Welke bezienswaardigheden moet je zien in Berlijn? Welke plekjes mag je echt niet missen? Wat te doen?

Mijn antwoord is een beetje tegenstrijdig. Aan de ene kant zijn er heel veel dingen die je wat mij betreft een keer gezien moet hebben. Aan de andere kant vind ik dat je vooral moet genieten van de stad, lekker dwalen door de Berlijnse straten en de vrije creatieve sfeer opsnuiven. Ook zijn er een paar plekken die wat mij betreft gelijk over kunt slaan. Omdat er betere alternatieven zijn, of omdat ik ze overgewaardeerd vind. Waarom? Lees snel verder!

Checkpoint Charlie

Wat mij betreft met stip op nummer 1: de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie. Elke stad heeft zo zijn bezienswaardigheden waar de lokale bevolking van gruwelt. Voor mij is dat deze plek. Ik denk vanwege de combinatie van een nagebouwde controlepost, acteurs in soldatenuniform die voor een euro veelvuldig met toeristen op de foto gaan en de grote Amerikaanse ketens (Starbucks, Mc Donalds) in de straat die niets met de Berlijnse/Duitse cultuur te maken hebben. Niets – maar dan ook niets – aan Checkpoint Charlie geeft een realistische impressie van de oorspronkelijke functie van deze plek. Alles is nep. En dat is jammer, want het is een van de weinige grensovergangen waar nog wat te zien is. Ooit was het de bekendste grensovergang van de gedeelde stad, tussen de Amerikaanse en de Russische sector. Hier passeerden buitenlandse toeristen, diplomaten en militair personeel van de westelijke geallieerden de grens. Nog steeds is Checkpoint Charlie de meest bekende grensovergang, maar er zijn veel betere alternatieven waar je meer te weten kunt komen over de Berlijnse grensovergangen.

Alternatieven

 • Tränenpalast
  De voormalige grensovergang voor treinreizigers nabij Station Friedrichsstraße is wat mij betreft het beste alternatief. De controlepoortjes staan er nog en vormen samen met veel originele documenten en videomateriaal een hele interessante tentoonstelling (gratis).
 • Platz des 9. Novembers
  Op de plek waar de gensovergang Bornholmer Straße zich bevond is een plein ingericht waar je naast een overgebleven stuk Hinterlandmauer ook een openluchttentoonstelling kunt vinden.
 • AlliiertenMuseum
  De controlepost van Checkpoint Charlie is een replica. Het origineel staat in het AlliertenMuseum in Dahlem (gratis).

Checkpoint Charlie toen, in 1981. Mijn vader maakte deze foto tijdens een schoolreisje naar Berlijn.

20140309 - IMG_3583- BerlijnBlog overslaan in Berlijn
Checkpoint Charlie nu. Sorry, hier is niets authentieks meer aan. Het enige wat ik hier wil is snel weg.

Mauermuseum

Op een steenworp afstand van Checkpoint Charlie ligt het Mauermuseum. Dit museum in de voormalige Amerikaanse sector bestond al tijdens de Koude Oorlog, toen had je vanuit het museum een unieke blik op grensovergang Checkpoint Charlie. In het museum zie je hoe mensen erin slaagden om te vluchten, hoe West-Produkte de grens over werden gesmokkeld en wat voor onrecht de DDR hun burgers aandeed. Dat is een indrukwekkend thema. Mijn probleem met dit museum is dat het materiaal slecht gestructueerd is. Ondanks dat het museum vol hangt met plakkaten, teksten en documenten, ontbreekt de nodige duidelijke achtergrondinformatie. Het is klein en ouderwets. Een wirwar aan informatie. En je betaalt er een fikse € 12,- voor. Bezoek liever mijn alternatieve adresjes.

Alternatieven

 • Gedenkstätte Berliner Mauer
  De plek waar je het meest authentieke stuk Berlijnse Muur kunt bezoeken. Vanuit het documentatiecenturm heb je zicht op een voormalige observatietoren en kun je meer te weten komen over de Koude Oorlog (gratis).
 • Stasi-Museum
  Het voormalige hoofdkantoor van de Stasi is nu een omvangrijk museum waar je alles vindt over het veiligheidsorgaan van de DDR. Van afluistertechnieken tot propaganda tot het kantoor van Stasi-hoofd Erich Mielke (€ 5,-).
 • Observatietoren Erna-Berger-Straße
  In een zijstraatje achter Potsdamer Platz staat een van de laatst overbleven DDR-observatietorens. De particuliere investeerder kan je vanalles vertellen over het gedeelde Berlijn. Voor €3,50 kun je de toren beklimmen. Een indrukwekkende ervaring.

20150117 - DSCF2405- BerlijnBlog overslaan in Berlijn
Het kantoor van Stasi-hoofd Erich Mielke in het Stasi-Museum.

DDR-Museum

Hoe langer de Wende achter ons komt te liggen, hoe meer ik het verschijnsel Ostalgie tegenkom: het verlangen naar alle positieve kanten van de DDR. Er was geen werkloosheid, elkaar helpen stond veel hoger in het vaandel en de Ampelmännchen waren zo schattig. Allemaal waar, maar wel een heel eenzijdig beeld van een staat die hun burgers onderdrukte. En dat gevoel heb ik ook een beetje in het DDR-museum. De thematiek mag best van meerdere kanten worden belicht. Bovendien is het museum klein en altijd stampesvol.

