Wil je de dag beginnen met iets spannenders dan een boterham met Nutella of een schaaltje yoghurt? Dan is de Breakfast Market iets voor jou! Elke derde zondag van de maand wordt deze ontbijtmarkt georganiseerd in de historische Markthalle IX in Kreuzberg, waar verschillende Berlijnse restaurants en street food trucks hun ontbijtspecialiteiten verkopen. Een walhalla voor iedereen die van een bijzonder en uitgebreid ontbijt houdt! En ben je nou zo’n iemand die liever niet al te zwaar ontbijt? Of iemand die op zondag wat later op gang komt? Ook dan is de Breakfast Market ideaal, want deze unieke street food markt duurt – geheel naar Berlijnse ontbijttraditie – de hele dag. Tot 17:00 kun je terecht voor een ontbijtje. Geen reden dus om deze markt niet eens een kans te geven!

In deze blog vertel ik je waarom de Markthalle IX een van mijn favoriete plekken in Berlijn is en wat mijn favoriete stands zijn op de ontbijtmarkt. Scroll verder voor (heel veel) meer foto’s en info!

20160417 - _DSF2245- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

Markthalle IX in Kreuzberg

Als je me vraagt naar mijn favoriete tips voor Berlijn, is de kans groot dat je ‘een bezoek aan een van de historische markthallen van Berlijn‘ als antwoord krijgt. Waarom? Het is de plek waar de stad écht tot leven komt. Waar de oorspronkelijke buurtbewoners komen en waar je je onder kunt dompelen in de Berlijnse alledag. Mensen komen er hun boodschappen doen, halen een koffie aan de bar of pauzeren even voor een snelle lunch. De Markthallen waren ooit het bruisende middelpunt van de wijk en dat zie je nog altijd aan de vele leuke cafeetjes en winkeltjes die je rondom de Berlijnse Markthallen kunt vinden. De Markthalle IX in Kreuzberg is een van de meest bekende overdekte markthallen van Berlijn waar momenteel het meest gebeurt en het is er ook nog eens prachtig om te zien.

20160417 - P1200963- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2316- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2311- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

Hygiënerevolutie – de geschiedenis van de Markthalle IX

Naast de sfeer van de Berlijnse markthallen, is ook de geschiedenis van de gebouwen een goede reden om deze eens een bezoekje te brengen. Met een leeftijd van ruim 100 jaar, gaan de markthallen namelijk al een flinke tijd mee! Ze werden ten einde van de 19e eeuw gebouwd, omdat de overdekte markten stukken hygiënischer zouden zijn dan de markten die in de openlucht plaats vonden. Daardoor wonnen de markten zeker in arbeiderswijken als Kreuzberg en Mitte al snel aan populariteit. De Markthalle IX werd geopend in 1891 en bood plaats aan zo’n 300 marktstands.

Helaas kregen de markten later zware concurrentie van supermarkten, waar consumenten al hun benodigdheden makkelijker in één keer konden kopen. Van de 14 markthallen die er in totaal zijn gebouwd in Berlijn, zijn er daardoor, en door de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog, helaas nog maar een handjevol overgebleven. De Eisenbahnhalle in de Eisenbahnstraße – ook wel bekend als markt nummer 9 – is een van de meest bekende overgeblevene markthallen in Berlijn. En als je goed oplet, kun je er de historische details nog volop terug te zien. Zo is de nummer van de markt in de gevel verwerkt (elke markt had zijn eigen nummer, van 1 t/m 14) en zijn er prachtige ijzeren ornamenten te bewonderen die in het plafond en in de marktstands zijn verwerkt. Ik vind het heerlijk om te zoeken naar die kleine details, stel me voor hoe bruisend de markthallen in die tijd geweest moeten zijn en geniet van de bedrijvigheid om me heen.

Terug van weg geweest

Tegenwoordig zijn de Berlijnse markthallen gelukkig weer met een opmars bezig en worden er regelmatig leuke evenementen en street food markten georganiseerd. In de Markthalle IX is de reguliere weekmarkt terug van weg geweest (elke dinsdag, vrijdag & zaterdag) en elke donderdagavond kun je de street food markt Street Food Thursday bezoeken. Twee jaar geleden is de Breakfast Market er als vaste prik bij gekomen. Hoogste tijd om deze toffe ontbijtmarkt eens aan jullie voor te stellen!

20160417 - P1200973- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - P1200947- BerlijnBlog Markthalle IX Kreuzberg

breakfast-market-berlijn-2

Breakfast Market

Wandelen over de Breakfast Market voelt als een culinaire wereldreis. Er zijn letterlijk specialiteiten te vinden uit alle hoeken van de wereld! Je kunt o.a. klassieke eggs benedict, havermout, tarwegrassmoothies, vegane burgers, donuts, wafels, eiwraps, Japanse rijstrollen, apple crumble, kaasplankjes, pretzels, pancakes en hartige muffins bestellen… Ik kan nog wel even doorgaan, want het aanbod is echt eindeloos. Dat vind ik ook het leuke van zulke themamarkten, dat je er veel exotische en vernieuwende dingen kunt uitproberen. De gerechten kosten ongeveer tussen de € 5,- en € 10,- en de prijzen verschillen daarmee niet veel van reguliere ontbijtplekken.

