Mijn boek – Mijn Berlijn

MijnBerlijn boek Marjolein van der KolkOp mijn blog vind je alles over Berlijn: bijzondere achtergrondverhalen, foto’s van mijn ontdekkingen in de stad en een hoop persoonlijke tips. In Mijn Berlijn kun je dat, én nog veel meer lezen. Zie het als een persoonlijke reisgids waarin ik je via wandelingen meeneem door mijn favorieten wijken, je komt te weten wat Berlijn zo interessant maakt en natuurlijk staan ook al mijn favoriete restaurants en cafés in mijn persoonlijke Berlijnboek. En daarmee is Mijn Berlijn geen klassieke reisgids. Ik kan (en wil) geen compleet boek over Berlijn maken. Ik wil een verzameling maken met mijn favoriete adresjes en achtergrondverhalen. Of je nou nog nooit, of al 10 keer in Berlijn bent geweest, met Mijn Berlijn kun je buiten de gebaande paden gaan en de stad ontdekken waar ik zo van hou.

Dus, wat kun je verwachten?

  • 240 pagina’s vol persoonlijke Berlijntips met het beste van mijn blog én veel niet eerder gepubliceerde tips en weetjes
  • Een paperback gids – eenvoudig mee te nemen op reis
  • Géén overzicht van alle bezienswaardigheden en hotels, wél een complete verzameling van mijn favoriete locaties in de stad
  • Tips die je in geen andere reisgids vindt: Waar zit de beste graffiti? Waarom moet je de Berliner Mauerweg fietsen? Welke markten zijn het leukst?

Antwoorden op deze – en nog veel meer – vragen lees je in Mijn Berlijn.

Wat zeggen anderen over Mijn Berlijn?

Groen lifestyleblog de Groene Meisjes:

“… ‘s avonds laat begon ik thuis meteen aan het boek. Zaterdagochtend las ik het boek uit. Ik had letterlijk alle 240 pagina’s gelezen. Het boek leest als een trein, het is ontzettend goed geschreven. Wat Marjolein zo waardeert aan de stad (de rust, ruimte, de kleuren, de eindeloze mogelijkheden en de enorme creativiteit) is precies wat ook wij zo geweldig aan de stad vinden. Dat maakt het boek voor ons heel herkenbaar en dat leest natuurlijk extra lekker. Daarbij komt dat de vele prachtige foto’s maken dat je iedere bladzijde weer iets hebt om naar uit te kijken.”
Lees meer op degroenemeisjes.nl.

mijnberlijn-degroenemeisjes

Reisblog Travellab.nl

“Je moet dit boek niet zien als een typisch reisboek met enkel tips, maar eerder als een soort persoonlijke gids die je vanaf de eerste bladzijde door Berlijn leidt. Er staan leuke verhalen in en tussendoor krijg er een hoop tips bij wat betreft bezienswaardigheden, winkels en restaurantjes – en dan bedoel ik echt hippe en gave tips die je niet zomaar in elk boek vindt.”
Lees meer op travellab.nl.

Persoonlijk blog Anneliesje:

“Ga je naar Berlijn, dan moet je eerst Mijn Berlijn even lezen. Marjolein legt op een vrolijke en persoonlijke manier uit wat je op elke plek kunt doen en waarom die plek nou zo bijzonder is. Je leert dus ook nog echt iets. Op sommige foto’s in het boek zie je haar ook zelf terug. Dat maakt het extra persoonlijk. Geen dertien-in-een-dozijn-foto’s dus.”
Lees meer op anneliesje.nl.

Onder dit artikel staan ook enkele reacties van BerlijnBloglezers die Mijn Berlijn al in huis hebben, ook op Ako.nl en Bol.com kun je boekreviews vinden. Heb jij Mijn Berlijn? Dan zou ik het erg tof vinden als je hier op mijn blog of op bovenstaande websites een reactie achter wilt laten! Zo hebben andere mensen (en ikzelf natuurlijk) er ook iets aan.

Mijn Berlijn kopen of bestellen

Boekenwinkels

Mijn boek is te koop bij alle bekende boekenwinkels in Nederland (Bruna, Bijenkorf, Ako etc.) en België (de Standaard). Is Mijn Berlijn niet op voorraad? Elke boekhandel kan het boek eenvoudig voor je bestellen, meetal kun je het dan binnen enkele dagen in de winkel ophalen.

Online bestellen

Je kunt Mijn Berlijn ook online bestellen bij alle bekende online shops zoals Ako.nl of Bol.com. Bestel je via deze links? Dan ontvang ik nog een kleine extra vergoeding. Geen zorgen, de officiële verkoopprijs van €19,99 blijft voor jou hetzelfde:

  • Ako.nl (altijd gratis verzenden)
  • Bol.com (gratis verzenden vanaf € 20)

mijn berlijn marjolein van der kolk boeklancering

Ik hoop dat jullie veel tips en inspiratie uit Mijn Berlijn kunnen halen! Heb je nog vragen? Stel deze dan gerust hier bij de reacties.

liebegruesse

160 Reacties

  1. Katja

    Hi Marjolein,

    ik zou heel graag jouw boek bestellen voor de meivakantie maar kan het nergens (op tijd) krijgen. Heb jij nog een exemplaar liggen dat ik van je zou kunnen kopen?

    Grtjs Katja

    Antwoord
  2. Mathijs

    Dag marjolein, wat een fijn blog maak je!
    Ik zou graag je boek willen kopen, maar ik merk dat deze overig uitverkocht is. Heb jij nog ideeen? Ik vertrek over 2 weken naar Berlijn…

    Antwoord
    • Camilla

      Hoi, ik wil je boek graag cadeau geven aan twee mensen die volgende maand naar Berlijn gaan. Waar kan ik het vinden?

      Antwoord
      • Marjolein

        Wat leuk! De laatste druk is momenteel uitverkocht en ik werk nog aan de nieuwe druk, echter zal het nog even duren voordat deze in de verkoop gaat, sorry! Tweedehands of een digitale editie (ebook) misschien een optie?

        Antwoord
  3. Dirk-Jan Baas

    Beste Marjolein,

    Ik heb je boek bestel den betaald en zou 7 juli worden geleverd, daarna 8 juli,
    10 juli en nu:

    Je bestelling is vertraagd. Je pakketje komt op zijn laatst 6 januari 2021

    Wat is er aan de hand, ik zou je boek graag z.s.m ontvangen om te gebruiken bij het plannen van onze trip naar Berlijn.

    Vrgr,

    Dirk-Jan Baas
    Weesp

    Antwoord
  4. Ine

    Hoi Marjolein,

    Toffe site en zeer leuk boek. Voor mijn 2de trip naar Berlijn besloot ik de dag voor ons vertrek om het boek aan te schaffen. Was meteen enthousiast, dit leest voor mij veel vlotter dan de andere reisgidsen van Berlijn. Nu na 1 dag of beter nacht was mijn cover al losgekomen. De lijm hecht niet zo heel goed. Dit is wel jammer en zou niet echt mogen. Het is niet dat ik het omgeslagen ofzo heb.
    Grtjes Ine

    Antwoord
  5. Jan Groenewoud

    Superfijn en informatief !!
    Leuke stijl, fijne illustratie

    Antwoord
  6. Saskia

    Hoi Marjolein, wat een gaaf boek heb je gemaakt zeg! Super tof! In Oktober gaan we met het hele team naar Berlijn(45 personen van 20-70 jaar) heb jij tips waar we als grote groep heen kunnen? Zowel bezienswaardigheden als restaurants. Hoor graag wat jouw aanbevelingen zijn. Groet, Saskia

    Antwoord
  7. Dorien

    Beste Marjolein,

    Afgelopen week in Berlijn geweest met mijn dochter. O.a. Winkelcentrum Bikini, East Side Gallery en Olympisch Park bezocht. Dankzij jouw boek en blog veel leuke, nieuwe en lekkere adresjes bezocht. Bedankt voor je goede tips. Zeit fur Brot, Burgermeister, Pomodorino echte aanraders!!
    Nog genoeg te zien en te doen om zeker terug te komen.

    Antwoord
    • Anne

      Zou je het boek willen verkopen? :)

      Antwoord
  8. Yelena

    Hallo Marjolein
    “Und zum Weihnachtsfest ein Schloss” op zaterdag om 15 uur

    Kan je even duiden wat dit “fest” inhoudt en waar dit plaats heeft.

