Het blijft intrigeren, films die gaan over de DDR. En Barbara is ook weer zo´n pareltje! Een fijne “no nonsense” film zonder hollywoodflair die toch een redelijk beeld geeft van het leven in de DDR. Het is een emotioneel verhaal van een vrouw op zoek naar haar vrijheid. De film is geregisseerd door Christian Petzold, heeft op de laatste Berlinale de lezersprijs in ontvangst mogen nemen en is zelfs genomineerd voor een oscar in de categorie beste film in een vreemde taal. De film speelt zich af in 1980 op het Oost-Duitse platteland en hoewel de hoofdrolspeelster Barbara uit Oost-Berlijn komt, komt Berlijn verder (helaas) niet in de film voor.

Samenvatting

Barbara, een kinderarts uit Oost-Berlijn, wordt tegen haar wil overgeplaatst naar een provincieziekenhuis aan de Ostseekust. In het geheim heeft ze contact met haar West-Duitse vriend die een actie op touw zet haar uit de DDR te krijgen. Barbara wordt echter permanent gecontroleerd, niet alleen door de Stasi maar ook door collega’s en buurtbewoners. Ze wantrouwt iedereen, ook haar collega André, een aantrekkelijke en intelligente arts. Terecht, want hij werd door een stasi officieer aangenomen om Barbara in de gaten te houden. Al vanaf haar eerste werkdag op het platteland – als André haar naar huis wil brengen – heeft ze het vermoeden dat de Stasi achter André zit. Barbara is op de afdeling kinderchirurgie werkzaam. En hoewel ze André wantrouwt, is een vriendelijke arts met veel respect voor het wek dat ze aflevert.

In deze context ontstaat een romance waardoor ze gedwongen is te kiezen tussen blijven of vertrekken.

Review

Het is een mooie film die gaat over het leven in de DDR en hoe deze bewust onder druk wordt gezet door geheimen, verraad en onzekerheid. Het gaat niet zozeer over de Stasi of de staat zelf, des te meer over hoe het leven van de inwoners onder druk staat. Barbara wordt beperkt in haar leven en dat roept veel medeleven op. Het feit dat het film een open einde heeft laat ruimte voor speculatie.

Gaat dat zien! Donderdag 06 september om 19:30 vindt de Nederlandse premiere plaats in het Ketelhuis in Amsterdam.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This