De afgelopen maand is het weer in Berlijn een paar keer omgeslagen. Van prachtig herfstweer naar gure winterdagen met een paar natte “ik kan er niets mee” dagen tussendoor. Daarnaast heb ik weer een paar mooie locaties ontdekt in Berlijn, vooral op het gebied van natuur. Én niet geheel onbelangrijk, de maand van de fotografie en het Festival of Lights vond weer plaats in Berlijn. Weer genoeg materiaal voor nummer 3 in de serie “Berlijn in Hipstagrams” in ieder geval!

Met zulk weer is het geen straf om op de tram te wachten.

Bij zonnig weer vind ik het altijd leuk om erop uit te gaan voor een fototour door Berlijn. Op deze zonnige zondag stond Köpenick op het programma, één van de oudste wijken van Berlijn. Omdat de wijk wat dorpelijks heeft en toch niet heel ver bij het centrum van Berlijn ligt lijkt het me de ideale wijk om mijn oude dag door te brengen.

Ook dit is Köpenick.

Herfst staat voor mij gelijk aan heel veel pompoengerechten eten. Één van de beste pompoensoepen dit jaar heb ik bij GESCHMACKSSACHE gegeten. Sowieso staan hier elke dag heerlijke verse soepen op het lunchmenu. Ik zei het ook al in de vorige Berlijn in Hipstagrams, maar dit is echt mijn geheime tip in de omgeving Kreuzberg Wangelkiez.

Het herfstmenu bij restaurant Horváth was echt om te smullen. Van 20:00 tot 24:00 hebben we nodig gehad om het 8-gangenmenu naar binnen te werken. Gerecht met kalf was mijn favoriet. Echt een leuk restaurant om iets te gaan eten als je iets te vieren hebt!

De Chinese tuin in Gärten der Welt is een van de mooiste thematuinen in dit park. Naast de Chinese tuin vind je hier ook nog een Orientaalse tuin en een Japanse tuin. Een kleine wereldreis in Berlijn..

Prachtige bomen staan er langs de Frankfurter Allee. Met die mooie gele blaadjes blijf ik fotograferen!

Ik ben zo’n beetje de enige fietser in Berlijn met een mandje voorop. De meeste dames fietsen hier met mandjes, inclusief handtas, achterop. Mij te gevaarlijk!

Frankfurter Tor.

Ook dit jaar was het Festival of Lights weer een echt spektakel. Elk jaar zijn de projecties weer anders en strijden er fotografen om het beste plekje voor de Brandenburger Tor en de Berliner Dom. Kijk voor mijn niet-iPhone foto’s op mijn pagina Festival of Lights 2012; een sfeerimpressie.

Één van mijn favoriete tentjes in Friedrichshain voor sushi is Miyaki in de Boxhagener Straße 121. Het restaurant is klein en modern. We hebben met zijn drieën kostelijk gegeten voor minder dan € 20 p.p. That’s how I like it!

Deze oude stoomlocomotief staat in het Naturpark Südgelände. Ooit een groot station en rangeerterrein, nu groeit er een enorme hoeveelheid aan flora en fauna. Echt een bezoekje waard en goed te combineren met een bezoek aan het Park Tempelhof.

Ook investeerde ik in een nieuw objectief. Ik was (en ben) groot fan van mijn 50mm plastic fantastic lens en ik was wel toe aan uitbreiding van mijn minimale collectie vaste brandpuntlenzen.

Dit is het raamwerk van een oud slachthof in Friedrichshain. Andere oude slachthallen worden nu nog gebruikt (voor een creche of een fietsenwinkel) maar dit geraamte staat er wat verlaten bij. Echt een maffe plek. Sinds de jaren ’90 doet deze locatie geen dienst meer als slachthuis.

Bij de ingang van het vormalige slachthuisterrein hangt deze plattegrond. Hier kun je precies zien waartoe de verschillende hallen allemaal dienden.

Hou je wel van de Duitse/Bayrische keuken maar zijn de porties altijd net even (véél) te groot? Dan is Leibhaftig echt een aanrader! Dit kleine en knusse restaurant serveert “Bayrische tapas” en bieren gebrouwen in de regio.

