Ga je Berlijn niet missen?

Ga je Berlijn niet missen?

Het is de vraag die ik misschien wel het meest gesteld kreeg en de vraag waar ik nu, een paar weken na de aankondiging van onze wereldreis, ineens heel bewust over nadenk. Ik reageerde steeds weer met: “ja, tuurlijk ga ik Berlijn missen, maar ik ben maar een paar maanden weg, die zijn voorbij voor ik er erg in heb!” maar nu, ik sta in de U-Bahn en ben onderweg naar mijn laatste werkdag, ben ik me ineens van alles heel bewust. Het is weer even alsof ik Berlijn voor de eerste keer beleef. Ik bewonder station Alexanderplatz met zijn turquoise tegeltjes, blijf even stilstaan om te luisteren naar een straatmuzikant die accordeon speelt en geniet van alle lichtjes die de decembertijd in Berlijn met zich meebrengt. Ik besef me dat ik Berlijn écht ga missen.

Op wereldreis dus?

Mijn verlangen om nieuwe plekken en culturen te leren kennen heb ik denk ik altijd al gehad. Zo ben ik tenslotte ook ooit in Berlijn beland! Volgens mij heb ik ik die ontdekkingsdrang een beetje van mijn moeder. Ze werkt bij een reisbureau en nam vroeger altijd catalogi mee naar huis en na terugkomst van haar studiereizen kregen we de mooiste foto’s te zien. Zelf ga ik ook graag op reis, maar langer dan twee weken ging helaas meestal niet i.v.m werk. Als vrienden, familie of bekenden dan aankondigden voor een langere periode te gaan reizen, bewonderde ik dat altijd enorm. Het trekt me enorm om meer van de wereld te zien zonder te haasten. Gewoon wel zien wat er op je pad komt. Je niet laten leiden door je agenda maar je gevoel en tips van medereizigers en locals, die je onderweg tegenkomt, volgen. Tegelijkertijd bedacht ik me, dat dat niets voor mij was. Wil mijn leuke baan niet opzeggen, ben juist zo gelukkig in Berlijn en twee vakanties per jaar zijn ook al hartstikke luxe. En hey, moet ik niet eigenlijk wat verstandigs doen met mijn spaargeld?

Toch bleef het idee knagen. Hoe gaaf zou het zijn, om even een pauze te nemen van de alledaagse routines? Hoezeer ik ook van Berlijn hou, ik werd meegesleurd door de alledaagse hectiek. De afgelopen twee jaar heb ik heel veel gewerkt, waar ik heel veel van hou en wat ik met heel veel plezier heb gedaan, maar waardoor er niet veel tijd en energie overbleef voor bloggen, fotograferen en voor Kai. Langzaam veranderden we onze gedachten van “nee, een paar maanden op reis, dat kan echt niet” naar “hmm, laten we eens kijken of het mogelijk is en wat we dan allemaal moeten regelen”. Het lijstje met redenen vóór groeide terwijl het lijstje met redenen tegen korter werd. Er was niet één moment waarop we zeiden “wij gaan dit doen”. Het is, zoals eigenlijk met alle beslissingen in mijn leven, vrijwel vanzelf gegaan. Het voelt als een goed besluit.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder, hebben we onze baan opgezegd en naderen onze laatste dagen in Berlijn. Nog steeds kan ik het eigenlijk amper bevatten dat we voor een jaar gaan reizen! Als ik over onze reisplannen praat, heb ik nog steeds niet het idee dat het over onszelf gaat. Maar we kijken er ontzettend naar uit te gaan reizen, naar minimalistisch leven en naar het dagelijks bezig zijn met fotograferen. Naar meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen, naar alle onverwachte dingen die ongetwijfeld op ons pad zullen komen en naar het leren van nieuwe culturen, landschappen en vaardigheden. Maar ook naar het gewoon ‘zijn’ zonder ver verwachtingen en verplichtingen.

Ga ik Berlijn missen?

