De laatste keer dat ik een Berlijn in Hipstagrams plaatste was alweer in september. Jeetje, wat vliegt de tijd! In deze fotoserie verzamel ik een aantal foto’s die ik de afgelopen tijd met mijn telefoon maakte. Een soort kijkje in mijn Berlijnse leven dus. De afgelopen maanden heb ik in de weekenden veel bezoek gehad, ben ik gesetteld in mijn nieuwe woning en heb ik genoten van wat prachtige herfstdagen in Berlijn. Ik hoop dat jullie het leuk vinden!

IMG_6930Berlijn in hipstamatics 8

Eind september verschenen de eerste gele blaadjes aan de bomen. De herfst in aantocht! Toch altijd wel jammer dat de zomer dan echt voorbij is..

IMG_7089Berlijn in hipstamatics 8

Ik schreef al op Instagram dat ik probeer wat meer met street photography te doen. Ik vind het eigenlijk wel interessant om het gewone leven in Berlijn vast te leggen. Is echter niet zo makkelijk als het lijkt!

IMG_6937Berlijn in hipstamatics 8

Bij Victoria en Albert (een leuke woonwinkel aan de Helmholzplatz, ze zitten ook aan de Boxhagener Platz trouwens) zag ik deze leuke quote. Ik ben gek op thee, dus ik vond hem wel toepasselijk!

IMG_6943Berlijn in hipstamatics 8

Ook aan de Helmholzplatz, dit zonnige balkon. Ik vond het contrast tussen de vrolijke bloemen en het brakke balkon wel een bijzonder contrast. Dat zie je niet meer veel in Prenzlauer Berg, de meeste appartementen zijn gerestaureerd.

IMG_6965Berlijn in hipstamatics 8

Station Friedrichstrße.

IMG_6970Berlijn in hipstamatics 8

Ik bezocht de Dorotheenstädtischen Friedhof in Berlin om het graf van Ernst Litfaß te bezoeken. Hij is het brein achter de reclamezuilen in Berlijn. Een erg mooie begraafplaats ook.

IMG_6973Berlijn in hipstamatics 8

In deze tijd van het jaar kom ik nog vaker bij leuke cafeetjes en barretjes. Ik vind het altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken en ergens te genieten van een lekkere bak thee en een stuk taart. Deze mannen waren kennelijk al toe aan iets sterkers. Dit was bij Cafe Bondi in Mitte.

IMG_7106Berlijn in hipstamatics 8

Ik blijf het Nhow Hotel prachtig vinden om te zien. De onderkant van deze zwevende suite spiegelt, dat geeft een erg gaaf effect.

IMG_7096Berlijn in hipstamatics 8

Gangsters op het RAW terrein.

IMG_7095Berlijn in hipstamatics 8

Op het RAW terrein is altijd wel wat te zien of wat te fotograferen. Blijft een mooie plek!

IMG_6992Berlijn in hipstamatics 8

Afgelopen herfst was ik jarig. En mijn verjaardagscadeau was een etentje bij Glass. Een schot in de roos!

IMG_6996Berlijn in hipstamatics 8

Bij dit gourmetrestaurant in Charlottenburg hebben we ontzettend lekker gegeten. De gerechten waren verrassend, werden prachtig opgediend en waren zeer netjes geprijsd. Echt een aanrader!

Vijgen met gorgonzola en pecannoten zijn altijd goed!

IMG_7005Berlijn in hipstamatics 8

Wel was de inrichting erg kaal. Heb zelden zo’n minimalistisch interieur gezien. En hoewel ik meestal wel houd van “less is more” ging dit me wel iets te ver.

IMG_7119Berlijn in hipstamatics 8

Links versus rechts.

IMG_7029Berlijn in hipstamatics 8

Eind september was ik met mijn vriend nog een weekendje in Nederland. We brachten nog een bezoekje aan mijn geboorteplaats IJmuiden. Noord-Hollands’ lelijkste plaats maar het strand… Dat maakt toch wel een heleboel goed! Heerlijk even uitwaaien en rondrennen over het brede strand.

IMG_7168Berlijn in hipstamatics 8

Ik had lang naar de lancering van deze nieuwe camera van Canon uitgekeken. En oh, ik ben er zo blij mee. De 70D heeft beschikt over een nieuwe sensortechnologie en maakt erg scherpe foto’s. Daarnaast zitten er nog een paar handige functies in zoals draadloos internet, een touchscreen en een uitklapbaar display.

IMG_7206Berlijn in hipstamatics 8

Dit vond ik zo leuk om te zien! Vroeger als kind lazen mijn ouders altijd voor uit dit boek. En nu vond ik de Duitse versie bij een tweedehandswinkel. Ik had hem bijna nog gekocht ook.

IMG_6961Berlijn in hipstamatics 8

Typisch Berlijn by night.

IMG_6983Berlijn in hipstamatics 8

Typisch Berlijn by day.

