Berlijn Auto

Met de auto naar Berlijn is heel simpel, zeker als je dichtbij de Duitse grens woont. Als je een auto voor de deur hebt staan is het makkelijk even een impulsief weekendje Berlijn te doen. Je stapt in de auto, volgt de bordjes Hannover > Magdeburg > Berlijn en afhankelijk van je woonplaats zit je in rond de 6 a 7 uur in Berlijn… Ideaal toch?

Houd er rekening mee dat Berlijn sinds 1 januari 2008 een milieuzone heeft ingevoerd, alle auto’s die het centrum van Berlijn inwillen hebben een sticker nodig die rond de € 10 kost.

Geen navigatiesysteem of een ijzersterk richtingsgevoel? Een kaart meenemen kan geen kwaad. Bol.com heeft complete kaarten van Duitsland voor € 7,95.

Op deze pagina kun je alles lezen over:

De afstand naar Berlijn

Als je de snelste route neemt vanuit Nederland naar Berlijn zijn dit de afstanden.

Vanuit Nederland naar Berlijn:

Afstand Groningen naar Berlijn = 572 kilometer, reistijd = 5 uur en 16 minuten
Afstand Apeldoorn naar Berlijn = 576 kilometer, reistijd = 5 uur en 22 minuten
Afstand Utrecht naar Berlijn = 637 kilometer, reistijd = 5 uur en 54 minuten
Afstand Eindhoven naar Berlijn = 644 kilometer, reistijd = 5 uur en 54 minuten
Afstand Amsterdam naar Berlijn = 661 kilometer, reistijd = 6 uur en 10 minuten
Afstand Maastricht naar Berlijn = 672 kilometer, reistijd = 6 uur en 06 minuten
Afstand Haarlem naar Berlijn = 679 kilometer, reistijd = 6 uur en 19 minuten
Afstand Rotterdam naar Berlijn = 695 kilometer, reistijd = 6 uur en 23 minuten

Vanuit België naar Berlijn:

Afstand Antwerpen naar Berlijn = 731 kilometer, reistijd = 6 uur en 40 minuten
Afstand Brussel naar Berlijn = 766 kilometer, reistijd = 6 uur en 55 minuten

Afstanden en reistijden kun je gratis opzoeken bij maps.google.com of routenet.nl. Hier kun je ook makkelijk je autorit naar Berlijn plannen, of een routebeschrijving vinden. Een ouderwetse kaart mee nemen kan natuurlijk ook nooit kwaad!

Mijn ervaringen:

Ik ben zelf 2 keer met de auto geweest en de duur van de rit lag meestal rond de 8 uur (dit was van Haarlem naar Berlijn). Mijn ervaring is dat de meeste opstoppingen in Nederland, en konden we in Duitsland redelijk door rijden. Vanaf de Nederlands/Duitse grens is het ongeveer 600 kilometer rijden.

Auto rijden in Duitsland is echt een hele verademing, de wegen zijn breed, mooi, lang, en er zijn weinig opstoppingen omdat er veel minder op-, en afritten zijn.Je hebt niet veel op en afritten nodig, maar let er wel vast op dat deze in Duitsland korter zijn dan in Nederland. Omdat je als je uit Nederland komt bijna genoodzaakt bent via Hannover te rijden willen daar nog wel eens opstoppingen zijn, iedereen die naar het oosten moet komt namelijk via Hannover. Als je Hannover eenmaal voorbij bent zit je eigenlijk zo in Berlijn!

Binnendoor naar Berlijn:

Als je wat meer tijd hebt kun je ook besluiten om juist niet over de snelwegen naar Berlijn te rijden, want de binnenlanden van Duitsland zijn ook het bezoeken waard. Sporen van de DDR zijn nog veel terug te zien in het oosten van Duitsland. Benieuwd? Bekijk dan deze route; binnendoor naar Berlijn.

Snelwegen in Berlijn en de Berliner Ring

Eenmaal aangekomen op de Berliner Ring (de stadsring van Berlijn) wordt het weer wat drukker. Maar ook hier is het rijden niet zo stressvol als in Nederland, de borden zijn duidelijk en afritten worden op tijd aangegeven.

De Berliner Ring:

De ringweg van Berlijn staat ook wel bekend als de:

 • A10
 • Bundesautobahn 10
 • Autobahn 10
 • Of afgekort als BAB 10

Makkelijk te onthouden, de ringweg van Amsterdam heet tenslotte ook A10. Zoals je kunt zien op de kaart zijn er verschillende afritten richting het centrum van Berlijn en richting Potsdam. Afrit 1 begint aan het knooppunt van Schwanebeck (vroeger Prenzlau), waar er verbinding is met de A 11 van Stettin/Prenzlau. Ook snelwegen A2, A9, A12, A13 en A24 sluiten op de Berliner Ring aan. De BAB 10 wordt met de kleinere Berliner Stadtring en andere delen van Berlijn verbonden via de A111, A113, A114 en A115. De BAB 10 is gebouwd tussen 1936 en 1939.

