Er zijn dingen waar ik nooit genoeg van kan krijgen. Een van die dingen: uitzichtpunten, en dan het liefst met mijn geliefde Berlijnse Fernsehturm in het blikveld. Een nieuwe ontdekking in het rijtje uitzichtpunten in Berlijn is voor mij de Französicher Dom. Vanaf de balustrade heb je het állerbeste uitzicht over de Gendarmenmarkt en kun je ook nog eens mooie plaatjes schieten van de Fernsehturm. Onlangs beklom ik voor het eerst de 254 treden van de domtoren en genoot me – ondanks het grauwe weer – helemaal suf van het uitzicht. Wat een plaatje!

20160618 - _DSF5889- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

De Französischer Dom

De Franse Dom staat op de Gendarmenmarkt, het plein dat bekend staat als een van de mooiste van Berlijn. Net als bij veel clichés zit er ook hier wel een kern van waarheid in. Samen met de Deutscher Dom en het Konzerthaus vormt de Fransösischer Dom namelijk een wunderschön architectonisch geheel. Het uitzichtplatform kun je voor € 3,- bezoeken en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de Gendarmenmarkt, dat van bovenaf misschien nóg wel mooier lijkt dan vanaf de grond.

Geschiedenis – De kerk voor Franse vluchtelingen

De Franse Dom is een koepelvormige toren, die tussen 1780 en 1785 gebouwd werd als aanvulling op de Franse Friedrichstadtkirche. De Friedrichstadtkirche werd in 1705 al geopend als kerk voor Protestandse vluchtelingen uit Frankrijk (Hugenoten), maar was in zijn eerste decennia nog koepelloos. Het gereformeerde terughoudende karakter van de kerk is tegenwoordig alleen nog te zien bij het betreden van de kerk. Eenvoudigheid slaat hier nog de toon en ook van sierlijke afbeeldingen en kruizen is nog altijd geen sprake.

20160618 - _DSF5893- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

Plattegrond van de Französische Kirche (1705) en de Französischer Turm (1785)

Het was de Pruisische koning Friedrich II. die tussen 1780 en 1785 niet alleen een domtoren bij de Franse Friedrichstadtkirche liet bouwen, maar ook de Duitse kerk aan de overkant van het plein werd voorzien van een prestigieuze koepel. Hij vond namelijk dat het straatbeeld wel wat meer schoonheid kon gebruiken. De architecten Carl von Gontard (bekend van o.a. de Brandenburger Tor in Potsdam) en Georg Christian Unger (bekend van o.a. Belvedere in Potsdam) werden ingezet om een sierlijke koepel te ontwerpen. Ondanks dat de koepels geen daadwerkelijke kerkelijke functie kregen, zorgden de twee koepels wel wel voor een chiquer straatbeeld, precies zoals de koning dat voor ogen had.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Berlijn het zwaar te verduren (➤ lees ook: Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog). Op 7 mei 1944 werden zowel de Franse Friedrichstadtkirche (de kerk zelf) als de Französischer Dom (de niet-kerkelijke koepeltoren) zwaar verwoest. Jaren later (1981 – 1987) werden de verwoestingen pas weer opgeknapt, zodat de gerenoveerde Franse kerk en domtoren precies op de 750e verjaardag van Berlijn konden heropenen voor het publiek. Compleet met balustrade, restaurant, klokkenspel en museum over de Hugenoten. Dankzij de renovaties kan de Gendarmenmarkt in reisgidsen nu zo veelvuldig als ‘mooiste plein van Berlijn’ worden benoemd. Omdat er zo weinig prestigieuze architectuur is overgebleven in Berlijn, voelt de Gendarmenmarkt voor mij bijna on-Berlijns mooi. Daarmee niet alleen één van de mooiste, maar ook één van de meest bijzondere pleinen van Berlijn.

20160618 - _DSF5895- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

Het spiraalvormige trappenhuis in de Französischer Dom

20160618 - _DSF5898- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

Een deel van het klokkenspel (1987) bovenin de Französischer Dom 

20160618 - _DSF5900- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

Gebruik – Mooie torens zonder functie

Ondanks de aanduiding met dom, heeft de Fransösicher Dom geen kerkelijke functie. Sterker nog, deze heeft ze ook nooit gehad. ‘Dom’ is enkel een verwijzing naar de architectonische vorm van de koepel (en naar het Franse woord voor koepel: ‘dôme‘). Bij een bezoek aan de Französischer Dom heb je dan ook enkel toegang tot het uitzichtplatform en niet tot de kerk zelf.

