wens je alvast heel veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  8. Annika

    Hi Marjolein, ik zie dat er een nieuw hotel is geopend in de mitte, Titanic Chausee. Weet je heel toevallig of dit hotel een aanrader is. En kunnen we vanaf dit hotel naar de Kurfürstendam lopen? Bedankt voor al je tips op de blog!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Annika,

      om eerlijk te zijn is het de eerste keer dat ik van het hotel hoor. Maar jeetje, het ziet er echt prachtig uit zeg! Ik zou je uit persoonlijke ervaring niets kunnen vertellen maar de foto’s die ik op internet tegenkwam zien er veelbelovend uit! Ik zou het graag zelf eens een keer uitproberen ;).

      De Ku’damm ligt op zo’n 5 km afstand, is iets meer dan een uurtje lopen. Is te doen maar niet bepaald om de hoek. Maar om er te komen, kun je wel een mooie wandeling door Tiergarten (het grootste stadspark van Berlijn) maken, dan sla je gelijk twee vliegen in een klap. In de buurt van het hotel zit wel de Oranienburger Straße en de Torstraße, tussen die straten zitten ook veel leuke winkeltjes, galerien en restaurants. Persoonlijk vind ik dat een leukere buurt dan de buurt rondom de Ku’damm.

      Hopelijk kun je hier iets mee! Als je nog verdere vragen hebt, hoor ik het graag!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
      • Annika

        Dan is het hotel wel heel nieuw Het ziet er idd heel mooi uit. We willen een middagje shoppen bij Kurfürstendam maar daar hoeven we idd niet het hele weekend te vertoeven. We zijn een keer eerder geweest en qua restaurantjes viel het daar ook erg tegen. Dat is in de buurt van Titanic dus veel beter en leuker? Zitten we dan op loopafstand van leuke restaurantjes? Is het hotel in de buurt van de Primark? Die straat? Maar we kunnen ook makkelijk met de bus richting Kurfürstendam toch?

        Antwoord
  9. Wilfred Rubens

    Dag Marjolein,

    Wat een fraaie blog schrijf je over één van mijn favoriete steden! De komende maand mag ik Berlijn zelfs 2x bezoeken. De komende week tijdens de Online Educa Berlijn (weinig gelegenheid om wat van de stad te zien). Daarna tussen Kerst en Nieuwjaar. Ik heb net ook jouw boek gekocht. Voor de dagen tussen Kerst en Nieuwjaar zoek ik vooral bezienswaardigheden die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Maar dan niet de gebruikelijke bezienswaardigheden aangezien ik die al vaker heb gezien. Net als het Stasi Museum en der Tränenpalast. Als je tips hebt…
    Ik zoek overigens ook nog een restaurant voor 31 december ’s avonds (waar je ook vegetarisch kunt eten).
    Het valt me op dat het originele Café Einstein (Budapester Strasse) in je overzicht met restaurants ontbreekt. Ik vind het vooral een mooi restaurant, en het eten is ook prima (wel duurder geworden in de loop van de jaren).
    Veel succes verder met jouw blog. Ik heb er gisteren nog naar verwezen in mijn tips voor deelnemers aan de Online Educa: http://www.te-learning.nl/blog/de-online-educa-als-leerervaring-tips-oeb15/

    Groet,

    Wilfred Rubens

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Wilfred,

      dank je wel voor je reactie en je link naar mijn blog!

      Wat een fijn vooruitzicht dat je deze maand twee keer naar de leukste stad komt! Ik heb zelf ook een onuitputtelijke interesse voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog te maken heeft en blijf nieuwe monumenten, musea en gedenkplaatsen ontdekken. Daarom ben ik begonnen met een verzamelpagina vol bezienswaardigheden die met deze thema’s te maken hebben, ik zal de linkjes hier even plaatsen:

      De lijsten zijn natuurlijk nog lang niet volledig maar ik blijf ze aanvullen met nieuwe ontdekkingen die ik heb gedaan. Ik hoop dat hier wat interessante dingen tussen waar je nog niet bent geweest!

