Winkelen in Berlijn

Vergeet Parijs en Milaan, winkelen in Berlijn is de nieuwe standaard. Draag jij uitsluitend designerpakken? Of ben je altijd op zoek naar het beste koopje bij dat verstopte vintagewinkeltje? In Berlijn kom je aan je trekken! Maar wees goed voorbereid want succesvol shoppen in Berlijn vereist wel enige planning vooraf. De stad heeft namelijk niet echt één winkelgebied en winkelstraten liggen verspreid door de hele hele stad met ieder een heel eigen aanbod en publiek. Bedenk dus vooraf waar je het liefst winkelt en vergeet vooral je wandelschoenen niet!

Op deze pagina lees je meer over:

20160416 - _DSF2085- BerlijnBlog winkelen in berlijn

Openingstijden in Berlijn

Voordat je flink gaat shoppen in Berlijn, is het handig om de openingstijden van de winkels te checken. Winkels in Berlijn mogen officieel vanaf 6:00 ’s morgens geopend zijn maar de meest gangbare openingstijden in de winkelgebieden zijn als volgt:

  • Maandag – vrijdag
    10:00 – 20:00
  • Zaterdag
    10:00 – 21:00
  • Zondag
    De meeste winkels zijn op zondag gesloten m.u.v. koopzondagen (1x per maand)

Kleinere boetiekjes en designwinkels houden er vaak hun eigen tijden op na, volgens de wet mag iedere winkel zijn eigen openingstijden bepalen. Wil je de exacte openingstijd van een winkel weten? Check dan de officiële website van de winkel om zeker te stellen dat je niet voor een dichte deur komt te staan.

Flaneren over de Kurfürstendamm – een must voor iedere winkelliefhebber

Winkelen in Berlijn op zondag

Hou er rekening mee dat de winkels in Berlijn op zondag doorgaans dicht zijn, ook de meeste supermarkten houden hun deuren gesloten. Berlijn heeft wel één koopzondag per maand maar deze valt niet op een vaste zondag in de maand (check hier de data van de koopzondagen in Berlijn). De winkels in Berlijn mogen op koopzondag tussen 12.00 en 17.00 geopend zijn. In de decembermaand zijn de meeste winkels op zondag vanwege de kerstinkopen wel geopend (de ene etalage is nog mooier en uitbundiger dan de ander!) maar wees dan voorbereid op extra drukte.

Zijn Berlijnse zondagen daarom saai? Zeker niet! Zondag is (vlooien)marktdag en veel Berlijners trekken naar deze sfeervolle markten om wat rond te struinen of te jagen naar vintage koopjes. Je vindt deze markten door de hele stad maar mijn favorieten zijn de Flohmarkt am Mauerpark, de vlooienmarkt op Arkonaplatz en de zondagsmarkt am Boxhagener Platz.

Bij hoge nood kun je bij de volgende stations terecht, deze supermarkten in Berlijn zijn op zondag open:

  • S en U6 Friedrichstraße (Edeka)
  • S en U55 Hauptbahnhof (Kaisers)
  • S en U4 Innsbrücker Platz (Lidl)
  • S en U5 Lichtenberg (Edeka)
  • S Ostbahnhof (Rewe)
  • S Südkreuz (Edeka)
  • S, U9 en U2 Zoologischer Garten (Ullrich)

Feestdagen

Feestdagen zijn heilig voor de Duitsers en de winkels zijn doorgaans dan ook gesloten. Op de volgende feestdagen kun je je winkelmandje rustig thuislaten want dan zijn de winkels gesloten:

1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Drie Koningen
april Goede Vrijdag
april Pasen (inc. Goede Vrijdag)
1 mei Dag van de Arbeid
mei Hemelvaartsdag
50 dagen na Pasen Pinksteren
3 oktober Tag der deutschen Einheit
25-26 december Kerstmis

 

Niet getreurd, tijdens de feestdagen zijn er meestal genoeg andere activiteiten te doen. Hier vind je een overzicht van evenementen en feestdagen in Berlijn.

Winkelgebieden in Berlijn

Duitsers staan misschien niet direct bekend om hun uitmuntende kledingkeuze, maar dit betekent niet dat Berlijn niets te bieden heeft op gebied van mode. In tegendeel! In Berlijn hebben zich naast vele beroemde designerlabels (denk aan de winkelstraat Kurfürstendamm) ook tal van lokale ontwerpers gevestigd (denk aan de wijken Mitte, Prenzlauer Berg en Kreuzberg). Berlijn is een grote stad en elke wijk heeft zijn eigen karakteristieke centrum met haar eigen eigen aanbod aan winkels. Dat Berlijn niet een gezellig knus centrum heeft is deels te danken aan de Berlijnse Muur die de stad jarenlang in twee stukken deelde.

Hieronder een overzicht van de beste, meest bekende en grootste winkelgebieden van Berlijn met tips voor designliefhebbers en vintagevrienden:

Regio A – Charlottenburg

Kurfürstendamm

Zeg je winkelen in Berlijn, zeg je Kurfürstendamm (in de Berlijnse volksmond ook vaak gerefereerd als: Ku’damm). In de bekendste en populairste winkelstraat van Berlijn vind je bijna alles wat je je op winkelgebied maar kunt wensen. Van tientallen luxe boetieken van internationale modemerken (Gucci, Chanel, Prada, etc.) tot de meer betaalbare internationale modeketens (H&M, Esprit, Zara, Benetton, Pull & Bear, Peek & Cloppenburg, etc.) en alles daartussenin: je vindt het in en rondom de Kurfürstendamm. Vele internationale merken hebben de Ku’damm uitgezocht om een enorme flagship store (Nike, Apple, Levi’s) te openen en ook Berlijns meest beroemde warenhuis – het KaDeWe (Kaufhaus des Westens) – bezoek je hier. Eigenlijk mag geen enkele winkelliefhebber de Kurfürstendamm missen!

Toch scoort de Kurfürstendamm niet alleen punten met het veelzijdige aanbod aan winkels, de straat is er ook eentje met een lange historie en een grote aantrekkingskracht op toeristen. In de jaren ’20 kwam hier literair Berlijn samen in één van de vele grand cafés of om te genieten van het culturele aanbod aan filmhuizen en theaters. Nog altijd is de brede boulevard er eentje om te zien en gezien te worden. Hier spot je dure auto’s en chic geklede mensen zoals bijna nergens anders in Berlijn. Hoe meer je richting westen wandelt, hoe luxer (en duurder) het wordt.

Het winkelgebied rond de Ku’damm strekt zich uit vanaf Wittenbergplatz in het oosten tot aan het uiterste puntje van de Kurfürstendamm in het westen. Ook in de Tauentzienstraße en de Joachimstaler Straße zijn de nodige leuke winkels te vinden. Trek gerust een paar uur uit als je de omgeving goed wil verkennen.

  • Bereikbaarheid met OV:
    U Kurfürstendamm, U Wittenbergplatz of S+U Zoologischer Garten
  • Voor wie houdt van:
    Traditierijke warenhuizen, luxe winkels en internationale modeketens
  • Uniek want:
    De Kurfürstendamm is de meest beroemde winkelstraat van Berlijn met de meeste geschiedenis
  • Wat mag je niet missen:
    De concept stores in winkelcentrum Bikini en het traditionelere warenhuis KaDeWe
  • Leuke cafés in de buurt:
    Berliner Kaffeerösterei, The Barn in Café Kranzler en het Literaturhaus

Knusse groenstrook met zicht op de Gedächtniskirche

Wilmersdorfer Straße

De Wilmersdorfer Straße kent al een lange geschiedenis als winkelstraat in (West-)Berlijn. Hoewel deze straat bij toeristen eigenlijk geheel niet bekend is, is het wel leuk en vooral heel praktisch om hier te winkelen. Veel ketens (H&M, MediaMarkt, C&A, Flying Tiger) zijn hier te vinden en allemaal op een relatief kleine oppervlakte en vrijwel zonder autoverkeer. In 2007 opende het winkelcentrum Wilmersdorfer Arcaden zijn deuren in de Wilmersdorfer Straße wat deze winkelstraat nog een extra populariteitsboost opleverde.

