De Duitse Bondsraad heeft vrijdag ingestemd met het idee om winterbanden nu daadwerkelijk te verplichten. Sinds 1 december 2010 zijn alle automobilisten op de Duitse wegen verplicht om bij sneeuw en ijzel de auto te voorzien van winterbanden. Wie toch met zomerbanden door de sneeuw rijdt, kan €40 boete krijgen. Indien gevaarlijke situaties ontstaan door het gebruik van zomerbanden kan de boete nog hoger worden. Wanneer je in winterse omstandigheden een ongeval krijgt en je auto is niet voorzien van winterbanden kun je problemen krijgen met de verzekering en aansprakelijkheid. Riskeer dus niet dat je onvoorbereid met de auto het Duitse winterwonderland betreed.

Winterbanden nu verplicht in Duitsland

Winterbanden nu verplicht in Duitsland


Veel Duitse automobilisten hebben zich al voorbereid op de plicht. De verkoop van winterbanden is 20 procent hoger dan vorig jaar. De nieuwe wettelijke plicht vervangt de oude regeling. Die was volgens de rechtbank te vaag: automobilisten waren alleen verplicht om bij ieder weertype ”de gepaste banden” te monteren. De boete was slechts 20 euro. Ook is het dus verplicht om als Nederlandse toerist je auto te voorzien van winterbanden als je met sneeuw richting Duitsland vertrekt. Omdat de levertijd flink kan oplopen in de winter is het verstandig om een week voor vertrek de winterbanden aan te vragen.

Tips en tricks voor winterbanden

  • Gebruik geen winterbanden bij temperaturen boven de 7 graden Celsius, ze slijten dan sneller.
  • Voorzie alle vier de wielen van winterbanden om onderstuur en overstuur te voorkomen.
  • Bij elke temperatuursdaling van 10°C daalt de spanningswaarde met ongeveer 0,1 bar. Controleer dus goed de bandenspanning, dit kan bij de meeste tankstations.
  • Winterbanden zijn functioneel tot een profieldiepte van zo’n 4 mm en zijn qua profieldiepte vaak 1 a 2 mm dieper dan zomerbanden.
  • Vele auto- of bandendealers kunnen voor opslag van zomer- of winterbanden ruimte aanbieden.
  • Complete sets (banden+wielen) wisselen kost minder tijd.

Lees hier meer over reizen met de auto naar Berlijn.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This