umfrage
2 weken geleden alweer dat ik aanwezig was bij de festiviteiten rond “20 Jahre Mauerfall”. Het voelt nog steeds als gisteren en als een eer om bij het grootste Duitse “feest” van het jaar aanwezig te zijn geweest. Als niet-Duitse buitenstaander te delen in de uiteenlopende gevoelens van het Duitse volk voelt een beetje onwennig. De sfeer die in Berlijn hing is het beste te vergelijken met onze Hollandse bevrijdingsdag; onderdrukte vreugde.

Ik dacht een sterk gevoel van samenhorigheid te bespeuren. Ossies, Wessies, Berlijners, Duitsers van het platteland, buitenlanders, ze kwamen allemaal samen om bij de Brandenburger Tor te vieren dat de Berlijnse Muur “exit” is. Een keerpunt in de Duitse, Europese en wereldwijde geschiedenis. Klaus Wowereit, Angela Merkel,  Nicolas Sarkozy en Hillary Clinton vertelden  wat de val van de muur voor inpact had op hún leven. Het leken voor een moment even gewone mensen met gevoelens ipv figuren op tv.

Toch zet ik mijn twijfels bij de samenhorigheid bij het zien van de uitslag van een onderzoekje van N-TV (Duitse nieuwszender, vergelijkbaar met CNN) waaruit blijkt dat 64% zegt dat Duitsland één volk is. Vrij weinig lijkt op het eerste gezicht maar hoe waren deze cijfers 20 jaar geleden? En hoe zouden de cijfers voor Nederland zijn?

Bij het horen van de verhalen van mensen die de val van de muur in 1989 in Berlijn hebben meegemaakt komt gelijk het besef dat ik Berlijn maar van 1 kant ken, en de andere kant ook nooit écht zal leren kennen. Het vrije en creatieve Berlijn waar alles kan en mag, dat is mijn Berlijn. Voor veel andere mensen is Berlijn de stad van de muur, grenzen en gedeeldheid. De Berlijn die ik nooit zal leren kennen maar waar ik me wel vaak een voorstelling bij maak.

Het is mooi dat Berlijn de afgelopen 20 jaar zoveel is veranderd en ik ben benieuwd hoe deze ontwikkeling zich gaat voort zetten. Zal Berlijn, hoofdstad van Duitsland, ook ooit de financiële kern van Duitsland worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This