  • Bereikbaarheid met OV:
    U Wilmersdorfer Straße of S Charlottenburg
  • Voor wie houdt van:
    Snel en praktisch

Regio B – Mitte

Weinmeisterstraße

Als je me vraagt naar mijn meest favoriete winkelgebied, dan zeg ik volmondig het Scheunenviertel in het noordelijke deel van Berlijn-Mitte. Ontzettend centraal gelegen en beroemde ketens wisselen zich af met leuke lokale boetiekjes. Het publiek is jong, op straat spot je af en toe wat toffe street art en er zijn talloze leuke cafés in de buurt waar je tussendoor kunt pauzeren. Winkels die je hier in de buurt vind zijn American Apparel, Urban Outfitters, Carhartt en Superdry. Zelf zwicht ik altijd weer voor een bezoek aan de flagship stores van Adidas en Freitag (toffe tassen van gerecycled vrachtwagenzeil) maar ook het Berlijnse label Broke & Schön weet me altijd weer te verleiden.

  • Bereikbaarheid met OV:
    S Hackescher Markt of U Weinmeisterstraße
  • Voor wie houdt van:
    Jonge en hippe winkels
  • Uniek want:
    Dé Berlijnse hipsterbuurt
  • Wat mag je niet missen:
    De historische hofjes Hackesche Höfe met daarin de winkel Eat Berlin waar je heerlijke Berlijnse delicatessen kunt verkrijgen
  • Leuke cafés in de buurt:
    Five Elephant, Father Carpenther, Kaffee Mitte

Urban Outfitters in de Weinmeisterstraße

Friedrichstraße

De Friedrichstraße is de perfecte omgeving voor mannen die niet van winkelen maar wel van flitsende auto’s houden. Showroom na showroom langs Unter den Linden lokt autoliefhebbers met de meest prachtige etalages van BMW, Ferrari en Mini. De luxe zet zich voort in het Franse warenhuis Galeries Lafayette, een groot warenhuis waar je prachtige designtassen, luxe make-up en prachtige interieurspullen kunt kopen. Sla hier ook zeker de geweldige culinaire verdieping niet over en vergaap je aan de kunstige patesserie. Om je hoek kun je bij de flagship store van Ritter Sport je eigen chocoladereep samen laten stellen. Superleuk als souvenir en ook nog eens hartstikke lekker. Persoonlijk kom ik vooral graag in de Friedrichstraße voor het geweldige aanbod aan boekenwinkels. Favoriet zijn Dussmann en Walter König.

  • Bereikbaarheid met OV:
    S+U Friedrichstraße, U Fransözische Straße
  • Voor wie houdt van:
    Dure auto’s en luxe warenhuizen
  • Uniek want:
    Gelegen vlakbij beroemde bezienswaardigheden als de Brandenburger Tor en het Museuminsel
  • Wat mag je niet missen:
    Boekenwinkel Berlin Story, cultuurwarenhuis Dussmann en luxe warenhuis Lafayettes
  • Leuke cafés in de buurt:
    Westberlin Café

Warenhuis Galaries Lafayette in de Friedrichstraße

Departmentstore Quartier 206 aan de Friedrichstraße in Berlijn-Mitte

Nikolaiviertel

Shoppen en de toerist uithangen tegelijk? Dat gaat prima lukken rond het Nikolaiviertel. Een van de mooiste plekjes in het centrum van Berlijn. Naast veel musea kun je hier namelijk leuke winkeltjes vinden met souvenirs, kunst en antieke schatten.

Regio C – Schönhauser Allee

Boven je hoofd razen de metro’s voorbij, in de Eberswalder Straße hangen groepjes jongeren en onderand loopt er iemand voorbij die aan een currywurst knabbelt. Deze wijk is heel divers, ook als het op winkelen aan komt, alles is hier mogelijk. Je vindt hier alternatieve skate winkels hand in hand gaan met wederom een H&M. Ook vind je hier boetiekjes van Berlijnse designers en gallerien van internationale kunstenaars. Knoop de Kastanienallee ook in je oren, dit is een gezellige straat waar barretjes en winkeltjes elkaar afwisselen.

Overigens is dit deel van Pranzlauer Berg niet het meest stereotype winkelgebied. De winkels liggen namelijk ver uit elkaar en dat maakt het shoppen een zeer sportieve bezigheid. Wandel gewoon eens rond in deze week en neem vooral af en toe een zijstraatje. Je zult de leukste winkeltjes vinden van Berlijnse designers en daarna het échte Berlijnse leven ontdekken. Laat je vooral niet afschrikken door de dubieuze winkeltjes die hun collectie al vijf jaar buiten hebben hangen.

Regio D – Schloßstraße

De wijk Steglitz is geliefd om zijn winkelmogelijkheden. Dit shoppinggebied beschikt over 2 overdekte winkelcentra (Forum en Galleria) en een afwisselend aanbod van winkels. Het is hier vaak ook redelijk druk met Berlijnse winkelliefhebbers, maar echt hele spannende dingen zul je hier niet snel vinden.

Regio E – Altstadt Spandau

Het oude centrum van Spandau heeft een unieke sfeer door zijn mooie oude gebouwen en gezellige kleine straatjes. Het is hier meestal niet extreem druk maar je kunt hier heerlijk van winkel naar winkel slenteren. Spandau beschikt tevens over een overdekt winkelcentrum met de bekende winkels en over 1 van de leukste kerstmarkten van Berlijn. Spandau ligt volgens sommige Berlijners “am Arsch der Welt” wat zoveel betekent als “aan het eind van de wereld”. Echter is het best de moeite waard om eens naar Spandau af te reizen.

Warenhuizen en winkelcentra

Voor efficiënt shoppen kun je ook naar een van de vele warenhuizen gaan. Berlijn kent er vele. Hierbij de mooiste, grootste en bekendste:

KaDeWe (Kaufhaus des Westens)
Tauentzienstraße 21-24, U Wittenbergplatz
Het KaDeWe is al sinds jaar en dag een begrip in Berlijn: het warenhuis vierde in 2007 haar 100e verjaardag. Het warenhuis van het vormalige West-Berlijn was in Oost-Berlijn al een begrip. Mede door het uitgebreide assortiment en verdiepingen vol mooie designproducten is dit warenhuis vlakbij de Kurfürstendamm nog altijd geliefd. Met een oppervlakte van 60.000 m² is dit zelfs het grootste warenhuis in Europa. Verdwalen is hier niet moeilijk, daarom is het slim een plattegrondje mee te pakken bij de ingang. Binnen vind je o.a. kleding, souvenirs, schoonheidsspecialisten en haarstylisten. Helemaal bovenin bevindt zich de Feinschmeckeretage, een hele verdieping vol buitenlandse delicatessen en eetkraampjes. Daartussen vind je schoenen, kleding, interieurspullen, tassen en nog veel meer moois.

Galleries LaFayette
Friedrichstraße 76-78, U Französische Straße
Winkelkenners of mensen die al eens in Parijs zijn geweest zullen Galleries LaFayette wel kennen. Het luxe, bijna over the top, warenhuis. In 1996 opende het luxe warenhuis in Berlijn op de hoek Friedrichstraße / Französische Straße. Op een ruimte van 8.000 m2 kun je je hier vergapen aan luxe tierelantijntjes. Op de begaande verdieping vind je Lafayette Gourmet: een hemel is voor de fijnproever.

Mall of Berlin
Leipziger Platz 12, S+U Potsdamer Platz
Een van de nieuwste winkelcentra van Berlijn is de Mall of Berlin. Het zijn vooral internationale winkelketens die hier hun producten aan de man brengen en het winkelcentrum is geheel overdekt. In tegenstelling tot veel andere winkelcentra is dit een modern en luchtig gebouw.