IMG_7264Berlijn in hipstamatics 8

Ik heb besloten nu ook thuis op een Duits toetsenbord over te stappen. Op mijn werk gebruikte ik altijd al een QWERTZ maar in mijn eigen hobbykamertje wilde ik er niet aan geloven. Maar ik moet toegeven dat het toch wel handig is om de ü, ö, ä en ß direct in de aanslag te hebben.

IMG_7125Berlijn in hipstamatics 8

Als je op zoekt bent naar bijzondere tijdschriften dan moet je bij “do you read me?” wezen. Deze zaak heeft prachtige tijdschriften, allemaal mooi uitgestald en naar thema gesorteerd (design, inrichten, koken, gadgets etc.).

IMG_7188Berlijn in hipstamatics 8

Verspreid door Berlijn staan nog een aantal oude “Feuermelders”. Via deze palen kon je laten weten dat er ergens brand uit was gebroken. Deze staat nog bij het station Schlesches Tor en is inmiddels nutteloos geworden.

IMG_7191Berlijn in hipstamatics 8

Nu voor een ander doel ingezet…

IMG_7271Berlijn in hipstamatics 8

Dit was de eerst Glühwein van het jaar voor mij. Ik dronk deze terwijl ik van een waanzinnig uitzicht genoot…

IMG_7294Berlijn in hipstamatics 8

En wel over de Bastei. Dit natuurgebied in Sachsen is echt een prachtplaatje. Ik schreef er al over op mijn blog een geen woord is gelogen als ik zeg dat dit een van de mooiste plekken is in Duitsland die ik tot nu toe heb gezien.

IMG_7230Berlijn in hipstamatics 8

Maar ook Berlijn heeft zo haar mooie plekjes. In de herfst is het bijvoorbeeld prachtig wandelen over de Karl-Marx-Allee.

IMG_7182Berlijn in hipstamatics 8

Of langs de Boxhagener Platz.

IMG_7210Berlijn in hipstamatics 8

Wat een mooie boom bij de Frankfurter Tor. Voor meer herfstplaatjes verwijs ik trouwens door naar dit artikel.

IMG_7344Berlijn in hipstamatics 8

Station Eberswalder Straße.

IMG_7249Berlijn in hipstamatics 8

Zouden de blaadjes verraden dat deze auto hier al heel lang stond geparkeerd?

IMG_7342Berlijn in hipstamatics 8

Wandelen naar de Frankfurter Tor om daar de fiets van mijn vriend op te halen. Hij verongelukte hier en brak zijn hand. Oppassen geblazen dus, het is echt een vreselijk kruispunt!

IMG_7158Berlijn in hipstamatics 8

Bitte.

IMG_7318Berlijn in hipstamatics 8

Wat heb ik toch een mazzel met ons kantoor. Vanaf mijn werkplek heb ik dagelijks uitzicht op de Oberbaumbrücke. Ik kan me geen beter uitzicht wensen! Nu de donkere tijd van het jaar er weer aankomt, wordt het rond 16:00 donker in Berlijn. Ik kan dus (bijna) elke dag genieten van een mooie zonsondergang!

IMG_7363Berlijn in hipstamatics 8

Van dit uitzicht krijg ik gewoon nooit genoeg!

IMG_7312Berlijn in hipstamatics 8

Schaduwblaadje. Wat schaamde ik me trouwens toen ik deze foto maakte. Er kwam een schoolklas voorbij die het nogal bizar vond dat ik een blaadje fotografeerde. Is waarschijnlijk ook zo, maar ik kon het niet laten haha.

IMG_7382Berlijn in hipstamatics 8

Wezen schoppen bij Dussmann. Wat is het toch een boekenparadijs… Dit keer weer veel fotoboeken gekocht. Vooral met het boek van het Palast der Republik en van Berlijn uit de jaren ’50 ben ik heel erg blij!

IMG_6962Berlijn in hipstamatics 8

Brrr, regen. Deze slotjes zie je in Berlijn ook steeds meer trouwens.

Processed with VSCOcam

Altijd weer een feestje om op Schönefeld te zijn. Gelukkig is de verbinding met de S-Bahn naar het vliegveld erg goed.

IMG_7429Berlijn in hipstamatics 8

Herkenbaar voor andere bezoekers?

IMG_7390Berlijn in hipstamatics 8

Creative Office in Friedrichshain.

IMG_7084Berlijn in hipstamatics 8

Stralend blauwe lucht. Kan niet beter!

IMG_7404Berlijn in hipstamatics 8

Ook een leuk boek trouwens: “Made in Berlin”. Op elke pagina staat 1 fotoserie met een bepaald thema. Ik ben altijd verzot op fotoseries dus dit boek is wel aan mij besteed!

IMG_7502Berlijn in hipstamatics 8

Het Bauhaus Archiv. Blijft een geweldig museum met veel historie en stukken over en van Bauhaus.

