Reis

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt reizen naar Berlijn. De meest gangbare manieren zijn de trein, de auto of het vliegtuig. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de bus of zelfs kunnen gaan liften. Wat voor jou de meest handige manier is hangt van je tijd, budget en reislocatie af. De voordelen en de nadelen van alle reismogelijkheden naar Berlijn zette ik hier op een rijtje:

ReismogelijkheidWaarom wel?Waarom niet?
Naar Berlijn met de treinMet 46% van de stemmen hebben bezoekers van Berlijn de trein als favoriete vervoersmiddel verkozen.

Op tijd boeken en je hebt voor €39 een enkeltje Amsterdam – Berlijn, te bestellen via NS Hispeed, Deutsche Bahn of de Jong Intra.

De trein brengt je binnen 6 uur in het centrum van Berlijn, opstappen kan op verschillende NS stations.

Bagage is makkelijk te vervoeren, er zijn stopcontacten aanwezig en je kunt eten en drinken bestellen in de bistro. Het reizen per trein is ook nog eens goed voor het milieu.

➤ Meer over de trein naar Berlijn.

De reis kan lang duren als je niet bij een station in de buurt woont waar de trein naar Berlijn stopt. Je kunt wel een treinticket kopen vanaf een station bij jou in de buurt zonder extra kosten.
Vliegen is in principe het snelst en het makkelijkst. Binnen een uurtje zit je vanuit Schiphol in Berlijn, ideaal!

Berlijn heeft twee actieve vliegvelden met een goede verbinding naar het centrum; Schönefeld (trein en S-Bahn) en Tegel (pendelbus naar verschillende stations).

Ook wordt vliegen met de komst van "budgetmaatschappijen" steeds goedkoper (ticket al vanaf €35 met Easyjet, vlucht vanaf Schiphol). Check voor de goedkoopste tickets vergelijkers als Cheaptickets of Vliegtickets. Ook KLM en Transavia hebben regelmatig goede aanbiedingen.

➤ Meer over vliegen naar Berlijn.
Het nadeel van vliegen is dat je zo op tijd moet inchecken. Als je alleen handbagage meeneemt kun je dit verkorten, je hoeft dan minder vroeg in te checken.
Met de auto naar BerlijnAls je al dichtbij de Duitse grens woont is naar Berlijn rijden met de auto ook zeker een optie. Ook voor mannen (en vrouwen!) die gek zijn op brede autowegen en een beetje scheuren is de auto als vervoersmiddel aan te raden.

Daarnaast kun je je eigen tempo bepalen, wat bezichtigen onderweg en in Berlijn ook bezienswaardigheden buiten de stad opzoeken (Potsdam en Sachsenhausen bijvoorbeeld).

➤ Meer over auto naar Berlijn.

Afhankelijk waar je vandaan moet komen duurt de reis rond de 7 uur.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten, de verkeersregels in Duitsland en milieuzone in Berlijn.
Met de bus naar BerlijnZeer goedkope reismogelijkheid. Bedrijven zoals Eurolines adverteren met een prijs van €9 voor een enkele reis naar Berlijn (let op; dit zijn typische op = op prijzen). Opstapstations liggen verspreid door heel Nederland en veel bussen hebben wifi en stopcontacten aan boord.

Aanbieders van busreizen:
CityBusExpress, vanaf €21 enkele reis (mét laagste prijs garantie)
Flixbus, vanaf €29 enkele reis.

Aanbieders van busreizen (incl. hotel):
Peter Langhout, 5 daagse busreis €209.
De Jong Intra, 5 daagse busreis €309.


➤ Meer over busdiensten naar Berlijn.
De busrit duurt ongeveer 10 uur, afhankelijk waar uit Nederland je vandaan moet komen.

Het grote busstation waar de meeste internationale busdiensten aankomen is vlakbij de Messe in West-Berlijn. Hier stoppen verschillende buslijnen en metrolijnen (station Messe Nord/ICC) die verbonden zijn met het Berlijnse centrum.
Naar Berlijn liftenLiften is, na lopen of fietsen natuurlijk, altijd nog de goedkoopste manier om ergens te komen. Het voordeel van liften is de avontuurlijkheid en dat je veel mensen leert kennen onderweg.

