Prinzessinnengärten; Urban gardening op z’n best!

Op een voormalig stuk braakliggend terrein op de kruising Oranienstraße/Prinzenstraße in Kreuzberg bevindt zich sinds 2009 een tuin waar groenten en kruiden worden verbouwd. Zes decennia lang was dit stukje Berlijn niet meer dan een kale vlakte van 6000 m² groot. Voordat het terrein braak kwam te liggen stond hier een warenhuis van Wertheim, welke in de Tweede Wereldoorlog is verwoest en verdwenen. De initiatiefnemers van de Prinzessinnengärten, die de organisatie Nomadisch Grün oprichtten, besloten wat te gaan doen met het stuk braakliggende vervuilde terrein en begonnen hier met het aanplanten van gewassen. Alles wat nu in de Prinzessinnengärten wordt verbouwd is onbespoten en biologisch en wordt onderhouden door buren, huismoeders en andere geïnteresseerden uit de buurt. Je kunt hier langskomen voor een daghap, voor je verse kruiden/groenten/honing of om te helpen tuinieren.

De mobiele tuin

Het zal je misschien opvallen dat alle gewassen in zakken, melkpakken, pallets en kratten wordt verbouwd. Dit is niet zonder reden. Aan de ene kant is dit omdat de grond zo vervuild is dat het beter is om de gewassen hiertegen te beschermen. Op deze manier kan de de grondkwaliteit dus beter worden gewaarborgd.

Ook is het zo dat de Prinzessinnengärten telkens maar een huurcontract voor een jaar van de stad Berlijn krijgt, de toekomst is onzeker. Door de gewassen niet in de grond te planten maar er een “mobiele tuin” van te maken kunnen de gewassen eenvoudig weer worden verhuisd, mocht dit nodig zijn.

Groene educatie

Het doel van de organisatie Nomadisch Grün is, naast het transformeren van braakliggende terreinen in groen, het creëren van plekken waar men leren en dingen uitproberen kan. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor zowel schoolklassen als het openbare publiek. De activiteiten zijn divers en reiken van het planten van zaadjes tot het (onder)houden van bijen en het verduurzamen van groente. Bij alle thema’s staat recycling, duurzaam consumeren en stadsecologie centraal.

Het gerecht van de dag

Het Gartencafé (café en restaurant) is een belangrijke inkomstenbron voor de Prinzessinnengärten en een absolute aanrader. In de keuken – die zich bevindt in een aantal op elkaar gestapelde containers – worden groenten en kruiden vers bereid tot een heerlijk dagvers lunchgerecht (kosten €5,00). Dagelijks is er 1 warm gerecht te verkrijgen dat eigenlijk altijd lekker is! Producten die niet uit eigen tuin komen, worden gekocht bij regionale boeren of handelaren en hierbij wordt altijd rekening gehouden met de seizoenen. Tijdens het eten kun je genieten van de rust in Kreuzberg terwijl je verscholen zit achter de enorme zakken kruiden en bijenkorven. Om het landelijke gevoel compleet te maken kun je een muntthee bestellen. Je krijgt een schaar in je handen gedrukt en je mag je eigen verse munt oogsten.

Aangezien deze urbane tuin geen enkele subsidie krijgt draait het op inkomsten van het restaurantje en de verkoop van gewassen. Een kleine “Spende” wordt dus altijd wel gewaardeerd!

Prinzessinnengärten 2

Prinzessinnengärten 3

Prinzessinnengärten 4

Prinzessinnengärten 5

Prinzessinnengärten 6

Prinzessinnengärten 7

Prinzessinnengärten 8

Prinzessinnengärten 9

Prinzessinnengärten 10

Prinzessinnengärten 11

Prinzessinnengärten 12

Prinzessinnengärten 13

Prinzessinnengärten 14

Prinzessinnengärten

Adres: Prinzenstr. 35-38
OV: U-bhf Moritzplatz
Openingstijden Gartencafé: dagelijks tot 18:00 (vanaf eind april geopend)
Openingstijden tuinieren: donderdag 15:00-18:00 en zaterdag 11:00-14:00

Meer informatie op prinzessinnengarten.net of in het onlangs uitgebrachte boek “Prinzessinnengarten. Anders gärtnern in der Stadt” (€29,95)

Tags: , ,

1 reactie

  1. Perfect plekje – was druk vanmiddag, en niet alleen met Nederlanders die deze blog (en boek Berlijn voor gevorderden) hebben gelezen. De boekwinkel aan de overkant heeft het boek over de tuin (uiteraard) in voorraad, je kan het daar ook doorbladeren – de tuin is nog niet erg groen op dit moment, maar de foto’s in het boek tonen een ware groene oase, later in het seizoen.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>