In Berlijn is  altijd wel iets te beleven. Er zijn veel clubs, bars en straatfeesten. Nergens heb ik nog zo’n gave uitgaansstad gevonden als in Berlijn. Voor mij zijn de muziekscene, de technocultuur en de vele concerten het grootste pluspunt van de uitgaansscene in Berlijn. Hiermee is het uitgaansleven van Berlijn ook een van de meest grote en uitgebreidste van Europa. Het aanbod bestaat uit ongeveer 300 legale clubs. En daarmee is het som best lastig een keuze te maken!

Op deze pagina lees je mijn antwoorden op de volgende vragen:

20160908-p1230843-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-friedrichshain

In welke buurt moet je wanneer wezen?

Clubs

De meeste clus zitten in het oosten van Berlijn. Wijken waar je moet wezen zijn Mitte (hoofdzakelijk ten noorden van de Hackescher Markt en Rosenthaler Platz), Friedrichshain-Kreuzberg (rond de Schlesische Tor en de Revaler Straße) en Prenzlauer Berg (rond de Eberswalder Strasse). De beste clubs zitten nogal verstopt, dus het is de moeite waard mijn clublijstje (scrollen maar!) van te voren even te checken.

Bars

 • Oranienburger Straße
  Veel cocktailbarretjes en een beetje toeristisch, terrasjes met terrasverwarming. Steek ook de zijstraten in, in de Auguststraße en Torstraße zitten extreem veel leuke barretjes.
  OV: U-bhf Oranienburger Strasse of S-bhf Hackescher Markt.
 • Oranienstrße
  Een beetje alternatief, multiculti en goedkope barretjes.
  OV: U-bhf Görlitzer Bahnhof of Kottbusser Tor.
 • Simon Dach Straße
  Hip onder Berlijners en een gevarieerd aanbod van cocktailbarretjes en alternatieve tentjes.
  OV: U-bhf Frankfurter Tor of S-bhf Warschauer Strasse.
 • Bergmannstraße
  Naast een aantal zeer goedkope en lekkere Aziatische restaurants vind je hier ook een aantal barretjes.
  OV: U-bhf Mehringdamm.

Concerten

Waar je muziekhart ook sneller van mag kloppen, in Berlijn vind je geheid een concert naar jouw smaak. Persoonlijk vind ik Magnet, Lido, Kesselhaus (Kulturbrauerei) en Astra (RAW-Gelände) leuke concertzalen voor rockconcerten en alternatieve muziek. Iets grotere concertzalen zijn de Columbiahalle, het Postbahnhof, het Tempodrom en het Velodrom. A-artiesten betreden het podium meestal in de Mercedes-Benz Arena, op de Wuhlheide of in de Max-Schmeling-Halle. Hou je meer van klassiek? Dan moet je in de Philharmonie wezen. Ook leuk is Classic Open Air, dat jaarlijks in de Kulturbrauerei wordt georiganiseerd.

Tip: check de website Songkick of Last.fm voor een overzicht van aankomende concerten in Berlijn. In de evenementenmagazines Zitty (de), Tip (de) en ExBerliner (en) staat ook een overzicht van komende concerten, gesorteerd naar datum. Concerttickets kun je meestal online via Eventim bestellen.

20160919-p1240347-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn_

Wat moet je weten over het Berlijnse uitgaansleven?

Deurbeleid

Met zoveel clubs wil het toch nog wel eens voorkomen dat je een club niet binnenkomt. Zeker de bekende clubs Berghain en in iets mindere mate Tresor en Kater Holzig staan hier bekend om. Je hoort dat ze de authentieke sfeer willen behouden zonder de lallende clubtoeristen.

Groepen die vaak worden geweerd zijn groepen die grotendeels uit mannen bestaan, mensen die niet goed gekleed gaan (niet passend bij het publiek en dat kan te chic of te slordig zijn), dronken lui en vaak ook (grote groepen luidruchtige) toeristen. Daarnaast ben je ook grotendeels afhankelijk van het humeur van de deurman maar als je zorgt voor vrouwen in je team, en hem wat extra geld oplegt, mag het geen problemen opleveren. Nuchter aankomen in een kleine groep (splits eventueel grote groepen op) verhoogt ook zeker de kans om binnen te komen. Vroeg aanwezig zijn (rond 0:00), of na de grote horde arriveren (na 3:00), wil ook nog wel eens helpen.