    Alvast bedankt voor snelle reactie

    Antwoord
  9. Chantal

    Hoi Marjolein,
    Deze herfstvakantie zijn we met de caravan naar City Camping Berlin geweest met ons gezin. Vooral door jouw boek met geweldige adresjes is het voor ons meer dan geweldig geweest! Ontzettend bedankt voor de vele tips, informatie en mooie beleving! Groetjes, Chantal van Soest uit Venlo

    Antwoord
  10. Filip Vanhuyse

    Hallo Marjolijn, waar was dat adres weer waar je boek verkocht werd in Berlijn? Het was ergens in en er was daar een winkel waar ze artisanale spekken maakten en verkochten? Volgende vrijdag zijn we daar, joepie ! Groeten Filip

    Antwoord
  11. Heleen

    Hoi Marjolein

    Ik heb je boek bij AKO besteld en daardoor al voorpret gehad voor mijn lange weekend Berlijn. Je tip van de Prinzessinnengärten vond ik erg leuk en heb de tuin opgezocht op zondag. Het was daar ook vlooienmarkt, heerlijk rommelig. Op het terras was het rustig, heb daar de Ostmost gedronken- erg lekker. Ik heb met het flesje ook je boek op de foto gezet. Wil je die hebben? Je blogs en site vind ik erg leuk! Ik heb de reisleider je boek aangeraden, hij gaat die kopen! Veel plezier in deze mooie en bijzondere stad! Groet Heleen

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat ontzettend leuk om te lezen Heleen, bedankt voor je reactie en complimenten over mijn boek! En wat is Prinzessinnengärten een fijne plek he? Het is nog steeds een enorme favoriet van me!

      Antwoord
  12. Roger

    Hi Marjolein,

    Wat een mooie site! We gaan sinds vorig jaar met onze 4e jaars naar Berlijn. We zijn nog op zoek naar een gezellige plek om de 2e avond wat te gaan eten, de 1e avond laten we ze “los” op de Hackischer Markt. Zat aan Potsdammer platz te denken, maar heb jij wellicht nog iets leuks?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hmm, Potsdamer Platz is niet bepaald een hele gezellige buurt (vooral veel kantoren). Ik zou gaan voor een leuke Biergarten. Schleusenkrug is bijvoorbeeld erg leuk, het eten divers en de kinderen kunnen lekker buiten spelen. Prater idem dito. Verder zitten er in Prenzlauer Berg ook veel leuke en kindvriendelijke restaurants, mijn favorieten kun je hier terugvinden. Veel plezier!

      Antwoord
  13. Chido Houbraken

    Beste Marjolein,
    Ik wist niet zo goed waar ik mijn vraag kwijt kon, dus maar even hier :-)

    Ik vertrek vrijdag met mijn zoon voor 4 dagen naar Berlijn en nu ben ik benieuwd welke apps je zou aanraden. Voor mezelf, maar ook voor mijn zoon, om onze reis alvast in zijn aandacht te laten zijn (want zijn smartphone is zijn leven, nietwaar?)
    Op de site kon ik zo snel geen melding vinden en ik kan me voorstellen dat je het als Berlijnse niet gebruikt, maar misschien heb je toch een tip?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Chido,
      bedankt voor je reactie! Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf niet vaak apps gebruik maar meestal liever tijdschriften of blogs lees over Berlijn. Ook kijk ik graag op Instagram voor de nodige inspiratie. De enige app die ik met grote regelmaat gebruik is de FahrInfo app van de BVG. Deze gebruik ik om routes te plannen met het OV en om vervoersbewijzen te kopen. Vast niet zo heel spannend voor je zoon ;-). Je zou de apps Going Local (van VisitBerlin), Berlin Street Art App en The Berlin Wall ook eens kunnen bekijken. Hopelijk zit er wat leuks voor jullie tussen!
      Veel plezier samen in Berlijn!
      Viele Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  14. Peter

    Hallo,

    kleine vraag wat is de laatste versie van je boek? Op Bol staat er een verschijningsdatum februari 2015 en op AKO staat er publicatiejaar 2016?

    alvast bedankt en mvg

    Peter

    Antwoord
  15. chris bakker

    beste marjolein

    ik werd zeer enthousiast na het lezen van je blog en aangezien ik met het hele gezin en aanhang in april
    naar berlijn ga heb ik vanmiddag je boek gekocht.
    wat ik daar tot nu in gelezen heb is zeer de moeite waard, echter na 2 uurtjes lezen valt het boek al uit elkaar.
    is dit een meer gehoorde klacht of heb ik toevallig een slecht gebonden boek gekocht?
    ik moet hiervoor misschien niet bij jou zijn maar bij de uitgever?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Chris,

      bedankt voor je compliment! Ik ben blij te horen dat de inhoud van mijn boek in ieder geval in de smaak valt ;-). Een deel van de derde druk heeft inderdaad last van problemen met de binding, heel vervelend. Inmiddels heeft mijn uitgever een nieuw gedrukte lading ontvangen van de drukker waarbij dit probleem is verholpen. Als je me een mailtje stuurt met je adresgegevens (mag ook direct naar mijn uitgever) dan kan mijn uitgever een nieuw exemplaar toesturen. Mijn excuses voor het ongemak! Via deze weg wil ik jullie wel vast een hele fijne trip naar Berlijn wensen in April!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
      • chris bakker

        ik had per ongeluk mijn reactie op een verkeerde reactie gezet maar ik heb mijn adres gegevens naar je toe gestuurd
        wat een top service

        Antwoord
  16. Maurice

    Geweldige blog!
    Alles wat ik nodig had bij de voorbereiding voor m’n stedentrip naar Berlijn morgen.

    Antwoord
    • Marjolein

      Dat is nog eens een geweldig compliment! Dank je wel daarvoor Maurice!

      Antwoord
  17. JenniFER

    Berlijn was fantatisch, dankjewel! Ik hoop deze zomer terug te gaan.

    Antwoord
  18. Gerard Vis

    Goedemorgen,
    2 weken geleden voor het eerst een stedentrip gemaakt. Ik heb redelijk veel reizen gemaakt, maar mijn keuze viel vaak op een natuurreis waar ik zo weinig mogelijk mensen tegen kom.
    Berlijn is aan de hand van het boekje Mijn Berlijn me heel goed gevallen.
    Ik heb genoten van de stad met z’n prettige sfeer en goede bereikbaarheid.

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat fijn om te lezen dat Berlijn zo goed is bevallen en dat Mijn Berlijn daarbij heeft geholpen. Berlijn is ook een hele groene stad waar veel parken en bossen een interessant verleden hebben. Ook voor de natuurliefhebber genoeg te ontdekken dus! Bedankt voor je reactie Gerard!

      Antwoord
  19. Amber hengevelt

    Hoi Marjolein,

    Ik ben al jaren een ontzettende Berlijn liefhebber en ik vind het dan ook een geweldige stad! Ik ben onlangs op jouw blog terecht gekomen. Het staat echt bomvol goede informatie en heb dus meteen jouw boek aangeschaft, dat werkelijk prachtig is! Ontzettend veel informatie die ik heel goed kan gebruiken voor mijn tripje naar Berlijn volgende week vrijdag met mijn vriend. Bedankt voor alle tips, heb er ontzettend zin in!

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor je superleuke en enthousiaste reactie Amber! Je tovert een grote lach op mijn gezicht. Dat vind ik nou het leuke aan Berlijnbloggen: in contact komen met andere Berlijnfans. Ik hoop dat je veel leuke tips en inspiratie kunt halen uit ‘Mijn Berlijn’ voor je volgende bezoek! Liebe Grüße, Marjolein

      Antwoord
  20. Vandevyvere Geert

    Vertrekken op maandag 31 oktober voor de 3de keer naar Berlijn . Eergisteren via bol.com het boek Mijn Berlijn aangeschaft . Waauw, schat aan informatie opgedaan . Bedankt, Marjolein !

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat ontzettend leuk om te lezen dat mijn boek zo in de smaak is gevallen! Dank je wel! Ik wens jullie heel veel plezier tijdens jullie derde bezoek aan Berlijn!

      Antwoord
  21. Garmt van der Zel

    Hallo Marjolein!

    Net je boek als voorpret ademloos uitgelezen… Morgen vertrek ik weer naar Berlijn voor de 7e keer, maar jouw boek heeft mij weer enorm geïnspireerd! Dank!

    Groetjes,
    Garmt

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat een mooi compliment! Bedankt Garmt! Ik wens je heel veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
    • Stephaan Merckx

      Marjolein,

      Pas terug met onze fotoclub uit “Jouw” Berlijn.
      En dank zij jou boek en vooral door je tips is het een fantastische reis geweest.

      Hartelijk dank.

      Stephaan Merckx

      Antwoord
      • Marjolein

        Gaaf! Ik hoop dat jullie veel mooie plaatjes hebben kunnen schieten in Berlijn! De stad is zo fotogeniek dat ik zelf ook nooit uitgefotografeerd raak ;-).

