Als onderdeel van CTM, een festival voor experimentele muziek in Berlijn, is nog t/m 25 februari de licht-en audioshow SKALAR te zien. De lichtshow van Christopher Bauder vult de duistere hoeken van de voormalige elektriciteitscentrale Kraftwerk Mitte met felle laserstralen. Bauder ken je misschien van het project Lichtgrenze, de lichtgevende ballonnen die langs het voormalige verloop van de Berlijnse Muur stonden om te herdenken dat de muur 25 jaar geleden was gevallen, of van zijn eerdere lichtshow Deep Web, die ook in het Kraftwerk Berlin plaatsvond. Begeleid wordt de show door audio van Kangding Ray. 

Bij binnenkomst moesten mijn ogen eerst even wennen. Afgezien van de laserstralen is het namelijk dunkel wie im Bärenarsch (pikkedonker) in de voormalige elektriciteitscentrale. Door het licht en geluid te volgen, kwamen we op de eerste verdieping terecht, waar de licht- en audio-installaties staan opgesteld. We voelden ons al snel in een andere wereld, een duistere doch kleurrijke droomwereld, even ver bij de realiteit vandaan. De toon is gezet.

We namen plaats op de grond en lieten het licht en de geluiden (of juist de afwezigheid daarvan) op ons inwerken. Spiegels, licht en audio zijn perfect op elkaar ingesteld en maken moderne technologie tot ware kunst. Met de show willen ze spelen met de menselijke waarneming, die door licht en geluid beïnvloed wordt, en bezoekers meenemen op reis door een wereld van emoties. De locatie in een voormalige energiecentrale maakt het kunstspektakel extra bijzonder en laat de lasershow goed tot zijn recht komen.

De show kent geen begin of einde, waardoor de bezoekers worden aangemoedigd om voor een onbepaalde tijd te blijven staan, zitten of liggen en daarbij af te drijven van het dagelijks leven. Je zou het bijna als een soort meditatiesessie kunnen zien, waarbij er met al je zintuigen wordt gespeeld.

Voor de show is gebruik gemaakt van 65 gemotoriseerde spiegels, 90 laserlampen en een geavanceerd geluidssysteem. De spectaculaire installatie is 45 meter lang, 20 meter breed en 10 meter hoog.

SKALAR ✨

A post shared by Marjolein van der Kolk-Mai (@marjoleinsdiary) on

Klinkt allemaal nog een beetje vaag? Bovenstaande video geeft misschien een betere impressie.

Skalar – Reflections on Light and Sound

Wat: een licht- en audioshow van Christopher Bauder (lichtkunstenaar) en Kangding Ray (audio)
Waar: Kraftwerk Berlin, een voormalige elektriciteitscentrale
Adres: Köpenicker Straße 70, Berlijn-Mitte
Wanneer: 27 januari t/m 25 februari 2018, ma-do: 15:00 – 21:00, vr+za: 13:00 – 23:00, zo: 13:00 – 21:00
Entree: € 12,50 (het is raadzaam vooraf online tickets te kopen, om de rij bij de kassa te skippen)

Hou je van interactieve kunstprojecten of performance art? Dan zeker even een kijkje nemen bij SKALAR!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This