Wie mijn fotodagboeken volgt, weet dat ik zo mijn verslavingen heb. Ik ben verslaafd aan het maken van foto’s van de Fernsehturm, aan slenteren langs het Landwehrkanal en aan zo’n beetje álles wat te maken heeft met eten. En daarom zit ik in Berlijn helemaal op mijn plek! Nieuwe restaurants openen aan de lopende band, bijna elke internationale keuken is wel vertegenwoordigd én – en dat maakt lekker eten in Berlijn écht verslavend – goed eten is heel betaalbaar. In Berlijn vallen me wat culinaire trends op die ik graag met jullie wil delen. Sommige zijn nog vrij nieuw, andere zijn al wat langer gaande, maar allemaal zijn ze voorzien van mijn persoonlijke favoriete adresjes. Zo kun je deze nieuwigheden ook makkelijk zelf uitproberen! Speciaal voor iedereen die het ook leuk vindt eens wat nieuws te proeven. Watertanden jullie mee?

1. Kombucha

Nog nooit van dit drankje gehoord? Geen zorgen, had ik ook niet. Kombucha is een koude theedrank, dat wordt gefermenteerd met een ‘scoby’ (een soort zwam). Door de gezondheidsbevorderende bacteriën in het drankje, is het erg goed voor je. In mijn laatste vlog kon je al zien hoe kombucha wordt gemaakt en het hele proces vond ik erg fascinerend om te zien! Tijdens het proces konden we ook gember, munt of frambozen aan de drank toevoegen, om er een speciale smaak aan te geven. In de video zie je eveneens hoe ik mijn eerste kombucha ooit drink. Sinds mijn eerste kennismaking met kombucha zie ik het ineens overal terug. En dat vind ik helemaal niet erg!

  • Black Sheep Café / Café waar kombucha wordt gemaakt en verkocht
    Bouchestraße 15, Treptow, S Treptower Park

20160213 - _DSF8891- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

2. Matcha

Net als kombucha, is matcha eigenlijk helemaal niet nieuw, het bestaat namelijk al vrij lang. Je begint het echter wel steeds vaker terug te zien in Berlijn, ook bij reguliere cafés. De heldere groene kleur van het drankje maakt me keer op keer weer erg nieuwsgierig. Matcha is een fijn gemalen groene thee in poedervorm en kan zo’n beetje voor alles worden gebruikt. Naast voor thee, wordt het gebruikt voor matcha latte (longdrink met melk), matchacake (gewone cake of soms zelfs cheesecake) of matcha-ijs. Ik ben nog niet ondersteboven van deze smaak, hoewel ik moet toegeven dat ik BioZisch Matcha (bruisende limonadedrank) wel erg lekker vind! Wellicht moet ik er nog een beetje inkomen want dat ik als groene theeliefhebber niet zo van matcha hou, dat klopt voor mijn gevoel niet helemaal…

  • Green Tea Café Mamecha / Matcha-thee
    Mulackstraße 33, Mitte, U Rosa-Luxemburg-Platz
  • Goodies / Matcha latte
    Warschauer Straße 69, Friedrichshain, S+U Warschauer Straße
    Ook een filiaal in Prenzlauer Berg
  • House of Small Wonder / Matcha latte
    Johannisstraße 20a, Mitte, U Oranienburger Tor of S Oranienburger Straße
  • Eis Manufaktur / Matcha-ijs
    Gärtnerstraße 33a, Friedrichshain, S Ostkreuz
    Ook filialen in Kreuzberg en Prenzlauer Berg

20160408 - matcha eettrends uit berlijn

3. Ceviche

Als er een gerecht is uit de Zuid-Amerikaanse keuken waar ik helemaal aan verslingerd ben, dan is het wel aan – het vanuit Peru afkomstige – ceviche. Verse rauwe vis (kabeljauw, zeebaars, alles kan!) ‘gegaard’ in sap van citrusvruchten (citroen, limoen of zure sinaasappel).  Door de zuren worden de eiwitten in de vis gestold maar de vis behoudt de rauwe smaak. Na het stolproces, wordt de vis vaak bestrooid met toppings, zoals bijvoorbeeld rode uienringen, avocado, maïs of mango. Als je van zuur houdt, dan is dit je ding! In Berlijn openen steeds meer Peruaanse restaurants maar ook steeds meer visstands beginnen deze lekkernij te verkopen. Omdat het zo’n verfrissend gerecht is, eet ik het vooral graag in de zomer.