        Antwoord
  22. Kimberley & bjorn

    Eindelijk hebben wij na drie jaar december tripjes een zomers uitje naar Berlijn gepland. Dat stond nog steeds op ons verlanglijstje. Na een bliksembezoek aan de Panorma Messe afgelopen woensdag, viel het verlangen niet langer uit te stellen. Meteen maar geregeld dus voor in augustus. Jouw boek gaat natuurlijk weer mee! De ontbijttips staan deze keer in ieder geval op de planning? Net als de bruggen in de zomer en een klim omhoog in de Siegessäule.

    Antwoord
  23. Marijtje

    Hee Marjolein,

    Ik ben in Berlijn en wil koffie met jou drinken! Lijkt het je leuk en heb je tijd, let me know!

    Groetjes Marijtje

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Marijtje,

      wat leuk! Ik vind het altijd leuk om met andere Berlijnliefhebbers in contact te komen. Hoe lang ben je nog in Berlijn? Stuur me anders even een mailtje via mijn contactpagina.

      Groetjes en veel plezier,
      Marjolein

      Antwoord
  24. Hans

    Hoi Marjolein,

    Komende zomer ga ik voor het derde achtereenvolgende jaar weer een weekje “Berlijn doen”. Vorig jaar heel veel gehad aan jouw tips op deze site en dit jaar ga ik het nog eens dunnetjes overdoen, ditmaal met je boek in de hand. Heb zojuist de derde druk ontvangen, ziet er erg leuk uit en ik voorzie een menig avondje bankhangen en inlezen/plannen/wegdromen. ;)

    Antwoord
    • Marjolein

      Ahhh, de derde druk is binnen! Supercool! Je bent een van de eersten :-). Fijn om te horen dat je eerste indruk van ‘Mijn Berlijn’ zo positief is. Ik hoop dat je er ook voor je vervolgbezoeken aan Berlijn veel leuke tips en inspiratie uit kunt opdoen! Fijn trouwens dat je een weekje hebt gepland, zo heb je lekker de tijd om echt van de stad te genieten!

      Antwoord
  25. Nathalie

    Hoi Marjolein,
    Dank voor deze gezellig maar ook zeer informatieve blog over Berlijn. Super! Ik ben zo enthousiast dat ik via bol jouw boek heb besteld. Alleen sinds eind januari wacht ik er al op. Helaas komt het pas weer in april. Weet jij misschien waar ik eventueel jouw boek nog kan aanschaffen?
    Dank
    Nathalie

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Nathalie,

      Bedankt voor je lieve complimentje en voor je interesse in mijn boek! Eerlijk gezegd durf ik niet te zeggen wanneer de derde druk klaar is (volgens planning moet hij begin maart, voor de start van de boekenweek, klaar zijn voor distributie). Het kan zijn dat er boekenwinkels zijn die de tweede druk nog ergens hebben liggen maar ik zou niet weten waar. Mocht je toevallig binnenkort in Berlijn zijn dan kun je het bij de Dutch Art & Design Gallery in de Oranienburger Straße kopen. En anders zit er niets anders op dan nog even een paar weken wachten of het ebook te kopen. Sorry!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
    • Hans

      Hallo Nathalie,

      Ik heb vandaag de derde druk al ontvangen. Besteld bij http://www.ako.nl en franko (!!) geleverd.

      groetjes
      Hans

      Antwoord
      • Marjolein

        Ah, wat fijn om te horen dat de derde druk al is aangekomen! Bedankt voor je reactie Hans!

        Antwoord
  26. Sander Herman

    Hi Marjolein,
    Over 4 dagen een weekend naar de meeste vrije stad die ik ken en begin maart weer 3 dagen! Het leven is mooi. Aber….even een serieuze vraag: hoe weet ik dat ik de derde druk van je boek bestel, wanneer ik het wil kopen? Wil uiteraard graag de laatste versie dan aanschaffen. Veel dank voor je blog. Heb al veel bijzondere plekken gevonden de eerste keer dat ik in de stad was afgelopen september.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Sander,

      Tof om te horen dat je interesse hebt in mijn boek!

      Vooralsnog ben ik nog bezig met het herschrijven voor de derde druk. Zodra deze is verschenen zal ik het ISBN-nummer delen zodat je daarnaar kunt zoeken. Ik denk dat het nog wel een paar weken duurt trouwens, i.v.m. herschrijven, redactie en druk. In principe zal er niet heel veel veranderen, enkel wat adressen van horeca zullen worden vervangen. Als dat je niet zoveel uitmaakt kun je ook de tweede druk nog kopen.

      Hoe dan ook: veel plezier in Berlijn!

      Viele Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  27. Joost

    Hoi Marjolein, wij zouden heel graag jou boek willen kopen voor ons tweede tripje naar Berlijn, begin februari. Helaas zie ik op internet geen plek meer waar hij te koop is (geen voorraad). Kun jij me helpen er toch aan te komen?
    Bedankt alvast!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Joost,

      het is ongelooflijk maar de tweede druk van mijn boek is gewoon al bijna uitverkocht! As we speak ben ik bezig wat aanpassingen te maken voor de derde druk dus het duurt nog eventjes voordat de voorraden weer aangevuld worden. Hoewel ik ontzettend blij ben dat de tweede druk alweer bijna uitverkocht is, blijft het een beetje een jammere timing voor jou, sorry :(.

      Je zou het nog in enkele boekenwinkels kunnen proberen, wellicht dat zij nog wat op voorraad hebben. Anders kun je als je in Berlijn bent even bij de Dutch Art & Design Gallery in de Oranienburger Straße kijken, zij verkopen mijn boek ook en hebben waarschijlijk nog wat op voorraad. Sowieso een leuke winkel om even te kijken als je houdt van opvallend design! Is het ebook anders nog een optie?

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  28. Danny Kuijpers

    Hoi Marjolein,

    Sinds al geruime tijd ben ik een echte Berlijn-fan en heb al een aantal interessante boeken over deze bijzondere stad in de kast staan. Jouw boek leest gemakkelijk weg en bevat mooie foto’s. Het onderscheidt zich van reisgids, omdat er zoveel dingen méér in benoemd worden. Dingen die je tijdens een busreis niet ziet, maar die je ook in de standaard documentatie niet tegenkomt. En juist jouw context trekt mij aan om die minder bekende plaatsen te ontdekken. Daar wil ik je echt complimenten voor geven.

    In maart ga ik voor de 10e keer naar Berlijn en heb er opgeteld al zo’n dag of 60 doorgebracht en blijf steeds meer nieuwe dingen ontdekken. En ook jouw boek triggert me om weer te gaan.

    Je hebt een bijzonder interessant boek geschreven die je blog prima aanvult. Een leuk naslagwerk!

    Ga zo door!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Danny,

      wat een ontzettend mooi compliment! Je laat me helemaal blozen, hihi. Bedankt dat je even de moeite hebt genomen een reactie achter te laten!

      Ik vind het superleuk om mijn liefde en passie voor Berlijn met anderen te delen en het is natuurlijk extra leuk als er mensen zijn die dat ook daadwerkelijk leuk vinden om te lezen.

      Ik ben benieuwd wat je volgende keer allemaal weer gaat ontdekken in Berlijn! Het leuke vind ik persoonlijk van Berlijn dat de stad steeds leuker wordt naarmate je het beter leert kennen. Ik blijf ook nog altijd nieuwe dingen ontdekken en hoe meer je van de gebaande paden afgaat, hoe leuker het wordt. Ik wens je alvast heel veel plezier!

      Groetjes uit Berlijn!
      Marjolein

      Antwoord
  29. Martijn

    Hoi Marjolein,

    Dank voor dit perfecte sinterklaascadeau ter voorbereiding op een leuke laatste week van het jaar. We zullen proberen alle restaurantjes te bezoeken ;) We vroegen ons alleen af wat er in Berlijn te doen is als we onze roes hebben uitgeslapen op 1 januari. Heb jij tips voor deze dag?

    Alvast dank!
    Martijn

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Martijn,

      kijk, dat is nog eens een leuk cadeau! Fijn om te horen dat je er blij mee bent! Ik hoop dat je een paar weken in Berlijn hebt gepland, anders zou het nog wel eens lastig kunnen worden om alle restaurants te testen, haha!

      1 januari is altijd een beetje een doodse dag in Berlijn. Ik zou aanraden om ergens lekker uitgebreid te brunchen (bijvoorbeeld bij Tempo-Box in Friedrichshain) en daarna een kleine wandeling te maken (niet op alle vuurwerkrotzooi letten…) of een bioscoopje te pakken. Je kunt natuurlijk ook wat toeristische highlights bezoeken die het hele jaar toegankelijk zijn zoals de Berliner Dom, de Karl-Marx-Allee of het Holocaus Monument. Ik hoop dat hier iets interessants voor jullie tussenzit!

