De feestdagen zijn achter de rug en de rustige januarimaand is weer aangebroken. Het perfecte moment om lekker met een goed boek voor de kachel of op de bank te kruipen. Zelf lees ik het liefst historische romans die iets vertellen over de geschiedenis van Berlijn. Vermakelijk en leerzaam tegelijkertijd! Vandaag wil ik graag vijf autobiografische romans voorstellen die ik onlangs heb gelezen en die op één of andere manier iets met de geschiedenis van Berlijn te maken hebben. 

20160111 - P1180612- BerlijnBlog romans berlijn autobiografie

De boeken die ik je vandaag wil voorstellen, zijn allemaal gebaseerd op persoonlijke verhalen, op levens die ver afstaan van het mijne, en op hun eigen manier iets fascinerends hebben. Ze zijn niet al te ingewikkeld en vrij makkelijk te lezen als je een klein beetje Duitskennis hebt. Benieuwd wat ik van deze boeken vond? Lees dan snel verder!

Romans over Berlijn - Retour Berlin Ostbahnhof
Dolores Thijs – Retour Berlin Ostbahnhof

In 1956 wordt de vader van Dolores Thijs voor drie jaar in Oost-Berlijn gestationeerd als correspondent voor het Belgische communistische blad ‘De Rode Vaan’. Vrouw en dochter komen mee. Het boek is geschreven door de ogen van dochter Dolores, die haar vriendinnetjes in Brussel ineens moet inruilen voor een school in Oost-Berlijn waar ze niemand kende. Al in de trein naar Oost-Berlijn merkt ze dat alles in haar leven zal veranderen. Nieuwe mensen, nieuwe school, nieuwe taal, nieuw politiek systeem. Dat vergt nogal wat aanpassingsvermogen voor een pubermeisje. En dan botert het ook nog eens niet zo lekker tussen haar communistische vader en kapitalistisch ingestelde moeder…

Dolores weet langzaam maar zeker een nieuw leven op te bouwen. Over de strubbelingen die dat met zich meebrengt, schrijft ze in Retour Berlin Ostbahnhof. Zo wordt Dolores bijvoorbeeld lid van de communistische jeugdbeweging, maar bewondert de nozems. Boodschappen worden gedaan met distributiebonnen in het oosten, terwijl ze ook regelmatig met haar moeder gaat winkelen in West-Berlijn. Continu zoekt ze naar de perfecte balans voor haar leven in het communistische Oost-Berlijn. Tegen de tijd dat Oost-Berlijn als haar nieuwe thuis voelt, moet ze de stad met heimwee verruilen voor Brussel.

 • Wat:
  Autobiografisch verhaal van Dolores Thijs, dochter van een communistische Belgische journalist, die eind jaren ’50 met haar ouders naar Oost-Berlijn verhuist
 • Waarom lezen:
  Retour Berlin Ostbahnhof neemt je mee naar de begintijd van Oost-Berlijn, toen de Berlijnse Muur er nog niet stond, gezien door de ogen van een jong meisje
 • In het Nederlands beschikbaar:
  Ja

Romans over Berlijn - Het Paradijs
Andrea Hunniger – Het Paradijs

Wat is de identiteit van de generatie Duisters uit de jaren ’90? Een vraag die moeilijk te beantwoorden is, vooral voor die generatie jonge Duitsers zelf. Andrea (1984) is een vrouw uit die generatie. Ze weet niets meer van de val van het IJzeren Gordijn, en groeit op in het herenigde Duitsland na de val van de muur. En hoewel ze Oost-Duitsland alleen maar kent uit verhalen, speelt het toch een grote rol in haar leven. Speelgoed en snoepgoed ligt bijvoorbeeld overal in de supermarkten maar haar moeder vindt het onnodig en wil het niet kopen. Het faillissement van de DDR maakt haar ouders, die beide lid waren van de socialistische staatspartij SED, werkloos. Het vinden van een baan wordt een onmogelijke opgave. Misschien zaten er wel nooit zúlke grote verschillen tussen twee generaties. Dat begrijpen en daarmee omgaan is niet altijd makkelijk voor Andrea. Hoewel er in de beginjaren vooral veel wordt gezwegen over de geschiedenis en de gevoelens die dat met zich mee brengt, ontdekt ze langzaam maar zeker meer over het verleden van haar land.

 • Wat:
  Autobiografisch verhaal over Andrea uit Weimar, die opgroeit in het nieuwe herenigde Duitsland na de Wende
 • Waarom lezen:
  Een verrassend boek over de revolutionaire jaren ’90 in Oost-Duitsland, dat een goede indruk geeft van de alledaagse veranderingen die de Wende voor Oost-Duitsers met zich meebracht
 • In het Nederlands beschikbaar:
  Ja

Romans over Berlijn - Die Nacht ist Leben
Sven Marquardt – Die Nacht ist Leben

Als je ook maar enigszins bekend bent in het Berlijnse nachtleven, dan is Sven Marquardt een bekende naam voor je. De excentrieke man is vooral bekend als portier van Berghain, de wereldberoemde technotempel in Friedrichshain. Echter, toen Sven in het Oost-Berlijnse Prenzlauer Berg opgroeide, was hij nog lang niet zo bekend. Toch viel hij met zijn geaardheid (homosektueel), verschijning (punk) en beroep (fotograaf) wel degelijk op. Mensen zoals Sven werden in de DDR niet graag gezien. Niet dat hij zich daar wat van aan trok, als hij samen met zijn artistieke vrienden rondhing op Alexanderplatz, centrum van de Hauptstadt der DDR. In het boek wordt goed duidelijk met wat voor uitdagingen mensen te maken kregen die niet binnen het plaatje van de DDR pasten. Een mooi eerlijk verhaal van een beer van een vent waarbij je zoveel emotie op het eerste gezicht niet zou verwachten.