      Grüße aus Berlin,
      Marjolein

      Antwoord
  10. Van Tricht Caroline

    Wij gaan van 22 december tot 25 december naar Berlijn (Mitte) met 7 personen waaronder 4 personen tussen de 18j en 22j. Kan jij ons een aangenaam en lekker restaurant aanraden voor de avond op 24 december?
    Proficiat met je leuke en interessante website.

    Antwoord
    • Marjolein

      Helaas zijn veel restaurants in Berlijn op 24 december gesloten… Heiligabend is voor de Duitsers ook echt heilig. Je kunt mijn pagina met favoriete restaurants in Berlijn even cheken. Als je iets leuks hebt gevonden, raad ik aan om zo snel mogelijk iets te reserveren. De reserveringen gaan altijd snel met de kerstdagen! Anders kun je ook altijd nog op de kerstmarkten terecht. Veel plezier en fijne feestdagen alvast!

      Antwoord
  11. giuseppina

    Beste Marjolein, toevallig ben ik op je blog terechtgekomen, voor april 2016 organiseer ik voor een groep van 16 personen een weekend Berlijn, daar we veel tevoet doen had ik gedacht in Mitte te verblijven, aanbevolen is mij het Leonardo Hotel Berlin Mitte,Wij zijn nog op zoek naar een Nederlandstalige gids en enkele goede restaurants…3 voor ’s middags en 2 voor ’s avonds (mogen iets luxeuezer zijn), een leuke bar in Mitte …. Tips zijn welkom. alvast bedankt,
    groetjes

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik zou zeker even kijken of je een rondleiding kunt boeken bij Berlijn op Maat. Zij maken van elke rondleiding iets bijzonders en maken vaak een op maat gesneden programma voor grotere groepen. Lijkt me ideaal voor jullie! Wat leuke restaurants in Mitte zijn: Pantry, Katz Orange, Lokal en La Soupe Populaire. Om te lunchen vind ik Mogg & Melzer, Zula Hummus Cafe, the Store Kitchen en Muse erg leuk! Met zo’n grote groep moet je wel even reserveren, zeker La Soupe Populaire is altijd vroeg volgeboekt maar het is het waard: een geweldige ervaring! Het restaurant bevindt zich in een voormalige bierbrouwerij. Succes met de voorbereidingen en natuurlijk heel veel plezier! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
    • Jan Mul

      Kom ook maar langs in onze ‘coole’ coffee shop: #HASHTAG 2 minute lopen van U-Bahn Spittelmarkt. Als je met z’n 16en tegelijk wilt lunchen even aanmelden svp.

      Antwoord
      • Marjolein

        Ziet er leuk uit! Ik kom een kijkje nemen als ik volgende keer in de buurt ben!

        Antwoord
  12. Harriette Voermans

    Hallo Marjolein,

    Begin september gaan we naar Berlijn met het vliegtuig, hier bij hebben wij geen transfer geregeld. Wat is de goedkoopste manier om van het vliegveld naar Mitte te komen? En hoelang reis je daarop?

    Gr Harriette Voermans

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Harriette,
      het is wel handig te weten op welk vliegveld jullie landen, Berlijn heeft er namelijk twee: Tegel en Schönefeld. Vanaf Tegel kun je een bus nemen en overstappen op de S-Bahn of U-Bahn, vanaf Schönefeld kun je direct op de S-Bahn of de trein stappen. Ik raad aan om deze routeplanner te gebruiken: https://www.bvg.de/en/. Simpelweg je vertrekpunt en adres invoeren en de website toont de makkelijkste en snelste route. Veel plezier in Berlijn!
      Marjolein

      Antwoord
  13. marco

    wij willen 5 dagen na berlijn om voor techno feesten te gaan..moeten we dan in mitte zijn om een hotel te regelen…zijn daar ook veel barretjes en cafe,s?