Naast zoete en hartige lekkernijen, kun je hier trouwens ook terecht voor producten voor in huis. Of beter gezegd, voor in de keukenla of de voorraadkast. Denk aan prachtige snijplanken, haarscherpe messen, fijne houten spatels, potjes jam van de boerderij, wijnen, thee. Echt van alles. Als je bent uitgegeten is het dus zeker de moeite waard om nog even een extra rondje over de markt te wandelen!

20160417 - _DSF2254- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - P1200956- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2266- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2320- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2309- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

Mijn favoriete stands

Het aanbod op de Breakfast Markt wisselt per editie en ik vind het heerlijk om me te laten verrassen door het actuele aanbod. Gelukkig zitten er ook een aantal blijvertjes tussen, waar je kunt vertrouwen op goede kwaliteit. Enkele van mijn favoriete stands op de markt zijn:

 • Big Stuff BBQ / Barbecue
  Zeg je pulled pork, dan zeg je Big Stuff BBQ. Deze barbecuestand heeft een extreem goed imago opgebouwd en dat is geheel terecht. Het malse vlees wordt vers voor je neus van het bot getrokken en smaakt boterzacht. Voor de Breakfast Market hebben ze een speciale variant op hun klassieke pulled pork sandwich met een gepocheerd eitje.
 • Chutnify / Zuid-Indiaas
  Sinds ik de eerste keer dosa’s at van Chutnify, ben ik om. Heerlijk vind ik die pannenkoeken op basis van rijst en zwarte linzen uit de Zuid-Indiase keuken! Op de Breakfast Market worden ze gevuld met ei, kaas of kip. Hun restaurant in Prenzlauer Berg is trouwens een van mijn favoriete restaurants van Berlijn.
 • YemenExpress / Jemenitisch
  Afgelopen zondag kwam ik voor het eerst in aanraking met malawach. Dit zijn gefrituurde pannenkoekjes bestaande uit meerdere deeglagen met hun oorsprong in de Jemenitische keuken. Het leuke van street food markten vind ik om nieuwe gerechten uit te proberen. En dus liet ik me al verleiden door een malawach gevuld met sesampasta, aubergine, tomaten en ei. Heerlijk was het! De pannenkoekjes hebben een beetje iets weg van bladerdeeg en zijn behoorlijk vullend. Smaken prima met een verfrissende smoothie erbij!

20160417 - _DSF2274- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - P1200970- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2278- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

 • Geist im Glas / Amerikaans
  Bij de cocktailbar Geist im Glas in Neukölln heb ik geleerd dat cocktails en een brunch uitstekend samengaan. Alleen al die combinatie maakt Geist im Glas een van mijn favoriete ontbijtlocaties in Berlijn. Hun meest populaire brunchgerechten worden ook gepresenteerd op de Breakfast Market: pancakes met dulce de leche en huevos rancheros.
 • 3 Minutes / Frans
  Klassieke eggs benedict zijn altijd goed! De beste krijg je bij 3 Minutes, een restaurantfavoriet uit de Torstraße die regelmatig op de Breakfast Market terug te vinden is.
 • Brammibal’s Donuts / Vegan donuts
  Eerlijk gezegd was ik nooit een donutfan. Ik houd heus wel van zoet hoor, maar dat zuikervet dat langs je mond druppelt als je je tanden in een donut zet, kon mij nooit zo bekoren. Tot ik Brammibal’s Donuts leerde kennen. Niet te vet, niet te zoet en ook nog eens voorzien van lekkere (en hele Instagramwaardige) toppings. Een fijn blijvertje in de Berlijnse street food scene die binnenkort hun eigen café openen in Kreuzberg. Ik kan haast niet wachten!

Zoals je kunt zien is het aanbod aan verschillende ontbijtopties enorm op de Breakfast Market. Er zijn genoeg glutenvrije, vegane en gezonde opties. Dat maakt het ook gelijk heel geschikt om te bezoeken met grote(re) groepen: er zit voor iedereen wel wat wils tussen!

20160417 - P1200994- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2317- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

breakfast-market-berlijn-1

20160417 - _DSF2261- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - P1200960- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2305- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - P1210006- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - P1200971- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

Omdat de zitopties beperkt zijn in de Markthalle, en de hal zelf ook niet zo warm is, raad ik aan om de Breakfast Market in de warmere maanden te bezoeken. Dan kun je je snack mee naar buiten nemen en een plekje zoeken op de stoeprand, tussen de andere Berlijners. De sfeer is er relaxed want het is zondag in Berlijn en op zondag hoeft er he-le-maal niets. Op uitgebreid ontbijten na dan, want dat is inmiddels een vaste Berlijnse traditie geworden. En daarvoor zit je op de Breakfast Market helemaal goed!

The Breakfast Market

Adres: Markthalle IX, Eisenbahnstraße 42/43
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Wanneer: Elke derde zondag van de maand van 10:00 – 17:00
Het kan erg druk worden – als je de ergste drukte wilt ontlopen dan raad ik aan om vroeg te gaan.
Website: markthalleneun.de

➤ Meer over eten & drinken: ontbijten in Berlijn, Kaffee & Kuchen in Berlijn, restaurants in Berlijn
➤ Meer Berlijnse markthallen: Arminiushalle, Marheinekehalle
➤ Meer street food: Auf Achse, Street Food Thursday, Thaipark

20160417 - _DSF2259- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2297- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2285- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

20160417 - _DSF2246- BerlijnBlog Berlijn Breakfast Market Kreuzberg

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This