Een sandwich of een bammetje kaas nuttigen tijdens de lunch in Nederland, het is de normaalste zaak van de wereld. In Duitsland staat de warme lunch echter nog hoog in het vaandel. De meesten geven de voorkeur aan een deftige maaltijd tussen de middag, en bewaren brood liever voor de avondmaaltijd (Abendbrot). Sommigen nemen iets om op te warmen mee naar het werk, maar voor velen staat er een dagelijkse lunch buiten de deur op het programma. Ik moest daar in het begin even aan wennen. Een lange lunchpauze (een uur is heel normaal) en een zwaar op de maag vallende lunch zijn best veranderingen in je dagelijkse ritme. Maar sinds ik er eenmaal aan gewend ben, wil ik niet meer terug!

Vandaag wil ik mijn favoriete locaties in Kreuzberg met jullie delen! Er zijn veel verschillende lunchopties in Berlijn maar er zijn een paar dingen die mijn favorieten met elkaar gemeen hebben: allemaal op loopafstand van station Schlesisches Tor, allemaal hechten ze waarde aan goed en vers eten en dat allemaal voor hooguit €10. En dus ben ik wekelijks bij een van deze gezellige lunchtentjes te vinden…

Geschmackssache

Taborstraße 20

Van alle restaurants en cafés die een warme lunch aanbieden tussen de middag ben ik veruit het vaakst bij Geschmackssache te vinden. Elke dag staat er een wisselend menu op de dagkaart dat meestal bestaat uit een warm gerecht (vaak een pasta, een curry, een ovenschotel of een orientaals gerecht), een soep, een salade en een quiche. Elke dag rond 12:00 vind je op de Facebookpagina wat er op het menu staat. Het aanbod is bescheiden maar dat maakt niet uit… Het smaakt tenslotte altijd! De gerechten zijn lekker, gezond en worden dagelijks door Eddy en zijn moeder met liefde vers bereid. Laat zeker nog wat ruimte over voor een stuk taart of een koek want die mag je hier niet overslaan.

geschmackssache collage

Cafe Nest

Görlitzer Straße 52

Aan de rand van het Görlitzer park vind je niet alleen drugsdealers en kinderspeelplaatsen, ook verschillende hippe bars en cafés zijn hier neergestreken. Uit die laatst genoemde categorie is Nest is toch wel mijn favoriet! Laat je niet afschrikken door de eerstgenoemde categorie, je kunt hier namelijk heerlijk lunchen. Vooral op zomerse dagen, waar je tijdens lunchtijd lekker van het zonnetje kunt genieten op het terras. Ook bij Nest wisselt het menu dagelijks en vind je gerechten op de kaart die passen bij de themadag. Zo staat donderdag bijvoorbeeld in het teken van vegetarisch eten en vrijdag in het teken van vis. De vegetarische lasagne en de stoofpotjes zijn fenomenaal. Mmm! Sandwiches en pasta staan trouwens altijd op het menu.

nest collage

Rootz

Skalitzer Straße 75

Bij Rootz kun je uitsluitend vegeratisch eten. Wraps, bagels, brugers, sandwiches. Allemaal vegetarisch! Onder mijn favorieten behoren toch wel de quesadillas, de zelfgemaakte frietjes en de sandwich met gegrilde groente. Naast de standaard kaart heeft Rootz ook elke dag een andere soep en warm gerecht op het menu staan.

rootz collage

Salumeria Lamuri

Köpenicker Straße 183

Italiaanse restaurants zijn er in overvloed. Een goed Italiaans restaurant vinden… dat is soms nog best even zoeken. In de omgeving van Schlesisches Tor is Salumeria Lamuri mijn huidige favoriet. Het lunchtentje  is een zusje van Da Baffi (het populaire Italiaanse restaurant in Wedding) en ziet er uinodigend uit. Klein, knus en gezellig is het hier! Op het menu staan meestal seizoensgebonden (pasta)gerechten maar ook sandwiches met Italiaanse vleeswaren en kaas kun je hier krijgen. In de vitrine liggen trouwens heerlijke snacks gepresenteerd waar ik altijd maar met moeite ‘nee’ tegen kan zeggen…

Salumeria Lamuri collage

Michelberger Hotel

Warschauer Straße 39/40

Michelberger is een prachtige locatie om te overnachten, voor een borrel of voor een zakelijke lunch. Het gehele hotel is origineel ingericht en heeft een industrieel sfeertje. Hier wisselt het menu wekelijks en de gerechten passen meestal goed bij het seizoen: luchtige salades in de zomer en typisch Duitse gerechten in de winter. Ik kom hier graag voor een dagelijkse lunch maar de locatie is ook goed geschikt om bezoek uit Nederland of zakelijke afspreken mee naartoe te nemen. De ideale locatie voor elke situatie dus!

michelbergerlunch collage

Andere favorieten
die net buiten mijn toplijstje vallen maar wel een eervolle vermelding verdienen:

 • Burgermeister / Burgers in een voormalig stadstoilet
  Oberbaumstraße 8
 • Hello Good Pie / Lekkere quiches met wisselende vulling geserveerd met salade of aardappelpurree
  Falkensteinstraße 9
 • Die Rebellion des Zimtsterns / Vegetarisch & vegaan
  Schlesische Straße 38
 • New Deli Yoga / Vegetarisch & yogastudio
  Falckensteinstraße 37
 • Transit / Wereldkeuken gerund door Portugezen en ’s avonds een knusse bar
  Schlesische Straße 35 a
 • White Trash / Burgers
  Am Flutgraben 2

Gebruik je Foursquare? Deze favorieten en nog veel meer kun je ook in mijn lijstje met favoriete ontbijt- en lunchadresjes terugvinden.

LG

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This