Concept Mall Bikini
Budapester Straße 38-50, S+U Zoologischer Garten
Het innovatieve winkelcentrum beschikt over winkelruimte voor pop-up stores en concept stores om zo het aanbod spannend te houden. Elke paar weken wordt het winkelaanbod namelijk vernieuwd. Je kunt er goed slagen voor kleding van Berlijnse designers en leuke interieurproducten. Een van mijn favoriete winkels Gestalten heeft een mooie zaak waar je boeken en toffe spullen voor in huis kunt kopen. Bovenop het prachtige winkelcentrum (ja, dit is een van de weinige winkelcentra dat mooi is om te zien) heb je een leuk uitzicht over de Berlijnse zoo. Bij verschillende cafes kun je een drankje doen.
➤ Lees hier mijn artikel over het Bikinihaus

Souvenir shops

Stel jij gaat lekker een weekendje shoppen in Berlijn, maar een aantal van je vriendinnen zitten krap bij kas en kunnen je helaas niet vergezellen bij deze missie. Met een licht schuldgevoel vertrek je naar het winkelparadijs en besluit met de coolste souvenirs ooit terug te keren. In zo’n geval kun je echt niet thuis komen met een suffe puntenslijper, een gedrocht van een koffiemok of een gedateerde poster. Voor wie echt iets bijzonders zoekt, is het winkelgebied bij Hackescher Markt uitermate geschikt. Voor wie snel wil vinden, hier een aantal adresjes voor souvenirs met klasse:

Der Ampelmann

Het Ampelmännchen (het stoplicht mannetje) is op de Berlijnse beer na, het bekendste symbool van de stad. Dit symbool wordt alleen op de Berlijnse stoplichten gebruikt, en is al jaren een bekende verschijning in het oostelijk deel van de stad. Vandaag de dag wordt de Ampelmann geassocieerd met echte “ostalgie” omdat de Ampelmann lange tijd een vast onderdeel was van het Oost Duitse straatbeeld.

Rondom deze soms groene, soms rode jongen is een souvenirlijn opgezet. Het bedrijf achter de ampelmann is zeer innovatief, er komen dan ook regelmatig nieuwe producten op de markt. De ampelmann lijn wordt in meerdere souvenirwinkels door de hele stad verkocht. Hieronder de adressen van de officiële Ampelmann winkels en verkooppunten.

1. Potsdamer Platz – Alte Potsdamer Str. 7 – Station Potsdamer Platz
2. Hackesche Höfe – Hof 5 – S-bhf Hakescher Markt
3. Gendarmenmarkt – Markgrafenstraße 37 – U-bhf Hausvogteiplatz
4. Berliner Dom – Karl-Liebknecht-Str. 5 – S-bhf Hackescher Markt

Boekenwinkel Berlin Story

Op zoek naar het perfecte souvenir uit Berlijn of een aantal interessante boeken over de boeiende geschiedenis van Berlijn? Dan zit je goed bij de boekenhandel Berlin Story! De boekenwinkel beschikt over ongeveer 1000 titels die allemaal gerelateerd zijn aan Berlijn. Daarnaast zijn er ook Engelstalige boeken en reisgidsen over Berlijn te vinden. Ook als je niets koopt kun je je hier goed vermaken, dagelijks worden hier documentaires over Berlijn gedraaid. Te vinden in de Mittelstraße 43.

Kulturhandel Dussmann

Een warenhuis aan allerlei multimedia, boeken, tijdschriften, DVD’s, CD’s, platen, ansichtkaarten. Je vindt het bij Dussmann, samen met Berlin Story mijn favoriete boekenwinkels. Bij de ingang links vind je meerdere rekken Berlijnboeken, een lust voor iedere Berlijnfan. Verder heeft deze zaak een reusachtig aanbod van alle typen boeken die je je maar kunt wensen. Ideale bestemming voor een winsterse dag. Je vindt deze winkel in de Friedrichstraße, vlakbij het station.

Luxus International

Creativelingen kunnen in deze winkel voor 5 euro per maand verkoopruimte huren op de planken van deze winkel. Sinds de opening in 2002 hebben al 258 designers hun producten mogen verkopen d.m.v. dit unieke concept. Je vindt dit concept in de eveneens zeer hippe Kastanienallee, op nummer 101.

Online souvenirshops

Heb je geen tijd te verliezen, of vergeten souvenirs te kopen? In volgende onlineshops hebben ze de hipste berlijnmerch

  • Good Old Germany. Deze onlineshop verkoopt naast hippe berlijn gadgets ook artikelen die ontworpen zijn door Berlijnse ontwerpers. Opvallend zijn ook de typisch Duitse merken van vroeger, in deze webwinkel is nog volop zeep van Klar en oerduits Schwarzbrot te verkrijgen. De verzendkosten liggen wel iets hoog.
  • Berlin Bag. Deze hippe tassen, gemaakt van vrachtwagenzijl zijn razend populair! Goedkoop is anders, maar de tassen zijn dan ook ontzettend stevig en bovendien custom made. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt zelfs je eigen vakantiefoto op een tas laten drukken.

Markten in Berlijn

Het is zondag en je moet gewoon shoppen? Beperkt budget maar je wilt toch iets kopen? Niet getreurd, Berlijn heeft ontzettend veel markten. Rommelmarkten, vlooienmarkten, antiekmarkten en natuurlijk groete- en fruitmarkten. Vooral op zondag is er altijd een hoop te beleven in Berlijn. Mijn favoriete bestemming voor struinen naar leuke oude spulletjes én chillen in het park én open-air karaoke aanschouwen is het Mauerpark. Hier vindt elke zondag een leuke vlooeienmarkt plaats. Op een goede tweede plaats komt de Trödelmarkt am Boxhagener Platz (zie foto) waar de alternatieve scene van Berlijn samenkomt om te shoppen voor een prikkie. In het midden van deze markt bevindt zich een geliefd grasveld wat roept om een picknick. Meer van zulks vind je op mijn pagina vlooienmarkten in Berlijn.

Een overzicht van de bekendste markten in Berlijn.

Flohmarkt am Mauerpark
Waar? In het Mauerpark
Wanneer? elke zondag
In het Mauerpark kun je nog een stuk Berlijnse muur vinden. Langs dit stuuk muur wordt elke zondag wild rondgesnuffeld naar allerlei leuke prulletjes. Een van de leukste en bekendste markten.

Trödelmarkt am Boxhagener Platz
Waar? Boxhagener Platz
Wanneer? Elke zondag tussen 11:00 en 18:00
Boeken, kleding, tassen, kunst, ostalgie en design vind je allemaal hier!

Trödelmarkt en Kunstmarkt Tiergarten
Waar? Straße des 17. Juni, Tiergarten
Wanneer? za en zo 11.00 – 17.00 uur
Veel antiek, kunst en hier en daar wat kitsch. Hier zul je geen schnäppchen vinden, maar je loopt wel op de bekendste antiek- en kunstmarkt van de stad.

Antik- und Trödelmarkt Ostbahnhof
Waar? Ostbahnhof, Friedrichshain
Wanneer? za 9.00 – 15.00 uur, zo 10.00 – 17.00 uur

Biomarkt am Maybachufer
Waar? Maybachufer, Kreuzberg
Wanneer? di en vr 12:00 – 18:30 uur
Waan je in oriëntaalse sferen, bezoek deze bazaar achtige markt. Veel turkse kooplui bieden hier levensmiddelen, textiel en kunst aan.
➤ Lees hier mijn artikel over de markt am Maybachufer

Winterfeldtmarkt
Waar? Winterfeldtplatz, Schöneberg
Wanneer? wo en za 8:00 – 15:00 uur
De grootste markt van Berlijn bevindt zich vlakbij de Nollendorfplatz. Dit is een gezellig buurtje met veel cafe’s, en is extra in trek bij de homoseksuele bevolking. Op de markt zijn groeten en fruit te koop uit de regio brandenburg. Daarnaast kun je hier altijd terecht voor de lekkerste kazen, olijven en antipasti.