      Veel plezier en groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
      • Martijn

        Hoi Marjolein,

        Dank voor de tips! We kwamen er achter dat Schloss Charlottenburg wel open is op 1 januari (stond nog op onze to-do-list), dus we komen onze dag zeker door :D.

        Wat betreft het testen, we gaan ons best doen en desnoods moeten we een keer terug ;)

        Groetjes,
        Martijn

        Antwoord
        • Marjolein

          Kijk eens aan – dat komt goed uit! Sowieso zijn er genoeg musea geopend. Ik weet niet of je al eens in het Joods Museum bent geweest? Da’s ook een aanrader en zij zijn ook op 1 januari geopend. Fijne jaarwisseling alvast!

          Antwoord
          • Martijn

            Die staat ook op ons lijstje, evenals de Unterwelten, Sachsenhausen, Tepelhof (rondleiding), lezing in de Reichstag etc. etc. Daarnaast willen we nog even baantjes trekken in Neukölln. Ja, veel te veel om in 4.5 dag te doen, maar we doen ons best ;).

  30. Willie

    Hoi heel mooi allemaal mijn broer woont al meer dan 40 jaar in Berlijn al vaak geweest en heel veel gezien voor en na de val van de muur…ongeloofelijk hoeveel hij weet gr Willie.

    Antwoord
    • Jeanne

      Hoi Marjolein,
      Ik ga donderdag naar Berlijn (voor een opera) en de volgende dag weer terug.
      Ik logeer in hotel Ibis styles en het lijkt me leuk om de begraafplaats Wilmersdorf te bezoeken.
      Heb jij een tip hoe ik daar het snelst kan komen? behalve drie kwartier lopen zoals google adviseert ;-)
      Bedankt voor je geweldige weblog!
      (en hopelijk zette ik dit berichtje niet op de verkeerde plek)
      Jeanne

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Jeanne, dat ligt er een beetje aan in welk Ibis Styles Hotel je overnacht, ze hebben er namelijk meerdere in Berlijn. Maar ik vrees dat mijn antwoord nu toch al te laat is… Sorry! Hopelijk heb je een leuke opera en een fijne dag gehad in Berlijn! Fijne feestdagen, Marjolein.

        Antwoord
  31. Michiel

    Yoehoe vandaag op mijn verjaardag jouw boek kado gekregen! (Had er stiekum ook wel op gehoopt) Hopelijk komt Berlijn zo een stukje dichterbij :-)

    Antwoord
    • Marjolein

      Jaaa, wat een leuk cadeau! Wat vind je ervan? Ik hoop dat je er een hoop leuke tips en inspiratie uit kunt halen voor een volgend bezoek aan Berlijn en je tot die tijd lekker kunt wegdromen bij de foto’s en verhalen! Oh enneuh, gefeliciteerd nachträglich! :-)

      Antwoord
      • Michiel

        M’n eerste indruk is zeer positief! Het boek is net zo kleurrijk als de herfst in Berlijn, informatief en met een persoonlijke touch, complimenten!

        Antwoord
        • Marjolein

          Dat is precies wat ik met ‘Mijn Berlijn’ wilde bereiken. Tof om te horen! Dank je wel Michiel!

          Antwoord
      • louk

        beste marjolein

        michelberger hotel lijkt mij geweldig! 2 volw en 3 kinderen (12 15 en 16)
        hover is het van het centrum? kun je avonds makkelijk in de buurt van het hotel wat eten?

        Antwoord
        • Marjolein

          Hoi Louk! Michelberger is een ontzettend fijn hotel, heel stijlvol, gezellig en ook nog eens hartstikke goed te bereiken. Berlijn heeft niet echt 1 centrum maar je bent niet ver van Alexanderplatz (het voormalige West-Berlijnse centrum / ong. 10 minuten met OV) en de Ku’damm (het voormalige West-Berlijnse centrum / ong. 30 minuten met OV) verwijderd. Sowieso kom je met het openbaar vervoer in Berlijn overal vrij gemakkelijk en snel. Het Michelberger Hotel ligt vlakbij een redelijk groot station dus wat dat betreft zit je er prima! Ook zitten er veel restaurants in de buurt die erg de moeite waard zijn, zoals Nest, Schneeweiß, Schlesisch Blau en het restaurant van Michelberger niet te vergeten. Genoeg opties dus! Veel plezier en groetjes, Marjolein.

          Antwoord
  32. Yvonne

    Hallo Marjolein,
    Met welk ISBN nummer kan ik de 2e druk van jou boek bestellen?
    Overal waar ik probeer te bestellen krijg ik de 1e druk.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Yvonne,
      waarschijnlijk hebben ze het ISBN nummer dan niet aangepast. Voor zover ik weet is de eerste druk sinds augustus overal uitverkocht (waar ik ontzettend trots op ben!) en kun je nu alleen de tweede druk nog maar kopen. Als je in de winkel bent kun je het voor de zekerheid even checken bij het hoofdstuk over Currywurst. In de eerste druk was een fout gemaakt en kregen alle Currywurststands vijf eurotekens, in de tweede druk zijn dat er één of twee. Currywurst is tenslotte niet zó duur ;-). Verder zitten er niet heel veel verschillen tussen de eerste en de tweede druk. De derde druk (mocht deze er komen) zal waarschijnlijk wat meer wijzigingen bevatten. Er is alweer veel veranderd in Berlijn…
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
      • Sander Herman

        Hi Marjolein,

        Over 2 weken een weekend naar de meeste vrije stad die ik ken en begin maart weer 3 dagen! Het leven is mooi. Aber….even een serieuze vraag: hoe weet ik dat ik de derde druk van je boek bestel, wanneer ik het wil kopen? Wil uiteraard graag de laatste versie dan aanschaffen. Veel dank voor je blog. Heb al veel bijzondere plekken gevonden de eerste keer dat ik in de stad was afgelopen september.

        Antwoord
        • Marjolein

          Hai Sander! Tof om te horen dat je interesse hebt in mijn boek! Vooralsnog ben ik nog bezig met de derde druk. Zodra deze is verschenen zal ik het ISBN-nummer delen zodat je daarnaar kunt zoeken. Ik denk dat het nog wel een paar weken duurt trouwens, i.v.m. herschrijven, redactie en druk. Veel plezier in Berlijn!

          Antwoord
  33. ingrid

    een heel leuk boek, ik had het gisteravond in 1x uitgelezen. Ik woon zelf 2 km van de Duitse grens, en dacht altijd een rasechte Nederlandse te zijn, ik vierde wel nooit sinterklaas, bij mijn kind komt de kerstman de kado’s brengen. Maar in het boek las ik ook dat vele Duitsers vanwege privacy niet op Facebook zitten, vond ik wel grappig, hier vinden ze het raar, maar ik deel de Duitse mening volledig. Ook koopzondagen zijn niet zo aan mij besteed, lekker relaxen is veel leuker, ook dat is een Duits ding (in Dusseldorf hebben ze zelfs nul koopzondagen per jaar). In welke typisch Duitse eigenschappen herken jij je, of aan welke moest je erg wennen?

    groetjes,

    Ingrid

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Ingrid, wat leuk om te horen dat je mijn boek zo snel hebt uitgelezen! Toevallig heb ik over dat verschijnsel onlangs nog een artikel geschreven. Ja, ik ben inmiddels wel aardig verduitst. Koopzondagen vind ik bijvoorbeeld verschrikkelijk! Ook fiets ik tegenwoordig met helm en kijk ik zelfs nagesynchroniseerde films. Sinterklaas heb ik trouwens ook al jaren niet meer gevierd… Daarentegen ben ik nog wel gek op stroopwafels, haring en kroketten. Best of both worlds, haha ;-). Liebe Grüße, Marjolein.

      Antwoord
      • ingrid

        Hey Marjolein, tja dat boek dat blijft boeien, leest makkelijk met ook leuke foto’s, dan ben je voor je t weet ruim 200 blz. verder. Berlijn, berlijn, ik ben in oktober pas geweest, en nu al vol plannen om hopelijk volgend jaar weer te kunnen gaan, erg he, haha. ja sommige Nederlandse dingen zijn en blijven ook leuk. Ik zal je blog verhalen nog eens opzoeken, ja leuke onderwerpen heb je ook die mauerweg nu. blijf schrijven, zou ik zeggen (als je tijd hebt naast een ongetwijfeld drukke baan). groetjes ingrid

        Antwoord
        • Marjolein

          Bedankt voor je leuke reactie Ingrid! Het bloggen is soms een beetje druk maar het is ook mijn grootste hobby dus ik vind het alleen maar hartstikke leuk om te doen. Wat is er nou mooier dan om mensen te kunnen helpen en inspireren met mijn tips! Ik geef je groot gelijk dat je nog eens terugkomt naar Berlijn hoor. Hoe vaker je er komt, hoe leuker het wordt! ;-)

          Antwoord
  34. Giovanni

    Guten Tag Fräulein Van der Kolk, Marjolein,

    Jij je kleine vergoeding (Bol.com) en ik mijn prachtige “Mijn Berlijn”. Laatste weekend van oktober rendez vous met “checkpoint Charlie” na 35 jaar… ben benieuwd. Succes verder met dit mooie blog, ik ga snel verder met lezen en plaatjes kijken.