Architectuur – Het Roomse Piazza del Popolo inspireerde

Op het eerste gezicht lijken de Französischer Dom en de Deutscher Dom identiek te zijn en je moet behoorlijk goed je best doen om verschillen tussen de twee domtorens te herkennen. Model voor de symmetrische koepeltorens op de Gendarmenmarkt stonden de tweelingkerken van de Piazza del Popolo. Ook de twee Roomse kerken Santa Maria di Montesanto en Santa Maria dei Miracoli lijken vrijwel identiek te zijn en zijn van binnen volgehangen met klokken.

20160618 - _DSF5914- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

20160618 - _DSF5904- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

Uitzichtplatform – Fantastisch uitzicht over de Gendarmenmarkt en ver daarbuiten

Een brede spiraalvormige trap bracht me naar de balustrade op 40 meter hoogte. Aldaar nam ik plaats op de bank en keek ik gefascineerd naar de krioelende mensenmassa op de Gendarmenmarkt onder me. Het is een komen en gaan van mensen, die van bovenaf gezien niet veel meer lijken dan een groep bewegende streepjes. Net een mierenhoop. Het veranderlijke Berlijnse zomerweer laat de bewegende streepjes naar een schuilplaats rennen en werpt enkele seconden later weer even vrolijk wat zonnestralen op het lege plein. Een interessant schouwspel dat ongetwijfeld had kunnen zorgen voor een prachtige time-lapse video.

Terwijl ik mijn blik steeds verder naar naar de achtergrond laat glijden, bestudeer ik de vormen, kleuren en texturen van de Großstadt. Alles wat Berlijn zo’n fascinerende stad maakt, was in één blik te vangen. Ik zag oude gebouwen en nieuwe gebouwen. Mooie gebouwen en lelijke gebouwen. Gebouwen die hun beste tijd hebben gehad en gebouwen die nog in opbouw zijn. Ik zie drukte en ik zie leegte. Heel veel beton en heel veel groen. Traditie en ontwikkeling. Maar wat ik vooral steeds weer zie? Dat zijn die typerende contrasten. En als er weer een donkere regenwolk voor de zon schuift besef ik me dat dat Berlijn is. De stad der contrasten. Mooi én lelijk bij regen én bij zonneschijn maar altijd die fascinerende stad waar ik zou van hou.

20160618 - _DSF5945- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

Ik zie oud en nieuw, mooi en lelijk, drukte en leegte, allemaal op één foto

20160618 - _DSF5947- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

De Französischer Dom in cijfers

  • Bouwjaar van de Franse kerk: 1705
  • Bouwjaar van de Franse domtoren: 1785 (80 jaar na de kerk)
  • Totaalhoogte van de dom: 60 m
  • Aantal trappen naar het uitzichtpunt: 254
  • Hoogte van het uitzichtpunt: 40 m
  • Aantal klokken: 60
  • Gewicht van de kleinste klok (⌀ 0,2 m): 2 kg
  • Gewicht van de grootste klok (⌀ 2 m): 5.700 kg
  • Totaalgewicht van de klokken: 29.000 kg

20160618 - _DSF5891- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

 

20160618 - _DSF5917- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

20160618 - _DSF5958- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

Vanaf het uitzichtplatform zie je o.a. de Berliner Dom, de Marienkirche en de Fernsehturm

20160618 - _DSF5910- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

Voor € 3,- kun je de balustrade bezoeken, de openingstijden verschillen per seizoen

20160618 - _DSF5855- BerlijnBlog uitzicht franzosischer dom gendarmenmarkt

Französicher Dom – bezoekersinformatie
Adres: Gendarmenmarkt 5
Ov: U6 Französische Straße of U2 Hausvogteiplatz
Entreeprijs: € 3,-
franzoesischer-dom.de

Het uitzichtplatform van de Französischer Dom is misschien wel één van de beste plekken om het contrastrijke Berlijn van boven te bewonderen. Wat jullie, hebben jullie Berlijn al eens bekeken vanaf de Franse dom op de Gendarmenmarkt? En zijn die contrasten jullie ook zo opgevallen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Deel ze gerust bij de reacties onder dit artikel. 

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This