Potsdam, de hoofdstad van Brandenburg, ligt nog binnen de stadsring. Dat geeft dus al aan dat de ring van Berlijn redelijk groot is. De ringweg is zelfs zo groot dat deze nog deels in de provincie Brandenburg ligt. De BAB 10 heeft een totale lengte van 196 kilometer en is daarmee de grootste stadsring van Europa, ter vergelijking: de ringweg van Amsterdam telt slechts 32 kilometer.

Binnen Berlijn loopt ook nog de kleinere, onvolledige Berliner Stadtring (A 100). Haal deze twee dus niet door de war, dat zorgt nog wel eens voor misverstanden ;).

Snelwegen in Berlijn:

Mijn ervaring is dat in Berlijn zelf nog redelijk goed auto te rijden valt, de wegen zijn breed. Veel wegen in de stad zijn zelfs 3 of meer baans (de Heerstrasse, de grootste straat van Berlijn, maar ook Strasse des 17. Juni). Het meeste verkeer wordt geregeld met stoplichten. Veel plekken in de stad, en de meeste hotels in Berlijn, zijn dan ook gemakkelijk met de auto te bereiken. Het enige lastige is, waar kun je je auto kwijt in Berlijn? Parkeren is namelijk nog wel eens een drama. Lees hieronder meer.

Parkeren in Berlijn

Het enige wat lastiger wordt is het parkeren van de auto, maar dit issue heb je eigenlijk in iedere grote stad. Je rijdt zo een uur voordat je een parkeerplaats hebt gevonden in het centrum van de stad, buiten het centrum gaat het vaak makkelijker.

Parkeren bij het hotel:

De meeste hotels in Berlijn bieden parkeerplaatsen aan. Vaak zijn deze bewaakt en betaal je rond de € 15 per dag. De prijs die je voor het parkeren betaalt varieert wel enorm per hotel, er zijn hotels met parkeergelegenheid vanaf € 5, maar ook hotels die er € 30 voor vragen. Vanzelfsprekend zijn parkeerplaatsen in het centrum duurder dan buiten het centrum.

Omdat het meestal nogal een gezoek is naar hotels met goede en goedkope parkeergelegenheden heb ik voor het gemak even een lijstje opgesteld met accommodaties waar je je auto goedkoop parkeren kunt. Als je een hotel in het centrum van Berlijn wilt betaal je ook meer voor je parkeerplaats. De meeste parkeerplaatsen van hotels zijn openbare parkeerplaatsen.

Hotels in Berlijn met goedkope parkeergelegenheid (in het centrum):

 • Hotel Ludwig van Beethoven. Hotel in Kreuzberg met veel faciliteiten, gratis wifi en metrostation Hermannplatz op 50 meter afstand. Parkeren is gratis.
 • Hotel Modena. Hotel en pension in een oud stijlvol gebouw bij de Kurfürstendamm. Parkeren kost € 3 per dag.
 • Hotel Comet am Kurfürstendamm. Centraal in de Ku’damm en gemakkelijk te bereiken. Parkeren kost € 5 per dag.
 • Hotel Wittelsbach. Ook dit hotel ligt bij de Kurfürstendamm, maar wel in een gezellig zijstraatje. Parkeren kost hier € 5 per dag.
 • Apartments am Brandenburer Tor. Appartementen vlakbij de Brandenburger Tor. Parkeren kost € 7 per dag.
 • Jugendhotel Kreuzberg. Kreuzberg is één van mijn favoriete wijken, en dit hotel is makkelijk te bereiken met OV. Parkeren kost hier € 7 per dag.
 • Schönhouse Apartments. Op 10 minuten lopen vanaf Alexanderplatz en in de gezellige wijk Prenzlauer Berg. Parkeren kost € 8 per dag, reserveren vereist.
 • Mercure hotel. Modern hotel in Mitte, vlakbij de Reichstag. Parkeren kost € 9 per dag.

Hotels in Berlijn met goedkope parkeergelegenheid (buiten de milieuzone):

 • Hotel Krubat an der Spree. Buiten het centrum maar vlakbij het oude centrum van Spandau. S-bahn station op loopafstand, zwembad, spa, dakterras, gratis fietsen en gratis ontbijt. Parkeren is gratis en privé.
 • City Partner hotel ACHAT. Luxe hotel gelegen in Spandau. Met het OV binnen no-time in het centrum van Berlijn. Parkeren is gratis.
 • Hotel Jorena. Klein, rookvrij en intiem hotel met 8 kamers, gelegen in de groene wijk Köpenick. Ze bieden veel sportactiviteiten aan. Parkeren is gratis.

P&R:

Je kunt er ook voor kiezen om per auto naar de rand van de stad te rijden en vanaf daar verder te reizen met het openbaar vervoer. Het zou mijn keuze niet zijn omdat deze parkeerplaatsen vaak afgelegen zijn en niet worden bewaakt, wel is het parkeren er vaak gratis. Er bestaat een grotere kans dat hier iets gebeurt met je auto.

Je kunt terecht bij de ‘Park & Ride’ van Berliner Verkehrstriebe, dit werkt ongeveer hetzelfde als PR van de NS. Meer info kun je vinden op de website van de BVG of bij de Berliner Verkehrs Betrieben.

