Vanuit de Fernsehturm heb je een geweldig uitzicht over Berlijn. Er is alleen één nadeel: de Fernsehturm zelf – als hoogste en meest herkenbare gebouw aan de Berlijnse horizon – zie je niet. Stiekem vind ik een bezoek aan het uitzichtplatform daarom ook een beetje overrated. Want wat is nou een uitzichtsfoto uit Berlijn zonder Fernsehturm? Gelukkig is er in de nabije omgeving een alternatief vanwaar je wél een prachtig uitzicht hebt op de Fernsehturm: het dakterras van het Park Inn Hotel. Hier sta je oog-in-oog met de beroemde TV-toren, en dat voor maar een schijntje van de prijs voor de Fernsehturm. Dubbel score dus! 

20160213 - _DSF8994- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

Het Park Inn Hotel

Tussen al het betongeweld op Alexanderplatz, is het Park Inn Hotel een verfrissende verschijning. Met zijn enorme glazen aanzicht en imponerende hoogte, lijkt het namelijk best een modern gebouw. Misschien zelfs een beetje New York in het klein? Nee, dat niet, schijn bedriegt. Het hotel prijkt al sinds 1970 aan de rand van Alexanderplatz en gaat dus al bijna 50 jaar mee. Wist je dat het Park Inn Hotel zelfs ooit een prestigehotel was in de DDR?

Prestigehotel in de DDR

De bouw van het hotel startte in 1967 als onderdeel van de vernieuwing van Alexanderplatz. Het plein was het protserige middelpunt van Oost-Berlijn en een luxe hotel kon daar natuurlijk niet ontbreken. Na drie jaar bouwtijd werd het Interhotel Stadt Berlin geopend. Het was één van de zeven hotels in Berlijn van de communistische hotelketen Interhotel. Met indrukwekkende getallen wist het hotel het hele land te imponeren:

  • 123 meter hoogte
  • 37 etages
  • 1.006 kamers
  • 1.982 bedden
  • 11 restaurants

Tot op de dag van vandaag is het hotel het hoogste van Berlijn en het op twee na hoogste hotel van Duitsland.

20140727 - P1010444- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

Moderne wolkenkrabber of vergane glorie?

Één ding is zeker: als je op Alexanderplatz staat dan zie je het Park Inn Hotel niet snel over het hoofd. In 2005 werd de gehele façade van het hotel nog vernieuwd met flitsende glasplaten (in totaal 6.800!) en daardoor ziet het hotel er van buitenaf behoorlijk modern uit. Zeker als de zon op het hotel glittert of als de Fernsehturm of een wolkendek in de ramen weerspiegelt, is het echt een plaatje om te zien. Hoe anders is dat zodra ik de eerste stap in het hotel binnenzet en ik me even in Las Vegas waan. Lange beklemmende gangen, ouderwetse winkeltjes, meerdere liften en amper ramen. Het doet me allemaal een beetje herinneren aan die gekke casinohotels in Nevada. Ja, het Park Inn Hotel, heeft net als de rest van Berlijn, vele gezichten. Één van de meest luxe hotels van Berlijn is het niet meer, het is nog wel altijd een van de meest bijzondere en geliefde hotels van Berlijn. En daar speelt het fantastische dakterras een grote rol in!

20160213 - _DSF8990- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

20160213 - _DSF8991- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

Dakterras op de 37e verdieping

Als je bij de conciërge in de lobby van het hotel een ticket koopt, kun je linea recta de lift naar de bovenste verdieping nemen. In tegenstelling tot bij de Fernsehturm, ben je meestal gelijk aan de beurt en kun je direct naar boven. Daar wacht een panoramaterras op je met strandstoelen en een uitzicht waar je U tegen zegt! Met een hoogte van 150 meter, is het terras van het Park Inn Hotel een van de hoogste uitzichtpunten in Berlijn.

20160213 - _DSF9005- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

Uitzicht

Vanaf het panoramaterras kun je bijna alle bekende bezienswaardigheden van Berlijn spotten. Naast de Fernsehturm zie je de Berliner Dom, Gendarmenmarkt en Unter den Linden vanuit vogelperspectief. Bij helder weer kun je soms zelfs de Teufelsberg spotten. Ik kan me hier zo een uur vermaken met staren naar de horizon en het zoeken naar herkenningspunten.

Beste bezoektijd

Als ik één nadeel moet noemen van het terras bovenop het Park Inn Hotel, dan is dat dat je alleen richting zuiden en westen kunt kijken. Helaas, geen 360 graden blik dus. Maar als je je bezoek slim plant, dan kun je de beste foto’s schieten! Zelf ga ik het liefst een uur voor zonsondergang, zodat ik van bovenaf kan genieten hoe de zon achter de Fernsehturm ondergaat. Een plaatje om te zien! Omdat je in de frisse buitenlucht staat en niet achter glas, kun je ook nog eens makkelijk goede foto’s schieten.

20141028 - P1080512- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

Base Flying

Ben je een waaghals en kan het wat jou betreft niet avontuurlijk genoeg? Dan is Base Flying misschien wel wat voor jou! Je wordt in een tuigje gehesen en met je buik naar beneden aan wat kabels gehangen. Vervolgens val je na een druk op de knop in een vrije val na beneden. Ook als je met ‘nee’ antwoordt op de vraag of je er al klaar voor bent. Die drie seconden dat de vrije val ongeveer duurt, leken de langste seconden in mijn leven te zijn. Maar het was wel een ervaring om nooit te vergeten! Hier zie je de beelden van mijn Base Flying avontuur in Berlijn.

Maar of je nou voor Base Flying of de lift naar beneden kiest, een bezoekje aan het Park Inn dakterras is sowieso de moeite en prijs van € 4,- waard. Je kunt weliswaar alleen in zuidwestelijke richting kijken, maar daar zie je dan ook meteen alle bekende bezienswaardigheden van Berlijn. Bij lekker weer kun je een drankje halen aan de bar en even chillen in een strandstoel terwijl je oog-in-oog ligt met de Fernsehturm. Wat wil je nog meer?

Park Inn Hotel
Adres: Alexanderplatz 7
OV: S+U Alexanderplatz
Entreeprijs terras: € 4,-
Openingstijden terras: 12:00 – 22:00 (zomertijd), 12:00 – 18:00 (wintertijd)
Kosten Base Flying: € 79,90 met Jochen Schweizer
www.parkinn-berlin.de/panorama-terrace

20160213 - _DSF8982- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

20140727 - P1010441- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

20160213 - _DSF8998- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

20160213 - _DSF8995- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

20160213 - _DSF9003- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

20141028 - P1080507- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

20141028 - P1080490- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

20141028 - P1080497- BerlijnBlog Park Inn Dakterras

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This