➤ Lees hier meer over markten in Berlijn

Kerstmarkten in Berlijn

Duitsland is het land van de Weihnachtsmarkten. Met kerst zijn alle pleinen, straten en hofjes stijlvol versierd met lichtjes en dennebomen. Ook in Berlijn overheerst de kerstsfeer in de decembermaand. De stad is vol met kerstmarkten, elk met zijn eigen sfeer. Je vindt er allerlei prullaria, de heerlijkste Duitse kerstgerechten en natuurlijk Glühwein! Mijn favoriete kerstmarkten zijn in Spandau en op de Gendarmenmarkt. Ook de kerstmarkt bij het Schloss Charlottenberg is niet mis, zie foto.

➤ Vind hier een totaaloverzicht van alle kerstmarkten in Berlijn

20151124 - _DSF6872- BerlijnBlog kerst in Berlijn

Tweedehands winkels in Berlijn

Tweedehands is helemaal hip in Berlijn! De stad zit dan ook vol met 2e hands winkels die vanalles verkopen, kleding, tassen, schoenen en hoedjes… Je kunt je hier helemaal uitleven als je wilt. Typisch Duits vind ik dat je bij veel van zulke winkels je kleding per kilo kunt afrekenen, meestal kost dat rond de 13 euro per kilo. Wil je echt iets moois hebben dan wordt het meestal wel iets duurder.

➤ Kijk hier voor een overzicht van tweedehands winkels in Berlijn

Concept stores in Berlijn

Winkels waar niet alleen het verkopen van producten centraal staat, maar vooral ook de inrichting, de herkomst van de producten en het verkopen van een bepaalde lifestyle. Zulke winkels zijn bij mij favoriet! Heerlijk om tussen de mooie hebbedingetjes te snuffelen en daarna nog even wat te eten. Dat kan bij de meeste concept stores namelijk ook!

➤ Kijk hier voor een overzicht van mijn favoriete concept stores in Berlijn

20151126 - _DSF6904- BerlijnBlog Hallesches Haus Concept Store Berlijn

Berlin Outlet Center

Iets buiten Berlijn, ten zuid/westelijke richting, vind je het Berlin Outlet Center. Dit is een enorm shoppingcomplex met outletwinkels van bekende merken zoals Diesel, Calvin Klein, the Bodyshop, Levi´s, Carhartt, Adidas etc. etc. Het ligt misschien wat uit de gangbare shoppingroute, maar als je van plan bent om groots in te kopen kan het outlet centrum toch een bezoekje waard zijn. Grote kans dat wanneer je met de auto naar Berlijn komt, het outlet center op de route ligt.

Berlijns shoppingwalhalla

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

113 Reacties

  1. Julia

    Bedankt hiervoor. Reist op zaterdag naar Berlijn voor de zomer. Dit is nuttig.

    Antwoord
  2. Pieter

    Ha Marjolijn,
    Wat heb je toch een super leuke blog-site. Ieder jaar kijk ik er wel even op. Veel succes verder. LG Pieter

    Antwoord
  3. Evelien

    Super leuke en handige blog! Waauw! De ideale handleiding voor een tripje naar Berlijn zowel voor een 1e als 2e,3e,… keer :-)

    Antwoord
  4. Sarah

    Wat een leuk en interessant atikel. Ik ga toevallig binnenkort naar Berlijn, dus altijd handig om dit bij de hand te hebben. Bedankt!

    Antwoord
  5. Tess

    Hey, ik vertrek volgende week naar Berlijn , zijn er ook winkels zoals in Camden in Londen?

    Antwoord
  6. Roswitha

    Hoi Marjolien, je website is echt tof! Wij gaan in augustus een midweek naar Berlijn en ik ik heb al allerlei leuke ideeen opgedaan :-)
    Vraagje: is er ook een badeenwinkel in Berlijn?

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je! Wat voor winkel? Mist er ergens een letter of ben ik zwak van begrip? Haha!

      Antwoord
  7. Sandley Maduro

    Hoi Marjolein,

    Wanneer is er big sales in Kudamm Kadewe Alexa Alexanderplatz Mall of Berlin La Facetten Friedrich strasse in deze dagen januari

    Antwoord
  8. tanya Jacobs

    Hallo Marjolein,

    Allereerst complimenten voor je duidelijke blog, deze heeft ons goed geholpen tijdens onze trip in Berlijn.
    Ik wilde je even latere weten dat er sinds woensdag een Nederlandse (Harderwijkse grondslag) pepernoten winkel in Berlijn is. En wel in de zijstraat ter hoogte van de Friedrichstrasse 68-70. Deze winkel is net geopend en heeft de lekkerste pepernoten! Een leuke spot dus om even als Nederlander bij langs te gaan dus.

    Groetjes Richard en Tanya

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Tanya,

      dank je wel! Wat tof om te horen dat jullie wat hebben gehad aan de informatie op mijn blog tijdens jullie verblijf in Berlijn! Ook superlief dat je aan me hebt gedacht! Ik had inderdaad al gehoord over de nieuwe pepernotenwinkel en ik kan niet wachten binnenkort zelf eens een kijkje te nemen want de opening moest ik helaas missen. Een bezoek aan de Pepernotenfabriek was vaak een must tijdens mijn bezoeken aan Nederland dus ik ben blij dat ik nu in ieder geval ook gewoon in mijn nieuwe woonplaats terecht kan voor mijn jaarlijkse portie pepernoten. Scheelt een hoop plek in m’n koffer ;-).

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  9. Josine

    Hoi Marjolein, Wat een fijne blog is dit! Dankzij jouw tips heb ik al een paar concrete adresjes die ik zeker wil bezoeken! Ik heb een vraagje: morgen vertrek ik naar Berlijn. Behalve de stad ontdekken en ervan genieten, is mijn doel vooral om creatieve ideeën op te doen. Nu heb ik gelezen dat ik dan in de wijk Neukölln moet zijn. Maar waar precies kan ik de (kleine) ateliers, kunstenaars en creatieve wijkjes vinden? En misschien zijn er nog andere creatieve en originele plekken te vinden buiten Neukölln? Alvast bedankt voor je reactie!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Josine, dank je wel! Wat een fijn vooruitzicht dat je lekker naar Berlijn gaat! In Neukölln zitten veel leuke kleine boetiekes maar sluit ook zeker andere wijken niet uit. Ik denk dat je Bethanien in Kreuzberg, RAW-Gelände en de buurt rondom Boxhagener Platz in Friedrichshain, Bikini in Charlottenburg en de vele galerien in de Auguststraße in Mitte ook wel kunt waarderen. Ik wens je heel veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  10. Mandy

    Dag Marjolein,

    Wij verblijven in augustus met onze 3 tieners en Berlijn. We verblijven 4 nachten in de Stuttgarterstr.
    Hoelang zijn we onderweg naar Kreuzberg met het OV voor een lekker ontbijt op een van jouw adresjes?
    Of zal er in de buurt van ons hotel ook legio mogelijkheid zijn te ontbijten?
    Ben al flink aan het verzamelen om de dagen in te plannen nav jouw fantastische blog!

    Bedankt en groetjes!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Mandy,

      wat een heerlijk vooruitzicht! Leuk! Met een half uurtje maximaal zit je in Kreuzberg. Je zou bijvoorbeeld direct de U7 naar Mehringdamm kunnen nemen. Voor preciezere reisinformatie kan ik de app Fahrinfo Berlin erg aanraden. Daarin plan je eenvoudig hoe je het snelst van A naar B komt. Ook bij jullie hotel zitten er legio leuke adresjes! Enkele van mijn favorieten in de buurt zijn Zimt & Mehr, Ungeheuer en Roamers. In mijn artikel ontbijten in Berlijn staan nog veel meer van mijn favoriete ontbijtplekjes. Ik hoop dat er wat leuks voor jullie tussenzit!