Openbare (gratis) parkeerplaatsen in Berlijn:

Ik zou er voor kiezen om mijn auto in de garage van het hotel te laten staan omdat het openbaar vervoer van Berlijn erg goed is, en vaak ook sneller dan de auto. Tevens bespaar je zo parkeerkosten in de stad en het risico dat je auto wordt opengebroken (buitenlandse auto´s lopen vaak meer risico overvallen te worden).

Parkeren is over het algemeen prijzig in Berlijn, maar relatief goedkoop in vergelijking met andere steden. De prijzen varieëren tussen de € 0,50 en € 3,00 per uur. Er zijn er ook een aantal parkeergarages in Berlijn waar je gratis kostenloos parkeren.

Gratis parkeren in Berlijn:

 • Deutsche Oper (Mitte), 300 gratis parkeerplaatsen.
 • Ernst Reuter Haus (Charlottenburg), 100 gratis parkeerplaatsen doordeweeks.
 • Karl-Marx-Allee (Kreuzberg), gratis parkeren direct langs de straat.
 • Beselerkaserne Berlin (Spandau), 200 gratis parkeerplaatsen.
 • Allee center Berlin (Lichtenberg), 300 gratis parkeerplaatsen.

Voor details of meer informatie gratisparken.de. Voor een geheel overzicht van álle parkeergelegenheden in Berlijn parkinfo.com.

Parkeren op het vliegveld:

Berlijn heeft momenteel 2 vliegvelden in gebruik (november 2008), Schönefeld en Tegel. Beide luchthavens bieden voldoende parkeerplaats aan. Er zijn verschillende parkeerplaatsen om je auto voor korte of langere tijd te stallen. De prijzen variëren van € 2,50 per uur tot € 39 voor 8 dagen. Afhankelijk van jouw wensen kun je de perfecte parkeerplaats uitzoeken op parkinfo.com. Beide luchthavens zijn met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken.

Duitse verkeersregels

Maximum snelheid:

Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.
Buiten de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 100 km/u.
Op de Autobahn geldt een adviessnelheid van 130 km/uur, mits anders aangegeven met borden.
Dit is een adviessnelheid en dus geen verplichte maximum snelheid. Je mag dus harder rijden, je loopt alleen het risico dat wanneer er iets gebeurt je niet verzekerd bent door je verzekeraar. Denk hier dus aan!

De boetes voor snelheidsovertredingen zijn:

Tot 10 km/u: €10
16-20 km/u: € 30
21-25 km/u: € 40
26-40 km/u: € 75
41-50 km/u: € 100
Boetes zijn hoger binnen de bebouwde kom.
Vanaf 26 km/u te hard kan ook een rijontzegging tot 3 maanden worden opgelegd.

Milieusticker:

In het centrum van Berlijn zijn auto’s verplicht een milieusticker te hebben. Heb je deze niet kun je een boete van € 40 krijgen. Lees onderaan de pagina meer over de milieustickers.

Parkeerovertreding:

Boetes € 10 tot € 50, plus eventueel wegsleepkosten.

Winterbanden:

Vanaf mei 2006 zijn auto´s verplicht om in winterse omstandigheden een winteruitrusting bij zich te hebben. Onder die winteruitrusting verstaat men hoofdzakelijk de bekende winterbanden maar daarnaast ook voldoende ruitenvloeistof. Sinds 1 december 2010 ben je daarnaast ook verplicht om bij sneeuw en ijzel je auto van winterbanden te voorzien. Het niet gebruiken van winterbanden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen. Het spreekt voor zicht dat je ook de maximale snelheid van de banden niet mag overschrijden. De boete op het rijden met ongeschikte banden is €40; in geval van gevaarzetting of hinder kan de boete oplopen.

Let op, vanaf januari 2009 worden de prijzen van verkeersboetes in Duitsland verhoogd.

Winterbanden nu verplicht in Duitsland

Winterbanden nu verplicht in Duitsland bij sneeuw en ijzel

Milieuzone in Berlijn

Berlijn heeft een speciale “Milieuzone” ingevoerd om milieuvervuilende auto´s te weren uit het stadscentrum. Het hele gebied wat binnen de ringbahn ligt (dit is de route van de S-bahn die rondjes rijdt om de stad heen) is nu een milieuzone. Dit omvat een oppervlakte van 88m2, waar 1 miljoen mensen wonen. De maximale grens van aandeel Stikstofdioxide (NO2) was overschreden, en er zijn maatregelen getroffen om de bewoners in dit gebied te beschermen. Je zult, wanneer je de milieuzone binnen wilt rijden borden zien ter informatie dat je de zone in rijdt.

Alle auto´s, vrachtwagens en andere voertuigen die zich binnen deze zone bevinden moeten van een plakkaat zijn voorzien. Deze plakkaten zijn verkrijgbaar bij alle afgiftekantoren voor kentekenbewijzen, organisaties die bevoegd zijn uitlaatgasonderzoek te doen, zoals TÜV, DEKRA en GTÜ, en geautoriseerde garages. Ook bezoekers van de stad kunnen hier voor hun voertuigen de plakkaten verkrijgen, prijzen voor de milieustickers variëren per auto van € 5,00 tot € 15,00.