  • Cevicheria / Gespecialiseerd in ceviche
    Dresdener Straße 120, Kreuzberg, U Kottbusser Tor
  • Serrano / Peruaans restaurant
    Pfalzburger Straße 83, Wilmersdorf, U Uhlandstraße
  • Volta / Hipsterrestaurant met lekkere cocktails
    Brunnenstraße 73, Wedding, U Voltastraße
  • Glut & Späne / Viskraam in de Markthalle IX
    Eisenbahnstraße 42/43, Kreuzberg, U Görlitzer Bahnhof

20151106 - _DSF6441- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

4. De food markt evolutie

Street food markten zijn al een trend sinds Street Food Thursday als pionier de markt bestormde. Of zijn de eeuwenoude Duitse kerstmarkten de echte pionieren? Nou goed, wie de échte pionieren van de street food in Berlijn ook mogen zijn, sinds het openen van de street food markt in de Markthalle IX, zijn er razendsnel vele toffe initiatieven bijgekomen. Bite Club in Kreuzberg, Auf Achse in Prenzlauer Berg, Brunnenmarkt in Wedding, noem het maar op! Iedere wijk heeft zijn eigen markt. En daar blijft het niet bij, de markten beginnen zich steeds meer te specialiseren in bepaalde thema-evenementen. Zo zijn er markten die volledig in het teken staan van burgers (Burgers & Hip Hop), ontbijten (The Breakfast Market) of vegan eten (The Green Market). Leuk!

Wil je graag op de hoogte blijven van komende evenementen in Berlijn? Dan kun je je gratis aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Elk begin van de maand krijg je dan een evenementenkalender in je mailbox! Onderstaande twee markthallen organiseren sowieso regelmatig evenementen en zijn leuk om in de gaten te houden:

  • Markthalle IX / Markthal Kreuzberg
    Eisenbahnstraße 42/43, Kreuzberg, U Görlitzer Bahnhof
  • Arminiushalle / Markthal Moabit
    Arminiusstraße 2-4, Moabit, U Turmstraße

20141219 - P1090533- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

Een andere toffe ontwikkeling in street food land is dat veel marktstands de stap wagen naar een écht restaurant in Berlijn. Voor fans heel fijn, want zo kun je altijd terecht voor je favoriete street food! De vrolijke gele zaak van Hello Good Pie is bijvoorbeeld al niet meer uit het straatbeeld van Kreuzberg weg te denken. Nu kan ik iedere dag genieten van hun lekkere hartige gevulde taartjes. Ook de populaire Bramibal Donuts gaan binnenkort de stap naar een fysieke zaak maken. Mooi om die ontwikkeling te zien!

  • Hello Good Pie / Pies en quiches
    Falckensteinstraße 9, Kreuzberg, U Schlesisches Tor
  • Bramibal Donuts / Donuts
    Maybachufer 8, Kreuzberg, U Schönleinstraße

20160309 - IMG_0683- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

5. Goed Mexicaans / Indiaas

Mexicaans? Indiaas? ‘Niets nieuws onder de zon’, zul je misschien denken. Dat klopt. Maar tussen alle honderden Mexicaanse en Indiase restaurant die Berlijn telde, zaten er maar bar weinig goede restaurants tussen. Allemaal eenheidsworst voor een zo laag mogelijke prijs. Daar komt gelukkig langzaam verbetering in met restaurants die meer authentieke regionale specialiteiten bereiden. Échte taco’s, échte dosa’s. Lekker! Hoewel ik voor lekker eten graag een beetje meer betaal, zijn deze restaurants nog allemaal hartstikke betaalbaar ook. Da’s mooi meegenomen toch? Ik hoop dat deze trend zich gaat doorzetten en dat we meer kwalitatief goede Mexicaanse en Indiase restaurants gaan zien in Berlijn.

