Het winterse seizoen staat weer voor de deur en dat staat bij mij weer garant voor slenteren door boekenwinkels en voor bankhangen met een fijn tijdschrift of een goed boek op schoot. Heerlijk! In Berlijn vind je een gevarieerd aanbod aan boekenwinkels van complete boekenwarenhuizen tot kleinere boetiekjes. Voor ieder wat wils dus! Mijn favorieten vind je in dit artikel.

Kleinere boetiekjes

Bij mij in de buurt bevinden zich een aantal boekenwinkels die ik standaard meepik bij een wandeling door de wijk. Het is dus niet zo dat in Friedrichshain de leukste boekenboetiekjes te vinden zijn, maar meer dat ik mijn eigen favorieten winkels in mijn wijk heb gevonden. Mocht je dus in Friedrichshain zijn, loop dan eens bij deze winkels binnen.

Lesen und lesen lassen
Wühlischstraße 30, S+U-Bhf Warschauer Straße

Deze moderne boekenzaak heeft altijd een actueel aanbod van boeken welke mooi wordt gepresenteerd. Er wordt een zorgvuldige selectie aangeboden van o.a. Berlijnboeken, kinderboeken, detectives en Engelse boeken. De winkel is klein maar gezellig ingericht, en het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Als ik langskom ga ik altijd even naar binnen om te kijken wat ze nieuw hebben, meestal kom ik niet zonder aankoop de deur uit…

Franz Mehring Buchhandlung 
Frankfurter Allee 65, U-Bhf Samariterstraße

Bij de eerste stap over de drempel heb ik gelijk het gevoel dat ik terug ga in de tijd. De Frenk Mehring Buchhandlung doet nog het meest denken aan een hele oude bibliotheek. Maar in tegenstelling tot wat je daarbij zou denken is het meestal bedrijvig in de zaak. Wat ik vooral leuk vind? Het aanbod aan Friedrichshainboeken, oude kaarten en fotoboeken. Leuk om even binnen te lopen als je in de buurt bent.

Buchbox
Friedrichshain: Grünberger Str. 68
Prenzlauer Berg: Kastanienallee 88
Prenzlauer Berg: Lettestr. 5
Prenzlauer Berg: Greifswalder Str. 33

De Buchbox is een kleine keten met 4 winkels in Berlijn. Het leuke aan deze zaak vind ik de persoonlijke briefjes met mini-reviews die aan de schappen hangen. Daarmee hebben weten ze een persoonlijke “touch” te behouden. Ook leuk is dat Buchbox ooit begon als kraampje op de Boxhagener vlooienmarkt, en in 2005 zijn eerste filiaal in de Grünberger Straße opende. Buchbox verkoopt ook leuke ansichtkaarten en Engelse boeken.

buchbox2

buchbox

25 Books
Brunnenstraße 152, U-Bhf Bernauer Straße.

Deze kleine boekenzaak in de Brunnenstraße is een bijzondere fotoboekenwinkel. Alle boeken die hier worden verkocht zijn persoonlijk door de eigenaar uitgezocht. De gepassioneerde eigenaar (ook uitgever en fotograaf) weet over elk boek wel een paar anekdotes of een mooi verhaal te vertellen. Als je van fotografie houdt vind je hier gegarandeerd een aantal mooie boeken. Overigens vinden bij 25 Books ook regelmatig tentoonstellingen plaats.

IMG_8620

 

Musea

Veel musea hebben ook boekenhandels die de moeite waard zijn. Deze kun je bezoeken zonder entree te betalen.

Martin-Gropius-Bau
Niederkirchnerstraße 7, Bahnhof Potsdamer Platz of Anhalter Bahnhof.

De Martin-Gropius-Bau is een van de mooiste en beste musea voor moderne kunst en fotografie in Berlijn. Er zijn regelmatig nieuwe tentoonstellingen met uniek materiaal. Ook niet verkeerd is de kleine boekenhandel die bij het museum hoort. De boekenwinkel is niet groot, maar ze hebben wel een ontzettend groot aanbod aan fotografieboeken.

