“Verrassend, dat had ik niet verwacht”. Daarmee wilde ik dit artikel over restaurant Hafenküche in Berlijn-Rummelsburg eigenlijk openen. Maar ja, dan kan ik bijna ieder artikel wel met die zin openen, want Berlijn weet me keer op keer weer te verrassen met onverwachte plekken en indrukwekkende achtergrondverhalen. En daarmee is zo’n verrassing helemaal niet zo onverwacht, maar juist typisch Berlijns. Zo ook Hafenküche, een stijlvol restaurant omringd door (voormalig) industrieterrein. Een typisch Berlijnse combinatie op een verrassende manier uitgevoerd. Och Berlijn, wat hou ik toch van je veelzijdigheid!

20160512 - _DSF4199- BerlijnBlog Hafenkuche

Fietsen door Rummelsburg

Het restaurant dat ik vandaag uit wil lichten, ligt in de voormalig Oost-Berlijnse wijk Rummelsburg, in stadsdeel Lichtenberg. Rummelsburg is typisch zo’n wijk waarbij ik altijd denk ‘daar wil ik wonen als ik later groot ben’. Het heeft voor mij denk ik alles voor als ik het leven binnen de ring zat zal zijn. Aan de ene kant mooie keurige straten met dito woningen, veel groen, plekken om te relaxen en een mooie promenade langs het water, maar aan de andere kant toch een goede verbinding met de stad. Op de fiets ben je tenslotte in 10 minuutjes vanuit Rummelsburg in Friedrichshain. Ideaal! Mocht je Hafenküche willen bezoeken dan raad ik aan het te combineren met een fietstochtje (á 10 minuten) of wandeling (á 30 minuten) door Rummelsburg vanaf station Ostkreuz. Je ziet dan namelijk een kant van Berlijn die je misschien nog niet kende.

20160512 - _DSF4170- BerlijnBlog Hafenkuche

In reisgidsen wordt Rummelsburg hooguit genoemd om verschillende clubs die hier zijn neergestreken. Club Rummelsburg im alten Kraftwerk en Sisyphus trekken namelijk menig technoliefhebber. Verder moet Rummelsburg het niet van bekende bezienswaardigheden hebben, maar meer van een relaxte sfeer. Dat gepaard met een rauw randje, want Rummelsburg is nog altijd een wijk waar industrie, fabrieken en een grote energiecentrale prominente plekken innemen. Een kilometerslange promenade langs het water blikt over de Rummelsburger See en de Spree en al fietsend kronkel je afwisselend door gebieden vol nieuwbouwwoningen en industrie. Ondertussen vergaap ik me regelmatig aan de mooie appartementen die hier staan. Langs het water chillen mensen, op het water dobberen kleine motorboten en knallende technobeats verraden dat je ineens langs een club fietst. Het is een wijk met veel gezichten. Soms ook ietwat verborgen. Ik hou daar wel van!

20160512 - _DSF4168- BerlijnBlog Hafenkuche

Spot #ThatTowerAgain!

20160512 - _DSF4176- BerlijnBlog Hafenkuche

20160512 - _DSF4245- BerlijnBlog Hafenkuche

Kano’s varen voor het Stralauer Halbinsel met de Treptowers (met 125 meter hoogte het hoogste kantoorgebouw in Berlijn) op de achtergrond.

20160512 - _DSF4183-HDR- BerlijnBlog Hafenkuche

Blik vanuit Rummelsburg op het Heizkraftwerk Klingenberg.

20160512 - _DSF4189- BerlijnBlog Hafenkuche

Mocht dat alleen geen reden zijn voor een bezoek aan Rummelsburg, dan kun je het combineren met een boottochtje over de Spree, een bezoek aan de voormalige DDR-radiostudio Funkhaus of met een etentje bij Hafenküche. Over die laatste nu meer:

Hafenküche, verrassende keuken

Hafenküche is precies wat de naam doet voorspellen. Een keuken in een haven. Wat daar zo verrassend aan is? Twee dingen: het interieur en de keuken.

Het interieur

In een haven verwacht je misschien een snackbar of hooguit een simpele kantine. Van buiten ziet Hafenküche er ook een beetje uit als een keet, maar bij binnenkomst is het alsof ik een showroom binnenwandel. Tot in de perfectie ingericht, veel natuurlijk licht en decoratie die ook wel wat aan een haven doet herinneren. Mooi!

