Berlijn heeft veel dubbel. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere opera’s, universiteiten maar ook dierentuinen.

Zo bevindt zich één dierentuin in het voormalige West-Berlijn (Zoologischer Garten), en tweede dierentuin ongeveer 15 kilometer verderop in het voormalige Oost-Berlijn (Tierpark). Onlangs bezocht ik Tierpark voor het eerst en ik werd aangenaam verrast door de omvang, de ruime opzet en de rust die heerst in het park. De dierentuin heeft de grootste oppervlakte van alle dierentuinen in Europa (ca. 60 ha), en dat maakt het prettiger voor de dieren maar ook voor de bezoekers.

Tierpark toen

Nadat Berlijn na de Tweede Wereldoorlog werd opgesplitst tussen Oost- en West-Berlijn was de oudere Zoologischer Garten  voor de Oost-Berlijners niet meer te bereiken. De Zoologischer Garten kwam namelijk op West-Berlijns grondgebied te liggen, verboden terrein voor Ossies. Daarom werd op 2 juli 1955 op het landgoed Friedrichsfelde in Oost-Berlijn het Tierpark geopend. Het paleis Friedrichsfelde uit 1821 diende als de basis voor de dierentuin en siert het park nog altijd.

Met enorme dierenverblijven, grote gebouwen en heel veel verschillende diersoorten poogde het Tierpark Berlin zijn westerse equivalent te overtreffen. Qua oppervlakte is dat zeker gelukt, nog altijd is het Tierpark in vergelijking met de bekendere Zoologischer Garten veel groter en ruimer opgezet. Het Tierpark Berlin heeft een oppervlakte van 160 hectare, waarmee het de grootste landschapsdierentuin van Europa is. Met ongeveer 10.000 dieren van circa 1000 soorten is het bovendien een van de soortenrijkste dierentuinen.

Tierpark nu

Na de hereniging van Duitsland gingen beide Berlijnse dierentuinen intensief samenwerken en dat heeft ervoor gezorgd dat beide dierentuinen samen nu tot een van de soortenrijkste dierentuinen ter wereld behoren. Blikvangers zijn de olifanten, de zeekoeien en de krokodillen. Ik vond vooral de omvang en de rust in vergelijking met Zoologischer Garten verrassend. Het Tierpark kan met recht een park worden genoemd en je kunt er heerlijk wandelen. En af en toe nog wat “DDR chic” details terug vinden, want echt heel modern is de dierentuin niet.

Tierpark Berlin
Adres: Am Tierpark 125, 10319 Berlin
OV: U-Bahnhof Tierpark (U5)
Entreeprijs: 11€ of 8€ met korting (studenten, 65+ e.d.)

Klik op de foto’s voor een groter formaat:

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This