De Berghain met haar Panoramabar is een van de gaafste electroclubs van Berlijn. Wat zeg ik? Ter wereld. De Berlijnse technoclub is meermaals verkozen tot een van de beste clubs ter wereld. Verbaas je daarom niet dat het vaak druk is en er tijdens spitsuur (ongeveer tussen 1:00 en 3:00) flinke rijen staan om Berghain binnen te komen. Of dat een garantie is binnen te komen? Zeker niet! Het deurbeleid is streng, ietwat willekeurig en de kans is dus aanwezig dat de toegang wordt geweigerd. In de regel geldt dat grote groepen (met mannen) vaak niet binnenkomen. Zorg dat je nuchter bent, weet welke DJ er draait en er lekker nonchalant bijloopt. Wil je zeker weten dat je binnenkomt? Check dan eens de concerten in Berghain, daar kun je gewoon een kaartje voor kopen en de sfeer is bijna even gaaf.

20130717 - _MG_8215 - 2013-07-17 at 18-51-56- BerlijnBlog uitgaan in Berlijn BergainClub Berghain.

Geschiedenis

Berghain-Black-and-WhiteDe club Berghain is ontstaan uit de voormalige Berlijnse technoclub Ostgut. Ostgut was een van de eerste vaste plekken waar fetish- en gayfeesten werden georganiseerd: zogenaamde Snax evenementen. De club bestond uit een magazijn ten oosten van het voormalige Ost-Güterbahnhof en ontwikkelde zich al snel tot het hart van de Berlijnse technocultuur. Op 6 Januari 2003 vond de laatste partyavond in Ostgut plaats, 2 jaar later werd het gebouw vanwege de bouw van de entertainmenthal O2 gesloopt. In 2004 begonnen de organisatoren te zoeken naar een grotere locatie om de Berghainfeesten voort te kunnen zetten.

Locatie

De club ligt op de grens van Kreuzberg en Friedrichshain en dat is ook waar de club zijn naam aan te danken heeft (‘berg’ van Kreuzberg, en ‘hain’ van Friedrichshain). Berghain is gehuisvest in een voormalige energiecentrale. Een enorm gebouw uit een hoop staal, beton en glas. Wie er voor het eerst binnenkomt, moet wennen aan de combinatie van een monotone keiharde technobeat en het licht dat alleen maar bestaat uit flitsende stroboscopen. Gestalten dansen in het donker, details zijn nauwelijks zichtbaar.

Panoramabar

De Panoramabar, ook een bekende naam uit de scene, is een stuk vriendelijker. Deze bar bevindt zich bovenin het gebouw en de muziek die gedraaid wordt heeft iets meer variatie. De ruimte is klein en kan al snel heel vol worden. Het publiek is echter vriendelijk en tolerant. De dj staat bijna op de dansvloer. Vooral op vrijdag heerst er het alternatieve partysfeertje dat je tien jaar geleden aantrof op illegale parties in gekraakte panden. Gaaf!

Berghain
Adres: Am Wriezener Bahnhof
OV: S Ostbahnhof
Entree: rond de €15,-

➤ Lees hier meer over uitgaan in Berlijn