    Antwoord
    • Marjolein

      Mitte barst van de leuke barretjes en cafes! Clubs heb je hier niet heel veel meer maar je zit wel erg centraal en je bent snel in andere delen van de stad. Prima optie dus! Leuke hotels in Mitte op een goede locatie zijn bijvoorbeeld Weinmeister , Wombats en The Circus Hotel. Een leuk cafe daar in de buurt is Mein Haus am See. Veel feestplezier! Groeten, Marjolein

      Antwoord
  14. Marijke Brink

    Marjolein,

    Wat ontzettend handig deze blog! Bedankt voor alle leuke en interessante weetjes.
    Ik heb een vraag en hoop dat jij me wijzer kan maken. Ik ga in Juli met een groep fysiek gehandicapte mensen en vrijwilligers naar Berlijn. Ik kan nergens informatie vinden over openbare invalidentoiletten. Bestaan deze wel? Wat is een andere goede optie bij hoge nood?

    Alvast bedankt voor je antwoord.

    vriendelijke groeten Marijke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Marijke,

      jazeker, deze zijn er wel. Ik kom ze geregeld tegen maar ik kan niet echt een website of iets vinden waar ik ze allemaal op kan vinden. Kun je misschien wat met deze link? http://www.gratispinkeln.de/Berlin/Berlin/. En wat goed om te horen dat je wat kan met de tips op mijn blog. Ik wens jullie een fijne tijd in Berlijn!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  15. Charissa

    Hoi Marjolein!
    Ik kwam toevallig op jouw blok terecht en heb er al veel kunnen vinden over Berlijn (super!) maar ik heb eigenlijk nog 1 vraag.
    Ik ga namelijk samen mijn met vriend een kleine week naar Berlijn en willen dus de cultuur mixen met het nachtleven! Wij zijn ook fan van techno en willen eigenlijk een hotel wat het dichts bij het meeste uitgaansgebeuren ligt.. Moet ik dan in de wijk Mitte zijn of in Friedrichshain of maakt niet veel uit? Dankjewel!

    Antwoord
    • Charissa

      P.s.
      Ik heb toevallig gekeken voor het Park Inn hotel die jij ook op je blog hebt staan.. Is dit een goede voor onze wensen?? =)

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Charissa, als je echt dichtbij veel clubs wilt zitten kun je het beste in Kreuzberg of Friedrichshain boeken, veel clubs bevinden zich rondom de Oberbaumbrücke. Dan kun je zo naar huis rollen, hehe. Het Park Inn Hotel bevindt zich niet op loopafstand van veel clubs maar is wel heel goed bereikbaar met het OV, je kunt makkelijk ’s nachts met de metro terug of desnoods een taxi nemen. Beide opties hebben dus zo zijn voor- en nadelen. Veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
  16. Lies Van Hulle

    Hoi Marjolein,

    Woensdag vertrekken we met 30 laatstejaarsstudenten voor vijf dagen naar Berlijn. We doen dit met de bus en aangezien dit een lange rit is, planden we op woensdagavond een wandeling. We logeren in het Citystay Hostel en nu vraag ik me af of je leuke tips hebt om de wandeling ’te vullen’. Stappen we Unter den Linden af of kun je ons andere routes aanbevelen?
    Groetjes
    Lies

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Lies, Unter den Linden ligt momenteel behoorlijk in puin omdat ze daar bouwen aan de nieuwe metroverbinding. Die zou ik persoonlijk dus overslaan! Je zou via de Reichstag bijvoorbeeld langs de Spree kunnen lopen door het Regierungsviertel, of door het jongere deel van Mitte wandelen (rondom station Weinmeisterstraße). Je kunt ook lekker door Prenzlauer Berg wandelen (rondom station Eberswalder Straße), daar zitten ook een hoop leuke cafeetjes om daarna wat te drinken. Veel plezier! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
      • Lies Van Hulle

        Hoi Marjolein,

        We proberen de tips zeker uit! De koffer staat klaar ;-)

        Bedankt!!