    Tschüss

    Antwoord
    • Marjolein

      Na 35 jaar terug naar Checkpoint Charlie? Wow! Dan krijg je vast de schrik van je leven. Het is er extreem toeristisch en niets herinnert eigenlijk nog aan de vroegere functie van de grensovergang. Ik ben benieuwd hoe jij dat zult ervaren! Leuk om te horen dat je mijn boek hebt besteld, ik hoop dat je er een paar leuke tips uit kunt halen! Veel plezier in Berlijn! Viele Grüße, Marjolein.

      Antwoord
  35. Judith

    Hoi Marjolein, wat een fijn en overzichtelijk blog! Heb je misschien ook tips over mooie romans die zich afspelen in Berlijn? Ik ga er volgende week heen en vind dat altijd een goede manier om alvast wat in de sfeer te komen.
    Groeten!
    Judith

    Antwoord
    • Marjolein

      Hee Judith! Wat een goed idee, ik vind dat ook altijd een leuke manier om de stad te leren kennen. Mijn favoriete boeken spelen zich meestal in het verleden af, ik ben dol op historische romans! Onlangs heb ik Retour Ostbahnhof gelezen, da’s wel een van mijn favorieten! Mogen ze ook in het Duits zijn? Dan kan ik ook die Nacht ist Leben en Ihr habt es aber schön hier! aanraden. Liebe Grüße, Marjolein.

      Antwoord
  36. Martin

    Hoi Marjolein,
    even een technisch vraagje:
    Ik zie dat sommige mensen een foto bij hun reactie hebben staan. Dat staat een stuk leuker. Is dat een soort account dat je aan kan maken? Ik zou me graag aanmelden.
    Groeten,
    Martin.
    P.S. eerlijkheidshalve lees ik niet alles (weinig geduld voor), maar geniet wel enorm van jouw vele sfeer-foto’s. Het is net alsof ik er zelf bij ben. Ga-zo-door! Heel fijn.

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat leuk om te horen, dank je wel Martin! Stiekem vind ik fotograferen ook nóg leuker dan schrijven ;-). Je kunt je met jouw e-mailadres bij Gravatar aanmelden: https://nl.gravatar.com/. Je foto verschijnt dan automatisch naast je reactie bij alle blogs die van Gravatar gebruik maken.

      Antwoord
    • Rein

      Ik heb het boek besteld.. (Via AKO..:-)))
      We gaan volgende week naar Berlijn, dus erg benieuwd wat je te vertellen hebt. Zinn.

      Antwoord
    • Johan Hensbergen

      Hallo Marjolein, ben sinds kort fan van jouw blog en heb gisteren gelijk het boek aangeschaft. Ga eind dit jaar weer eens naar Berlijn, maar dat is niet voor het eerst. In 1985 en 1988 met school geweest (en toen ook zelfs in de DDR rondgekeken). Eind jaren ’90, begin jaren ’00 diverse malen bij de Loveparade geweest.
      Ik hoop dat ik leuke ideeën opdoe via jouw boek (dat weet ik eigenlijk wel zeker sinds ik jouw blog heb ontdekt). Heb me ook al voorgenomen volgend jaar September de IFA te gaan bezoeken en daar gelijk een lange(re) periode vakantie aan vast te plakken.
      Ga zo door met dit fijne (en vooral leesbare!) blog!.
      Vriendelijke groeten, Johan.

      Antwoord
      • Marjolein

        Bedankt voor je ontzettend leuke reactie Johan! Wat bijzonder dat je Berlijn ook al voor de val van de Berlijnse Muur hebt bezocht. Moet een bijzondere ervaring zijn geweest! Heb je toevallig nog foto’s van die tijd? Daar ben ik altijd zo benieuwd naar! Ik hoop dat je veel leuke ideetjes in mijn boek kunt vinden. Genoeg te doen om een vakantie mee te vullen in ieder geval ;-). Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
  37. Nicole

    Hoi Marjolein, Lees sinds een paar dagen al je verhalen over Berlijn. Geweldig om te lezen!! Wij gaan over twee weken voor de 2e keer naar Berlijn met ons gezin. Heb je boek besteld, volgende week kan ik het afhalen. Verheug me erop!!!!! en op Berlijn natuurlijk!

    Antwoord
  38. Doreen

    Whiehoewww!! Naar verwachting komt vandaag jouw boek binnen! Precies op tijd voor mijn eerste stedentripje Berlijn :)
    As. maandag gaat het gebeuren; voor het eerst alleen op pad… Spannend! Nooit eerder heb ik het aangedurfd, maar nu ga ik het gewoon doen. En volgens mij is Berlijn daar uitermate geschikt voor.
    Via jouw blog heb ik al vele leuke ideeën opgedaan en ik hoop er in jouw boek nog meer te kunnen vinden.
    Hoewel ik het erg spannend vind, heb ik er ook enorm veel zin in!
    Ik overnacht nabij de Hackescher Markt, volgens mij een prima uitvalsbasis voor verschillende leuke uitstapjes.

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat gaaf dat je het gewoon gaat doen Doreen! Ik weet zeker dat je je niet gaat vervelen in Berlijn, zoveel te doen en te zien! Ik wens je heel veel plezier!

      Antwoord
      • henk winters

        hallo marjolein

        wij zijn met hemelvaart weekend in Berlijn geweest ..in city hotel..2 personen 3 nachten incl. ontbijt €100,00
        en te voet naar alexsanderplatz.enz alles te voet prachtig was dat..en dag naar polen naar de markt..heb zelf van 1992 tot 1996 gewerkt in de bouw daan van maandag tot donderdag ..van s morgens 6 uur tot s avonds 20 uur / en donderdag naar huis met 50 uur werken
        groetje henk

        Antwoord
    • Dorian

      Doreen,heel veel plezier in berlijn.
      Ik zit met mijn gezin vlakbij de aleanderplatz.
      Er is veel te zien hier en het weer is super.
      We zijn hier nu voor de derde keer en berlijn heeft ons hart gestolen,inclusief de stadsgeluiden!!

      Antwoord
  39. Ger

    Afgelopen 5 dagen hebben mijn zoon (16) en ik Berlijn per fiets ervaren. We zijn geen metro binnen geweest.
    Ons Hotel lag in de buurt Wending.

    Berlijn was voor ons een geweldige belevenis. Nagenoeg alle highlights gezien met uitzondering van DDR museum. Terwijl deze slechts 10 km van ons vandaan was.

    Had me voorzichtig voorbereid, waaronder ook elementen uit de Blog van Marjolein.
    Toch raakten we onderweg best wel eens gedesorienteerd / verdwaald. Laatste dag toch maar de losse tomtom uit de auto meegenomen.
    We zijn deze dagen in buurten beland die je niet zomaar opzoekt. Viel me vooral dan op dat er dan echt veel kapot glas op de wegen ligt en er veel zwerfvuil is.

    Heb wel het gevoel net niet die leuke knusse hoekjes van Berlijn gevonden te hebben.

    Maar wellicht voor de volgende keer. Eerst maar eens de nieuwsbrief lezen en mogelijk het boek aanschaffen.

    Antwoord
  40. Maaike

    Ik ga dit weekend voor de zesde keer in zeven jaar naar Berlijn en ik ken de stad al aardig goed, maar heb door je blog weer allemaal leuke nieuwe dingen ontdekt. Ik heb je boek dus meteen besteld zodat ik deze nog mee kan nemen naar Berlijn. Bedankt voor alle tips!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat superleuk om te horen Maaike! Dank je wel! Ik ben benieuwd wat je tijdens je zesde bezoek weer allemaal gaat ontdekken in Berlijn! Het leuke van deze stad is dat je blijft ontdekken. Omdat er gewoon zoveel is maar ook omdat er zoveel verandert. Dat is trouwens een van de redenen waarom ik zo gek ben op deze stad… Viel Spaß!