  • Neta / Mexicaans
    Weinbergsweg 5, Mitte, U Rosenthaler Platz
    Schönhauser Allee 44, Prenzlauer Berg, U Eberswalder Straße
  • Santa Maria / Mexicaans en heerlijke margarita’s
    Krossener Straße 18, Friedrichshain, S+U Warschauer Straße
    Oranienstraße 170, Kreuzberg, U Kottbusser Tor
  • Chutnify / Zuid-Indiaas
    Sredzkistraße 43, Prenzlauer Berg, U Eberswalder Straße

20150624 - P1170262- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

6. Bibimbab

Waar het Koreaanse Bibimbab ooit nog een schaarse specialiteit was, wordt het nu steeds bekender en gevraagder bij het grote publiek. Fijn, want zo’n schaaltje met rijst, knapperige groente, bonen en een gebakken eitje met sesam gaat er altijd goed in. Bij de gespecialiseerde Koreaanse restaurants kun je er vaak voor kiezen om je gerecht te toppen met rundvlees, kip of tofu. Vervolgens mix je de hele boel door mekaar. Bibimbab staat tenslotte niet voor niets voor ‘gemixte maaltijd’.

  • YamYam
    Alte Schönhauser Straße 6, Mitte, U Rosa-Luxemburg-Platz
  • Mercosy
    Dresdener Straße 11, Kreuzberg, U Kottbusser Tor
  • Seoulkitchen
    Warschauer Straße 46, Friedrichshain, S+U Warschauer Straße

20150129 - IMG_6048- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

7. Kimchi

Fermenteren in het algemeen lijkt momenteel hot in foodieland. Ik had het eerder in dit artikel al even over het gefermenteerde drankje kombucha, maar gefermenteerde kool is ook helemaal hip. Beter bekend als kimchi (of als zuurkool, maar daar zie je in Berlijn nog niet veel van terug helaas). Net als bibimbab, komt ook kimchi uit de Koreaanse keuken. Het is een traditioneel gerecht dat naar schatting tussen de 2600 en 3000 jaar oud is. Wow! Kun je dan eigenlijk nog wel van een nieuwe trend spreken? Wel als zich hele restaurants in Berlijn in kimchi specialiseren en je het overal bij, op en door geserveerd krijgt. Bij het fusion Aziatische restaurant Pacifico kun je zelfs ‘kimchi fries’ bestellen. Hemels!

  • Pacifico / Asian fusion
    Oranienstraße 147, Kreuzberg, U Moritzplatz
  • Kimchi Princess / Korean BBQ
    Skalitzer Straße 36, Kreuzberg, U Görlitzer Bahnhof
  • Fräulein Kimchi
    Kollwitzstraße 46, Prenzlauer Berg, U Senefelderplatz

20160204 - _DSF8601- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

8. Hummus

Eigenlijk is hummus niet veel meer dan een portie gepureerde kikkererwten. Dat zoiets simpels toch zo ontzettend lekker kan zijn! Dat bewijst Zula mij keer op keer. Heerlijk vind ik het om op hun zonovergoten terras in het statige Prenzlauer Berg mijn pitabroodje in de hummus te dopen. Veel meer heb ik niet nodig om gelukkig te zijn! Naast dat ik hummus steeds meer tegenkom op belegde broodjes en op de lunchkaart van mijn favoriete lunchrestaurant Nest, heb ik ook het idee dat er steeds meer restaurants komen die zich helemaal specialiseren in hummus. Dat er zoveel aandacht is geweest rondom het onlangs geopende Kanaan zegt toch eigenlijk wel genoeg. Daar moet ik nodig zelf eens een kijkje nemen!