Nederlanders kunnen een plakkaat ook bestellen bij Tuev Nord, op deze website is ook veel informatie te vinden over de keuring (in het Nederlands). De milieusticker kan ook bij Kwik-Fit worden besteld, de kosten hiervoor zijn € 17,50. De sticker wordt dan thuis bezorgd. Je kunt er ook voor kiezen om in Duitsland een milieusticker te kopen bij een tankstation. Meer informatie kun je vinden over mijn blogpost over de Umweltzone in Berlijn.

Als je de Mileusticker allemaal teveel gedoe vindt kun je ervoor kiezen om een hotel te zoeken wat buiten de mileuzone ligt. Vanzelfsprekend liggen deze ook verder bij het centrum vandaan, maar vaak zijn ze wel goedkoper, je kunt je auto er goedkoper parkeren en vaak zijn er goede verbindingen met de metro of S-bahn richting het centrum. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein naar Berlijn te gaan. Voor € 49 zit je in het centrum van Berlijn zonder gedoe met milieustickers.

Samen reizen

Plek over in de auto? Dan zou je ook kunnen overwegen om andere passagiers mee te nemen in de auto, en daarvoor een bedrag te vragen. Andersom kun je je ook als lifter bij verschillende netwerken aanmelden om zo een goedkope “ride” te regelen. Gezellig, goedkoop en ook nog eens milieubewust. Bij zulke “liftnetwerken” is het vaak mogelijk om te filteren op opstapplaats. Bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld Mitfahrzentrale en Toogethr.

63 Reacties

 1. Binnenkort wil ik ook weer naar Berlijn rijden. Ga het toch eens proberen, dit verhaal heeft mij enorm veel geholpen. Bedankt!

  Reageer
 2. Hallo, Berlijn is volgens mij erg met parkeren. Je hebt daar toch van die speciale parkeerplekken waar je daarna met de bus naar het centrum toe kan gaan?

  Reageer
 3. Wij hebben een milieu sticker gekocht bij de Adac (een soort anwb van duitsland). Ze zitten pal langs de A2, een uur voor Berlijn. Adres is An der Autobahn 2, 14793 Ziesar. Ze zijn bijna altijd open en bereikbaar op 03383012393. Sticker kostte 10 euro.

  Reageer
 4. Tip voor goedkoopste milieusticker:

  Voor 5 euro langs de snelweg hier een milieusticker gehaald:
  “Von-Guericke-Straße 24, 38350 Helmstedt, Duitsland”
  Autohaus Kaschel, het is een Ford/Nissan/Mazda dealer en de persoon die ons hielp was ook erg vriendelijk en hielp ons met plakband de sticker te plaatsen zodat die er na ons weekendje (afgelopen weekend) weg weer makkelijk af kon.

  Als je binnenkort naar Berlijn gaat kleed je warm aan! Het is echt erg koud nu!

  Reageer
  • Bedankt voor de tip! Het was inderdaad even een tijdje flink koud in Berlijn maar inmiddels liggen de temperaturen weer boven 0. Een winterjas kan desondanks geen kwaad ;-).

   Reageer
   • Beste Marjolein,
    Top site trouwens, maar heb jij enig idee hoe het zit met het verkrijgen van de umweltplakette op vrijdag 2e kerstdag want dan komen wij met de auto aan in Berlijn. En is de KadeWe open deze vrijdag?

    Reageer
    • Google is your best friend.

     Öffnungszeiten
     Montag – Donnerstag 10:00 bis 20:00 Uhr Freitag 10:00 bis 21:00 Uhr Samstag 09:30 bis 21:00 Uhr

     Sonderöffnungszeiten
     Donnerstag, 25.12.2014 geschlossen
     Freitag, 26.12.2014 geschlossen
     Mittwoch, 31.12.2014 09:00 bis 14:00 Uhr

     Het tankstation zal vast open zijn op 2e kerstdag, en anders de volgende wel.

     Reageer
     • Oeps. Ik ben tijdens kerst even een paar daagjes offline geweest. Hoop dat het is gelukt Linda! Veel plezier in Berlijn :-)

  • Wij hadden jouw tip gebruikt om een umweltplakette te kopen. We kwamen bij die garage alleen hij verwees ons door naar een Renault garage verder op. Daar werden we snel geholpen, al vonden ze een plastic pasje als kentekenbewijs maar vreemd haha! Ook wij waren 5€ kwijt :)

   Reageer
 5. Nou gaan wij volgende week een weekendje berlijn doen.
  We zijn dus te laat om een sticker te bestellen. wij gaan met een renault trafic bus uit 2010. wat nu als we een sticker kopen in Duitsland en we krijgen geen groene sticker? komen we berlijn dan niet in?
  Groet Thijs

  Reageer
  • Officieel mag je met een voertuig zonder groene sticker Berlijn niet in. Niet elke auto wordt gecontroleerd maar je riskeert wel een boete want het is tegen de regelgeving. Alhoewel ik denk dat jouw auto wel een groene sticker krijgt aangezien hij nog vrij nieuw is (maar pin me er niet op vast!).