        Antwoord
  17. Annelies Hop

    Hallo Marjolein,
    Ik ga binnenkort op studiereis naar Berlijn en wij willen graag op dinsdag een kroegentocht gaan doen.
    Wij zitten in de wijk Mitte en zijn op zoek naar gezellige kroegen waar we wel kunnen dansen maar zonder entre kosten.
    Kan je ons hiermee helpen?
    Groetjes Annelies

    Antwoord
  18. Tanja

    Dag Marjolein,

    Fijne site, veel gelezen. Wat weet jij over de gratis concerten op dinsdagmiddag in de Philharmonie? Hoe komen wij aan kaarten voor deze voorstelling?

    Antwoord
  19. Demi

    Hoihoi,

    Ik kwam je blog toevallig tegen. Je lijkt veel kennis te hebben van Berlijn en de wijken/buurten in Berlijn. Voor mijn opleiding ( lerarenopleiding aardrijkskunde ) is het de bedoeling dat we onderzoek doen naar de leefbaarheid en gentrificatie in een buurt in Berlijn. Ik heb de buurt Arkonaplatz toegewezen gekregen, maar kan maar weinig vinden over gentrificatie en deze wijk. Misschien weet jij hier meer over? :)

    Groetjes,
    Demi

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Demi,

      de Arkonaplatz ligt in de wijk Mitte (bijna tegen Prenzlauer Berg aan), als je daarop gaat zoeken denk ik dat je veel meer vindt. Hier is de gentrificatie zo’n beetje begonnen. Dit waren de wijken die in de jaren ’90 als eerste voormalige ‘oostwijken’ populair werden, waar kunstenaars heen trokken en clubs ontstonden in lege woningen. Door de stijgende populariteit zijn de prijzen hier snel gestegen en zijn veel van de oorspronkelijke bewoners naar de buitenwijken verdrongen.

      Veel succes met je onderzoek!

      Groetjes,
      Marjolein.

      Antwoord
  20. Ada de Koning

    Hallo Marjolein, Op je blog beland omdat ik ter voorbereiding voor een “mini kunstbeurs” een catalogus aan het maken ben. Onder de naam IAMsterdamYOUBErlin, tonen 7 Berlijnse galeries en 7 galeries uit Amsterdam, tijdens het berlijnse galerieweekend: 30 april t/m 3 mei 2015 in de Johannes Evangelist kerk op de auguststrasse 90, hedendaagse kunst.
    Voor de derde maal, mijn galerie zal er voor de tweede keer aan meedoen. Kortom Ik zoek voor de laatste bladzijden in dit prachtig gedrukte schrift enkele Gouden Tips in Mitte. Waar kan je de heerlijke huisgemaakte worst kopen, een vergeten boekwinkel, of het mooiste terras in Mitte. Ik heb de Hoffman collectie al gevonden, maar hoop op een gouden tip van jou. Ook vorig jaar nam ik, in mijn kielzog verschillende vrolijke Amsterdamse bekenden van mijn galerie “mee”. Juist voor die bezoekers is zo’n gouden tip bedoeld.
    alle goeds, en dank je wel als je tijd hebt om te reageren. Ada de Koning
    ps als je zelf meer geinformeerd wilt worden over deze kunstontmoeting rond 1 mei, dan hoor ik het graag van je, zodat ik je materiaal kan toesturen.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Ada, wat een tof initiatief zeg! Er zijn zoveel gave plekken in Mitte, ik weet niet waar ik moet beginnen… Boros-collectie, Haus Schwarzenberg en de Jüdische Mädchenschüle zijn leuk voor kunst, cultuur en graffiti. Gave internationale tijdschriften koop je bij Do You Read Me? Een stukje verderop bij Gestalten in het Sophienhof vind je een toffe concept store met boeken, interieurspullen en wisselende tentoonstellingen. Lekker eten kun je bij Lokal, Katz Orange of Pantry. En lekker kopje koffie of ontbijt haal je bij Factory Girl, Cafe Fleury of Daluma (vegetarisch). Kun je daar iets mee? Roep maar als je nog meer tips nodig hebt! Je mag me trouwens gerust materiaal toesturen (marjolein @ berlijn-blog.nl), ik ben wel benieuwd! Succes! Marjolein.