Alternatieven

 • Tentoonstelling Alltag in der DDR
  De permanente tentoonstelling in de Kulturbrauerei over het dagelijks leven in de DDR komt dicht in de buurt van de tentoonstelling in het DDR-museum. Hier wordt de mooie kant echter gecombineerd met de minder mooie kant. En deze tentoonstelling is nog gratis ook, toch weer even € 7,- p.p. gespaard!
 • Duits Historisch Museum
  Hier kom je niet alleen alles te weten over de Koude Oorlog en de DDR, alle etappes uit de Duitse geschiedenis staan hier uitgesteld. Zeer omvangrijk, leerzaam én duidelijk gestructureerd (€ 8,-).
 • Museumswohnung Hellersdorf
  Deze Plattenbau woning is prachtig in originele staat behouden. Snuffel in de keukenlaadjes, gruwel van de massieve inbouwkasten maar laat je vooral informeren door de vrijwilligers (gratis, alleen op zondagen tussen 14:00 – 16:00 of op afspraak).

20140803 - P1010535- BerlijnBlog overslaan in Berlijn
Het Duits Historisch Museum is niet alleen heel leerzaam, het is ook nog eens prachtig om te zien.

Unter den Linden

Alle Berlijnse historische pracht en praal bevindt zich aan Unter den Linden. Tussen de Brandenburger Tor en Alexanderplatz zie je de Staatsoper, de Humboldt-Universität, de Berliner Dom, de Neue Wache en nog veel meer. Stuk voor stuk prachtig om te zien. Waarom moet je Unter den Linden dan overslaan? Omdat de hele boulevard op het moment een grote bouwput is. Er wordt gewerkt aan de verlenging van de metrolijn U5, die helemaal doorgetrokken wordt naar de Brandenburger Tor en Hauptbahnhof. De laan wordt geteisterd door files en bouwkranen. Niet echt gezellig dus!

Alternatieven

 • Wandelen langs de Spree
  Je kunt ook achterlangs via de Alexanderplatz naar de Brandenburger Tor wandelen. Loop via het Museuminsel naar de Spree en volg deze totaan de Reichstag. Een stuk van deze wandeling zie je in mijn fototserie Berlijnse herfst 2013.
 • Karl-Marx-Allee
  Een compleet andere architectuur en feeling dan aan Unter den Linden. Maar ook een boulevard in het voormalige Oost-Berlijn. Socialistische architectuur, brede wandelpaden en veel groen. Had ik al gezegd dat de architectuur prachtig is?
 • Prenzlauer Berg
  Ik zat even te denken. Wat is nog meer een prachtige straat om te zien? Ik kwam al snel uit bij de Kollwitzkiez in Prenzlauer Berg. Prachtige 19e eeuwse architectuur, gezellige cafeetjes en leuke boetiekjes. Gewoon lekker dwalen door de straten rondom Kollwitzplatz. Misschien nog wel leuker dan Unter den Linden!

20140427 - IMG_0397- BerlijnBlog overslaan in Berlijn
Unter den Linden heeft het wel eens mooier bijgelegen.

Fernsehturm + Restaurant

Ga. Niet. Eten. In. De. Fernsehturm. Echt, ik heb weinig zo slecht gegeten voor die prijs in Berlijn. De gerechten zijn saai, smakeloos en te duur voor de kwaliteit. Bovendien is het restaurant ouderwets. Natuurlijk brengt het koken op meer dan 200 meter hoogte enkele uitdagingen met zich mee en is het uitzicht waanzinnig, maar ik spendeer mijn geld liever bij andere restaurants. Bijvoorbeeld bij mijn huidige favorieten Le Bon, Katz Orange, Lokal, Parker Bowles of Pantry. Houd er rekening mee dat je naast je eten ook nog een entreekaartje voor de Fernsehturm betaalt (€ 13,-).

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van de Fernsehturm. Ik bedoel, ze staat niet voor niets in mijn logo en een Berlijn zonder Fernsehturm kan ik me echt niet voorstellen. Toch heb ik liever een uitzicht óp de Fernsehturm, dan vanaf de Fernsehturm. Om die reden vind ik andere uitzichtsplatforms persoonlijk leuker om te bezoeken dan de Fernsehturm zelf. De alternatieven zijn goedkoper en sneller. Wil je toch de Fernsehturm in? Bestel dan vooraf tickets online, zo bespaar je een hoop tijd.

Alternatieven

 • Panoramapunkt am Potsdamer Platz
  Bovenop een kantoorgebouw aan Potsdamer Platz bevindt zich een uitzichtplatform in de buitenlucht (€ 6,50). Met de snelste lift van Europa ben je snel boven en in het café kun je terecht voor Kaffee & Kuchen.
 • Park Inn dakterras
  Wist je dat het dakterras van het Park Inn hotel voor iedereen toegankelijk is? Voor € 3,50 sta je oog in oog met de Fernsehturm. Vooral rond zonsondergang is het uitzicht prachtig, als je de zon achter de toren ziet verdwijnen.
 • Lekker eten op hoogte
  Er zijn ook restaurants op hoogte waar je wél lekker kunt eten, bijvoorbeeld bij Neni (Budapester Straße 40, S+U Zoologischer Garten) en Solar (Stresemannstraße 76, S Anhalter Bahnhof).

 

20140222 - IMG_3088- BerlijnBlog overslaan in Berlijn
Het uitzicht vanaf het Panoramapunkt am Potsdamer Platz. Zo zie je de Fernsehturm tenminste!

Een artikel met een negatieve ondertoon, dat ben je misschien niet van mij gewend. Ik schrijf liever over alles wat ik zo tof en leuk vind aan mijn geliefde Berlijn. Toch moest ik dit even kwijt. Natuurlijk is dit mijn persoonlijke mening, maar ik wil Berlijnbezoekers graag alternatieven bieden voor de geijkte bezienswaardigheden.

Wat vind jij? Welke bezienswaardigheid in Berlijn vind jij overgewaardeerd?

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This