   Reageer
 6. In juli was ik in Berlijn, alles met OV gedaan en 5 dagen niet naar de auto omgekeken. Bij het U2 station Stadtmitte kost parkeren 4,50 euro per dag, garage Friedrichstadt-Passagen, ingang Taubenstraße 14. Het is eigenlijk op de Friedrichstrasse vlakbij de Gendarmenmarkt, onder een luxe winkelcentrum. Met de U2-bahn konden we rechtstreeks naar Alexanderplatz waar ons hotel was dus je hoeft ook nauwelijks met je koffer te sjouwen.

  Reageer
  • Goede tip! Dankjewel voor je aanvulling Theodes!

   Reageer
  • Jeetje Theodus…. wij dachten te mooi om waar te zijn je parkeertip. Vandaag lachend betaald bij de automaat, 5 dagen €22,50! Dank, bij het hotel € 17,50 per dag.

   Reageer
 7. Beste Marjolein,

  Heb je een idee hoe en waar een bewonerskaart geregeld kan geregeld worden?
  Duits Kennzeichen is in de maak (auto moet nog door TUV)

  Grt, Jo

  Reageer
  • Hallo Jo,

   ik heb zelf geen auto maar dit is wat ik erover weet. De kaart heet een Bewohnerparkausweis en en kan je volgens mij bij een Bürgeramt bij jou in de buurt aanvragen. Meer info vind je hier.

   Groetjes,
   Marjolein

   Reageer
 8. Vanochtend een groene sticker gehaald bij een GWK kantoor op het NS station in Breda, Na overleg van kentekenbewijs deel A en B was het voor€12,50 in drie minuten geregeld. Op naar Berlijn!

  Reageer
  • We zijn al weer een paar dagen geleden terug gekomen uit Berlijn. We hebben het heel erg naar de zin gehad. Het hotel is ons heel goed bevallen. Bedankt voor de tip. Nu thuis nog even nagenieten!

   Reageer
 9. Als ik het zo lees, lijkt het me een goed plan om gewoon een hotel buiten het centrum te zoeken. Op deze manier omzeil je het gedoe met de milieu plakkaten en het scheelt waarschijnlijk ook nog eens in de kosten van het verblijf zelf. Ik kijk erg uit naar het weekendje Berlijn!

  Reageer
 10. Beste Marjolein,

  Met een groep vrienden zijn wij van plan om naar Berlijn te gaan. We gaan met de auto en overnachten in het Ostel Hostel Berlin. Graag zoeken wij een goedkope mogelijkheid om te parkeren. Wat adviseer jij? Er zijn toch grote parkeerplaatsen net buiten Berlijn en vnaf daar vertrekken er bussen naar het cemtrum?

  Hopelijk kun je ons helpen.

  Groet,
  Bram

  Reageer
 11. In Duitsland rijden is zo heerlijk, de wegen zijn een stuk fijner en niet zo chaotisch naar mijn gevoel in elk geval ( tot je de bergen in gaat met een maniak van een vriend, ). Ben een paar maanden geleden geweest, vlakbij Mauerpark, sticker besteld voordat we gingen. Maar heb wel veel aan je blog gehad qua voorbereiding. Die sticker had ik wel vaag iets van gehoord, maar dan doe je er toch niet echt veel mee.

  Reageer
 12. Allereerst bedankt voor de super interessante en handige tips! Leuk om te lezen en te doen ;-)
  Wij zijn vandaag (zaterdag) in Berlijn aangekomen na een prima autorit te hebben gehad. Begon wel wat moeizaam omdat wij geen milieustikker hadden. Dus eerst vanmorgen om 8 uur KwikFit gebeld: nee meneer, 3-5 werkdagen. Toen in de auto langs een anwb winkel. Op de site stond in de winkel te verkrijgen, maar ook hier dezelfde 3-5 werkdagen… Toen langs de snelweg in Duitsland op 2 plaatsen bij een Tankstelle geprobeerd, maar ze hadden werkelijk geen idee.. (?) Uiteindelijk ben ik met mijn Passat bij een Mercedes-Benz vak-garage in Osnabrück beland waar ze me zonder problemen konden helpen. Na overhandigen van de autopapieren, kon binnen 5 minuten -en voor maar 5 euro!- de felbegeerde groene sticker worden voorzien van mijn kenteken! Blij als n kind kon ik de weg weer vervolgen.

  Dus de tip is: rij gewoon naar een willekeurige vakgarage en vraag om de Umweltplakette! €5 en 5 minuten verder ben je gewoon weer op weg.
  Prettige reis!

  PS De snelweg 30 richting Berlijn voert door de plaats Bad Oeynhausen waar een MB vakgarage aan de weg zit. Zo verlies je nog minder tijd.

  Reageer
 13. Vorig jaar met de kerst naar Berlijn geweest. Erg veel gehad aan deze blog bij de voorbereiding. Aan te bevelen.

  Reageer
 14. Weet jij zo of deze staart wel of niet in de milieu zone ligt ?
  Hermannstrasse 214-216 Wij komen met Kerst naar Berlijn toe en dank zij jou informatie weten we al heel veel wat we kunnen gaan doen. Heb je nog tips voor Kerstavond en of 1e Kerstdag ?