Tijdens mijn laatste dagen in Berlijn beleef ik Berlijn weer even net als de eerste dagen. Heel bewust. Ik heb er veel over nagedacht en ik denk dat het vooral de dingen zijn, die zo vanzelfsprekend geworden zijn, die ik zal missen. Een warme Gözleme of andere snack halen op de weekmarkt op Boxhagener Platz, een koffie en croissant halen bij mijn lievelingscafé op zondagochtend, ’s ochtends over de Karl-Marx-Allee fietsen met zicht op de Fersehturm, de eerste bloesems van het jaar fotograferen, een wandeling maken over het Tempelhofer Feld, nieuwe street art ontdekken in verstopte portiekjes, een praatje maken met de Spätiverkoper of Italiaanse barman om de hoek. Dat ga ik allemaal missen. Had je me een paar jaar geleden gezegd dat ik vrijwillig voor langere tijd uit Berlijn weg zou gaan, had ik het denk ik niet geloofd. Waarom zou ik tenslotte weg willen uit mijn lievelingsstad?

Nu denk ik dat Berlijn even missen niet erg is. Even een pauze zal goed zijn om alles weer extra te waarderen, om Berlijn na een aantal maanden weer met een frisse blik en nieuwe pespectieven te herontdekken. Want terugkomen naar Berlijn, dat gaan we sowieso! Ik blijf tenslotte een Wahlberlinerin

Onze plannen

Naast Berlijn is er nog zoveel ander moois en interessants om te ontdekken. Op 1 januari zullen we van Amsterdam naar Bangkok vliegen. De eerste paar nachten zijn geboekt maar verder is alles nog open. Ik ben heel benieuwd hoe het ons – je kunt best zeggen dat we twee planfreaks zijn – zal vergaan tijdens het spontane reizen! We zijn allebei nog nooit in Azië geweest dus Thailand leek ons, vanwege de infrastructuur en backpackerscultuur, een uitstekend land om te starten. Daarna is het plan om naar Laos, Vietnam en Cambodja te reizen. Daarna wellicht Maleisië, de Filipijnen of misschien wel Australië of Taiwan. We gaan het zien! Tips (die niet in de Lonely Planet staan, die hebben we al!) zijn altijd van harte welkom.

Op ons reisblog On A Travel Mission heb ik geschreven over de voorbereidingen voor onze wereldreis en de redenen waarom we op wereldreis gaan. Daar en op onze Instagram @OnATravelMission zal ik ook tijdens onze reis blijven berichten over onze ervaringen en belevenissen tijdens mijn Berlijnpauze. Als je het leuk vindt, ben je van harte welkom om onze ervaringen en belevenissen daar te volgen! Daarna zal ik als vanouds natuurlijk weer berichten vanuit Berlijn.

Bis später Berlin, bis später ihr Lieben!

10 jaar BerlijnBlog Q&A

10 jaar BerlijnBlog Q&A

Vandaag precies 10 jaar geleden plaatste ik mijn eerste artikel op dit blog. Ik heb vrij weinig met verjaardagen maar dit vond ik toch wel een mooi moment om even bij stil te staan. In 10 jaar tijd heb ik meer dan 1.000 artikelen geschreven, meer dan 10.000 berichten beantwoord en meer dan 100.000 foto’s gemaakt in en over Berlijn. Phoe, dat had ik niet verwacht toen ik op 11 oktober 2007 mijn eerste artikel op mijn eigen domeinnaam online plaatste. Omdat het bloggen zonder mijn lezers en andere Berlijnfanaten niet half zo leuk is, staat dit artikel helemaal in het teken van jullie. Om precies te zijn: in het teken van jullie lezersvragen! In dit artikel lees je hoe mijn perfecte dag in Berlijn eruit ziet, wat het bizarste is wat ik heb meegemaakt, met welke camera ik fotografeer en meer dingen die jullie van me wilden weten. Lezen jullie mee? (meer…)

Een terugblik op 2016

Een terugblik op 2016

De feestdagen. Net als aan verjaardagen hecht ik er niet veel meer waarde aan dan aan alle andere dagen van het jaar. Mijn motto: maak van iedere dag een feestje! Toch kan ik het niet laten om op zulke dagen even terug te denken aan alle mooie momenten van het afgelopen jaar. 2016 was voor mij persoonlijk een geweldig jaar waar ik intens dankbaar voor ben en ik besloot mijn foto-archief van 2016 (met 24.183 foto’s op de teller) te doorzoeken naar de mooiste momenten. Ik mocht van mezelf 5 favoriete foto’s per maand uitzoeken. Een grote uitdaging, maar wel een hele leuke! (meer…)

Trots op Berlijn

Trots op Berlijn

Berlijn, een stad met geschiedenis.
Wereldoorlogen en de Koude Oorlog vonden hier plaats.
Allemaal in de afgelopen eeuw.
Geschiedenis, die we nooit meer willen herhalen.