      Antwoord
  41. Shirley

    Hoi Marjolein, ik ga morgen voor het eerst naar Berlijn en wilde dus graag je boek meenemen. Jee heel Den Haag en omstreken afgezocht naar je boek, niemand kende het, ook bij de Ako niet. Gelukkig toch gevonden bij de Bijenkorf

    Groetjes Shirley

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Shirley, wat een schande! Hopelijk hebben ze nu allemaal besloten het boek snel in te kopen, hihi. Maar het kan voorkomen omdat iedere boekenwinkel zelf kan beslissen welke boeken ze inkopen, iedere zaak heeft dus een uniek assortiment. Fijn om te horen dat je bij de Bijenkorf in ieder geval bent geslaagd. En dan natuurlijk de hamvraag. Heb je het leuk gehad in Berlijn? Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  42. Mark

    Het Berliner Stadtschloss (met ss en niet met ß) is geen bouwval maar een bouwput of bouwplaats. De oorspronkelijke Tresor was niet in een bankkluis gevestigd, maar in de kluis van het warenhuis Wertheim. De Currybuden behoren niet tot de duurste eetgelegenheden. De kaarten zijn helaas niet bruikbaar en een duidelijkere structuur of een index was zinvol geweest.

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor je oplettendheid en input Mark! De meeste dingen zijn in de volgende druk al aangepast, met je suggestie voor de kaarten en index ga ik nog even aan de slag.

      Antwoord
      • Mark

        Zeker een gids die de moeite waard is trouwens en vooral interessant omdat het een persoonlijke kijk is. Lijkt me een hele opgave om alle informatie te checken en dubbelchecken. Omdat de pagina’s zo vol zijn met mooie foto’s is het soms lastig om de hoofdstukken te herkennen en iets terug te vinden. Ik dacht eerst dat de kleuren de structuur aangaven, maar dat is volgens mij niet zo. Succes met je blog en boek(en)!

        Antwoord
        • Marjolein

          Dat vind ik leuk om te horen Mark, dank je wel! Het is nogal een ander soort boek dan je misschien over Berlijn gewend bent maar ik wilde met de foto’s en kleuren vooral de sfeer van Berlijn goed overbrengen en mensen motiveren om vooral ook lekker zelf op ontdekkingstocht te gaan door Berlijn. Ik hoop dat dat is gelukt! Groetjes, Marjolein.

          Antwoord
      • Yvonne

        Hallo Marjolein,
        Met welk ISBN nummer kan ik de 2e druk van jou boek bestellen?
        Overal waar ik probeer te bestellen krijg ik de 1e druk.

        Antwoord
  43. No

    Dag Marjolein, Wat een fantastisch blog heb je en wat een energie steek je er in en straal je uit in je teksten! We gaan in juli 3 dagen met de 2 kleinzonen van 14 jaar. Het bezoek aan de TV Toren is al geboekt. Heb je nog tips voor twee van die ondernemende en wijze knapen. Ik zal meteen je boek bestellen via de links, verdien je ook nog wat er aan. Maar dat weegt niet op tegen alle tijd die je erin steekt. Maar als je het zo leuk vindt…

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor je reactie en je bestelling No! Als aanvulling op Mijn Berlijn zijn mijn tips voor een Berlijnbezoek met kinderen misschien handig. Staan nog wat dingen tussen die niet in mijn boek staan, bijvoorbeeld het techniek museum. Veel plezier met de jongens in Berlijn!

      Antwoord
  44. Trijntje

    Ik heb het boek zojuist gekocht, en kijk ernaar uit om erin te bladeren en erin te lezen.
    Ik heb het gekocht bij de plaatselijke boekhandel: die steun ik graag, het is een heel fijne boekhandel.

    Antwoord
  45. Lucie Zwiers

    Hoi Marjolein,

    Heerlijk boek. Heb hem donderdag ff opgehaald bij DAD in Berin. Ik kom ook al jaren in deze prachtstad en probeer ook steeds nieuwe (of dus juist oude) dingen te bezoeken. Er valt nog zoveel te beleven en met jouw boek weet ik dat ik toch nog lang niet ben uitgekeken. Ben net weer terug maar hoop rond augustus weer even een paar dagen terug te gaan.
    Je bent heerlijk enthousiast over Berlijn, net als ik.
    Dank je wel!
    Liebe Grüsse,

    Lucie

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat tof om te horen! Bedankt voor je reactie Lucie, ik hoop dat je nog veel mooie en toffe plekjes in Berlijn mag ontdekken! Liefs, Marjolein.

      Antwoord
    • Mariëlle

      Hoi Marjolein! Heb zojuist je boek online besteld! Ook ik kom al een aantal jaren achtereen in deze fantastische stad, maar ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe plekken. Niet alleen voor mezelf maar vooral ook voor mn bovenbouw leerlingen waarmee we al n aantal jaren naar Berlijn gaan met het vak Duits.
      Ik hoop morgen je boek binnen te krijgen en dan laat ik je zeker nog even weten wat ik er van vind ;)

      Groetjes Mariëlle

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Mariëlle, wat tof! Leuk om te horen! En wat leuk dat jullie met leerlingen naar Berlijn gaan. Ik hoor het tegenwoordig steeds vaker en vraag me af waarom wij nooit van die gave schoolreisjes maakten, hehe. Hoe dan ook, ik hoop dat de studenten er veel plezier uit kunnen halen en ben benieuwd naar je eerste indruk! Groetjes, Marjolein

        Antwoord
  46. Marieke

    Hoi Marjolein,
    Wat een leuke en nuttige website! Ik ben al een aantal keer in Berlijn geweest maar nu voor het eerst in de zomer (1 t/m 5 july)! Ik ben benieuwd naar de feestjes (festival?) in de zon :) nu nog even zoeken of je daar ook wat over geschreven hebt. Je boek heb ik iig net besteld! Zin om het te lezen! Groeten, Marieke

    Antwoord
  47. Jurgen

    Hoi Marjolein,

    Volgende week gaan we voor de 8e keer naar Berlijn. Vandaag jouw boek gekocht. Ben er zeer blij mee. Ik ben het boek aan het lezen en we hebben al een aantal nieuwe ideeen om te gaan doen volgende week. Berlijn blijft elke keer toch voor verrassingen te zorgen.
    Nu had ik alleen een vraag: in het boek komen regelmatig adressen voor waar je kan eten/drinken etc. Waar staan precise de EUR tekens voor? Welk bedrag is een EUR teken?
    Verder alleen nog een kleine opmerking: de Rijksdag werd niet in 1939, maar in 1933 door brand verwoest :)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Jurgen,

      wat fijn om te horen dat je zo blij bent met mijn boek – super! De eurotekens geven aan hoe duur een restaurant is op de schaal van 1 euroteken (€ – de goedkoopste restaurants) tot 5 eurotekens (€€€€€ – de duurste restaurants). Er is geen vaste prijs aan gekoppeld omdat het heel erg aan de gerechten ligt hoe duur de rekening uiteindelijk wordt. Toch een kleine indicatie: 1 euroteken is ongeveer snackbarprijs, 2 eurotekens is een goedkoop middenklasse restaurant, 3 eurotekens is een middenklasserestaurant, 4 eurotekens is een duur middenklasserestaurant en 5 eurotekens is een sterrenmenu. Dat jaartaal van de Reichstagbrand is in de tweede druk aangepast. Ik baalde er ontzettend van dat deze tikfout door de reactie is geglipt maar helaas is dat het nadeel van boeken… dat je niets meer kunt aanpassen als het al is gedrukt. Hoe dan ook, bedankt voor je reactie! Ik wens je heel veel plezier tijdens je 8e bezoek aan Berlijn!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  48. Annemiek

    Beste Marjolein,

    Veel gehoord over je boek.
    Maar nu mijn vraag.. Is jouw boek ook hier in Berlijn te koop!! Nu zag ik ook dat er een ebook versie is op Bol.com. Maar een hardware versie vind ik leuker en leuker!!