      Antwoord
  21. Michelle

    Hallo Marjolein,

    weet jij misschien of er ook een leuke jazzclub open is in Berlijn met oud en nieuw? Wij logeren zelf in Mitte.

    Dankjewel!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Michelle,

      wat mij betreft de beste locatie voor jazz is Quasimodo, maar ik weet niet zeker of ze met oud en nieuw ook een programma hebben. Anders zou je hier nog even kunnen kijken.

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  22. Nel

    Hallo Marjolein,

    Ik ga met kerst naar Berlijn heb je enig idee of er op kerstavond een dienst is in de Berlinerdom.

    Groet,
    Nel

    Antwoord
  23. Ingrid

    Beste Marjolein,

    Wat een mooie website heb je!
    Mijn dochter moet voor 5 maanden per 1-09-2014 stage lopen in een hotel in de wijk Mitte voor 5 maanden.
    Ze wil graag een appartement met twee mede studenten die dezelfde tijd stage lopen huren.
    Het is erg lastig, wat is jou advies hierin?

    Alvast bedankt en groeten van Ingrid

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Ingrid,

      dankjewel! En ik kan me voorstellen dat het lastig is, heb zelf ook een tijdje gezocht naar een appartment die mijn wensen vervult. De enige optie is om niet teveel eisen te stellen. Buiten het centrum en populaire wijken zoeken helpt al (Mitte, Prenzlauer Berg, Friedrichshain zijn gewild en dus lastige wijken). Verder helpt het ook om vanuit Berlijn zelf te zoeken, je kunt dan makkelijker woningen bezichtigen en eigenaren ontmoeten, toch altijd wel handig. Meer info en tips heb ik op mijn pagina over het zoeken van een woning in Berlijn.

      Succes!
      Marjolein

      Antwoord
    • Monique

      Hallo,

      Mijn dochter gaat ook stage lopen in een hotel vanaf 1 augustus.
      Wij hebben een appartementje gevonden via house of nations.
      Die hebben diverse huizen in beheer met appartementjes, maar ook kamers met gemeenschappelijk gebruik van keuken en badkamer. We zijn net terug uit Berlijn om het te regelen en hebben een leuke plek gevonden voor 302 euro per maand, een gemeubileerd appartementje met eigen douche/keuken inclusief beddegoed etc.

      Antwoord
  24. Dieneke

    Wij gaan in april 6 dagen naar Berlijn en hebben een appartement in Mitte gehuurd. Wij zijn 2 volwassenen met 4 zonen tussen 13 en 17. Heb je leuke tips voor ons. Ik denk dat ze Tacheles leuk vinden om te bezoeken, maar zijn er bv ook nog leuke ‘flohmarkte’ in de buurt? Heb je nog andere tips voor ons. De jongens houden van het ‘underground’ sfeertje…
    Dank je wel, Dieneke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Dieneke, heleaas moet ik je teleurstellen.. Tacheless bestaat niet meer. Je zou misschien een bezoekje kunnen brengen aan het RAW Gelände. Dit is een oud fabrieksterrein uit de DDR waar verschillende bars (ook een Biergarten) en clubs zijn neergestreken. Op zondag is hier een vlooienmarkt. De vlooienmarkten op Boxhagener Platz en in het Mauerpark zijn ook aan te raden. Veel plezier! Marjolein.

      Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This