Stasi museum

In het voormalige ministerie van staatszekerheid vind je vandaag de dag het Stasi-museum en het Forschungs- und Gedenkstätte Normannenstraße. Naast de locatie, die an sich al erg indrukwekkend is om te zien, is ook de collectie van het museum absoluut de moeite waard. Het museum vertelt zowel de geschiedenis van de Stasi als de werkwijze van deze geheime dienst. Zo zie je o.a. de middelen die zijn gebruikt om burgers af te luisteren, en dat ging ver. Fototoestellen verborgen achter een knoop van een jas, verstopt in een stropdas of afluisterapparatuur in een horloge. Je kan het zo gek niet bedenken of de Stasi zette de middelen in om burgers te kunnen controleren.

Stasi museum 4562

Stasi museum 4563

Stasi museum 4564

Er wordt in het museum ook uitgebreid aandacht besteed aan het verzet tegen het DDR-bewind. Brieven, krantenartikelen en foto’s laten zien hoe het protest tegen de DDR-regering en de Stasi vorm kreeg. Filmopnamen tonen de laatste dagen van de DDR, de val van de muur en de bestorming van het Stasi-hoofdkwartier. Het pronkstuk van het museum is het voormalige kantoor van Erich Mielke, minister van staatszekerheid.

Stasi museum 4567

Stasi museum 4568

Stasi museum 4574

Stasi museum 4572

Stasi museum 4570

Stasi museum 4569

De permanente tentoonstellingen in het museum zijn onderverdeeld in drie verdiepingen in het voormalige ministerie:

  • Eerste verdieping: Geschiedenis van de Stasi en verzet
  • Tweede verdieping: Werkruimtes van Erich Mielke, de laatste minister van staatszekerheid
  • Derde verdieping: Foto’s en observatieverslagen die tonen hoe Stasi-medewerkers te werk gingen

Stasi museum 4559

 

Er worden op aanvraag ook rondleidingen aangeboden. Voor historici bestaat de mogelijkheid om archiefonderzoek te doen in het museum.

Das Leben der Anderen

Op de tweede etage liggen de werkvertrekken van Erich Mielke, de laatste minister van staatszekerheid. Hij heeft hier tot 1989 kantoor gehouden en had hier ook een appartement waar hij kon slapen en ontspannen. Mielke bracht menig nacht door in het hoofdkantoor van de Stasi. De inrichting is zeer sober en de televisie en bandrecorder waren in 1989 al zwaar gedateerd. Op dezelfde verdieping is een koffieruimte waar video’s worden vertoont van het leven in de DDR en de val van de muur. In en rond het museum werden opnamen gemaakt voor oscarwinnaar “Das leben der anderen“. Rondom Haus 1, waar het hoofdkantoor van de Stasi was gehuisvest, bevinden zich noch een aantal panden die allemaal in handen waren van de Stasi. Veel van de panden werden gebruikt als archief.

Stasi museum
Adres: Ruschestrasse 103
OV: U-Bhf Magdalenenstraße
Info: http://www.stasi-museum.de/
Openingstijden: 11:00 (zaterdag en zondag 12:00) — 18:00
Entree: €5 of met korting €3,50

Stasi museum 4556

Stasi museum 4557

Stasi museum 4558

3 Reacties

  1. Josje

    Het museum heeft op mij een zeer grote indruk gemaakt…..het begon al bij het oplopen van het terrein, ik nam zonder het geweten te hebben een zij ingang. Op het complex is het stil en lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Afgezien van de nieuwe auto’s die er staan. Je gaat door de ingang waar de vroegere Stasi leden ook langs gingen….dan de kantoren op de 2e verdieping van Mielke…heel apart. Ik heb er ruim 3,5 uur rond gelopen.

    Antwoord
  2. Els

    Ahhh jammer, het museum is t/m januari 2015 gesloten :(

    Antwoord
  3. lapkowski

    Zij de oude doorreis visum aanvragen van de jaren 1970 nog voorhanden.Zou graag een oude van mij terug zien.Ben in de zestiger en zeventiger en tachtig vele malen bij Helmsted over de grens gegaan met vriendelijk groet M Lapkowski

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. het Ministerie van Staatsveiligheid in Berlijn - Ernst Yperlaan fotografieErnst Yperlaan fotografie - […] Stasi museum in Berlijn is gevestigd in het voormalig hoofdkwartier van het Ministerie van Staatsveiligheid. Het […]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This