Tatort is een zogehete “Krimi” welke wekelijks op ARD te zien is. De afleveringen draaien allemaal om het vinden van de misdadiger die op een Tatort (“plaats van het misdrijf/delict”) in een van Duitslands steden een misdrijf heeft begaan. Tatort komt elke zondag op de Duitse televisie en is ook in Nederland te ontvangen. Als langstlopende Duitse Krimiserie is het onderdeel van de Duitse cultuur, maar ook van het Berlijnse horecaleven.

Inhoud

Er zijn verschillende varianten van Tatort welke zich afspelen in verschillende Duitse steden, elke stad (de meeste afleveringen spelen zich af in Ludwigshafen, Keulen, München of Berlijn) heeft zijn eigen set en acteurs. Tatort wordt gemaakt in opdracht van verschillende Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse (regionale) omroepen en de kwaliteit van de afleveringen verschilt dan ook onderling. In alle afleveringen wordt iets van de lokale omgeving in het verhaal meegenomen. Stadseigen aspecten of dorpskarakter, historische bijzonderheden, religieuze of culturele aspecten, maar altijd geldt dat gelijkenis met bestaande personen slechts op toeval berust.

Hoewel de serie wel enigszins burgerlijk en suffig is trekt de serie wekelijks vele kijkers van verschillende leeftijden die 90 minuten lang aan de buis gekluisterd zitten, Tatort kan met recht onderdeel van het Duitse televisie-DNA genoemd worden.  Dat de serie erg populair is wordt ook in de Duitse blogscene duidelijk, alle afleveringen worden naar hartelust gereviewed. Ook leuk, tijdens het kijken de Facebookpagina van Spiegel Online volgen. Zij plaatsen vaak geinige quotes uit de aflevering waarover dan heftig wordt gediscusseerd. De serie wordt ook al sinds 1970 uitgezonden en is daarmee de langstlopende en meest geliefde Duitse serie ever. Op de teller staan al 700 Tatort afleveringen! Al sinds het begin wordt Tatort zondag om 20:15 uitgezonden. Echte Duitse cult!

Tatort in de kroeg

Als je in Berlijn bent en je wilt de ultieme Berlijnse zondag beleven dan kijk je Tatort. En dan niet thuis op de bank maar in een gezellige “Wohnzimmer bar”. Veel bars in voornamelijk friedrichshain en Prenzlauer Berg wordt de serie uitgezonden, soms zelfs op een enorm beeldscherm of met een beamer. Stelletjes en vriendengroepen bekijken gezamenlijk de nieuwe afleveringen van Tatort, onder het genot van een Latte of een biertje om samen te kunnen speculeren over de dader. Een van mijn favorieten is Zebrano in de Sonntagsstraße in Friedrichshain of Franzz in de Kulturbrauerei. Meer Tatortbars vind je op Berlin.detop10berlin.de en daserste.de (ook public viewing in andere Duitse steden).

Zender: ARD
Wanneer: elke zondag om 20:15
Duur: 90 minuten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This