  Reageer
 15. Zijn er camper-plaatsen bekent in belijn? waar we een paar dagen kunnen blijven staan?

  Reageer
 16. Houd er wel rekening mee dat bepaalde auto’s (De wat oudere zware diesels en LPG auto’s) GEEN milieu sticker krijgen. Deze mogen de mileuzone ook niet in maar de boete is niet schrikbarend hoog, 40 euro ongeveer. Overigens zijn lichte benzine auto’s van voor 1994 vrijgesteld van een sticker, deze mogen gewoon overal komen. (check de website voor meer informatie)

  Tip om geld te besparen: Parkeer je auto op een gratis parkeerplaats buiten de mileu-zone en ga met het OV, of lopend naar je verblijfsplaats.

  Reageer
 17. We rijden volgende week naar Berlijn,hebben we een milievignet nodig voor volkswagen transporter(camionette) of voor een gewone personenwagen? Waar kunnen we zo’n vignet aanschaffen?
  We veblijven in hotel AMBASSADOR, BAYREUTHER STRASSE 10787 BERLIJN.
  Is er eregens parking in de buurt?
  Met dank

  Reageer
 18. De Milieusticker is gewoon verplicht, de rode sticker is niet meer van toepassing. Op dit moment zijn gele en groen stickers noodzakelijk aldus VWE.

  Reageer
 19. Dankjewel nog voor het adres van het tankstation. Wij zijn er eigenlijk zo naartoe gereden. We waren alleen zelf zo ‘blond’ om het grote uithangbord buiten met ‘umweltplakette’ te missen :D haha

  Zonder problemen de sticker gekocht en op het raam geplakt. Nu aan het genieten van ons weekend in Berlijn.

  Groetjes

  Reageer
 20. Beste,

  bedankt voor deze duidelijke site! Wij vertrekken donderdag naar Berlijn, maar hebben geen groen vignet (auto afgekeurd), we kregen wel de boodschap dat we mochten rijden tot aan de rand (P&R zone) en dan verder met het openbaar vervoer. Welke P&R zone is voor ons het best gelegen en ook dichtbij openbaar vervoer? Het adres van onze verblijfplaats is Am Karlsbad 15 10785 Berlin

  Ik heb al naar de parkopedia gekeken, maar krijg ook graag de mening van een insider met tips

  Alvast bedankt en lieve groetjes!

  Reageer
  • Beste,

   Volgende week ga ik ook met de wagen naar Berlijn en wens mijn wagen ook op een P&R zone te parkeren buiten het stadscentrum. Kan je me laten weten welke parking jullie hebben gebruikt en waarop ik moet letten. Is deze parking tevens veilig en welk is de afstand tot het stadscentrum
   Alvast bedankt voor enkele tips

   Philip

   Reageer
 21. bedankt voor deze geweldige site, ik heb er veel aan! op de oude site stond iets over een leuke stad om te bezoeken als je met de auto naar berlijn gaat. ligt in het voormalige oost duitsland en zou nog in behoorlijk originele, oude staat zijn. ik kan de naam nergens meer vinden. tip?
  bedankt en groetjes vanuit drachten.

  Reageer
 22. Hallo,

  We gaan binnen 3 weken naar Berlijn. Mijn vraagje…ligt het station Alt-Tegel buiten de milieuzone? Is dit een goede plaats om ons bezoek aan Berlijn te starten? Is er een parking bij het station? Betalend of niet?
  Alvast bedankt en een dikke proficiat voor de toffe site!

  Reageer
 23. Net terug van vijf dagen Berlijn met de auto. Graag wil ik onze ervaring met pakeren op P+R delen.

  Om te beginnen:
  De informatie op het internet over P+R lokaties is niet heel erg goed. Ik heb nergens een site gevonden die aangeeft welke P+R wordt aanbevolen wanneer je vanuit Hannover komt en op een bepaalde plaats in Berlijn moet zijn. Ook een combinatie van kaart met adressen heb ik niet gevonden. Door zelf de P+R adressen op te zoeken in google maps kwam ik uit op Wannsee. Mijn plan was om eventueel nog verder te rijden wanneer er geen parkeerplaatsen zouden zijn.

  Wannsee bleek een schot in de roos te zijn. Geparkeerd in de Nibelungenstrasse direct naast het station. Er was precies nog een plekje vrij.
  Op het station een 5-dagen OV Welcome Card gekocht (ABC) voor 35 euro. Hiermee alle dagen gratis met bus, S-Bahn en U-Bahn door Berlijn gereisd.
  Wannsee ligt circa 20 km buiten het centrum waar ons hotel was. Eerst met de S-Bahn, lijn S7, naar Zoologischer Garten, dan overstappen op U-Bahn, lijn U2 en uitstappen op metrostation op 2 minuten lopen van ons hotel. Totale reisduur Wansee – hotel: circa 45 minuten.
  Totale besparing 110 euro:
  – 5 x 20 euro parkeergarage centrum = 100 euro
  – Milieuvignet 6 euro
  – Benzinekosten 4 euro
  Bovendien vermeden om door een drukke, onbekende stad te rijden.

  Bij terugkomst op de vijfde dag stond de auto er nog precies zoals achtergelaten. Weer ingestapt en na een paar honderd meter de snelweg op naar Hannover.