      Viel Spaß en liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  11. Bianca

    Hoi marjolein wij verrekken zaterdag naar berlijn. Wij zouden graag naar een apart feest gaan Techno. Underground weet jij waar we zoiets aparts kunnen vinden. Leuke site trouwens. Ik denk dat we er veel gebruik van gaan maken

    Antwoord
  12. Peter

    Hi Marjolein,

    Weet je in welke wijk je de meeste winkels kan vinden waar je:
    1 fair trade kleding kan kopen
    2. Kleding van Berlijnse designers kan kopen

    Elke Berlijn trip heb ik een thema, waardoor je in wijken komt waar je anders niet snel komt. Laatste keer was vinylzaken, nu dus deze, maar kan er niet veel over vinden :). Alvast bedankt.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hi Peter,
      voor beide type winkels kun je het beste terecht in Prenzlauer Berg denk ik, hoewel je in Mitte en in Friedrichshain ook wel leuke fair trade en lokale designer winkeltjes kan vinden. Mijn favorieten zijn Dear Goods, Wertvoll en UVR. Misschien zit daar wat leuks voor je tussen? Als je toevallig in Berlijn bent als er een Green Market wordt georganiseerd, is dat ook leuk om te bezoeken! Leuk trouwens om zo’n thema te bedenken voor je Berlijnbezoeken. Zo weet je zeker dat je telkens leuke dingen tegenkomt. Goed idee!
      Veel plezier alvast!

      Antwoord
      • Sandley Maduro

        Hoi Ik zou wllen weten of er een soort marktplaats in berlijn is of soort zwarte markt net als van in Beverwijk Nl? Of wat is het verschil tussen tweedehands winkels en kaufhaus?

        Antwoord
        • Marjolein

          Een Kaufhaus is een warenhuis of winkelcentrum, dat kunnen allerlei winkels zijn. Een tweedehandswinkel is een winkel waar puur tweedehandsproducten worden verkocht, voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld Colours of Humana. Mij doet het Don Xuan Center in Lichtenberg altijd wel een beetje aan de zwarte markt denken, maar dat is vooral omdat er zoveel prulleria en Aziatische producten worden verkocht. Echt een beetje klein Azie in Berlijn, ik vind het erg leuk! En je kunt er ook ontzettend goed Vietnamees eten!

          Antwoord
          • Sandley Maduro

            Als je een weekendje naar Berlijn wil komen waar of hoe kun je je goede hotels vinden of hoef ook niet zo duur te zijn?

          • Marjolein

            Hoi Sandley, op mijn blog heb ik een aantal favoriete hotels getipt op mijn pagina over hotels in Berlijn. Wellicht zit daar wat voor je tussen? Zo niet dan help ik graag verder!

  13. Theo

    Ik had ook positieve dingen gehoord over de Gropius Passagen.
    Wat zijn jouw ervaringen?

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik ben eerlijk gezegd nog nooit in dit winkelcentrum geweest, maar mijn ervaring is dat de Berlijnse winkelcentra over het algemeen allemaal vrij veel op elkaar lijken. Ik zou gewoon even kijken naar de winkels die er zitten en als dat je bevalt, gewoon een kijkje nemen. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

      Antwoord
    • Sandley Maduro

      Ik wou weten waar je hotels kan vinden waar je snelst naar winkels kun gaan om te winkel en meer te weten in /over Berlijn?

      Antwoord
  14. Sandley Maduro

    Wat kunnen jullie vertellen over mall of Berlin en Kurfurstendam Vertellen van die grote merk winkels daar om te winkelen?

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat zou je precies willen weten? De grotere ketens kun je inderdaad voornamelijk vinden in de winkelcentra (Mall of Berlin, Alexa, Potsdamer Arkaden) en aan de Kurfürstendamm. Als je op de Kurfürstendamm bent kan ik zeker aanraden om het KaDeWe even van binnen te bekijken, een historisch Berlijns warenhuis met meerdere verdiepingen en een geweldige etage vol etenswaren.

      Antwoord
      • Sandley Maduro

        Kurfürstendamm kun je zeggen is de grootste shopping straat van Heel Berlijn met grote merken zoals Hermes Louis VUitton Gucci Jimmmy Choo enz. en Mall Of Berlin ben ik wellis waar geweest daar raaak gewoon kwijt verdwaald verloren… KaDewe klink mij wel interresant om te bezoeken en hoe zit met City Music Berlin en zo ben echt nieusgierig naar. Wat meer kun je me vertellen over BERLIN OUTLET CENTER?

        Antwoord
        • Marjolein

          Klopt, op de Kurfürstendamm vind je vele luxe winkels van bekende designmerken, maar ook de gangbare ketens als H&M, Zara, Nike, Adidas etc. Voor ieder wat wils dus! Over het Berlin Outlet Center heb ik al eens een artikel geschreven, deze kun je hier lezen. Als je daarover nog specifieke vragen hebt dan hoor ik het graag! Veel shopplezier in Berlijn!

          Antwoord
  15. Janet

    Wij willen Hemelvaartweekend misschien naar Berlijn. Is er op Hemelvaartsdag wat te beleven in Berlijn of is alles dicht.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Janet! De winkels zijn inderdaad dicht maar er zijn genoeg andere leuke dingen te beleven! De meeste musea, monumenten en restaurants zijn namelijk wel gewoon open. En anders is lekker door de stad wandelen of een terrasje pakken ook altijd leuk om te doen!

      Antwoord
  16. Myrthe

    Hey marjolein,
    Ik ga over 2 weken met school naar Berlijn. We hebben veel vrijetijd. Wat is de leukste plek voor middelbaar scholieren om te winkelen, ka we de? Zijn daar ook goedkope restaurantjes in de buurt?

    Groetjes.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Myrthe,
      wat ontzettend cool dat jullie met school naar Berlijn gaan! KaDeWe is een luxe warenhuis, je kunt het een beetje vergelijken met de Bijenkorf. Verder zitten in die straat veel winkels van bekende ketens (H&M, Zara, Forever 21 etc.). In het Bikini winkelcentrum zitten een aantal restaurantjes waar je voor een goede prijs kunt eten. Alternatief is het leuk om te winkelen rondom metrostation Weinmeisterstraße, daar zitten wat meer kleinere boetiekjes. Vind ik persoonlijk net een tik leuker!
      Groetjes en veel plezier,
      Marjolein

      Antwoord
  17. Riannet

    Hoi marjolein, ontzettend leuke tips. We gaan met Pinksteren naar berlijn en nu is onze vraag of de winkels tweede pinksterdag gewoon open zijn.

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel Riannet! De winkels zijn grotendeels gesloten op Tweede Pinksterdag. Qua openingstijden zijn ze in Duitsland iets ouderwetser dan in Nederland ;-). Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  18. Jan

    Beste Marjolein,

    17,18,19, 20 maart ben ik weer eens in Berlijn.
    Waar vind ik een goede agenda, waar ik kan vinden wat er op cultureel gebeid en op politiek gebied plaats vindt.

    Antwoord
  19. Jan

    Hoi,
    Vroeger ging ik altijd naar Tackles, tot het gesloten werd. Weet je waar ik nu moet zijn voor betaalbare kunst? En voor eenzelfde soort sfeer, waar kunstenaars samenkomen.