20160826-p1230349-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-sobr

De minimumleeftijd ligt voor de meeste clubs op de 18 jaar, voor sommige clubs ook op 21. Ik maak af en toe mee dat er identiteitscontrole is, maar niet altijd. Voor bars geldt in principe geen minimumleeftijd maar wel een rookverbod, ookal wordt deze niet altijd nagestreefd. Neem voor de zekerheid altijd een identiteitsbewijs mee!

Uitgaansavonden

Uitgaansavonden zijn doorgaans donderdag, vrijdag en hoofdzakelijk zaterdag maar sommige clubs zijn ook op andere dagen van de week geopend. In Berlijn is het eigenlijk op elke dag van de week wel mogelijk om te gaan stappen, het aanbod is alleen erg afhankelijk van de dag. Het drukst is het in clubs meestal tussen 2:00 en 3:00 en dat loopt af tot iedereen weg is (open einde). Omdat er geen officiële sluitingstijden zijn kan het voorkomen dat een club tot de volgende avond openblijft. Berlijn staat bekend om het uitgaan tot maandagavond. Voor de liefhebber dus genoeg te beleven! Voor de mensen die het niet trekken tot maandagavond: het openbaar vervoer en taxi’s rijden de hele nacht door!

20140727-img_3179-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-open-air-feestjes

Geen sluitingstijden

Ja, dat is misschien wel hetgeen dat het uitgaansleven in Berlijn zo aantrekkelijk maakt voor toeristen. Er zijn geen officiële sluitingstijden. Daardoor komen feestjes doorgaans ook iets later op gang dan in Nederland (voor een uur of 1 gebeurt er weinig) maar als de party eenmaal losgebarsten is, komt daar niet snel een eind aan. Officiële sluitingstijden in Berlijn? Die zijn er eigenlijk niet. Dat bepaalt de community. Zodra de meeste clubgangers weg zijn, en het voor de clubs niet meer rendabel is, sluiten de clubs meestal hun deuren. Voor veel clubs komt dat neer op een tijd rond de 7:00 uur, maar er zijn genoeg clubs die nog veel langer doorgaan. Sommige clubs draaien zelfs van vrijdagavond tot maandagmiddag non-stop door.

20160908-p1230844-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-clubs

Goedkope prijzen

De prijzen bij Berlijnse clubs zijn behoorlijk variërend. Entree varieert van niks bij kleine clubs en danscafés tot boven de € 50,- voor een concert van een bekende band. In de meeste gevallen ligt de entree tussen de € 10,- en € 15,-. De prijzen voor drankjes liggen doorgaans lager dan in Nederland. Een biertje heb je soms al voor € 2,- en natuurlijk krijg je in Berlijn gelijk een halve liter. Gemiddeld is uitgaan in Berlijn niet duur en ben je hier zeker minder geld kwijt dan in Amsterdam of andere West-Europese hoofdsteden.

Bier op straat

Wat wel grappig is om te weten is dat veel studenten en jongeren voordat ze uitgaan al voordrinken, maar dat gaat anders dan in Nederland. Het is in Berlijn heel normaal om bij de dönerboer om de hoek een halve liter bier te kopen en die op te drinken in de metro, of gewoon op straat. Deze biertjes worden ook wel Fußpils genoemd. Niemand die er raar van zal opkijken. Nadat het biertje is genuttigd wordt het lege flesje op straat gezet… Het zal je verbazen hoe snel er zwervers in de buurt zijn om de lege flesjes te verzamelen. Van de statiegeldopbrengsten leven ze, in Berijn kan dat.