    Ik hoop van je te horen.
    Groet, Annemiek

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Annemiek,

      Ha, wat leuk! Je kunt inderdaad een e-book bestellen maar de foto’s en kaarten komen op papier veel beter over (al zeg ik het zelf ;-)). Je kunt Mijn Berlijn kopen bij de Dutch Art & Design Gallery in Mitte (Oranienburger Str. 32 in de Heckmann Höfen). Sowieso een erg leuke winkel met veel interieurspullen van Nederlandse designers, leuk om even rond te snuffelen. Ik hoop dat je nog veel tips en inspiratie uit het boek kunt halen!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  49. willem hogendoorn

    Ik ga je boek op mijn verlanglijstje zetten voor vaderdag.
    Afgelopen weekend ben ik voor de derde keer in Berlijn geweest, deze keer met de kinderen. Weer prima bevallen. Ik had je boek er graag nu al bij gehad, maar wist niet van het bestaan.
    De vorige keer Berlijn was 2010. Toen zijn mijn vrouw en ik verliefd op Berlijn gaan worden. Ik heb toen o.a. het Stasimuseum bezocht. Als postzegelverzamelaar ben ik ook over Berlijn postzegels gaan verzamelen en heb hierover op een postzegelblog gepubliceerd.
    http://www.postzegelblog.nl/2010/06/21/ich-liebe-berlin/#more-24381
    Deze keer o.a. de Tempelhof bezocht en ook daar zijn mooie postzegels over, dus ik ga weer een artikel maken. De info uit jouw boek (en blog) kan ik daar prima bij gebruiken, uiteraard met bronvermelding. Laten we veel mensen enthousiast maken voor Berlijn!!!

    Antwoord
      • Marjolein

        Wat leuk om te horen, dank je wel Willem! En bedankt voor je reclame. Goed artikel over Tempelhof op je blog!

        Antwoord
  50. Ilja Faber

    Hoi Marjolein,

    Met meer dan 15 (korte en lange) verblijven in Berlijn zag ik mezelf niet als erg onervaren Berlijn-reiziger, maar dankzij jouw boek wil en móet ik toch weer terug. Er valt kennelijk toch altijd weer iets nieuws te ontdekken in deze meest ondergewaarde stad van Europa.
    Ik volg je blog al langer en heb nu ook je boek besteld en in een keer uitgelezen. In een woord: geweldig! Zo compleet én goed geschreven. Complimenten en bedankt voor de nieuwe inspiratie.
    Mvg Ilja

    Antwoord
    • Adri Kes

      Je boek heb ik net ontvangen.Ik ben er heel enthousiast over. Toch een heeeel klein minpuntje.Het lettertype is voor mijn al wat oudere ogen soms wel erg dun, vooral bij een weinig contrasterende achtergrond. Kan ook aan mijn ogen liggen hoor…!

      Antwoord
    • Marjolein

      Wat supertof om te horen Ilja, bedankt voor je mooie compliment! Dat blijven ontdekken van nieuwe dingen is trouwens heel herkenbaar voor mij en ook en van de redenen waarom ik zo van Berlijn houd. Er verandert continu wel iets, komen nieuwe tentjes bij of je ontdekt nieuwe details. Zelfs als je hier woont raak je niet uitgekeken ;-). Liebe Grüße, Marjolein

      Antwoord
  51. Ruth de Jong

    Hallo Marjolein,
    Vrijdag kon ik je boek al ophalen in Heerenveen, ik keek er zo naar uit. Altijd heimwee naar Berlin en fam. Jouw boek is voor mij een enorme steun, even wat lezen of gewoon foto’s kijken en ik kan er weer tegen, het ligt op m’n nachtkastje. Het boek is GEWELDIG geworden, heel blij mee, DANK! Hoopte bij het uitpakken op nog wat Berliner Luft….zat er niet aan:-) Helaas wist ik niet wanneer je in Nl was, dus geen handtekening in het beste Berlin boek!! Liefs,Ruth

    Antwoord
    • Marjolein

      Ahh, het perfecte medicijn tegen ‘Berlijnweh’ :-)). Wat leuk om te horen Ruth – dank je wel!

      Antwoord
    • Nick Ketel

      Hoi Marjolein,
      Ik woon in Zwolle en ik ben gaan kijken bij de die bekende boekhandel en Uitgever Waanders in Zwolle maar daar kon ik het boek niet vinden!
      En ik ben echt benieuwd naar het boek dus dan ga ik hem maar snel bestellen voor de volgende reis naar Berlijn!
      Groetjes en veel genoegen in Die geweldige stad Berlijn..

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Nick, het verschilt per boekenwinkel of ze het hebben ingekocht of niet. Maar ook als het niet in de schappen ligt kan iedere boekenwinkel het bestellen. Of je bestelt het online, dat kan natuurlijk ook! Ik ben benieuwd wat je van Mijn Berlijn gaat vinden. Groetjes uit Friedrichshain, Marjolein.

        Antwoord
      • Cornelia

        Het boek is wel te koop bij waanders. Het ligt tegenover de kast met reisgidsen.

        Antwoord
        • Marjolein

          Wat goed om te weten! Bedankt voor je aanvulling Cornelia!

          Antwoord
  52. Richard Roodhorst

    Goedemorgen Marjolein,

    Ongeveer 20 minuten het pakje van BOL uitgepakt en nu al door 25% van je boek heen. Ik hou het kort voor wat betreft de waardering. TOP!!!!!!

    Groeten,

    Richard

    Antwoord
    • Annelies

      Hallo Marjolein,

      Zojuist hebben we jouw boek ontvangen! Precies op tijd want YES maandag gaan we naar Berlijn! Berlin, wir kommen! En jouw boek gaat natuurlijk mee!!! Top!

      Antwoord
      • Marjolein

        Super dat het boek op tijd is binnen gekomen! Hopelijk kunnen jullie er lekker veel tips en inspiratie uit halen. Geniet van Berlijn!

        Antwoord
    • Marjolein

      Geweldig zeg! Superblij om te horen dat je zo positief bent over Mijn Berlijn! Dank je wel voor je reactie!

      Antwoord
  53. Ilonka

    Hoi Marjolein,

    Ik zie opeens jouw e-book helemaal niet meer staan op bol.com en bruna. Ben super nieuwsgierig en kan dus ook niet wachten om je boek te lezen!

    Weet jij of er wellicht wat vertraging is met het e-book?

    Gelukkig ga ik pas met hemelvaart naar Berlijn, dus ik heb nog even…

    Groetjes,
    Ilonka

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Ilonka, daar weet ik niets van. Voor zover ik weet is het e-book gewoon te bestellen en ook op Bol.com zie ik het e-book staan. Ben heel erg benieuwd wat je ervan gaat vinden! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  54. Jacqueline

    Besteld!!! Maar wel ook doorgaan met je blog hey…je schrijft zo fijn!

    Antwoord
    • Marjolein

      Absoluut! Stoppen met bloggen kan ik me echt niet voorstellen hoor, ik vind het veel te leuk! Dank je wel Jacqueline!

      Antwoord
  55. Monique

    Ha Marjolein,

    Sinds ik je blog heb ontdekt ben ik een enorme fan van je en wil graag je boek kopen. Je boek komt net op tijd uit want zondag gaan we naar Berlijn.
    Ga je toevallig vrijdag een signeersessie doen in Amsterdam, het lijkt me nl. erg leuk om een gesigneerd exemplaar te kopen.

    Groeten, Monique

    Antwoord
    • Corry

      Hallo Marjolein. Graag zou ik je nieuwe boek as vrijdag willen kopen. As zaterdag vertrekken we nl naar Berlijn. Kun je me zeggen of ik het ergens in Amsterdam vrijdag kan kopen. Hoop het want het lijkt me een leuk en interessant boeb wat je gemaakt hebt.

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Corry, ahhh, dat is helaas net te laat! Het boek zal morgen waarschijnlijk pas bij alle bekende boekenwinkels te koop zijn. Net een dag te laat… Jammer! Ik wens jullie toch heel veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
    • Marjolein

      Hai Monique,
      wat leuk zeg! Ik hoop dat je veel inspiratie en tips uit mijn blog kunt halen. Er is (nog) geen signeersessie gepland maar als het zover is dan laat ik het natuurlijk weten. Veel plezier alvast in Berlijn!
      Groetjes, Marjolein

      Antwoord
  56. Monique

    Ik vertrek de 27e met mijn dochter voor een paar daagjes naar Berlijn dus ga nog wel even proberen het boek te scoren dit weekend; je blog vond ik in elk geval leuk om te lezen; mijn vorige boekje over Berlijn heb ik uitgeleend maar niet terug gekregen dus nog een extra reden naar Donner in Rotterdam af te reizen ;-)

    Antwoord
  57. LODE ANSEEL

    Beste Marjolein,
    Wat is voor ons Belgie, het beste kanaal om uw boek te reserveren? Natuurlijk mag dit in onze verzameling en bib niet ontbreken.En van harte proficiat. Ik hoop dat wij elkaar eens als Berliner kunnen ontmoeten. We delen, elk op onze manier, de passie voor Berlijn.Druk bezig met onze nieuwe tentoonstelling… Groetjes, Lode

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Lode,

      ik hoorde van een andere lezer uit België dat het boek bij de Standaard boekenhandels sowieso te koop zal zijn. Maar Mijn Berlijn zal bij elke reguliere boekenhandel te koop en/of te bestellen zijn. Ik ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden! Succes met de tentoonstelling. Wanneer is het zover?