  Reageer
  • Beste Gerard,

   Fijn dat je een goede plek heb gevonden om de auto neer te zetten. Wannsee is sowieso een goede locatie om heel Berlijn door te kunnen reizen.

   Ik vind zelf Parkopedia een handige website om P+R locaties te vinden, met info over kosten, zichtbaarheid op de kaart etcetera. Misschien iets voor volgende keer, als het bij Wannsee vol zou zijn!

   Jurjen

   Reageer
 24. Ik ben er recent geweest en het is in iets meer dan 6 uur prima te rijden. Helaas hadden wij op de terug weg wat oponthoud waardoor het wat langer duurde, 8,5 uur om precies te zijn pfff

  Reageer
  • Het is inderdaad heel eenvoudig om het in 6 uur te doen. Wij hadden gelukkig geen last van file.

   Reageer
 25. Lien,

  U5 Hönow, P-plaats winkelcentrum
  S7 Ahrensfelde
  S2 Bernau-Friedental,of Zepernick

  Normaal parkeer je je auto ergens in een zijstraat bij je hotel. Dit lukt vrij aaardig. Alleen in Mitte en in X-hain lukt dit minder.

  Eh.. kan ik met je mee rijden ….?

  Reageer
  • Het hotel is in mitte, vandaar…

   Vanuit die parkings kan je dan de metro nemen?

   Je kan meerijden ja!

   Reageer
 26. Hallo,

  Ik ga binnen een maand naar Berlijn. Ik wil het rijden in de stad zoveel mogelijk vermijden, vandaar ben ik op zoek naar een parking (liefst gratis) waar je 4 dagen kan staan. Enig idee?

  Groetjes,
  Lien

  Reageer
 27. Dag Marjolein,
  Binnenkort kom ik per auto naar Berlijn. Ik heb een invalidenparkeerkaart, weetbjij hoe het parkeerbeleid inBerlijn is. In Nederland parkeer ik meestak gratis vanwege die kaart.

  Reageer
  • Hoi Anne-Riet,

   als je beschikt over een invalidenparkeerkaart dan heb je in ieder geval geen milieusticker nodig en mag je zonder sticker het centrum van Berlijn inrijden. Wat betreft gratis parkeren in Berlijn, dat is sowieso al vaak het geval. Verder gelden de volgende regels (geciteerd vanaf de ANWB site)

   Parkeren langs de weg

   – U mag maximaal 3 uur blijven staan op plaatsen waarvoor een parkeerverbod geldt en op parkeerplaatsen voor omwonenden, maar alleen als u andere weggebruikers niet hindert.
   – Op plaatsen waarvoor betaald parkeren geldt, mag u zonder te betalen maximaal 24 uur blijven staan.
   – Op plaatsen waar parkeren gratis is maar gebonden aan een bepaalde tijdslimiet, mag u gedurende maximaal 24 uur blijven staan.
   – In voetgangersgebieden mag u wel parkeren, maar alleen tijdens de aangegeven laad- en lostijden.
   NB: Deze regelingen gelden uitsluitend als er geen alternatieve parkeermogelijkheden in de nabijheid zijn.Verifieer dat ter plekke.

   Voor actuele en meer uitgebreide informatie raad ik aan om nog even op de site van de ANWB te kijken http://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/europese-gehandicaptenparkeerkaart,/Gebruik-van-gehandicaptenparkeerkaart-in-Duitsland.html.

   Reageer
 28. Wie kan mij zeggen of ik met een gele sticker in april 2012 nog in het centrum van Berlijn kan komen.
  Men zegt dat het alleen met groene stickers kan, maar ik hoor allerlei andere geluiden.

  Reageer
 29. Hallo Marjolein!

  Ik hoop dat jij mij kan helpen! Ten eerste een geweldige blog heb je.

  Nu is het geval dat ik morgen al vertrek naar berlijn alleen ben ik er sinds gisteren achter gekomen dat een mileusticker verplicht is. De anwb heeft mij een nummer gegeven maar deze mensen konden geen adressen geven van garage’s die mij deze sticker kunnen geven. Heb jij enig idee ?

  Ik moet namelijk niet hebben dat ik berlijn niet in kom met de auto.

  Wij vertrekken vanuit Arnhem.

  Je zou mijn reddende engel zijn!

  Groetjes Ermo

  Reageer
  • Beste Ermo,

   Op de pagina over de milieuzone staat wat meer informatie. In de reacties op die pagina staat ook een adres waar anderen succes gehad hebben. Zelf ben ik nooit met de auto naar Berlijn geweest, dus met eigen ervaring kan ik je niet helpen!

   Goede reis in elk geval!

   Jurjen

   Reageer
 30. hee.

  ikk ga met oud op nieuw naar berlijn. heb een hotel in het centrum maar mijn auto zal geen groene sticker krijgen(schijnbaar alleen groen toegestaan?) waar kan ik dan parkeren buiten de milleuzone het liefts in de buurt van een metro station.

  heeft iemand hier ervaring mee?
  ik hoop snel van jullie te horen.

  mvg maarten

  Reageer
  • Beste Maarten,

   Op de website Parkopedia vind je een hele hoop plekken in Berlijn waar je gratis kan parkeren. Via deze link zie je direct een lijst van P+R terreinen, waar je je auto gratis kan parkeren en makkelijk met trein of metro verder de stad in kan reizen.