➤ Meer over liften naar Berlijn.
Nadeel is voor veel mensen de onwetendheid en de angst een vreemde mee te nemen. Toch is liften naar Berlijn een populaire manier om naar te reizen naar Berlijn, zeker onder Duitse jongeren wordt deze reismogelijkheid veel benut.

Wat is voor jou de beste reismogelijkheid?

De belangrijkste dingen om op te letten bij het uitkiezen van een vervoersmiddel zijn de reistijd (vliegtuig), kosten (bus, liften), comfort (trein), locatie van aankomst (met trein in centrum Berlijn). Ook kan het meespelen waar je woont in Nederland, wanneer je vlakbij Schiphol, Brussel of Rotterdam woont, is vliegen een goede optie. Wanneer je in Apeldoorn of Deventer woont heb je de mazzel dat de trein naar Berlijn in jouw stad stopt en zal dat sneller en makkelijker zijn. Het verschilt dus per persoon wat de beste reismogelijkheid is.

Uit deze poll blijkt dat bezoekers van BerlijnBlog.nl gemiddeld het liefst per trein naar Berlijn reizen. 46% van de stemmers kiest dit vervoersmiddel als favoriet. Daarna volgden de auto (25%), het vliegtuig (22%) en de bus (4%). Meer dan 2.000 bezoekers vulden de poll in. Laat ook jouw mening horen in de poll!

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Internationale vliegvelden en treinstations:

Mijn favoriete reis

Zelf reis ik regelmatig tussen Nederland en Berlijn en meestal kies ik voor het vliegtuig of de trein als vervoersmiddel.

Waarom de trein?

Ik zit graag in de trein en vind het heerlijk om van het landschap te genieten en lekker te werken, te slapen of te lezen onderweg. Omdat je niet hoeft over te stappen en geen douanechecks hebt, is het reizen erg ontspannend. Aankomen (en vertrekken) in het centrum van Berlijn is ook ideaal.
➤ Meer over de trein naar Berlijn.

Waarom het vliegtuig?

Als ik minder tijd heb dan kies ik meestal voor het vliegtuig, ook gaan vluchten nog ’s avonds terug naar Nederland zodat je nog een langere dag in Berlijn hebt. De luchthavens van Berlijn zijn eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer en de vlucht naar Berlijn duurt minder dan een uur. Persoonlijk vind ik het gedoe op de luchthaven (wachten hier, wachten daar) een reden om liever met de trein te gaan.
➤ Meer over vliegen naar Berlijn.

Met vrienden heb ik ook wel eens met de auto gereisd maar dat geniet niet mijn voorkeur. Ik kom uit Noord-Holland en vanaf daar is het toch al snel 2 rijden naar de Duitse grens, in totaal ben je dan toch al snel zo’n 8 uur onderweg. De trein of het vliegtuig is dan sneller. Ik kan me goed voorstellen dat mensen uit het grensgebied bijvoorbeeld wel graag met de auto reizen. Houd er wel rekening mee dat je in het bezit moet zijn van een groene milieusticker om binnen de Berlijnse milieuzone te mogen rijden.

Het hangt dus echt van je voorkeur, middelen en budget af. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust bij de reacties onder dit artikel!

liebegruesse

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Om te doen Nieuws & Updates Om te weten Tips voor dit seizoen
Sort by

36 Reacties

  1. Marnix en Vero

    Met mijn vriendin voor de 1ste maal naar Berlijn geweest en hebben 6 dagen genoten van iedere seconde. Hebben al besloten om er terug te keren naar een stad waar we verliefd zijn op geworden. Van de Brandenburger Tor,Reichstag,Gedenkstätte Hohenschönhausen,Deutsche Historische Museum tot Tränenpalast(waarvoor dank Marjolein). Deze blog heeft zeker geholpen en we kijken er al naar uit om de andere pareltjes te ontdekken

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat onwijs leuk om te lezen dat jullie zo hebben genoten van Berlijn en daarbij wat hebben gehad aan mijn blog! Jullie hebben al een hoop gezien van de stad maar in Berlijn raak je nooit uitgekeken dus ik weet zeker dat jullie tijdens een volgend bezoek weer minstens net zoveel dingen zullen ontdekken. Nu eerst nog even nagenieten ;).