IMG_7496Berlijn in hipstamatics 8

Mist! Ergens vond ik het wel jammer dat er deze herfst niet zoveel mist was. Ik vind het altijd gaaf om foto’s te maken in de mist, zeker als de Fernsehturm in de wolken verdwijnt.

IMG_7529Berlijn in hipstamatics 8

U-Bahnhof Hausvogteiplatz.

IMG_7524Berlijn in hipstamatics 8

Want we gingen eten bij Vau! Dit restaurant stond al maandenlang op mijn wensenlijstje en oh, wat hebben we genoten!

IMG_7539Berlijn in hipstamatics 8

Deze foto zag ik bij de Gedenkstätte Berliner Mauer aan de Bernauer Straße. De foto greep me. Vooral de foto’s van het dagelijks leven langs de Berlijnse Muur vind ik altijd erg intrigerend. Ik zag trouwens ook dat de open lucht tentoonstelling iets is uitgebreid met meer persoonlijke verhalen. Blijft een must om te bezoeken voor iedereen die naar Berlijn gaat.

IMG_7551Berlijn in hipstamatics 8

De Ackerhalle in Berlijn. Elke wijk in Berlijn had vroeger zijn eigen overdekte markt. Daarvan bestaan er nog een aantal in het Berlijnse straatbeeld. Ik heb ook al eens op mijn blog geschreven over deze markthallen in Berlijn.

IMG_7552Berlijn in hipstamatics 8

Cafe Solvey! Een bekend cafe in Mitte en niet voor niets. Hier hebben ze zulke lekkere taart en het interieur is zo schattig en kneuterig. En belangrijk voor alle theefans: hier is ook de theekaart niet te zuinig. Ze hebben veel soorten van Kusmi, mijn favoriete theemerk op dit moment. Pluspunten dus!

IMG_7567Berlijn in hipstamatics 8

Dit vind ik zo akelig om te zien in het Joods Museum. Het museum is sowieso geen pretje om te bezoeken, maar wel een aanrader als je alles wilt weten over de Joodse cultuur en over de vervolgingen in de Tweede Wereldoorlog. Het museum beschikt over ontzettend veel materiaal.

IMG_7532Berlijn in hipstamatics 8

Stempelautomaat op Ostkreuz. Nog altijd aan het bouwen hier…

IMG_7530Berlijn in hipstamatics 8

Imbiss.

IMG_7584Berlijn in hipstamatics 8

U-Bahnhof Rosenthaler Platz.

IMG_7557Berlijn in hipstamatics 8

Bijna onherkenbaar in de verte: de Fernsehturm.

IMG_7582Berlijn in hipstamatics 8

Ik heb een ontzettend leuk Thais (zuid-oost Aziatisch) restaurant ontdekt: Transit. Ze zitten in Friedrichshain (Sonntagsstraße) en in Mitte (Rosenthaler Straße) en je kunt allemaal kleine gerechten bestellen voor €3 per stuk. Leuk om met een groepje te doen en zoveel mogelijk nieuwe dingen uit te proberen.

IMG_7583Berlijn in hipstamatics 8

Ik at er ook een groene thee crème brûlée, dit was verrassend lekker!

IMG_7626Berlijn in hipstamatics 8

Nog meer eten! Ik krijg er geen genoeg van… Weer wat nieuwe dingetjes uitgeprobeerd bij Street Food Thursday. Hertenfilet op brood, ceviche, een geitenkaasplankje en Thaise gehaktballetjes met aardappelsalade. Ik was helemaal voldaan. Echt een aanrader om te bezoeken! Het is handig om vroeg te gaan, dan is het nog niet zo druk.

IMG_7611Berlijn in hipstamatics 8

Toen het boek van het blog Slow Travel Berlin uitkwam moest ik het natuurlijk meteen bestellen. Ik vind het blog altijd erg leuk om te lezen en er zitten verrassende tips tussen en vooral veel mooie foto’s.

IMG_7600Berlijn in hipstamatics 8

Afgelopen weekend deze kerstster in elkaar geknutseld, ik voel me erg Duits.

IMG_7632Berlijn in hipstamatics 8

Op dit moment lees ik het boek van Tim Raue, mijn favoriete Berlijnse kok. Dit boek vertelt zijn levensverhaal over zijn jeugd met gescheiden ouders, hoe hij mishandeld werd door zijn vader en opgroeide in Kreuzberg. Als hooligan in een Kreuzbergse gang leefde hij veel op straat. Goed eten was altijd al iets waar hij naar uitkeek en was voor hem de drijfveer om kok te worden. Inmiddels runt hij het gelijknamige succesvolle gourmetrestaurant Tim Raue.

IMG_6833

Afsluiten met de Bierpinsel in Schöneberg. Dit boomvormige gebouw is ooit ontworpen voor restaurants en een nachtclub maar staat nu leeg voor nog onbepaalde tijd.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien/lezen. Tot de volgende Berlijn in Hipstagrams!

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This