Tacheles is een fenomeen in de Oranienburger Straße. Het ziet er een beetje uit als een oude bouwval, maar van binnen is het erg hip en trendy ingericht. Graffiti is eerder regel dan uitzondering. Zeker in de zomer kun je hier prima terecht voor een biertje op de binnenplaats of lekker ronddwalen over verdiepingen vol met leuke kunstgallerijen.

Kraakpand:

Het gebouw is een restant van Friedrichstraßen-Passage uit begin 1900 en is te herkennen aan de vele beschilderingen op de muur. Na de val van de Berlijnse muur is het pand gekraakt en kent het een lange kunstgeschiedenis. Eind 20e eeuw deed het gebouw dienst als bijeenkomstplek voor allerlei subculturen, hippies, punkers en vooral veel kunstenaars. Tacheles heeft altijd al een beetje een alternatief karakter gehad en heeft dat heel goed weten te behouden.

Tacheles: cultureel centrum:

Momenteel is Tacheless een groot cultureel centrum waar het ook leuk feesten is. Er zijn verschillende verdiepingen met verschillende soorten muziek, ook zijn er 2 bioscoopzalen te vinden en is er een enorm groot terras. Altijd wel iets te doen en je zult je verbazen over de vrije sfeer. Tacheles bevindt zich op een toeristische hotspot in de Oranienburger Strasse en het is ook bekend dat deze plek door steeds meer toeristen wordt ontdenkt. Op sommige momenten zul je je tussen de fotograferende toeristen bevinden wat de sfeer niet helemaal ten goede komt. Desondanks, zeker een keer een kijkje nemen!

De afgelopen jaren zijn er veel protesten rondom Tacheles geweest. Strijd om geld, om culturele en creatieve vrijheid maar ook om het eigendom.

Kunstruïne Tacheles is dinsdag 4 september 2012 definitief ontruimd door de politie.

Adresgegevens:

Adres: Oranienburger Strasse 54
OV: U-bhf Oranienburger Strasse of Frankfurter Tor
Genre: Bioscoop, alternatief, kunstzinnig


Grotere kaart weergeven
Officiele homepage Tacheles