      Antwoord
  2. STEFAN

    hoi,hoi,mooie blog over berlijn. wij gaan deze stad bezoeken op 11/7. wij landen rond 10h in schonefeld,logeren dan in berlin mitte,hotel titanic chaussee berlin. welk is de beste manier om daar te geraken,pendelbus,trein of metro?

    Antwoord
      • STEFAN

        wij vliegen op 28/8/17,naar berlijn schonefeld,en logeren in pension margrit(brandenburgische straat charlottenburg-wilmersdorf 10707)nemen we nu best bus x7,dan u7 tot konstanzer,of s45 tot neukolln,en dan u7 tot konstanzer,of is deze info totaal mis? alle info welkom,zal voor ons eerste keer zijn dat we in berlijn komen.leuke blog marjolein,heel mooi dat jij de mensen zo wilt helpen. wij kijken er alvast naar uit! groetjes

        Antwoord
        • Marjolein

          Hoi Stefan, bedankt voor je compliment! Ik raad aan om de routeplanner van de BVG te raadplegen, deze geeft hele precieze en accurate informatie: http://www.bvg.de/de/Fahrinfo. Veel plezier in Berlijn!

          Antwoord
  3. Fabienne Noomen

    Hallo,
    Een heel leuke en nuttige blog, heb al heel wat info gelezen.
    Ik ga volgende week met mijn zus een paar dagen naar Berlijn. Donderdag als we aankomen, op vliegveld schonefeld, willen we eerst naar Potsdam. Wat is de beste manier om daar met openbaar vervoer te komen(we hebben een voucher voor berlin card abc) en hebben ze daar op het station ook kluisjes voor onze koffertjes?
    Vast bedankt voor de reactie
    Fabienne

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Fabienne, bedankt voor je reactie en complimentje! Je kunt vanaf Schönefeld een directe trein nemen naar Potsdam Hauptbahnhof (RB22), deze vertrekt elke 60 minuten en doet er krap een uur over. Kluisjes zijn op het station beschikbaar! Veel plezier!

      Antwoord
  4. Yvonne Horsch

    Hoi Marjolein, we willen rond de pinksteren naar Berlijn, en liefst met onze bus. We willen graag in Mitt logeren, aangezien het de eerste keer is dat we in Berlijn zullen zijn. Veel hotels bieden parkeermogelijkheden, maar dat zijn meestal parkeergarages en die zijn vaak niet hoog genoeg voor onze bus. (moet min. 2,1m zijn) Weet jij een leuk hotel in Mitte waar we dit kunnen vinden ? Alvast bedankt voor de moeite.
    groetjes, Yvonne

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Yvonne, moet het een hotel zijn met eigen parkeergelegenheid? Die weet ik namelijk zo 1 – 2 – 3 niet in Mitte. Je zou natuurlijk de bus op een openbare parkeerplaats of P&R kunnen zetten, maar ik begrijp dat je dat liever niet doet? Als het ook buiten Mitte mag zijn dan kan ik Ibis Styles in Friedrichshain aanraden. Zij hebben een eigen parkeerplaats op een binnenhof en volgens mij is dat ook hoog genoeg voor jullie auto! Bovendien is er een metrohalte om de hoek en is Friedrichshain ook een leuke en centrale wijk om te verblijven. Ik ga nog even verder voor je zoeken :-).

      Antwoord
  5. karin

    Het marjolein,
    Ik ga volgende week voor 5 dagen naar Berlijn en ondanks dat ik denk geen gebruik van kortingen te gebruiken,klopt het dat een welcomecard het beste idee daarvoor is? Ik wil sowieso abc kaart gebruiken.Ook wil ik dit via Ineerzet bestellen en dan printensief, maar komt dat direct binnen (wil namelijk pas vlak van tevoren besluiten of we ook echt gaan,afhankelijk van het weer)? Ook nog steeds geen bevestigING gehad van bezoek aan rechtsgebouw. .
    groetjes. Karin

    Ps:super site!!!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Karin, als je niet plant gebruik te gaan maken van de kortingen dan zou ik gewoon voor losse dagkaarten gaan, dat is dan goedkoper. Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  6. Marc Wijnen

    Beste Marjolein,

    Waar in London kan je dat denken en doen tegenkomen zoals op de TransMediale Berlin? Of variant?