Beetje spooky altijd, de Karl-Marx Allee in de nacht. Je voelt je ’s nachts extra klein en nietig tussen al die enorme communistische bouwwerken. Toch fiets ik hier altijd graag, het is tenslotte de snelste weg van Mitte naar Friedrichshain.

Café Moskau was in DDR-tijden een luxe restaurant met Russische keuken waar je ver van tevoren moest reserveren. Na die Wende vonden hier techno-feesten en exposities plaats. En nu? Vinden er af en toe alleen nog besloten evenementen plaats. Ik zou er graag eens naar binnen gaan, het is een bijzonder gebouw.

Foto-automaten. Ik vind ze geweldig! Overal vind je ze in Berlijn. Deze staat in de Warschauer Straße (kruizing Stralauer Allee)

U-Bhf Potsdamer Platz.

Dresden! Wat een mooie stad! Deze maand was ik voor het eerst in de Saksische hoofdstad en ik ben niet teleurgesteld. De stad biedt veel historie, cultuur en natuur in een goede balans. Ook sneeuwde het non-stop! Het bleef helaas niet goed liggen, hoewel je aan het witte kerkdak wel kunt zien dat ik de waarheid spreek. Winter is coming…

Ook in Dresden.

Grote museumtour tijdens de maand van de fotografie in Berlijn. Nog tot 25 november voor de liefhebbers.

De Berlinische Galerie is een mooie locatie voor moderne kunst en fotografie. Hier wordt momenteel de tentoonstelling fotografie in de DDR getoond.

Dit is een gaaf boek! Jeanne Fredac is een Franse fotografe die momenteel een kleine tentoonstelling geopend heeft in de Falkensteinstraße, zeker even langs gaan als je in de buurt bent. Je kunt daar haar boek Verlassene Orte kopen maar ook haar werken op ansichtkaart of canvas. Er zitten echt prachtige plaatjes tussen! Jammer genoeg staan de locaties waar ze de foto’s heeft gemaakt er niet bij. Logisch wel, want veel van zulke verlaten oorden worden door vandalisme en graffiti geteisterd. Zonde!

Aan de Kurfürstendamm vind je de Astor Filmlounge. Een bioscoop, maar dan met theaterflair. Voor een iewat duur ticket (€17,50) wordt je echter wel verwelkomd op een rode loper, krijg je prosecco als welkomstdrankje en wordt je aan je stoel bediend met eten en drinken. Daar heb ik vanuit een heerlijke lederen stoel genoten van een nagesynchroniseerde versie van Skyfall. Superfilm!

Rond de Sonntagstraße in Friedrichshain zitten een aantal leuke tentjes. Toen Zebrano (een van mijn favorieten) dicht was zijn we bij het tegenovergelegende Übereck beland. Lekkere Heiße Schoko mit Sahne. Het is er weer tijd voor!

Megamist! Dagenlang was het zo mistig dat ik bij ons op kantoor (op de tweede verdieping notabene) de hele dag het gevoel had in de wolken te zitten. En ook op straat was het zicht niet veel meer dan 20 meter. Het gaf de stad wel een bepaalde rust. Het heeft wel wat!

Onlangs was het weer tijd voor wat spanning! In Berlijn vind ik het altijd onwijs interessant om verlaten oorden te bezoeken. Er hangt vaak een bijzondere sfeer en er zitten vaak interessante verhalen achter. Dit keer was ik in het kinderziekenhuis in Weißensee.

Ook aan de gevel was nog te herkennen dat het om een kinderziekenhuis ging. Wel een bizar idee! Het terrein was trouwens heel makkelijk toegankelijk, geen hekwerken, geen bewaking.

Mijn ultieme favoriete tentje in Berlijn voor Bagels is Wahrhaft Nahrhaft in de Boxhagener Straße. Onlangs hebben ze dankzij grote populariteite en tweede filiaal geopend in de Revaler Straße. Een ontzettend gezellig tentje met lekkere quiche, taart, bagels, koekjes, smoothies, nog meer bagels en koffie! Dat suikerpotje deed me trouwens wel een beetje terugverlangen naar mijn vaderland ;-).

Voor het raam ging een soort gordijn van kopjes. Grappig!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This