Op ongeveer een kwartiertje fietsen vanuit Prenzlauer Berg ligt de Weißer See, een klein meer waar veel Berlijners graag een vrije zomerdag doorbengen. Je kunt er namelijk heerlijk zwemmen of verkoeling vinden onder de bomen. Binnen de stadsgrenzen van Berlijn barst het van zulke meertjes. Ze lijken allemaal op elkaar maar zijn toch allemaal op hun eigen manier uniek. De Weißer See moet het vooral hebben van de afstand tot het centrum. Ok, ok, Berlijn heeft natuurlijk niet echt een centrum maar vanaf Alexanderplatz is het iets meer dan 6 km karren met de fiets, tram of auto. Voor Berlijnse begrippen een Katzensprung! Naast de afstand maken ook de kleine baaitjes, het officiële Strandbad, de Biergarten en natuurlijk de kenmerkende fontein de Weißer See de moeite waard. Ik was positief verrast!

20150816 - _DSF2449- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

Net als de meeste andere Berlijnse meren is de Weißer See omgeven door groen. Aan de oevers staan meer dan genoeg bomen en bovendien grenst het meer aan het Park am Weißen See. Zo heb je niet alleen genoeg verkoelende schaduwplekken tot je beschikking, het voelt ook even alsof je helemaal buiten de stad bent. Even geen druk verkeer, toeterende automobilisten en glasscherven op straat. En dat terwijl je gewoon nog midden in de stad bent, midden in de Berlijnse woonwijk Weißensee. Ik ben dol op die kleine groene oases in de stad! Ik ken de Weißer See tot nu toe alleen als zomers toevluchtsoord maar ik denk dat het ook prima geschikt is voor een herfstwandeling of een fijne picknick in de lente. Met de herfst voor de deur kan ik dat binnenkort testen!

20150816 - _DSF2464- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

Wat meteen opviel aan de oevers van de Weißer See, was het gevarieerde publiek. Ik vind het altijd leuk om te zien dat de sfeer tussen oudere paren, jonge gezinnetjes, honden en puberende vriendengroepen zo goed is. Het is echt een levendige bedoening! Je zou daardoor misschien denken dat het meer niet echt hygiënisch is, maar als je bedenkt dat half Prenzlauer Berg tijdens broeierige zomerdagen in de Weißer See ligt, is het meer eigenlijk vrij schoon. Het water is ietwat vertroebeld door het zand en de waterplantjes, ook drijven er wat takjes in het water maar hey… Da’s de natuur! De waterkwaliteit van de Berlijnse meren wordt regelmatig gecontroleerd en de Weißer See komt prima uit de test.

Je kunt je handdoekje uitslaan op een open grasveld of tussen de bomen aan het water. Wij reden een rondje om het meer (het meer is omringd door een fiets- en wandelpad), stopten bij een mooi inhammetje, gooiden onze fiets in het gras en renden het water in. Je kunt makkelijk het hele meer door zwemmen, van oever naar oever of naar de fontein in het midden. Als het allemaal wat keuriger mag dan kun je naar het officiële Strandbad (entree: € 5,-). Je vind er fijnmaziger zand, strandstoelen, een cocktailbar, loungemuziek en palmbomen. Net vakantie! Voor mij voelt een bezoek aan een meer altijd een beetje als een minivakantie. Zo dichtbij kan het zijn!

20150816 - _DSF2456- BerlijnBlog fotodagboek 41

De Weißer See mag met een lengte van slechts 350 meter dan wel een van de kleinste meren van Berlijn zijn, met een diepte van 9,7 meter is het ook gelijk een van de diepste meren van de stad. Dat heeft het meer te danken aan de late ijstijd, meer dan 10.000 jaar geleden. Toen ik wat opzocht over de geschiedenis van het meer, kwam ik er achter dat het meer al zo ontzettend oud is. Die diepe punt in het meer is ontstaan door een blok ijs dat na het smelten van de ijsvlaktes over is gebleven en smolt tot een meer. Dat maakt het meer ook heel geschikt voor bootje varen. Aan de rand van het meer kun je roeibootjes huren en lekker over het water dobberen. Romantisch en – ik denk – ook leuk voor kinderen!

20150816 - _DSF2468- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

20150816 - _DSF2453- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

20150816 - _DSF2447- BerlijnBlog fotodagboek 41

20150816 - _DSF2479- BerlijnBlog Weißer See Weißensee
 
20150816 - _DSF2466- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

20150816 - _DSF2451- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

20150816 - _DSF2434- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

20150816 - _DSF2431- BerlijnBlog Weißer See Weißensee
 
20150816 - _DSF2476- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

20150816 - _DSF2474- BerlijnBlog Weißer See Weißensee

20150816 - _DSF2443- BerlijnBlog

Wat mij betreft is de Weißer See goed gekeurd: klein maar fijn! De ideale locatie voor als je even snel een duik wit nemen en daarvoor niet eerst een uur wilt reizen. Hopelijk krijgen we nog een paar mooie nazomer- en herfstdagen om bij een prikkelend zonnetje van de Berlijnse meren te genieten. Viel Spaß!

Strandbad Weißensee
Adres: Berliner Allee 155
OV: Tramhalte Buschallee (M4, 27), Tramhalte Berliner Allee/Indira-Gandhi-Straße (M4, M13, 12) of Tramhalte Falkenberger Straße/Berliner Allee (12, 27)
Entree Strandbad: € 5,-
Faciliteiten: Biergarten, Strandbad, bootverhuur, fontein, OV op loopafstand

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This