    Antwoord
    • Jan

      Tachless

      Antwoord
  20. Monique

    Kan je me zeggen wanneer de solden beginnen in Berlijn in januari? Hartelijk bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Monique! Vanaf eind januari geht es los met de Winterschlussverkauf :-). Groetjes, Marjolein

      Antwoord
  21. Sonja

    Hallo Marjolein, mijn zoontje (11) en ik willen rond kerst naar Berlijn, maar ik zag dat bijvoorbeeld de Reichstag dan dicht is. Zijn er wel andere bezienswaardigheden open? Dus met andere woorden: Is het met kerst wel de moeite waard of is dan echt alles dicht? Dankje alvast .gr. Sonja

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Sonja, veel bezienswaardigheden zijn op 24 december gesloten. Op de kerstdagen zelf zijn veel bezienswaardigheden open en dan zijn er natuurlijk ook nog de vele kerstmarkten en monumenten die je kunt bezoeken. Genoeg te doen dus! Mocht je iets specifieks willen bezoeken dan is het inderdaad raadzaam om vooral even te checken of de openingstijden dat toelaten. Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  22. Juul

    Hi Marjolein,
    Wat een super leuk en nuttig blog!
    Nu ga ik binnenkort naar Berlijn en gaan wij slapen in Hotel Tryp by Wyndham East Berlin. Nu zit ik een beetje op google maps te kijken, en lijkt dit toch nog erg ver van het centrum?
    Kan jij mij misschien vertellen of we enigszins in de buurt van leuke dingen zitten (Winkelen,koffie & restaurants)? Anders kan ik beter het hotel omboeken :)

    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Juul,
      wat leuk om te horen! Dank je wel! Qua afstand valt het misschien nog wel mee maar je heb niet direct allerlei leuke winkeltjes om de hoek. Ik zie dat de tram M13 in de buurt komt, daarmee kom je snel (+/- 15 minuten) in Friedrichshain. Dat is een leuke wijk met veel kleine boetiekjes, cafeetjes en uitgaansgelegenheden. Als je er middenin wilt zitten dan raad ik misschien toch aan om om te boeken en iets te zoeken in Friedrichshain, Prenzlauer Berg of Mitte.
      Viele Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
    • Demile

      Hallo Marjolein,

      Even een kleine mededeling.. De Lidl op Ostbahnhof is inmiddels gesloten.

      Antwoord
      • Marjolein

        Goed dat je het zegt Demile! Ik pas het gelijk even aan. Dank je wel!

        Antwoord
  23. Inge

    Dag Marjolein,
    Wat een geweldige blog heb je toch (ik heb zelfs je boek gekocht). Dit weekend verblijf ik van donderdag tot maandag in Berlijn in de Schoenhouse appartments. Nu toch een korte vraag; ik lees op jouw site dat met Maria Hemelvaartsdag op 15 augustus de winkels gesloten zijn. Maar ik had begrepen dat dit alleen een officiële feestdag is in Beiereren en Saarland en hoop ik dat de winkels in Berlijn gewoon open zijn. Weet jij hoe dit zit? Had mij zo verheugd op een lang weekend shoppen..

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Inge, dank je wel! Ik hoop dat je een hoop leuke tips en inspiratie uit mijn boek kun halen! Je hebt helemaal gelijk! Maria Himmelvaart is geen officiele vrije dag in Berlijn (jammer voor mij ;-)) en de winkels zijn gewoon open. Ik heb het gelijk even aangepast op de pagina. Sorry voor de verwarring en veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  24. Jacqueline

    Hoi Marjolein,
    Naast je blog ben ik momenteel ook je boek aan het uitspitten hoor. Wat schrijf jij leuk en interessant. Ik ga elk jaar met m’n moeder naar Berlijn om te winkelen, maar uiteraard willen we ook altijd iets echt “Berlijns” doen. Met de vele info op je blog en via het boek valt er nog zat te ontdekken, heerlijk!!

    Nu zie ik tot mijn schrik dat zaterdag 15 augustus Maria Hemelvaart is. Klopt het inderdaad dat in Berlijn dan ook alle winkels dicht zijn? Alvast bedankt voor je reactie en ik hoop dat je nog heel lang deze blog blijft vullen (deel 2 van je boek misschien ook :) )

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Jacqueline, bedankt voor je leuke compliment! Superleuk om te lezen dat jullie zoveel inspiratie uit mijn blog en boek hebben gehaald. Super! Maria Himmelfahrt is geen officiele vrije dag in Berlijn. De winkels zijn dus gewoon open! Veel shopplezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  25. shannon

    hey! leuk artikel, weet je misschien wat een goed moment is om naar berlijn te gaan als de sale bezig is? Dus goede afprijzingen xxx shannon

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je Shannon! Je kunt het beste tijdens de summersale (da’s nu zo’n beetje) en de wintersale (vlak na Kerst) komen, dan zijn de kortingen het hoogst! Ook bij het outletcentrum trouwens, waar de prijzen doorgaans toch al laag zijn, kun je extra goede kortingen scoren! Veel shopplezier in Berlijn!

      Antwoord
  26. merel

    Hey,

    ik heb een vraagje. ik ben 1 mei t/m 5 mei in Berlijn. zijn alle winkels dan open of moet ik er rekening mee houden dat de meeste dicht zijn?

    Merel

    Antwoord
    • Marjolein

      Hi Merel,
      1 mei is een offiele feestdag, dan zijn alle winkels gesloten. Ook op zondagen (3 mei in dit geval) zijn de winkels dicht. De rest van de dagen moet het geen probleem zijn!
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
      • Mieke

        Hoi Marjolein,
        Volgens de site met informatie over de koopzondagen in Berlijn zijn op 3 mei de winkels wel open in verband met een theaterfestival.
        Verder een super blog met veel bruikbare info.
        Groetjes
        Mieke

        Antwoord
  27. Vanity

    Super blog!

    Antwoord
    • Schoonjans Leen

      Dag Marjolijn,

      zijn de winkels of shopping-malls open tussen 3 en 7 april?

      groetjes

      Leen

      Antwoord
      • Marjolein

        Hallo Leen, op zaterdag wel, op de andere dagen zijn de winkels grotendeels gesloten of hebben beperkte openingstijden. Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
        • Jen

          Hi Marjolein,

          Zijn de winkels gesloten op Goede Vrijdag?

          Groet,
          Jen

          Antwoord
          • Marjolein

            Ja, op Goede Vrijdag zijn alle winkels dicht. Het is een officiële feestdag in Duitsland.

      • Marcel

        Het Kaufhaus en het shoppingcenter Alexa en de overige winkels op Alexanderplatz, zijn elke zondag open. Een waren trekpleister voor vele Berlijners en hun kinderen….

        Antwoord
  28. Jeaul

    Ik houd van berlijn, het is zo’n prachtige plek.

    Antwoord
  29. Patty

    Hi Marjolein,

    Wat een handige en leuke blog, veel informatie!
    Tussen kerst en oud&nieuw ben ik met onze oudste dochter van 11 in Berlijn.

    Heb je nog tips , vooral voor de zondag?

    Weet je of we ook nog een fiets tocht kunnen maken?

    Groet,
    Patty

    Antwoord
    • vermeiren An

      beste Marjolein
      Wij komen volgende week naar Berlijn en landen in Schonefeld
      We logeren in Berlin appartments in Wedding / Schwedenstrasse
      Ik las dat we ons goedkoopst kunnen verplaatsen met een ABC card
      Waar koop ik deze als ik op de luchthaven toekom?

      Antwoord
      • Marjolein

        Schönefeld ligt in zone C, om naar Wedding te komen heb je inderdaad een ABC kaart nodig. Je kunt kiezen voor een enkele reis (als je op die dag verder niet meer reist) of voor een dagkaart (de moeite waard als je op die dag nog meer gebruik wilt maken van het OV). Deze koop je op het station Schönefeld, de kaartjesautomaten staan in de stationsgang en op het perron (op het perron is de wachtrij vaak veel minder lang). Niet vergeten je kaartje af te stempelen! Meer over het OV in Berlijn lees je hier.

        Antwoord
  30. Gijs

    Hallo Marjolein,

    Ik ben van plan om met kerst een paar dagen naar Berlijn te gaan, is dit een aanrader of is er dan niet veel te beleven?