    Momenteel in Eindhoven: STRP, Linkt kunst, leven en technologie voor een breed maar vooral nieuwsgierig publiek. Meemaken en meedoen staan daarbij voorop

    http://strp.nl/nl/

    Dank en groeten,

    Marc Wijnen

    Antwoord
  7. Marieke

    Hoi hoi, even dit ten eerste: echt een superwebsite, ga zo door!

    Maar een vraagje.

    Ik ga van 13 t/m 16 februari voor het eerst naar Berlijn met mijn vriend. We gaan met de trein. Maar wij hebben gewoon zo’n grote koffer met wielen die je normaal meeneem als je een week naar de zon gaat zeg maar. Kan je zo’n grote koffer kwijt in de trein?

    Groetjes Marieke.

    Antwoord
    • Marjolein

      Jahoor, da’s geen probleem! Er bevinden zich bagegerekken boven de zitplekken (zoals in normale treinen) en bij de voor- en achterkant van de coupes. Genoeg opbergruimte dus!

      Groeten,
      Marjolein.

      Antwoord
  8. John-John Arnold

    Deze zomer zijn we 4 dagen naar Berlijn geweest. Veel te kort en daarom zochten we een noodoplossing om de laatste dag nog snel wat hoogtepunten te kunnen pakken. We hebben een Scooter gehuurd voor € 25,- bij http://www.rollerverleih-berlin.de. Ze zitten verscholen in een kantorenpand waar internetbedrijven in zitten in de buurt van O2 World. Helaas hebben ze geen routes die je kan rijden dus die moet je zelf verzinnen. Het verkeer in Berlijn is heel rustig dus het is niet gevaarlijk. Tip: Je mag niet voor de Engelse ambassade rijden (Wilhelmstrasse). Tenzij je een ouderwets Duitse reactie van de dienstdoende politie ambtenaar wil ervaren :).

    Antwoord
  9. Jan

    Ik ga met de auto naar Duitsland.
    Ik zoek een P&R ten noorden van Berlijn.
    Welke metro/trein is dan het beste naar het Centrum.

    Antwoord
  10. Magda Reumkens

    Hallo

    Op de eerste plaats dank voor alle nuttige info over Berlijn, wat een verademing
    Ik ga met aanhang de 28e aug a.s voor een week naar Berlijn we logeren bij v/d Valk Blankenfelde-Mahlow
    Ik heb nog enkele vragen waar ik geen antwoord op kon vinden wellicht kunnen jullie mij helpen,
    namelijk: Buslijn 200 wat is de route hiervan/opstap plaatsen ?
    verder overwegen we naar Sachsenhausen te gaan (Oranienburg) we hebben een Berlin welcome card zone abc 72 uur, welke S of U moeten we hebben ?
    en als laatste Potsdam/wannersee welke S of U moeten we hebben ?

    mijn dank is groot vriendelijke groeten
    Magda

    Antwoord
  11. Marc Clauws

    Wij plannen een trip naar Berlijn met de auto. We zijn een gezin met 2 kinderen en denken dat de auto de snelste en goedkoopste manier is vanuit Eeklo bij Gent. We vertrekken wellicht woensdag 31 oktober in de vroege ochtend, via Eindhoven. Moeten we fileleed vrezen, bv rond Dortmund?

    Ik lees veel omtrent fietsen in Berlijn. Is dat te doen met kinderen van 11 en 12 mét fietservaring. (Ze fietsten eerder al in Parijs). Zijn er buurten die we beter mijden? En hoe zit dat met fietsverhuur?

    Kortom, alle tips zijn welkom!