Berlijn, een stad met littekens.
Oorlogsmonumenten en gedenkplaatsen voor vermoorde minderheden.
Op iedere hoek van de straat.
Littekens, die herinneren aan het verleden en laten beseffen dat het uitroeien van minderheden geen oplossing is.

Berlijn, een stad waar vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Leven achter een Berlijnse Muur met de Stasi die de samenleving beheerst.
Zoveel Berlijners hebben het aan den lijve ondervonden.
Vechten voor de vrijheid, omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Maar bovenal: Berlijn, een stad waar als geen ander de vrijheid wordt gevierd.
Passeer de Brandenburger Tor vrij als een vogel of dans 72 uur lang in een technotempel.
Iedereen viert de vrijheid op zijn eigen manier.
Vier de vrijheid, omdat we weten hoeveel het waard is.

Daar waar Berlijn er op 19 december 2016 een litteken bij heeft gekregen, groeit de vechtlust voor een vrije en respectvolle samenleving net zo sterk. Daarbij blijven de Berlijners, Duitse media en politici nuchter. Het leven in de stad gaat gewoon door. Die vrijheid waar zo hard voor gevochten is, wordt niet zomaar over boord gegooid. En dat, dat Berlijners zo trouw blijven aan hun normen en waarden in moeilijke tijden, dát maakt me zo ontzettend trots om in deze sterke stad, in dit respectvolle land, te mogen leven. Dus vier ik de vrijheid, het leven en de stad. Oordeel op gedrag, niet op afkomst. Herdenk de slachtoffers uit respect, zonder bang te zijn voor terreur. Blijf alert, maar net zo open en tolerant. Let op de feiten, zonder geruchten te laten overheersen. Wees vrij, zonder misbruik te maken van de vrijheid. Dit is waar Berlijn voor mij voor staat en dat is wat Berlijn zo sterk maakt. Samen staan we sterk.

berlijn-kerstmarkt-am-roten-rathaus

Bedrijvigheid op de kerstmarkt am Roten Rathaus 2 dagen na de aanslag op Breitscheidplatz

Bedankt voor de vele liefdevolle berichten de afgelopen dagen. Ik wens iedereen liefdevolle en bezonnen feestdagen.

liebegruesse

PS1: Lees voor meer praktische informatie mijn artikel situatie in Berlijn na aanslag op Breitscheidplatz.
PS2: Deze video laat ook zien waarom ik zo van Berlijn hou An den Terroristen von Berlin.

Situatie in Berlijn na aanslag op Breitscheidplatz

Situatie in Berlijn na aanslag op Breitscheidplatz

19 december 2016 was een grauwe dag in én voor Berlijn. Het was de dag waarop een vrachtwagen met volle vaart op een mensenmassa op de kerstmarkt am Breitscheidplatz (bekend van de Gedächtniskirche en de Kurfürstendamm) inreed. Een paar uur na het voorval werd door de politie bekend gemaakt: met opzet. 12 mensen kwamen bij het voorval om het leven. Wat is er precies gebeurd en wat betekent dit voor de veiligheidssituatie in Berlijn? Daarover krijg ik veel vragen die ik graag zo eerlijk en objectief voor jullie wil beantwoorden in dit artikel. Kort beantwoord: de veiligsheidssituatie in Berlijn is onveranderd gebleven en het leven gaat hier gewoon verder.

Dit artikel bevat meer informatie over de aanslag op Breitscheidplatz en zal ik blijven updaten met de actuele informatie van officiële bronnen:

Onder dit artikel is er natuurlijk ruimte voor vragen, aanvullingen, het uitwisselen van gedachten met andere Berlijnliefhebbers en mooie woorden.
(meer…)

11 vragen over Berlijnbloggen

11 vragen over Berlijnbloggen

11 oktober is een bijzondere dag voor mij. Vandaag precies 8 jaar geleden schreef ik namelijk mijn eerste artikel op dit blog. BerlijnBlog was geboren!

Eerder schreef ik al over mijn persoonlijke Berlijnbelevenissen op leininberlijn.web-log.nl (helaas, bestaat niet meer), daarna besloot ik het schrijven over Berlijn voort te zetten op een eigen domein. En dat doe ik nu dus alweer 8 jaar. In blogland mag BerlijnBlog dan al oma zijn, ze is nog springlevend! Tijd voor feest, taart, confetti, veel vlaggetjes en een leuke blogging tag! (meer…)

Pin It on Pinterest