SO36

De SO36 is een club in de legendarische Oranienstrasse (vlakbij de Heinrickplatz) in de alternatieve wijk Kreuzberg. De Oranienstrasse is de belangrijkste straat in de wijk met de oude postcode SO36. De straat is de oudste winkelstraat in Kreuzberg. In de negentiende eeuw lagen hier de grote warenhuizen. Later, in de jaren ’80 van de vorige eeuw, stond de straat vooral bekend als het centrum van de kraak- en punkscene.

Thuisbasis van de punkers, de wijk SO36

De club heeft zijn naam ook te danken aan deze bijzondere postcode SO36 in Kreuzberg. SO staat voor süd/ost (zuidoost), het nummer staat voor het deel van de wijk. Nu je dit weet zul je in deze wijk veel de naam SO36 terug vinden, dit is ook een van de meest hippe gedeeltes van Kreuzberg, en de plek waar punkrock en andere subculturen hun oorsprong vinden in Berlijn. Het gebied lag in een uithoek van West-Berlijn, tegen de muur aan. Voor mensen die zich meer konden permitteren, was dit deel van de stad niet interessant.

Club SO36

SO36 was vroeger vooral gelieft onder punkers, in de jaren ’70 kwamen er ook veel punkrock artiesten een deuntje spelen zoals Iggy Pop en David Bowie. Eind jaren ’70 was het tijd voor een omslag, Martin Kippenberger heeft de club over genomen en heeft voor een revolutie gezorgd. Vanaf toen werd de SO36 ook een thuisbasis voor new wave en visual art. De club was in die jaren zelfs een van de beste new wave clubs van de wereld en werd zelfs vergelijken met de CBGB in New York City.

Tegenwoordig vinden er vele verschillende festiviteiten plaats in de SO36. Het varieert enigszins van techno maar de SO36 blijft ook nog een uitvalbasis voor de punk scene in Berlijn, ook zijn er speciale feesten voor homo’s, vrouwen, multiculti’s en worden er nog regelmatig concerten gegeven.

Adres: Oranienstraße 190, 10999 Berlijn.
OV: U-bahnhof Kottbusser Tor (of Görlitzer Bahnhof)


Grotere kaart weergeven

6 Reacties

  • Marjolein

   Wat leuk, dat moet een bijzondere ervaring zijn geweest!

   Antwoord
 1. wim

  Hey Marjolein, ik check nu voor ’t eerst je Blog en ben aangenaam verrast!! Top-Blog, dus ik surf er nog effe op door.. Eind april (2015) zitten wij in Berlijn dus we gaan uw tips ZEKER en VAST gaan raadplegen, suuuuuper bedankt hiervoor :-)

  Antwoord
  • Marjolein

   Superleuk om te horen! Dankjewel Wim! En heel veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 2. Dominique

  Beste Marjolein,

  Bedankt voor je superleuke blog.

  Mag ik een suggestie doen?

  Wat dacht je ervan om de uitgaanssectie wat verder uit te breiden en wat niet meer bestaande clubs te vervangen voor hele leuke locaties zoals Kater Holtzig, Salon zur Wilden Renate, Arenaclub en //aboutblanc?

  Ik begrijp wel dat het aanbod te groot is om alles te vermelden en daar hebben we ook Resident Advisor voor natuurlijk, maar toch lijkt een kleine update mij wel kunnenn.

  Ik ben er deze O&N voor de 6e keer (maar nooit eerder met O&N) zin in!

  Jij ook fijne feestdagen!

  Groetjes Dominique van ’t Hoog, Amersfoort

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Dominique,

   klopt, je hebt helemaal gelijk! Deze pagina is echt alweer even aan een update doe. Ik ga er vanmiddag gelijk even mee aan de slag denk ik! Heb je al uitgaansplannen voor oud en nieuw? Ik wens je in ieder geval heel veel plezier en fijne feestdagen!

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This