Met blik op de haven en terras in het groen heeft Hafenküche ook de omgeving mee. Je kunt heerlijk op het terras zitten en uitkijken over de Spree. Aan de overkant van het water zie je het uitgestrekte Treptower Park, het kleine eiland Insel der Jugend en boven de bomen piept het reuzenrad van het leegstaande attractiepark Spreepark uit. Rondom Hafenküche bevindt zich nog veel industrie en dat zorgt voor een interessante mix aan mensen tijdens lunchtijd. Dagjesmensen, moeders met kinderwagens en bouwlui. Leuk!

20160512 - _DSF4196- BerlijnBlog Hafenkuche

20160512 - _DSF4201- BerlijnBlog Hafenkuche

20160512 - _DSF4230- BerlijnBlog Hafenkuche

De keuken

Bij het zien van het interieur dacht ik gelijk boekweitwafels, groene smoothies, quinoa met granaatappel en sesampasta, en andere hippe dingen. Des te leuker om te ontdekken dat hier gewoon degelijke Duitse keuken wordt geserveerd. Ik ben de eerste die graag nieuwe dingen probeert maar juist daarom vind ik simpele gerechten vaak ook wel een fijne afwisseling. Niets mis met de Duitse keuken! Mits goed uitgevoerd natuurlijk. Bij Hafenküche staan gerechten op het menu als: schnitzel (met asperges tijdens het seizoen), Senfeier en Köningsberger Klopse. Klassieker krijg je het bijna niet! In tegenstelling tot de meeste Duitse restaurants is Hafenküche echter niet zo ‘klassiek Duits en 80’er jaren stijl’ ingericht en dat bevalt me wel.

20160512 - _DSF4202- BerlijnBlog Hafenkuche

Senfeier mit Rhabarberschorle in de zon <3

Niet alleen voor diner ben je bij Hafenküche trouwens aan het juiste adres, je kunt er ook:

 • Ontbijten
  Uitgebreid ontbijt, omelet of yoghurt met fruit of muesli.
 • Lunchen
  Er staan dagelijks twee wisselende gerechten op het menu die rond de € 5,- á  € 6,- kosten. Bestellen doe je aan de bar en je kunt het gelijk uit de keuken ophalen. Niet alleen een koopje dus, het gaat ook nog eens hartstikke snel!
 • Barbecueën
  In de zomermaanden kun je er een barbecue huren en daarbij spul voor op de barbecue en salades. Het nadeel van barbecueën vind ik altijd de voorbereiding en het schoonmaken. Maar ja, nu heb ik geen excuus meer!
  Minimaal 48 uur vooraf bestellen. Meer info hier.
 • Een picknickmand bestellen
  Daarbij kun je ook gelijk een boot huren en daarmee over de Spree dobberen. Perfecte Berlijnse zomermiddag compleet!
  Minimaal 48 uur vooraf bestellen. Meer info hier.
 • Barhangen
  Bij het restaurant hoort ook een Biergarten: Hafenkante. Hier kun je lekker wegzakken in de loungekussens en onder het genot van muziek een beetje relaxen. Fijne pauze tijdens een fietstocht door Rummelsburg of een ideale plek om op een mooie zomeravond nog even een biertje te drinken!

20160512 - _DSF4194- BerlijnBlog Hafenkuche

20160512 - _DSF4236- BerlijnBlog Hafenkuche

20160512 - _DSF4206- BerlijnBlog Hafenkuche

20160512 - _DSF4215- BerlijnBlog Hafenkuche

20160512 - _DSF4220- BerlijnBlog Hafenkuche

20160512 - _DSF4222- BerlijnBlog Hafenkuche

20160512 - _DSF4239- BerlijnBlog Hafenkuche

Hafenküche, je hebt me verrast. Bij een haven dacht ik niet direct aan een hip restaurant. Bij een hip restaurant dacht ik niet meteen aan klassieke Duitse keuken. Met deze unieke combinatie heb je me erg blij gemaakt! Je ligt misschien wat verder buiten de gebaande paden maar juist daarom ben je misschien wel zo fijn. Zo rustig. Zo degelijk. Ik heb er geloof ik een nieuwe favoriete lunchlocatie bij. En die picknickmanden voor op de boot? Die kom ik ook zeker nog eens uitproberen!

Restaurant Hafenküche
Keuken: Duits
Adres: Zur alten Flussbadeanstalt 5
OV: S3 Betriebsbahnhof Rummelsburg (2 haltes vanaf S Ostkreuz)
Reistijd vanaf Ostkreuz: fietsend 10 minuten, met het ov 20 minuten, wandelend 30 minuten
www: www.hafenkueche.de

Ben jij al eens in Rummelsburg geweest en hoe heb jij het ervaren? Of waren er andere locaties in Berlijn die jou hebben verrast? Ik ben benieuwd en lees jullie ervaringen graag bij de reacties!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This