    Groetjes,
    Gijs

    Antwoord
    • Marjolein

      Hi Gijs,

      goede vraag, Kerst is precies de tijd van het jaar dat ik zelf niet in Berlijn ben. Net als veel Berlijners ben ik de stad uit om de kerstdagen met familie te vieren. Dat zal je ook merken in de stad, het is vrij rustig. Sommige winkels en bezienswaardigheden zijn ook gesloten. Maar er is alsnog genoeg leuks te beleven! Misschien kun je het combineren met oud en nieuw?

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  31. Jordi

    Hallo. Mooie site! Ik ga met school op 1,2,3 oktober naar Berlijn. Weet u waar een goedkope/turkse/goede kapper is? Alvast bedankt voor uw reactie. Complimenten voor het ontwerpen van deze site! Vriendelijke groet, Jordi

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Jordi,

      ik ga zelf wel eens naar http://www.haarspree.de/. Prima kapper! Wil je echt goedkoop? Ga dan naar http://www.haarwerkstatt.de/. Je kunt hier zonder afspraak terecht maar meestal gaat daarbij wel lang wachten gepaard. Ik heb geen ervaring met Turkse kappers dus daar kan ik je niets over vertellen.

      Veel plezier in Berlijn!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  32. Bo

    hai Marjolein, superleuk stuk!! Ik ga met school 5 dagen naar Berlijn. Natuurlijk krijgen we ook tijd om even te shoppen. Maar waar denk jij dat we het snelst en gemakkelijkst kunnen winkelen en waar natuurlijk alle bekende winkels zoals Forever21, Zara en H&M in de buurt zitten?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Bo!

      Met school naar Berlijn? Gaaf!

      Ik denk dat jullie het beste naar de Kurfürstendamm kunnen gaan, daar vind je alle genoemde merken. Neem dan zeker even een kijkje in het Bikini Haus (concept stores) en in het KaDeWe (luxe warenhuis). Al is het alleen maar om lekker rond te snuffelen…

      Veel (winkel)plezier!
      Marjolein

      Antwoord
  33. Merel

    Hallo! Wij vertrekken zondag (1e Pinksterdag) naar Berlijn. Zijn zondag én maandag de winkels gesloten in Berlijn? En Sachsenhausen?
    Alvast bedankt!

    Antwoord
  34. Karin

    Hallo Marjolein,
    Fijn de uitgebreide info van jouw blog! Wij gaan in het Paasweekend naar Berlijn. Ik vroeg me af of de musea en de rommelmarkten open zijn op 1e paasdag, weet jij dat? En heb je verder nog tips speciaal voor het paasweekend?
    Groetjes van Karin

    Antwoord
    • Karin

      Ik vergeet nog wat te vragen. Iemand vertelde mij dat er een leuk winkelgebied is met aparte boetiekjes in Berlijn en dat zou “De 9 straatjes/hofjes” heten. Zegt dat jou iets?
      Nogmaals groetjes van Karin

      Antwoord
      • Koos

        De 9 Straatjes zijn in Amsterdam. Hoogstwaarschijnlijk worden de Hackesche Höfe bedoeld, in Mitte en inderdaad vol met boetiekjes. Of die nou apart zijn of gewoon duur is “geschmackssache”…
        Veel plezier.

        Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Karin,

      fijn om te horen dat je wat aan mijn tips hebt gehad! De meeste musea en markten zijn wel geopend. De meeste winkels en supermarkten zijn echter dicht. Meer tips en informatie over Pasen in Berlijn vind je hier: http://berlijn-blog.nl/pasen-in-berlijn/.

      Veel plezier!
      Marjolein

      Antwoord
  35. Ingrid

    Beste Marjolein,

    Wat een fijne blog, dank je wel!
    Wij gaan met een groep van 40 tijdens geode vrijdag en pasen naar Berlijn, nu is de vrijdag en zaterdag niet zo heel lasting om te vullen met zoveel mooie bezienswaardigheden, maar de zondag is een uitdaging aangezien het dan 1e paasdag is.

    Heb jij tips?

    Bedankt alvast!

    Groet, Ingrid

    Antwoord
  36. Danielle Etienne

    Hallo Majolein,

    Wat een goeie site!!
    Wij gaan van 24/12 t/m 27/12 naar berlijn.

    Ik heb aantal vragen:
    Tot hoe laat zijn de winkels bijvorbeeld in Noord Mitte geoepend op 24/12?
    Zijn alle boetiekjes op 1e en 2e kerstdag gesloten?
    Ben ik voor 3 dagen Berlijn goedkoper uit met welcom card voor 72 uur of losse metro en buskaartjes dan goedkoper?

    Groeten, Danielle

    Antwoord
  37. Gaia

    Hallo Marjolein,

    Een te gekke blog heb je gemaakt, enorm behulpzaam!
    Desondanks heb ik toch nog een vraagje…
    Mijn vriend en ik gaan vanaf 15 november een lang weekend nar Berlijn, en ik wilde graag weten of er ergens nog leuke muziekinstrumenten-winkels zijn?

    Alvast bedankt!
    Groetjes, Gaia

    Antwoord
  38. S. Dikken

    Hallo Marjolein

    Allereerst: wat een leuke site! Ik heb er al veel leuke dingetjes en tips gelezen! Wij gaan 4 dagen voor de 1ste keer (26 tm 30 dec.)naar Berlijn. Nu vraag ik me af: zijn er op de 26ste = 2de kerstdag wel musea open? Winkels zijn gesloten neem ik aan maar kunnen we dan wel andere dingen doen of bezoeken? Alvast hartelijk dank voor je reactie!

    groet, Sylvia

    Antwoord
  39. MC

    Hi

    8 december ben ik 1 dag in Berlijn. Weet je of het dan koopzondag is?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo,

      waarschijnlijk wel. In aanloop naar de Kerstdagen zijn ook op zondag de meeste winkelcentra open in Berlijn.

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  40. Arenka

    Wat een geweldige site.
    Ik ben al een paar dagen aan het snuffelen en zie zoveel informatie, geweldig.
    Ik ga morgen met mijn dochter van 16 naar Berlijn.
    Even een moeder-dochter momentje en dmv site weet ik zeker dat het geweldig gaat worden.

    Bedankt.

    Antwoord
  41. C.Alma

    Dag Marjolein.
    Een goede en interessante web-site. Wij gaan voor de tweede keer 5 dagen naar Berlijn. Vorig jaar- met de kinderen – hebben wij genoten, maar misschien ook wel iets te veel op de kinderen “geleund” betreffende het openbaar vervoer. Die regelden dat wel. Wij gaan nu met z’n tweeën. Daarom een vraag: als ik met de U-bahn wil reizen, hoe kan ik dan zien welke trein ik moet nemen, bv. van het Berlin hbf naar Alexanderplatz. Hoe kan ik dat het beste “uitdokteren”.
    Graag een reactie.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo,

      hetgeen wat je het beste kunt doen is gebruik maken van de OV kaarten die op elk station hangen (en hierboven ook in mijn artikel staat). Daar staan alle stations en metrolijnen (ieder met zijn eigen kleur en nummer) op en kun je eenvoudig zien waar je moet overstappen als je weet naar welk station je toe moet. Als je beschikking hebt over internet dan kun je gebruik maken van de routeplanner van de BVG http://www.fahrinfo-berlin.de/Fahrinfo/bin/query.bin/en, ze hebben ook een hele handige iPhone app.

      Veel plezier in Berlijn!
      Marjolein

      Antwoord
  42. Roos

    Hallo Marjolein.
    Complimenten voor je site! Heel informatief.

    Binnen een week woon ik in Berlijn en natuurlijk moeten er enkele praktische inkopen gedaan worden. Nu heb ik wat research op internet gedaan, alleen schoot ik geen steek op.
    Ik vroeg me namelijk af of er in Berlijn winkels te vinden zijn, zoals de Action en de Hema in Nederland? Gewoon waar je servies, theedoeken, kaarsen, kledingrollers, fotolijster und so weiter kan kopen. (Buiten de Ikea om natuurlijk).