    Met vriendelijke groeten,

    Marc Clauws

    Antwoord
    • lidy

      Fietsen in Berlijn is een verademing, ook voor kinderen. Je mag op de stoep fietsen elke auto stopt voor je. Duitsers zijn echte heren (en dames) in het verkeer. Dus zeker doen

      Antwoord
  12. Harrie Berrens

    Beste lezers,

    Ik weet niet of er veel mensen met t vliegtuig naar Berlijn gaan, maar toch bij deze:
    De opening van het nieuwe vliegveld Berlin is uitgesteld.
    Wij waren gepland om op 10 juni terug te vliegen vanaf dit vliegveld, maar deze vlucht gaat niet door.
    Alle vluchten moeten nu omgepland worden naar de 2 “oude” vliegvelden.
    Het is verstandig om dus de komende tijd in de gaten te houden hoe en wat de planningen gaan worden voor het vliegveld, maar ook voor je geplande vlucht.

    In onze situatie moeten we dus in Berlijn op jacht gaan naar informatie, aangezien we pas 72 uur vantevoren info kunnen krijgen.

    Misschien is eigenwijsheid toch goed geplaatst om voor vertrek toch maar even aan de bel te trekken??

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste Harrie,

      De opening van het nieuwe Berlin Brandenburg International is inderdaad voorlopig uitgesteld. De nieuwe openingsdatum is 17 maart 2013. Momenteel zijn de Berlijnse luchthavenautoriteiten samen met de maatschappijen aan het bekijken hoe de nieuwe planning in elkaar zal steken. Simpel gezegd zal het er op neer komen dat de maatschappijen op hun ‘oude’ stek blijven. Dus vertrekt de maatschappij waarmee je vliegt nu nog van Tegel, zal dat na 3 juni nog steeds zo zijn. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat de tijden nog veranderen en mogelijk enkele vluchten geschrapt worden wegens ruimtegebrek. Het is inderdaad raadzaam (maar dat is het eigenlijk altijd!) om kort voor vertrek de vertrektijden nog even te controleren.

      Mocht je vlucht ernstig geraakt blijken te zijn door de uitstel van het nieuwe vliegveld, is het raadzaam zo snel mogelijk contact met de vliegmaatschappij op te nemen. Het lijkt me dat de nieuwe vliegschema’s de komende weken bekend zullen worden, en niet per se pas 72 uur van tevoren.

      Succes in elk geval!

      Jurjen

      Antwoord
  13. Mieke Witmond

    Hallo,

    Ik ga met het vliegtuig naar Berlijn Schoenefeld en kom op een vrijdag om 10.20 aan.
    Wat is de snelste manier om in het Centrum van Berlijn te komen?
    Ik verblijf in ECONTEL HOTEL Berlin Charlottenburg, Sömmeringstraße 24, Charlottenburg, 10589 Berlijn.
    Klopt het dat ik dan naarbij metrostation Charlotteburg verblijf?

    Groet,
    Mieke

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste Mieke,

      Vanaf Schönefeld bereik je het centrum het snelst met de trein (AirportExpress). Deze doet de gehele oost-westverbinding door de stad aan.

      Je hotel bereik je het snelst en makkelijkst met trein S45 tot station Neukölln. Hier stap je over op metro U7 tot station Mierendorffplatz. Vanaf daar is het nog 300 meter lopen. Reistijd is ruim een uur.

      Station Berlin-Charlottenburg bevindt zich op ongeveer 2,5 kilometer lopen van het hotel, maar is ook bereikbaar met de al eerder genoemde metro U7. Zie ook de pagina Openbaar Vervoer voor meer info en een schematische kaart.

      Jurjen

      Antwoord
  14. Agnes van den Dool

    Ik heb een busticket in de aanbieding, omdat ik inmiddels andere plannen heb voor mijn vakantie. Het gaat om een Eurolines jongerenticket (12-25 jaar).

    Berlijn-Utrecht, 20 december, 23.55
    Utrecht-Berlijn, 27 december, 19.30

    Zelf heb ik slechts € 35,00 voor het ticket betaald, dus je bod is al snel aannemelijk. ;)

    Antwoord
  15. Martha Keizer

    Hallo,
    Ik heb een treinticket in de aanbieding Alkmaar – Berlijn v.v., 09.10 heen, 14.10 retour.
    Nu kan ik onverwacht niet weg!
    Wie wil het ticket overnemen? Ik heb er 98 Euro voor betaald. Laat maar horen of je belangstelling hebt en wat je ervoor over hebt. mkeizer@kpnplanet.nl

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Martha,

      balen dat je niet meer kunt zeg! Ik heb je oproepje even doorgeplaatst op Twitter, misschien heeft iemand er nog iets aan!