  • Zula Hummus Café / Fijn terras en mijn lievelingshummus
    Husemannstraße 10, Prenzlauer Berg, U Eberswalder Straße
  • Kanaan / Enige in de lijst die ik nog niet heb geprobeerd maar dankzij vele lovende verhalen in de lijst staat
    Kopenhagener Straße 16, Prenzlauer Berg, S+U Schönhauser Allee
    Blücherstraße 37, Kreuzberg, U Südstern

20150912 - _DSF2935- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

9. Aziatische burgers

Je zou denken dat deze stad draait op fasfoodklassiekers als Currywurst en Döner, maar een goede hamburger gaat er bij de meeste Berlijners ook in als zoete koek. Berlijn is een burgerstad pur sang. Burgers heb ik dan ook pas echt leren eten in Berlijn, want ik was er in Nederland nooit zo’n fan van. In Berlijn was de burgerhype al jarenlang gaande toen ik hier kwam, en veel burgerzaken hebben hun burgers helemaal tot in de puntjes geperfectioneerd. Ik leerde dat zelfs fast food met veel liefde en verse ingrediënten gemaakt kan worden, en dat ik burgers stiekem toch wel erg lekker vind. Helemaal als ze een Aziatische twist hebben! Doe een beetje koriander op een burger en ik vind ‘m sowieso lekker! De trend van de Aziatische burgers heeft zich inmiddels zo doorgezet in Berlijn dat ze op geen enkele street food markt missen en dat er ook meerdere restaurants in zijn gespecialiseerd. En zo maakt Berlijn uit mij langzaam een burgerverslaafde…

  • District Môt
    Rosenthaler Straße 62, Mitte, U Rosenthaler Platz
  • Shiso Burger / Beroemd om de Shiso burger, een burger met tonijn
    Auguststraße 29 c, Mitte, U Rosenthaler Platz
  • Bun Bao
    Kollwitzstraße 84, Prenzlauer Berg, U Eberswalder Straße

20150731 - DSCF1405- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

10. Moderne Duitse keuken

Dat je in Berlijn gerechten kunt proberen uit alle uithoeken van de wereld, maakt het tot zo’n culinair interessante stad. Maar daardoor zouden we bijna vergeten wat voor lekkers onze eigen regio allemaal te bieden heeft! Gelukkig zijn ook Duitse restaurants flink met een opmars bezig. Ze serveren al lang niet meer uitsluitend Eisbein, Currywurst of Kassler, maar steeds meer gerechten die zijn geïnspireerd op alles wat het seizoen en de regio ons te bieden heeft. Gelukkig maar, want met veel traditionele Berlijnse gerechten maak je mij niet zo blij. Bijkomend voordeel, deze restaurants zitten ook nog eens allemaal op een prachtige locatie met een interessante Berlijnse geschiedenis:

  • Volt / Regionale gerechten
    Paul-Lincke-Ufer 21, Kreuzberg, U Schönleinstraße
  • Eins44 / Duitse keuken meets Franse keuken
    Elbestraße 28/29, Neukölln, U Rathaus Neukölln
  • Reinstoff / Michelinrestaurant met een ‘ganz nah‘ menu
    Schlegelstraße 26C, Mitte, U Naturkundemuseum

Wist je trouwens dat geen enkele Duitse stad over zoveel restaurants met een michelinster beschikt als Berlijn? Dat zegt wel iets over de innovatiedrang van de Berlijnse restaurantscene. En ik heb het idee dat er nog een heleboel staat te gebeuren. Dus wie weet… Wordt vervolgd? :-).

20151225 - _DSF7928- BerlijnBlog eettrends uit berlijn

Oef. Van het schrijven van dit artikel heb ik trek gekregen. Wat jullie? Welke van de 10 eettrends uit Berlijn spreekt jou het meeste aan? Of zijn er andere eetgewoonten die je in Berlijn hebt leren kennen? Ik ben benieuwd en lees je reactie graag hieronder!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This