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Roos,

      wat leuk en spannend dat je ook naar Berlijn komt. Hartstikke leuk! Snap je vraag en ik mis de Hema nog altijd, er is zelfs een boek naar vernoemd “ik mis alleen de Hema”. Je hebt hier of de wat duurdere woonwinkels zoals de Butlers of de goedkope varianten zoals de Zeeman. Ikea is toch meestal de makkelijkste oplossing…

      Succes met verhuizen!
      Marjolein

      Antwoord
      • Roos

        Hallo Marjolein,

        bedankt voor je reactie! Dan wordt het dus maar lekker shoppen bij de Ikea :) Ook geen straf.

        Ik ben heel erg benieuwd hoe het leven in Berlijn gaat zijn, maar ik kijk er in ieder geval erg naar uit!

        Nogmaals bedankt!

        Antwoord
  43. Winkels Kapellen

    Super overzicht om lekker te winkelen in Berlijn. Wij gaan regelmatig op citytrip en hadden reeds beslist binnen 2 maand te vertrekken naar Berlijn. Zeker een hoop tips die we gaan meenemen! Bedankt!

    Antwoord
  44. Ria van der poel

    heb al heel veel gelezen maar heb je nog een paar goeie restaurantjes we vertrekken 8 mei /12 mei en we verblijven op de Kurfustendam

    Antwoord
  45. Frank

    Dag Marjolein

    Echt de beste website die er is voor Berlijn.
    Complimenten en hopelijk ga je nog jaren door

    groeten

    Frank

    Antwoord
  46. GJ

    Hoi,
    Wat een geweldig handige en overzichtelijke site is dit toch. Hopelijk blijf je dit nog lang doen. Wij gaan zeker 3 x per jaar naar Berlijn en raadplegen altijd deze site.
    Nu mijn vraag. Wij willen, 22 en 23 en 24 december naar Berlijn. Vlak voor kerst. Is er dan wel genoeg te doen, of is dan zondag alles dicht ? En hoe zit het een dag voor kerst? Is dan alles om 13 u al dicht?

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste GJ,

      Zondag 23 december zal een zondag als alle andere zijn.

      Over openingstijden rond kerst heb ik hier al het een en ander geschreven. Wellicht heb je daar wat aan.

      Jurjen

      Antwoord
  47. Nancy

    Hallo Marjolein!

    Wat een geweldige website. Boordevol tips en heel leuk om te lezen.
    Dank daarvoor!

    Antwoord
  48. Barbera Niggebrugge-Smeelen

    Genoten van je blog en heel veel geleerd. Over een week voor de 2e keer naar Berlijn want we zijn er verliefd op!
    Wat ik graag wil delen is een erg goed eettentje nml:Saigon Today in de Wilmerdorferstrasse.
    In alle boekjes over Berlijn staat altijd Mr. Vuong maar die haalt het niet bij het heerlijke eten van Saigon.
    Heerlijke verse sapjes, summerrols en hoofdgerechten waar je je vingers bij op eet. Een hoofdgerecht is tussen de 5,50 en 8,50. Echt een aanrader!
    Groet Barbera

    Antwoord
  49. Saskia Veldhuizen Exterkate

    Hi Marjolein!

    WAT een leuke en prettig geschreven website. Complimenten!!! Ik vertrek morgen voor 4 dagen naar Berlijn, dus ik ga zeker van je tips gebruik maken. Ooit, toen ik nog manager sportsponsoring van een schaatsteam was ben ik met hen en een zak genodigden, ook in Berlijn geweest. Bij een restaurant waar je aan de biljarttafel (met glasplaat erover) kon eten en in een cabaretclub met tafeltjes met schemerlampjes waar je ook kon eten. Ik ben de namen kwijt, maar ik zal in oude agenda’s ze proberen terug te vinden en dan stuur ik ze je toe. Was heel bijzonder toen.
    Succes met je blog.

    Antwoord
  50. Mirjam

    Marjolein,

    Ben op zoek naar authentiek Japanse kimono en boeken over kimono.

    Groetjes Mirjam

    Antwoord
  51. Mirjam

    Hallo Marjolein,

    Weet jij of er ook Japanse non-food winkels zijn in Berlijn?

    Leuke blog trouwens.

    Groetjes Mirjam

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Mirjam, zo uit mijn hoofd ken ik geen Japanse non-food winkels. Waar ben je precies naar op zoek? Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  52. P.N Jonathan

    Ik ben in oktober en december 2011 in berlin geweest.het is gezellige stad,gemakkelijk met openbaarvervoer,koop je ticket voor 3 dagen zone A en B dan zie alle hoeken van berlin.

    Antwoord
  53. annick

    weet er soms iemand wanneer de koopzondag is in de maand juli 2012?
    Suggesties , wij gaan met onze jeugd (18j-26j) naar Berlijn wat mogen we zeker niet missen ????
    alvast bedankt

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste Annick,

      Helaas zijn er in juli 2012 geen koopzondagen. Voor alle koopzondagen in 2012 kan je op berlin.de kijken. Hier vind je ook een lijst met supermarkten die op zondag wel open zijn, en een lijstje met (zondagse) vlooienmarkten in Berlijn – een goed alternatief voor de normale winkels!

      En wat je absoluut niet moet missen hangt natuurlijk van de interesses af! Hoewel de jongeren er mogelijk niet zo voor te porren zijn, zijn de musea rond het Museumsinsel natuurlijk wereldberoemd. Voor de hele familie zijn de vele tours van de vereniging Berliner Unterwelten een absolute (en mijn persoonlijke) aanrader. De jongeren mogen op hun beurt natuurlijk het Berlijnse uitgaansleven niet missen.

      Jurjen

      Jurjen

      Antwoord
    • Berry

      Wat je zeker niet mag missen is de segway tour 4 uur lang door Oost Berlijn.
      Te boeken bij City Segway Tours Berlijn, ze zitten bij de tv toren op de Alexanderplatz.
      Je kunt dit online boeken.
      Wij hebben het vorige week vrijdag gedaan. FANTASTISCH!!!!!
      Je leert enorm veel over Oost Berlijn en het is zo leuk om segwayen.

      Antwoord
  54. Daisy

    Wat een super handige site!

    Wij gaan met de kerst naar Berlijn! Natuurlijk voor de kerstmarkten.. Nu heb ik een vraagje zijn de (kleding etc.) winkels echt allemaal gesloten op 1e en 2e kerstdag?

    Groetjes Daisy

    Antwoord
  55. Jonathan

    Ik ben pas naar Berlin geweest….de heel bijzonder kerstmarkt is Spandau…Een aanrader!!!

    Antwoord
  56. Cees Schouten

    Wij zijn op de populaire markt Winterfeldtplatz ( Nollendorfplatz) geweest en hebben daar op de markt een goede italiaanse koffieverkoper ontdekt , leuk tentje midden op de markt .
    Ga er maar naar toe en neem koffie met tiramisu gebak , deze maakt de man zelf ; Geweldig lekker !!!
    Een aanrader !!!!

    Antwoord
    • Marjolein

      Goeie tip Cees, bedankt! Ik ga hem eens proberen :)

      Antwoord
  57. Karin

    Wij gaan in juni 4 dagen naar Berlijn en zijn door deze uitgebreide, leuke en duidelijke site veel informatie en enthousiasme rijker geworden. Petje af!

    Antwoord
    • netty

      prachtig werk marjolein, mijn broers en zussen wonen in Berlijn, ben zelf ook een “oud berliner”zonder ooit Berlijnse geweest te zijn, vader in de oorlog tewerk gesteld, moeder Berlijnse pur sang indertijd, de jaren verlopen op de geledingen van het bestaan, maar Berlijn blijft altijd in allerhande varianten bestaan, morgen ga ik weer op Berlijn aan, bedankt voor je zeer goede block…

      Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This