20140817-_mg_1267-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-bierflesjes-verzamelen

Statiegeld in clubs

Schrik niet als je aan de bar ineens meer moet afrekenen dan op de kaart staat aangegeven. Over je glas, bierpul of bierflesje wordt vaak statiegeld (Pfand) berekend. Als je na afloop je glas en je Pfandmuntje weer inlevert, krijg je je statiegeld weer terug. Pfand bedraagt meestal tussen de € 1,- en 2,50 €.

Na het uitgaan kun je ook gerust een taxi pakken, deze zijn niet echt duur in Berlijn en staan vaak bij de uitgangen van de grotere clubs. Mocht er geen taxi aanwezig zijn dan kun je bellen of met een app een taxi bestellen.

Clubs in Berlijn per genre

In Berlijn zijn eigenlijk teveel uitgaansgelegenheden om op te noemen, daarom noem ik hier alleen mijn favoriete plekjes.

Foto:Omschrijving:Adres:
Kulturbrauerei:

De Kulturbrauerei is een voormalige bierbrouwerij en nu een groot uitgaanscomplex. Er zijn vele verschillende zalen waar gedanst en gelounget kan worden. Op de binnenplaats vind je vaak Grillplätze waar je Duitse worst met mosterd kunt scoren.
Schönhauser Allee 36-39
://about blank:
Techno/house

Dit is een voormalige illegale, multi-room club vlakbij station Ostkreuz in Friedrichshain (steenworp afstand van Salon Zur Wilde Renate). De club is weliswaar gerenoveerd, maar heeft zijn wilde touch weten te behouden. Binnen vind je twee dansruimtes maar in de zomer draaien er ook DJ's in de tuin. Soms is de tuin in de winter ook geopend en dan knappert er soms een vuurtje.
Markgrafendamm 24
Berghain:
Techno

Berghain is een enorme grote hoge industriehal van staal, beton en glas. Wie er voor het eerst binnenkomt, moet wennen aan de combinatie van een monotone keiharde technobeat en licht dat alleen maar bestaat uit flitsende stroboscopen. Gestalten dansen in het donker; details zijn nauwelijks te zien. Een unieke sfeer.
Am Wriezener Bahnhof
Suicide Circus:
Techno

Verstopt achter de Warschauer Straße zit Suicide Circus. Een club die een open air, en een overdekte, dansvloer heeft. Tot minstens 9:00 AM kun je hier dansen op fijne technobeats. De enorme parachute in het open air gedeelte zorgt voor een hele extravagante sfeer.
Revaler Straße 99
Watergate:
Techno

De Watergate, technotent met internationale allure, bevindt zich direct aan de voet van de Oberbaumbrücke. De club is bekend om 1) de blik op de Spree en terras aan het water 2) het gekleurde lichtgevende plafond en 3) de geweldige programmering met internationale DJ's.
Falckensteinstraße 49
Kosmonaut:
Techno

De Kosmonaut Club zet zich in voor de bevordering van de elektronische scene. De club zelf heeft charme in een industriële omgeving. Vooral de bijzondere lichtprojecties maken de club tot een aanrader. Er zijn twee verdiepingen met dansvloeren en bars, ook is er een fijne relaxruimte om de voetjes even rust te geven.
Wiesenweg 1-4
Stadtbad Wedding:
Techno/electronica

De naam zegt het al, deze club heeft een geschiedenis als zwembad. Het is een bijzondere gewaarwording om te dansen in een voormalig bad.
Sisyphos:
Techno/electronica

Deze club in Oost-Berlijn beschikt over een groot terrein met een truck en kampvuur waar regelmatig open air feestjes worden gegeven. Ook de reguliere feesten zijn hier de reis naar Rummelsburg waard!