      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  16. Jan Theunissen

    Hallo,

    Met twee jongens van 17 willen wij met eerst met de trein naar Berlijn ( vertrek Amsterdam 29 juli), en dan per 2 augustus door naar St.Petersburg. Alleen: gaat er een trein van Berlijn naar Petersburg en hoelang doet die erover en wat kost een enkele reis ongeveer. Ik weet al dat in NL men niet de Bahnkarte 25 of 50 kan kopen. Dat voordeel zit er voor de jongens niet in.
    groet Jan

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Jan, ik heb dit even voor je moeten uitzoeken. Maar het lijkt erop dat er 1 keer per dag (om 15:39) een directe treinverbinding is tussen Berlijn Hauptbahnhof en St. Petersburg. De reis duurt natuurlijk wel lang, ik zie hier 36,5 uur. Het kan sneller, maar dan moet je wel weer overstappen. Prijzen kan ik zo snel helaas nergens op internet terug vinden… Succes en groetjes, Marjolein.

      Antwoord
    • Jurjen

      Beste Jan,

      Hoewel steeds meer treinreizen gewoon op internet geboekt kunnen worden, en soms zelfs een A4-printje volstaat als ticket, hebben we het bij een reis van Berlijn naar St. Petersburg toch nog over een echte treinreis. Zoals Marjolein al schreef, doen de rechtstreekse rijtuigen (onderweg worden waarschijnlijk op verschillende plaatsen wat rijtuigen eraf gehaald en bij geplaatst om zo meer rechtstreekse verbindingen te bieden) er ruim 36 uur over. De verbinding wordt overigens 5 keer per week geboden, niet op donderdag en zaterdag. Vertrek uit Berlijn om half 4 ’s middags, aankomst na twee nachten in de trein om half 7 ’s ochtends. De snellere reismogelijkheden met overstappen zijn allemaal niet realistisch vanwege de korte overstappen van minder dan 10 minuten: mis je de overstap, mag je makkelijk een dag wachten op de volgende trein.

      Ik raad je aan om even naar de Treinreiswinkel te gaan, of ze via hun website (treinreiswinkel.nl) om een advies/offerte te vragen. Deze mensen kunnen alle tickets verkopen die de Duitse spoorwegen kunnen verkopen, en hebben veel ervaring met treinreizen naar de andere kant van Europa. De verbinding Berlijn-St. Petersburg begint qua kosten bij zo’n 142 euro enkele reis p.p., exclusief slaaprijtuigtoeslag (30-44 euro) en visakosten voor Wit-Rusland (transit) en Rusland. Bij Treinreiswinkel kunnen ze je beter en preciezer adviseren, maar wacht niet te lang, want voor de goedkoopste treinkaartjes geldt: op is op!

      Succes en veel plezier bij deze ‘echte’ treinreis! Dat had ik ook wel willen doen op mijn 17e!

      Jurjen

      Antwoord
  17. Claudia Ooievaar

    Hallo,
    Ga volgende week met vriend naar Berlijn, heb 2 tickets via NS-Hispeed gekocht. Onverwachts gaat
    mijn zoon mee (zou eigenlijk met vader op vakantie), hartstikke leuk maar hoe moet dat nu met ticket.

    Hij is 12 en kinderen reizen gratis in Duitsland. Is kaartje Bad Bentheim dan voldoende, reist hij in
    Nederland netjes met kaartje, in Duitsland is hij toch gratis. Of heeft hij toch een soort kaartje nodig
    in Duitsland? Gebeld met NS-Hispeed, die weten het niet en raden me bovenstaande dan maar aan, “Wel even aan conducteur zeggen.” Ben er niet helemaal gerust op. Is er iemand die weet of dit zo mag. Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste Claudia,

      Een meereizend kind moet op het treinkaartje bijgeschreven zijn, anders mag hij (officieel) niet gratis mee reizen. Het is natuurlijk best mogelijk dat de conducteur, als je het verhaal rustig en netjes uitlegt, het allemaal wel best vindt en je kind gratis mee laat reizen. Is dat niet zo, kan het zijn dat hij alsnog een kaartje verkoopt voor het kind. Dat kost normaal 38 euro, maar in de trein een paar euro meer. Ik weet niet precies hoeveel, maar dat gaat echt slechts om enkele euro’s.

