Het is niet het meest bekende imago wat Berlijn heeft, maar Berlijn is wel degelijk een bruggenstad. Zo weten veel mensen niet dat Berlijn meer bruggen telt dan Venetië, de stad in Italië die vele authentieke bruggetjes telt. In Venetië overbruggen slechts 410 bruggen het water, inclusief prive bruggen. Volgens het “Statistischen Landesambt” telt Berlijn maar liefst 979 bruggen (statistieken uit 2004 weliswaar).

“Europameister” is Berlijn daarmee echter niet, want er is nog een stad die Berlijn duidelijk overtreft. Met 2485 bruggen heeft Hamburg namelijk meer bruggen dan Berlijn, maar ook meer bruggen dan Venetië, Amsterdam en Stockholm samen. De Duitse noorderlingen hebben hiermee zelfs een plekje in het Guiness book of records weten te bemachtigen.

  • Berlijns oudste brug is de Jungfernbrücke in Mitte, deze brug is gebouwd in 1798.
  • De korste brug in Berlijn, die 2,55 meter telt, is de Westliche Fussgängerbrücke in het Waldpark Steinberg in Reinickendorf.
  • De bekendste brug in Berlijn was ongetwijfeld de Luftbrücke.

Berlijn telt bijna 200 kilometer waterweg. Met een charterjacht, stoomboot of gewone bootdienst kun je dit enorme watergebied (deels) bevaren. Zelfs een catamaran op zonne-energie vaart op de rivier de Spree en in de Neuköllner kanalen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This