 • Wat:
  Autobiografisch verhaal van Berghain portier Sven Marquardt, die opgroeide in Oost-Berlijn
 • Waarom lezen:
  Interessant om te lezen met wat voor uitdagingen excentrieke mensen uit de kunstscene hadden in Oost-Berlijn, voorzien van veel van zijn fotografiewerk, dat even excentriek is als hijzelf
 • In het Nederlands beschikbaar:
  Nee

Tim Raue – Ich weiß was Hunger ist
Romans over Berlijn - Ich weiss was hunger ist

Tim Raue is een van de beste koks van Berlijn, van Duitsland, zelfs van de hele wereld. Sinds mijn eerste bezoek aan zijn gelijknamige sterrenrestaurant Tim Raue (inmiddels heeft hij zelfs twee Michelinsterren), ben ik hooked. Tim Raue is mijn favoriete kok, zijn restaurant(s) mijn favoriete restaurant(s). Hij is zwaar geïnspireerd door de Aziatische keukens en weet altijd op een verrassende manier alle smaakrichtingen op een harmonische manier in één gerecht te combineren.

Zijn weg om zo’n succesvolle kok te worden is echter niet zonder slag of stoot gegaan. Tim is gebürtige Berliner en de ondertitel vertelt al waar zijn roots liggen: Von der Straßengang in die Sterneküche. In een Straßengang dus. Daar belandde hij omdat hij zich bij beide van zijn gescheiden ouders niet echt welkom voelde. Hij werd mishandeld door zijn vader, genegeerd door zijn moeder. De gang 36Boys werd als een nieuwe familie voor hem, de leden van de Kreuzbergse gang waren niet bepaald lieverdjes, gingen regelmatig met andere gangs op de vuist. Het koken bleek na jaren op straat te leven een redding te zijn voor Tim, en maakte een nieuwe passie in hem los waarmee hij later heel succesvol zou worden.

 • Wat:
  Autobiografisch boek over sterrenkok Tim Raue, die opgroeide in een straatbende
 • Waarom lezen:
  Geeft een interessante blik in het gangsterleven in het West-Berlijnse Kreuzberg en in de wereld van de topgastronomie
 • In het Nederlands beschikbaar:
  Nee

Romans over Berlijn - Mein Zweites Leben
Christiane F. – Mein zweites Leben

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo‘ was één van de eerste Duitse boeken die ik ooit las. En het verhaal van het drugsverslaafde tienermeisje Christiane F. maakte toen veel indruk op me. Ze raakte zo verslaafd dat ze de prostitutie inging om haar verslaving te kunnen bekostigen. Er volgde een leven vol bedrog, hoop en terugvallen.

Haar tweede boek – dat bijna 40 jaar na haar eerste boek werd uitgebracht – gaat over haar leven nadat ze wereldberoemd is geworden. Ze kijkt o.a. terug op haar leven als drugsverslaafde prostituee, haar ontmoeting met idolen als David Bowie en Nina Hagen, haar gelukkige tijd in Griekenland met haar grote liefde, haar tijd in de gevangenis en de geboorte van haar zoon. Natuurlijk komt ook de media-aandacht rondom haar eerste boek uitgebreid aan bod. Was Christiane wel bestand tegen zoveel aandacht? Als je al zo’n moeilijk leven hebt, is het extra zuur als de pers elke terugval breed uitmeet in de media. Hoe haar leven zou zijn gelopen als ze niet zo bekend had geworden? Wie zal het zeggen. Feit blijft dat het een treurige autobiografie is en dat Christiane waarschijnlijk nooit een ‘normaal’ leven zal leiden.

 • Wat:
  Het vervolg van ‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’, levensverhaal van Christiane F., drugsverslaafd tienermeisje in West-Berlijn
 • Waarom lezen:
  Een eerlijk verhaal van Christiane F. over haar leven nadat haar eerste boek wereldberoemd is geworden. Een leven dat er niet altijd makkelijker op is geworden…
 • In het Nederlands beschikbaar:
  Ja, de Nederlandse titel luidt: ‘Mijn Tweede Leven’

20160111 - P1180610- BerlijnBlog romans berlijn autobiografie-2

De meeste van de bovenstaande boeken zijn geen literaire hoogstandjes. Is dat erg? Ik vind van niet! Het zijn vooral boeken die lekker weg lezen, makkelijk te volgen zijn (prima boeken om je Duits mee te oefenen dus!) en een blik geven in een bijzonder leven. Ik vind het altijd interessant om meer te lezen over het leven van mensen die opgroeiden in een vroeger Duitsland. Misschien ken je een van deze boeken al? Dan ben ik heel benieuwd wat je ervan vindt!

De winter is nog lang niet voorbij dus mochten jullie nog tips hebben voor mooie en interessante boeken over Berlijn… Suggesties zijn altijd welkom! Wat zijn jullie favoriete historische romans of autobiografieën uit Berlijn?

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This