Der Turm is een tweedelige serie (verfilming van het gelijknamige boek van Uwe Tellkamp) en neemt ons mee naar een burgerlijke villawijk in Dresden, 7 jaar voor de val van de Berlijnse Muur. In tegenstelling tot het clichébeeld woonde niet iedereen in een Plattenbau. De serie draait om de familie Liefers: vader Richard (chirurg), moeder Anne (zuster) en zoon Christian (wil geneeskunde studeren). Het is een typische anti-socialistische familie, voor hen was als intellectuelen was er eigenlijk geen plaats in de DDR. De jarenlange affaire van vader Richard met zijn secretaresse gooit roet in de toekomst van hem en in die van zijn zoon. Ze krijgen te maken met de censuur van de stasi. Hoewel deze film zich niet afspeelt in Berlijn is deze zeker het bekijken waard. Ik zou gerust willen zeggen een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de DDR!

Samenvatting

1982, de familie Hoffmann woont in een villawijk van Dresden. Vader Richard Hoffman, een succesvol chirurg, hoopt te worden benoemd als afdelingshoofd in het ziekenhuis. Maar een jarenlange affaire met zijn secretaresse Josta Fischer, met wie hij een dochter heeft, zal voor problemen zorgt. Zijn jeugdzone zorgt ervoor dat de Stasi materiaal heeft om hem onder druk te zetten. Richard’s vrouw, Anne, en zijn zoon Christian hebben geen flauw vermoeden van Richards dubbelleven.

Christian moet in de voetsporen van zijn vader treden en om dit doel te bereken wordt hij flink onder druk gezet door zijn familie, wat voor wat ongemakkelijke situaties leidt. Gelukkig kan hij goed opschieten zijn oom Meno, de oudere broer van Anne. Ondertussen moet Richard een beslissing nemen als hij zich realiseert dat zijn familie en carrière op het spel staan. Als hij besluit zich te scheiden van zijn jeugdliefde en buitenechtelijke dochter dreigt Josta met zelfmoord.

Review

De film staat bol van keuzes. Keuzes die worden gemaakt met het verstand, keuzes die worden opgelegd en keuzes op basis van gevoel. Het leven is een strategie in deze film. De strategie om een zo goed mogelijk leven op de bouwen in de DDR zonder teveel toe te geven aan het regime. Maar ook zonder zelf al te veel in gevaar te komen. Het is een prachtige (en ondanks de duur van in totaal 3 uur) en toch zeer beknopte verfilming van het boek. De film geeft een vrij realistisch beeld van de DDR.

De Duitse trailer is via MoviePilot.de te bekijken.

Zowel de film (€14,99), als het boek (€9,99) zijn verkrijgbaar bij Amazon.de.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This