Op geen plek in de wereld zul je zoveel authentieke gaslantaarns vinden als in Berlijn. Zo’n 44.000 exemplaren flikkeren nog langs de Berlijnse straten, dat is ongeveer de helft van alle gaslantaarns die wereldwijd nog in gebruik zijn. De mooiste exemplaren kun je bewonderen in het bescheiden Gaslaternen-Freilichtmusem Berlin in Tiergarten. Hoewel het woord museum misschien wat overdreven is voor deze kleine verzameling gaslantaarns, is het absoluut de moeite waard om hier eens langs te wandelen. In totaal staan er 90 verschillende modellen in het park, van bescheiden lantaarns tot uitbundige kandelaars met meerdere armen. Het mooie is dat de herkomst van enke lantaarn verschillend is maar dat hun geschiedenis in leven wordt gehouden in een van de mooiste stadsparken van Berlijn.

20141102 - _MG_5177- BerlijnBlog gaslantaarns tiergarten

Gaslantaarns waren erg kenmerkend voor Berlijn. Kleine donkere steegjes met Kopfsteinpflaster waren steevast van zulke lichtbronnen voorzien. In huidige tijden is gaslicht duur. Dat kan een stad als Berlijn, die diep in de schulden zit, zich eigenlijk niet veroorloven. Bovendien zijn er inmiddels straatverlichtingmogelijkheden die een stuk minder milieubelastend zijn. Tot verdriet van veel Berlijners worden steeds meer lampen vervangen door elektrisch licht. Maar niet in Tiergarten. Langs de paden aan de westkant van Tiergarten zijn nog een aantal gaslantaarns en ze werken allemaal nog! Het is een bijzonder openluchtmuseum voor een uitstervend ras verlichting.

20141102 - _MG_5188- BerlijnBlog gaslantaarns tiergarten

De gaslantaarns in Tiergarten stammen allemaal uit de tijd tussen 1826 en 1956 en stonden vroeger in 25 Duitse en 11 andere Europese steden. Ook oerhollandse lantaarns uit Leiden en Amsterdam zijn in het rijtje vertegenwoordigd.

20141102 - _MG_5168- BerlijnBlog gaslantaarns tiergarten

Sommige lantaarns hebben originele namen als Bündelpfeilermast, Wilmersdorfer Witwe en Bullenbein. Anderen heten gewoon Stadt Amsterdam. Op de bordjes die aan de lantaars hangen staat een kort verhaaltje over de herkomst en geschiedenis van de lampen.

20141102 - _MG_5191- BerlijnBlog gaslantaarns tiergarten

20141102 - _MG_5179- BerlijnBlog gaslantaarns tiergarten

Indrukwekkend is de diversiteit van de ontwerpen. Van rijkelijk versierde vijfarmige kandelaars tot gietijzeren minimalistische palen. Elke stad had zo zijn eigen kenmarkende lantaarns, de meest prachtige exemplaren zitten ertussen! Ik vind dit initiatief van het Deutsches Technikmuseum erg tof en omdat ze publiekelijk toegankelijk in Tiergarten staan kan iedereen ervan genieten.

20141102 - _MG_5175- BerlijnBlog gaslantaarns tiergarten

Zodra de schemering valt, worden ze verlicht. Dit stukje Tiergarten leent zich dus uitstekend voor een romantische avondwandeling onder de gaslantaarns. Maar ook bij daglicht zijn de lampen mooi om te zien. Het park is de hele dag door openbaar toegankelijk en aangezien Tiergarten sowieso een must-see is, is het een kleine moeite om de lantaarns mee te pakken.

Je kunt de lantaarns vinden voor het Berlin-Pavillon, aan de Parkweg in Tiergarten tot de Schleusenbrücke. Als je vanaf station Tiergarten komt en richting de Schleusenbrücke loopt kom je ze vanzelf tegen.

Gaslaternen-Freilichtmusem
Adres: Tiergarten
OV: S Tiergarten (S3, S5, S9, S75)
Entree: gratis
Openingstijden: 24/7

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This