      Groetjes, Marjolein

      Antwoord
      • Lode Anseel

        Beste Marjolein,
        Dank voor je reactie, ik koop zeker je boek … Als ‘Berliner’ voor mij een must, zeker als het geschreven is door de beste Berlijnerkenner.
        De tentoonstelling ‘De Berlijnse Muur’ werd gisterenavond geopend in bijzijn van de Duitse Ambassadeur, de burgemeester van Menen: nog tot 23 mei. Info openingsuren enz op onze website. Voor klassen en groepen rondleiding met gids enz. Liebe Grüsse nach Berlin.

        Antwoord
  58. Freke

    Hai Marjolein,

    Wij gaan over anderhalve week naar Berlijn. Ik vind je site super en was heel blij toen ik zag dat je ook een boek hebt geschreven, maar…. dat komt zeker net te laat uit voor mijn bezoek?
    Wanneer is het boek echt te leveren?

    Groet, Freke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Freke,

      ah, wat jammer! Jullie gaan inderdaad net wat te vroeg. Of mijn boek komt net wat te laat moet ik eigenlijk zeggen ;). De boeklancering is op 24 april, vanaf die datum te koop en te leveren. Misschien voor een volgend bezoekje? Ik wens jullie in ieder geval heel veel plezier in Berlijn!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  59. Martijn

    Hoi Marjolein,

    Besteld! Ben zeer benieuwd naar jouw boek.
    Bij onze Berlijn bezoeken altijd gebruik gemaakt van jouw blog, en ook al bij veel mensen aanbevolen!

    Hoop dat jouw boek een succes wordt, heb je verdiend. Veel mensen “profiteren” van jouw moeite en energie die je steekt in de promotie van Berlijn.

    De stad is het waard!

    Gr. Martijn

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Martijn,
      bedankt voor je leuke reactie, bestelling en de promotie die je voor mijn blog maakt! Echt superleuk! Ik hoop dat je nog wat nieuwe tips uit mijn boek kunt halen.
      Groetjes, Marjolein

      Antwoord
  60. Patrick

    Prachtig blog, dat wat je zoekt als je Berlijn ‘echt’ wilt leren kennen en beleven. Het boek zal waarschijnlijk een soort ‘bijbel’ zijn voor de echte liefhebber! Aanschaffen dus.

    Antwoord
  61. Bart

    Besteld! Well done Marjolein

    Antwoord
  62. inge

    reis geboekt, boek besteld, komt weer helemaal goed! :-)

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat cool! Dank je wel Inge! Ben benieuwd wat je ervan gaat vinden.

      Antwoord
  63. Jan Willem

    Gefeliciteerd met je boek! Eigenlijk moest er het wel van komen!

    En, ja hoor, ook zojuist besteld (ingeschreven) natuurlijk!

    En een goede aanleiding Berlijn weer eens te bezoeken, al weer jaren geleden! Dan gaat je boek, met al die fijne eetplekjes en wat ik dan ga bekijken, zeg maar Berlijn 2.0, zeker mee!

    Voor mij geen digitale versie (prima die dat wel willen)… heerlijk weer eens bladeren en niet met mijn neus in en scherm. En nu maar geduld oefenen totdat die brievenbus gaat rammelen!

    (P.S. knap hoe je altijd weer iets blijft brengen op je blog!)

    Antwoord
    • Marjolein

      Dankjewel Jan willem! Ik vind het zelf ook zo gaaf. Nog een paar weken en het is er… Kan het nog amper bevatten, haha. Ik kan ook echt niet wachten een papieren exemplaar in mijn handen te hebben. Mij benieuwen wat jij als doorgewinterde Berlijnfan van het boek gaat vinden. Er staan in ieder geval heel veel tips voor eettentjes in. Kon natuurlijk ook niet anders ;-).

      Antwoord
  64. Willem Jens

    Van harte gefeliciteerd met de uitgave van jouw boek. Zelf ben ik een twee-maal-per-jaar-bezoeker van Berlijn. Ik vraag mij af of jouw boek ook als E-book zal verschijnen?? Makkelijk in de rugzak.
    Wat mij in jouw blog ook vooral aanspreekt is de informatie en activiteiten die juist voor “niet-touristen” bedoeld zijn. Dus o.a. local-contacten, hun verhalen over de wende, de DDR gewoonten, waar kan ik gidsen vinden die bijvoorbeeld een klein groepje een dag mee kunnen nemen, etc. Het zal je niet verbazen dat ik stukken uit jouw blog meestal uitgeprint in mijn rugzak heb zitten, zoals nu het artikel over “Overslaan en Alternatieven”.
    Ik zal natuurlijk jouw boek bestellen. Dat is zeker.
    Succes en dank voor je werk.
    Groet, Willem JEns

    Antwoord
    • Marjolein

      Dankjewel Willem Jens! En jazeker, mijn boek zal ook als e-book verschijnen. Deze is vanzelfsprekend ook een stuk goedkoper, waarschijnlijk zal deze rond de €10 gaan kosten. In mijn boek kun je veel van mijn favoriete plekjes terugvinden, veel dingen die je niet in een klassieke gids kunt vinden maar die wel de moeite waard zijn. Ik ben heel erg benieuwd wat je ervan gaat vinden! Een ding wat zeker is: het is een stuk makkelijker meenemen dan losse printjes ;-). Bedankt! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  65. Gus de Bruijn

    Hoewel ik me niet kan voorstellen dat dit boek ook maar iets kan toevoegen aan deze meer dan complete site, heb ik ‘m maar gelijk besteld!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat een vertrouwen! Dankjewel Gus! In het boek komen plekken terug waar ik al eens over heb geschreven maar ik denk dat het vooral een aanrader is omdat al mijn favoriete tips en wetenswaardigheden uit Berlijn in een mooi boek zijn gebundeld. Met heel veel foto’s! Ik hoop dat je er blij mee zult zijn!

      Antwoord
  66. Michel

    Hoi Marjolein.

    Goed van je dat je dit hebt gedaan. Dit boek komt zeker in mijn Berlijn-collectie….

    Ik hoop voor je dat er veel boeken worden verkocht.

    Groeten Michel

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Michel,

      bedankt voor je toffe reactie! Ik ben heel erg benieuwd wat je van het boek zult vinden! Het aftellen is begonnen. Over 1,5 maand is het er al! Spannend!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
    • Martin Huiskes

      Hey Marjolein,

      Wat goed dat je een boek geschreven hebt. Is het boek in april ook te koop bij Dussmann in dem Friedrichstrasse? Ik ga het boek zeker kopen.

      Antwoord
      • Marjolein

        Goeie vraag! Ik denk het niet, voor zover ik weet verkoopt Dussmann (helaas) geen Nederlandstalige boeken. Wellicht komt mijn boek in een andere winkel in Berlijn te liggen. Zodra ik daar meer over weet, laat ik het natuurlijk weten. Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
        • Mireille

          Hoi Marjolein!

          Toffe site zeg! Ik kom al jaren in Berlijn omdat mn zwager er woont. Maar volgende week gaan we voor t eerst met de baby. Staan er in je boek ook tips voor jonge ouders?

          Groetjes!

          Antwoord
          • Marjolein

            Hoi Mireille, ha, wat tof! Dan zul je Berlijn inmiddels ook best al goed kennen denk ik! Over je vraag kan ik kort zijn: nee ;-). Er staat geen specifieke informatie voor gezinnen met kinderen of met baby. Simpelweg omdat ik daar zelf ook geen ervaring mee heb. Natuurlijk staan er wel veel leuke tips en wandelingen in die jullie ook kunnen doen maar die zijn dus niet echt toegespitst op jonge gezinnen. Groetjes, Marjolein

Trackbacks/Pingbacks

  1. Onderscheidende momenten in de dynastie van de Hohenzollern van Pruisen, met name in Berlijn) – Bob van Dijk's Blog - […] http://berlijn-blog.nl/ van Marjolein van der Kolk, auteur van Mijn Berlijn […]
  2. Kritische momenten van de Hohenzollern dynastie, Pruisen en Berlijn – Bob van Dijk's Blog - […] http://berlijn-blog.nl/ van Marjolein van der Kolk, auteur van Mijn Berlijn […]
  3. 8x hotspots van Marjolein van MijnBerlijn | CityStyleGuide - […] Marjolein van der Kolk woont inmiddels al jaren in haar lievelingsstad. “Toen ik een na mijn studie een baan kreeg…
  4. Berlinstagram #09 - Eva in Berlin - […] boekpresentatie in Amsterdam al een groot succes was besloot Marjolein gelukkig ook hier haar boek Mijn Berlijn officieel te…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This