Hauptstraße 15
Tresor:
Techno

Tresor is een absoluut begrip in de wereldwijde technoscene. Als je niet vies bent van wat stevige beats dan moet je hier absoluut zijn. Omdat de club in een oude fabriek is gehuisvest zul je hier een hele underground sfeer ervaren.
Köpenicker Straße 70
Weekend:
Techno/bar

Overdag is Club Weekend een geweldige bar om te loungen en te dansen (sfeerimpressie op YouTube). Het dakterras biedt een grandioos uitzicht over Berlijn en over het nabijgelegen Alexanderplatz. 's Nachts is dit één van de betere technotenten van Berlijn in Mitte. Het is er niet groot dus kom vroeg.
Alexanderplatz 5
Sage:
Alternatief

Sage Club is een grote club met vele verschillende muziekstijlen. Per avond kan het uiteenlopen tussen rock, electro, hiphop en R&B. Het zwembad maakt deze toko tot iets exclusiefs en vaak zijn er weinig toeristen.
Köpenicker Straße 76
Musik und Frieden:
Alternatief

De Magnet zat altijd in de Greifswalder Strasse maar is omwille van geluidsoverlast gedwongen verhuisd nabij de Oberbaumbrücke. Hier vinden vaak rockavonden plaats en concerten van bandjes. Ik ben fan!
Falckensteinstraße 48
SO36:
Alternatief

SO36 bevindt zich in de gelijknamige wijk SO36 in Kreuzberg. Punk, rock, metal, je vindt het allemaal in de SO36. Bijna dagelijks zijn er concerten van ook wel bekende bands uit de hele wereld. Vooraf kun je in de Oranienstrasse genoeg leuke barretjes vinden om wat te drinken.
Oranienstraße 190
Quasimodo:
Jazz

Deze club heeft niets met de klokkenluider van de Notredam te maken. In deze West-Berlijnse clubs draait het namelijk allemaal om jazz! Regelmatig zijn hier live concerten.
Kantstraße 12A
Süß war Gestern:
Bar/club

Wie op zoek is naar een goedkoop alternatief voor grote en massale clubs kan terecht bij Süß war Gestern. Deze alternatieve club middenin Friedrichshain heeft een retro-uiterlijk en er worden verschillende muziekstijlen gedraaid.

Wühlischstrasse 43
Club der Visionaire:
Strandbar/club

Club der Visionäre is een gezellige strandtent in Kreuzberg waar je overdag heerlijk aan het water kunt zitten, maar waar 's avonds technobeats worden gedraaid. Doordeweeks is er soms ook een openluchtbioscoop in de zomer.
Am Flutgraben 1

Overige clubs in Berlijn

Alternatief, rock en indie:

Techno, minimal en electro:

 • ://about blank
 • Berghain
 • Chalet
 • Das Edelweiß
 • House of Weekend
 • Luzia
 • Panorama Bar (Berghain)
 • Raumklang
 • Ritter Butzke
 • Salon zur wilden Renate
 • Tresor
 • Watergate

20130717-_mg_8231-2013-07-17-at-18-59-18-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-berghain

De wereldberoemde technotempel Berghain in Friedrichshain

Chic, house en Lounge

 • Felix
 • Gretchen
 • Reich & Schön
 • Spindler & Klatt

Jullie favoriete clubs?

Natuurlijk kan ik jullie van alles vertellen over mijn favoriete clubs, maar mening is ook gekleurd (liefhebber van alternatief, rock, electro, techno). Daarom wil ik graag van jullie weten wat jullie favoriete club is in Berlijn. Je kunt hieronder de poll invullen of de resultaten bekijken van de mensen die al hebben gestemd. Staat jouw favoriete club er niet bij? Laat dan onderaan deze pagina een berichtje achter!

Favoriete Berlijnse club?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bars

 • Aufsturz (bierbar),
 • Dachkammer (met huiskamergevoel),
 • Macondo (met huiskamergevoel),
 • Wohnzimmer (met huiskamergevoel),
 • Strandbars in Berlijn (in de zomer),
 • Kaffee Burger (bekend om de Russen disco, maar er zijn ook vaak lezingen en de bar is er gezellig),

Bioscopen

Meer weten over uitgaan in Berlijn? BNNs Spuiten en Slikken was ook eens in Berlijn en gaf in deze aflevering een tof kijkje in het underground uitgaansleven van Berlijn.

Hebben jullie nog leuke tips voor het uitgaansleven in Berlijn? Ik kijk uit naar jullie suggesties bij de reacties onder dit artikel!

liebegruesse