20140418 IMG_0010 BerlijnBlog boekenwinkels

20140418 IMG_0011 BerlijnBlog Hipstamatics 12

Gedenkstätte Hohenschönhausen
Genslerstraße 66

Als je een bijzondere interesse hebt voor de Koude Oorlog dan ben je hier aan het juiste adres. In deze voormalige Stasi-gevangenis worden nu rondleidingen gegeven, vinden tentoonstellingen plaats en kun je een aantal unieke boeken vinden over de geschiedenis van Berlijn. Hier vindt je bijvoorbeeld autobiografieën van voormalige ingezetenen van de gevangenis Hohenschönhausen.

IMG_9379

20140323-205755.jpg

Grotere boekhandels

Voor het bekijken van deze zaken moet je echt even de tijd nemen, je vindt hier een énorm aanbod van Berlijnboeken. Ideale tijdsbesteding voor een regenachtige middag.

Bücherbogen
Stadtbahnbogen 593, S-Bhf Savignyplatz

Direct onder het S-Bahnspoor vindt je de Bücherbogen met vooral een groot aanbod aan boeken over architectuur, wonen, inrichting, design en natuurlijk Berlijn. Het personeel is hier erg kundig en vriendelijk. Vraag dus gerust als je op zoek bent naar een bijzonder exemplaar exemplaar, grote kans dat je dat tussen het grote aanbod niet direct vindt. Terwijl de S-Bahn over de daken dendert ben je hier zo een uur zoet met het bladeren door boeken.

P1010089 25. April 2014 BerlijnBlog Bücherbogen

Berlin Story 
Unter den Linden 40, S+U-Bhf Friedrichstraße of Brandenburger Tor

Berlin Story is een mix uit een museum en een boekenwinkel, daarnaast zijn ze ook actief als uitgeverij. Als je op zoek bent naar Berlijnboeken (en andere Berlijnmeuk) dan weet ik zeker dat je hier zal slagen.

Berlin Story publiceert zelf ook verschillende soorten Berlijnboeken die vaak meertalig zijn. Op hun website kun je een overzicht vinden van alle boeken die ze zelf hebben uitgegeven. Zelf heb ik o.a. de volgende boeken waar ik erg tevreden mee ben:

  • U-Bahnhöfe Berlin – fotoreportages van verschillende Berlijnse metrostations.
  • Berlin Prenzlauer Berg – een fotoboek met oude foto’s van Prenzlauer Berg, vergeleken met het nu.
  • Made in Berlin – fotoseries van verschijnselen die het Berlijnse straatbeeld bepalen (afvalbakken, huisdeuren, plattenbau etc.).

Dussmann
Friedrichstraße 90, S+U-Bhf Friedrichstraße

Als je vraagt naar een boekenwinkel in Berlijn is de kans groot dat je Dussmann als antwoord krijgt. Naar mijn weten is dit de boekenwinkel met het grootste boekenaanbod in Berlijn. Op vijf etages vind je kookboeken, kunstbundels, Berlijnnaslagwerk, detectives en nog veel meer. Direct naast de ingang is de “Berlijnhoek” te vinden met boeken over Berlijn gesorteerd naar fotoboeken, boeken per wijk, architectuurboeken, reisgidsen, kaarten etc. Alleen hier al ben je zo een paar uur zoet! Bij Dussmann vind je ook een uitgebreide selectie aan Engelse boeken, CD’s en DVD’s. Geen nood als je wat langer blijft hangen bij Dussmann, de deuren sluiten pas om 24:00.

Tijdschriften

Do you read me?
Auguststraße 28, U-Bhf Weinmeisterstraße

Als je op zoek bent naar  alternatieve tijdschriften dan is “Do you read me?” de plek waar je moet wezen. Deze stijlvol ingerichte zaak richt zich bijna compleet op tijdschriften. Ongeveer 700 titels uit 20 landen worden verkocht waaronder lifestyle-, fotografie-, woon-, kunst- en kookmagazines.

do you read me

Op zoek naar meer? Bekijk dan mijn lijst op Foursquare met mijn favoriete boekenwinkels. Deze lijst blijf ik actualiseren.

Binnenkort zal ook de uitgever Taschen weer een winkel openen in Berlijn. Ik kan niet wachten!

Wat zijn jullie favoriete boekenwinkels in Berlijn?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This