Een volledige biologische drank, gemaakt van puur natuurlijke ingrediënten, dat is Bionade. Lange tijd was, en nog steeds is, Bionade het toonbeeld voor een betere wereld. Met hun huidige slogan “Trink was gutes” proberen ze de alcoholvrije limonadedrankjes aan de man te brengen. Daarnaast waren ze ook altijd maatschappelijk verantwoord bezig door demonstraties tegen gentechniek te steunen met het leveren van een aantal kratten Bionade. Het bijzondere van dit Duitse drankje is dat het productieproces erg lijkt op dat van het brouwen van bier, het enige verschil is dat moutsuiker niet wordt omgezet in alcohol maar in gluconzuur waardoor het drankje non-alcoholisch blijft (het drankje heeft daarom wat weg van het Oost Berlijnse Fassbrause). Dit productieproces is ontwikkeld door Dieter Leopold in 1995, die toentertijd bijna failliet was en met Bionade de eerste biologische frisdrank op de markt heeft gezet en daarmee de concurrentie succesvol aanging met populaire drankjes als Corona. Inmiddels is Bionade marktleider in Duitsland op het gebied van biofrisdrank. En oja, ook niet geheel onbelangrijk, Bionade is ontzettend lekker en ook nog gezond!

Varianten

Bionade is in verschillende varianten te koop, mijn onbetwiste favoriet is de variant Ingwer & Orange (gember & sinaasappel). Het drankje proeft heel natuurlijk, prikkelend, en – ook niet onbelangrijk – naar de ingrediënten die staan aangegeven op de verpakking. Er is zowel een aanwezige gembersmaak als sinaasappelsmaak aanwezig, meer dan in een gemiddeld pak sinaasappelsap. Daarnaast bevat Bionade calcium en magnesium en natuurlijke toevoegingen van vruchten en kruiden. De smaken smaken passen verrassend goed bij elkaar, zoals Bionade omschrijft; “fruchtig und würzig, süß und aromatisch”. Andere Bionadevarianten zijn Holunder (vlierbes, ook een persoonlijk favoriet), Aktiv, Litschi (lychee), Quitte (kweepeer) en Kräuter (kruiden). Overigens mag Bionade na een juridisch conflict met Landwert Bio Premium GmbH in 2008 niet meer adverteren met zijn verhoogde calcium en magnesium aandeel omdat het minimumaandeel daarvan niet werd bereikt (enkel de versie Aktiv heeft een significant hoger calcium- en magnesiumaandeel).

Ik ben benieuwd welke smaak jullie favoriet is. Vul hieronder de poll in of bekijk wat andere Berlijn-Blog.nl lezers hebben gestemd.

Wat is jouw favoriete Bionadesmaak?

Bekijk resultaten

Laden ...
 Laden ...


Bionade drinken op een terras in de Oranienstraße.

Bionade = hip

Toen Bionade net werd gelanceerd was het onbekend, er was geen budget voor marketing en reclame. Maar ook dat kan een prima strategie zijn want onbekend maakt bemind. Hoewel Bionade geen Berlijns drankje is (komt uit Ostheim vor der Rhön, gehucht op de noordelijke grens van Beieren) past het perfect bij de Berlijnse lifestyle. Bionade was een undergrounddrankje, opgericht door een particuliere brouwer uit Beieren en nauw betrokken bij maatschappelijke milieukwesties zoals de bestrijding van gentechnieken. In korte tijd werd Bionade razend populair. In 2002 werden er 2 miljoen flesjes van verkocht, in 2007 waren het er al zo’n 200 miljoen. De grootheidswaanzin werd aangewakkerd en de prijzen stegen, een jaar later werd Bionade overgenomen door Oetker waardoor het undergroundgevoel van Bionade werd afgezwakt maar het aantal Bionadeposters in Berlijn steeg tot een recordaantal. De belangen van Bionadefans van het eerste uur en het management achter Bionade werden steeds tegenstrijdiger. Trouwe Bionadeverslinders willen dat Bionade hun drankje blijft en niet overal verkrijgbaar wordt, terwijl het management Bionade op zoveel mogelijk plekken wilt verkopen. Als klap op de vuurpijl trekt Bionade zich ook vaker terug bij demonstraties om maatschappelijke kwesties. Maar vooral de prijsstijgingen zijn tegen het verkeerde been bij de Duitsers (volgens mij moet het Amerikaanse spreekwoord dan ook onbetwist “going Deutsch” zijn i.p.v. “going Dutch”). Inmiddels daalt de verkoop van Bionade alleen nog maar, iets dat ik zeer treurig vind want het is één van mijn favoriete Duitse drankjes. Als ik geen biertje bij mijn Currywurst drink, dan is het wel een Bionade.

Bionade kopen

In Berlijn is het een waar Bionadewalhalla. Je vindt de drank bij werkelijk iedere Currywurstbude, Späti, supermarkt of restaurant. Bionade is verkrijgbaar tussen een prijs tussen de €0,79 in de supermarkt tot €3,- in een hippe strandbar. Bionade is ook steeds meer buiten Duitsland te vinden, zo kun je het in Nederland ook bij verschillende biologische winkels binden, maar ook in de Berlijnse bar Brecht in Amsterdam en bij Skek op de Zeedijk (ook Amsterdam). Weet je meer verkoopadressen? Laat ze weten hieronder bij de comments.

Als je ook niet wilt dat Bionade verloren gaat, koop er dan ook eens eentje.


Bionade kopen in de supermarkt, €0,79 voor 0,33l.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This