   Jurjen

   Reageer
 31. Wij waren in 2009 in Berlijn en stonden op de City camping .
  Van daaruit reden we met de fietsen achterop naar de binnenstad en parkeerden daar. Op heel veel straten konden we gratis parkeren. Bij voorbeeld op de Strasse der 17 Juni dat is vlak bij Brandenburger Tor. Van daaruit deden we in die omgeving alles met de fiets. Sávonds ron 10 uur op weg naar de camping reden we dan door de buurt waar we de volgende dag naar toe zouden gaan en om te kijken waar we gratis konden parkeren. Geen probleem. Pst en dat alles zonder Umweltkleber.

  Reageer
 32. wil op heel korte termijn naar Berlijn, hotel binnen de ring.
  Heb ergens gelezen dat je bij de grens of elders onderweg wel een milieusticker kunt kopen.
  Kan iemand mij vertellen waar precies en kan dat ook in het weekend ?
  Bem je er veel tijd mee kwijt ?
  Corry

  Reageer
  • Op mijn pagina over de Umweltzone kun je ook lezen waar je deze sticker kunt aanschaffen. Veel plezier in Berlijn!

   Reageer
   • Zeer nuttige site ! Hartelijk dank voor de informatie.

    Reageer
 33. Heb net een milieu sticker besteld bij de tuv.
  Volgens hun kun je ook nog met een geel (oranje) sticker naar (in) Berlijn t/m december 2011 dan wordt het een groen sticker.
  Print voor de zekerheid wel hun antwoord uit en neem die mee naar Berlijn…stel je voor dat ze me wel
  aanhouden…
  Gaat heel makkelijk je vult een formulier in die stuur je samen, met kopieën van kenteken bewijs op of je stuurt ze via de mail. Ik heb het via de mail gedaan en kreeg direct een bevestiging + welke sticker je voor je auto kunt krijgen en twee dagen later had ik hem al in de bus. En dan moet je ook pas betalen.
  (of zoals bij mij halen ze het bedrag van je rekening af)
  Dus Berlijn here we come….
  Groeten Gonda

  Reageer
  • Hmm volgens mijn informatie mag je sinds januari 2010 alleen nog maar met een groene milieusticker het centrum in. Dat bevestigen meerdere websites http://www.umwelt-plakette.de/int_niederlande.php. Ik zou dus zeker je bevestiging meenemen. Hoewel ik moet zeggen dat ik ze nog nooit heb zien controleren op stickers, maar het risico is natuurlijk wel €40 boete.

   Reageer
  • Beste Gonda,

   Ik heb dit ook eerder gelezen, dat je met een gele sticker (nr. 3) nog tot dec. 2011 de binnenstad in mag. Ik heb hier echter nog geen bericht van de instanties van gelezen. Waar heb je deze info vandaan? Ik begreep dat het een uitzondering is specifiek voor buitenlandse auto’s.

   Ik hoor graag van je.

   Grts, Peter

   Reageer
 34. Ik heb berlijn-blog.nl gevonden via startpagina Gaaf gemaakt! Ik hoop wil ook zo een template gebruiken.
  Waarmee heb je dit gemaakt?

  Groetjes,
  Deb

  Reageer
  • Ha, leuk om te horen dat iemand me via Startpagina heeft gevonden! Maak gebruik van WordPress als CMS met een template van Studiopress wat ik zelf heb omgebouwd naar wat het nu is. Groetjes, Marjolein.

   Reageer
 35. Ik heb misschien nog wel een aanvulling qua parkeren in Berlijn. Vooral in Mitte en rondom de winkelgebieden en populaire stekjes in de overige wijken is het vaak betaald parkeren. Maar er zijn nog heel veel gebieden in de stad waar het gewoon gratis parkeren is. Zo ook voor de deur van onze appartementen in Kreuzberg en Neukölln!

  Reageer
 36. Prima Berlijnblog!
  Over de milieusticker heb ik nog wat aanvullende informatie: die kan ook voor 12,50 euro bij de ANWBwinkels besteld worden en, handiger nog, digitaal aangevraagd bij Dekra (http://www.dekra.nl/Particulier/316.html) ook voor 12,50 euro.

  Hartelijke groet
  I. Vogel

  Reageer
  • in Herzogenrath of in Aachen kost de sticker 5.50 euro

   Reageer
 37. Ga over 3 weken naar Berlijn met de auto, dit is de eerste website die ik tegen kom met info die ik zocht. Bedankt!

  Reageer
 38. veel nuttige info zie ik wel ik ga binnenkort ook naar berlijn eens even kijken.

  groetjes leonie

  Reageer
  • Bedankt man! Heeft me geholpen :)

   Reageer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Prijzen verkeersboetes in Duitsland drastisch omhoog - berlijn-blog.nl - [...] je meer informatie over met de auto naar Berlijn? Op deze pagina kun je vanalles vinden over afstanden, boetes, …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>