Molecule Man
De Molecule Man is een 3D monument in Berlijn welke sinds mei 1999 de Spree siert. Je kunt hem vinden tussen de Elsenbrücke en de Oberbaumbrücke. De plek van het monument staat precies op de voormalige grens tussen Friedrichshain, Kreuzberg en Treptow. Je vindt hem midden in de Spree, een plek waar dagelijks vele toeristenboten langs varen. Het monument stelt 3 mannen voor die met hun handen en voeten met elkaar verbonden zijn. De drie mannen stellen dan ook deze drie stadsdelen voor en doen herdenken aan de samenkomst van oost (Friedrichshain) en west (Kreuzberg). De Molecule Man stelt tevens het samenkomen van deze stadsdelen voor.

Ontwerp Molecule Man

Molecule Man in de Spree
Dit kunstwerp is ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Jonathan Borofsky. Iedere “Molecule Man” heeft een hoogte van een luttele 30 meter. De naam hebben ze te danken aan de gaten in het aliminium, wat moleculen voor moeten stellen. Het totale kunstwerk heeft een gewicht van 45 ton. De Allianz, die in de nabijgelegen Treptowers hun kantoor hebben zitten, hebben voor de financiering gezorgd.

“Die Skulptur soll daran erinnern dass sowohl der Mensch als auch die Moleküle in einer Welt der Wahrscheinlichkeit existieren und das Ziel aller kreativen und geistigen Traditionen ist, Ganzheit und Einheit innerhalb der Welt zu finden.”

Creatief met de Molecule Man

Je kunt het kunstwerk het beste vanaf de Oberbaumbrücke of vanaf de Elsenbrücke. Als je van fotograferen houdt kun je leuke plaatjes schieten van de Molecule Man: speel met het zonlicht, het water en je groothoek om leuke composities van het beeld te krijgen. Als je op de Elsenbrücke gaat staan kun je de Oberbaumbrücke en de Fernsehturm er ook op krijgen.

Berlijners zouden Berlijners niet zijn als ze hun eigen namen voor de Molecule Man hadden bedacht. Ook met “Löcher Die Dreikäsehoch” en “Calgon-Männer” wordt gewoon de Molecule Man bedoeld.

Hoe inmens groot het bouwwerk is kun je zien in dit filmpje, waarin Bernd Zangerl de Molecule Man beklimt.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This