      Voor het traject in Nederland is sowieso een kaartje nodig. Afhankelijk van waar jullie vandaan moeten komen, en of er bijvoorbeeld een Voordeelurenkaart beschikbaar is, zou je moeten kijken wat daarvoor het goedkoopste is.

      Ik raad je aan om, als dat mogelijk is, even bij NS Hispeed langs te gaan bij een van de balies, en anders nog even te bellen en in elk geval voor het Nederlandse deel een kaartje kopen via Telesales. Het Duitse deel zou ik inderdaad vriendelijk, en voordat de conducteur er zelf naar vraagt, uitleggen, dan heb je de meeste kans op coulance. Steekwoorden: vriendelijk, rustig, en zelf de conducteur informeren.

      In elk geval veel plezier in Berlijn!

      Jurjen

      Antwoord
      • Claudia Ooievaar

        Dank je wel Jurjen,

        Je weet meer dan NS Hispeed…
        Naar de grens toe is het vanuit de kop van Noord-Holland al 23 euro dus we hebben
        besloten geen risico te lopen en zo’n kaartje van 38 euro uit de automaat te halen.
        Het klopt natuurlijk niet dat je bij NS Hispeed bij de boeking niet kan doorgeven dat er
        een kind t/m 14 jaar meereist. Je kan alleen doorgeven, kind t/m 11 jaar want RailRunner,
        maar dat kinderen t/m 14 gratis reizen in Duitsland, daar wordt geen rekening mee gehouden.

        Maar goed, ben blij met je reactie en heb heel veel zin in Berlijn, groetjes Claudia

        Antwoord
  18. Davy Casteleyn

    Hallo

    Ik heb een vraag in verband met transport. Deze zomer kom ik om 23u aan in Berlijn op de luchthaven van Berlijn-Schönefeld, welke is de beste manier om op die late tijdstip nog tot in het centrum te geraken? Ik heb er al een lange vruchteloze zoekactie opzitten, ik ben niet vertrouwd met het Duitse openbaar vervoer.

    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Jurjen

      De bus naar station Zoologischer Garten (lijn X9 of 109) rijdt tot 00:20 elke 20 minuten. Naar de Brandenburger Tor, Unter den Linden, Alexanderplatz en Prenzlauer Berg rijdt bus TXL tot 00:08 elke 20 minuten. Sowieso kan je dan in het centrum nog overstappen op nachtbussen die elke nacht rijden en alle hoeken van de stad (behalve het vliegveld ;)) bereiken.

      Zolang het vliegtuig geen vertraging heeft, moet het dus geen probleem zijn: Tegel is een erg compact vliegveld en vanaf de gate moet je (mits je bagage aangekomen is) binnen 10 minuten bij de bushalte kunnen zijn. Vanaf terminals C en D kan de looptijd iets langer zijn. Zorg wel voor wat euro’s, zodat je in de bus kan betalen.

      Heeft je vliegtuig vertraging, en heb je hem de laatste bus net gemist: om 00:30 gaat lijn 128 nog naar de Kurt-Schumacher-Platz. Daar kan je overstappen op de nachtbus N6 naar het centrum. Je kan ook altijd een taxi nemen. Een ritje naar het centrum kost zo’n 20-25 euro. Ben je echt taxischuw, kan je je naar de Jakob-Kaiser-Platz laten brengen. Met 2 kilometer een ritje van zo’n 8 euro, en ook hiervandaan gaan weer nachtbussen.

      Antwoord
      • Evert

        Hij schreef Berlin-Schönefeld, niet Tegel! Vanaf Schönefeld kun je eigenlijk tot na 0.00 uur de S-Bahn of een RE (Regional Express, gewone trein dus) nemen. Hangt een beetje er vanaf waar je heen moet, want Centrum is bij ons in Berlijn een ruim begrip :-)
        Kijk even op http://www.bvg.de !

        Groet Evert

        Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This